INSIDE OUT

Οι σιωπηλοί Πρόεδροι προκαλούν άγχος, Άνω-κάτω τα κόμματα, περιμένουν το Εκλογοδικείο, Χαρούμενη Πιπιλή

Μαρία Νταλιάνη
05-04-2024 | 07:00
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι σιωπηλοί Πρόεδροι προκαλούν άγχος, Άνω-κάτω τα κόμματα, περιμένουν το Εκλογοδικείο, Χαρούμενη Πιπιλή

Έχω παραλάβει ήδη την κάρτα μου και είμαι έτοιμη για Ζάππειο. Αυτή την φορά αποφάσισα να παρακολουθήσω διακριτικά και όχι να λάμψω με ανάλογο outfit. Οι καιροί δεν είναι για τέτοια. Το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας συμπίπτει με τα 50 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος, που επιδεικνύει πρωτοφανείς αντοχές στον πολιτικό χάρτη παρ’ ότι αρκετές φορές έκανε βουτιές στην άβυσσο. Φυσικά η ΝΔ του ιδρυτή, μοιάζει ελάχιστα με τη ΝΔ του Κυριάκου, αλλά αυτά τα είπε κι ο Δαρβίνος, μη γίνομαι κουραστική. Αλλάζουν, προσαρμόζονται κι επιβιώνουν.

Συγκίνηση

Η μεγάλη στιγμή του Συνεδρίου είναι απόψε το βραδάκι στην έναρξη. Υπάρχει βίντεο με την ιστορία του κόμματος το οποίο όπως λένε όσοι το είδαν, είναι άκρως συγκινητικό. Περιλαμβάνει λεπτομερώς την ιστορία του κόμματος τα τελευταία 50 χρόνια. Τους πιστεύω κι ετοιμάζω μαντήλια για τους πρώην Πρωθυπουργούς και Προέδρους κ.κ. Κώστα Καραμανλή κι Αντώνη Σαμαρά οι οποίοι θα το παρακολουθήσουν από την πρώτη σειρά. Λογικά ένα δάκρυ μπορεί να τρέξει εάν πράγματι το βίντεο είναι επιπέδου Προυστ (αναζητώντας τον χαμένο χρόνο). Σε πολλούς θα θυμίσει και τα νιάτα τους, κι αυτό είναι πάντα αιτία μελαγχολίας.

Οι δημιουργοί

Πίσω από όσα θα δούμε το σαββατοκύριακο στο Ζάππειο βρίσκονται ένας άντρας και δύο γυναίκες: ο Γιάννης Σμυρλής Διευθυντής της ΝΔ και οι κ.κ. Μαρία Συρεγγέλα Γραμματέας του κόμματος και Κύρα Κάπη Διευθύντρια Επικοινωνίας του Πρωθυπουργού. Εκτός από την Πρόεδρο της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, το παρών θα δώσει και ο Μάνφρεντ Βέμπερ του ΕΛΚ. Η Ούρσουλα φτάνει αύριο αργά το βράδυ στην Αθήνα, και αναχωρεί την επομένη. Σχεδόν αυθημερόν.

Σιωπηλοί

Θα καταφέρει με το βίντεο να συγκινήσει τους πρώην Πρωθυπουργού και Προέδρους του κόμματος ο Κυριάκος; Η αλήθεια είναι πως του έχουν πολλά μαζεμένα. Τόσο πολύ που ο ΚΚ εκτιμάται ότι βρίσκεται σχεδόν σε ταύτιση απόψεων με τον ΑΣ για μια σειρά από θέματα: στην ένταση με την οποία ο Κυριάκος υποστήριξε επί δίμηνο το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, στα ελληνοτουρκικά, αλλά και στην οπτική για το που πάει η Ευρώπη. Οι δύο πρώην, εκ των οποίων ο ένας κυβέρνησε πέντε χρόνια με τα υψηλότερα ποσοστά που έχει κυβερνήσει πρωθυπουργός τα τελευταία 30 χρόνια, κι άλλος εκλεγμένος Αρχηγός από 800.000 στις εσωκομματικές, βρίσκονται σε ψυχολογική συνάφεια προκαλώντας άγχος. Ο Κυριάκος θα ήθελε πολύ μια φωτογραφία μαζί τους την Κυριακή το βράδυ μετά την ομιλία του, όμως λογικά θα αρκεστεί στην Ούρσουλα.

Αφίξεις

Εν τω μεταξύ στο Μαξίμου η κατάσταση βρίσκεται σε πορεία εξοικείωσης μετά τις τελευταίες αλλαγές με την έξοδο των κ.κ. Παπασταύρου-Μπρατάκο. Ο νέος στρατηγός Μάκης Βορίδης, το απόλυτο αουτσάιντερ εάν υπήρχαν στοιχήματα για κάτι τέτοιο το 2019, εγκαταστάθηκε στο γραφείου του κ. Παπασταύρου, το οποίο είναι το πρώην του υπουργού Γεραπετρίτη. Το γραφείο του ψηλού – ένας ήταν ο ψηλός στο Μαξίμου- το κατέλαβε ο Κουτνατζής. Μαζί με τον Πίνατ προσπαθώ να εξοικειωθώ κι εγώ με τις αφίξεις αλλά δεν έχω αποφασίσει ακόμα ποιος θα είναι ο αγαπημένος μου.

Αφίξεις ν2

Αφίξεις κι αναχωρήσεις θα έχει και η Βουλή στην αρχή του καλοκαιριού. Τον Ιούνιο αναμένεται η απόφαση του Εκλογοδικείου για τον τρόπο που θα χειριστεί τις αποπομπές των βουλευτών που εξελέγησαν με το κόμμα «Σπαρτιάτες» , μετά την παραγγελία για άσκηση ποινικών διώξεων από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Το σκεπτικό είναι πως το κόμμα, είναι κόμμα-Κασσιδιάρη και οι ψηφοφόροι εξαπατήθηκαν.

Ο εξοστρακισμός των Σπαρτιατών από την Βουλή θα φέρει αλλαγές στην σύνθεση με αυξήσεις στην κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων, αλλά και αλλαγές σε πρόσωπα. Εάν πχ σε έναν νομό δοθεί η έδρα σε άλλο κόμμα, τότε ένας σημερινός βουλευτής θα χάσει την έδρα του.

Τα σενάρια

Το εκλογοδικείο θ’ αποφασίσει εάν η έδρα θα πάει στον πρώτο σε σταυρούς υποψήφιο του κόμματος που είχε το μεγαλύτερο αδιάθετο υπόλοιπο στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια.

Η, θα υπάρξει αναλογική κατανομή σε όλα τα κόμματα (αυτό θα φέρει πολλές αλλαγές σε πρόσωπα).

Η, να ξαναγίνουν βουλευτικές εκλογές στους Νομούς που έβγαλαν έδρα οι Σπαρτιάτες,. Οι Νομοί είναι: Α΄Αθηνών, Β’ Πειραιά, Βορείου και Δυτικού τομέα Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Ηρακλείου, Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, και Λάρισας.

Κάποιοι κυβερνητικοί υποστηρίζουν πως το τρίτο σενάριο είναι το πιο αδύναμο, αλλά την τελευταία λέξη την έχει το Εκλογοδικείο.

Κερδισμένη

Ένα παράδειγμα των αλλαγών, πέρα από την αύξηση των εδρών ΝΔ, Συριζα, Πασοκ, κι από μια ΚΚΕ, και Βελόπουλος, είναι η αύξηση κατά μιας έδρας της ΝΔ στην Α’ Αθηνών, γεγονός που αμέσως θα φέρει ξανά στην Βουλή την Φωτεινή Πιπιλή.

Εάν γίνει κατανομή των εδρών με βάση την δύναμη των κομμάτων, η ΝΔ αναμένεται να αποκτήσει 163 (από 158 βουλευτές σήμερα), ο Συριζα άλλους 2 ή 3, και το Πασόκ 1 ή 2.

Θα έχει πολύ ενδιαφέρον γιατί αν π χ το σύστημα δώσει μια έδρα στον Συριζα στον Δυτικό Τομέα, τότε ο επιλαχών Γιάννης Δραγασάκης μπορεί να προσχωρήσει στη Νέα Αριστερά, και ο Γιώργος Αμυράς να πάρει για τη ΝΔ την έδρα των Ιωαννίνων.

Σε ένα άλλο σενάριο κατανομής των εδρών όμως, την έδρα της Α’ Αθήνας παίρνει ο Συριζα, βάζοντας έναν ακόμα πρώην ΠτΒ μέσα, το Νίκο Βούτση για λογαριασμό της Νέας Αριστεράς. Στο ίδιο σενάριο έδρα αποκτά και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (για τον Συριζα), ενώ στην Κοζάνη βγαίνει ο Πάρις Κουκουλόπουλος από το Πασοκ και μπαίνει ο Γιώργος Αμανατίδης (ΝΔ).

Αδέλφια σε άλλο κόμμα

Υπάρχει επίσης σοβαρή περίπτωση η ΝΔ να πάρει έδρα στην Α’ Θεσσαλονίκης κι αν αυτό γίνει πράξη τότε στην Βουλή θα υπάρχουν δύο αδέλφια σε άλλο κόμμα: ο Δημήτρης Βενιέρης-Βελόπουλος στη ΝΔ, κι ο Κυριάκος Βελόπουλος στην Ελληνική Λύση.

Κερδισμένος

Η έξοδος των Σπαρτιατών από το πολιτικό σύστημα, πέρα από τα πρόσωπα που θα μπουν στην Βουλή, δίνει μεγάλη χαρά στο κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος θεωρείται φυσικός υποδοχέας της ψήφου. Στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση μπορεί και να κατοχυρώσει το διψήφιο ποσοστό αφήνοντας πέμπτο το ΚΚΕ. Το κόμμα Νατσιού (Νίκη) επίσης εκτιμάται πως θα ωφεληθεί.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:05

Ισραήλ: Συνεδριάζει σήμερα το πολεμικό συμβούλιο- Τα θέματα που θα συζητηθούν

14:53

Διορίστηκε αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ ο Γιάννης Τσακίρης

14:53

ΟΠΕΚΕΠΕ: Έως 31/5 η καταχώριση ποσοτήτων για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις

14:48

Bloomberg: Η Huawei χρηματοδοτεί κρυφά αμερικανικές έρευνες

14:43

ΟΗΕ: Η ανοικοδόμηση των σπιτιών στη Γάζα μπορεί να χρειαστεί 80 χρόνια

14:34

Σταϊκούρας: Συνεχίζουμε να επενδύουμε σε βιώσιμα, μεγάλα, αλλά και μικρότερα έργα

14:24

Σε εξέλιξη η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα-Αυξημένη η κίνηση στις εξόδους της Αττικής

14:20

H SKY express μεταφέρει και φέτος το Άγιο Φως σε επτά προορισμούς της Ελλάδας

14:15

Ρωσία: Αρνείται τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι παραβίασε τη συνθήκη για την απαγόρευση χημικών όπλων στην Ουκρανία

14:09

Ιταλία: Ο όμιλος Campari εξαγόρασε το κονιάκ Courvoisier για ένα δισ. ευρώ

14:06

Καλή ανάσταση και στην πραγματική οικονομία

14:03

Tην κεντρική αγορά στο Μαρούσι επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός

13:54

Deloitte: Η ΑΙ προχωρά γρήγορα αλλά το κλειδί για μεγαλύτερη πρόοδο είναι η πραγματοποίηση οργανωτικών αλλαγών

13:43

ΗΠΑ: Δημοκρατικοί βουλευτές πιέζουν τον πρόεδρο Μπάιντεν να αποτρέψει ισραηλινή επίθεση στη Ράφα

13:40

ΕΕΕΠ: Προγραμματικές συμβάσεις με Πανεπιστήμια με στόχο την «θωράκιση» της αγοράς παιγνίων και την προστασία των παικτών

13:35

Υπ. Υποδομών: Υπογραφή σύμβασης 13,1 εκατ. ευρώ για αρδευτικά έργα στην ΠΕ Τρικάλων

13:34

ΕΒΕΑ: Επιτάχυνση αποπληρωμής στα προγράμματα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω θερμοσίφωνα» και «Ανακυκλώνω - Αλλάζω συσκευή»

13:28

Το «δυνατό σχήμα» Priority - Mazars - Magrowth θα «υποστηρίξει» το έργο της ΕΕΕΠ στην αγορά τυχερών παιγνίων 

13:28

Aegean - Olympic Air: Έκτακτες πτήσεις το Μ. Σάββατο για μεταφορά του Αγίου Φωτός σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας

13:25

Ιράν: Aνακοίνωσε πως επέβαλε κυρώσεις στις ΗΠΑ και τη Βρετανία

13:20

Τουρκία: Θα στηρίξει την προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ στη Χάγη

13:18

Κικίλιας: Είναι καθήκον της Πολιτείας να προστατέψει τους πολλούς

13:17

Εναέριο τείχος με πολλαπλά drones στο Πεντελικό όρος για την αντιπυρική προστασία

13:13

ΕΕ: Air France, KLM και Βrussels Airlines μεταξύ των αεροπορικών εταιριών που ερευνώνται για greenwashing

12:57

Χαμάς: Η θέση μας για το τρέχον έγγραφο διαπραγματεύσεων είναι αρνητική

12:35

Η Schroders ενισχύει τις πωλήσεις στην Ελλάδα

12:34

Διασώθηκαν 38 μετανάστες και πρόσφυγες νότια της Γαύδου

12:34

Ανεργία Μαρτίου: Στο 10,2% το εποχικά διορθωμένο ποσοστό

12:21

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ανακοίνωσε βοήθεια 1 δισ. ευρώ για τον Λίβανο

12:14

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Αποδεκτές οι προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας