INSIDE OUT

Το μετέωρο βήμα της κυβέρνησης στον κάμπο και τα αμφιθέατρα - Ο Κασσελάκης κεντράρει στα εξοπλιστικά

29-01-2024 | 07:34
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το μετέωρο βήμα της κυβέρνησης στον κάμπο και τα αμφιθέατρα - Ο Κασσελάκης κεντράρει στα εξοπλιστικά

Το μεγάλο πακέτο που περίμενε η κυβέρνηση από τις ΗΠΑ ήρθε επιτέλους: με F35, C-130H και C-130J, φρεγάτες, και Bradley, KC-135 και οχήματα ανθεκτικά σε νάρκες. Το πακέτο έγινε γνωστό με την επιστολή Μπλίνκεν προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό το Σάββατο. Εκτός από νευρική κρίση στον Πρόεδρο Ερντογάν όμως, η απήχησή του δεν ήταν ίσως η αναμενόμενη στο εσωτερικό. Στα υψηλά πολιτικά σαλόνια, μεταξύ των οποίων κι αυτό της Προεδρίας της Δημοκρατίας στην οποία θα μεταβεί σήμερα ο Πρωθυπουργός για την μηνιαία ενημέρωση, ναι, εκεί, προκαλείται αίσθηση. Όμως το πακέτο από τις ΗΠΑ δεν προκαλεί ρίγη στους πολίτες. Ο Κυριάκος κοιτάζει δεξιά και βλέπει τη θλίψη στον θεσσαλικό κάμπο.

Κοιτάζει αριστερά, και βλέπει την απόγνωση των φοιτητών και των οικογενειών τους για τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια, στα οποία δεν έχουν αλλάξει και πολλά εδώ και πέντε χρόνια.

Χάος

Πίσω από τις αγροτοσυνδικαλιστικές κινητοποιήσεις υπάρχει ένα μεγάλο παράπονο. Η κυβέρνηση είδε το μέγεθός του στις εκλογές για Δημάρχους και Περιφερειάρχες. Σε κάθε πλημμυρισμένη πόλη, στον Παλαμά, στη Λάρισα, σε ολόκληρη την περιφέρεια Θεσσαλίας, η Νέα Δημοκρατία καταποντίστηκε. Εξαίρεση ο Μπέος στον Βόλο, ο οποίος όμως δεν χρεώνεται στη ΝΔ. Στις εργατικές κατοικίες της Λάρισας, στη Γιάννουλη, οι τοίχοι είναι παγωμένοι και δύσκολα ζεσταίνονται. Στις αποζημιώσεις χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα: Άλλοι πήραν χωρίς να δικαιούνται, άλλοι πήραν περισσότερα, άλλοι τίποτε, άλλοι λίγα. Οι κτηνοτρόφοι πήραν περισσότερα από τους αγρότες.

Κάποια στιγμή, όπως μου είπε ο Ντάλτον, άνοιξε ένα σύστημα δηλώσεων, (για λίγες ώρες), και όσοι το γνώριζαν έσπευσαν να δηλώσουν ότι καλλιεργούσαν κι αυτοί ντομάτες. Η ντοματοκαλλιεργεια αποζημιώθηκε καλύτερα. Και ξαφνικά, Λάρισα και Καρδίτσα βάφτηκαν κόκκινες.

Η μπάλα χάθηκε στον κάμπο. Ούτε μέθοδος, ούτε σύστημα καταγραφής.

Υπουργός Θεσσαλίας

Εν αναμονή του τελικού πορίσματος των Ολλανδών, η κυβέρνηση ετοιμάζει τον φορέα που θα διαχειριστεί 1,5 δισ., και ψάχνει να βρει τον κατάλληλο υπουργό Θεσσαλίας που θα βάλει επικεφαλής. Ένα μείγμα Χρυσοχοΐδη-Χαρδαλιά-Πιερρακάκη, που θα αλλάξει την εικόνα του κάμπου. Δύσκολο πρότζεκτ. Ευκολότερο να γίνει μια σύσκεψη μιάμιση ώρα στο Μαξίμου με τον υπουργό Αυγενάκη να διαβεβαιώνει πως όλα είναι δρομολογημένα.

Οι Πρυτάνεις

Από την μια οι αγρότες κι απ’ την άλλη τα πανεπιστήμια. Έχοντας ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη η ίδια η κυβέρνηση πριν το 2019, σήμερα περπατάει τρεκλίζοντας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα που τελούν υπό κατάληψη. Ούτε πανεπιστημιακή αστυνομία, ούτε έλεγχος, ούτε καν τουρνικέ για την ελεγχόμενη είσοδο. Ότι υπήρχε επί ΣΥΡΙΖΑ, και πριν από αυτόν, υπάρχει και τώρα. Η εμφανής αδυναμία του επιτελικού να τα βάλει με τους καταληψίες και να αντιμετωπίσει την παραβατικότητα στους πανεπιστημιακούς χώρους, οδηγεί στην παράκαμψη δια της τεχνολογίας. Το φίδι απ’ την τρύπα καλείται να βγάλει σήμερα ο Πιερρακάκης, ο οποίος μετά την επιστολή, θα κάνει παρέμβαση στην Σύνοδο των Πρυτάνεων ζητώντας τους να οργανώσουν online εξετάσεις.

Ο Κασσελάκης στο ΥΠΕΘΑ

Αν η κυβέρνηση περπατάει στ’ αγκάθια, αυτό δεν σημαίνει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση περπατάει σε ροδοπέταλα. Σήμερα ο Στέφανος Κασσελάκης θα επισκεφτεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, και στη συνέχεια θα πάει στο Κέντρο Πυροβολικού στη Θήβα.

Στο στόχαστρο, το πακέτο από τις ΗΠΑ. Μια γεύση του τι θα πει έδωσε ήδη ο ναύαρχος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελος Αποστολάκης.

«Ο ελληνικός λαός έχει δικαίωμα να γνωρίζει πως η ανακοίνωση του πρωθυπουργού περί "δωρεάν" παραχώρησης εξοπλισμού από τις ΗΠΑ, βρίθει ανακριβειών καθώς τα εξοπλιστικά αυτά - που θεωρούνται παρωχημένα από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις - είναι βέβαιο ότι χρήζουν αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού προκειμένου να καταστούν επιχειρησιακά ικανά. Δεν είναι βέβαιο δε ούτε ότι η απόκτησή τους βασίζεται στις ανάγκες των επιτελείων, ούτε ότι η στρατιωτική ηγεσία την θεωρεί χρήσιμη», έγραψε ο παρ’ ολίγον υπουργός του Κυριάκου.

Έτοιμος για γεωπολιτική

Η πάσα Κασσελάκη στα εξοπλιστικά βολεύει την κυβέρνηση, η οποία παίζει με κενά σε αγροτικό και Παιδεία. Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάνει δειλά δειλά βήματα, και στα μεγάλα μονοπάτια της γεωπολιτικής. Προχθές, αποφάσισε να επισκεφτεί την Πολωνία, και το Άουσβιτς, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος και Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος. Βγήκε συγκλονισμένος.

Επειδή εξέφρασε την επιθυμία να κυβερνήσει την Ελλάδα, δεν θα τον μαλώσω για την υπερβολική φωτογραφική έκθεση του εαυτού του, στον τόπο του φριχτού μαρτυρίου. Αν είναι για να μάθει, ας είναι κι έτσι.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Θεσσαλονίκη: Αστυνομική επιχείρηση στον Δ. Λαγκαδά για την παραβατικότητα ανηλίκων

23:15

Χαρακόπουλος: Αποδραματοποίηση των βουλευτικών παρεμβάσεων

22:46

ΥΠΠΟ- ΕΚΚΟΜΕΔ: Νέα εποχή για την οπτικοακουστική δημιουργία

22:20

Αεροπορικές υπό πίεση: Το Λονδίνο επιτρέπει συγχώνευση πτήσεων το καλοκαίρι

22:19

Συνελήφθησαν πέντε ανήλικοι για κλοπές στο κέντρο της Αθήνας

21:47

Γαλλία: Δύο μετανάστριες έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια να διασχίσουν τη Μάγχη

21:18

Γεραπετρίτης: Συνάντηση με τον Γερμανό ΥΠΕΞ τη Δευτέρα

21:14

Τραμπ: Μελέτησα την ιρανική πρόταση - Δεν είναι αποδεκτή

20:59

Βρετανία: Δύο νεκροί, τρεις τραυματίες από έκρηξη σε σπίτι στο Μπρίστολ

20:48

ΗΠΑ: Εξακριβώθηκε ότι ο δράστης της επίθεσης στο δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου πυροβόλησε έναν αστυνομικό

20:32

Επίθεση σε φορτηγό πλοίο στα Στενά του Ορμούζ

20:22

DW: Βαρύτερο πλήγμα για τη Γερμανία θα ήταν η απομάκρυνση των πυραύλων Tomahawk

20:07

Παρουσιάζεται το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό

19:54

Ιράν: Λύση «πακέτο» εντός 30 ημερών προτείνει η Τεχεράνη

19:30

Ολοταχώς προς εκλογική ήττα ο Ντοναλντ Τραμπ

19:29

Μπέσεντ: Οι ΗΠΑ προκαλούν ασφυξία στο ιρανικό καθεστώς με τον οικονομικό αποκλεισμό

19:15

Μητσοτάκης: Άλμα της Ελλάδας στο διάστημα

18:57

Δύο κρατούμενοι νεκροί στις Φυλακές Νιγρίτας Σερρών

18:52

Ιταλία: O ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο πρόκειται να επισκεφθεί το Βατικανό και τη Ρώμη

18:18

Στουρνάρας: Ανησυχίες για ύφεση στη ζώνη του ευρώ είναι πραγματικές και δικαιολογημένες

18:00

Επίσκεψη Τασούλα στην Αρμενία

17:49

ΔΟΑE: Drone έθεσε στο στόχαστρο εργαστήριο ελέγχου ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

17:39

Μαρινάκης για παγκόσμια ημέρα ελευθερίας Τύπου: Αυτά έκανε η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια και άλλαξε το τοπίο στα ΜΜΕ

17:29

Μαρόκο: Αγνοούνται δύο Αμερικανοί στρατιωτικοί που συμμετείχαν στην άσκηση "African Lion 2026"

17:20

Τσίπρας: Γιατί αρνήθηκα να συμμετάσχω στη σειρά ντοκιμαντέρ του Σκάι

17:01

Οι επιθέσεις Τραμπ κατά Ευρωπαίων ηγετών επιδεινώνουν το ψυχρό κλίμα στις διατλαντικές σχέσεις

16:24

Σδούκου: Αναξιόπιστο το ΠΑΣΟΚ

16:16

ΠΟΜΙΔΑ: Τα 10 βήματα της νέας διαδικασίας διαταγής απόδοσης μισθίου

16:13

Τα μνημόνια δεν χτίζονται σε μια μέρα

16:00

Παπασταύρου: Κάνουμε πράξη την ενεργειακή δημοκρατία