INSIDE OUT

Θεσσαλονίκη-Αθήνα-Κρήτη ο Γερμανός Πρόεδρος Σταϊνμάιερ - Η 28η των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ

Μαρία Νταλιάνη
29-10-2024 | 07:21
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Θεσσαλονίκη-Αθήνα-Κρήτη ο Γερμανός Πρόεδρος Σταϊνμάιερ - Η 28η των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ

Ήταν ένα λαμπερό και ήρεμο τριήμερο χωρίς ειδήσεις. Συγκινητικές παρελάσεις, πολύς κόσμος στη Θεσσαλονίκη, μποτιλιάρισμα επιστροφής εκδρομέων στην πρωτεύουσα, καλός καιρός, εξαγγελίες Δένδια για μια μεγάλη μεταρρύθμιση στη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων με πρότυπο το φινλανδικό μοντέλο (διαφορετικοί τύποι θητείας για άνδρες και γυναίκες, και πολλά ακόμα), κι από σήμερα επίσκεψη του Προέδρου της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Την επομένη της εθνικής επετείου φτάνει πρώτα στη Θεσσαλονίκη, στη συνέχεια Αθήνα και στο τέλος στην Κρήτη, σε ένα ταξίδι με επαφές και συμβολισμούς.

Με Ρεχάγκελ

Αφήνοντας για λίγο πίσω του τη μελαγχολική ατμόσφαιρα του Βερολίνου, με την είδηση για το κλείσιμο τριών εργοστασίων της Volkswagen, ο Πρόεδρος θα γίνει δεκτός σήμερα στη Θεσσαλονίκη από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα λάβει μέρος σε συζήτηση για τις ελληνογερμανικές σχέσεις και με την παρουσία του Ότο Ρεχάγκελ θα φέρει στην επιφάνεια ωραία συναισθήματα που γεννιούνται στο νου του μέσου Έλληνα.

Η ΠτΔ πάλι, απολαμβάνει κάθε στιγμή επάνω. Χθες, μετά το τελετουργικό της παρέλασης απόλαυσε χαλαρά ψαρομεζέδες

και ουζάκι στην Αγορά.

Οικοδεσπότες

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν και δύο από τους υποψήφιους Προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον νυν: Σωκράτης Φάμελλος και Νικόλας Φαραντούρης, τα είπαν στη λιακάδα μαζί με Νίκο Παππά, Κατερίνα Νοτοπούλου και Χρήστο Γιαννούλη. Στο τραπέζι βέβαια οι καλεσμένοι ήταν οι δυο Νίκοι, γιατί για τους άλλους είναι η πόλη τους.

Κι ο σχεδόν υποψήφιος Πρόεδρος

Λίγο πιο μακριά, ανάμεσα στον απλό λαό, στο πεζοδρόμιο, χωρίς εξέδρες, μπάντες και φωτογράφους, παρακολούθησε την παρέλαση και ο σχεδόν υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασελάκης. Στην Αλεξανδρούπολη. Στο πλευρό του μόνο η βουλευτής Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία αποφάσισε να το πάει μέχρι τέλους μαζί του, αποδεικνύοντας ότι είναι η πιο πιστή του συνεργάτης.

Ο τρίτος

Βρέθηκε στο Δίστομο. Ο Παύλος Πολάκης πέρασε στο μαρτυρικό Δίστομο την 28η Οκτωβρίου

κι από εκεί κάλεσε την ΠτΔ και τον Πρωθυπουργό «να θέσουν, ως οφείλουν, στον Γερμανό Πρόεδρο κ. Στάινμαϊερ, με ρητό και ξεκάθαρο τρόπο, το θέμα των αξιώσεων της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας σύμφωνα με την απόφαση της Βουλής των Ελλήνων της 17ης Απριλίου 2019».

Επίσης ζήτησε «να κλείσουν άμεσα τα «ελληνογερμανικά» ιδρύματα που προωθούν την παραχάραξη της Ιστορίας και την υπονόμευση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών».

Στην Κάντανο

Ο Πολάκης ξέρει τι λέει. Ο Πρόεδρος Σταϊνμάιερ, το απόγευμα φτάνει Αθήνα, επισκέπτεται γερμανικών συμφερόντων επένδυση (την φαρμακευτική εταιρεία Boehringer Ingelheim, στο Κορωπί), κι αύριο βλέπει Κυριάκο στο Μέγαρο Μαξίμου. Μεθαύριο όμως κατεβαίνει Κρήτη σε μια ιστορική επίσκεψη στην Κάντανο.

Πρόκειται για ένα όμορφο χωριό καμιά πενηνταριά χιλιόμετρα από τα Χανιά, το οποίο ισοπέδωσαν τα ναζιστικά στρατεύματα για αντίποινα το ’41.

Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ήταν από τα εμβληματικά την περίοδο προ κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ, κι ο υποψήφιος το θυμάται πολύ καλά. Ίσως όμως ξεχνάει μερικές λεπτομέρειες. Πως ούτε η κυβέρνηση 2015-2019 κατάφερε να κάνει κάτι.

Ενώ το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας ήταν μια εξαγγελία (2018) που έγινε με τον ίδιο στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:44

Η Σλοβακία απειλεί να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στην Ουκρανία

13:34

ΠΟΜΙΔΑ: Ενημέρωση σε 10 πόλεις για όλες τις αλλαγές και εξελίξεις αναφορικά με την ακίνητη περιουσία

13:22

Τσουκαλάς: Τα στημένα show Γεωργιάδη αποσκοπούν να αποπροσανατολίσουν από το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

13:15

Καθαρά Δευτέρα: 7 αποδράσεις της τελευταίας στιγμής στην Αττική

12:54

Ακίνητα - Retail: Οι νέες «αφίξεις» και οι ακριβότερες εμπορικές «πιάτσες» - Τι συμβαίνει στα logistics

12:35

Ο Όρμπαν μπλοκάρει το δάνειο στην Ουκρανία

12:29

«Παγώνουν» οι εκταφές θυμάτων των Τεμπών – Εξώδικα και προσφυγές από συγγενείς

12:16

Μπέσεντ: Η επιστροφή δασμών θα ήταν «η απόλυτη εταιρική ευημερία»

12:06

Μαρινάκης: Στη Βουλή υπάρχουν «μπαχαλάκηδες» με γραβάτες και χωρίς γραβάτες

11:52

Τραμπ: Ετοιμάζεται για την κρίσιμη ετήσια ομιλία στο Κογκρέσο μετά το σοκ των δασμών

11:35

Ομάδα κρούσης για την ταχύτερη απονομή των εφάπαξ στο Δημόσιο

11:25

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Γραμμή 2 του Μετρό από τη Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου

11:17

Μακρόν: Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου δείχνει ότι είναι καλό να υπάρχουν αντίβαρα στην εξουσία

11:09

Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ: Πώς άλλαξε την ιστορική εικόνα του Βυζαντίου

10:54

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 27 Φεβρουαρίου

10:43

Τρεις νεκροί μετανάστες σε ναυάγιο στους Καλούς Λιμένες της Κρήτης

10:38

Υπογραφή προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – Μολδαβίας για το 2026

10:23

Μη χρήση κράνους: Οι έλεγχοι και τα πρόστιμα - To μήνυμα Χρυσοχοΐδη

10:16

Αμερικανός πρεσβευτής στο Ισραήλ: «Θα ήταν μια χαρά αν το Ισραήλ καταλάμβανε όλα τα εδάφη της Μέσης Ανατολής»

10:07

Σε εξέλιξη η έξοδος των εκδρομέων από τα λιμάνια της Αττικής

09:56

Ψηφιακό φάκελο αποκτά κάθε αυτοκίνητο - Έρχεται ο «Μεγάλος Αδερφός»

09:43

Λήμνος: Σοβαρά προβλήματα σε όλο το νησί από τις ισχυρές βροχοπτώσεις

09:26

Γιατί η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ποντάρει στα αναψυκτικά

09:18

ΕΚΤ προειδοποιεί: Πιο ελαστικό ESG αυξάνει το ρίσκο για αγορές και επενδυτές

09:11

Δασμοί: Νέος γύρος αβεβαιότητας μετά την ακύρωση από το Ανώτατο Δικαστήριο - Τι συνεπάγεται για τις ευρωπαϊκές εταιρείες

09:02

Η αργία της 25ης Μαρτίου φέρνει νωρίτερα την καταβολή των συντάξεων Απριλίου

09:00

Fed υπό πολιτική πίεση, ΕΚΤ σε θεσμικό «τείχος»

23:58

Meteo: «Βούλιαξε» η Ήπειρος - Οι περιοχές με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

23:47

NASA: Στις 6 Μαρτίου η αποστολή αστροναυτών στη Σελήνη

23:35

Η Σουηδία θα αναπτύξει μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης στη γλώσσα της