INSIDE OUT

Μπλε και πράσινα τιμολόγια, Το χρονοδιάγραμμα του Ευ. Μυτιληναίου, Παπαϊωάννου μαστιγώνει "53" κλπ

08-11-2023 | 07:17
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπλε και πράσινα τιμολόγια - Το χρονοδιάγραμμα του Ευ. Μυτιληναίου - Παπαϊωάννου μαστιγώνει «53» κλπ

Έξω κάνει κρύο, αλλά μέσα στο Μαντείο η κατάσταση είναι καλή χάρις τους Αιγύπτιους, σκουρόχρωμους σκλάβους μου. Κρατάνε την φωτιά αναμμένη, βάζουν σε τάξη τις ουρές που περιμένουν χρησμό, φροντίζουν για τα φύλλα μου, και έχουν πάντα έναν δυναμωτικό ζωμό από φρεσκοσφαγμένο ζώο όταν τον χρειαστώ. Μου αρέσει με ρίζες. Ό,τι βγάζει η γη. Δεν είχε και πολλή δουλειά, όλοι έτρεχαν στις εκδηλώσεις (Σημίτης, Μαριέττα, Ευκλείδης, Βενιζέλος). Βρήκα ευκαιρία να δω τι παίζει με το νέο σύστημα ενέργειας που με έχει πρήξει ο υπουργός, ρίξε μια ματιά και ρίξε μια ματιά. Έριξα, στους τίτλους:

-Γιατί έχουμε τόσα πολλά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος;

-Τί είδους τιμολόγια υπάρχουν; Σταθερά, Κυμαινόμενα, Δυναμικά.

-Για ποιο λόγο εισάγεται αυτό το ειδικό, πράσινο τιμολόγιο;

-Στο πράσινο τιμολόγιο η τιμή μέσα στο μήνα θα αλλάζει;

-Μπορεί ο καταναλωτής να επιλέξει κάποιο άλλο τιμολόγιο από αυτό που έχει;

-Γιατί έχουμε διαφορετικά χρώματα στα τιμολόγια;

-Δεν είναι το σύστημα αυτό πολύ «μπερδεμένο»; Ναι.

-Θα πρέπει να αλλάζω κάθε μήνα προμηθευτή, για να βρω τον φθηνότερο;

Στο σημείο αυτό ζήτησα έναν ζωμό. Εκεί που νόμιζα πως «το’χω», ήρθε ο επόμενος τίτλος:

-Γιατί εγώ που έχω σταθερό μπλε τιμολόγιο σε συγκεκριμένο προμηθευτή, δεν μπορώ να κάνω σύγκριση τιμών με τους υπόλοιπους προμηθευτές;

Ήπια αργά τον αχνιστό μου ζωμό, με μπόλικο άγουρο λεμόνι εποχής. Είμαι ανάμεσα στο πράσινο και το μπλε τιμολόγιο. Κοντεύω. Ο επόμενος τίτλος, και η απάντησή του, θα με βοηθήσει. Το νιώθω.

-Θα είναι διαθέσιμο κάποιο εργαλείο επαλήθευσης και σύγκρισης τιμών;

«Στους λογαριασμούς ρεύματος (ηλεκτρονικούς και έντυπους) και στα άλλα μηνύματα και e-mails που θα αποστέλλουν οι προμηθευτές στους καταναλωτές, θα υπάρχει πλέον και ο κωδικός QR (θα σκανάρεται και θα διαβάζεται μέσω έξυπνου κινητού) και link, τα οποία θα παραπέμπουν στον ιστότοπο δημοσίευσης του εργαλείου σύγκρισης τιμών της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). Εκεί, οι καταναλωτές θα μπορούν να ενημερώνονται, κάθε μήνα για την τιμή του ειδικού κοινού τιμολογίου του προμηθευτή τους και να τη συγκρίνουν με το σύνολο των προσφερόμενων τιμολογίων».

Αφού θα υπάρχει QR, το θέμα θεωρείται λήξαν. Θα πάω σε ένα τιμολόγιο συνδυασμό πράσινου και μπλε και θα μείνω εκεί για πάντα. Είναι νομίζω η καλύτερη επιλογή στους δύσκολους καιρούς που ζούμε.

12-18 μήνες

Αφού έλυσα το χρωματικό, εστιάζω στον Κύκλο Ιδεών του Βενιζέλου που αναδεικνύεται σε κομβικό εργαλείο παραγωγής πολιτικής και οικονομικής σκέψης. Μια μέρα μετά το σούσουρο από την εμφάνιση του Κυριάκου και στης Μαριέττας και στου Σημίτη, μια βδομάδα μετά την παρουσίαση δημοσκοπήσεων που δίνουν τον Πρωθυπουργό κυρίαρχο, ένας από τους σημαντικότερους έλληνες επιχειρηματίες χτυπάει το καμπανάκι.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, συνομιλώντας στο συνέδριο του Κύκλου με τίτλο “Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα”, με τον δημοσιογράφο Κ. Καλλίτση είπε τα εξής: «Έχουμε μοναδική πολιτική σταθερότητα, έναν πρωθυπουργό που ελέγχει κράτος, κυβέρνηση και κόμμα. Έχει τη δυνατότητα να πάρει το πολιτικό κόστος που επιθυμεί για να κάνει τις μεταρρυθμίσεις. Αν δεν τις κάνουμε τώρα δεν ξέρω πότε θα μπορέσουν να γίνουν. Μετράμε μήνες, τόνισε. Όσες επώδυνες μεταρρυθμίσεις είναι να γίνουν πρέπει να γίνουν τους επόμενους 12-18 μήνες. Στο δεύτερο μισό μιας κυβερνητική θητείας μετρούν οι δημοσκοπήσεις”.

Προσπάθειες

Η διαπίστωση Μυτιληναίου για τον πολιτικό χρόνο που περνάει γρήγορα, δεν αφορά φυσικά μόνο την κυβέρνηση, και το legacy που επιθυμεί τελικά να αφήσει στην πολιτική ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αφορά και ότι υπάρχει απέναντι. Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Συριζα το σαββατοκύριακο μπορεί να βρει το κόμμα σε διάσπαση, και οι παρασκηνιακές διεργασίες είναι έντονες και ραγδαίες. Περισσότερο κι από το αν θα ηγηθεί του νέου σχήματος ο Ευκλείδης ή ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης, περισσότερο και από το εάν θα ακολουθήσει η Αχτσιόγλου κι ο Χαρίτσης, σημασία έχει φυσικά ποιο θα είναι το στίγμα τους, απέναντι σε ότι απομείνει. Στελέχη του χώρου, κάπως άσημα, και σχετικά άγνωστα, κάνουν τις δικές τους προσπάθειες. Όπως ο Κώστας Παπαϊωάννου, πρώην Γενικός Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επι κυβέρνησης Συριζα-Ανελ, ο οποίος επίσης μίλησε στο Τριανόν.

Τα έχωσε

Ο Παπαϊωάννου που χαίρει σεβασμού στον χώρο της ριζοσπαστικής αριστερής τα έχωσε, σαν πικρό και ξινό λεμόνι στην εκδήλωση της «Εποχής». Αφού επισήμανε πως ο ίδιος δεν είναι στέλεχος, δεν είναι εντός, αλλά εκτός και επι τα αυτά, κι έτσι δεν θα πει τι πρέπει να κάνουν οι βουλευτές και τα στελέχη, σημείωσε ότι θα πει «τί είναι η ανάγκη των καιρών».

Κι αυτή «σίγουρα δεν είναι μια αέναη συζήτηση για το φύλο των αγγέλων». Το χώσιμο προς την πλευρά Ευκλείδη, Σιας, 53, 6+6 κλπ ήταν ζόρικο. Τους θύμισε ότι είναι εύκολο να τα χρεώσουν όλα στην προηγούμενη ηγεσία (Αλέξης), αλλά όπως είπε «δεν έφταιγε για όλα μόνη της». Επίσης είναι εύκολο να χρεώνουν σε οργανωτικού τύπου ζητήματα την ήττα (από Κασσελάκη). Αλλά το γιατί, έγινε το ανήκουστο, (να βγει ο Κασσελάκης), ακουσμένο δείχνει πως κάποια πρόβλημα είχε το ακουσμένο. Μάλιστα χαρακτήρισε επικίνδυνο για την ριζοσπαστική αριστερά , (για όσους τον άκουγαν και είναι έτοιμοι να φύγουν από τον Συριζα), να αποδώσει την ήττα σε εξωγενείς παράγοντες, και στον προηγούμενο αρχηγό και να ξεμπερδέψει. Όπως τους είπε, που είναι οι προτάσεις, η δουλειά, οι νέοι επιστήμονες, η δυνατότητα να μπαίνει ατζέντα, να ανοίγουν ζητήματα. Κατά κάποιο τρόπο, αν δεν ήταν ιεροσυλία, η σύγκριση, ο Παπαϊωάννου ήταν κάτι σαν τον Σημίτη της ριζοσπαστικής.

Περήφανη Τόλμη και Γοητεία

Στον αντίποδα, η ομάδα γύρω από τον νέο Πρόεδρο του Συριζα, υπολογίζει τα κουκιά της Κεντρικής Επιτροπής για να της βγουν οι διαγραφές, και πετάει υγρό πυρ στο Τριανόν. Πέρα από την Τζάκρη, και τον Πολάκη, ιδιαίτερα οξύς προς τους συντρόφους, είναι ο Νίκος Καρανίκας, που πιάστηκε από το Ευκλείδειο «δεν υπάρχει πια περηφάνια να είσαι στον Συριζα».

«Με περηφάνια θα πορευτώ στην Αριστερά, στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ όταν ακούσω περήφανα την περήφανη αποχώρηση των φραξιονιστών της Ομπρέλας, 53+6/6 όταν και άμα αποφασίσουν και τους το επιτρέψει περήφανα η περηφάνια τους και το υπαρξιακό τους δίλημμα να παρατήσουν το κόμμα που τόσο περήφανα τους συντηρεί και τόσο καιρό υπονομεύουν περήφανα.

Περήφανα θα περιμένω να κάνουν την περήφανη δική Τους αριστερά καθώς επιστρέφουν ριζοσπαστικά και ανανεωτικά στο περήφανο πειραγμένο κομμουνιστικό παρελθόν τους για να ξανά διαλύσουν περήφανα την Ακοα - και το ΚΚΕ ες ΑΑ επιστρέφοντας περήφανα στο περήφανο 0,5% που περήφανα τους ανήκει.

Περήφανα αναμένω κάτι το περήφανο από τα περήφανα στελέχη που τόσο περήφανα αναζητούν και υπερασπίζονται την περηφάνια της Δικής Τους περήφανης αριστεράς.

Απλά, πιστεύω περήφανα ότι η αριστερή περηφάνια θέλει και την αριστερή περήφανη Τόλμη και Γοητεία που περήφανα τους λείπει».

Ανελέητος Καρανίκας, τους κούνησε ήδη το μαντίλι.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:16

Καύσιμα: Μικρή πτώση προσδοκά η αγορά - Πιο φειδωλές οι προβλέψεις για το 2024

08:00

Κάρτες πληρωμών: Στα 13,9 εκατ. ευρώ το κόστος για τους Έλληνες από τις απάτες στις συναλλαγές   

07:54

Eurovision 2024: Νικήτρια η Ελβετία - Η Ελλάδα στην 11η θέση και η Κύπρος στη 15η

23:59

Ο υγιεινός τρόπος ζωής μειώνει δραματικά τις πιθανότητες για διαβήτη, έμφραγμα, εγκεφαλικό

23:36

Λοβέρδος: Ήταν γνωστή η απόφαση Ερντογάν για τη Μονής της Χώρας - Άργησε η κυβέρνηση

23:12

Φιλιππίνες: Ανακοίνωσαν ανάπτυξη πλοίων σε αμφισβητούμενη περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας

22:48

Βορίδης: Κρίσιμες για την Ελλάδα και τους Έλληνες αυτές οι ευρωεκλογές

22:38

Μητσοτάκης: Στις ευρωεκλογές μη δώσετε στην αντιπολίτευση το πάτημα να αμφισβητήσει τη σταθερότητα της χώρας

22:20

Γάζα: 34.971 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη του πολέμου

21:49

Ρωσία: Η Μόσχα ανακοίνωσε την κατάληψη πέντε συνοριακών χωριών στην περιοχή του Χάρκοβο

21:17

Το Οχυρό Ρούπελ θα επισκεφθεί ο Ν. Δένδιας

20:57

Βραζιλία: Τους 136 έφτασαν οι νεκροί από τις πλημμύρες στην πολιτεία Ρίο Γκράντε ντο Σουλ

20:45

Η σπάνια ηλιακή καταιγίδα δημιουργεί φαντασμαγορικό σέλας στους ουρανούς της Λατινικής Αμερικής

20:32

Ρέθυμνο: Σύλληψη αλλοδαπού για κλοπή από περίπτερο και φθορά ξένης ιδιοκτησίας

20:22

Φραγκογιάννης: Η ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μπορεί να αποβεί αμοιβαία επωφελής

19:57

ΗΠΑ: Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Κένεθ Γκρίφιν καλεί το Χάρβαρντ να ενστερνιστεί τις «αξίες της Δύσης»

19:43

ΣΥΡΙΖΑ: H ακρίβεια καλπάζει, η κυβέρνησή του κ. Μητσοτάκη ολιγωρεί

19:24

Αίγυπτος: Αρνείται να συνεργαστεί με το Ισραήλ για είσοδο βοήθειας στη Γάζα από το πέρασμα της Ράφα

19:10

Τραμπ: Διαψεύδει δημοσίευμα ότι εξετάζει την Νίκι Χέιλι ως υποψήφια αντιπρόεδρο του

19:00

Κεντρικές τράπεζες: Άνοιξε ο «χορός» των επιτοκιακών μειώσεων στην Ευρώπη - Το ερώτημα είναι πόσο γρήγορα θα κινηθούν 

18:55

Η Κατ. Σακελλαροπούλου εγκαινίασε την Οικία Καβάφη στην Αλεξάνδρεια

18:41

Αυγενάκης: Οι πολίτες συνειδητοποιούν ότι πρέπει να ισχυροποιηθεί η παρουσία της ΝΔ στο Ευρωκοινοβούλιο

18:00

DW: Πώς αλλάζει το σύστημα ασύλου της ΕΕ;

17:50

Για ανθρωποκτονία διώκονται οι γονείς του νεογνού που βρέθηκε νεκρό στα σκουπίδια στην Βραυρώνα

17:31

Ανδρουλάκης: Ως εδώ στην παρέλαση αλαζονείας και αδιαφορίας που έχει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη

17:20

Σταϊκούρας: Τέσσερις παρεμβάσεις στην Π.Ε. Ροδόπης

17:14

Κασσελάκης: Όποιος τρομοκρατείται από το κομματικό κράτος θα έχει εμένα και τον ΣΥΡΙΖΑ δίπλα του

17:00

Τιμολόγια ρεύματος: Συνεχίστηκε το πτωτικό σερί τον Απρίλιο – Στο 2% η μείωση

16:30

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου 50% και με κάποιες μορφές καρκίνου

16:24

Γάζα: Νεκρός ο Ισραηλινός όμηρος Ναντάβ Πόπλεγουελ