INSIDE OUT

Ανεξάρτητος κι αυτοδιοικητικός ο Δούκας, Δεν είμαι με κανένα κόμμα λέει ο Κουρέτας

18-10-2023 | 07:20
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανεξάρτητος κι αυτοδιοικητικός ο Δούκας, Δεν είμαι με κανένα κόμμα λέει ο Κουρέτας

Ήμουν έτοιμη να εξάρω την καλή τύχη του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς στον Συριζα η κατάσταση εξακολουθεί να είναι χαοτική, μέχρι που βγήκε ο Χάρης Δούκας στην πρώτη του συνέντευξη (Mega). Τόνισε ότι αυτό που νίκησε τον Μπακογιάννη δεν ήταν το Πασοκ που επιστρέφει, αλλά μια ατζέντα για την Αθήνα. Σημείωσε χαμογελώντας ότι η αυτοδιοικητική του πρόταση επιβραβεύτηκε από ευρύτερες δυνάμεις όπως πχ ο Στέφανος Μάνος. «Το μήνυμα ήταν πολιτικό και όχι κομματικό. Αν απαντάς σε συγκεκριμένα προβλήματα των Αθηναίων, τότε μπορείς να κερδίσεις. Το ΠΑΣΟΚ με στήριξε. Τα κόμματα κάνουν τη δουλειά τους. Είμαι όμως δήμαρχος όλων των Αθηναίων και θα επιδιώξω τις συνεργασίες», επισήμανε ο κ. Δούκας που μπήκε αμέσως στο ρόλο.

Ο στόχος

Στο δημοσιογραφικό πρέσινγκ τι σημαίνει η νίκη του κι αν είναι προπομπός συνεργασίας με Συριζα, ο νέος Δήμαρχος απάντησε ότι το ψηφοδέλτιό του είναι ανεξάρτητο. Ούτε προπομπός, ούτε το Πασοκ επιστρέφει, ούτε ζήτω το Πασοκ.

Εκείνη την ώρα περίπου ο Πρόεδρος Ανδρουλάκης έδινε συνέντευξη (Open) κι έτσι δεν τα άκουσε live. Ο Πρόεδρος του Πασοκ ζήτησε την ψήφο του Συριζα στην Βουλή για σύσταση Προανακριτικής σε ό,τι αφορά τα Τέμπη, και δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί με την προοδευτική Αριστερά και το προοδευτικό Κέντρο, «με στόχο να αντιμετωπίσουμε πελατειακές πρακτικές και συντηρητικές αντιλήψεις και τη κυβέρνηση της ΝΔ».

Δεν το βλέπω.

Με zoom

Αυτά γίνονται λίγο πολύ στον αθηναϊκό μικρόκοσμο, την ώρα που ο κόσμος τραντάζεται συθέμελα στο Ισραήλ. Σε άλλες εποχές βάζω στοίχημα, ο Αλέξης θα ετοίμαζε ήδη ένα πλοίο να σαλπάρει για Γάζα, ή έστω κάπου εκεί κοντά. Σήμερα, αυτός που το σκέφτεται είναι ο Κυριάκος για αύριο Πέμπτη, (αν και με το παρατρίχα χτύπημα στο αεροπλάνο του Καγκελάριου Σολτς ίσως το ξανασκεφτεί).

Ο Πρόεδρος του Συριζα πάλι, ετοιμάζεται να βγει με zoom από τις ΗΠΑ στην πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Ο κόσμος ήρθε τα πάνω κάτω. Εξαίρω το γεγονός πάντως ότι το κόμμα κρατάει ακόμα κάποια αντανακλαστικά: μόλις με 27 λεπτά καθυστέρηση, μετά το ΚΚΕ, βγήκε ανακοίνωση καταδίκης του βομβαρδισμού νοσοκομείου στην Γάζα από τον Συριζα-ΠΣ χθες βράδυ.

Πιέζει ο Βίτσας

Η συνεδρίαση της ΠΓ με τον Πρόεδρο στην οθόνη, ταράζει τα νερά στην Κουμουνδούρου, ενώ ο cool Στέφανος δοκιμάζει τα νεύρα των ιστορικών στελεχών. Χθες ήταν η σειρά του συνήθως ψύχραιμου πρώην Γραμματέα του Συριζα Δημήτρη Βίτσα να ανεβάσει τους τόνους. «Το κόμμα το δικό μου πρέπει να κάνει δύο βήματα: Το πρώτο να συνεδριάσει η πολιτική γραμματεία είτε είναι ο κ. Κασσελάκης στη Νέα Υόρκη, είτε είναι με τους εσκιμώους. Το δεύτερο είναι να ξεκινήσει ένας προσυνεδριακός διάλογος γρήγορα, ώστε να γίνει ένα συνέδριο γρήγορα. Αυτά τα πράγματα ‘θέλουμε χρόνο κτλ’, πολιτικά είναι βλακείες, γιατί γίνεται πολιτική γραμματεία με τον πρόεδρο του κόμματος στη Νέα Υόρκη και δεν γίνεται συνέδριο μέσα σε δύο μήνες».

Εμφάνιση Εφης-Χαρίτση

Το ερώτημα είναι, αν τελικά η ηττημένοι στις εσωκομματικές επιχειρήσουν να τραβήξουν τα πράγματα στα άκρα ενεργοποιώντας καταστατικές διατάξεις εναντίον του εκλεγμένου από την βάση Κασσελάκη, ή θα περιμένουν πρώτα να καταγραφεί η δυναμική μέσω των δημοσκοπήσεων, το επόμενο διάστημα και θα κινηθούν στο Συνέδριο. Πάντως Εφη και Χαρίτσης εμφανίστηκαν κανονικά στην συνεδρίαση της ΕΠΕΚΕ Οικονομικών που συγκάλεσε ο Νίκος Παππάς στην Βουλή. Ένα κοινοβουλευτικό πουλάκι μου είπε πως η Εφη δεν έχει βρε ακόμα ενέργεια, αλλά αυτό φυσικά μένει να αποδεχτεί.

Είναι πανέτοιμος

Λίγο πιο μακριά από την Βουλή, πάνω από 27 λεπτά κράτησε η συνάντηση που είχε χθες ο Πρωθυπουργός με τον νέο Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτα. Ο Κυριάκος ζήτησε άμεσα συνάντηση και ο κ. Κουρέτας ανταποκρίθηκε με προθυμία. Νωρίτερα ο νέος Περιφερειάρχης έδωσε στίγμα (Open) λέγοντας ότι επιχειρησιακά είναι πανέτοιμος.

Θα συνεργαστεί με όλους, δεν είναι ουρανοκατέβατος αφού είναι πολλά χρόνια περιφερειακός σύμβουλος, ενώ θα ξεκινήσει άμεσα διαβούλευση σε κάθε πόλη για να καταγραφούν οι ανάγκες της και να αποτυπωθούν στο ΕΣΠΑ. Με τον τρόπο του στήριξε και τον Αγοραστό. «Ο τρόπος που στήριξαν τον Αγοραστό ενώ του παίρνουν αρμοδιότητες είχε μια αμφισημία» είπε.

Τρεις προτεραιότητες

Τρεις είναι οι προτεραιότητες του κ. Κουρέτα για την Θεσσαλία: να επισκευαστούν τα αναχώματα κατά μήκος του Ενιπέα ποταμού (ώστε να μην πλημμυρίσουν Φάρσαλα και Καρδίτσα), να καθαριστεί η κοίτη του Πηνειού, και να απομακρυνθούν 700.000 τόνοι φερτών υλικών από τον Κραυσιδωνα στο Βόλο. Όπως είπε, σήμερα απομακρύνουν 8.000-8.500 τόνους καθημερινά, αλλά με αυτό το ρυθμό θα χρειαστούν 3-4 μήνες. «Και στο Πήλιο που δεν έχει ξεκαθαριστεί πως θα γίνει η αποκατάσταση, θέλω γραπτή πληροφόρηση, και χρονοδιάγραμμα» τόνισε.

Εάν επιμείνει έτσι ο Κουρέτας, βλέπω το επιτελικό να του ξαναδίνει ευχαρίστως πίσω την αρμοδιότητα για τα αντιπλημμυρικά – αν και θα αποτελούσε πλήγμα στον πρωθυπουργικό εγωισμό. Πάντως συνάντηση Κουρέτα-Αυγενάκη, δεν υπάρχει προς το παρόν.

Δεν είναι με κανένα κόμμα

Το δεύτερο πλήγμα στο Πασοκ κυρίως, (και στον Συριζα λιγουλάκι αλλά εκεί ο βρεγμενος δεν φοβάται την βροχή), το έδωσε ο Κουρέτας λέγοντας ότι «δεν είμαι με κανένα κόμμα». Πάει και η Θεσσαλία, πάει και ο ενθουσιασμός της Ευαγγελίας της Λιακούλη που βρέθηκε δίπλα του το βράδυ της νίκης. «Είμαι κεντρώος θέλω συναινέσεις, μ’ ενδιαφέρει η Πράσινη συμφωνία για το Κλίμα. Κι αυτή δε νομίζω ότι ενδιαφέρει να βαφτεί πράσινη, κόκκινη, ή γαλάζια. Δεν είμαι σε κανένα κόμμα, στηρίχτηκα βέβαια, αλλά η δική μου η παρουσία είναι κάτι πολύ ευρύτερο και αποδείχτηκε στην πράξη».

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:09

Πετρέλαιο: Ολοταχώς για κέρδη - ρεκόρ τον Μάρτιο το Brent

10:07

Εθνική: Ακυρώνει το 1,27% του μετοχικού της κεφαλαίου - Ακόμη 552 εκατ. ευρώ σε buyback

09:59

Έρευνα: Αντικαταθλιπτικό ανακουφίζει από την κόπωση που προκαλείται από long Covid

09:49

Ρούμπιο για πόλεμο στο Ιράν: Οι HΠΑ μπορεί να επανεξετάσουν τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ

09:46

Η Κάγια Κάλας και 12 ΥΠΕΞ της ΕΕ επισκέπτονται την Μπούτσα της Ουκρανίας

09:39

ΟΠΕΚΕΠΕ: Επανατοποθέτηση Τυχεροπούλου στη Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου - Τι απαντά η ΑΑΔΕ

09:39

ΗΠΑ για θανατική ποινή: Σεβόμαστε το δικαίωμα του Ισραήλ να καταρτίζει «δικούς του νόμους»

09:28

ΚΕΦίΜ: Η Ελλάδα χρειάστηκε 13 χρόνια για να επανέλθει στα επίπεδα πραγματικού κατά κεφαλήν εισοδήματος του 2009

09:15

Σήμερα το τελευταίο αντίο στη Μαρινέλλα - Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός της

08:55

Τράπεζα Κύπρου: Στα 481 εκατ. ευρώ τα κέρδη μετά φόρων το 2025 - Ρεκόρ νέου δανεισμού

08:45

Ο Κάρλος Αλκαράθ στο νέο του superyacht

08:43

Αλλάζουν από 1η Απριλίου οι ώρες κοινής ησυχίας

08:38

Βενζίνη και diesel στο «κόκκινο»: Φόβοι για νέα εκτόξευση τιμών

08:29

Aspis: Άλμα πωλήσεων και κερδών με όχημα τις υψηλές τιμές στο πορτοκάλι

08:26

Στα 866 ευρώ η μέση σύνταξη τον Φεβρουάριο - Στα 1.331 ευρώ οι συντάξεις του Δημοσίου

08:25

Το Ιράν συνεχίζει τα πλήγματα - Ο Τραμπ απειλεί αλλά μπορεί και να τερματίσει τον πόλεμο χωρίς το Ορμούζ

08:04

Καθηλωμένοι οι μισθοί λόγω ακρίβειας - Έκρηξη ιδιωτικού χρέους στα 406,7 δισ. ευρώ

08:04

Ενέργεια: Εκτάκτως σήμερα οι υπουργοί της ΕΕ - Φόβοι για νέο κύμα αυξήσεων

07:46

Ακίνητα: Πώς συνδέονται επιφάνειες, διαθεσιμότητα, τιμές και ζήτηση - Ποιες περιοχές προσελκύουν το ενδιαφέρον

07:44

Οριακή νίκη Ανδρουλάκη στην ΚΕ - Οι πρωτιές και οι συσχετισμοί της νέας ΚΕ - Τι κρύβει το Καταστατικό

07:34

Snappi: Ξεπέρασε τους 75.000 πελάτες, στοχεύει στο νέο κοινό του digital banking

07:30

Premia: Ομόλογο με ελκυστική απόδοση - «Βλέπει» χαρτοφυλάκιο 1 δισ. φέτος με «αιχμή» ξενοδοχεία, φοιτητικές κατοικίες

07:18

Αttica Group: Ανοίγει πανιά και στον κλάδο της φιλοξενίας - Εγκαίνια για το Tinos Beach

07:14

CrediaBank: Το στοίχημα της ποιότητας του βιβλίου και η απαιτητική αποτίμηση

07:10

Ο πόλεμος στη διόπτρα των τραπεζών - Οι οίκοι αλλάζουν πλεύση - Η Premia, η Τσάνταλης και το «κρασί»

23:58

Ακροδεξιοί δήμαρχοι στη Γαλλία κατέβασαν τις ευρωπαϊκές σημαίες από τα δημαρχεία τους

23:46

Ο Μερτς ζητά επαναπατρισμό του 80% των 1,3 εκατ. Σύρων που ζουν στη Γερμανία

23:39

Το Ντουμπάι ανακοίνωσε μέτρα 237 εκατ. ευρώ για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

23:33

Συνεχίζεται το sell off στην Micron - «Βουτιά» 30% σε οκτώ ημέρες

23:25

Δεκάδες νεκροί σε Αφγανιστάν και Πακιστάν εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων