INSIDE OUT

Σκληρές αλήθειες από Μπαρνιέ - Καλό κλίμα απ’ έξω, κρύο μέσα - Έλενα και Πόπη ρωτούν Σωκράτη

Μαρία Νταλιάνη
05-12-2024 | 07:12
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σκληρές αλήθειες από Μπαρνιέ - Καλό κλίμα απ’ έξω, κρύο μέσα - Έλενα και Πόπη ρωτούν Σωκράτη

Η Γαλλία τρέμει, οι Γάλλοι ξύνονται. Η κυβέρνηση Μπαρνιέ κατέρρευσε, ο Πρόεδρος Μακρόν ετοιμάζει το διάγγελμά του σήμερα, και η αγωνία για τις εξελίξεις στην ισχυρή ευρωπαϊκή χώρα κορυφώνεται σε ολόκληρη την ΕΕ. Η ακροδεξιά της Λεπέν και η ριζοσπαστική Αριστερά του Μελανσόν έριξαν την κυβέρνηση με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού, κι ενώ σύμφωνα με το γαλλικό Σύνταγμα εκλογές δεν μπορούν να γίνουν νωρίτερα από τον Ιούνιο του 2025. Ο Μακρόν περνάει πολύ δύσκολες ώρες ψάχνοντας νέα πλειοψηφία στη Βουλή κι όπως όλα δείχνουν θα κοιτάξει προς τους σοσιαλιστές και τους ρεπουμπλικανούς.

«Θα ήθελα να είμαι σε θέση να ξοδέψω περισσότερα όμως η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας δεν πρόκειται να εξαφανιστεί μετά την πρόταση μομφής», δήλωσε ο Μπαρνιέ. «Η ώρα της αλήθειας και της υπευθυνότητας έφτασε».

Μετά υπενθύμισε τη σκληρή αλήθεια για την οποία ούτε η Λεπέν, ούτε ο Μελανσόν έχουν κάτι να πουν. Ότι η χώρα πληρώνει κάθε χρόνο 60 δισ. για τόκους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, δηλαδή περισσότερα απ’ όσα ξοδεύει για Άμυνα και Παιδεία μαζί. Φυσικά η αλήθεια δεν είναι δημοφιλής.

Έρχεται ο Τραμπ

Ο Μακρόν ψάχνει να βρει πρωθυπουργό, κυβέρνηση και στήριξη. Θέλει να το κάνει άμεσα και σίγουρα πριν δεχτεί τους παγκόσμιους ηγέτες μεθαύριο Σάββατο για την επαναλειτουργία της Notre Dame, που αναστηλώθηκε μετά από την πυρκαγιά του 2019. Η Παναγία των Παρισίων είναι έτοιμη να υποδεχτεί τους εκλεκτούς καλεσμένους, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κι αυτή θα είναι μια εφιαλτική μέρα για τον Μακρόν που νοιώθει την πίεση Λεπέν και Μελανσόν ασφυκτική. Θα καταφέρει να ξεφύγει κι αυτή τη φορά;

Τόσο κοντά-τόσο μακριά

Οι εξελίξεις στη Γαλλία θα είναι στο επίκεντρο σε κάθε περίπτωση καθώς αποσταθεροποιείται ακόμα περισσότερο ο πυρήνας της ΕΕ σε μια κρίσιμη εποχή. Με έναν πόλεμο στην ευρωπαϊκή ήπειρο κι έναν Τραμπ έτοιμο να εισβάλει σαν ταύρος σε υαλοπωλείο στη γεωπολιτική και οικονομική σκηνή.

Σ’ αυτό το δύσκολο σκηνικό, στην Ελλάδα απολαμβάνουμε στο μάξιμουμ ειδήσεις όπως η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Κυριάκος των 155 βουλευτών, συναντήθηκε λοιπόν με τον Ανδρουλάκη των 31, στο ωραίο γραφείο του στη Βουλή και τα είπαν οι δύο τους για πρώτη φορά μετά την υπόθεση τω υποκλοπών. Ο Ανδρουλάκης, τον οποίο παρακολουθούσε και η ΕΥΠ και το Predator ενώ ήταν υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, απέφυγε να πει οτιδήποτε δημόσια για το θέμα. Όταν έκλεισαν οι πόρτες δεν έγινε γνωστό εάν ρώτησε σχετικά τον Πρωθυπουργό.

Από τη συνάντηση οι διαρροές ήταν συντονισμένες στο καλό κλίμα κλπ κλπ.

Ένα αόρατο πουλάκι της Βουλής πάντως μου είπε ότι ο ΠΘ έκανε παράπονα στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ γιατί ανοίγει όλα τα θέματα μαζί (τράπεζες, golden visa, ΦΠΑ, υγειονομικοί). Έτσι κι αλλιώς οι εκλογές θα γίνουν σε τρία χρόνια. Τι θα λένε μέχρι τότε; Ταύτιση απόψεων δεν υπήρξε, ούτε χημεία, παρά τους κουραμπιέδες της Ντόρας.

Πρέσινγκ

Η Βουλή βρέθηκε γενικώς στο επίκεντρο χθες. Το απόγευμα ο νεοεκλεγής Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος είχε συνεδρίαση των 27 πλέον βουλευτών που έχουν απομείνει στο κόμμα, και των τομεαρχών. Η ομιλία του, όπως μου είπε το ίδιο κοινοβουλευτικό πουλάκι, δεν ενθουσίασε κανέναν. Πολάκης-Παππάς κοιτούσαν με μάτια γεμάτα αμφιβολία. Με τον πρώτο ο Πρόεδρος Σωκράτης θα πίνει καφέ στην Κουμουνδούρου, με τον δεύτερο θα τα λένε στη Βουλή. Το πρέσινγκ όμως ήρθε από εκεί που δεν το περίμενε.

Όπως με διαβεβαίωσε το αγαπημένο μου πουλάκι της Βουλής, η Ελενα Ακρίτα έφερε σε δύσκολη θέση τον πρόεδρο Σωκράτη, βάζοντας το θέμα του τι έγινε στο πρόσφατο Συνέδριο. Και ποια είναι η αυτοκριτική για όσα έγιναν έξω από τις πόρτες του Gazi live.

Η τοποθέτηση ξάφνιασε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε κάτι σε στυλ ότι υπήρξαν αντισυγκεντρώσεις έξω από το κτίριο, η Ελενα ανταπάντησε πως αυτό δεν είναι ακριβές, κι έλειπε και το δυναμικό Προεδρείο του Συνεδρίου να σώσει τον Σωκράτη.

Η δεύτερη βολή ήρθε από την άλλη βουλευτή Επικρατείας, τη δυναμική Πόπη Τσαπανίδου. Η βουλευτής επισήμανε ότι αυτά που ακούστηκαν, τα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ και πριν χρόνια. Που είναι η φρεσκάδα, οι νέες ιδέες, οι νέες προσεγγίσεις; Μ’ αυτά θα πορευτεί το κόμμα;

Η επόμενη μέρα βρίσκει τον Σωκράτη Φάμελλο σε περισυλλογή. Τίποτα δεν θα είναι εύκολο και περίοδος χάριτος δεν υπάρχει.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:42

Το Ιράν διαψεύδει ότι εξαπέλυσε επίθεση κατά του Ομάν

18:37

Jan Karas (ΟΠΑΠ): Ιδιαίτερα θετική πρωτοβουλία το νέο νομοσχέδιο κατά του παράνομου τζόγου

18:31

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Τι απαντά σχετικά με απόφαση Περιφερειακού Δικαστηρίου του Άμστερνταμ

18:24

Τουσκ: «Η Πολωνία επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή αυτονομία στα πυρηνικά όπλα»

18:22

Μέση Ανατολή: Περιορισμένος αριθμός πτήσεων - Σε εξέλιξη επιχειρήσεις εκκένωσης

18:15

Νετανιάχου: «Το Ισραήλ θα συνεχίσει να βομβαρδίζει με σφοδρότητα το Ιράν»

18:13

Το μυθικό ποσό που πληρώνουν όσοι θέλουν να φύγουν με ιδιωτικά τζετ από Ντουμπάι

18:12

Άλλαξε χέρια το 9,7% της ΕΥΔΑΠ έναντι 103,4 εκατ. ευρώ

18:08

Γαλλικά ΜΜΕ: Εκτενείς οι αναφορές στις εξελίξεις σε Μέση Ανατολή και Κύπρο

18:07

Ισραήλ: Με φορτηγά πλοία μέσω Λεμεσού ο επαναπατρισμός γιατρών από το εξωτερικό

18:07

Δύο νέα μέλη στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΑΔ

17:56

Διακόπηκε για τις 24/4 η δίκη δύο στελεχών της Αρχής Διαφάνειας για τη σύμβαση 717

17:51

Στρατηγική συνεργασία και είσοδος της Τράπεζας Κύπρου στο μετοχικό κεφάλαιο της Wealthyhood

17:50

Χρηματιστήριο Αθηνών: Το χειρότερο διήμερο από το «Liberation Day»

17:38

Λίβανος: Τουλάχιστον 40 νεκροί από τις ισραηλινές επιθέσεις χθες και σήμερα

17:28

Αμερικανική πρεσβεία στη Σαουδική Αραβία: «Επικείμενες επιθέσεις με πυραύλους και drones»

17:24

Συνάντηση Πιερρακάκη με Λάιεν, Κόστα και Λαγκάρντ - Τι βρέθηκε στο επίκεντρο

17:24

Γεωργιάδης: «Παράταση και πέρα των 8 μηνών στη δωρεάν χορήγηση φαρμάκων για την παχυσαρκία»

17:10

Σε πλήρη λειτουργία οι πλατφόρμες για την εγγραφή σε νηπιαγωγεία και δημοτικά

17:09

Sky express: Ακύρωση πτήσεων προς και από το Τελ Αβίβ έως τις 9 Μαρτίου

17:07

Ιράκ: Προς μείωση η παραγωγή πετρελαίου κατά πάνω από 3 εκατ. βαρέλια ημερησίως

17:01

Οι Ιρανοί πρεσβευτές κλήθηκαν σε Βερολίνο και Ρώμη για τα πλήγματα στον Περσικό

16:59

Eπικοινωνία Μητσοτάκη με τον βασιλιά της Ιορδανίας

16:57

Ιράν: Η Rosatom διέκοψε κάθε εργασία στον πυρηνικό σταθμό Μπουσέρ - Αποσύρεται προσωπικό 600 ατόμων

16:51

Βαθαίνει το sell off στην Wall Street - Απώλειες 1,5% για τους δείκτες

16:39

Το Ισραήλ καλεί 60 χώρες να διακόψουν κάθε σχέση με το Ιράν

16:36

ΟΗΕ: Τουλάχιστον 30.000 οι εκτοπισμένοι στον Λίβανο λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή

16:29

Θεμιστοκλέους: «Περίπου 10% περισσότεροι γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία»

16:29

Ανθεκτική εικόνα παρουσιάζουν οι εξαγωγές ελληνικού οίνου το 2025

16:20

ΚΕΠΕ: Ακαδημαϊκή γνώση συναντά την έρευνα στο συνέδριο φοιτητών Οικονομικών