INSIDE OUT

Εντολή από το Στάδιο, Μακριά από «περιπέτειες» των ΗΠΑ το στίγμα της εξωτερικής πολιτικής του Κασσελάκη

Μαρία Νταλιάνη
27-02-2024 | 07:24
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εντολή από το Στάδιο - Μακριά από «περιπέτειες» των ΗΠΑ το στίγμα της εξωτερικής πολιτικής του Κασσελάκη

Στο κατάμεστο στάδιο του Σεμπεργκάν, έγινε χθες άλλη μια δημόσια εκτέλεση ενός άνδρα που κρίθηκε ένοχος για φόνο. Ο καταδικασμένος Νάζαρ Μουχάμαντ εκτελέστηκε με πέντε σφαίρες μπροστά στα μάτια της οικογένειας του θύματός του και χιλιάδων άλλων που είχαν συγκεντρωθεί στο στάδιο, για να δουν το θέαμα. Όπως είναι γνωστό, ο ηγέτης του Αφγανιστάν Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα είχε ζητήσει από τους δικαστές να εφαρμόζουν όλες τις προβλέψεις της σαρία, κυρίως σε ό,τι αφορά τις δημόσιες εκτελέσεις σε περιπτώσεις καταδίκης για φόνο, αλλά και τις σωματικές τιμωρίες (λιθοβολισμός, μαστιγώσεις και ακρωτηριασμοί) για διάφορα άλλα παραπτώματα (πχ αν οι γυναίκες δεν καλύπτουν σωστά το σώμα τους, σύμφωνα με τις επιταγές των Ταλιμπάν).

Το Στάδιο

Τα στάδια χρησιμοποιούνται από την εποχή μου για διάφορους σκοπούς, κυρίως ευγενείς: κλασικό αθλητισμό, μουσικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ενίοτε και για πολιτικές. Τις προηγούμενες δεκαετίες, όσο μεγαλύτερο και ισχυρό ένα κόμμα, τόσο μεγαλύτερος ο χώρος που επέλεγε για το Συνέδριό του. Αξέχαστα τα Συνέδρια με χιλιάδες συνέδρους του ΠΑΣΟΚ στο ΟΑΚΑ, της Νέας Δημοκρατίας στο ΣΕΦ και φυσικά από τον κανόνα δεν θα μπορούσε να ξεφύγει κι ο ΣΥΡΙΖΑ που προτιμά το Ταε Κβο Ντο, αν και πέρασε κι απ’ το ΣΕΦ. Και βέβαια δεν είναι ο Κασσελάκης ο πρώτος πολιτικός Αρχηγός που κατευχαριστήθηκε την βοή του πλήθους. Ακόμα κι αν πολλές στιγμές θυμίζουν περισσότερο όχλο, παρά Συνέδρους.

Σειόταν

Αυτή ακριβώς την χαρά εξέφρασε πολλές φορές κατά την διάρκεια της συνέντευξης που έδωσε χθες (ERT, Γ. Κουβαράς). Για τον Πρόεδρο Κασσελάκη όμως, αυτή η βουή του πλήθους ήταν κάτι παραπάνω. Εξελήφθη ως ακέραιο μήνυμα κάλπης. «Νομίζω είδατε ένα ολόκληρο στάδιο το οποίο πραγματικά σειόταν και έλεγε «κάτω τα χέρια από τον Κασσελάκη», σημείωσε. Ενώ νωρίτερα επισήμανε ότι το «Συνέδριο έδρασε ακριβώς όπως έπρεπε να δράσει».

Τι κατάλαβε Νο1

Ήταν μια χρήσιμη συνέντευξη. Καταρχήν γιατί έδειξε τι κατάλαβε και τι εντολή νομίζει ότι πήρε από το Συνέδριο ο ίδιος ο Πρόεδρος.

«Θεωρώ ότι έχει υπάρξει μια ξεκάθαρη εντολή: ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να αρχίσει έναν νέο κύκλο υπό την ηγεσία μου. Και αυτό ακριβώς θα κάνουμε» (…). «Θα παραμείνω αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές. Έχω τεράστια εντολή από τα μέλη του κόμματος να κάνω ακριβώς αυτό. Και έχω εντολή να μετασχηματίσω τον ΣΥΡΙΖΑ ανάλογα».

Τι κατάλαβε Νο2

Κι αφού εσωκομματικές εκλογές απ’ την βάση γιοκ προς το παρόν, ο Πρόεδρος κάλεσε εκ του ασφαλούς, όποιον θέλει να τον αμφισβητήσει, «με χαρά να με αμφισβητήσει. Εάν χρειαστεί να ξανακερδίσω, θα ξανακερδίσω. Δεν είναι θέμα αλαζονείας».

Μάλιστα χαρακτήρισε ανούσια την προσφυγή στις κάλπες. «Θα ήταν μια ανούσια διαδικασία, εφόσον η κ. Γεροβασίλη λέει ότι στις 10 Μαρτίου δεν θα ήταν υποψήφια, εφόσον όλο το Συνέδριο λέει «δεν χρειάζεται αναβάπτιση, τον στηρίζουμε, κάτω τα χέρια από τον Στέφανο». Άρα λοιπόν είναι ξεκάθαρο αυτό που πρέπει να γίνει».

Και στην ξανά μανά παραπομπές στα μέλη: «τα μέλη μίλησαν, λένε «εμπιστευθείτε τον Πρόεδρό μας». Και είπαν: Αλλάξτε το κόμμα, γίνετε κυβερνητικό κόμμα. Γίνετε ένα κόμμα χωρίς μηχανισμούς και φράξιες και τάσεις. Αυτό έγινε στο Συνέδριο. Έλιωσαν από εβδομάδες εσωστρέφειας και οργάνωσης από τάσεις και έλεγαν: Ένας Πρόεδρος, ενωμένοι πάμε μπροστά».

«Έχεις ένα ολόκληρο Συνέδριο το οποίο εκφράζει τη βούληση των μελών να σου λέει «πάμε μπροστά», να σου λέει ότι «σε στηρίζουμε χωρίς κανέναν αστερίσκο, κάτω τα χέρια από τον Κασσελάκη». Κυριολεκτικά αυτό φώναζαν 5.000 άτομα. Άρα, είναι ξεκάθαρη η εντολή».

Το όραμα του Στέφανου μακριά από περιπέτειες

Εκτός από σιγουριά, ο Κασσελάκης ξετύλιξε κι ένα μέρος του πολιτικού του οράματος για τον ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτά τα οποία πρεσβεύουμε είναι ξεκάθαρα» είπε. «Θέλουμε ανοιχτές αγορές, με εργασιακά δικαιώματα, με κοινωνικό κράτος, με κράτος πρόνοιας, με κράτος δικαίου, με μια εξωτερική πολιτική η οποία δεν βρίσκει τη χώρα μας να εμπλέκεται σε περιπέτειες των ΗΠΑ και άλλων χωρών και με μια στιβαρή άμυνα. Και με ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση».

Αντιφάσεις

Έπεσε και σε μερικές αντιφάσεις, αλλά ποιος δίνει σημασία πια; «Ο κύκλος του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ 2015-’19 έχει κλείσει» ανέφερε. Για να διαβεβαιώσει λίγο αργότερα ότι «όλα όσα λέω αυτή τη στιγμή, συμβαδίζουν και με το προεκλογικό μας πρόγραμμα αλλά και με τη διακυβέρνηση του 2015-2019».

Έχει εντολή

Για αυτό που εμφανίστηκε απόλυτος είναι, τί είδους εντολή πήρε από το στάδιο:

- Κουβαράς: «Άρα εσείς θεωρείτε ότι έχετε πάρει εντολή για να πάτε σε όλες τις επόμενες εκλογές και όχι μόνο τις ευρωεκλογές»

- Κασσελάκης: «Ξεκάθαρα. Το στάδιο το είπε ξεκάθαρα».

Και ξανά μανά , «έχεις ένα ολόκληρο Συνέδριο το οποίο εκφράζει τη βούληση των μελών να σου λέει «πάμε μπροστά», να σου λέει ότι «σε στηρίζουμε χωρίς κανέναν αστερίσκο, κάτω τα χέρια από τον Κασσελάκη». Κυριολεκτικά αυτό φώναζαν 5.000 άτομα. Άρα, είναι ξεκάθαρη η εντολή».

Να δουν το βίντεο

Αδιάψευστος μάρτυρας η εικόνα. «Όποιος έχει βγει σήμερα και προσπαθεί να μεταπείσει την κοινή γνώμη ότι κάπως βγήκα λαβωμένος, πολύ απλά δεν παρακολούθησε το Συνέδριο. Απλά πράγματα. Προσκαλώ όλους οι οποίοι αμφισβητούν τι έγινε στο Συνέδριο, απλά να κοιτάξουν το βίντεο από το Συνέδριο» τόνισε, πάντα με την Φάρλι κάπου εκεί κοντά να του δίνει θετική ενέργεια.

Πόσοι ήταν τελικά οι Σύνεδροι;

Εν τω μεταξύ, στο «στάδιο», οι «σύνεδροι» που έφτιαξαν το θαυμάσιο σκηνικό για το βίντεο, και έδωσαν την «εντολή», θα έπρεπε να είναι τις 5.600. Αρχικά ενεγράφησαν περίπου 1500, ενώ την Κυριακή το πρωί που έγιναν οι επίμαχες ψηφοφορίες πιστοποιήθηκαν 2.700. Οι υπόλοιποι δεν ήταν ακριβώς Σύνεδροι, αλλά ίσως μπερδεύτηκαν με την οντισιόν για την “Kabul” και πήγαν σε λάθος στάδιο.

Τους δίνω άριστα. Είχαν πάθος, δυνατή φωνή, και σκηνική ένταση. Το βίντεο έδωσε καθαρή εντολή.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:48

Γάζα: Στο κέντρο της Ράφα έφτασαν τα ισραηλινά άρματα - Συνεχίζεται το σφυροκόπημα

13:47

Κλιματική Αλλαγή: Επιπλέον 26 ημέρες καύσωνα παγκοσμίως τους προηγούμενους 12 μήνες

13:45

Ισπανία: Αναγνώρισε επισήμως το κράτος της Παλαιστίνης

13:42

Μαρινάκης: Ακολουθούμε μία πολιτική μόνιμων μέτρων με πυρήνα της την αύξηση των εισοδημάτων

13:38

Βασιλάκης (Aegean): 25 χρόνια από την πρώτη μας πτήση, ο στόχος παραμένει σταθερός

13:34

Νέο ράλι 10,4% στις τιμές των διαμερισμάτων το 1ο τρίμηνο

13:25

ΟΣΔΕ 2024 Κλειστό – ΟΣΔΕ 2023 διορθώσεις

13:24

Παπαστεργίου: Την ερχόμενη Δευτέρα ανακοινώνεται ο ψηφιακός βοηθός για τους τουρίστες

13:22

Οι «τόσο-όσο» συμμαχίες με την Τζόρτζια Μελόνι

13:18

Το Βέλγιο θα παραδώσει τριάντα μαχητικά F-16 στην Ουκρανία μέχρι το 2028

13:14

Βόρεια Μακεδονία: Η Σιλιάνοφσκα ισχυρίζεται ότι δεν παραβίασε τη Συμφωνία των Πρεσπών

13:03

ΕΚΤ: Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβιο του 2021 οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό

12:57

DoValue: Κοντά σε συμφωνία για χρηματοδότηση 450 εκατ. ευρώ για την απόκτηση της Gardant

12:39

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Π. Μαρινάκης έπεσε για μία ακόμη φορά πολύ χαμηλά σχολιάζοντας την επίσκεψη Κασσελάκη στην Παλαιστίνη

12:34

Το Ισραήλ κατηγορεί την Ισπανία ότι είναι «συνεργός στις εκκλήσεις για γενοκτονία των Εβραίων»

12:20

«Γαλάζια Νύχτα» στον Πειραιά στις 31/5 - Ανοιχτά τα καταστήματα έως τις 11:00 το βράδυ

12:20

Γιατί το Telegram διχάζει την Ευρώπη: «Ανεξέλεγκτο φιλορωσικό app με κρεμλινική προπαγάνδα»

12:15

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 77,8% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών τον Φεβρουάριο

12:11

ΔΕΗ blue – Visa: Νέα συνεργασία για τους οδηγούς ηλεκτρικών οχημάτων

12:00

Ρόκο Κομίσο: Ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της Φιορεντίνα - Από τις Pfizer και JP Morgan στους «Βιόλα»

11:55

ΓΣΕΒΕΕ: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Επιχειρηματικότητας

11:40

Συνεργασία Alpha Bank και Skroutz για το Πρόγραμμα «Δόσεις για όλους»

11:38

Συνάντηση Ουκρανού πρωθυπουργού με ηγέτες της ΕΕ σήμερα στην Πράγα

11:17

Σκυλακάκης: Μέχρι αρχές 2026 οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις για αέριο

11:10

Παρατείνεται η 2η φάση του διαγωνισμού διάθεσης του 20% της Αριάδνη Interconnection

11:01

Κασκάρι (Fed) για πληθωρισμό: Χρειάζονται μήνες θετικών στοιχείων πριν μειώσουμε τα επιτόκια

10:51

Καθαρισμοί οικοπέδων: Παράταση για τις δηλώσεις έως 30 Ιουνίου

10:50

Μεικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

10:47

9ο Συμπόσιο για την Ενεργειακή Μετάβαση: Εστιάζοντας στο παρόν και το μέλλον της ενεργειακής αγοράς σε ένα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον

10:45

Μιχαηλίδου: Πάνω από 1.200 γιατροί έκαναν αίτηση για τα ΚΕΠΑ