ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ο Καραμανλής, το στοίχημα και το... θηρίο

Γιάννης Αγγέλης
23-05-2022 | 10:24
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο Καραμανλής, το στοίχημα και το... θηρίο
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ο κ. Ψ μόλις είχε ακουμπήσει τον δίσκο με τους καφέδες στο τραπεζάκι και τεντώθηκε πιάνοντας την μέση του και από τις δύο πλευρές.
«Δεν ξέρω αν είναι τα... γεράματα ή η μετά-covid κατάσταση» είπε και έμεινε για 2-3 δευτερόλεπτα τεντωμένος.

«Μην ανησυχείς, είναι και τα... δύο» σχολίασε η Ελένη, που για πρώτη φορά εδώ και καιρό εμφανίσθηκε στην συνάντηση της παρέας.

«Δεν μου αρέσει και πολύ ούτε να το λέω ούτε να το ακούω» πρόσθεσε ο κ. Ψ, «αλλά έχουν περάσει πάνω από δύο μήνες που «πέρασα» covid και ακόμα οι μύες ποδιών και μέσης κουράζονται με το παραμικρό… κάτι σαν αίσθηση κόπωσης».

«Ίσως να κρατήσει τόσο όσο χρειάζεται για να αλλάξει η αιτία» είπε σκωπτικά ο κ. Χ που δεν είχε πει κουβέντα μέχρι εκείνη την ώρα.

Η Ελένη τον κοίταξε, σαν να ρωτούσε «τι λες;» και εκείνος πρόσθεσε «να βρε παιδί μου τώρα η αιτία είναι η μετα covid κατάσταση. Αν αυτό κρατήσει για μερικούς μήνες, τα συμπτώματα θα συνεχίσουν, αλλά η αιτία θα αλλάξει, θα είναι τα γεράματα…».

«Πολύ κρύο του αστείο σου…» παρατήρησε η Ελένη κοιτάζοντας τον κ. Ψ που φαινόταν να μη δίνει σημασία στα πειράγματα του κ. Χ.

«Δεν μου λες, μιας και τα ξέρεις όλα εσύ, για πες μας μετά το Νταβός ο Μητσοτάκης θα γυρίσει να κηρύξει εκλογές; Κάτι τέτοια λένε οι πρώην δικοί μου, ισχύει;».

Το ερώτημα του κ. Ψ απευθυνόταν στον κ. Χ και περίμενε απάντηση. Εκείνος δεν βιάστηκε να ανταποκριθεί ρούφηξε χωρίς θόρυβο μια γουλιά καφέ, αλλά δεν άφησε το φλιτζάνι στο τραπεζάκι.

«Με ρωτάς πάντα λες και εγώ ξέρω περισσότερα. Εδώ αυτόν να ρωτήσεις» είπε και με έδειξε με το φλιτζάνι ακόμα στο χέρι.

«Όμως» είπε πριν προλάβω να μιλήσω, «αν θέλεις την γνώμη μου, εγώ θα περιμένω να ακούσω την ομιλία Καραμανλή, την πρώτη εδώ και πολύ καιρό και μετά θα σου πω. Ακούω ότι θα πάρει διακριτικά μεν αλλά με σαφή τρόπο θέση για σημαντικά θέματα κυρίως εξωτερικής πολιτικής, τα εσωτερικά θα τα «χαϊδέψει» αλλά δεν θα τα αγγίξει», σχολίασε με τρόπο που έδειχνε να γνωρίζει περισσότερα από όσα έλεγε.

Δεν ξέρω αν τον διέκοψα, αλλά μίλησα αυθόρμητα, «για να απαντήσω στο ερώτημά σου Ελένη, ως προς το τι θα ακολουθήσει, θα το ξέρουμε, όταν δούμε τι αλλαγές θα έχει ο ανασχηματισμός μετά το Νταβός, εάν βέβαια και εφόσον γίνει ανασχηματισμός. Δεν νομίζω να ξέρει κανείς άλλος ακόμα και μέσα στο επιτελείο Μητσοτάκη τι τελικά θα κάνει. Για να είμαι ειλικρινής προσωπικά υποθέτω ότι ούτε ο ίδιος έχει αποφασίσει και δεν τον αδικώ. Τα ερωτηματικά είναι πολλά και πρώτα απ’ όλα η κατάσταση της οικονομίας. Ο πληθωρισμός ακόμα και αν αρχίσει να επιβραδύνει, αφού πρώτα ανέβει ακόμα πιο ψηλά και θα το δούμε άλλωστε αυτό και τον Μάιο, θα συνεχίσει να αυξάνει τις τιμές των βασικών καταναλωτικών προϊόντων. Πρέπει να υπολογίσει κανείς ότι οι πραγματικές απώλειες στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα αυτή την στιγμή ξεπερνούν σε πραγματικούς όρους το 15% - με 20% του εισοδήματος. Όσο μικρότερο το εισόδημα τόσο μεγαλύτερη η απώλεια…

Αν σκεφτεί κανείς ότι αυτή η απώλεια θα συνεχίσει να αυξάνεται ακόμα και αν μειωθεί σαν ποσοστό ο πληθωρισμός, εφ’ όσον δεν θα ισοσκελίζεται από ανάλογες αυξήσεις σε μισθούς συντάξεις, η «ζημία» είναι …μεγάλη. Το «θηρίο» έχει απελευθερωθεί και το πότε και πως θα το αντιμετωπίσεις οικονομικά και πολιτικά είναι δύσκολο να το αποφασίσεις…».

Η Ελένη με κοίταξε και ρώτησε «εντάξει αλλά αν αυτή την στιγμή έβαζες στοίχημα για το πότε θα γίνουν οι εκλογές, που θα ποντάριζες;».
«Θα ποντάριζα στο ότι όποιο στοίχημα και να βάλω έχω περισσότερες πιθανότητες να …χάσω. Πάντως μιας και το θέτεις έτσι το ζήτημα, θα έβαζα τα πολύ λίγα που θα στοιχημάτιζα, στο ότι θα κάνει εκλογές στο τέλος της θητείας του, την άνοιξη του 2023. Για πολλούς λόγους και ένας από αυτούς, ίσως ο σημαντικότερος, είναι ότι μέχρι το τέλος της θητείας του η κατάσταση δεν παρουσιάζει «παράθυρα» ευκαιρίας…

Έτσι τουλάχιστον εκτιμώ», είπα αυξάνοντας ακόμα περισσότερο την αβεβαιότητα της άποψής μου.

«Και γω αυτής της άποψης είμαι» πρόσθεσε ο κ. Χ, «θα έλεγα ότι δεν έχει λόγους να πάει νωρίτερα, αφού έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να βελτιωθεί ενδιάμεσα κάτι τόσο πολύ, ώστε να μπορεί να ποντάρει σ’ αυτό πολιτικά».

«Καλά, απ’ ότι γράφεται το Σύμφωνο Σταθερότητας αναστέλλεται πάλι μέχρι και τα τέλη του 2023, λεφτά από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως λέτε υπάρχουν, γιατί να μη μπορεί να το κάνει;» αναρωτήθηκε η Ελένη.

«Γιατί... δεν ψηφίζουν αυτοί που κανονίζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας και αυτοί που θα πάρουν τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πολύ – πολύ λίγοι όσο αφορά τους ψήφους» μπήκε στην κουβέντα ο κ. Ψ ευχαριστημένος που βρήκε την ευκαιρία να πετάξει το καρφί του, «αυτοί που πάνε στον μπακάλη και στο Σούπερ Μάρκετ είναι αυτοί που ψηφίζουν…».

Ο κ. Χ κούνησε το κεφάλι, αλλά χωρίς να γίνεται φανερό τι εννοούσε με αυτό και παρατήρησε, «Κοιτάξτε, με πληθωρισμό έτσι όπως κινείται μέχρι σήμερα, με την οικονομική ύφεση να είναι πλέον βέβαιη προοπτική, δηλαδή την ανεργία να επιστρέφει, με την αναβίωση της αδυναμίας αποπληρωμής ρυθμισμένων και νέων δανείων και με δεν ξέρω τι άλλο να μας περιμένει, ειλικρινά δεν ξέρω ποιος θέλει να γίνει πρωθυπουργός σ’ αυτή την χώρα…Ειλικρινά ποιος πιστεύετε ότι θα έχει τα «κότσια» να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση μετά από 10 χρόνια μνημόνια, δύο – τρία χρόνια πανδημία και τώρα με τόσα ακόμα.

Τέλος πάντων όποιος και αν είναι, το μόνο που μπορώ να πω είναι… ούτε ψύλλος στον κόρφο του».

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:47

Βουλή: Κατατέθηκαν προς κύρωση δύο νέες συμβάσεις αμυντικής συνεργασίας της Ελλάδας με Βουλγαρία και Μαυροβούνιο

21:18

ΟΠΑ: Πενήντα υποτροφίες για φοιτητές από την περιφέρεια, παραχωρεί το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας

21:00

Τραμπ: Δήλωσε πως «μόλις τελείωσε» ένα τσεκ-απ στο Walter Reed

20:45

Η Τουρκία εξακολουθεί να αξιολογεί τη συμμετοχή της στην Παγκόσμια Τράπεζα για την Άμυνα και Ασφάλεια

20:27

Τεχνολογία: Μειώνεται αργά το ψηφιακό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών

20:20

Έξι νεκροί στην Ουκρανία και 12 τραυματίες στο Κίεβο από ρωσικά πλήγματα

20:10

Στην Λέσβο η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη

19:53

Ιράν: Η «εκδίκηση» για τον Αλί Χαμενεΐ είναι «αναπόφευκτη» λέει ο ανώτατος ηγέτης

19:47

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο

19:30

Τα Στενά του Ορμούζ αλλάζουν τους κανόνες – Πώς λειτουργούν τα υπόλοιπα θαλάσσια περάσματα

19:24

ΗΠΑ: Κλητεύσεις σε δημοσιογράφους των ΝΥΤ για ρεπορτάζ των ζητημάτων ασφαλείας του Air Force One

19:06

Γεωργιάδης: Εγκαινίασε τα ανακαινισμένα ΤΕΠ στο Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Καλύμνου «Βουβάλειο»

18:54

Γαλλία: Ο πύργος του Άιφελ, το Λούβρο και το μουσείο Ορσέ έκλεισαν νωρίτερα σήμερα εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών

18:38

Holtec Nuclear Corporation: Κατέθεσε αίτηση για IPO εν μέσω της ραγδαίας αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας

18:28

Πυρκαγιά στο ισόγειο του Θριάσιου Νοσοκομείου- Αντιμετωπίστηκε άμεσα από την Πυροσβεστική

18:05

Δίωξη για πέντε κακουργήματα στους 3 συλληφθέντες για την φονική εμπρηστική επίθεση στο σπίτι της Αφρ. Νέστορα

17:55

Κικίλιας από Κάλυμνο: Το νησί πρέπει να έχει σταθερή ακτοπλοϊκή σύνδεση όλο τον χρόνo

17:49

ΣΥΡΙΖΑ -ΚΕ: Επιταχύνει άμεσα την προετοιμασία του για τις επερχόμενες εκλογές

17:34

Αλβανία: Επιχειρηματίας που πούλησε γη για το θέρετρο του Κούσνερ ύποπτος για πλαστογράφηση των τίτλων ιδιοκτησίας

17:17

Γιαννιτσά: Κάθειρξη 7 ετών και 3 μηνών σε γιατρό για τον θάνατο 14χρονης, έπειτα από χειρουργείο τοποθέτησης γαστρικού δακτυλίου

17:00

Global X: Η Ελλάδα στην κορυφαία 11άδα των αναδυόμενων αγορών με σημαντικά περιθώρια ανόδου

16:50

ΛΣ: Κατάσχεση ναρκωτικών ουσιών, όπλων και φυσιγγίων στο λιμάνι του Πειραιά

16:46

Ανδρουλάκης: Η αναβάθμιση του ΕΣΥ είναι πολιτική προτεραιότητα

16:36

Συμμετοχή του αρχηγού ΓΕΑ στο «European F-35 Air Chiefs Meeting»

16:31

Θεσσαλονίκη: Αγροτοδασική πυρκαγιά στην περιοχή Περιβολάκι στον Λαγκαδά

16:22

Δημοσιονομική πειθαρχεία και επενδύσεις στο επίκεντρο πάνελ του Economist

15:56

Συνελήφθη στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» 45χρονος καταζητούμενος από το Βέλγιο για απάτες με κρυπτονομίσματα

15:52

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που διέπραττε απάτες υποδυόμενο υπαλλήλους εταιρίας ηλεκτρικής ενέργειας σε περιοχές της Αττικής

15:43

Έβρος: Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στα Λάβαρα

15:31

Ντεσκάλτσι (Eni): Οι κίνδυνοι αυξάνονται για την αγορά πετρελαίου