INSIDE OUT

Μητσοτάκης, Ζελένσκι, Top Gun και F16 – Blame Game μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

22-08-2023 | 07:10
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μητσοτάκης, Ζελένσκι, Top Gun και F16 – Blame Game μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Το «μενού» στο δείπνο των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων περιελάμβανε ως «επιδόρπιο» την «Διακήρυξη των Αθηνών». Με «γκεστ» τον πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι – της χώρας που γεωγραφικώς μέχρι σήμερα η κλιματική αλλαγή δεν έχει «μετακομίσει» στα Βαλκάνια – οι ηγέτες στην κοινή τους δήλωση τόνισαν την ακλόνητη υποστήριξη «στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Λεπτομέρεια: Οι προσεκτικές αναφορές στη Ρωσία και η αναφορά στην προ 20ετίας «Σύνοδο της Θεσσαλονίκης» - επί Κώστα Σημίτη – που άνοιξε τον δρόμο για τα Δυτικά Βαλκάνια στην Ευρώπη. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έβγαλε εκείνη την ξεχασμένη Σύνοδο από τη διπλωματική ναφθαλίνη «υπό το πρίσμα της νέας γεωπολιτικής πραγματικότητας».

Η κοινή δήλωση Μητσοτάκη – Ζελένσκι και το ΝΑΤΟ

«Δεν υπάρχει περίπτωση να αναγνωρίσουμε ποτέ την παράνομη προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας από τη Ρωσία» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης και Ζελένσκι υπέγραψαν κοινή δήλωση για την ευρωατλαντική πορεία της Ουκρανίας: «Είμαστε συνοδοιπόροι και συμπαραστάτες» όπως είπε ο πρωθυπουργός.

Τώρα, άλλο αν πέταξε προ ημερών εκείνη τη «χαζομάρα» ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. Έλεγε να παραχωρήσει εδάφη η Ουκρανία στη Ρωσία για να ενταχθεί στη Συμμαχία. Άλλο εκείνο...

«Η Ρωσία πρόσφατα τερμάτισε τη συμφωνία για τα σιτηρά. Οι συνέπειες του πολέμου, ξεπερνούν τα όρια της ηπείρου μας. Πάνω από το 50% των σιτηρών εξάγονται με πλοία ελληνικών συμφερόντων», υπενθύμισε ο πρωθυπουργός και απευθύνθηκε στον Ζελένσκι επικαλούμενος μια αποστροφή από την Ασκητική του Καζαντζάκη: «Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: “Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;” Πολέμα!».

Οι ειδήσεις από τον Ζελένσκι για τα F-16

Μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έβγαλε στη φόρα όλα τα «ψώνια» που πήρε από την Αθήνα και κλείδωσε στις «βαλίτσες» του.

«Η Ελλάδα εντάχθηκε στον αεροπορικό συνασπισμό: Θα εκπαιδεύσει τους πιλότους μας στα F-16. Η Ελλάδα ετοιμάζει επίσης νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία».

Σε μερικές αναχαιτίσεις με τους συμμάχους μας στη γείτονα να τους βάλουμε, Top Gun θα γίνουν.

Βγάζει «αφρούς» η Μόσχα με τα F-16

Την ίδια ώρα, η Ρωσία καταδίκαζε την απόφαση της Δανίας και της Ολλανδίας να προσφέρουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία, μιλώντας για κλιμάκωση.

Η Δανία αποφάσισε να δωρίσει 19 αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία. Και ο Δανός υπουργός Άμυνας Γιάκομπ Έλεμαν-Γένσεν διαβεβαίωσε ότι η Ουκρανία θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα F-16 μόνον εντός του εδάφους της.

Η ευφάνταστη ιδέα για χρήση F-16 μόνο εντός των συνόρων δεν είναι νέα. Τέτοια θα δώσουν οι ΗΠΑ και στην Τουρκία, που δεν θα κάνουν υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και δεν θα παραβιάζουν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο. Πρόκειται για νέο «μοντελάκι» που - κατά πώς φαίνεται – θα «φορεθεί» πολύ κατά περίπτωση.

Εδώ Παππάς, εκεί Παππάς, πού το μνημόνιο;

Την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια θυμήθηκε ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς.

«Σαν σήμερα η χώρα βγήκε από τα μνημόνια. Σαν σήμερα μπήκαμε στον δρόμο της προοπτικής. Σαν σήμερα απέδωσαν οι προσπάθειες που καταβάλαμε και μπήκαν οι βάσεις που θέσαμε όλες και όλοι μαζί. Δεν πρέπει να ξεχνάμε», έγραψε υπερηφάνως στον λογαριασμό του στα social media.

Παρέλειψε να αναφέρει ποιος έβαλε τη χώρα στο τελευταίο μνημόνιο από το οποίο και υπερηφάνως μας έβγαλε.

Ναι, στις 21 Αυγούστου 2018, ο Αλέξης Τσίπρας είχε ανακοινώσει με διάγγελμα από την Ιθάκη την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Και είχαν ετοιμάσει και φιέστα, αλλά δεν έγινε. Μεσολάβησε η τραγωδία στο Μάτι και ακολούθησε ο ανασχηματισμός της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Πού θα «πρασινίσει» ο χάρτης των εκλογών;

Πλέον πάνε χρόνια από τότε που ο χάρτης των εκλογών ήταν πράσινος ή τουλάχιστον είχε πράσινες μερικές περιοχές, εκείνες τουλάχιστον που έπαιρνε παραδοσιακά το ΠΑΣΟΚ. Λοιπόν, στη Χαριλάου Τρικούπη δουλεύουν πάνω σε αυτό σε αυτό το πρότζεκτ. Κάνουν υπολογισμούς και μετράνε κουκιά. Και σε ορισμένες περιφέρειες ποντάρουν ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ να περάσει στον β’ γύρο. Αυτό είναι το κρίσιμο για να πετύχει το σχέδιο.

Αν συμβεί αυτό, ακολούθως προσβλέπουν στην ανατροπή. Πώς; Στη βοήθεια από αντάρτες της ΝΔ. Κάτι «παίζεται» σε Δυτική Μακεδονία και Βόρειο Αιγαίο. Λέτε;

Blame game

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ παραμένουν μια ωραία ατμόσφαιρα. Όχι που θα έκαναν και συνεργασία στις αυτοδιοικητικές εκλογές, που ήθελαν κάποιοι. Ένα παράδειγμα όπου σφάζονται δημόσια είναι το Κιλκίς. Με ανακοίνωση η νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον τοπικό γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Λάζαρο Παζαρτζικλή και τον βουλευτή Στέφανο Παραστατίδη για τη μη συγκρότηση κοινού ψηφοδελτίου για τη διεκδίκηση του δήμου.

«Κωλυσιεργία άνευ λόγου» τους χρεώνουν, «προσχηματική επίκληση των βουλευτικών εκλογών», «συνεχή αναβλητικότητα» και «παιδαριώδεις δικαιολογίες» για να μη γίνει ούτε… προπαρασκευαστική συζήτηση. Ναι, ούτε εκεί δεν έφτασαν...

Φυσικά, το ΠΑΣΟΚ απάντησε αρμοδίως και καταλλήλως. Ο τοπικός γραμματέας του ήλιου του πράσινου μίλησε για «τοξικό “τοπικό” θυμό» των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και ανέλυσε το θέμα ψυχοπολιτικά: «Επειδή το κόμμα τους στο Κιλκίς κατάφερε να διαπρέψει, επιτυγχάνοντας το δεύτερο χειρότερο ποσοστό του πανελλαδικά μετά τη Χίο, και θεωρούν ότι γι’ αυτό ευθύνεται το ΠΑΣΟΚ και όχι οι ίδιοι».

Φημονόη

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:29

ΙΕΛΚΑ: Στο 2,45% ο πληθωρισμός στα σουπερμάρκετ τον Ιανουάριο 2026

09:15

Γαλλία: Η οικονομική εισαγγελία ξεκινά έρευνα σε βάρος του πρώην υπουργού Τζακ Λανγκ

09:08

Τραμπ: Υπέγραψε διάταγμα που περιλαμβάνει απειλή δασμών σε βάρος χωρών που έχουν εμπορικές συναλλαγές με το Ιράν

08:59

Τι να μην κάνετε στο Μιλάνο

08:50

Ποιο είναι το project 67,2 εκατ. της Fulgor (Cenergy – Viohalco) με το «βλέμμα» στις Στρατηγικές Επενδύσεις

08:33

Υποδομές: «Σήμα» στους κατασκευαστές για οδικά έργα στην Αττική (Πρότυπες Προτάσεις)

08:26

Η πράσινη μετάβαση απογειώνει το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων: Ποιος θα πληρώσει τα 5 τρισ.

08:13

Νέο Αεροδρόμιο Κρήτης (Καστέλι): Προκηρύχθηκε ο κρίσιμος για την υποδομή διαγωνισμός για τα συστήματα αεροναυτιλίας

08:07

Το «crash test» του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων

08:00

Ταμείο Ανάκαμψης: «Γκάζι» από την ΑΑΔΕ για τα έργα της φορολογικής διοίκησης – Προσλαμβάνει ανεξάρτητο ελεγκτή για την παρακολούθηση των στόχων

23:55

Ζελένσκι: Ζητά ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας και επιδιόρθωση των δικτύων ηλεκτροδότησης

23:45

Στην Πάτρα έως την Κυριακή οι προσομοιωτές F-16 και F-35 της Πολεμικής Αεροπορίας

23:35

BBC: Πάνω από 177.000 οι νεκροί Ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία

23:23

Συνάντηση Δένδια με Ινδό ΥΠΕΞ: Στο επίκεντρο περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις

23:10

Wall Street: Ιστορικός Dow «πάτησε» τις 50.000 μονάδες - Η καλύτερη συνεδρίαση από τον Μάιο

22:49

ΗΠΑ: Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας θέλει να απελάσει τον 5χρονο Λίαμ από τον Ισημερινό

22:33

Σταθερό το πετρέλαιο μετά τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν για τα πυρηνικά

22:23

Συνάντηση Μελόνι με τον Εμίρη του Κατάρ πριν από την έναρξη της Χειμερινής Ολυμπιάδας

22:03

Πολωνία: Ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης που έχει λάβει άσυλο από την Ουγγαρία

21:53

Κέρδη για τον χρυσό ελέω δολαρίου και Ιράν-ΗΠΑ - «Βουτιά» 8,7% για το ασήμι στην εβδομάδα

21:42

Ο Γκουτέρες χαιρετίζει την επανέναρξη των συνομιλιών ΗΠΑ–Ιράν

21:30

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί το Πεκίνο ότι διεξήγαγε μυστικές πυρηνικές δοκιμές

21:18

ΗΠΑ: Στις 8 Ιουνίου θα δικαστεί ο Λουίτζι Ματζιόνε

21:03

Τραμπ: Θέλει να δώσει το όνομά του στο αεροδρόμιο Ντάλες της Ουάσινγκτον για να ξεμπλοκάρει κονδύλια δισεκατομμυρίων

20:46

Ο ΟΑΣΕ είναι έτοιμος να φιλοξενήσει τον Σεργκέι Λαβρόφ στη συνέλευση των ΥΠΕΞ στο Λουγκάνο

20:30

Η επέλαση των stablecoins και οι προκλήσεις για το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ

20:15

ΗΠΑ: κυρώσεις σε 15 οντότητες και 14 πλοία για παράνομο εμπόριο ιρανικού πετρελαίου

20:01

ΑΑΔΕ: Ανοίγει στις 9 Φεβρουαρίου το ΟΣΔΕ για διορθώσεις στις αιτήσεις αγροτών 2024–2025

19:42

Μακρόν: Θέλουμε λιγότερες ώρες πίσω από τις οθόνες για τους μαθητές

19:27

Θεοδωρικάκος: Ενίσχυση 290 εκατ. σε 112 επενδυτικά σχέδια για τα καθεστώτα «Μεταποίηση» και «Ειδικές Περιοχές Ενίσχυσης»