INSIDE OUT

Ανεξάρτητος κι αυτοδιοικητικός ο Δούκας, Δεν είμαι με κανένα κόμμα λέει ο Κουρέτας

18-10-2023 | 07:20
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανεξάρτητος κι αυτοδιοικητικός ο Δούκας, Δεν είμαι με κανένα κόμμα λέει ο Κουρέτας
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ήμουν έτοιμη να εξάρω την καλή τύχη του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς στον Συριζα η κατάσταση εξακολουθεί να είναι χαοτική, μέχρι που βγήκε ο Χάρης Δούκας στην πρώτη του συνέντευξη (Mega). Τόνισε ότι αυτό που νίκησε τον Μπακογιάννη δεν ήταν το Πασοκ που επιστρέφει, αλλά μια ατζέντα για την Αθήνα. Σημείωσε χαμογελώντας ότι η αυτοδιοικητική του πρόταση επιβραβεύτηκε από ευρύτερες δυνάμεις όπως πχ ο Στέφανος Μάνος. «Το μήνυμα ήταν πολιτικό και όχι κομματικό. Αν απαντάς σε συγκεκριμένα προβλήματα των Αθηναίων, τότε μπορείς να κερδίσεις. Το ΠΑΣΟΚ με στήριξε. Τα κόμματα κάνουν τη δουλειά τους. Είμαι όμως δήμαρχος όλων των Αθηναίων και θα επιδιώξω τις συνεργασίες», επισήμανε ο κ. Δούκας που μπήκε αμέσως στο ρόλο.

Ο στόχος

Στο δημοσιογραφικό πρέσινγκ τι σημαίνει η νίκη του κι αν είναι προπομπός συνεργασίας με Συριζα, ο νέος Δήμαρχος απάντησε ότι το ψηφοδέλτιό του είναι ανεξάρτητο. Ούτε προπομπός, ούτε το Πασοκ επιστρέφει, ούτε ζήτω το Πασοκ.

Εκείνη την ώρα περίπου ο Πρόεδρος Ανδρουλάκης έδινε συνέντευξη (Open) κι έτσι δεν τα άκουσε live. Ο Πρόεδρος του Πασοκ ζήτησε την ψήφο του Συριζα στην Βουλή για σύσταση Προανακριτικής σε ό,τι αφορά τα Τέμπη, και δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί με την προοδευτική Αριστερά και το προοδευτικό Κέντρο, «με στόχο να αντιμετωπίσουμε πελατειακές πρακτικές και συντηρητικές αντιλήψεις και τη κυβέρνηση της ΝΔ».

Δεν το βλέπω.

Με zoom

Αυτά γίνονται λίγο πολύ στον αθηναϊκό μικρόκοσμο, την ώρα που ο κόσμος τραντάζεται συθέμελα στο Ισραήλ. Σε άλλες εποχές βάζω στοίχημα, ο Αλέξης θα ετοίμαζε ήδη ένα πλοίο να σαλπάρει για Γάζα, ή έστω κάπου εκεί κοντά. Σήμερα, αυτός που το σκέφτεται είναι ο Κυριάκος για αύριο Πέμπτη, (αν και με το παρατρίχα χτύπημα στο αεροπλάνο του Καγκελάριου Σολτς ίσως το ξανασκεφτεί).

Ο Πρόεδρος του Συριζα πάλι, ετοιμάζεται να βγει με zoom από τις ΗΠΑ στην πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Ο κόσμος ήρθε τα πάνω κάτω. Εξαίρω το γεγονός πάντως ότι το κόμμα κρατάει ακόμα κάποια αντανακλαστικά: μόλις με 27 λεπτά καθυστέρηση, μετά το ΚΚΕ, βγήκε ανακοίνωση καταδίκης του βομβαρδισμού νοσοκομείου στην Γάζα από τον Συριζα-ΠΣ χθες βράδυ.

Πιέζει ο Βίτσας

Η συνεδρίαση της ΠΓ με τον Πρόεδρο στην οθόνη, ταράζει τα νερά στην Κουμουνδούρου, ενώ ο cool Στέφανος δοκιμάζει τα νεύρα των ιστορικών στελεχών. Χθες ήταν η σειρά του συνήθως ψύχραιμου πρώην Γραμματέα του Συριζα Δημήτρη Βίτσα να ανεβάσει τους τόνους. «Το κόμμα το δικό μου πρέπει να κάνει δύο βήματα: Το πρώτο να συνεδριάσει η πολιτική γραμματεία είτε είναι ο κ. Κασσελάκης στη Νέα Υόρκη, είτε είναι με τους εσκιμώους. Το δεύτερο είναι να ξεκινήσει ένας προσυνεδριακός διάλογος γρήγορα, ώστε να γίνει ένα συνέδριο γρήγορα. Αυτά τα πράγματα ‘θέλουμε χρόνο κτλ’, πολιτικά είναι βλακείες, γιατί γίνεται πολιτική γραμματεία με τον πρόεδρο του κόμματος στη Νέα Υόρκη και δεν γίνεται συνέδριο μέσα σε δύο μήνες».

Εμφάνιση Εφης-Χαρίτση

Το ερώτημα είναι, αν τελικά η ηττημένοι στις εσωκομματικές επιχειρήσουν να τραβήξουν τα πράγματα στα άκρα ενεργοποιώντας καταστατικές διατάξεις εναντίον του εκλεγμένου από την βάση Κασσελάκη, ή θα περιμένουν πρώτα να καταγραφεί η δυναμική μέσω των δημοσκοπήσεων, το επόμενο διάστημα και θα κινηθούν στο Συνέδριο. Πάντως Εφη και Χαρίτσης εμφανίστηκαν κανονικά στην συνεδρίαση της ΕΠΕΚΕ Οικονομικών που συγκάλεσε ο Νίκος Παππάς στην Βουλή. Ένα κοινοβουλευτικό πουλάκι μου είπε πως η Εφη δεν έχει βρε ακόμα ενέργεια, αλλά αυτό φυσικά μένει να αποδεχτεί.

Είναι πανέτοιμος

Λίγο πιο μακριά από την Βουλή, πάνω από 27 λεπτά κράτησε η συνάντηση που είχε χθες ο Πρωθυπουργός με τον νέο Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτα. Ο Κυριάκος ζήτησε άμεσα συνάντηση και ο κ. Κουρέτας ανταποκρίθηκε με προθυμία. Νωρίτερα ο νέος Περιφερειάρχης έδωσε στίγμα (Open) λέγοντας ότι επιχειρησιακά είναι πανέτοιμος.

Θα συνεργαστεί με όλους, δεν είναι ουρανοκατέβατος αφού είναι πολλά χρόνια περιφερειακός σύμβουλος, ενώ θα ξεκινήσει άμεσα διαβούλευση σε κάθε πόλη για να καταγραφούν οι ανάγκες της και να αποτυπωθούν στο ΕΣΠΑ. Με τον τρόπο του στήριξε και τον Αγοραστό. «Ο τρόπος που στήριξαν τον Αγοραστό ενώ του παίρνουν αρμοδιότητες είχε μια αμφισημία» είπε.

Τρεις προτεραιότητες

Τρεις είναι οι προτεραιότητες του κ. Κουρέτα για την Θεσσαλία: να επισκευαστούν τα αναχώματα κατά μήκος του Ενιπέα ποταμού (ώστε να μην πλημμυρίσουν Φάρσαλα και Καρδίτσα), να καθαριστεί η κοίτη του Πηνειού, και να απομακρυνθούν 700.000 τόνοι φερτών υλικών από τον Κραυσιδωνα στο Βόλο. Όπως είπε, σήμερα απομακρύνουν 8.000-8.500 τόνους καθημερινά, αλλά με αυτό το ρυθμό θα χρειαστούν 3-4 μήνες. «Και στο Πήλιο που δεν έχει ξεκαθαριστεί πως θα γίνει η αποκατάσταση, θέλω γραπτή πληροφόρηση, και χρονοδιάγραμμα» τόνισε.

Εάν επιμείνει έτσι ο Κουρέτας, βλέπω το επιτελικό να του ξαναδίνει ευχαρίστως πίσω την αρμοδιότητα για τα αντιπλημμυρικά – αν και θα αποτελούσε πλήγμα στον πρωθυπουργικό εγωισμό. Πάντως συνάντηση Κουρέτα-Αυγενάκη, δεν υπάρχει προς το παρόν.

Δεν είναι με κανένα κόμμα

Το δεύτερο πλήγμα στο Πασοκ κυρίως, (και στον Συριζα λιγουλάκι αλλά εκεί ο βρεγμενος δεν φοβάται την βροχή), το έδωσε ο Κουρέτας λέγοντας ότι «δεν είμαι με κανένα κόμμα». Πάει και η Θεσσαλία, πάει και ο ενθουσιασμός της Ευαγγελίας της Λιακούλη που βρέθηκε δίπλα του το βράδυ της νίκης. «Είμαι κεντρώος θέλω συναινέσεις, μ’ ενδιαφέρει η Πράσινη συμφωνία για το Κλίμα. Κι αυτή δε νομίζω ότι ενδιαφέρει να βαφτεί πράσινη, κόκκινη, ή γαλάζια. Δεν είμαι σε κανένα κόμμα, στηρίχτηκα βέβαια, αλλά η δική μου η παρουσία είναι κάτι πολύ ευρύτερο και αποδείχτηκε στην πράξη».

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

FAO: Το εμπόριο λιπασμάτων μειώθηκε κατά 30% λόγω Μέσης Ανατολής

23:52

Γροιλανδία: Φωτιές σε βλάστηση ξεσπούν όλο και νωρίτερα στο νησί

23:40

Κεραμέως: «Η ενίσχυση του δεύτερου πυλώνα ασφάλισης συνιστά εθνική προτεραιότητα»

23:27

To Παρίσι ίσως ανακηρύξει επίτιμους δημότες τους κατοίκους της Γάζας

23:15

Στα πράσινα η Wall Street με οδηγό τις μετοχές ημιαγωγών

22:53

ΟΗΕ: Η Ελλάδα υπέρ τη συμμετοχής γυναικών τουλάχιστον 30% στις ειρηνευτικές διαδικασίες

22:38

Μακρόν: «Η συμφωνία ΗΠΑ- Ιράν ήταν μία απόφαση αυθορμητισμού»

22:23

Σκέρτσος για «PosoKanei»: «Η αντιπολίτευση να αποφασίσει με ποιων τα συμφέροντα συντάσσεται»

22:16

ΛΔ Κονγκό: Οι νεκροί από την επιδημία του Έμπολα ξεπέρασαν τους 200

22:01

Τζιτζικώστας: «Ήρθε η ώρα να εκπληρωθεί η υπόσχεση για το ευρωπαϊκό μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων»

21:54

Σε προπολεμικό χαμηλό το πετρέλαιο

21:40

Κοινές δηλώσεις Κόστα, Λάιεν και Ζελένσκι στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

21:24

Διευρύνει την πτώση του ο χρυσός με φόντο δολάριο και επιτόκια

21:13

Ουκρανία: Οι σύμμαχοι ανακοίνωσαν πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 1 δισ. δολαρίων

21:02

Χαμενεΐ: «Ο Τραμπ από απελπισία χρησιμοποίησε κάθε μέσο για συμφωνία με Ιράν»

20:49

Κικίλιας: «Δίνουμε όραμα στη νέα γενιά επενδύοντας σε λιμάνια, ναυτιλία και τοπικές οικονομίες»

20:37

Οι ΗΠΑ τερματίζουν τον ναυτικό αποκλεισμό του Ιράν - Τραμπ: «Κατάπαυση πυρός και στο Λίβανο»

20:26

Τετ α τετ Μητσοτάκη - Ζελένσκι στις Βρυξέλλες

20:16

Έως και το 30% των ασθενών με χρόνιες πνευμονοπάθειες νοσούν και από καρδιολογικές παθήσεις

20:04

ΔΕΗ: Αναβάθμιση σε «BB» από S&P Global - «Όχημα» το επενδυτικό σχέδιο «μαμούθ»

19:52

Νέα θετική προσέγγιση του Φόρεϊν Όφις για την Κύπρο

19:41

«Λύγισαν» οι ευρωαγορές υπό το βάρος της «γερακίσιας» Fed

19:32

Μητσοτάκης από Σύνοδο Κορυφής: «Χρέος μας η μείωση στην τιμή του αργού να περάσει στην αντλία»

19:21

ElvalHalcor: Καλεί σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση για ΑΜΚ 250 εκατ. ευρώ

19:12

Σοκ στο Ισραήλ από τη συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν: Το ρήγμα Τραμπ με Νετανιάχου

19:05

Βανς: Οι 60 ημέρες διαπραγμάτευσης με το Ιράν ξεκινούν σήμερα

18:49

Κομισιόν και ΟΟΣΑ παρουσίασαν πλαίσιο γραμματισμού στον τομέα της AI

18:43

Κιβωτός του Κόσμου: Παραπομπή σε δίκη του πατέρα Αντωνίου και της πρεσβυτέρας για βαριά οικονομικά αδικήματα

18:41

Alter Ego Media: Στις 27 Ιουλίου η καταβολή επιστροφής κεφαλαίου 0,09 ευρώ ανά μετοχή

18:37

Αμερικανός αξιωματούχος: Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πρέπει να αυξήσουν τις αγορές όπλων για να στηρίξουν την Ουκρανία