INSIDE OUT

Ένας άστεγος για τον Κυριάκο - Θα γράψει «5»; Από την Σαμπιχά στον Φερχάτ, σε περιδίνηση ο ΣΥΡΙΖΑ 

13-06-2023 | 07:25
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Μερικοί θα σταθούν στο σκουριασμένο παράθυρο της κουζίνας και τα παλιά παντζούρια. Άλλοι στο κρεβάτι, που είναι ίσα-ίσα για ενήλικο. Κάποιοι μπορεί να πουν ότι είναι ένα χάλια διαμέρισμα. Για τον κ. Κώστα όμως, είναι ο παράδεισος. Γιατί επί 2,5 χρόνια κοιμόταν έξω στον δρόμο. Άστεγος.

Κοιτάζω ξανά και ξανά το δεκάλεπτο βίντεο με τον Κυριάκο που επισκέπτεται τον κ. Κώστα, που συνάντησε ως ΠΘ το 2022 στην προβλήτα Ε7 του Λιμανιού του Πειραιά και βλέπω μπροστά μια τεράστια νίκη να έρχεται. Συμπονετικός, ειλικρινής, αυθεντικός. Μοναδικό ψεγάδι ότι δεν ήπιε μια γουλιά απ’ τον μέτριο. Ούτε ο Κώστας δεν το πρόσεξε όμως.

Η επιλογή, αντί για ένα ακόμα αδιάφορο προεκλογικό spot, της ανεπιτήδευτης συνάντησης και κουβέντας με τον Κώστα στα Καμίνια, είναι ένα δυνατό χαστούκι στους πολιτικούς του αντιπάλους.

Το προεκλογικό φίνις προβλέπεται δυνατό. «Πάμε, τώρα, να γράφει το ποσοστό μας "5" μπροστά, να ξεπεράσουμε το 50% στα Δωδεκάνησα», είπε χθες στην Πάτμο. Συγκρατώ το «5» μπροστά και περιμένω τη Μάρα Ζαχαρέα να θέσει το θέμα απόψε στη συνέντευξη.

Άνεση

Η μίνι-περιοδεία σε Αρκιούς, Λειψούς και Πάτμο είχε μεγάλα κύματα αγάπης για τον Κυριάκο. Υπήρξε κάποιος ακόμα πιο χαρούμενος όμως. Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, στον οποίο έγινε ξεχωριστή αναφορά. «Με τον Γιώργο Χατζημάρκο η αλήθεια είναι ότι έχουμε μία απευθείας επικοινωνία. Έχει την άνεση να μου στέλνει συχνά μηνύματα με μικρά προβλήματα τα οποία σας ταλανίζουν», είπε ο Πρόεδρος της ΝΔ, κάνοντας πολλούς άλλους περιφερειάρχες να ζηλέψουν λίγο.

Βόμβες Αϋφαντή

Την ώρα που ένας Μητσοτάκης συζητά χωρίς φτιασίδια μ’ έναν πρώην άστεγο στα Καμίνια, του Αλέξη του πάει κάθε μέρα Τρίτη και 13. Χθες ήρθε ο παλιός του διπλωματικός σύμβουλος, ο Γ. Αϋφαντής να δώσει πόνο. Αφορμή, η μετωπική στη Ροδόπη, οι 12.000 και πλέον σταυροί που έλαβε εκεί ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Οζγκιούρ Φερχάν, οι καταγγελίες ότι υπήρξε κινητοποίηση του Τουρκικού Προξενείου για να συμβεί αυτό, και να βγει πρώτο κόμμα μόνο στον εν λόγω Νομό, ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αϋφαντής μίλησε κι έριξε βόμβες, θυμίζοντας την άγαρμπη απόσυρση από το ευρωψηφοδέλτιο του ’14 της Σουλεϊμάν Σαμπιχά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απέσυρε την Σαμπιχά, -μια ρομά ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών-, γιατί δεν την ήθελε το τουρκικό Προξενείο. Αυτή ήταν η βόμβα. Παρ’ ότι η υποψηφιότητα είχε περάσει με 167 ψήφους υπέρ και δύο αποχές από την τότε ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, η υποψηφιότητα κόπηκε ψυχρά με μια ανακοίνωση.

Συνέβη το 2014

«Ήλθα, λοιπόν, κατάμουτρα αντιμέτωπος σε ανύποπτο χρόνο (Ιούνιος 2014) με την πικρή αλήθεια της προνομιακής επιρροής της τουρκικής πρεσβείας στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και με απτή συναλλαγή: προώθηση τουρκοφρόνων πολιτευτών τύπου Ζεϊμπέκ (τώρα πλέον και του Οζγκιούρ, 2 στα 2!) στην ελληνική Βουλή μέσω ΣΥΡΙΖΑ, έναντι μαζικής κατάθεσης στο εκλογικό ταμείο του κόμματος των 30-40.000 περίπου μειονοτικών ψήφων, χονδρεμπορικής επιρροής της τουρκικής πρεσβείας σε Ροδόπη και Ξάνθη» άφησε απαλά τη βόμβα το 2023 ο Αϋφαντής.

Προνομιακή πρόσβαση

«Κοντολογίς, έφυγα όταν εισέρρεαν στον ΣΥΡΙΖΑ τα μιλιούνια στελεχών που ανακάλυψαν ότι είχαν κάποιο θείο ή αδελφό της γιαγιάς τους στο ΕΑΜ. Διέσωσα –όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε– την αξιοπρέπειά μου, διότι λίγο αργότερα η κ. Μπαρουκτσού (τρίτη στην ιεραρχία στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα) απέκτησε, μέσω του συντρόφου της, που ήταν ο νέος διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, προνομιακή πρόσβαση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και πλέον πρωθυπουργό…». Στο σημείο αυτό «φωτογραφίζει» τον διάδοχό του Βαγγέλη Καλπαδάκη, ο οποίος εξακολουθεί να είναι στον κύκλο των έμπιστων συνεργατών του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι καταγγελίες Αϋφαντή είναι βαρύτατες καθώς εμφανίζουν τον Αλέξη Τσίπρα ως περίπου υποκινούμενο από το μακρύ χέρι της Άγκυρας στην Ελλάδα με αντάλλαγμα ψήφους.

24 Απριλίου 2014

Μένοντας στα γεγονότα, θυμίζω ότι στο ερώτημα γιατί τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ «απέσυρε» τη Σαμπιχά Σουλεϊμάν, ο τότε εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Π. Σκουρλέτης δήλωσε (στον Alpha 9,89): «Την αποσύραμε γιατί κάνουμε μια πολιτική αρχών με βάση τις αξίες μας και τις πεποιθήσεις μας στη Θράκη».

Στο Ηράκλειο

Ειρωνεία της τύχης. Αύριο ο κ. Τσίπρας θα βρίσκεται στο Ηράκλειο. Και τότε, το 2014 που κόχλαζε το θέμα Σαμπιχά ήταν στο Ηράκλειο, σε εκδήλωση στο Βιάννο, παρουσία βουλευτών του μεταξύ των οποίων και ο πασοκογενής Γ. Μιχελογιαννάκης, ο οποίος με επιστολή του είχε θέσει «θέμα Χριστόπουλου» (ο τελευταίος είχε ταχθεί υπέρ της αποπομπής Σαμπιχά). Στην επιστολή του ο τότε βουλευτής υποστήριζε ότι «δεν είναι το ίδιο οι Πομάκοι, οι Ρομά και οι τουρκογενείς, δεν είναι η μειονότητα ενιαίο, συμπαγές, τούρκικο μόρφωμα».

Αυγή

Ενώ το μακρινό 2014 η εφημερίδα «Αυγή» σκιαγραφούσε εκ των υστέρων την κ. Σαμπιχά ως ακροδεξιά της ΕΥΠ. «Ποιος είχε τη φαεινή ιδέα να συμπεριφερθεί με την αραχνιασμένη νοοτροπία της ΕΥΠ και να υποβάλει στον ΣΥΡΙΖΑ, σχεδόν λάθρα, την υποψηφιότητα μιας μουσουλμάνας Ρομά, που έχει υιοθετηθεί εδώ και χρόνια από την ελληνική Ακροδεξιά;», έγραφε τότε. Το «ανάθεμα» το πήρε πάνω του με γενναιότητα ο τότε γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Βίτσας.

Υπήρξαν αντιδράσεις

Ο κ. Βίτσας εμφανίστηκε έντονα αυτοκριτικός σε ό,τι αφορά την επιλογή της κ. Σουλεϊμάν, λέγοντας (Alpha 9,89) πως «υπάρχουν στιγμές που χρειάζεται μια προηγούμενη δεύτερη σκέψη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεύτερη σκέψη και λόγω χρόνου και απειρίας δεν κάναμε». Στη συνέχεια κ. Βίτσας αποκάλυψε ότι «υπήρξαν αντιδράσεις σχετικά με αυτή την επιλογή που έπρεπε να τις σκεφτούμε πολύ σοβαρά. (…) Χρειαζόταν μια τέτοια υποψηφιότητα όπως αυτή του Μεστάν Οσμάν Ουμίτ χωρίς να συγκρίνω πρόσωπα».

Η επίσκεψη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό χθες με στόχο να «απαντήσει» στις κατηγορίες της ΝΔ για τη σχέση του Προξενείου με την Κουμουνδούρου, σκιάστηκε από τη βόμβα Αϋφαντή.

Ο Αλέξης αναζητά way out από την περιδίνηση,

στην Κρήτη και στο debate. Θα βρει;

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:10

ΥΠΕΣ: Ψευδές ότι το πόρισμα της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου επεστράφη από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

13:56

Ο Καβάφης «επιστρέφει» στην Αλεξάνδρεια: Το Ίδρυμα Ωνάση αποκατέστησε την Οικία Καβάφη

13:37

Εργαζόμενους από τρίτες χώρες αναζητά η ελληνική βιομηχανία

13:23

Ρωσία: Επτά νεκροί από κατάρρευση πολυκατοικίας στο Μπέλγκοροντ από πλήγμα ουκρανικού πυραύλου

13:13

Το μεγαλύτερο έργο στη χώρα η γραμμή 4 του Μετρό

13:00

Τουρισμός: Ελλάδα ψηφίζουν οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές - Οι θετικοί οιωνοί για τη σεζόν του 2024

12:54

Ουκρανία: Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από παραμεθόριες περιοχές στην επαρχία του Χαρκόβου

12:50

Γκουτέρες: Εκ νέου έκκληση του γ.γ. του ΟΗΕ για άμεση εκεχειρία στη Γάζα

12:23

Ερντογάν στην «Καθημερινή»: Η έγερση ζητημάτων κυριαρχίας δεν βλάπτει τον διάλογο

12:11

Μητσοτάκης στη Millieyt: Είμαστε γείτονες και όχι εχθροί

11:59

Ρωσία: Πυρκαγιά ξέσπασε σε διυλιστήριο στο Βόλγκογκραντ έπειτα από ουκρανική επίθεση με drone

11:55

Γάζα: Συνεχίζεται ο βομβαρδισμός της Ράφα

11:39

Στην πρωτοποριακή αποστολή LISA της ESA για ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων συμμετέχει το Αστεροσκοπείο Αθηνών

11:29

Μπάιντεν: Εφικτή η κατάπαυση του πυρός αν η Χαμάς απελευθερώσει τους ομήρους

11:21

Κικίλιας: Η μάχη χθες στην πυρκαγιά στη Ρόδο δείχνει το μοντέλο που θα πρέπει να κινηθούμε όλη την αντιπυρική περίοδο

11:13

Μητσοτάκης: Διαρκής και έμπρακτη η στήριξη μας στις μητέρες

11:06

Πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Λιθουανία

10:59

Ισπανία: Οι Σοσιαλιστές του Σάντσεθ επιδιώκουν τη νίκη στις περιφερειακές εκλογές στην Καταλονία

10:47

Νότια Αφρική: Άνδρας ανασύρθηκε ζωντανός από τα ερείπια 5 ημέρες μετά την κατάρρευση κτιρίου

10:40

To τουριστικό «θαύμα» της Αίγινας: Το 2023 προσέλκυσε 2, 3 εκατ. επισκέπτες

10:17

Χ.Α.: Στόχος η επιστροφή στα επίπεδα που ήταν πριν την απώλεια της επενδυτικής βαθμίδας το 2010

10:05

ΕΚΤ: Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Απρίλιο «κλειδώνουν» τη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο

09:52

Σε εξέλιξη η αποστολή των φακέλων για την επιστολική ψήφο

09:33

Τα smartphones που «έσπασαν» τα ταμεία το α’ τρίμηνο του 2024

09:24

ΥΠΑΑΤ: Πληρωμές σχεδόν 2,2 δισ. ευρώ στον αγροτικό τομέα έως το τέλος του 2024

09:09

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Στόχος να διατηρούνται ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και στο ανώτατο επίπεδο

09:01

Αμερικανικές δυνάμεις κατέστρεψαν drones των Χούθι στον Κόλπο του Άντεν

08:54

Φουντώνει η μάχη στην αγορά εμφιαλωμένου νερού και αναψυκτικών - Οι βασικοί πρωταγωνιστές

08:29

Ενέργεια: 2η παγκοσμίως η Ελλάδα το 2023 σε «ηλιακό μερίδιο» στον ηλεκτρισμό

08:16

Καύσιμα: Μικρή πτώση προσδοκά η αγορά - Πιο φειδωλές οι προβλέψεις για το 2024