INSIDE OUT

Θεσσαλονίκη-Αθήνα-Κρήτη ο Γερμανός Πρόεδρος Σταϊνμάιερ - Η 28η των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ

Μαρία Νταλιάνη
29-10-2024 | 07:21
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Θεσσαλονίκη-Αθήνα-Κρήτη ο Γερμανός Πρόεδρος Σταϊνμάιερ - Η 28η των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ

Ήταν ένα λαμπερό και ήρεμο τριήμερο χωρίς ειδήσεις. Συγκινητικές παρελάσεις, πολύς κόσμος στη Θεσσαλονίκη, μποτιλιάρισμα επιστροφής εκδρομέων στην πρωτεύουσα, καλός καιρός, εξαγγελίες Δένδια για μια μεγάλη μεταρρύθμιση στη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων με πρότυπο το φινλανδικό μοντέλο (διαφορετικοί τύποι θητείας για άνδρες και γυναίκες, και πολλά ακόμα), κι από σήμερα επίσκεψη του Προέδρου της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Την επομένη της εθνικής επετείου φτάνει πρώτα στη Θεσσαλονίκη, στη συνέχεια Αθήνα και στο τέλος στην Κρήτη, σε ένα ταξίδι με επαφές και συμβολισμούς.

Με Ρεχάγκελ

Αφήνοντας για λίγο πίσω του τη μελαγχολική ατμόσφαιρα του Βερολίνου, με την είδηση για το κλείσιμο τριών εργοστασίων της Volkswagen, ο Πρόεδρος θα γίνει δεκτός σήμερα στη Θεσσαλονίκη από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα λάβει μέρος σε συζήτηση για τις ελληνογερμανικές σχέσεις και με την παρουσία του Ότο Ρεχάγκελ θα φέρει στην επιφάνεια ωραία συναισθήματα που γεννιούνται στο νου του μέσου Έλληνα.

Η ΠτΔ πάλι, απολαμβάνει κάθε στιγμή επάνω. Χθες, μετά το τελετουργικό της παρέλασης απόλαυσε χαλαρά ψαρομεζέδες

και ουζάκι στην Αγορά.

Οικοδεσπότες

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν και δύο από τους υποψήφιους Προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον νυν: Σωκράτης Φάμελλος και Νικόλας Φαραντούρης, τα είπαν στη λιακάδα μαζί με Νίκο Παππά, Κατερίνα Νοτοπούλου και Χρήστο Γιαννούλη. Στο τραπέζι βέβαια οι καλεσμένοι ήταν οι δυο Νίκοι, γιατί για τους άλλους είναι η πόλη τους.

Κι ο σχεδόν υποψήφιος Πρόεδρος

Λίγο πιο μακριά, ανάμεσα στον απλό λαό, στο πεζοδρόμιο, χωρίς εξέδρες, μπάντες και φωτογράφους, παρακολούθησε την παρέλαση και ο σχεδόν υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασελάκης. Στην Αλεξανδρούπολη. Στο πλευρό του μόνο η βουλευτής Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία αποφάσισε να το πάει μέχρι τέλους μαζί του, αποδεικνύοντας ότι είναι η πιο πιστή του συνεργάτης.

Ο τρίτος

Βρέθηκε στο Δίστομο. Ο Παύλος Πολάκης πέρασε στο μαρτυρικό Δίστομο την 28η Οκτωβρίου

κι από εκεί κάλεσε την ΠτΔ και τον Πρωθυπουργό «να θέσουν, ως οφείλουν, στον Γερμανό Πρόεδρο κ. Στάινμαϊερ, με ρητό και ξεκάθαρο τρόπο, το θέμα των αξιώσεων της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας σύμφωνα με την απόφαση της Βουλής των Ελλήνων της 17ης Απριλίου 2019».

Επίσης ζήτησε «να κλείσουν άμεσα τα «ελληνογερμανικά» ιδρύματα που προωθούν την παραχάραξη της Ιστορίας και την υπονόμευση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών».

Στην Κάντανο

Ο Πολάκης ξέρει τι λέει. Ο Πρόεδρος Σταϊνμάιερ, το απόγευμα φτάνει Αθήνα, επισκέπτεται γερμανικών συμφερόντων επένδυση (την φαρμακευτική εταιρεία Boehringer Ingelheim, στο Κορωπί), κι αύριο βλέπει Κυριάκο στο Μέγαρο Μαξίμου. Μεθαύριο όμως κατεβαίνει Κρήτη σε μια ιστορική επίσκεψη στην Κάντανο.

Πρόκειται για ένα όμορφο χωριό καμιά πενηνταριά χιλιόμετρα από τα Χανιά, το οποίο ισοπέδωσαν τα ναζιστικά στρατεύματα για αντίποινα το ’41.

Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ήταν από τα εμβληματικά την περίοδο προ κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ, κι ο υποψήφιος το θυμάται πολύ καλά. Ίσως όμως ξεχνάει μερικές λεπτομέρειες. Πως ούτε η κυβέρνηση 2015-2019 κατάφερε να κάνει κάτι.

Ενώ το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας ήταν μια εξαγγελία (2018) που έγινε με τον ίδιο στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:02

Wall Street: Οι επενδυτές αναμένουν ότι θα κλείσει το 2025 με θετικό πρόσημο

17:38

Κόσοβο: Χωρίς προβλήματα διεξάγονται οι βουλευτικές εκλογές

17:26

Ένοπλη ληστεία σε πρακτορείο τυχερών παιχνιδιών στον Ταύρο

17:08

Τουρκία: Η Κεντρική Τράπεζα θα επεκτείνει βασικό χαρτοφυλάκιο ομολόγων για λόγους «ευελιξίας»

16:54

Βρετανία και Γερμανία υπογράφουν συμφωνία ύψους 70 εκατ. δολαρίων για κινητά συστήματα πυροβολικού

16:34

Ισπανία: Καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες κοντά στη Μάλαγα

16:27

Έβρος: Διακόπτεται εκ νέου η κυκλοφορία των φορτηγών στον κόμβο του Ορμενίου και το Τελωνείο των Κήπων

16:13

Άνδρας στο Γκύζη μαχαίρωσε τη σύζυγό του στον λαιμό και έπεσε από την ταράτσα

16:05

Τηλεοπτική συνέντευξη Μητσοτάκη τη Δευτέρα στις 20:00

16:00

Ρέθυμνο: Νεκρός 67χρονος στα Χανιά, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε έπεσε σε γκρεμό δεκάδων μέτρων

15:42

Σομαλία: Η αναγνώριση της Σομαλιλάνδης από το Ισραήλ «απειλεί» τη σταθερότητα της περιοχής

15:20

Ζελένσκι: Η διασφάλιση της ειρήνης εξαρτάται από τους εταίρους μας - Ζητά περισσότερη πίεση στη Μόσχα

15:13

Μετ΄ εμποδίων η επιστροφή των εκδρομέων στην Αθήνα

14:39

Κικίλιας: Διαχρονικός μοχλός ανάπτυξης η ναυτιλία

14:31

Πιερρακάκης: Η οικονομία μετά το Ταμείο Ανάκαμψης

14:14

Μαρινάκης για αγροτικές κινητοποιήσεις: Ο ειλικρινής διάλογος - και μόνο αυτός - θα φέρει τις λύσεις

14:07

Κίνα: Παρά τον εμπορικό πόλεμο το 2025 κατέγραψε κέρδη

14:00

Σιδηρόδρομος: «Αλλαγή σελίδας» στις Μεταφορές και μεγάλες επενδύσεις με τη συμφωνία Δημοσίου /Hellenic Train

13:44

Σουηδία-Φινλανδία: Η καταιγίδα Γιοχάνες στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους

13:41

Βρετανία: Συμφωνία με Ανγκόλα και Ναμίμπια για επιστροφές παράτυπων μεταναστών

13:37

Σκέρτσος: 4 πλεονάσματα που κατακτήσαμε και 8 ελλείμματα που πρέπει να θεραπεύσουμε

13:33

Amazon: Εγκαταλείπει το σχέδιο για παραδόσεις μέσω drones στην Ιταλία

13:21

Κοντογεώργης: Εθνικός στόχος η ισόρροπη ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας

13:18

Μοσχόβου: Ο επαναπατρισμός μπορεί να αποτελέσει μια πραγματική ευκαιρία για την Ελλάδα που θέλουμε να χτίσουμε

12:57

Πρωτοψάλτης: Η κτηνοτροφία σε δοκιμασία

12:45

Λαβρόφ: Τυχών ανάπτυξη Ευρωπαίων στρατιωτών στην Ουκρανία θα τους καταστήσει νόμιμους στόχους για τη Ρωσία

12:26

Γαλλία: Πέθανε η θρυλική ηθοποιός Μπριζίτ Μπαρντό

12:11

Διάσωση 108 μεταναστών που επέβαιναν σε ξύλινη λέμβο νότια της Γαύδου

12:08

Ο «σκιώδης στόλος» στο στόχαστρο

11:57

Καθοριστικό το 2026 για το αεροδρόμιο Καστελίου Κρήτης