INSIDE OUT

Σκληρές αλήθειες από Μπαρνιέ - Καλό κλίμα απ’ έξω, κρύο μέσα - Έλενα και Πόπη ρωτούν Σωκράτη

Μαρία Νταλιάνη
05-12-2024 | 07:12
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σκληρές αλήθειες από Μπαρνιέ - Καλό κλίμα απ’ έξω, κρύο μέσα - Έλενα και Πόπη ρωτούν Σωκράτη

Η Γαλλία τρέμει, οι Γάλλοι ξύνονται. Η κυβέρνηση Μπαρνιέ κατέρρευσε, ο Πρόεδρος Μακρόν ετοιμάζει το διάγγελμά του σήμερα, και η αγωνία για τις εξελίξεις στην ισχυρή ευρωπαϊκή χώρα κορυφώνεται σε ολόκληρη την ΕΕ. Η ακροδεξιά της Λεπέν και η ριζοσπαστική Αριστερά του Μελανσόν έριξαν την κυβέρνηση με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού, κι ενώ σύμφωνα με το γαλλικό Σύνταγμα εκλογές δεν μπορούν να γίνουν νωρίτερα από τον Ιούνιο του 2025. Ο Μακρόν περνάει πολύ δύσκολες ώρες ψάχνοντας νέα πλειοψηφία στη Βουλή κι όπως όλα δείχνουν θα κοιτάξει προς τους σοσιαλιστές και τους ρεπουμπλικανούς.

«Θα ήθελα να είμαι σε θέση να ξοδέψω περισσότερα όμως η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας δεν πρόκειται να εξαφανιστεί μετά την πρόταση μομφής», δήλωσε ο Μπαρνιέ. «Η ώρα της αλήθειας και της υπευθυνότητας έφτασε».

Μετά υπενθύμισε τη σκληρή αλήθεια για την οποία ούτε η Λεπέν, ούτε ο Μελανσόν έχουν κάτι να πουν. Ότι η χώρα πληρώνει κάθε χρόνο 60 δισ. για τόκους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, δηλαδή περισσότερα απ’ όσα ξοδεύει για Άμυνα και Παιδεία μαζί. Φυσικά η αλήθεια δεν είναι δημοφιλής.

Έρχεται ο Τραμπ

Ο Μακρόν ψάχνει να βρει πρωθυπουργό, κυβέρνηση και στήριξη. Θέλει να το κάνει άμεσα και σίγουρα πριν δεχτεί τους παγκόσμιους ηγέτες μεθαύριο Σάββατο για την επαναλειτουργία της Notre Dame, που αναστηλώθηκε μετά από την πυρκαγιά του 2019. Η Παναγία των Παρισίων είναι έτοιμη να υποδεχτεί τους εκλεκτούς καλεσμένους, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κι αυτή θα είναι μια εφιαλτική μέρα για τον Μακρόν που νοιώθει την πίεση Λεπέν και Μελανσόν ασφυκτική. Θα καταφέρει να ξεφύγει κι αυτή τη φορά;

Τόσο κοντά-τόσο μακριά

Οι εξελίξεις στη Γαλλία θα είναι στο επίκεντρο σε κάθε περίπτωση καθώς αποσταθεροποιείται ακόμα περισσότερο ο πυρήνας της ΕΕ σε μια κρίσιμη εποχή. Με έναν πόλεμο στην ευρωπαϊκή ήπειρο κι έναν Τραμπ έτοιμο να εισβάλει σαν ταύρος σε υαλοπωλείο στη γεωπολιτική και οικονομική σκηνή.

Σ’ αυτό το δύσκολο σκηνικό, στην Ελλάδα απολαμβάνουμε στο μάξιμουμ ειδήσεις όπως η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Κυριάκος των 155 βουλευτών, συναντήθηκε λοιπόν με τον Ανδρουλάκη των 31, στο ωραίο γραφείο του στη Βουλή και τα είπαν οι δύο τους για πρώτη φορά μετά την υπόθεση τω υποκλοπών. Ο Ανδρουλάκης, τον οποίο παρακολουθούσε και η ΕΥΠ και το Predator ενώ ήταν υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, απέφυγε να πει οτιδήποτε δημόσια για το θέμα. Όταν έκλεισαν οι πόρτες δεν έγινε γνωστό εάν ρώτησε σχετικά τον Πρωθυπουργό.

Από τη συνάντηση οι διαρροές ήταν συντονισμένες στο καλό κλίμα κλπ κλπ.

Ένα αόρατο πουλάκι της Βουλής πάντως μου είπε ότι ο ΠΘ έκανε παράπονα στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ γιατί ανοίγει όλα τα θέματα μαζί (τράπεζες, golden visa, ΦΠΑ, υγειονομικοί). Έτσι κι αλλιώς οι εκλογές θα γίνουν σε τρία χρόνια. Τι θα λένε μέχρι τότε; Ταύτιση απόψεων δεν υπήρξε, ούτε χημεία, παρά τους κουραμπιέδες της Ντόρας.

Πρέσινγκ

Η Βουλή βρέθηκε γενικώς στο επίκεντρο χθες. Το απόγευμα ο νεοεκλεγής Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος είχε συνεδρίαση των 27 πλέον βουλευτών που έχουν απομείνει στο κόμμα, και των τομεαρχών. Η ομιλία του, όπως μου είπε το ίδιο κοινοβουλευτικό πουλάκι, δεν ενθουσίασε κανέναν. Πολάκης-Παππάς κοιτούσαν με μάτια γεμάτα αμφιβολία. Με τον πρώτο ο Πρόεδρος Σωκράτης θα πίνει καφέ στην Κουμουνδούρου, με τον δεύτερο θα τα λένε στη Βουλή. Το πρέσινγκ όμως ήρθε από εκεί που δεν το περίμενε.

Όπως με διαβεβαίωσε το αγαπημένο μου πουλάκι της Βουλής, η Ελενα Ακρίτα έφερε σε δύσκολη θέση τον πρόεδρο Σωκράτη, βάζοντας το θέμα του τι έγινε στο πρόσφατο Συνέδριο. Και ποια είναι η αυτοκριτική για όσα έγιναν έξω από τις πόρτες του Gazi live.

Η τοποθέτηση ξάφνιασε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε κάτι σε στυλ ότι υπήρξαν αντισυγκεντρώσεις έξω από το κτίριο, η Ελενα ανταπάντησε πως αυτό δεν είναι ακριβές, κι έλειπε και το δυναμικό Προεδρείο του Συνεδρίου να σώσει τον Σωκράτη.

Η δεύτερη βολή ήρθε από την άλλη βουλευτή Επικρατείας, τη δυναμική Πόπη Τσαπανίδου. Η βουλευτής επισήμανε ότι αυτά που ακούστηκαν, τα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ και πριν χρόνια. Που είναι η φρεσκάδα, οι νέες ιδέες, οι νέες προσεγγίσεις; Μ’ αυτά θα πορευτεί το κόμμα;

Η επόμενη μέρα βρίσκει τον Σωκράτη Φάμελλο σε περισυλλογή. Τίποτα δεν θα είναι εύκολο και περίοδος χάριτος δεν υπάρχει.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:14

ΚΕΠΕ: Ευνοϊκές οι προσδοκίες για την ελληνική οικονομία

17:14

Η Βρετανία αποσύρει προσωρινά το προσωπικό της από το Ιράν

17:02

Στα 6 δισ. ευρώ η παραγωγή ασφαλίστρων το 2025 στην ελληνική αγορά με αύξηση 5,6%

16:54

Πιτσιλής: Οι κυβερνοεπιθέσεις δεν κάνουν διάκριση μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

16:51

Wall Street: Προς τον χειρότερο μήνα του εδώ και σχεδόν 1 χρόνο ο Nasdaq

16:43

Χρυσοχοΐδης: Στις προκλήσεις απαντάμε με την ίδια πίστη και αφοσίωση στη δουλειά μας

16:35

Δημοπρασία 12μηνων έντοκων 400 εκατ. ευρώ από τον ΟΔΔΗΧ στις 4 Μαρτίου

16:32

ΕΚΤ: Χαμηλός ο αριθμός των πλαστών χαρτονομισμάτων - Αποσύρθηκαν 444.000 το 2025

16:31

134 γεννήσεις σε 7 έτη το αποτύπωμα της Belive σε υπογονιμότητα και δημογραφικό με αρωγό τη Σ. Ζαχαράκη

16:19

Σε απεργιακό κλοιό η Ελλάδα το Σάββατο για Τέμπη: Τι ισχύει για ΜΜΜ - Όλες οι συγκεντρώσεις

16:05

Στο 2,9% ο πληθωρισμός χονδρικής (PPI) στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο

15:57

Αμερικανός πρεσβευτής στο Ισραήλ: «Όσα μέλη της πρεσβείας θέλουν να φύγουν, να το κάνουν σήμερα»

15:50

Πέντε ταξίδια ζωής για solo travellers

15:49

Αγαπηδάκη: Η χώρα μας δίνει τα φώτα της στο εξωτερικό ώστε να έχουν όλοι οι Ευρωπαίοι καλή καρδιαγγειακή υγεία

15:42

Οι θάνατοι από καρδιακή προσβολή αυξήθηκαν στους ενήλικες κάτω των 55 ετών

15:33

Λαμπερά εγκαίνια για το κατάστημα Allwyn στην Allwyn Arena – Εορταστικό κλίμα και μια αναβαθμισμένη εμπειρία διασκέδασης από τη νέα εποχή

15:28

Δημοσκόπηση: Το 68% των Αμερικανών διαφωνεί ότι «η οικονομία των ΗΠΑ ανθίζει»

15:23

Διαβάσατε όλες τις ειδήσεις; Κάντε το κουίζ του insider

15:23

Κρεμλίνο: «Παράλογο ότι ήταν ρωσικό το drone που πλησίασε το Charles de Gaulle»

15:15

Μακρόν για Mercosur: «Δυσάρεστη έκπληξη» και «ασέβεια» από πλευρά της Κομισιόν

15:07

Νέα μεγάλη αύξηση των ψηφιακών συναλλαγών με το Δημόσιο

15:03

Τι συζητά η λογοτεχνία σήμερα; Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας της Αθήνας ανοίγει τον διάλογο

14:52

Στεγαστικό επίδομα ΣΑΕΚ: Διευρύνoνται τα γεωγραφικά όρια και απλοποιείται η διαδικασία

14:41

Eurobank: «Πνεύμονας» για τα τουριστικά έσοδα η ταξιδιωτική κίνηση - Οι 2 κύριες συνιστώσες

14:30

Τι θα συμβεί αν περπατάς ανάποδα στον διάδρομο του γυμναστηρίου για μια εβδομάδα

14:20

ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν οι Πίνακες Αποκλειομένων Κλάδου/Ειδικότητας ΠΕ80 Οικονομίας

14:13

Alpha Bank: Ο νέος παγκόσμιος δασμός, η εμπορική αβεβαιότητα και οι συμφωνίες με ΕΕ, ΗΒ και Ιαπωνία

13:59

Σε προσωρινή ισχύ η συμφωνία της ΕΕ με τα κράτη της Mercosur

13:54

Παπαθανάσης: Με ΕΣΠΑ η νέα δράση εκσυγχρονισμού ποιότητας και ανάπτυξης υπηρεσιών ΑΕΙ

13:50

Τέμπη, τρία χρόνια μετά: «Ο άνθρωπος που έχασα στο τρένο»