
Στη βυθισμένη ακόμα στο σκοτάδι Βαλένθια, εξαιτίας του black out σε ολόκληρη την Ισπανία, πηγαίνει σήμερα ο Πρωθυπουργός για την Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Υπό αυτές τις συνθήκες, με τον κόσμο σε πανικό, και την ισπανική κυβέρνηση να αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή κρίση, ψάχνοντας ταυτόχρονα το αίτιο διακοπής του ρεύματος, η εκλογή του Κωστή Χατζηδάκη σε θέση Αντιπροέδρου του ΕΛΚ, είναι ίσως το ευκολότερο.
Η Βαλένθια θα είναι μια εμπειρία για την ελληνική αποστολή, όπως και για όλες τις υπόλοιπες, με δυσκολίες στην επικοινωνία, θέματα ασφαλείας και μετακίνησης.

Πέρα από το πρωτοφανές περιστατικό, κι αν όλα κυλήσουν σχετικά ομαλά σήμερα, το ενδιαφέρον εστιάζεται στη συνάντησή του Κυριάκου με το νέο Καγκελάριο της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος ετοιμάζεται να αναλάβει καθήκοντα σε μία εβδομάδα. Ο Μερτς έκανε γνωστή χθες τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης η οποία είναι κυβέρνηση συνεργασίας με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Επέλεξε στελέχη από την αγορά για τον οικονομικό κύκλο, ενώ έδωσε στίγμα προθέσεων και στο υπουργείο Εξωτερικών με την τοποθέτηση του στενού του συνεργάτη Γιόχαν Βάντεφουλ. Ο Βάντεφουλ είναι φουλ υπέρ της Ουκρανίας έχει χαρακτηρίσει τη Ρωσία ως νούμερο ένα εχθρό για την Ευρώπη, είναι υπέρ της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας και του γαλλογερμανικού άξονα. Το γερμανικό ΥΠΕΞ όμως θα έχει και υφυπουργό τουρκικής καταγωγής, παιδί μεταναστών, την κ. Σεράπ Γκιουλέρ.
Ο Μέρτς, ισχυρός και ορμητικός, έρχεται να ταράξει ισορροπίες ετών στο εσωτερικό του ΕΛΚ, και κατά προέκταση και του ευρωπαϊκού κονκλάβιου των Βρυξελλών, όπου μέχρι στιγμής κυριαρχεί η κ. φον ντερ Λάιεν. «Παιδί» της Μέρκελ η σιδηρά κυρία της Κομισιόν, «παιδί» του Σόιμπλε, παραμερισμένος χρόνια από την Μέρκελ ο πανύψηλος Μερτς, ετοιμάζεται να μπει με φόρα στο παιγνίδι.
Τα χαρτιά θα ξανα μοιραστούν και οι παίκτες ετοιμάζονται για μεγάλες παρτίδες.
Παροχές stop

Το διήμερο στη σκοτεινή Βαλένθια και η επιχείρηση σύσφιξης σχέσεων με το νέο ισχυρό παίκτη της ΕΕ, (που είναι και πιλότος), είναι και μια καλή απόδραση από την εγχώρια σκηνή. Στο υπουργικό χθες, ο Κυριάκος τους κοίταξε στα μάτια και ζήτησε προσοχή στις διατυπώσεις για παροχές. Δεν υποσχόμαστε τίποτα, είμαστε μαζεμένοι, και βλέπουμε, ήταν το μήνυμα.
Τέλος χρόνου
Τα μηνύματα του υπουργικού πάντως, βρέθηκαν κάπως σε δεύτερη μοίρα, μετά την είδηση διαβίβασης στη Βουλή της δικογραφίας για τους πρώην υπουργούς Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Αχ. Καραμανλή και Χρ. Σπίρτζη. Ο ΠΘ διέσωσε πολιτικά τον υπουργό του μετά τα Τέμπη, επιτρέποντας την κάθοδό του στο νομό Σερρών. Μια επιλογή που σύμφωνα με αναλύσεις δημοσκόπων κόστισε στη ΝΔ. Αλλά ο πρώην υπουργός, γιος του Αχιλλέα, αδελφού του ιδρυτή της παράταξης, δεν είναι «περίπτωση Τριαντόπουλου».

Το μπαλάκι όμως πηγαίνει και στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ποια και αν θα καταθέσουν αίτημα για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Ποιες θα είναι οι κατηγορίες. Εάν θα υπάρξουν κομματικές συμπράξεις, όπως έγινε στην πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝεαΑρ, Πλεύση).
Η πλειοψηφία (ΝΔ) ετοιμάζεται να ακολουθήσει «τακτική Τριαντόπουλου», δηλαδή, να προτείνει παραπομπή στο Δικαστικό Συμβούλιο τους πρώην υπουργούς. Όμως πρώτα πρέπει να κατατεθούν οι προτάσεις των κομμάτων.
Σενάρια
Το ΠΑΣΟΚ αυτή την φορά έχει 33 βουλευτές, καθώς προστέθηκαν στην ΚΟ του οι πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Θρασκιά και Πέτρος Παππάς (αφού έγιναν για λίγο ανεξάρτητοι). Βέβαια 31, είχε κι όταν κατέθεσε το αίτημα Προανακριτικής για Τριαντόπουλο (απαιτούνται 30). Οι αριθμοί βγαίνουν. Η Χαριλάου Τρικούπη θα κινηθεί μόνη της, αποφεύγοντας κάθε υπόνοια δημιουργίας μετώπου με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Μετά θα κρατήσει την ανάσα της για τις δημοσκοπήσεις.
Ενδιαφέρον έχει το κατηγορητήριο προς Καραμανλή-Σπίρτζη και οι διαβουλεύσεις στο επιτελείο του Προέδρου Ανδρουλάκη. Θα κληθεί αυτή την φορά η υπεύθυνη Δικαιοσύνης Λιακούλη, ή θα το μάθει από τα κανάλια;
Μπάχαλο
Στην αριστερή πολυκατοικία επικρατεί μπάχαλο.
Σε δυσκολότερη θέση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ούτε τους βουλευτές έχει (26), και έχει και τον κ. Σπίρτζη στο κάδρο, ο οποίος ήταν υπουργός επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Κι εδώ το σημαντικό είναι οι κατηγορίες. Ο ίδιος ζητάει να διελευκανθεί η υπόθεση, όμως τον τελευταίο λόγο για την διαδικασία τον έχει η Βουλή.
Παρασκηνιακές διεργασίες μεταξύ βουλευτών της Νέας Αριστεράς που μπορούν να δώσουν τον ικανό αριθμό των «30» υπάρχουν, αλλά το κλίμα στο κόμμα των Χαρίτση, Αχτσιόγλου, Τζανακόπουλου, Ηλιόπουλου, Ευκλείδη, Γαβριήλ, Βούτση, Φίλη, Σκουρλέτη, δεν σηκώνει τέτοια. Υπό άλλες συνθήκες ίσως να ήταν και η ιδανική στιγμή μεγάλων κινήσεων για όσους βλέπουν επιστροφή στην Κουμουνδούρου, αλλά το μικρούλι κόμμα έχει μπροστά του Συνέδριο τον Ιούνιο. Η έννοια της προδοσίας δεν ήταν ποτέ δύσκολη για την αριστερά.
Η Ζωή της Πλεύσης πάλι, απολαμβάνει τη δημοσκοπική έκρηξη, αλλά εντός Βουλής δεν δύναται (6 βουλευτές) να κάνει τίποτα.
Μπορεί πάντα να ελπίζει σε εμφανίσεις- φωτιά στην Ολομέλεια.
Σας φιλώ
Η Πυθία
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.