INSIDE OUT

Οι σιωπηλοί Πρόεδροι προκαλούν άγχος, Άνω-κάτω τα κόμματα, περιμένουν το Εκλογοδικείο, Χαρούμενη Πιπιλή

Μαρία Νταλιάνη
05-04-2024 | 07:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι σιωπηλοί Πρόεδροι προκαλούν άγχος, Άνω-κάτω τα κόμματα, περιμένουν το Εκλογοδικείο, Χαρούμενη Πιπιλή

Έχω παραλάβει ήδη την κάρτα μου και είμαι έτοιμη για Ζάππειο. Αυτή την φορά αποφάσισα να παρακολουθήσω διακριτικά και όχι να λάμψω με ανάλογο outfit. Οι καιροί δεν είναι για τέτοια. Το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας συμπίπτει με τα 50 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος, που επιδεικνύει πρωτοφανείς αντοχές στον πολιτικό χάρτη παρ’ ότι αρκετές φορές έκανε βουτιές στην άβυσσο. Φυσικά η ΝΔ του ιδρυτή, μοιάζει ελάχιστα με τη ΝΔ του Κυριάκου, αλλά αυτά τα είπε κι ο Δαρβίνος, μη γίνομαι κουραστική. Αλλάζουν, προσαρμόζονται κι επιβιώνουν.

Συγκίνηση

Η μεγάλη στιγμή του Συνεδρίου είναι απόψε το βραδάκι στην έναρξη. Υπάρχει βίντεο με την ιστορία του κόμματος το οποίο όπως λένε όσοι το είδαν, είναι άκρως συγκινητικό. Περιλαμβάνει λεπτομερώς την ιστορία του κόμματος τα τελευταία 50 χρόνια. Τους πιστεύω κι ετοιμάζω μαντήλια για τους πρώην Πρωθυπουργούς και Προέδρους κ.κ. Κώστα Καραμανλή κι Αντώνη Σαμαρά οι οποίοι θα το παρακολουθήσουν από την πρώτη σειρά. Λογικά ένα δάκρυ μπορεί να τρέξει εάν πράγματι το βίντεο είναι επιπέδου Προυστ (αναζητώντας τον χαμένο χρόνο). Σε πολλούς θα θυμίσει και τα νιάτα τους, κι αυτό είναι πάντα αιτία μελαγχολίας.

Οι δημιουργοί

Πίσω από όσα θα δούμε το σαββατοκύριακο στο Ζάππειο βρίσκονται ένας άντρας και δύο γυναίκες: ο Γιάννης Σμυρλής Διευθυντής της ΝΔ και οι κ.κ. Μαρία Συρεγγέλα Γραμματέας του κόμματος και Κύρα Κάπη Διευθύντρια Επικοινωνίας του Πρωθυπουργού. Εκτός από την Πρόεδρο της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, το παρών θα δώσει και ο Μάνφρεντ Βέμπερ του ΕΛΚ. Η Ούρσουλα φτάνει αύριο αργά το βράδυ στην Αθήνα, και αναχωρεί την επομένη. Σχεδόν αυθημερόν.

Σιωπηλοί

Θα καταφέρει με το βίντεο να συγκινήσει τους πρώην Πρωθυπουργού και Προέδρους του κόμματος ο Κυριάκος; Η αλήθεια είναι πως του έχουν πολλά μαζεμένα. Τόσο πολύ που ο ΚΚ εκτιμάται ότι βρίσκεται σχεδόν σε ταύτιση απόψεων με τον ΑΣ για μια σειρά από θέματα: στην ένταση με την οποία ο Κυριάκος υποστήριξε επί δίμηνο το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, στα ελληνοτουρκικά, αλλά και στην οπτική για το που πάει η Ευρώπη. Οι δύο πρώην, εκ των οποίων ο ένας κυβέρνησε πέντε χρόνια με τα υψηλότερα ποσοστά που έχει κυβερνήσει πρωθυπουργός τα τελευταία 30 χρόνια, κι άλλος εκλεγμένος Αρχηγός από 800.000 στις εσωκομματικές, βρίσκονται σε ψυχολογική συνάφεια προκαλώντας άγχος. Ο Κυριάκος θα ήθελε πολύ μια φωτογραφία μαζί τους την Κυριακή το βράδυ μετά την ομιλία του, όμως λογικά θα αρκεστεί στην Ούρσουλα.

Αφίξεις

Εν τω μεταξύ στο Μαξίμου η κατάσταση βρίσκεται σε πορεία εξοικείωσης μετά τις τελευταίες αλλαγές με την έξοδο των κ.κ. Παπασταύρου-Μπρατάκο. Ο νέος στρατηγός Μάκης Βορίδης, το απόλυτο αουτσάιντερ εάν υπήρχαν στοιχήματα για κάτι τέτοιο το 2019, εγκαταστάθηκε στο γραφείου του κ. Παπασταύρου, το οποίο είναι το πρώην του υπουργού Γεραπετρίτη. Το γραφείο του ψηλού – ένας ήταν ο ψηλός στο Μαξίμου- το κατέλαβε ο Κουτνατζής. Μαζί με τον Πίνατ προσπαθώ να εξοικειωθώ κι εγώ με τις αφίξεις αλλά δεν έχω αποφασίσει ακόμα ποιος θα είναι ο αγαπημένος μου.

Αφίξεις ν2

Αφίξεις κι αναχωρήσεις θα έχει και η Βουλή στην αρχή του καλοκαιριού. Τον Ιούνιο αναμένεται η απόφαση του Εκλογοδικείου για τον τρόπο που θα χειριστεί τις αποπομπές των βουλευτών που εξελέγησαν με το κόμμα «Σπαρτιάτες» , μετά την παραγγελία για άσκηση ποινικών διώξεων από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Το σκεπτικό είναι πως το κόμμα, είναι κόμμα-Κασσιδιάρη και οι ψηφοφόροι εξαπατήθηκαν.

Ο εξοστρακισμός των Σπαρτιατών από την Βουλή θα φέρει αλλαγές στην σύνθεση με αυξήσεις στην κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων, αλλά και αλλαγές σε πρόσωπα. Εάν πχ σε έναν νομό δοθεί η έδρα σε άλλο κόμμα, τότε ένας σημερινός βουλευτής θα χάσει την έδρα του.

Τα σενάρια

Το εκλογοδικείο θ’ αποφασίσει εάν η έδρα θα πάει στον πρώτο σε σταυρούς υποψήφιο του κόμματος που είχε το μεγαλύτερο αδιάθετο υπόλοιπο στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια.

Η, θα υπάρξει αναλογική κατανομή σε όλα τα κόμματα (αυτό θα φέρει πολλές αλλαγές σε πρόσωπα).

Η, να ξαναγίνουν βουλευτικές εκλογές στους Νομούς που έβγαλαν έδρα οι Σπαρτιάτες,. Οι Νομοί είναι: Α΄Αθηνών, Β’ Πειραιά, Βορείου και Δυτικού τομέα Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Ηρακλείου, Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, και Λάρισας.

Κάποιοι κυβερνητικοί υποστηρίζουν πως το τρίτο σενάριο είναι το πιο αδύναμο, αλλά την τελευταία λέξη την έχει το Εκλογοδικείο.

Κερδισμένη

Ένα παράδειγμα των αλλαγών, πέρα από την αύξηση των εδρών ΝΔ, Συριζα, Πασοκ, κι από μια ΚΚΕ, και Βελόπουλος, είναι η αύξηση κατά μιας έδρας της ΝΔ στην Α’ Αθηνών, γεγονός που αμέσως θα φέρει ξανά στην Βουλή την Φωτεινή Πιπιλή.

Εάν γίνει κατανομή των εδρών με βάση την δύναμη των κομμάτων, η ΝΔ αναμένεται να αποκτήσει 163 (από 158 βουλευτές σήμερα), ο Συριζα άλλους 2 ή 3, και το Πασόκ 1 ή 2.

Θα έχει πολύ ενδιαφέρον γιατί αν π χ το σύστημα δώσει μια έδρα στον Συριζα στον Δυτικό Τομέα, τότε ο επιλαχών Γιάννης Δραγασάκης μπορεί να προσχωρήσει στη Νέα Αριστερά, και ο Γιώργος Αμυράς να πάρει για τη ΝΔ την έδρα των Ιωαννίνων.

Σε ένα άλλο σενάριο κατανομής των εδρών όμως, την έδρα της Α’ Αθήνας παίρνει ο Συριζα, βάζοντας έναν ακόμα πρώην ΠτΒ μέσα, το Νίκο Βούτση για λογαριασμό της Νέας Αριστεράς. Στο ίδιο σενάριο έδρα αποκτά και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (για τον Συριζα), ενώ στην Κοζάνη βγαίνει ο Πάρις Κουκουλόπουλος από το Πασοκ και μπαίνει ο Γιώργος Αμανατίδης (ΝΔ).

Αδέλφια σε άλλο κόμμα

Υπάρχει επίσης σοβαρή περίπτωση η ΝΔ να πάρει έδρα στην Α’ Θεσσαλονίκης κι αν αυτό γίνει πράξη τότε στην Βουλή θα υπάρχουν δύο αδέλφια σε άλλο κόμμα: ο Δημήτρης Βενιέρης-Βελόπουλος στη ΝΔ, κι ο Κυριάκος Βελόπουλος στην Ελληνική Λύση.

Κερδισμένος

Η έξοδος των Σπαρτιατών από το πολιτικό σύστημα, πέρα από τα πρόσωπα που θα μπουν στην Βουλή, δίνει μεγάλη χαρά στο κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος θεωρείται φυσικός υποδοχέας της ψήφου. Στις ευρωεκλογές η Ελληνική Λύση μπορεί και να κατοχυρώσει το διψήφιο ποσοστό αφήνοντας πέμπτο το ΚΚΕ. Το κόμμα Νατσιού (Νίκη) επίσης εκτιμάται πως θα ωφεληθεί.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:06

Βιολάντα: Το πόρισμα του ΕΜΠ για τον σωλήνα - Λάθος εγκατάσταση χωρίς μέτρα προστασίας

19:59

Έρχεται δημοψήφισμα για την ένταξη της Ισλανδίας στην ΕΕ

19:46

Σκάνδαλο Έπστιν: Παραιτήθηκε από το Χάρβαρντ ο πρώην ΥΠΟΙΚ, Λάρι Σάμερς

19:38

Ανάκαμψη πάνω από τα 68.000 για το Bitcoin

19:31

Βανς: Προτεραιότητα η διπλωματική λύση με Ιράν - Νέες αμερικανικές κυρώσεις στην Τεχεράνη

19:21

Συνεδριάζει την Πέμπτη το υπουργικό υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη - Η ατζέντα

19:15

Κέρδη στις ευρωαγορές - «Βουτιά» 12,7% για Diageo

19:11

«Πράσινο φως» από ΕΚΤ στον Βούιτσιτς για την θέση του νέου αντιπροέδρου

19:01

ΥΠΕΘΟ για ελβετικό φράγκο: Καμία παράβαση του ενωσιακού δικαίου στη ρύθμιση

18:51

ΕΚΚΟΜΕΔ και Netflix ενώνουν δυνάμεις για ενίσχυση της ελληνικής δημιουργικής βιομηχανίας

18:41

Διευκρινίσεις Χατζηδάκη για τις δηλώσεις για κυριότητα αγροτεμαχίων μέσω ΚΑΕΚ

18:31

Ξιφαράς (ΔΕΠΑ Εμπορίας) από Αλεξανδρούπολη: Περιφερειακός ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα

18:21

ΧΑ: «Έσπασε» το τριήμερο πτωτικό σερί του Γενικού Δείκτη - Κέρδη άνω του 2% στις τράπεζες

18:19

Παπασταύρου: «Η ενέργεια είναι δύναμη ασφάλειας, ανάπτυξης και διεθνούς επιρροής»

18:12

Κεραμέως: Καταβάλλουμε συστηματική προσπάθεια για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων του εξωτερικού

18:03

Μητσοτάκης: Ο Κάθετος Διάδρομος βάζει την Ελλάδα στο κέντρο των εξελίξεων

17:57

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Χρυσό για ΗΠΑ σε άνδρες και γυναίκες στο χόκεϊ - Ο Τραμπ συνεχάρη μόνο τους άνδρες

17:49

Δομική Κρήτης: Νέα σύμβαση 2,14 εκατ. ευρώ με ΔΑΑ για έργα συντήρησης

17:37

Στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ έργο 73 γεωτρήσεων στον ΤΟΕΒ Σελλάνων με προϋπολογισμό 27,5 εκατ. ευρώ

17:28

HSBC Malta: Κέρδη προ φόρων άνω των 100 εκατ. ευρώ για 3η συνεχόμενη χρονιά

17:28

Η Κομισιόν στηρίζει τη συνδεσιμότητα δορυφόρων και έξυπνων τηλεφώνων με το InvestEU

17:24

Έρευνα Visa - ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: Σχεδόν 1 στις 2 ΜμΕ πραγματοποιούν πληρωμές με κάρτα

17:20

Οι λεπτομέρειες των νέων συμφωνιών της Atlantic SEE LNG Trade

17:15

Χεζμπολάχ: Δεν θα επέμβουμε σε «περιορισμένα αμερικανικά πλήγματα» κατά του Ιράν

17:11

Τσιάρας: Στοίχημα η διάσωση της κτηνοτροφίας

17:09

«Ψηφιακή Αυτονομία 60+» - Νέο επιμορφωτικό πρόγραμμα της Τρ. Πειραιώς

17:06

Deliveroo: Υπό δικαστική διαχείριση στην Ιταλία - 12ωρη εργασία για 1.000 ευρώ τον μήνα

17:04

Ανοδικά η Wall Street αναμένοντας την Nvidia

16:56

Ρεκόρ όλων των εποχών για τις ευρωπαϊκές εξορυκτικές μετοχές

16:54

Σταθερά στις επιλογές των ταξιδιωτών μεγάλων αποστάσεων η Ελλάδα το 2026 - Οι προοπτικές και οι ανησυχίες