INSIDE OUT

Θεσσαλονίκη-Αθήνα-Κρήτη ο Γερμανός Πρόεδρος Σταϊνμάιερ - Η 28η των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ

Μαρία Νταλιάνη
29-10-2024 | 07:21
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Θεσσαλονίκη-Αθήνα-Κρήτη ο Γερμανός Πρόεδρος Σταϊνμάιερ - Η 28η των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ

Ήταν ένα λαμπερό και ήρεμο τριήμερο χωρίς ειδήσεις. Συγκινητικές παρελάσεις, πολύς κόσμος στη Θεσσαλονίκη, μποτιλιάρισμα επιστροφής εκδρομέων στην πρωτεύουσα, καλός καιρός, εξαγγελίες Δένδια για μια μεγάλη μεταρρύθμιση στη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων με πρότυπο το φινλανδικό μοντέλο (διαφορετικοί τύποι θητείας για άνδρες και γυναίκες, και πολλά ακόμα), κι από σήμερα επίσκεψη του Προέδρου της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Την επομένη της εθνικής επετείου φτάνει πρώτα στη Θεσσαλονίκη, στη συνέχεια Αθήνα και στο τέλος στην Κρήτη, σε ένα ταξίδι με επαφές και συμβολισμούς.

Με Ρεχάγκελ

Αφήνοντας για λίγο πίσω του τη μελαγχολική ατμόσφαιρα του Βερολίνου, με την είδηση για το κλείσιμο τριών εργοστασίων της Volkswagen, ο Πρόεδρος θα γίνει δεκτός σήμερα στη Θεσσαλονίκη από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα λάβει μέρος σε συζήτηση για τις ελληνογερμανικές σχέσεις και με την παρουσία του Ότο Ρεχάγκελ θα φέρει στην επιφάνεια ωραία συναισθήματα που γεννιούνται στο νου του μέσου Έλληνα.

Η ΠτΔ πάλι, απολαμβάνει κάθε στιγμή επάνω. Χθες, μετά το τελετουργικό της παρέλασης απόλαυσε χαλαρά ψαρομεζέδες

και ουζάκι στην Αγορά.

Οικοδεσπότες

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν και δύο από τους υποψήφιους Προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον νυν: Σωκράτης Φάμελλος και Νικόλας Φαραντούρης, τα είπαν στη λιακάδα μαζί με Νίκο Παππά, Κατερίνα Νοτοπούλου και Χρήστο Γιαννούλη. Στο τραπέζι βέβαια οι καλεσμένοι ήταν οι δυο Νίκοι, γιατί για τους άλλους είναι η πόλη τους.

Κι ο σχεδόν υποψήφιος Πρόεδρος

Λίγο πιο μακριά, ανάμεσα στον απλό λαό, στο πεζοδρόμιο, χωρίς εξέδρες, μπάντες και φωτογράφους, παρακολούθησε την παρέλαση και ο σχεδόν υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασελάκης. Στην Αλεξανδρούπολη. Στο πλευρό του μόνο η βουλευτής Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία αποφάσισε να το πάει μέχρι τέλους μαζί του, αποδεικνύοντας ότι είναι η πιο πιστή του συνεργάτης.

Ο τρίτος

Βρέθηκε στο Δίστομο. Ο Παύλος Πολάκης πέρασε στο μαρτυρικό Δίστομο την 28η Οκτωβρίου

κι από εκεί κάλεσε την ΠτΔ και τον Πρωθυπουργό «να θέσουν, ως οφείλουν, στον Γερμανό Πρόεδρο κ. Στάινμαϊερ, με ρητό και ξεκάθαρο τρόπο, το θέμα των αξιώσεων της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας σύμφωνα με την απόφαση της Βουλής των Ελλήνων της 17ης Απριλίου 2019».

Επίσης ζήτησε «να κλείσουν άμεσα τα «ελληνογερμανικά» ιδρύματα που προωθούν την παραχάραξη της Ιστορίας και την υπονόμευση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών».

Στην Κάντανο

Ο Πολάκης ξέρει τι λέει. Ο Πρόεδρος Σταϊνμάιερ, το απόγευμα φτάνει Αθήνα, επισκέπτεται γερμανικών συμφερόντων επένδυση (την φαρμακευτική εταιρεία Boehringer Ingelheim, στο Κορωπί), κι αύριο βλέπει Κυριάκο στο Μέγαρο Μαξίμου. Μεθαύριο όμως κατεβαίνει Κρήτη σε μια ιστορική επίσκεψη στην Κάντανο.

Πρόκειται για ένα όμορφο χωριό καμιά πενηνταριά χιλιόμετρα από τα Χανιά, το οποίο ισοπέδωσαν τα ναζιστικά στρατεύματα για αντίποινα το ’41.

Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ήταν από τα εμβληματικά την περίοδο προ κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ, κι ο υποψήφιος το θυμάται πολύ καλά. Ίσως όμως ξεχνάει μερικές λεπτομέρειες. Πως ούτε η κυβέρνηση 2015-2019 κατάφερε να κάνει κάτι.

Ενώ το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας ήταν μια εξαγγελία (2018) που έγινε με τον ίδιο στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

ΟΗΕ: Σε άμεσο κίνδυνο λιμού Σουδάν, Νότιο Σουδάν, Γάζα, Αϊτή και Μαλί

23:46

Τι ποινές ισχύουν για όσους οδηγούν χωρίς δίπλωμα με τον νέο ΚΟΚ

23:34

Νετανιάχου: «Τα πλήγματα στο Ιράν αλλάζουν την όψη της Μέσης Ανατολής»

23:26

ΗΠΑ: Ο δολοφόνος της βουλευτή στη Μινεσότα πήγε συνολικά στα σπίτια 4 Δημοκρατικών πολιτικών

23:19

Έντονη αντίδραση του ΥΠΕΞ για τουρκικό χάρτη θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού

23:11

Ήπιο rebound στην Wall Street με το βλέμμα στην Μέση Ανατολή

23:02

ΟΣΕ: Απόλυση φύλακα ισόπεδης διάβασης μετά από σοβαρή παράβαση καθήκοντος

22:49

ΟΗΕ: «Ψαλίδι» σε 3.500 θέσεις στην υπηρεσία για τους πρόσφυγες ελλείψει χρημάτων

22:37

Ήπιες απώλειες για το πετρέλαιο με φόντο τη σύγκρουση Ισραήλ - Ιράν

22:21

Γερμανία: Ειδική πτήση από Αμμάν για την απομάκρυνση Γερμανών από το Ισραήλ

22:10

Ιταλία: Aπό τον Σεπτέμβριο θα απαγορευτεί η χρήση κινητών στα λύκεια της χώρας

21:58

Υποχώρησε ο χρυσός μετά τα υψηλά 8 εβδομάδων στον απόηχο της σύρραξης στη Μ. Ανατολή

21:46

Kύπρος: Θα συνδράμει στην απομάκρυνση υπηκόων της Πορτογαλίας και της Σλοβακίας από χώρες της Μ. Ανατολής

21:31

Alpha Bank: Απέκτησε 12,7 εκατ. μετοχές της Prodea - Στο 9,87% η αυξήθηκε η συμμετοχή

21:22

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής

21:20

Η επίδραση των πολέμων στην αναζωπύρωση και μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων

21:11

ΣτΕ & Ελεγκτικό Συνέδριο: Εκλέχθηκαν οι δικαστές στις θέσεις αντιπροέδρων

21:09

Ιράν: Οι εγκληματίες πολέμου που κρύβονται σε καταφύγια στο Τελ Αβίβ δεν θα μείνουν ατιμώρητοι»

20:58

Νετανιάχου: «Η δολοφονία του αγιατολάχ Χαμενεΐ θα τερμάτιζε τη σύρραξη»

20:53

Δημοσκόπηση Alco: Πόσοι λένε ότι θα πάνε διακοπές φέτος - Η τεράστια διαφορά με το 2024

20:39

Ερντογάν: «Το Ισραήλ θέτει σε κίνδυνο τη δική του ύπαρξη και το μέλλον του λαού του»

20:33

Σύρραξη Ισραήλ - Ιράν: Πόσο ισχυρές είναι οι δύο χώρες

20:20

Ισραηλινός ΥΠΑΜ: «Θα πλήξουμε τον ιρανό δικτάτορα παντού»

20:08

Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη με τον ΥΠΕΞ του Κατάρ

20:04

Ρωσία: Tο Ιράν ασκεί το δικαίωμα της αυτοάμυνας ενάντια στο Ισραήλ

19:55

Μητσοτάκης: Πάμε για τρίτη 4ετία με σύνθημα «το είπαμε, το κάναμε» - Νέος γραμματέας ο Κ. Σκρέκας

19:50

Υβριδικά σχεδόν 1 στα 2 αυτοκίνητα που πουλήθηκαν στην Ελλάδα τον Μάιο

19:42

Σε εκδήλωση του υπ. Εργασίας θα μιλήσει αύριο ο Μητσοτάκης

19:36

Νέα εποχή στο WhatsApp - Για πρώτη φορά θα έχει διαφημίσεις

19:25

Τελεσίγραφο Τραμπ σε Ιράν: «Διαπραγματευτείτε αμέσως πριν να είναι πολύ αργά»