ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ο Καραμανλής, το στοίχημα και το... θηρίο

Γιάννης Αγγέλης
23-05-2022 | 10:24
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο Καραμανλής, το στοίχημα και το... θηρίο
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ο κ. Ψ μόλις είχε ακουμπήσει τον δίσκο με τους καφέδες στο τραπεζάκι και τεντώθηκε πιάνοντας την μέση του και από τις δύο πλευρές.
«Δεν ξέρω αν είναι τα... γεράματα ή η μετά-covid κατάσταση» είπε και έμεινε για 2-3 δευτερόλεπτα τεντωμένος.

«Μην ανησυχείς, είναι και τα... δύο» σχολίασε η Ελένη, που για πρώτη φορά εδώ και καιρό εμφανίσθηκε στην συνάντηση της παρέας.

«Δεν μου αρέσει και πολύ ούτε να το λέω ούτε να το ακούω» πρόσθεσε ο κ. Ψ, «αλλά έχουν περάσει πάνω από δύο μήνες που «πέρασα» covid και ακόμα οι μύες ποδιών και μέσης κουράζονται με το παραμικρό… κάτι σαν αίσθηση κόπωσης».

«Ίσως να κρατήσει τόσο όσο χρειάζεται για να αλλάξει η αιτία» είπε σκωπτικά ο κ. Χ που δεν είχε πει κουβέντα μέχρι εκείνη την ώρα.

Η Ελένη τον κοίταξε, σαν να ρωτούσε «τι λες;» και εκείνος πρόσθεσε «να βρε παιδί μου τώρα η αιτία είναι η μετα covid κατάσταση. Αν αυτό κρατήσει για μερικούς μήνες, τα συμπτώματα θα συνεχίσουν, αλλά η αιτία θα αλλάξει, θα είναι τα γεράματα…».

«Πολύ κρύο του αστείο σου…» παρατήρησε η Ελένη κοιτάζοντας τον κ. Ψ που φαινόταν να μη δίνει σημασία στα πειράγματα του κ. Χ.

«Δεν μου λες, μιας και τα ξέρεις όλα εσύ, για πες μας μετά το Νταβός ο Μητσοτάκης θα γυρίσει να κηρύξει εκλογές; Κάτι τέτοια λένε οι πρώην δικοί μου, ισχύει;».

Το ερώτημα του κ. Ψ απευθυνόταν στον κ. Χ και περίμενε απάντηση. Εκείνος δεν βιάστηκε να ανταποκριθεί ρούφηξε χωρίς θόρυβο μια γουλιά καφέ, αλλά δεν άφησε το φλιτζάνι στο τραπεζάκι.

«Με ρωτάς πάντα λες και εγώ ξέρω περισσότερα. Εδώ αυτόν να ρωτήσεις» είπε και με έδειξε με το φλιτζάνι ακόμα στο χέρι.

«Όμως» είπε πριν προλάβω να μιλήσω, «αν θέλεις την γνώμη μου, εγώ θα περιμένω να ακούσω την ομιλία Καραμανλή, την πρώτη εδώ και πολύ καιρό και μετά θα σου πω. Ακούω ότι θα πάρει διακριτικά μεν αλλά με σαφή τρόπο θέση για σημαντικά θέματα κυρίως εξωτερικής πολιτικής, τα εσωτερικά θα τα «χαϊδέψει» αλλά δεν θα τα αγγίξει», σχολίασε με τρόπο που έδειχνε να γνωρίζει περισσότερα από όσα έλεγε.

Δεν ξέρω αν τον διέκοψα, αλλά μίλησα αυθόρμητα, «για να απαντήσω στο ερώτημά σου Ελένη, ως προς το τι θα ακολουθήσει, θα το ξέρουμε, όταν δούμε τι αλλαγές θα έχει ο ανασχηματισμός μετά το Νταβός, εάν βέβαια και εφόσον γίνει ανασχηματισμός. Δεν νομίζω να ξέρει κανείς άλλος ακόμα και μέσα στο επιτελείο Μητσοτάκη τι τελικά θα κάνει. Για να είμαι ειλικρινής προσωπικά υποθέτω ότι ούτε ο ίδιος έχει αποφασίσει και δεν τον αδικώ. Τα ερωτηματικά είναι πολλά και πρώτα απ’ όλα η κατάσταση της οικονομίας. Ο πληθωρισμός ακόμα και αν αρχίσει να επιβραδύνει, αφού πρώτα ανέβει ακόμα πιο ψηλά και θα το δούμε άλλωστε αυτό και τον Μάιο, θα συνεχίσει να αυξάνει τις τιμές των βασικών καταναλωτικών προϊόντων. Πρέπει να υπολογίσει κανείς ότι οι πραγματικές απώλειες στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα αυτή την στιγμή ξεπερνούν σε πραγματικούς όρους το 15% - με 20% του εισοδήματος. Όσο μικρότερο το εισόδημα τόσο μεγαλύτερη η απώλεια…

Αν σκεφτεί κανείς ότι αυτή η απώλεια θα συνεχίσει να αυξάνεται ακόμα και αν μειωθεί σαν ποσοστό ο πληθωρισμός, εφ’ όσον δεν θα ισοσκελίζεται από ανάλογες αυξήσεις σε μισθούς συντάξεις, η «ζημία» είναι …μεγάλη. Το «θηρίο» έχει απελευθερωθεί και το πότε και πως θα το αντιμετωπίσεις οικονομικά και πολιτικά είναι δύσκολο να το αποφασίσεις…».

Η Ελένη με κοίταξε και ρώτησε «εντάξει αλλά αν αυτή την στιγμή έβαζες στοίχημα για το πότε θα γίνουν οι εκλογές, που θα ποντάριζες;».
«Θα ποντάριζα στο ότι όποιο στοίχημα και να βάλω έχω περισσότερες πιθανότητες να …χάσω. Πάντως μιας και το θέτεις έτσι το ζήτημα, θα έβαζα τα πολύ λίγα που θα στοιχημάτιζα, στο ότι θα κάνει εκλογές στο τέλος της θητείας του, την άνοιξη του 2023. Για πολλούς λόγους και ένας από αυτούς, ίσως ο σημαντικότερος, είναι ότι μέχρι το τέλος της θητείας του η κατάσταση δεν παρουσιάζει «παράθυρα» ευκαιρίας…

Έτσι τουλάχιστον εκτιμώ», είπα αυξάνοντας ακόμα περισσότερο την αβεβαιότητα της άποψής μου.

«Και γω αυτής της άποψης είμαι» πρόσθεσε ο κ. Χ, «θα έλεγα ότι δεν έχει λόγους να πάει νωρίτερα, αφού έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να βελτιωθεί ενδιάμεσα κάτι τόσο πολύ, ώστε να μπορεί να ποντάρει σ’ αυτό πολιτικά».

«Καλά, απ’ ότι γράφεται το Σύμφωνο Σταθερότητας αναστέλλεται πάλι μέχρι και τα τέλη του 2023, λεφτά από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως λέτε υπάρχουν, γιατί να μη μπορεί να το κάνει;» αναρωτήθηκε η Ελένη.

«Γιατί... δεν ψηφίζουν αυτοί που κανονίζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας και αυτοί που θα πάρουν τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πολύ – πολύ λίγοι όσο αφορά τους ψήφους» μπήκε στην κουβέντα ο κ. Ψ ευχαριστημένος που βρήκε την ευκαιρία να πετάξει το καρφί του, «αυτοί που πάνε στον μπακάλη και στο Σούπερ Μάρκετ είναι αυτοί που ψηφίζουν…».

Ο κ. Χ κούνησε το κεφάλι, αλλά χωρίς να γίνεται φανερό τι εννοούσε με αυτό και παρατήρησε, «Κοιτάξτε, με πληθωρισμό έτσι όπως κινείται μέχρι σήμερα, με την οικονομική ύφεση να είναι πλέον βέβαιη προοπτική, δηλαδή την ανεργία να επιστρέφει, με την αναβίωση της αδυναμίας αποπληρωμής ρυθμισμένων και νέων δανείων και με δεν ξέρω τι άλλο να μας περιμένει, ειλικρινά δεν ξέρω ποιος θέλει να γίνει πρωθυπουργός σ’ αυτή την χώρα…Ειλικρινά ποιος πιστεύετε ότι θα έχει τα «κότσια» να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση μετά από 10 χρόνια μνημόνια, δύο – τρία χρόνια πανδημία και τώρα με τόσα ακόμα.

Τέλος πάντων όποιος και αν είναι, το μόνο που μπορώ να πω είναι… ούτε ψύλλος στον κόρφο του».

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:40

Μητσοτάκης από Παίδων Πεντέλης: Εγκαινιάζουμε υποδομές του ΕΣΥ - Κάναμε γενναίες και τολμηρές παρεμβάσεις

13:30

Παπαθανάσης: «Το Ταμείο Ανάκαμψης αφορά τους πολλούς, δεν θα χαθεί ούτε ευρώ»

13:18

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026: Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των ειδικών μαθημάτων

13:11

Καύσωνας: Τουλάχιστον 3.700 επιπλέον θάνατοι σε Γαλλία, Βέλγιο και Ολλανδία

12:53

ΗΠΑ: Στο όρος Ράσμορ ο Τραμπ, ξεκινούν οι εορτασμοί για τα 250 χρόνια ανεξαρτησίας

12:49

Διαβάσατε ειδήσεις; Κάντε το κουίζ!

12:43

Νέο γονιδιακό τεστ βοηθά να αποφευχθεί η περιττή χημειοθεραπεία σε ασθενείς με καρκίνο μαστού

12:42

Κορκίδης: Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αποκλιμακώνεται αλλά παραμένει πάνω από τον μ.ο. της Ευρωζώνης

12:37

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων 400 εκατ. ευρώ την Τετάρτη 8 Ιουλίου

12:36

Eurobank Equities: Περιθώρια ανόδου 15%-23% στις τράπεζες – Ανεβάζει τιμές στόχους

12:21

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ένοχοι ομόφωνα Δημήτρης Μελάς και Αθανασία Ρέππα για δύο πλημμελήματα

12:19

Μολδαβία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Μουντεάνου

12:18

Δικογραφία σε βάρος 4 influencers για διαφήμιση παράνομων ιστοσελίδων τυχερών παιγνίων

12:16

UBS: Ανεβάζει τιμή στόχο για Coca-Cola HBC - Τι περιμένει για το Q2

12:11

Σε αναπτυξιακή δυναμική τροχιά η Neuropublic - Νέος πρόεδρος ο Δημήτρης Αφεντούλης, CEO του Latsco Family Office

12:09

Θεοδωρικάκος: «Να συλληφθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι δολοφόνοι της Βάγιας Νέστορα»

12:05

Παρελθόν από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Κώστας Ζαχαριάδης

11:59

Η ακρίβεια δεν «φρενάρει» τα ταξίδια - Στις πρώτες επιλογές των Ευρωπαίων η Ελλάδα

11:48

ΔΕΗ: Βελτιωμένες επιδόσεις στην αξιολόγηση του CDP για κλίμα, ύδατα και εφοδιαστική αλυσίδα

11:34

Τρ. Πειραιώς: Πτωτική η τάση στις αγορές αγροτικών προϊόντων - Εξαίρεση τα βοοειδή και ο χυμός πορτοκαλιού

11:30

Χρηματιστήριο: «Χτίζει» απόσταση από τις 2.500 μονάδες

11:14

Βουλή: Παρουσία Ανδρουλάκη η συζήτηση της επερώτησης του ΠΑΣΟΚ για το Ταμείο Ανάκαμψης

11:01

Δεμένα τα πλοία στo λιμάνι της Ραφήνας έως το πρωί του Σαββάτου - Συγκέντρωση κατοίκων

10:59

Τσίπρας: «Η κυβέρνηση να σταματήσει να δίνει λευκή επιταγή στον Τραμπ»

10:48

Ευρωαγορές: Νέα «ανάσα» στο ρεκόρ - Προς την καλύτερη εβδομάδα τους εδώ και 1,5 μήνα

10:38

Γαλλία: Επιπλέον 2.025 θάνατοι στη διάρκεια του καύσωνα του Ιουνίου

10:21

Χατζηδάκης: Προκλητικές οι αντιδράσεις από κόμματα της αριστεράς για την δολοφονική επίθεση στη Θεσσαλονίκη

10:14

Δεν αποκλείει brent στα 60 δολάρια έως τα τέλη του έτους η Citi

10:14

Λαγκάρντ: Πιθανή μία πρόωρη αποχώρησή μου από την ΕΚΤ

10:04

Bloomberg: Στόχος παρακολούθησης ο Στέλιος Κούλογλου με Pegasus όταν ήταν Ευρωβουλευτής