INSIDE OUT

Το μετέωρο βήμα της κυβέρνησης στον κάμπο και τα αμφιθέατρα - Ο Κασσελάκης κεντράρει στα εξοπλιστικά

29-01-2024 | 07:34
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το μετέωρο βήμα της κυβέρνησης στον κάμπο και τα αμφιθέατρα - Ο Κασσελάκης κεντράρει στα εξοπλιστικά

Το μεγάλο πακέτο που περίμενε η κυβέρνηση από τις ΗΠΑ ήρθε επιτέλους: με F35, C-130H και C-130J, φρεγάτες, και Bradley, KC-135 και οχήματα ανθεκτικά σε νάρκες. Το πακέτο έγινε γνωστό με την επιστολή Μπλίνκεν προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό το Σάββατο. Εκτός από νευρική κρίση στον Πρόεδρο Ερντογάν όμως, η απήχησή του δεν ήταν ίσως η αναμενόμενη στο εσωτερικό. Στα υψηλά πολιτικά σαλόνια, μεταξύ των οποίων κι αυτό της Προεδρίας της Δημοκρατίας στην οποία θα μεταβεί σήμερα ο Πρωθυπουργός για την μηνιαία ενημέρωση, ναι, εκεί, προκαλείται αίσθηση. Όμως το πακέτο από τις ΗΠΑ δεν προκαλεί ρίγη στους πολίτες. Ο Κυριάκος κοιτάζει δεξιά και βλέπει τη θλίψη στον θεσσαλικό κάμπο.

Κοιτάζει αριστερά, και βλέπει την απόγνωση των φοιτητών και των οικογενειών τους για τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια, στα οποία δεν έχουν αλλάξει και πολλά εδώ και πέντε χρόνια.

Χάος

Πίσω από τις αγροτοσυνδικαλιστικές κινητοποιήσεις υπάρχει ένα μεγάλο παράπονο. Η κυβέρνηση είδε το μέγεθός του στις εκλογές για Δημάρχους και Περιφερειάρχες. Σε κάθε πλημμυρισμένη πόλη, στον Παλαμά, στη Λάρισα, σε ολόκληρη την περιφέρεια Θεσσαλίας, η Νέα Δημοκρατία καταποντίστηκε. Εξαίρεση ο Μπέος στον Βόλο, ο οποίος όμως δεν χρεώνεται στη ΝΔ. Στις εργατικές κατοικίες της Λάρισας, στη Γιάννουλη, οι τοίχοι είναι παγωμένοι και δύσκολα ζεσταίνονται. Στις αποζημιώσεις χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα: Άλλοι πήραν χωρίς να δικαιούνται, άλλοι πήραν περισσότερα, άλλοι τίποτε, άλλοι λίγα. Οι κτηνοτρόφοι πήραν περισσότερα από τους αγρότες.

Κάποια στιγμή, όπως μου είπε ο Ντάλτον, άνοιξε ένα σύστημα δηλώσεων, (για λίγες ώρες), και όσοι το γνώριζαν έσπευσαν να δηλώσουν ότι καλλιεργούσαν κι αυτοί ντομάτες. Η ντοματοκαλλιεργεια αποζημιώθηκε καλύτερα. Και ξαφνικά, Λάρισα και Καρδίτσα βάφτηκαν κόκκινες.

Η μπάλα χάθηκε στον κάμπο. Ούτε μέθοδος, ούτε σύστημα καταγραφής.

Υπουργός Θεσσαλίας

Εν αναμονή του τελικού πορίσματος των Ολλανδών, η κυβέρνηση ετοιμάζει τον φορέα που θα διαχειριστεί 1,5 δισ., και ψάχνει να βρει τον κατάλληλο υπουργό Θεσσαλίας που θα βάλει επικεφαλής. Ένα μείγμα Χρυσοχοΐδη-Χαρδαλιά-Πιερρακάκη, που θα αλλάξει την εικόνα του κάμπου. Δύσκολο πρότζεκτ. Ευκολότερο να γίνει μια σύσκεψη μιάμιση ώρα στο Μαξίμου με τον υπουργό Αυγενάκη να διαβεβαιώνει πως όλα είναι δρομολογημένα.

Οι Πρυτάνεις

Από την μια οι αγρότες κι απ’ την άλλη τα πανεπιστήμια. Έχοντας ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη η ίδια η κυβέρνηση πριν το 2019, σήμερα περπατάει τρεκλίζοντας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα που τελούν υπό κατάληψη. Ούτε πανεπιστημιακή αστυνομία, ούτε έλεγχος, ούτε καν τουρνικέ για την ελεγχόμενη είσοδο. Ότι υπήρχε επί ΣΥΡΙΖΑ, και πριν από αυτόν, υπάρχει και τώρα. Η εμφανής αδυναμία του επιτελικού να τα βάλει με τους καταληψίες και να αντιμετωπίσει την παραβατικότητα στους πανεπιστημιακούς χώρους, οδηγεί στην παράκαμψη δια της τεχνολογίας. Το φίδι απ’ την τρύπα καλείται να βγάλει σήμερα ο Πιερρακάκης, ο οποίος μετά την επιστολή, θα κάνει παρέμβαση στην Σύνοδο των Πρυτάνεων ζητώντας τους να οργανώσουν online εξετάσεις.

Ο Κασσελάκης στο ΥΠΕΘΑ

Αν η κυβέρνηση περπατάει στ’ αγκάθια, αυτό δεν σημαίνει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση περπατάει σε ροδοπέταλα. Σήμερα ο Στέφανος Κασσελάκης θα επισκεφτεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, και στη συνέχεια θα πάει στο Κέντρο Πυροβολικού στη Θήβα.

Στο στόχαστρο, το πακέτο από τις ΗΠΑ. Μια γεύση του τι θα πει έδωσε ήδη ο ναύαρχος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελος Αποστολάκης.

«Ο ελληνικός λαός έχει δικαίωμα να γνωρίζει πως η ανακοίνωση του πρωθυπουργού περί "δωρεάν" παραχώρησης εξοπλισμού από τις ΗΠΑ, βρίθει ανακριβειών καθώς τα εξοπλιστικά αυτά - που θεωρούνται παρωχημένα από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις - είναι βέβαιο ότι χρήζουν αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού προκειμένου να καταστούν επιχειρησιακά ικανά. Δεν είναι βέβαιο δε ούτε ότι η απόκτησή τους βασίζεται στις ανάγκες των επιτελείων, ούτε ότι η στρατιωτική ηγεσία την θεωρεί χρήσιμη», έγραψε ο παρ’ ολίγον υπουργός του Κυριάκου.

Έτοιμος για γεωπολιτική

Η πάσα Κασσελάκη στα εξοπλιστικά βολεύει την κυβέρνηση, η οποία παίζει με κενά σε αγροτικό και Παιδεία. Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάνει δειλά δειλά βήματα, και στα μεγάλα μονοπάτια της γεωπολιτικής. Προχθές, αποφάσισε να επισκεφτεί την Πολωνία, και το Άουσβιτς, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος και Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος. Βγήκε συγκλονισμένος.

Επειδή εξέφρασε την επιθυμία να κυβερνήσει την Ελλάδα, δεν θα τον μαλώσω για την υπερβολική φωτογραφική έκθεση του εαυτού του, στον τόπο του φριχτού μαρτυρίου. Αν είναι για να μάθει, ας είναι κι έτσι.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:59

ΕΕ και ευρωπαϊκές χώρες καταδικάζουν τη βία Ισραηλινών εποίκων στη Δυτική Όχθη

23:47

Axios: Οι ΗΠΑ εξετάζουν διπλωματική λύση με το Ιράν - Οι όροι Τραμπ

23:33

Σαουδική Αραβία: Κήρυξε persona non grata τον στρατιωτικό ακόλουθο της ιρανικής πρεσβείας

23:18

Το μήνυμα πίσω από την επίθεση στο Ντιέγκο Γκαρσία - Επίδειξη ισχύος από το Ιράν

22:57

Έρευνα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις φωτιές σε Πάτρα και Αχαΐα

22:44

Επαλήθευση ηλικίας μέσω Gov.gr Wallet και Kids Wallet - Πώς λειτουργεί

22:19

Ασημένιος ο Εμανουήλ Καραλής στο Παγκόσμιο της Πολωνίας

22:00

Οι χώρες της G7 ζητούν από το Ιράν να σταματήσει άμεσα τις επιθέσεις στη Μέση Ανατολή

21:42

ΗΠΑ: Θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου στις δυτικές πολιτείες

21:20

Νέο ψηφιακό εργαλείο για αξιολόγηση και διαφάνεια στο ΕΣΥ: Τι είναι το πρόγραμμα Health-IQ

20:59

Πέθανε ο πρώην διευθυντής του FBI, Ρόμπερτ Μιούλερ

20:43

Πυραυλική επίθεση του Ιράν στις ισραηλινές πόλεις Ντιμόνα και Αράντ

20:23

Αυτοψίες σε Θεσπρωτία και Ιωάννινα μετά τον σεισμό της 8ης Μαρτίου - 74 «κόκκινα» σπίτια

20:03

Πεζεσκιάν σε Μόντι: «Άμεση διακοπή της επίθεσης ΗΠΑ - Ισραήλ για να τελειώσει ο πόλεμος»

19:43

Για πρώτη φορά η χονδρική τιμή του πετρελαίου κίνησης ξεπερνάει την αμόλυβδη

19:29

Πόσο απροετοίμαστος ήταν ο Τραμπ στον πόλεμο κατά του Ιράν - Ο αιφνιδιασμός και ο ρόλος του Ισραήλ

19:17

Ιρανική επίθεση κατά αεροπορικών βάσεων σε ΗΑΕ και Κουβέιτ

19:02

Βρετανία: Οι βάσεις στην Κύπρο δεν θα χρησιμοποιηθούν για επιθετικές στρατιωτικές ενέργειες

18:47

Ο Τραμπ απειλεί να στείλει πράκτορες της ICE στα αεροδρόμια

18:29

Κεφαλογιάννης: «Προχωράμε ένα μεγάλο πρόγραμμα αναβάθμισης των Canadair»

18:18

ΗΠΑ: «Έχουμε μειώσει την ιρανική απειλή στα Στενά του Ορμούζ»

18:03

Ιταλία: Δυο νεκροί και πέντε τραυματίες από χιονοστιβάδα στο Άνω Αδίγη

17:55

Οι Metallica «σώζουν ζωές» - 40.000 μονάδες αίματος σε έναν χρόνο

17:32

Αποζημιώσεις στο πλαίσιο των μέτρων για τον αφθώδη πυρετό - Τι θα αφορούν

17:16

Η OpenAI διπλασιάζει σχεδόν το προσωπικό της

16:59

Είκοσι χώρες δηλώνουν έτοιμες να συμβάλουν στο άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ

16:38

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης λαθραίων τσιγάρων - 1 εκατ. ευρώ η ζημιά για το Δημόσιο

16:27

Reuters: Ο πόλεμος στο Ιράν ξεφεύγει από τον έλεγχο του Τραμπ - Όρια εξουσίας και λάθος υπολογισμοί

16:11

ΕΛΑΣ: Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας σε όλη την Ελλάδα για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου

15:54

220.000 εργαζόμενοι εντάσσονται στην Ψηφιακή κάρτα από 1η Απριλίου - Οι νέοι ΚΑΔ και οι κλάδοι