INSIDE OUT

Γιατί πέφτει το ΠΑΣΟΚ; - Το σιωπηλό μαρτύριο Χαρδαλιά στην Βαλένθια - Η μέρα του Κωστή

Μαρία Νταλιάνη
30-04-2025 | 07:11
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γιατί πέφτει το ΠΑΣΟΚ; - Το σιωπηλό μαρτύριο Χαρδαλιά στην Βαλένθια - Η μέρα του Κωστή

Η δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ, δεν έφερε τον Μάη στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη αργά και σταθερά εξακολουθεί να χάνει δυνάμεις και να βρίσκεται στην τρίτη θέση. Στην ίδια μέτρηση, και η Ζωή έχει μια μικρή κάμψη, ενώ η ΝΔ συνεχίζει αργά και σταθερά ανοδικά.

Μετά την εκρηκτική άνοδο της Πλεύσης Ελευθερίας από τον περασμένο Γενάρη, το σκηνικό φαίνεται να ισορροπεί σε μια κατακερματισμένη αντιπολίτευση και τη Νέα Δημοκρατία να κρατάει αεράτη διαφορά μπροστά. Η ελαφρά κάμψη της Ζωής δίνει ελπίδες για κατάκτηση της δεύτερης θέσης ξανά στο ΠΑΣΟΚ. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; «Δεν είναι σημαντικό να βρεθείς δεύτερος, επειδή πέφτει ο δεύτερος» παρατήρησε ο Γιώργος Αράπογλου της Pulse.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ η εικόνα είναι ζοφερή, ενώ στην μάχη των μικρών βλέπουν πιθανότητες εισόδου στην Βουλή και η ΝΕΑΡ, και το ΜΕΡΑ, και η Νίκη, και ο Κασσελάκης και η Λατινοπούλου καθώς με την εκτίμηση ψήφου είναι το 3%.

Γιατί πέφτει;

Ένα πελώριο «γιατί» εξακολουθεί να πλανάται πάνω από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, τους βουλευτές, τα στελέχη και κυρίως την ηγεσία του. Εσωκομματικές έκανε. Πρόεδρο άλλαξε κι επέλεξε τον ίδιο. Περιφερειακά συνέδρια συνεχίζει να κάνει με αργό ρυθμό (θα γίνουν άλλα δύο το Μάιο κι ένα μέσα Ιουνίου). Γκράντε εκδήλωση για τους τομεάρχες στο ΣΕΦ έκανε. Πρόγραμμα για στεγαστική κρίση, παρουσίασε. Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης μαζί με Πλεύση, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΕΑΡ, έκανε;

Γιατί συνεχίζει να πέφτει;

Χθες βράδυ, ο κλήρος έπεσε στην Μιλένα Αποστολάκη (Action24) που βρέθηκε σε τηλεοπτικό πάνελ.

«Υπάρχει τεράστια ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό, και τεράστια μιντιακή υπεροπλία της κυβέρνησης, η οποία έχει απολήξεις ποινικής διάστασης» επισήμανε η βουλευτής βορείου τομέα του ΠΑΣΟΚ. Η ίδια έκανε λόγω για «καθεστωτική προπαγάνδα και χειραγώγηση των πολιτών από τα ΜΜΕ», ενώ όταν ρωτήθηκε γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν έκανε τέτοιες αναφορές όταν ήταν καλύτερα τα νούμερα, απάντησε ότι τότε δεν υπήρχαν οι αποκαλύψεις για την Blue Skies και την σχέση με τη ΝΔ. «Δεν ισχύει το ‘ιδιώτες πληρώνουν ιδιώτες» τόνισε, ειδικά για την Blue Skies.

Η μέρα του Κωστή

Μακριά από την Αθήνα, στην Βαλένθια του Σαντιάγκο Καλατράβα, τελειώνει σήμερα το Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με την εκλογή των Αντιπροέδρων. Η μάχη για την εκλογή του Κωστή Χατζηδάκη, είναι σκληρή στο παρασκήνιο, αλλά επειδή το έχει αναλάβει ο δαιμόνιος υφυπεξ Τάσος Χατζηβασιλείου, (που εξακολουθεί να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού για την θέση του Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ), πιστεύω θα πάει καλά. Μιλάμε για την επιστροφή του Κωστή στις Βρυξέλλες, μετά από σχεδόν είκοσι χρόνια, καθώς έως το 2007 ήταν ευρωβουλευτής. Ο κόσμος κι οι Βρυξέλλες έχουν έρθει τα πάνω -κάτω από τότε.

Χθες έγινε και η συνάντηση Κυριάκου-Μερτς, παρουσία Χατζηδάκη-Χατζηβασιλείου.

Επί μισή ώρα μίλησαν (αγγλικά) για οικονομία, στρατηγική, άμυνα, τα δικά τους του ΕΛΚ και φυσικά τη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας που ορκίζεται την ερχόμενη Τρίτη.

Ο Μερτς χαρακτήρισε incredible τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας, γεγονός που γέμισε αισιοδοξία το τραπέζι.

Οι σύνεδροι

Η ελληνική αποστολή στην Βαλένθια αποτελείται από 14 μέλη τα οποία επέλεξε ο Πρωθυπουργός, ενώ συντονιστής είναι ο Τάσος. Μεταξύ αυτών, ο αναπλ. Υπουργός Μεταφορών Κυρανάκης, οι ευρωβουλευτές Μειμαράκης, Μελέτη και Τσιόδρας, ο Γ. Σμυρλής, η Γραμματέας και βουλευτής της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα, ο Θ. Ρουσσόπουλος από το Συμβούλιο της Ευρώπης, ΚΑΙ ο Γιώργος Χαρδαλιάς, ο Κώστας Μπακογιάννης και ο Γιώργος Χατζημάρκος. Ο τελευταίος ήταν η αιτία ψύχρανσης μεταξύ του Νικ Χαρντ και του Κυριάκου, καθώς τον εξέλεξαν Πρόεδρο της Ενωσης Περιφερειών- θέση την οποία ο άκαρδος Κυριάκος είχε υποσχεθεί στον Χαρντ, όταν προσπαθούσε να τον πείσει να αναλάβει την μάχη για την Περιφέρεια Αττικής, καθώς ήθελε να «φάει» -άγνωστο γιατί- τον Πατούλη, κι ενώ ο Χάρντ, μετά την μάχη του κορονοϊου και της καραντίνας, είχε λάβει υποσχέσεις ότι θα πάει ευρωβουλή.

Όλα αυτά πέρασαν αστραπιαία από το μυαλό του Νικ, καθώς κάθονταν στην καρέκλα του συνέδρου του ΕΛΚ, αλλά το αντιμετώπισε ψύχραιμα. Επειδή όλοι είδαν τις σκέψεις του, έσπευσαν να διαβεβαιώσουν ότι το κλίμα με τον ΠΘ πλέον είναι μια χαρά.

Υπάρχουν και χειρότερα

Ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός πχ, δεν κατάφερε να πάει ποτέ Βαλένθια, καθώς η χώρα του παρέλυσε ολόκληρη εξαιτίας του 30ωρου μπλακάουτ στο σύστημα ρευματοδότησης της Ισπανίας. Στα πηγαδάκια οι σύνεδροι έφτυναν τον κόρφο τους «μην τους τύχει» το ισπανικό.

Κατά τα λοιπά, στο ΕΛΚ ο Κυριάκος κολύμπησε σαν ψάρι στο νερό, και δεν είπε όχι, σε καμία από τις πολλές σέλφι που του ζητήθηκαν.

Θα ψάξει

Θέμα των ημερών, είναι και οι προτάσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής καθώς η ογκωδέστατη δικογραφία με τα ονόματα των κ.κ Καραμανλή και Σπίρτζη έχει φτάσει στην Βουλή. Από όλα τα κόμματα, μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να καταθέσει πρόταση (απαιτούνται 30 βουλευτές).

Για το τι θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Παππάς. Ο κ. Παππάς, εξήγησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναζητήσει μεταξύ ανεξάρτητων βουλευτών υπογραφές (του λείπουν 4) ώστε να καταθέσει την δική του πρόταση.

Σε ότι αφορά τον πρώην υπουργό επί ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Σπίρτζη, υπογράμμισε ότι ζήτησε ο ίδιος τέσσερις φορές να πάει στην δικαιοσύνη και στην Προανακριτική. Μέχρι που του θύμισε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Τάκης, ότι αυτό γίνεται εκ το ασφαλούς, μια που οι όποιες ευθύνες Σπίρτζη έχουν παραγραφεί.

Έχει κάτι λιοντάρια ο ΣΥΡΙΖΑ, να τα λέμε κι αυτά (έτσι συνειρμικά, δεν πήγε ο νους στον Πολάκη, καθόλου).

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:55

Το ράλι της Alphabet αλλάζει τον χάρτη των πολυτιμότερων εισηγμένων στον κόσμο

13:49

Χρυσοχοΐδης: Μία στις τρεις γυναίκες που κάνει καταγγελία βάζει το Panic Button

13:48

Έρευνα ΔΕΗ: 8 στις 10 γυναίκες φοβούνται όταν κυκλοφορούν το βράδυ

13:36

ΤτΕ: Συνεχίστηκε η άνοδος στις τιμές ακινήτων και στο γ' τρίμηνο

13:33

Eurostat: Mόνο σε Ελλάδα και Ιταλία μειώθηκε το κατά κεφαλήν εισόδημα από το 2004

13:29

Λαβρόφ: Το ειρηνευτικό σχέδιο πρέπει να αντανακλά τις συνομιλίες Πούτιν - Τραμπ

13:21

Alibaba: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα έσοδα τριμήνου λόγω AI

13:20

Πλωτή χωματερή 40 τόνων απομάκρυναν από τα Μέθανα το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και η Healthy Seas

13:20

Μαρινάκης: Ο Τσίπρας στο βιβλίο του υπερασπίστηκε μέχρι και το δημοψήφισμα

13:19

Αύξηση 3,2% στον τζίρο του κλάδου καταλυμάτων το γ' τρίμηνο

13:07

GWomen Sports Summit, 4ο Συνέδριο Γυναικείου Αθλητισμού: TOGETHER. STRONGER. UNSTOPPABLE.

13:05

ΕΛΣΤΑΤ: Ανατιμήσεις της τάξης του 2% στα οικοδομικά υλικά τον Οκτώβριο

12:59

Παραιτήθηκε ο CΕΟ της Domino's Pizza στη Βρετανία

12:55

Tο Κίεβο προωθεί συνάντηση Ζελένσκι-Τραμπ στις ΗΠΑ αυτήν την εβδομάδα

12:55

Η Γαλλία επιδιώκει τρίμηνη αναστολή της λειτουργίας της Shein

12:44

Klarna: Τι θα αγοράσουν οι Έλληνες καταναλωτές τη φετινή Black Friday

12:36

CEO Casino: Shein και Temu πρέπει να απαγορευτούν στην Ευρώπη μέχρι το 2028

12:30

ΔΥΠΑ για επίδομα μητρότητας: Το δικαιούνται όλες όσες καταβάλλουν εισφορές ως μη μισθωτές

12:27

Σλέιπεν (ΕΚΤ): Νέα προσέγγιση στις δαπάνες για τόνωση της ανάπτυξης στην ΕΕ

12:26

Αύξηση 4,9% στις πωλήσεις αυτοκινήτων στην ΕΕ τον Οκτώβριο

12:21

UBS: Στις ελληνικές τράπεζες τα μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου πανευρωπαϊκά - Στα top-picks η Τρ. Πειραιώς

12:12

EBRD: «Ωρολογιακή βόμβα» για την αύξηση του ΑΕΠ η γήρανση του πληθυσμού

12:10

Spotify: Αύξηση τιμών στις ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του 2026

12:06

Έρχεται η επικίνδυνη κακοκαιρία Adel σε δυο φάσεις

11:59

easyJet: Αύξηση κερδών 9% το οικονομικό έτος 2025 - Σημαντικές βελτιώσεις στην ικανοποίηση πελατών

11:58

Προϋπολογισμός: Φοροέσοδα 59,2 δισ. ευρώ στο 10μηνο - Στα 10,2 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα

11:56

Έρευνα Adecco: Το 76% των εργαζομένων αναμένει ότι η AI θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας

11:56

ΕΕ: Ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου θα πρέπει να αναγνωρίζεται σε όλες τις χώρες

11:51

Στις αγορές η Πειραιώς για 500 εκατ. ευρώ με senior preferred

11:47

Παιδικοί σταθμοί: Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της Β' πρόσκλησης της ΕΕΤΑΑ