INSIDE OUT

Στη Βουλή η σημαία του Ισραήλ - Φώτα, κάμερες, ασφάλεια και Μεγάλος Περίπατος στο debate Μπακογιάννη-Δούκα

12-10-2023 | 07:19
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στη Βουλή η σημαία του Ισραήλ - Φώτα, κάμερες, ασφάλεια και Μεγάλος Περίπατος στο debate Μπακογιάννη-Δούκα

Μετά από μια σειρά εμβληματικά κτίρια σε μεγάλες πρωτεύουσες (Παρίσι, Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Ρώμη, Βρυξέλλες), με τη σημαία του Ισραήλ, προεξάρχουσας της Πύλης του Βραδεμβούργου με postάρισμα του ίδιου του Καγκελάριου Σολτς, ήρθε και η σειρά του ελληνικού Κοινοβουλίου χθες βράδυ να φωταγωγηθεί με την σημαία του Ισραήλ.

«Και η Ελληνική Βουλή απόψε φωταγωγείται με την ίδια σημαία, για να εκφραστεί έτσι και η ανθρώπινη συμπαράσταση, αλλά και δριμύτατη αποδοκιμασία. Συμπαράσταση σε άμαχο ιδίως πληθυσμό, που δεν γίνεται σεβαστός ούτε αφού δολοφονηθεί από αβυσσαλέα χτυπήματα πρωτοφανούς μίσους της Χαμάς, και αποδοκιμασία μιας βίαιης και απίστευτα απάνθρωπης επίθεσης σε κράτος, που καταφεύγει στο αναφαίρετο δικαίωμα της αυτοάμυνας» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Βουλής.

Η φωταγώγηση του κτιρίου είναι πράξη ύψιστου συμβολισμού και εναρμονίζει την Αθήνα με το δυτικό τόξο.

Φώτα που σβήνουν

Το θέμα του φωτισμού της πόλης απασχόλησε όπως ήταν φυσικό και το debate των υποψηφίων Δημάρχων Αθηναίων κ.κ. Κώστα Μπακογιάννη και Χάρη Δούκα. Το οργάνωσε και φιλοξένησε η ΕΡΤ, δίνοντας ίσως μεγαλύτερη σημασία στη φόρμα απ’ όσο χρειαζόταν: π.χ. πόσες παρεμβάσεις ή ερωτήσεις είχαν δικαίωμα να κάνουν οι δύο, ενώ για τον τηλεθεατή δεν προέκυπτε καμία διαφορά, άσε που μπέρδευε άνευ λόγου τη ροή. Κι ενώ η πρώτη ερώτηση ήταν στον Μπακογιάννη για τα σκουπίδια, ο αγχωμένος Δούκας έκανε μια (άσχετη) παρέμβαση και τον ρώτησε για τον Μεγάλο Περίπατο.

Ο Δήμαρχος μίλησε με ικανοποίηση για το νέο φωτισμό της πόλης λέγοντας ότι είναι Led. Ενώ ο Χάρης Δούκας σημείωσε ότι ο φωτισμός είναι αδύναμος, δεν έχει ένταση.

Οι κάμερες

Το κομμάτι της ασφάλειας στην Αθήνα απασχόλησε αρκετά. Χωρίς οι δύο υποψήφιοι (ο ένας της ΝΔ, ο άλλος ΠΑΣΟΚ με στήριξη από ΣΥΡΙΖΑ) να ονοματίσουν γειτονιές ως γκέτο, μίλησαν για την ανάγκη να υπάρχει έλεγχος και αστυνόμευση. Ο κ. Μπακογιάννης είπε ότι το προσεχές διάστημα θα τοποθετηθούν στην πόλη 750 κάμερες και κάλεσε τον Δούκα να πει αν συμφωνεί ή όχι. Ο κ. Δούκας είπε όχι, δεν συμφωνεί.

Το σημείο αυτό ήταν λίγο θεωρητικό βέβαια, αφού την ευθύνη για τις κάμερες έχει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο θα τις τοποθετήσει, θα τις ελέγχει, και φυσικά θα τις πληρώσει.

Όμως κι ο Δήμος Αθηναίων έχει σημαντική συνεισφορά. Να κλαδεύει τα πλατάνια π.χ. της Πανεπιστημίου όταν φουντώνουν μπροστά τους.

Στην πλατεία Αμερικής

Ο Χάρης Δούκας, εμφανώς αγχωμένος και άπειρος τηλεοπτικά, πόσο μάλλον στην πολιτική αντιπαράθεση, μίλησε για την ανάγκη να υπάρχει δημοτική αστυνομία και κανονική αστυνομία σε δημόσιους κοινόχρηστους χώρους. Μάλιστα αποκάλυψε ότι πήγε να κάνει προεκλογική συγκέντρωση στην πλατεία Αμερικής, αλλά αναγκάστηκαν να πάνε αλλού για λόγους ασφάλειας! Το είπε βιαστικά, χωρίς να εξηγήσει τι τους φόβισε, ενώ ούτε ο Μπακογιάννης θέλησε να φωτίσει τι γίνεται τα βράδια στην Πλατεία Αμερικής που προκαλεί φόβο.

Ο Μεγάλος Περίπατος

Λάθος στην υλοποίηση χαρακτήρισε τον Μεγάλο Περίπατο ο Κώστας Μπακογιάννης, επιρρίπτοντας την ευθύνη στη μελέτη, και ειδικότερα «στους συναδέλφους σας καθηγητές στο Πολυτεχνείου», όπως είπε μια-δυο φορές στον επίσης καθηγητή του ΕΜΠ, αντίπαλό του στην κάλπη της Κυριακής. «Η αρχική σύλληψη ήταν σωστή αλλά η υλοποίηση έχει λάθη, αδυναμίες και κενά. Ναι ταλαιπωρήσαμε, ναι εξοργίσαμε, αλλά το τελικό έργο αποζημιώνει, υπάρχουν πολλά δέντρα και υποδομές για ανθρώπους με αναπηρία», τόνισε.

Είπε επίσης ότι η Πανεπιστημίου στοίχισε 3 εκατ. ευρώ και το Σύνταγμα 1 και μισό. Σύνολο 4,5 εκατ. ευρώ. Ο Δούκας δεν τσίμπησε στα των συναδέλφων του καθηγητών, και τα έχωσε για το έργο λέγοντας πως κατέληξε απλά μια διαπλάτυνση, χωρίς κάτι το ιδιαίτερο, ενώ σε μερικά σημεία το πεζοδρόμιο έχει κλίση προς τα μαγαζιά, γεγονός επικίνδυνο για πλημμύρες.

Ισοζύγιο

Στο debate ούτε ο νυν Δήμαρχος έκανε κάποιο τρομερό λάθος ώστε να χάσει, ούτε πρωτοεμφανιζόμενος Χάρης Δούκας έκανε κάτι καταπληκτικό για να ξεσηκώσει τα πλήθη, χάνοντας μια μοναδική ευκαιρία. Με δεδομένο μάλιστα ότι στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται το χάος, άρα δεν αναμένεται να υπάρχουν πλήθη που έχουν πάθος να πολιτικοποιήσουν τον β’ γύρο, ο Μπακ έχει στο τσεπάκι του τη δεύτερη θητεία, έως το 2029.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:50

Η Μελάνια Τραμπ αρνείται οποιαδήποτε σχέση με τον Τζέφρι Έπστιν

23:45

Ο αυτοκρατορικός πιγκουίνος επισήμως στα «απειλούμενα» είδη

23:40

Το Άγιο Φως θα φτάσει στην Κύπρο με ειδική πτήση της Aegean

23:36

Ερντογάν προς Πεζεσκιάν: Προτρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για ειρήνη

23:25

Ισραήλ: Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου μιλά για «σκληρό πλήγμα» κατά της Χεζμπολάχ

23:10

Wall Street: H ελπίδα για εκεχειρία διεύρυνε το «relief rally»

23:00

Λονδίνο: Έκλεψε τσάντα με αυγό Φαμπερζέ αξίας 2,2 εκατ. λιρών - Το πούλησε για ναρκωτικά

22:59

Χρυσός: Τρίτη ημέρα κερδών με φόντο την εκεχειρία

22:47

Ρωσία: Οι αρχές συνέλαβαν γνωστό ερευνητή δημοσιογράφο

22:27

Πασχαλινή εκεχειρία στην Ουκρανία ανακοίνωσε ο Πούτιν - Σε ισχύ από τo Μ. Σάββατο

22:18

ENTSOG: «Οι χώρες της ΕΕ να ξεκινήσουν να αποθηκεύουν φυσικό αέριο από τώρα»

22:03

Reuters: Ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο απόσυρσης αμερικανικών δυνάμεων από την Ευρώπη

21:48

Κέρδη για το πετρέλαιο αλλά με «φρένο» από τις διαπραγματεύσεις Ισραήλ - Λιβάνου

21:34

Λίβανος: Στους 303 οι νεκροί από τους χθεσινούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ

21:20

Το πρώτο μη ιρανικό τάνκερ διέσχισε τα Στενά του Ορμούζ

21:08

Τραμπ: Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία με το Ιράν - Χαμενεΐ: Δεν θα παραιτηθούμε από τα δικαιώματά μας

20:55

Ρωσία: Διαψεύδει τις βρετανικές ανησυχίες για απειλή στις υποθαλάσσιες υποδομές

20:42

ΥΠΟΙΚ Ιταλίας για Μέση Ανατολή: Αναστολή δημοσιονομικών κανόνων εάν συνεχιστεί η κρίση

20:30

Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης: Δίνει 5 δισ. ευρώ στις οικονομίες που επλήγησαν από τον πόλεμο

20:19

Γάλλος αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Η Ρωσία αποτελεί διαρκή απειλή για την Ευρώπη

20:07

H Βρετανία παρακολουθούσε επί ένα μήνα τρία ρωσικά υποβρύχια στον Ατλαντικό

19:55

Τέσσερις δράσεις του ΠΟΥ για την «Μία Υγεία»

19:45

Ρούτε για πόλεμο στο Ιράν: Οι χώρες του ΝΑΤΟ κάνουν όλα όσα έχει ζητήσει ο Τραμπ

19:35

Πρωθυπουργός Γροιλανδίας: Είμαστε ένας περήφανος λαός και όχι ένα κομμάτι πάγου

19:25

Παπουτσάνης: Στα 16,5 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών το Α’ Τρίμηνο 2026

19:14

Ευρωαγορές: Υποχώρησαν οι δείκτες καθώς δοκιμάζεται η εκεχειρία ΗΠΑ-Ιράν

19:00

Τα γεύματα των θρησκευτικών εορτών είναι σε όλο τον κόσμο ακριβά

18:48

Από εβδομάδα οι επαφές Ισραήλ με Λίβανο - Νετανιάχου: Επί τάπητος ο αφοπλισμός της Χεζμπολάχ

18:38

Μητσοτάκης για social media: «Να βάλουμε στοπ στον εθισμό» - Οι παρεμβάσεις που ακολουθούν

18:26

Μερτς: Χρειάζεται εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας για να στείλουμε πλοία στα Στενά του Ορμούζ