INSIDE OUT

Θεσσαλονίκη-Αθήνα-Κρήτη ο Γερμανός Πρόεδρος Σταϊνμάιερ - Η 28η των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ

Μαρία Νταλιάνη
29-10-2024 | 07:21
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Θεσσαλονίκη-Αθήνα-Κρήτη ο Γερμανός Πρόεδρος Σταϊνμάιερ - Η 28η των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ήταν ένα λαμπερό και ήρεμο τριήμερο χωρίς ειδήσεις. Συγκινητικές παρελάσεις, πολύς κόσμος στη Θεσσαλονίκη, μποτιλιάρισμα επιστροφής εκδρομέων στην πρωτεύουσα, καλός καιρός, εξαγγελίες Δένδια για μια μεγάλη μεταρρύθμιση στη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων με πρότυπο το φινλανδικό μοντέλο (διαφορετικοί τύποι θητείας για άνδρες και γυναίκες, και πολλά ακόμα), κι από σήμερα επίσκεψη του Προέδρου της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Την επομένη της εθνικής επετείου φτάνει πρώτα στη Θεσσαλονίκη, στη συνέχεια Αθήνα και στο τέλος στην Κρήτη, σε ένα ταξίδι με επαφές και συμβολισμούς.

Με Ρεχάγκελ

Αφήνοντας για λίγο πίσω του τη μελαγχολική ατμόσφαιρα του Βερολίνου, με την είδηση για το κλείσιμο τριών εργοστασίων της Volkswagen, ο Πρόεδρος θα γίνει δεκτός σήμερα στη Θεσσαλονίκη από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα λάβει μέρος σε συζήτηση για τις ελληνογερμανικές σχέσεις και με την παρουσία του Ότο Ρεχάγκελ θα φέρει στην επιφάνεια ωραία συναισθήματα που γεννιούνται στο νου του μέσου Έλληνα.

Η ΠτΔ πάλι, απολαμβάνει κάθε στιγμή επάνω. Χθες, μετά το τελετουργικό της παρέλασης απόλαυσε χαλαρά ψαρομεζέδες

και ουζάκι στην Αγορά.

Οικοδεσπότες

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν και δύο από τους υποψήφιους Προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον νυν: Σωκράτης Φάμελλος και Νικόλας Φαραντούρης, τα είπαν στη λιακάδα μαζί με Νίκο Παππά, Κατερίνα Νοτοπούλου και Χρήστο Γιαννούλη. Στο τραπέζι βέβαια οι καλεσμένοι ήταν οι δυο Νίκοι, γιατί για τους άλλους είναι η πόλη τους.

Κι ο σχεδόν υποψήφιος Πρόεδρος

Λίγο πιο μακριά, ανάμεσα στον απλό λαό, στο πεζοδρόμιο, χωρίς εξέδρες, μπάντες και φωτογράφους, παρακολούθησε την παρέλαση και ο σχεδόν υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασελάκης. Στην Αλεξανδρούπολη. Στο πλευρό του μόνο η βουλευτής Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία αποφάσισε να το πάει μέχρι τέλους μαζί του, αποδεικνύοντας ότι είναι η πιο πιστή του συνεργάτης.

Ο τρίτος

Βρέθηκε στο Δίστομο. Ο Παύλος Πολάκης πέρασε στο μαρτυρικό Δίστομο την 28η Οκτωβρίου

κι από εκεί κάλεσε την ΠτΔ και τον Πρωθυπουργό «να θέσουν, ως οφείλουν, στον Γερμανό Πρόεδρο κ. Στάινμαϊερ, με ρητό και ξεκάθαρο τρόπο, το θέμα των αξιώσεων της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας σύμφωνα με την απόφαση της Βουλής των Ελλήνων της 17ης Απριλίου 2019».

Επίσης ζήτησε «να κλείσουν άμεσα τα «ελληνογερμανικά» ιδρύματα που προωθούν την παραχάραξη της Ιστορίας και την υπονόμευση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών».

Στην Κάντανο

Ο Πολάκης ξέρει τι λέει. Ο Πρόεδρος Σταϊνμάιερ, το απόγευμα φτάνει Αθήνα, επισκέπτεται γερμανικών συμφερόντων επένδυση (την φαρμακευτική εταιρεία Boehringer Ingelheim, στο Κορωπί), κι αύριο βλέπει Κυριάκο στο Μέγαρο Μαξίμου. Μεθαύριο όμως κατεβαίνει Κρήτη σε μια ιστορική επίσκεψη στην Κάντανο.

Πρόκειται για ένα όμορφο χωριό καμιά πενηνταριά χιλιόμετρα από τα Χανιά, το οποίο ισοπέδωσαν τα ναζιστικά στρατεύματα για αντίποινα το ’41.

Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ήταν από τα εμβληματικά την περίοδο προ κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ, κι ο υποψήφιος το θυμάται πολύ καλά. Ίσως όμως ξεχνάει μερικές λεπτομέρειες. Πως ούτε η κυβέρνηση 2015-2019 κατάφερε να κάνει κάτι.

Ενώ το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας ήταν μια εξαγγελία (2018) που έγινε με τον ίδιο στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:33

Αγρότες: Τέλος εποχής για το «τσεκ» όπως το ξέραμε: Στο στόχαστρο οι ετεροεπαγγελματίες

09:31

ΕΒΕΠ: Το επόμενο βήμα μετά τη ΔΕΘ είναι η ενίσχυση της παραγωγικής ανταγωνιστικότητας

09:23

Πετρέλαιο: Πάνω από τα 98 δολ. το Brent με φόντο το deal Ιράν-Ομάν για το Ορμούζ

09:08

Σκέρτσος: Ζούσαν οι Έλληνες καλύτερα το 2019 από το 2026;

09:00

Ζελένσκι: Ενδεχόμενη «αποκλιμάκωση» του πολέμου στην Ουκρανία τον χειμώνα

08:56

Ανακτήθηκαν τα «μαύρα κουτιά» του αεροσκάφους της Αmazon - 5 νεκροί

08:50

Έκδοση πινακίδων: Σε δημόσια διαβούλευση οι νέες διατάξεις του υπ. Μεταφορών - Τι αλλάζει

08:44

Ανακύκλωση συσκευασιών στην Ελλάδα: Η «τρύπα» των 500 εκατ. και η απόσταση από την Ευρώπη

08:43

Τουλάχιστον 2 νεκροί από τα ρωσικά πλήγματα στο Κίεβο

08:40

Γκίλφοϊλ: «Πιο τολμηρή και ισχυρότερη από ποτέ» η σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ - Η Β. Ελλάδα θυμίζει Silicon Valley στην ακμή της

08:30

Χατζηδάκης: «Προτιμούμε την αυτοδυναμία, αλλά δεν έχουμε κλείσει την πόρτα σε συμμαχίες»

08:25

Σε ισχύ οι τελωνειακοί δασμοί αντιποίνων του Καναδά σε προϊόντα των ΗΠΑ

08:19

Γιατί το 2026 θα είναι χρονιά - σταθμός για τη ΜΕΒΓΑΛ

08:12

Άντεξε το ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του πολέμου - Τα «πυρομαχικά» του πακέτου ΔΕΘ

08:05

Η «χρήσιμη»... χολή του Σαμαρά - Η δεύτερη νιότη στα «Δίδυμα Φεγγάρια» - Η αριστερή πολυκατοικία

08:00

Στα 775,78 ευρώ η μέση σύνταξη του ΕΦΚΑ τον Αύγουστο - Οι καταβολές έως το τέλος του έτους

07:48

Καύσιμα: Επιστρέφει ο φόβος ελλείψεων - Πόσο θωρακισμένη είναι η Ελλάδα, τι θα γίνει με τις τιμές

07:38

Φοιτητική κατοικία: Ράλι διαρκείας με (έως) +164% στην 10ετία - Τα ενοίκια και η τάση

07:26

Εντός Σεπτεμβρίου η απόφαση για την επιτροπή πυρηνικής ενέργειας - Τα πρώτα καθήκοντα

07:17

Υψηλότερα επιτόκια, μεγαλύτερος λογαριασμός για τους δανειολήπτες

07:11

Όλες οι μειώσεις φόρων που έρχονται - Ποιοι γλιτώνουν τεκμήρια και ΕΝΦΙΑ

07:04

Το χαράτσι στα 1.400 στελέχη - Τρίτωσε με άρωμα ΙΟΝ - Σημαντική πρόοδος, σημαντικές προκλήσεις

23:58

Νέος πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα ο διπλωμάτης καριέρας Νικόλας Κασσιανίδης

23:45

«Αόρατη η εστίαση στα μέτρα της ΔΕΘ» - Τι ζητά η ΠΟΕΣΕ

23:32

Ο Μακρόν θέλει ευρωπαϊκό «block» στα social media για τους κάτω των 15 ετών

23:17

Ούτε βήμα πίσω ο Πούτιν: Θέλει όλο το Ντονέτσκ - «Μπορούμε να το πάρουμε σε έξι μήνες»

23:03

Theon: Διεύρυνση της συνολικής δυνητικής αγοράς σε σχεδόν 8 δισ. ευρώ

22:45

Πιερρακάκης: «Τα μέτρα που ανακοινώσαμε ακούνε τις ανάγκες της κοινωνίας»

22:28

Γ. Βουτσινάς (ΚΕΕΕ): Για τις ΜμΕ μπορούμε να μιλάμε πλέον για προοπτική, με αριθμούς, ορόσημα και ημερομηνίες

22:11

Διαδήλωση κατά της AfD στο Βερολίνο