INSIDE OUT

Ανεξάρτητος κι αυτοδιοικητικός ο Δούκας, Δεν είμαι με κανένα κόμμα λέει ο Κουρέτας

18-10-2023 | 07:20
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανεξάρτητος κι αυτοδιοικητικός ο Δούκας, Δεν είμαι με κανένα κόμμα λέει ο Κουρέτας

Ήμουν έτοιμη να εξάρω την καλή τύχη του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς στον Συριζα η κατάσταση εξακολουθεί να είναι χαοτική, μέχρι που βγήκε ο Χάρης Δούκας στην πρώτη του συνέντευξη (Mega). Τόνισε ότι αυτό που νίκησε τον Μπακογιάννη δεν ήταν το Πασοκ που επιστρέφει, αλλά μια ατζέντα για την Αθήνα. Σημείωσε χαμογελώντας ότι η αυτοδιοικητική του πρόταση επιβραβεύτηκε από ευρύτερες δυνάμεις όπως πχ ο Στέφανος Μάνος. «Το μήνυμα ήταν πολιτικό και όχι κομματικό. Αν απαντάς σε συγκεκριμένα προβλήματα των Αθηναίων, τότε μπορείς να κερδίσεις. Το ΠΑΣΟΚ με στήριξε. Τα κόμματα κάνουν τη δουλειά τους. Είμαι όμως δήμαρχος όλων των Αθηναίων και θα επιδιώξω τις συνεργασίες», επισήμανε ο κ. Δούκας που μπήκε αμέσως στο ρόλο.

Ο στόχος

Στο δημοσιογραφικό πρέσινγκ τι σημαίνει η νίκη του κι αν είναι προπομπός συνεργασίας με Συριζα, ο νέος Δήμαρχος απάντησε ότι το ψηφοδέλτιό του είναι ανεξάρτητο. Ούτε προπομπός, ούτε το Πασοκ επιστρέφει, ούτε ζήτω το Πασοκ.

Εκείνη την ώρα περίπου ο Πρόεδρος Ανδρουλάκης έδινε συνέντευξη (Open) κι έτσι δεν τα άκουσε live. Ο Πρόεδρος του Πασοκ ζήτησε την ψήφο του Συριζα στην Βουλή για σύσταση Προανακριτικής σε ό,τι αφορά τα Τέμπη, και δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί με την προοδευτική Αριστερά και το προοδευτικό Κέντρο, «με στόχο να αντιμετωπίσουμε πελατειακές πρακτικές και συντηρητικές αντιλήψεις και τη κυβέρνηση της ΝΔ».

Δεν το βλέπω.

Με zoom

Αυτά γίνονται λίγο πολύ στον αθηναϊκό μικρόκοσμο, την ώρα που ο κόσμος τραντάζεται συθέμελα στο Ισραήλ. Σε άλλες εποχές βάζω στοίχημα, ο Αλέξης θα ετοίμαζε ήδη ένα πλοίο να σαλπάρει για Γάζα, ή έστω κάπου εκεί κοντά. Σήμερα, αυτός που το σκέφτεται είναι ο Κυριάκος για αύριο Πέμπτη, (αν και με το παρατρίχα χτύπημα στο αεροπλάνο του Καγκελάριου Σολτς ίσως το ξανασκεφτεί).

Ο Πρόεδρος του Συριζα πάλι, ετοιμάζεται να βγει με zoom από τις ΗΠΑ στην πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Ο κόσμος ήρθε τα πάνω κάτω. Εξαίρω το γεγονός πάντως ότι το κόμμα κρατάει ακόμα κάποια αντανακλαστικά: μόλις με 27 λεπτά καθυστέρηση, μετά το ΚΚΕ, βγήκε ανακοίνωση καταδίκης του βομβαρδισμού νοσοκομείου στην Γάζα από τον Συριζα-ΠΣ χθες βράδυ.

Πιέζει ο Βίτσας

Η συνεδρίαση της ΠΓ με τον Πρόεδρο στην οθόνη, ταράζει τα νερά στην Κουμουνδούρου, ενώ ο cool Στέφανος δοκιμάζει τα νεύρα των ιστορικών στελεχών. Χθες ήταν η σειρά του συνήθως ψύχραιμου πρώην Γραμματέα του Συριζα Δημήτρη Βίτσα να ανεβάσει τους τόνους. «Το κόμμα το δικό μου πρέπει να κάνει δύο βήματα: Το πρώτο να συνεδριάσει η πολιτική γραμματεία είτε είναι ο κ. Κασσελάκης στη Νέα Υόρκη, είτε είναι με τους εσκιμώους. Το δεύτερο είναι να ξεκινήσει ένας προσυνεδριακός διάλογος γρήγορα, ώστε να γίνει ένα συνέδριο γρήγορα. Αυτά τα πράγματα ‘θέλουμε χρόνο κτλ’, πολιτικά είναι βλακείες, γιατί γίνεται πολιτική γραμματεία με τον πρόεδρο του κόμματος στη Νέα Υόρκη και δεν γίνεται συνέδριο μέσα σε δύο μήνες».

Εμφάνιση Εφης-Χαρίτση

Το ερώτημα είναι, αν τελικά η ηττημένοι στις εσωκομματικές επιχειρήσουν να τραβήξουν τα πράγματα στα άκρα ενεργοποιώντας καταστατικές διατάξεις εναντίον του εκλεγμένου από την βάση Κασσελάκη, ή θα περιμένουν πρώτα να καταγραφεί η δυναμική μέσω των δημοσκοπήσεων, το επόμενο διάστημα και θα κινηθούν στο Συνέδριο. Πάντως Εφη και Χαρίτσης εμφανίστηκαν κανονικά στην συνεδρίαση της ΕΠΕΚΕ Οικονομικών που συγκάλεσε ο Νίκος Παππάς στην Βουλή. Ένα κοινοβουλευτικό πουλάκι μου είπε πως η Εφη δεν έχει βρε ακόμα ενέργεια, αλλά αυτό φυσικά μένει να αποδεχτεί.

Είναι πανέτοιμος

Λίγο πιο μακριά από την Βουλή, πάνω από 27 λεπτά κράτησε η συνάντηση που είχε χθες ο Πρωθυπουργός με τον νέο Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτα. Ο Κυριάκος ζήτησε άμεσα συνάντηση και ο κ. Κουρέτας ανταποκρίθηκε με προθυμία. Νωρίτερα ο νέος Περιφερειάρχης έδωσε στίγμα (Open) λέγοντας ότι επιχειρησιακά είναι πανέτοιμος.

Θα συνεργαστεί με όλους, δεν είναι ουρανοκατέβατος αφού είναι πολλά χρόνια περιφερειακός σύμβουλος, ενώ θα ξεκινήσει άμεσα διαβούλευση σε κάθε πόλη για να καταγραφούν οι ανάγκες της και να αποτυπωθούν στο ΕΣΠΑ. Με τον τρόπο του στήριξε και τον Αγοραστό. «Ο τρόπος που στήριξαν τον Αγοραστό ενώ του παίρνουν αρμοδιότητες είχε μια αμφισημία» είπε.

Τρεις προτεραιότητες

Τρεις είναι οι προτεραιότητες του κ. Κουρέτα για την Θεσσαλία: να επισκευαστούν τα αναχώματα κατά μήκος του Ενιπέα ποταμού (ώστε να μην πλημμυρίσουν Φάρσαλα και Καρδίτσα), να καθαριστεί η κοίτη του Πηνειού, και να απομακρυνθούν 700.000 τόνοι φερτών υλικών από τον Κραυσιδωνα στο Βόλο. Όπως είπε, σήμερα απομακρύνουν 8.000-8.500 τόνους καθημερινά, αλλά με αυτό το ρυθμό θα χρειαστούν 3-4 μήνες. «Και στο Πήλιο που δεν έχει ξεκαθαριστεί πως θα γίνει η αποκατάσταση, θέλω γραπτή πληροφόρηση, και χρονοδιάγραμμα» τόνισε.

Εάν επιμείνει έτσι ο Κουρέτας, βλέπω το επιτελικό να του ξαναδίνει ευχαρίστως πίσω την αρμοδιότητα για τα αντιπλημμυρικά – αν και θα αποτελούσε πλήγμα στον πρωθυπουργικό εγωισμό. Πάντως συνάντηση Κουρέτα-Αυγενάκη, δεν υπάρχει προς το παρόν.

Δεν είναι με κανένα κόμμα

Το δεύτερο πλήγμα στο Πασοκ κυρίως, (και στον Συριζα λιγουλάκι αλλά εκεί ο βρεγμενος δεν φοβάται την βροχή), το έδωσε ο Κουρέτας λέγοντας ότι «δεν είμαι με κανένα κόμμα». Πάει και η Θεσσαλία, πάει και ο ενθουσιασμός της Ευαγγελίας της Λιακούλη που βρέθηκε δίπλα του το βράδυ της νίκης. «Είμαι κεντρώος θέλω συναινέσεις, μ’ ενδιαφέρει η Πράσινη συμφωνία για το Κλίμα. Κι αυτή δε νομίζω ότι ενδιαφέρει να βαφτεί πράσινη, κόκκινη, ή γαλάζια. Δεν είμαι σε κανένα κόμμα, στηρίχτηκα βέβαια, αλλά η δική μου η παρουσία είναι κάτι πολύ ευρύτερο και αποδείχτηκε στην πράξη».

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:16

Χαρακόπουλος: Να επενδύσουμε ακόμη περισσότερο στην εξωστρέφεια

21:54

Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη θα παραμείνει προσηλωμένη στην υπεράσπιση της κυριαρχίας της

21:47

Κίνα: Ετήσια αύξηση 5% κατέγραψε η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας το 2025

21:18

Συλλήψεις φυγόποινων σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν διωκτικά έγγραφα

20:59

ΗΠΑ: Καλεί την κυβέρνηση της Συρίας να σταματήσει κάθε επιθετική δράση μεταξύ Χαλεπίου και Ράκα

20:24

Ισραήλ: Αμφισβητεί τη σύνθεση της παλαιστινιακής επιτροπής που είναι αρμόδια για τη διοίκηση της Γάζας

20:16

Γεραπετρίτης για το Γ. Βασιλείου: Ένας πραγματιστής πατριώτης, όχι των εύκολων συνθημάτων

19:52

EE και Mercosur υπέγραψαν την ιστορική συμφωνία ελευθέρου εμπορίου

19:48

Σκέρτσος: Περισσότερη ασφάλεια και στη θάλασσα

19:35

ΥΠΑ: Ξεκινούν στις 19/1 οι προγραμματισμένες εργασίες αναβάθμισης υποδομών διαδρόμου του Αεροδρομίου Ηρακλείου

19:13

Κικίλιας: Πρώτη μας προτεραιότητα η προστασία και η ασφάλεια

19:00

«Εκρηκτικό» ξεκίνημα έτους στο ΧΑ - Το καλύτερο της δεκαετίας για τις τράπεζες

18:47

Τραμπ: Επέβαλε έξτρα δασμούς στις χώρες που έστειλαν στρατό στη Γροιλανδία

18:43

Κύπρος: Σοβαρό περιστατικό με πυροβολισμούς στη Λάρνακα - Αναφορές για τραυματίες

18:20

ΕΛΑΣ: Σημαντικό χτύπημα στον παράνομο τζόγο - 2 συλλήψεις και κατάσχεση 21 υπολογιστών σε κατάστημα στην Κυψέλη

18:12

Συρία: Οι κουρδικές δυνάμεις κατηγορούν την κυβέρνηση για «προδοσία» - Σε εξέλιξη βίαιες συγκρούσεις

17:49

DW: Το ΝΑΤΟ δοκιμάζει το σύνολο των αντοχών του στην Ευρώπη

17:32

Φάμελλος: Ο κ. Μητσοτάκης εξασφαλίζει μόνο τα υπερκέρδη της ΔΕΗ, των τραπεζών και των γαλάζιων ακρίδων

17:17

Τσίπρας: Ο προοδευτικός κόσμος αναζητά μια ισχυρή κυβερνώσα προοδευτική δύναμη

17:00

Η βίαιη ενηλικίωση του Κάμπου: Το τέλος του μικροκαλλιεργητή και η επέλαση των «Big Ag»…

16:48

Γκουτέρες: Ευθυγράμμιση «ισχυρών δυνάμεων» με στόχο την «υπονόμευση» της διεθνούς συνεργασίας

16:28

Στους δρόμους οι Δανοί κατά των σχεδίων Τραμπ για την Γροιλανδία - «Γιάνκηδες, φύγετε»

15:53

Μασκ - Ο’Λίρι: Έγιναν μαλλιά - κουβάρια για το Starlink - «Είσαι ηλίθιος», «εσύ είσαι απόλυτος ηλίθιος»

15:37

Tesla: Σχεδόν ολοκλήρωσε τον σχεδιασμό του τσιπ AI5 αυτόνομης οδήγησης

15:27

Μεσολόγγι: Συνελήφθη 44χρονος για την δολοφονία 50χρονου στην περιοχή Λιθοβούνι

15:20

Ηράκλειο: Εντοπίστηκε ζωντανός ο 70 χρονος που είχε εξαφανιστεί

15:14

Ταϊβάν: Προκλητική και ανεύθυνη η πτήση κινεζικού αναγνωριστικού drone

15:04

Κίνα-Καναδάς: Διμερείς διευθετήσεις για την αντιμετώπιση εμπορικών ζητημάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος

14:53

Σενάρια διαχείρισης του ηφαιστειακού κινδύνου από ενδεχόμενο τσουνάμι στη Σαντορίνη

14:47

Στις ΗΠΑ οι Ουκρανοί διαπραγματευτές για συνομιλίες