INSIDE OUT

Θεσσαλονίκη-Αθήνα-Κρήτη ο Γερμανός Πρόεδρος Σταϊνμάιερ - Η 28η των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ

Μαρία Νταλιάνη
29-10-2024 | 07:21
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Θεσσαλονίκη-Αθήνα-Κρήτη ο Γερμανός Πρόεδρος Σταϊνμάιερ - Η 28η των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ήταν ένα λαμπερό και ήρεμο τριήμερο χωρίς ειδήσεις. Συγκινητικές παρελάσεις, πολύς κόσμος στη Θεσσαλονίκη, μποτιλιάρισμα επιστροφής εκδρομέων στην πρωτεύουσα, καλός καιρός, εξαγγελίες Δένδια για μια μεγάλη μεταρρύθμιση στη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων με πρότυπο το φινλανδικό μοντέλο (διαφορετικοί τύποι θητείας για άνδρες και γυναίκες, και πολλά ακόμα), κι από σήμερα επίσκεψη του Προέδρου της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Την επομένη της εθνικής επετείου φτάνει πρώτα στη Θεσσαλονίκη, στη συνέχεια Αθήνα και στο τέλος στην Κρήτη, σε ένα ταξίδι με επαφές και συμβολισμούς.

Με Ρεχάγκελ

Αφήνοντας για λίγο πίσω του τη μελαγχολική ατμόσφαιρα του Βερολίνου, με την είδηση για το κλείσιμο τριών εργοστασίων της Volkswagen, ο Πρόεδρος θα γίνει δεκτός σήμερα στη Θεσσαλονίκη από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα λάβει μέρος σε συζήτηση για τις ελληνογερμανικές σχέσεις και με την παρουσία του Ότο Ρεχάγκελ θα φέρει στην επιφάνεια ωραία συναισθήματα που γεννιούνται στο νου του μέσου Έλληνα.

Η ΠτΔ πάλι, απολαμβάνει κάθε στιγμή επάνω. Χθες, μετά το τελετουργικό της παρέλασης απόλαυσε χαλαρά ψαρομεζέδες

και ουζάκι στην Αγορά.

Οικοδεσπότες

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν και δύο από τους υποψήφιους Προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον νυν: Σωκράτης Φάμελλος και Νικόλας Φαραντούρης, τα είπαν στη λιακάδα μαζί με Νίκο Παππά, Κατερίνα Νοτοπούλου και Χρήστο Γιαννούλη. Στο τραπέζι βέβαια οι καλεσμένοι ήταν οι δυο Νίκοι, γιατί για τους άλλους είναι η πόλη τους.

Κι ο σχεδόν υποψήφιος Πρόεδρος

Λίγο πιο μακριά, ανάμεσα στον απλό λαό, στο πεζοδρόμιο, χωρίς εξέδρες, μπάντες και φωτογράφους, παρακολούθησε την παρέλαση και ο σχεδόν υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασελάκης. Στην Αλεξανδρούπολη. Στο πλευρό του μόνο η βουλευτής Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία αποφάσισε να το πάει μέχρι τέλους μαζί του, αποδεικνύοντας ότι είναι η πιο πιστή του συνεργάτης.

Ο τρίτος

Βρέθηκε στο Δίστομο. Ο Παύλος Πολάκης πέρασε στο μαρτυρικό Δίστομο την 28η Οκτωβρίου

κι από εκεί κάλεσε την ΠτΔ και τον Πρωθυπουργό «να θέσουν, ως οφείλουν, στον Γερμανό Πρόεδρο κ. Στάινμαϊερ, με ρητό και ξεκάθαρο τρόπο, το θέμα των αξιώσεων της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας σύμφωνα με την απόφαση της Βουλής των Ελλήνων της 17ης Απριλίου 2019».

Επίσης ζήτησε «να κλείσουν άμεσα τα «ελληνογερμανικά» ιδρύματα που προωθούν την παραχάραξη της Ιστορίας και την υπονόμευση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών».

Στην Κάντανο

Ο Πολάκης ξέρει τι λέει. Ο Πρόεδρος Σταϊνμάιερ, το απόγευμα φτάνει Αθήνα, επισκέπτεται γερμανικών συμφερόντων επένδυση (την φαρμακευτική εταιρεία Boehringer Ingelheim, στο Κορωπί), κι αύριο βλέπει Κυριάκο στο Μέγαρο Μαξίμου. Μεθαύριο όμως κατεβαίνει Κρήτη σε μια ιστορική επίσκεψη στην Κάντανο.

Πρόκειται για ένα όμορφο χωριό καμιά πενηνταριά χιλιόμετρα από τα Χανιά, το οποίο ισοπέδωσαν τα ναζιστικά στρατεύματα για αντίποινα το ’41.

Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ήταν από τα εμβληματικά την περίοδο προ κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ, κι ο υποψήφιος το θυμάται πολύ καλά. Ίσως όμως ξεχνάει μερικές λεπτομέρειες. Πως ούτε η κυβέρνηση 2015-2019 κατάφερε να κάνει κάτι.

Ενώ το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας ήταν μια εξαγγελία (2018) που έγινε με τον ίδιο στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:30

Νέα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο - 11 οι νεκροί της χθεσινής επιδρομής

19:14

Πανελλαδικές 2026: Τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης για τους υποψηφίους

18:57

Εκλογές στην Κύπρο: Μάχη ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ δείχνουν τα exit poll - Στο 33,6% η αποχή

18:51

Τήλος: Αυθεντική και εναλλακτική

18:36

ΠΟΜΙΔΑ: «Αυτοδιοικητικός ΕΝΦΙΑ» και 27ετές ενοικιοστάσιο στα ακίνητα

18:23

«Θέλουμε γείτονες, όχι τουρίστες»: Ογκώδης διαδήλωση στη Μαδρίτη για τη στεγαστική κρίση

18:05

Τραμπ προς διπλωμάτες: Μην βιαστείτε για συμφωνία με το Ιράν - Ο αποκλεισμός παραμένει σε ισχύ

17:39

Νετανιάχου προς Τραμπ: Το Ισραήλ θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις στο Λίβανο

17:23

Κόχερ (ΕΚΤ): Προς αύξηση επιτοκίων τον Ιούνιο αν δεν επιτευχθεί βιώσιμη συμφωνία στο Ιράν

17:07

Πεζεσκιάν: Το Ιράν δεν επιδιώκει πυρηνικά όπλα, αλλά δεν συμβιβάζεται για την τιμή της χώρας

16:47

Ρωσικοί βομβαρδισμοί στο Κίεβο: Σοβαρές ζημιές στο στούντιο του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ARD

16:35

Πακιστάν: Τουλάχιστον 24 νεκροί σε βομβιστική επίθεση σε τρένο

16:22

«Adios»: Πολεμική ανάρτηση από τον Τραμπ με φλεγόμενα πλοία του Ιράν

16:07

Ποιες εταιρείες τροφίμων και ποτών κάνουν μπίζνες στην Ασία

15:59

Βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο: Αυξημένη η προσέλευση των πολιτών στις κάλπες

15:35

Τουρκία: Εκκένωση των γραφείων του CHP από την αστυνομία - Πορεία Οζέλ προς το κοινοβούλιo

15:24

Μελόνι: Καταδικάζει απερίφραστα τη ρωσική επίθεση με πύραυλο Ορέσνικ στην Ουκρανία

15:12

Πόλεμος στο Ιράν, ημέρα 85η: Πρόοδος ναι, αλλά όχι (ακόμα) συμφωνία

14:47

Φον ντερ Λάιεν: «Χαιρετίζω την πρόοδο προς μια συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν»

14:26

Θεοδωρικάκος: Για πρώτη φορά Ελληνίδα στο τιμόνι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαπίστευσης

14:11

Πώς ο στρατός μέσα σε μία νύχτα έστησε πεζογέφυρα 15 μέτρων στον Κηφισό

14:04

Περιμένοντας 20 χρόνια στον «προθάλαμο» της ΕΕ

13:50

Ιρανικά μέσα: Υπάρχουν ακόμη διαφωνίες για μία – δύο ρήτρες του μνημονίου συμφωνίας

13:41

Πιερρακάκης: Η ΕΕ να περάσει στην επίθεση - Έργο win-win ο GSI

13:20

Ανδρουλάκης: Μαζί βάζουμε τέλος στον κατήφορο - Όχι πια στο όνομά μας η παρακμή των θεσμών

13:13

Κάλας: Η Ρωσία επιδίδεται σε απερίσκεπτο πυρηνικό ακροβατισμό εναντίον της Ουκρανίας

12:57

Ψήφισε για τις βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο ο Χριστοδουλίδης: «Η αποχή δεν είναι επιλογή»

12:45

Ferrari: Δημιουργεί Formula 1 «superfans» μέσω της τεχνητής νοημοσύνης

12:21

ΗΠΑ: Οι αρχές στην Καλιφόρνια συνεχίζουν να εκφράζουν φόβους για έκρηξη δεξαμενής με χημικά προϊόντα

12:03

Ακίνητα: Πόσοι πλειστηριασμοί έχουν προγραμματιστεί, πόσο αξίζουν οι κατοικίες - Η γεωγραφική κατανομή