INSIDE OUT

Ικανοποιημένος για τις εξαγωγές ο Κυριάκος - Ντέρμπι από 2η έως 4η θέση οι ευρωεκλογές - Το ισπανικό του ΠΑΣΟΚ

Μαρία Νταλιάνη
21-05-2024 | 07:20
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ικανοποιημένος για τις εξαγωγές ο Κυριάκος - Ντέρμπι από 2η έως 4η θέση οι ευρωεκλογές - Το ισπανικό του ΠΑΣΟΚ

Ιδιαίτερα ευχαριστημένος από τις ελληνικές εξαγωγές ο Πρωθυπουργός, ο οποίος έκλεισε τη γεμάτη μέρα στη Θεσσαλονίκη χθες στην ετήσια γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας. Μαζί του και η πρώτη κυρία που αγαπά πολύ την περιοχή. Στην ομιλία του ο ΠΘ επισήμανε ότι οι εξαγωγές έχουν φτάσει ήδη κοντά στο 50% του ΑΕΠ, με το κλείσιμο του 2023 έδρασαν σχεδόν στα 50 δισ. και θ’ ανέβουν ακόμα περισσότερο. «Θεωρώ απολύτως εφικτό να μπορέσουμε να φτάσουμε το 60% έως το 2027», είπε, ενώ αναφέρθηκε και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των εξαγωγών. «Έχουμε υπερδιπλασιάσει τις εξαγωγές σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας αναδεικνύοντας στην πράξη ότι το παραγωγικό μοντέλο της ίδιας της χώρας μας αλλάζει και αλλάζει με εσάς, τις δυναμικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, πρωταγωνιστές», σημείωσε αποσπώντας θερμό χειροκρότημα.

Ανεβαίνουν οι μισθοί

Μαζί με τις εξαγωγές ανεβαίνουν κι οι μισθοί, επισήμανε ο Κυριάκος. «Ο μέσος μισθός από τα 1.046 ευρώ βρίσκεται ήδη στα 1.300 ευρώ. Ο κατώτατος μισθός έχει πάει από τα 650 ευρώ στα 830 ευρώ. Συμπαρασύροντας μαζί τους επιδόματα και τριετίες, ώστε να γίνεται πλέον ορατός ο στόχος μας το 2027 ο μέσος μισθός να φτάσει τα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος τα 950 ευρώ», είπε, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η γενιά του brain gain αρχίζει κι επιστρέφει. «Αλλά και αυτά τα στοιχεία, αγαπητέ Πρόεδρε, δεν λένε όλη την αλήθεια, διότι οι μισθοί των καλοπληρωμενων δουλειών των εξαγωγικών επιχειρήσεων είναι πολύ υψηλότεροι από αυτούς τους οποίους ανέφερα. Γι’ αυτό και έχουμε πια τη δυνατότητα να μπορούμε να προσελκύουμε και συμπολίτες μας, νέους, οι οποίοι έφυγαν στο εξωτερικό».

Παρουσίες

Στη μεγάλη βραδιά του ΣΕΒΕ παρόντες μεταξύ άλλων και ο Δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης και ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας. Τον πρώτο τον είδε θεσμικά στο Δημαρχείο το πρωί, ενώ ο δεύτερος ήταν μαζί του σχεδόν παντού.

Κάπου εκεί, στο ίδιο πλοίο διέκρινα με δυσκολία, γιατί ήταν μακρινό το πλάνο και κάποιον που έμοιαζε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια

ο οποίος επίσης ανέβηκε στο «Βέλος» με τον Πρωθυπουργό. Όμως τον φακό τον έκλεψε ο Τζιτζικώστας, πάντα σε πρώτο πλάνο, φουντώνοντας την φημολογία που τον θέλει να ενδιαφέρεται για τη θέση του Έλληνα Επιτρόπου στην ΕΕ (ελάχιστες πιθανότητες απέναντι στον Γεραπετρίτη, αλλά οι φιλοδοξίες θεμιτές).

Εκτός από πολεμικά πλοία, ο Κυριάκος μπήκε και σε λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη που σε λίγες μέρες θα χαρεί τα 110 ολοκαίνουργια ηλεκτρικά στους ταλαιπωρημένους δρόμους της.

Τα γκάλοπ βαίνουν ενθαρρυντικά. Το χθεσινό της Opinion για το Action24 δίνει πολύ άνετη διαφορά

Ενώ από τη δεύτερη μέχρι την τέταρτη θέση ενδέχεται να γίνει πολύ μεγάλη μάχη.

Στην ίδια δημοσκόπηση το εύρος δίνει επικαλύψεις στα ανώτερα και κατώτατα επίπεδα μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Ελληνικής Λύσης, ενώ και το κατώτατο του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι και πολύ αεράτο συγκριτικά με το ανώτατο του ΠΑΣΟΚ.

Νέα Δημοκρατία 31,1%- 35,5%

ΣΥΡΙΖΑ 14%- 17%

ΠΑΣΟΚ 10,8% - 13,4%

ΚΚΕ 7,1%- 9,5%

Ελληνική Λύση 8,7%- 11,1%

Έτοιμος 70%

Παρά τα δημοσκοπικά ευρήματα ο Κασσελάκης δεν σκάει. Έδωσε συνέντευξη στο Down Town συνεχίζοντας την life style καμπάνια που τον έφερε ως εδώ. Ήταν μια πολύ ωραία συνέντευξη. Μεταξύ άλλων δέχτηκε κι αυτή την ερώτηση:

- Σας έχουν κατηγορήσει για πολιτική απειρία.

- «Έχω πολύ μικρή πολιτική εμπειρία, αλλά 21 χρόνια ζω στο εξωτερικό εστιάζοντας σε ζητήματα της οικονομίας. Το 70% του χαρτοφυλακίου που έχει ένας πρωθυπουργός: οικονομία, αγροτικά, ναυτιλία, πρωτογενής τομέας, ανάπτυξη, αυτά τα θέματα τα κατέχω πλήρως. Σε άλλα ζητήματα μελετώ σκληρά και βασίζομαι σε συμβούλους».

Ελπίζω σύντομα σε ένα debate Μητσοτάκη-Κασσελάκη μόνο για οικονομία, αγροτικά, ναυτιλία, και ανάπτυξη. Καλύτερο κι από final 4.

Με Σμιτ

Τον δικό του αγώνα δίνει και ο Πρόεδρος Ανδρουλάκης που χθες υποδέχτηκε τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Νίκολα Σμιτ. Μαζί πήγαν στα Τέμπη και άφησαν λουλούδια στο σημείο όπου έχασαν την ζωή του 57 άνθρωποι λόγω της σφοδρής σύγκρουσης δύο τραίνων. Σήμερα ο Ανδρουλάκης συνεχίζει την περιοδεία του στην Θεσσαλία, με επίσκεψη σε Καρδίτσα και Τρίκαλα.

Ισπανικό

Μιλώντας για τον αγώνα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να ανέβει στη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές, ο έμπειρος δημοσκόπος της MRB Δημήτρης Μαύρος, το περιέγραψε ως εξής (Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας).

«Το δε ΠΑΣΟΚ παίζει ισπανικό ποδόσφαιρο, δηλαδή μικρές πασούλες και τσούκου τσούκου. (…). Και επί της ουσίας, για να πιάσει τόπο αυτό το στυλ ποδοσφαίρου θέλει πολύ τεχνίτες παίκτες, όπως ήταν ο Μέσι όταν έπαιζε στη Μπαρτσελόνα. Έχει φαντεζί παίκτες σήμερα το ΠΑΣΟΚ;».

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:37

Exxon: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τα κέρδη τριμήνου παρά το Ιράν

14:29

Κοντογεώργης: Μια σημαντική εξέλιξη για την ορεινή Ελλάδα που αξίζει να γνωρίζουμε

14:06

Πρωτομαγιά με συγκρούσεις στην Κωνσταντινούπολη - Εκατοντάδες προσαγωγές, αποκλεισμός της πλατείαςΤαξίμ

13:56

Πρόεδρος Ανωτάτου Δικαστηρίου Ιράν: Η Τεχεράνη δεν αποχώρησε ποτέ από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων

13:40

Πετρέλαιο: Οδεύει προς δεύτερη νικηφόρα εβδομάδα με φόντο τον αποκλεισμό των Στενών

13:21

Σε εξέλιξη η έξοδος των εκδρομέων για την Πρωτομαγιά - Αυξημένη η κίνηση στην Αθηνών-Κορίνθου

13:18

Νέα ισχυρή άνοδος του γεν - Προειδοποιήσεις για παρέμβαση της Ιαπωνίας στις αγορές

12:57

Τσίπρας: Πρωτομαγιά σημαίνει αντίσταση, αγώνας, ελπίδα

12:49

Καμερούν: 14 νεκροί σε «μάχη» ανάμεσα στον στρατό και αυτονομιστές στο αγγλόφωνο τμήμα της χώρας

12:34

Πρωθυπουργός Λιβάνου: Θα εργαστούμε για να ανακτήσουμε κάθε σπιθαμή της κατεχόμενης γης μας

12:27

Γάλλος ΥΠΕΞ: Το αμερικανικό σχέδιo για τα Στενά δεν είναι ανταγωνιστικό στη γαλλοβρετανική πρωτοβουλία

12:06

«Πόλεμος» στο Χρηματιστήριο της Αθήνας: Οι πιο ανθεκτικές και οι πιο ευάλωτες μετοχές στο γεωπολιτικό σοκ

11:47

Μήνυμα Μητσοτάκη για την Πρωτομαγιά: Τα δέκα μέτρα που φέραμε για τους εργαζόμενους

11:41

Ουκρανία: Στο υψηλότερο επίπεδο τον Απρίλιο τα ρωσικά πλήγματα με drones

11:35

Παπασταύρου: Οι τιμές ρεύματος τον Μάιο παρέμειναν σταθερές - Δεν είμαστε σε επίπεδο επιδότησης

11:28

Σκέρτσος: Η ψηφιακή κάρτα εργασίας μία από τις πιο εμβληματικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη

11:15

Oxfam: Το εισοδηματικό χάσμα μεγεθύνεται, οι απολαβές των CEO απογειώθηκαν

11:06

Νάγκελ (ΕΚΤ): Υπέρ της αύξησης επιτοκίων τον Ιούνιο, εκτός εάν οι προοπτικές βελτιωθούν αισθητά

10:53

Πρωτομαγιά: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας - Πού διακόπηκε η κυκλοφορία

10:38

Νότιο Σουδάν: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μειώνει το πλαφόν των κυανοκράνων

10:30

Δένδιας: Η Πρωτομαγιά υπενθυμίζει τους αγώνες που θεμελίωσαν τα εργασιακά δικαιώματα

10:17

e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών έως 8 Μαίου

10:10

Στενά του Ορμούζ: 913 πλοία παγιδευμένα στον Κόλπο - Πτώση 18% στην κίνηση

09:55

SMS blaster και smishing: Πώς να προστατευτείτε από τις νέες online απάτες

09:39

Κεραμέως: Η πρόταση Ανδρουλάκη για τετραήμερη εργασία είναι επικίνδυνη, ατεκμηρίωτη, και ανησυχητική

09:34

Εκσυγχρονίζονται οι αστικές συγκοινωνίες - Ανανεώνεται πλήρως ο στόλος

09:29

«Θρίλερ για τους ναυτικούς σε bulk carrier στον Κόλπο του Άντεν: Drone με πυρομαχικό 50 κιλών εξουδετερώθηκε εν πλω

09:16

Μπλε Κέδρος: Επενδύσεις 93 εκατ. ευρώ, νέα Coco Mat και σχέδια για το Σπόρτιγκ

09:12

Ξεκινά από σήμερα η αντιπυρική περίοδος - Ο σχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας

09:08

Ρωσία: Δυο έφηβοι νεκροί σε επίθεση της Ουκρανίας με drone