ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

«Φαντάζεσαι τι έχει να γίνει, όταν το καταλάβουν;»

Γιάννης Αγγέλης
10-02-2022 | 08:25
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Φαντάζεσαι τι έχει να γίνει, όταν το καταλάβουν;»

«Όπως συνήθως τέτοιο καιρό, το λέτε και στην αρθρογραφία σας άλλωστε, οι αγρότες κατεβαίνουν στα μπλόκα και συνήθως διαβάζουμε πέρα από τα τις καταγγελίες για τις καθυστερήσεις στην εκταμίευση των αποζημιώσεων και μία σειρά άλλα αιτήματα. Που όμως όλοι τα ξεχνάμε μέχρι να τα ξαναδιαβάσουμε σχεδόν απαράλλακτα την επόμενη χρονιά… Έτσι δεν είναι;».

Το κλασικό πλέον mail που προς στιγμήν νόμισα ότι ήταν από τον κ. Χ, είχε άλλον αποστολέα.

Ήταν ο κ. Ψ αυτή την φορά, που θεώρησε ότι κακώς υποτιμούμε όσο αφορά την επικαιρότητα τα όσα συμβαίνουν στον αγροτικό κόσμο, γιατί τίποτα δεν είναι το ίδιο μ’ αυτά που έχουμε συνηθίσει να γίνονται κάθε χρόνο τέτοιο καιρό.

Το σημείωμά του ήταν μακροσκελές και δεν θα το μεταφέρω ολόκληρο για να μη κουράσω τους αναγνώστες.

Το κομμάτι που θα παραλείψω αφορά τον μηχανισμό μεταφοράς του πληθωρισμού τιμών από το φυσικό αέριο στα λιπάσματα αλλά και στην συνολική παραγωγική διαδικασία.

Λίγο πολύ γι' αυτά, τόσο το Οικονογράφημα όσο και η σχετική αρθρογραφία στο Insider.gr, έχουν προειδοποιήσει από τον περασμένο Ιούνιο και έχουν εξηγήσει το πως μετακινείται ο πληθωρισμός από την ενέργεια στην αγροτική παραγωγή και πως ήδη αυτή η διαδικασία έχει δρομολογήσει δύο τουλάχιστον ανοδικούς κύκλους στις τιμές των τροφίμων μέχρι σήμερα.

Το σημείωμα όμως του κ. Ψ συνέχιζε με μία μάλλον άγνωστη ή τουλάχιστον υποτιμημένη πλευρά του αγροτικού προβλήματος που δεν έχει τίποτα το προσωρινό και δεν εξαρτάται από τις συνέπειες της πανδημίας. Ιδού λοιπόν η συνέχεια.

«Πέρα απ’ όλα αυτά φίλτατε νομίζω ότι έχετε παραβλέψει μία πλευρά του αγροτικού προβλήματος, που θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική και με …ουρές των οποίων η ζημιά έρχεται, αλλά δεν έχει γίνει αντιληπτή ακόμα.

Μιλάω για την «πράσινη συμφωνία» και την περιβόητη καμπάνια της ευρωπαϊκής κοινής αγροτικής πολιτικής που τιτλοφορείται «από τον χωράφι στο πιρούνι»…, ήτοι η προσαρμογή της αγροτικής πολιτικής στην επίτευξη των στόχων δραστικής μείωσης εκπομπών διοξιδίου του άνθρακος μέχρι το 2030.

Με άλλα λόγια στα επόμενα οκτώ χρόνια!

Αυτός ο σχεδιασμός κωδικοποιείτε αν δεν γνωρίζεις σε πέντε σημεία που πρέπει να εφαρμοσθούν στην γεωργική παραγωγή επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Ήτοι:

• Μείωση στη χρήση λιπασμάτων κατά 20% σε σχέση με το σήμερα.
• Μείωση της χρήσης και του κινδύνου φυτοφαρμάκων κατά 50% σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2015-17.
• Αύξηση της καλλιεργούμενης έκτασης με βιολογικές μεθόδους από το σημερινό 8% - 9% σε 25% των συνολικών καλλιεργούμενων εκτάσεων.
• Βελτίωση της καλής μεταχείρισης των ζώων
• Διακράτηση του 10% της Χρήσιμης Αγροτικής Γης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την στήριξη της βιοποικιλότητας και των στοιχείων του φυσικού τοπίου.

Υποθέτω ότι όταν ακούει κανείς όλα αυτά και δεν έχει δει από κοντά «τι σημαίνει γεωργική παραγωγή» αισθάνεται... όμορφα.

Και γω κάπως έτσι θα το έλεγα, αλλά τυχαίνει όπως γνωρίζεις να εμπλέκομαι ακόμα στην ηλικία μου με καλλιέργειες στην Βοιωτία. Σου λέω λοιπόν ότι το να επιχειρήσουμε να εφαρμόσουμε αυτό το σχεδιασμό στα μέρη μας θα ισοδυναμούσε με …τηλεμεταφορά σε άλλο πλανήτη. Αλλά άσε με εμένα και τους όμοιούς μου, πες πως ήμαστε παλιοί και δεν καταλαβαίνουμε.

Να σου αναφέρω εδώ πως σχολιάζουν το αποτέλεσμα μιας τέτοιας μεταβολής στην αγροτική παραγωγή της Ευρώπης οι ίδιοι οι άνθρωποι της Κομισιόν, αυτοί που κάθονται στα διπλανά γραφεία με αυτούς που έκαναν τον σχεδιασμό του «από το χωράφι στο πιρούνι».

Μιλάω για το JRC της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ή ακόμα και για ανάλογες πανεπιστημιακές μελέτες που ακολούθησαν. Το συμπέρασμά τους ούτε λίγο ούτε πολύ είναι ότι αν εφαρμοσθεί η πολιτική αυτή θα πρέπει να περιμένουμε μία μείωση της αγροτικής παραγωγής έως και 15% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα, μείωση των εξαγωγών, αύξηση των εισαγωγών και βέβαια αύξηση των τιμών κατά μέσο όρο 10%...

Σκέψου λοιπόν σε ένα οικονομικό περιβάλλον σαν το σημερινό, με την κακοσχεδιασμένη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια να κοστίζει … ο κούκος αηδόνι, να πρέπει να ταυτόχρονα να σπρώξουμε και την «πράσινη συμφωνία» που έχει ετοιμάσει η Κομισιόν.

Θα ήθελες να ήσουνα από μία μεριά όταν αυτά θα επιχειρήσουν να τα τρέξουν στην εγχώρια αγροτιά; Ειλικρινά θα ήθελες;…Δεν ξέρω αν πρέπει να κλάψω ή να γελάσω…».

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:51

Προσωπάρχης Ζελένσκι: Δεν θα υπογράψουμε ειρηνευτική συμφωνία για παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία

23:40

Περού: Κάθειρξη 11,5 ετών στον πρώην πρόεδρο Πέδρο Καστίγιο

23:29

Κάλεσμα από Nexperia στις κινεζικές θυγατρικές της να επιλύσουν τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα

23:18

Ολλανδία: Αγορά 100 ραντάρ για την ανίχνευση drones

23:05

Μικρή πτώση για τον χρυσό με το βλέμμα στη Fed

22:53

Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Βρετανία καλούν το Ισραήλ να σταματήσει τη βία στη Δυτική Όχθη

22:41

Νέα κέρδη για το πετρέλαιο στην σκιά του ρωσο-ουκρανικού

22:29

Πούτιν σε ΕΕ: Η «κλοπή» των «παγωμένων» ρωσικών assets θα προκαλέσει αντίποινα

22:25

Γάζα: Διαπραγματεύσεις για παγιδευμένους μαχητές της Χαμάς στις υπόγειες σήραγγες

22:17

Το Λούβρο αυξάνει το εισιτήριο 45% για επισκέπτες εκτός ΕΕ

22:05

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 2,2 εκατ. ευρώ

21:52

«Πυρά» ΕΕ κατά ΗΠΑ: «Μας εκβιάζουν στις εμπορικές διαπραγματεύσεις»

21:41

Κακοκαιρία Adel: Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία - Σε «Red Code» ακόμη 3 περιφέρειες

21:30

ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά ζητούν ενημέρωση για την COP30

21:26

Ερντογάν σε Πάπα Λέοντα: Να εξαλειφθούν οι αιτίες της μετανάστευσης

21:19

ΗΠΑ: Ο ΥΠΑΜ Χέγκσεθ επισκέφθηκε το αεροπλανοφόρο Gerald R. Ford στην Καραϊβική

21:05

Χατζηδάκης: Η χώρα δεν θα χάσει ούτε ένα ευρώ από τις αγροτικές επιδοτήσεις

20:53

Δημοσκόπηση GPO: Προβάδισμα ΝΔ με 25,2% - Πόσοι θα ψήφιζαν Τσίπρα

20:41

Φωταγωγήθηκε το χριστουγεννιάτικο δέντρο της Αθήνας

20:29

Ισχυρός σεισμός 6 Ρίχτερ στην Αλάσκα

20:15

Πετραλιάς: Μεταρρυθμιστικός με θετικά μέτρα ο προϋπολογισμός του 2026

20:03

Κακοκαιρία Adel: Σφορδή βροχόπτωση τώρα στην Αθήνα

19:50

Οικοδομικές άδειες και Κτηματολόγιο υπό την ομπρέλα του ΕΟΚΕΔ - Τι αλλάζει για ιδιώτες, δήμους, μηχανικούς

19:40

Μερτς: Η Ουκρανία χρειάζεται ισχυρό στρατό ακόμη και μετά από μία ειρηνευτική συμφωνία

19:30

Κλείσιμο με μικρά κέρδη στις ευρωαγορές - «Εκτοξεύθηκε» σχεδόν 19% η Puma

19:28

Ερευνάται η Jefferies για τη First Brands - Τι ψάχνει η SEC

19:18

Στο «μικροσκόπιο» ο CEO της Monte dei Paschi για την εξαγορά της Mediobanca

19:06

Θεοδωρικάκος για e-καταναλωτής: Ο πολίτης προστατεύεται και η αγορά λειτουργεί με κανόνες

18:54

ΕΥΔΑΠ: Ολοκλήρωση φορολογικού ελέγχου από το ΚΕ.ΜΕ.Φ. έτους 2019

18:46

Σε συζητήσεις για εξαγορά της Allfunds έναντι 5,3 δισ. ευρώ η Deutsche Boerse