INSIDE OUT

Ανεξάρτητος κι αυτοδιοικητικός ο Δούκας, Δεν είμαι με κανένα κόμμα λέει ο Κουρέτας

18-10-2023 | 07:20
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανεξάρτητος κι αυτοδιοικητικός ο Δούκας, Δεν είμαι με κανένα κόμμα λέει ο Κουρέτας

Ήμουν έτοιμη να εξάρω την καλή τύχη του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς στον Συριζα η κατάσταση εξακολουθεί να είναι χαοτική, μέχρι που βγήκε ο Χάρης Δούκας στην πρώτη του συνέντευξη (Mega). Τόνισε ότι αυτό που νίκησε τον Μπακογιάννη δεν ήταν το Πασοκ που επιστρέφει, αλλά μια ατζέντα για την Αθήνα. Σημείωσε χαμογελώντας ότι η αυτοδιοικητική του πρόταση επιβραβεύτηκε από ευρύτερες δυνάμεις όπως πχ ο Στέφανος Μάνος. «Το μήνυμα ήταν πολιτικό και όχι κομματικό. Αν απαντάς σε συγκεκριμένα προβλήματα των Αθηναίων, τότε μπορείς να κερδίσεις. Το ΠΑΣΟΚ με στήριξε. Τα κόμματα κάνουν τη δουλειά τους. Είμαι όμως δήμαρχος όλων των Αθηναίων και θα επιδιώξω τις συνεργασίες», επισήμανε ο κ. Δούκας που μπήκε αμέσως στο ρόλο.

Ο στόχος

Στο δημοσιογραφικό πρέσινγκ τι σημαίνει η νίκη του κι αν είναι προπομπός συνεργασίας με Συριζα, ο νέος Δήμαρχος απάντησε ότι το ψηφοδέλτιό του είναι ανεξάρτητο. Ούτε προπομπός, ούτε το Πασοκ επιστρέφει, ούτε ζήτω το Πασοκ.

Εκείνη την ώρα περίπου ο Πρόεδρος Ανδρουλάκης έδινε συνέντευξη (Open) κι έτσι δεν τα άκουσε live. Ο Πρόεδρος του Πασοκ ζήτησε την ψήφο του Συριζα στην Βουλή για σύσταση Προανακριτικής σε ό,τι αφορά τα Τέμπη, και δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί με την προοδευτική Αριστερά και το προοδευτικό Κέντρο, «με στόχο να αντιμετωπίσουμε πελατειακές πρακτικές και συντηρητικές αντιλήψεις και τη κυβέρνηση της ΝΔ».

Δεν το βλέπω.

Με zoom

Αυτά γίνονται λίγο πολύ στον αθηναϊκό μικρόκοσμο, την ώρα που ο κόσμος τραντάζεται συθέμελα στο Ισραήλ. Σε άλλες εποχές βάζω στοίχημα, ο Αλέξης θα ετοίμαζε ήδη ένα πλοίο να σαλπάρει για Γάζα, ή έστω κάπου εκεί κοντά. Σήμερα, αυτός που το σκέφτεται είναι ο Κυριάκος για αύριο Πέμπτη, (αν και με το παρατρίχα χτύπημα στο αεροπλάνο του Καγκελάριου Σολτς ίσως το ξανασκεφτεί).

Ο Πρόεδρος του Συριζα πάλι, ετοιμάζεται να βγει με zoom από τις ΗΠΑ στην πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Ο κόσμος ήρθε τα πάνω κάτω. Εξαίρω το γεγονός πάντως ότι το κόμμα κρατάει ακόμα κάποια αντανακλαστικά: μόλις με 27 λεπτά καθυστέρηση, μετά το ΚΚΕ, βγήκε ανακοίνωση καταδίκης του βομβαρδισμού νοσοκομείου στην Γάζα από τον Συριζα-ΠΣ χθες βράδυ.

Πιέζει ο Βίτσας

Η συνεδρίαση της ΠΓ με τον Πρόεδρο στην οθόνη, ταράζει τα νερά στην Κουμουνδούρου, ενώ ο cool Στέφανος δοκιμάζει τα νεύρα των ιστορικών στελεχών. Χθες ήταν η σειρά του συνήθως ψύχραιμου πρώην Γραμματέα του Συριζα Δημήτρη Βίτσα να ανεβάσει τους τόνους. «Το κόμμα το δικό μου πρέπει να κάνει δύο βήματα: Το πρώτο να συνεδριάσει η πολιτική γραμματεία είτε είναι ο κ. Κασσελάκης στη Νέα Υόρκη, είτε είναι με τους εσκιμώους. Το δεύτερο είναι να ξεκινήσει ένας προσυνεδριακός διάλογος γρήγορα, ώστε να γίνει ένα συνέδριο γρήγορα. Αυτά τα πράγματα ‘θέλουμε χρόνο κτλ’, πολιτικά είναι βλακείες, γιατί γίνεται πολιτική γραμματεία με τον πρόεδρο του κόμματος στη Νέα Υόρκη και δεν γίνεται συνέδριο μέσα σε δύο μήνες».

Εμφάνιση Εφης-Χαρίτση

Το ερώτημα είναι, αν τελικά η ηττημένοι στις εσωκομματικές επιχειρήσουν να τραβήξουν τα πράγματα στα άκρα ενεργοποιώντας καταστατικές διατάξεις εναντίον του εκλεγμένου από την βάση Κασσελάκη, ή θα περιμένουν πρώτα να καταγραφεί η δυναμική μέσω των δημοσκοπήσεων, το επόμενο διάστημα και θα κινηθούν στο Συνέδριο. Πάντως Εφη και Χαρίτσης εμφανίστηκαν κανονικά στην συνεδρίαση της ΕΠΕΚΕ Οικονομικών που συγκάλεσε ο Νίκος Παππάς στην Βουλή. Ένα κοινοβουλευτικό πουλάκι μου είπε πως η Εφη δεν έχει βρε ακόμα ενέργεια, αλλά αυτό φυσικά μένει να αποδεχτεί.

Είναι πανέτοιμος

Λίγο πιο μακριά από την Βουλή, πάνω από 27 λεπτά κράτησε η συνάντηση που είχε χθες ο Πρωθυπουργός με τον νέο Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτα. Ο Κυριάκος ζήτησε άμεσα συνάντηση και ο κ. Κουρέτας ανταποκρίθηκε με προθυμία. Νωρίτερα ο νέος Περιφερειάρχης έδωσε στίγμα (Open) λέγοντας ότι επιχειρησιακά είναι πανέτοιμος.

Θα συνεργαστεί με όλους, δεν είναι ουρανοκατέβατος αφού είναι πολλά χρόνια περιφερειακός σύμβουλος, ενώ θα ξεκινήσει άμεσα διαβούλευση σε κάθε πόλη για να καταγραφούν οι ανάγκες της και να αποτυπωθούν στο ΕΣΠΑ. Με τον τρόπο του στήριξε και τον Αγοραστό. «Ο τρόπος που στήριξαν τον Αγοραστό ενώ του παίρνουν αρμοδιότητες είχε μια αμφισημία» είπε.

Τρεις προτεραιότητες

Τρεις είναι οι προτεραιότητες του κ. Κουρέτα για την Θεσσαλία: να επισκευαστούν τα αναχώματα κατά μήκος του Ενιπέα ποταμού (ώστε να μην πλημμυρίσουν Φάρσαλα και Καρδίτσα), να καθαριστεί η κοίτη του Πηνειού, και να απομακρυνθούν 700.000 τόνοι φερτών υλικών από τον Κραυσιδωνα στο Βόλο. Όπως είπε, σήμερα απομακρύνουν 8.000-8.500 τόνους καθημερινά, αλλά με αυτό το ρυθμό θα χρειαστούν 3-4 μήνες. «Και στο Πήλιο που δεν έχει ξεκαθαριστεί πως θα γίνει η αποκατάσταση, θέλω γραπτή πληροφόρηση, και χρονοδιάγραμμα» τόνισε.

Εάν επιμείνει έτσι ο Κουρέτας, βλέπω το επιτελικό να του ξαναδίνει ευχαρίστως πίσω την αρμοδιότητα για τα αντιπλημμυρικά – αν και θα αποτελούσε πλήγμα στον πρωθυπουργικό εγωισμό. Πάντως συνάντηση Κουρέτα-Αυγενάκη, δεν υπάρχει προς το παρόν.

Δεν είναι με κανένα κόμμα

Το δεύτερο πλήγμα στο Πασοκ κυρίως, (και στον Συριζα λιγουλάκι αλλά εκεί ο βρεγμενος δεν φοβάται την βροχή), το έδωσε ο Κουρέτας λέγοντας ότι «δεν είμαι με κανένα κόμμα». Πάει και η Θεσσαλία, πάει και ο ενθουσιασμός της Ευαγγελίας της Λιακούλη που βρέθηκε δίπλα του το βράδυ της νίκης. «Είμαι κεντρώος θέλω συναινέσεις, μ’ ενδιαφέρει η Πράσινη συμφωνία για το Κλίμα. Κι αυτή δε νομίζω ότι ενδιαφέρει να βαφτεί πράσινη, κόκκινη, ή γαλάζια. Δεν είμαι σε κανένα κόμμα, στηρίχτηκα βέβαια, αλλά η δική μου η παρουσία είναι κάτι πολύ ευρύτερο και αποδείχτηκε στην πράξη».

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Ρώσοι κοινοβουλευτικοί συναντήθηκαν στην Ουάσινγκτον με Αμερικανούς αξιωματούχους

23:50

Όλοι οι Καναδοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων των διευθυντών εταιριών, πρέπει να μιλούν γαλλικά και αγγλικά

23:45

Κομισιόν: Πρόταση να γίνει η ΕΕ ιδρυτικό μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου για την Ουκρανία

23:20

Πρωθυπουργός Μαλαισίας: Το Ιράν επιτρέπει στα πλοία μας να περνούν από το Ορμούζ

23:10

Λιπάσματα: Ενίσχυση 15% αλλά με ρίσκο - Παραδείγματα επιδότησης

23:03

Eurogroup: Στο επίκεντρο αύριο οι αγορές ενέργειας και τα μέτρα πολιτικής - Ζητούμενο ο προσεκτικός σχεδιασμός

23:00

Κομισιόν: Διερευνά τη συμμόρφωση του Snapchat για τους κανόνες προστασίας παιδιών

22:56

Χρυσός: Νέα «βουτιά» καθώς παραμένει θολό το τοπίο του πολέμου

22:36

Τραμπ: Παράταση έως τις 6 Απριλίου στο Ιράν για να ανοίξει τα Στενά του Ορμούζ

22:29

Το Ιράν «πληγώνει» την Wall Street: «Βουτιά» 470 μονάδες ο Dow, σε έδαφος διόρθωσης ο Nasdaq

22:22

Σε ΦΕΚ η ΠΝΠ για την ακρίβεια - Τα ψιλά γράμματα των μέτρων στήριξης

22:02

Ιράν: Επιτρέπει σε παιδιά 12 ετών να ενταχθούν στους εθελοντές που περιπολούν στην Τεχεράνη

21:54

Πετρέλαιο: Ξεπέρασε τα 108 δολάρια το Brent εν μέσω πολεμικής αβεβαιότητας

21:40

Ρούμπιο: «Προς το συμφέρον της G7 να βοηθήσει να ανοίξει το Ορμούζ»

21:23

Μίνι ανασχηματισμός στην Ισπανία: Ο υπουργός Οικονομικών ανέλαβε και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης

21:13

Το Ιράν πιστεύει ότι έχει το «πάνω χέρι» απέναντι σε έναν Τραμπ που βιάζεται να διαπραγματευτεί

21:04

ΗΠΑ: Ο υποψήφιος αρχηγός των πυρηνικών δυνάμεων δεν βλέπει τον λόγο να ξαναρχίσουν πυρηνικές δοκιμές

20:57

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Σοβαρός κίνδυνος για τη ναυσιπλοΐα η επίθεση στη Μαύρη Θάλασσα»

20:43

Coca-Cola HBC: Άντλησε 2,1 δισ. ευρώ για τη μεγάλη εξαγορά στην Αφρική

20:38

Ολυμπιακοί Αγώνες: Εκτός κατηγορίας γυναικών οι τρανς αθλήτριες

20:26

Ο Καναδάς επιβάλλει πρόσθετες κυρώσεις κατά επιχειρηματιών και εταιρειών του Ιράν

20:15

Μελόνι για επιστροφές παράτυπων μεταναστών: «Η Ευρώπη ακολουθεί, επιτέλους, την σωστή κατεύθυνση»

20:05

Ισπανία: Εγκρίθηκε η δέσμη μέτρων στήριξης ύψους 5 δισ. ευρώ

19:56

Βιντεοδιάσκεψη 35 χωρών για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ

19:42

Μαρινάκης για υποκλοπές: «Η αντιπολίτευση θέλει να μετατρέψει τη χώρα σε απέραντο δικαστήριο»

19:42

Τι φέρνουν οι ρήτρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη συμφωνία με τις ΗΠΑ - Ο ρόλος της Γερμανίας

19:37

Η Amazon δίνει 1.000 δολάρια σε διανομείς που θα μοιραστούν προσωπικές ιστορίες για τη δουλειά τους

19:21

Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές με φόντο τη Μέση Ανατολή

19:18

Η Πολωνία θέτει πλαφόν στις τιμές καυσίμων λόγω του πολέμου

19:03

Ρούτε: «Γνωρίζουμε ότι το Ιράν, η Ρωσία, η Βόρεια Κορέα και η Κίνα συνεργάζονται στενά»