INSIDE OUT

Γιατί πέφτει το ΠΑΣΟΚ; - Το σιωπηλό μαρτύριο Χαρδαλιά στην Βαλένθια - Η μέρα του Κωστή

Μαρία Νταλιάνη
30-04-2025 | 07:11
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γιατί πέφτει το ΠΑΣΟΚ; - Το σιωπηλό μαρτύριο Χαρδαλιά στην Βαλένθια - Η μέρα του Κωστή

Η δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ, δεν έφερε τον Μάη στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη αργά και σταθερά εξακολουθεί να χάνει δυνάμεις και να βρίσκεται στην τρίτη θέση. Στην ίδια μέτρηση, και η Ζωή έχει μια μικρή κάμψη, ενώ η ΝΔ συνεχίζει αργά και σταθερά ανοδικά.

Μετά την εκρηκτική άνοδο της Πλεύσης Ελευθερίας από τον περασμένο Γενάρη, το σκηνικό φαίνεται να ισορροπεί σε μια κατακερματισμένη αντιπολίτευση και τη Νέα Δημοκρατία να κρατάει αεράτη διαφορά μπροστά. Η ελαφρά κάμψη της Ζωής δίνει ελπίδες για κατάκτηση της δεύτερης θέσης ξανά στο ΠΑΣΟΚ. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; «Δεν είναι σημαντικό να βρεθείς δεύτερος, επειδή πέφτει ο δεύτερος» παρατήρησε ο Γιώργος Αράπογλου της Pulse.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ η εικόνα είναι ζοφερή, ενώ στην μάχη των μικρών βλέπουν πιθανότητες εισόδου στην Βουλή και η ΝΕΑΡ, και το ΜΕΡΑ, και η Νίκη, και ο Κασσελάκης και η Λατινοπούλου καθώς με την εκτίμηση ψήφου είναι το 3%.

Γιατί πέφτει;

Ένα πελώριο «γιατί» εξακολουθεί να πλανάται πάνω από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, τους βουλευτές, τα στελέχη και κυρίως την ηγεσία του. Εσωκομματικές έκανε. Πρόεδρο άλλαξε κι επέλεξε τον ίδιο. Περιφερειακά συνέδρια συνεχίζει να κάνει με αργό ρυθμό (θα γίνουν άλλα δύο το Μάιο κι ένα μέσα Ιουνίου). Γκράντε εκδήλωση για τους τομεάρχες στο ΣΕΦ έκανε. Πρόγραμμα για στεγαστική κρίση, παρουσίασε. Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης μαζί με Πλεύση, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΕΑΡ, έκανε;

Γιατί συνεχίζει να πέφτει;

Χθες βράδυ, ο κλήρος έπεσε στην Μιλένα Αποστολάκη (Action24) που βρέθηκε σε τηλεοπτικό πάνελ.

«Υπάρχει τεράστια ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό, και τεράστια μιντιακή υπεροπλία της κυβέρνησης, η οποία έχει απολήξεις ποινικής διάστασης» επισήμανε η βουλευτής βορείου τομέα του ΠΑΣΟΚ. Η ίδια έκανε λόγω για «καθεστωτική προπαγάνδα και χειραγώγηση των πολιτών από τα ΜΜΕ», ενώ όταν ρωτήθηκε γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν έκανε τέτοιες αναφορές όταν ήταν καλύτερα τα νούμερα, απάντησε ότι τότε δεν υπήρχαν οι αποκαλύψεις για την Blue Skies και την σχέση με τη ΝΔ. «Δεν ισχύει το ‘ιδιώτες πληρώνουν ιδιώτες» τόνισε, ειδικά για την Blue Skies.

Η μέρα του Κωστή

Μακριά από την Αθήνα, στην Βαλένθια του Σαντιάγκο Καλατράβα, τελειώνει σήμερα το Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με την εκλογή των Αντιπροέδρων. Η μάχη για την εκλογή του Κωστή Χατζηδάκη, είναι σκληρή στο παρασκήνιο, αλλά επειδή το έχει αναλάβει ο δαιμόνιος υφυπεξ Τάσος Χατζηβασιλείου, (που εξακολουθεί να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού για την θέση του Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ), πιστεύω θα πάει καλά. Μιλάμε για την επιστροφή του Κωστή στις Βρυξέλλες, μετά από σχεδόν είκοσι χρόνια, καθώς έως το 2007 ήταν ευρωβουλευτής. Ο κόσμος κι οι Βρυξέλλες έχουν έρθει τα πάνω -κάτω από τότε.

Χθες έγινε και η συνάντηση Κυριάκου-Μερτς, παρουσία Χατζηδάκη-Χατζηβασιλείου.

Επί μισή ώρα μίλησαν (αγγλικά) για οικονομία, στρατηγική, άμυνα, τα δικά τους του ΕΛΚ και φυσικά τη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας που ορκίζεται την ερχόμενη Τρίτη.

Ο Μερτς χαρακτήρισε incredible τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας, γεγονός που γέμισε αισιοδοξία το τραπέζι.

Οι σύνεδροι

Η ελληνική αποστολή στην Βαλένθια αποτελείται από 14 μέλη τα οποία επέλεξε ο Πρωθυπουργός, ενώ συντονιστής είναι ο Τάσος. Μεταξύ αυτών, ο αναπλ. Υπουργός Μεταφορών Κυρανάκης, οι ευρωβουλευτές Μειμαράκης, Μελέτη και Τσιόδρας, ο Γ. Σμυρλής, η Γραμματέας και βουλευτής της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα, ο Θ. Ρουσσόπουλος από το Συμβούλιο της Ευρώπης, ΚΑΙ ο Γιώργος Χαρδαλιάς, ο Κώστας Μπακογιάννης και ο Γιώργος Χατζημάρκος. Ο τελευταίος ήταν η αιτία ψύχρανσης μεταξύ του Νικ Χαρντ και του Κυριάκου, καθώς τον εξέλεξαν Πρόεδρο της Ενωσης Περιφερειών- θέση την οποία ο άκαρδος Κυριάκος είχε υποσχεθεί στον Χαρντ, όταν προσπαθούσε να τον πείσει να αναλάβει την μάχη για την Περιφέρεια Αττικής, καθώς ήθελε να «φάει» -άγνωστο γιατί- τον Πατούλη, κι ενώ ο Χάρντ, μετά την μάχη του κορονοϊου και της καραντίνας, είχε λάβει υποσχέσεις ότι θα πάει ευρωβουλή.

Όλα αυτά πέρασαν αστραπιαία από το μυαλό του Νικ, καθώς κάθονταν στην καρέκλα του συνέδρου του ΕΛΚ, αλλά το αντιμετώπισε ψύχραιμα. Επειδή όλοι είδαν τις σκέψεις του, έσπευσαν να διαβεβαιώσουν ότι το κλίμα με τον ΠΘ πλέον είναι μια χαρά.

Υπάρχουν και χειρότερα

Ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός πχ, δεν κατάφερε να πάει ποτέ Βαλένθια, καθώς η χώρα του παρέλυσε ολόκληρη εξαιτίας του 30ωρου μπλακάουτ στο σύστημα ρευματοδότησης της Ισπανίας. Στα πηγαδάκια οι σύνεδροι έφτυναν τον κόρφο τους «μην τους τύχει» το ισπανικό.

Κατά τα λοιπά, στο ΕΛΚ ο Κυριάκος κολύμπησε σαν ψάρι στο νερό, και δεν είπε όχι, σε καμία από τις πολλές σέλφι που του ζητήθηκαν.

Θα ψάξει

Θέμα των ημερών, είναι και οι προτάσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής καθώς η ογκωδέστατη δικογραφία με τα ονόματα των κ.κ Καραμανλή και Σπίρτζη έχει φτάσει στην Βουλή. Από όλα τα κόμματα, μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να καταθέσει πρόταση (απαιτούνται 30 βουλευτές).

Για το τι θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Παππάς. Ο κ. Παππάς, εξήγησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναζητήσει μεταξύ ανεξάρτητων βουλευτών υπογραφές (του λείπουν 4) ώστε να καταθέσει την δική του πρόταση.

Σε ότι αφορά τον πρώην υπουργό επί ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Σπίρτζη, υπογράμμισε ότι ζήτησε ο ίδιος τέσσερις φορές να πάει στην δικαιοσύνη και στην Προανακριτική. Μέχρι που του θύμισε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Τάκης, ότι αυτό γίνεται εκ το ασφαλούς, μια που οι όποιες ευθύνες Σπίρτζη έχουν παραγραφεί.

Έχει κάτι λιοντάρια ο ΣΥΡΙΖΑ, να τα λέμε κι αυτά (έτσι συνειρμικά, δεν πήγε ο νους στον Πολάκη, καθόλου).

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:09

Ρωσία: Ένας νεκρός και πάνω από 50 τραυματίες από πυρκαγιά σε πετροχημικό εργοστάσιο

18:07

ΕΝΔΙΑΛΕ: Σταθερά πρώτη η Ελλάδα στη διαχείριση Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων

18:00

Χρηματιστήριο Αθηνών: Γλυκόπικρη γεύση στο κλείσιμο του Μαρτίου

17:55

Πετρόπουλος: Στα 231,1 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις το 2024 - Βελτιώθηκε το περιθώριο κέρδους

17:54

ΟΛΠ: Ιστορικά υψηλά σε έσοδα και EBITDA το 2025 – Σταθερή μερισματική πολιτική

17:50

Ζαχαράκη: «Το καλοκαίρι θα ανακαινιστούν πάνω από 220 σχολεία»

17:38

Σήμα κινδύνου για το τραπεζικό σύστημα της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου

17:20

Ιράν: Ο ΥΠΕΞ Αραγτσί διαψεύδει τις πληροφορίες για πυρά πυραύλων εναντίον της Τουρκίας

17:05

Η ελπίδα για λήξη του πολέμου δίνει γερή ώθηση στην Wall Street

17:04

Πετραλιάς για ενεργειακό κόστος: «Θα χρειαστούμε δυνάμεις μέχρι το τέλος της κρίσης»

16:57

GM: Παρατείνεται η διακοπή λειτουργίας σε μονάδα EV στο Ντιτρόιτ - Σε αδράνεια 1.300 εργαζόμενοι

16:50

Σχεδόν 500.000 αιγοπρόβατα έχουν θανατωθεί λόγω της ευλογιάς

16:48

Λιθουανία: Στο μισό η τιμή των εισιτηρίων στους σιδηρόδρομους λόγω Μέσης Ανατολής

16:45

Ρωσία: «Θα απαντήσουμε αν η Ουκρανία επιτεθεί στα λιμάνια της Βαλτικής»

16:42

ΙΟΒΕ: Σε τροχιά ανάκαμψης η αγορά μπίρας στην Ελλάδα - Αυξήθηκε ο αριθμός των ζυθοποιίων

16:40

Fourlis: Επιταχύνεται η ανάπτυξη της Holland & Barrett στην Ελλάδα μέσω επένδυσης στον κλάδο του φαρμακείου

16:33

ΔΝΤ: «Βαρίδι» για την ανάπτυξη της Ελλάδας τα σχεδόν 3 εκατ. «κόκκινα» δάνεια

16:30

Χέγκσεθ: «Καθοριστικές οι επόμενες μέρες για τον πόλεμο στη Μ. Ανατολή»

16:20

Η καρδιά της Εστίασης, του Τουρισμού και της Γαστρονομίας χτυπά στην Καλαμάτα

16:16

ΕΕ: «Πολύ ανησυχητική» η απόφαση του Ισραήλ να περάσει νόμο για τη θανατική ποινή σε Παλαιστινίους

16:09

Καφούνης: Μετασχηματίζεται το εμπόριο - Κίνδυνοι και ευκαιρίες σε ένα ασταθές περιβάλλον

16:08

Allianz: Οι χαλαζοπτώσεις εκτοξεύουν τις ασφαλισμένες ζημιές παγκοσμίως σε ιστορικά υψηλά

16:05

Αντίστροφη μέτρηση για τη διαστημική αποστολή Artemis II γύρω από τη Σελήνη

15:49

Ακυρώνει κρουαζιέρες η Celestyal - Καραϊβική αντί Μέσης Ανατολής επιλέγει η MSC

15:39

Ινστιτούτο Τσίπρα: Εθνικό Πλαίσιο για τα Data Centers - Από την «Ψηφιακή Αποικία» στη Στρατηγική Αυτονομία

15:33

Κατάρ: «Οι χώρες του Κόλπου ενωμένες ζητούν αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή»

15:32

THEON: Νέα μονάδα παραγωγής στο Βέλγιο ενισχύει την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία

15:27

Στην κατοχή της Eli Lilly η Centessa με deal έως και 7,8 δισ. δολαρίων

15:22

Ιράν: Τα μαλαισιανά τάνκερ εξαιρούνται από καταβολή τελών διέλευσης από τα Στενά του Ορμούζ

15:20

Τηλεφωνική επικοινωνία Κόστα - Πεζεσκιάν: «Έκκληση για αποκλιμάκωση και αυτοσυγράτηση»