ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ο Καραμανλής, το στοίχημα και το... θηρίο

Γιάννης Αγγέλης
23-05-2022 | 10:24
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο Καραμανλής, το στοίχημα και το... θηρίο

Ο κ. Ψ μόλις είχε ακουμπήσει τον δίσκο με τους καφέδες στο τραπεζάκι και τεντώθηκε πιάνοντας την μέση του και από τις δύο πλευρές.
«Δεν ξέρω αν είναι τα... γεράματα ή η μετά-covid κατάσταση» είπε και έμεινε για 2-3 δευτερόλεπτα τεντωμένος.

«Μην ανησυχείς, είναι και τα... δύο» σχολίασε η Ελένη, που για πρώτη φορά εδώ και καιρό εμφανίσθηκε στην συνάντηση της παρέας.

«Δεν μου αρέσει και πολύ ούτε να το λέω ούτε να το ακούω» πρόσθεσε ο κ. Ψ, «αλλά έχουν περάσει πάνω από δύο μήνες που «πέρασα» covid και ακόμα οι μύες ποδιών και μέσης κουράζονται με το παραμικρό… κάτι σαν αίσθηση κόπωσης».

«Ίσως να κρατήσει τόσο όσο χρειάζεται για να αλλάξει η αιτία» είπε σκωπτικά ο κ. Χ που δεν είχε πει κουβέντα μέχρι εκείνη την ώρα.

Η Ελένη τον κοίταξε, σαν να ρωτούσε «τι λες;» και εκείνος πρόσθεσε «να βρε παιδί μου τώρα η αιτία είναι η μετα covid κατάσταση. Αν αυτό κρατήσει για μερικούς μήνες, τα συμπτώματα θα συνεχίσουν, αλλά η αιτία θα αλλάξει, θα είναι τα γεράματα…».

«Πολύ κρύο του αστείο σου…» παρατήρησε η Ελένη κοιτάζοντας τον κ. Ψ που φαινόταν να μη δίνει σημασία στα πειράγματα του κ. Χ.

«Δεν μου λες, μιας και τα ξέρεις όλα εσύ, για πες μας μετά το Νταβός ο Μητσοτάκης θα γυρίσει να κηρύξει εκλογές; Κάτι τέτοια λένε οι πρώην δικοί μου, ισχύει;».

Το ερώτημα του κ. Ψ απευθυνόταν στον κ. Χ και περίμενε απάντηση. Εκείνος δεν βιάστηκε να ανταποκριθεί ρούφηξε χωρίς θόρυβο μια γουλιά καφέ, αλλά δεν άφησε το φλιτζάνι στο τραπεζάκι.

«Με ρωτάς πάντα λες και εγώ ξέρω περισσότερα. Εδώ αυτόν να ρωτήσεις» είπε και με έδειξε με το φλιτζάνι ακόμα στο χέρι.

«Όμως» είπε πριν προλάβω να μιλήσω, «αν θέλεις την γνώμη μου, εγώ θα περιμένω να ακούσω την ομιλία Καραμανλή, την πρώτη εδώ και πολύ καιρό και μετά θα σου πω. Ακούω ότι θα πάρει διακριτικά μεν αλλά με σαφή τρόπο θέση για σημαντικά θέματα κυρίως εξωτερικής πολιτικής, τα εσωτερικά θα τα «χαϊδέψει» αλλά δεν θα τα αγγίξει», σχολίασε με τρόπο που έδειχνε να γνωρίζει περισσότερα από όσα έλεγε.

Δεν ξέρω αν τον διέκοψα, αλλά μίλησα αυθόρμητα, «για να απαντήσω στο ερώτημά σου Ελένη, ως προς το τι θα ακολουθήσει, θα το ξέρουμε, όταν δούμε τι αλλαγές θα έχει ο ανασχηματισμός μετά το Νταβός, εάν βέβαια και εφόσον γίνει ανασχηματισμός. Δεν νομίζω να ξέρει κανείς άλλος ακόμα και μέσα στο επιτελείο Μητσοτάκη τι τελικά θα κάνει. Για να είμαι ειλικρινής προσωπικά υποθέτω ότι ούτε ο ίδιος έχει αποφασίσει και δεν τον αδικώ. Τα ερωτηματικά είναι πολλά και πρώτα απ’ όλα η κατάσταση της οικονομίας. Ο πληθωρισμός ακόμα και αν αρχίσει να επιβραδύνει, αφού πρώτα ανέβει ακόμα πιο ψηλά και θα το δούμε άλλωστε αυτό και τον Μάιο, θα συνεχίσει να αυξάνει τις τιμές των βασικών καταναλωτικών προϊόντων. Πρέπει να υπολογίσει κανείς ότι οι πραγματικές απώλειες στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα αυτή την στιγμή ξεπερνούν σε πραγματικούς όρους το 15% - με 20% του εισοδήματος. Όσο μικρότερο το εισόδημα τόσο μεγαλύτερη η απώλεια…

Αν σκεφτεί κανείς ότι αυτή η απώλεια θα συνεχίσει να αυξάνεται ακόμα και αν μειωθεί σαν ποσοστό ο πληθωρισμός, εφ’ όσον δεν θα ισοσκελίζεται από ανάλογες αυξήσεις σε μισθούς συντάξεις, η «ζημία» είναι …μεγάλη. Το «θηρίο» έχει απελευθερωθεί και το πότε και πως θα το αντιμετωπίσεις οικονομικά και πολιτικά είναι δύσκολο να το αποφασίσεις…».

Η Ελένη με κοίταξε και ρώτησε «εντάξει αλλά αν αυτή την στιγμή έβαζες στοίχημα για το πότε θα γίνουν οι εκλογές, που θα ποντάριζες;».
«Θα ποντάριζα στο ότι όποιο στοίχημα και να βάλω έχω περισσότερες πιθανότητες να …χάσω. Πάντως μιας και το θέτεις έτσι το ζήτημα, θα έβαζα τα πολύ λίγα που θα στοιχημάτιζα, στο ότι θα κάνει εκλογές στο τέλος της θητείας του, την άνοιξη του 2023. Για πολλούς λόγους και ένας από αυτούς, ίσως ο σημαντικότερος, είναι ότι μέχρι το τέλος της θητείας του η κατάσταση δεν παρουσιάζει «παράθυρα» ευκαιρίας…

Έτσι τουλάχιστον εκτιμώ», είπα αυξάνοντας ακόμα περισσότερο την αβεβαιότητα της άποψής μου.

«Και γω αυτής της άποψης είμαι» πρόσθεσε ο κ. Χ, «θα έλεγα ότι δεν έχει λόγους να πάει νωρίτερα, αφού έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να βελτιωθεί ενδιάμεσα κάτι τόσο πολύ, ώστε να μπορεί να ποντάρει σ’ αυτό πολιτικά».

«Καλά, απ’ ότι γράφεται το Σύμφωνο Σταθερότητας αναστέλλεται πάλι μέχρι και τα τέλη του 2023, λεφτά από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως λέτε υπάρχουν, γιατί να μη μπορεί να το κάνει;» αναρωτήθηκε η Ελένη.

«Γιατί... δεν ψηφίζουν αυτοί που κανονίζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας και αυτοί που θα πάρουν τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πολύ – πολύ λίγοι όσο αφορά τους ψήφους» μπήκε στην κουβέντα ο κ. Ψ ευχαριστημένος που βρήκε την ευκαιρία να πετάξει το καρφί του, «αυτοί που πάνε στον μπακάλη και στο Σούπερ Μάρκετ είναι αυτοί που ψηφίζουν…».

Ο κ. Χ κούνησε το κεφάλι, αλλά χωρίς να γίνεται φανερό τι εννοούσε με αυτό και παρατήρησε, «Κοιτάξτε, με πληθωρισμό έτσι όπως κινείται μέχρι σήμερα, με την οικονομική ύφεση να είναι πλέον βέβαιη προοπτική, δηλαδή την ανεργία να επιστρέφει, με την αναβίωση της αδυναμίας αποπληρωμής ρυθμισμένων και νέων δανείων και με δεν ξέρω τι άλλο να μας περιμένει, ειλικρινά δεν ξέρω ποιος θέλει να γίνει πρωθυπουργός σ’ αυτή την χώρα…Ειλικρινά ποιος πιστεύετε ότι θα έχει τα «κότσια» να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση μετά από 10 χρόνια μνημόνια, δύο – τρία χρόνια πανδημία και τώρα με τόσα ακόμα.

Τέλος πάντων όποιος και αν είναι, το μόνο που μπορώ να πω είναι… ούτε ψύλλος στον κόρφο του».

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Ο Αρκτούρος απέκτησε το πρώτο ασθενοφόρο άγριων θηλαστικών στην Ελλάδα

23:45

Τουλάχιστον 3.000 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους φέτος προσπαθώντας να φτάσουν στην Ισπανία

23:35

Τροχαία: 485 παραβάσεις από 12.637 ελέγχους δικύκλων την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου

23:21

ΠΑΣΟΚ: Αρνητική η διάθεση για συνάντηση Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη για με τις Ανεξάρτητες Αρχές

23:18

Ιταλία: Ενέκρινε το διάταγμα για τη συνέχιση παροχής στρατιωτικής στήριξης στην Ουκρανία

23:12

Wall Street: Με απώλειες ξεκίνησε η τελευταία εβδομάδα του 2025 - «Βαρίδι» οι μετοχές AI

23:05

Ιράκ: Το νέο Κοινοβούλιο εκλέγει τον πρόεδρό του

22:43

Πετρέλαιο: Η ένταση σε Υεμένη και Ουκρανία έφερε κέρδη άνω του 2%

22:24

Σδούκου για αγροτικές κινητοποιήσεις: Σεβασμός στο δικαίωμα των πολιτών να μετακινούνται ελεύθερα

22:08

Τραμπ: Χτυπήσαμε αποβάθρα στη Βενεζουέλα όπου φορτώνονταν ναρκωτικά σε πλοία

21:49

Βαριές απώλειες για τα πολύτιμα μέταλλα μετά τα ρεκόρ - «Βουτιά» για το ασήμι αφού ξεπέρασε τα 80 δολάρια

21:25

Συνάντηση Τραμπ-Νετανιάχου: «Ελπίζω πως η δεύτερη φάση του σχεδίου για τη Γάζα θα ξεκινήσει πολύ σύντομα»

21:05

Τραμπ για Ουκρανία: Υπάρχουν ακόμη μερικά «πολύ ακανθώδη ζητήματα» στις συνομιλίες

20:45

H Χαμάς επαναλαμβάνει πως δεν θα καταθέσει τα όπλα, ενόψει της συνάντησης Τραμπ-Νετανιάχου

20:37

Ιταλία: Συνεχίζει την στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία το 2026

20:32

ΕΧΑΕ: Στις 20 Ιανουαρίου η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων

20:25

Τουρκία-Αρμενία: Χαλαρώνουν οι διαδικασίες έκδοσης βίζας από 1η Ιανουαρίου 2026

20:09

Πετρέλαιο 2026: Οι εκτιμήσεις για τις τιμές – Το κόστος των καυσίμων στην Ελλάδα

20:00

Αμετακίνητοι οι αγρότες: Κλείνουν εθνικές οδούς, παρακαμπτηρίους και τελωνεία - Ταλαιπωρία για τους οδηγούς

19:56

Μητσοτάκης: Τραμπουκίζουν αγρότες που θέλουν τον διάλογο - Δεν είναι στις προθέσεις μου κανείς ανασχηματισμός

19:52

Ισραήλ: Θα αναπτύξει αμυντικό σύστημα αναχαίτισης με λέιζερ σε αεροσκάφη

19:32

Γερμανία: Η κυβέρνηση καταδικάζει τα περιστατικά βίας και εξτρεμισμού σε μονάδα αλεξιπτωτιστών

19:22

Πούτιν σε Τραμπ: Αλλάζουμε στάση μετά την επίθεση στην προεδρική κατοικία

19:18

Ευρωαγορές: Νέο ιστορικό υψηλό για Stoxx 600 - Πτώση για τις αμυντικές μετοχές

18:59

Ρωσία: Βλέπει «βρετανική επιρροή» στις τελευταίες «προκλήσεις» της Ουκρανίας

18:40

Βαριά ατζέντα στη συνάντηση Τραμπ-Νετανιάχου

18:36

Ισπανία: Τρεις νεκροί και μία τραυματίας από χιονοστιβάδα στα Πυρηναία

18:24

Λευκός Οίκος: Τραμπ και Πούτιν είχαν μια «θετική τηλεφωνική συνομιλία»

18:16

ΗΠΑ: Σε υψηλό 2 ετών οι επικείμενες πωλήσεις κατοικιών τον Νοέμβριο

18:14

Ιράν: Ο εισηγητής του ΟΗΕ ζητεί έρευνα για «τη δολοφονία» πρώην αξιωματούχων του Αφγανιστάν