INSIDE OUT

Το άγχος του Αλέξη για την προσέλευση - Η μαύρη τρύπα, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα ομπρελίνα

13-05-2022 | 07:36
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Ουρές ως κάτω στην κοιλάδα… Τρίβω τα χέρια ευχαριστημένη καθώς πέφτει ο οβολός. Οι ερωτήσεις απλές και βατές: Θα βγω; Σε ποια θέση θα βγω; Ο αντίπαλός μου πως θα πάει; Τι να κάνω για να βγω ψηλότερα; Τα αλλεπάλληλα Συνέδρια, οι εκλογές σε όλο το πολιτικό φάσμα για Κεντρικές Επιτροπές, και οργανώσεις, φέρνουν μιλιούνια πελάτες στο Μαντείο. Σειρά έχει την Κυριακή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Άντε να γίνει και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να πάρω μια ανάσα τον Ιούνιο- αν κι εκεί θα συνεχιστεί το έργο με τις εκλογές στις Νομαρχιακές για Γραμματείς. Το καλοκαίρι θα με βρει πλουσιότερη σίγουρα – να δω που θα τη βγάλω φέτος με τους τουρίστες του Κικίλια. Ελπίζω στους φίλους μου, τι άλλο;

Και ηλεκτρονικά

Τρεις κάλπες ανοίγουν την Κυριακή στον ΣΥΡΙΖΑ: δύο για Πρόεδρο, μια για Κεντρική Επιτροπή. Οι της Κουμουνδούρου κανόνισαν οι αλλαγές στο Καταστατικό να γίνουν με ηλεκτρονική ψηφοφορία το Σάββατο από τους συνέδρους. Είδες η Κουμουνδούρου; Άφησε πίσω της τον τεχνοφασισμό κι ανακαλύπτει τα καλά της τεχνολογίας. Το άγχος του Προέδρου Αλέξη είναι μεγάλο, κι ας φαίνεται αυτό παράλογο καθώς δεν υπάρχει άλλος υποψήφιος.

Πόσοι κι από που

Η αγωνία έγκειται σε δύο στοιχεία: πόσοι θα ψηφίσουν , αλλά και από που. Στην μια κάλπη το σώμα είναι τα 61.000 μέλη που είχαν εγγραφεί έως 31 Μαρτίου. Στην άλλη όμως είναι όσοι έγιναν μέλη έως και πάνω απ’ την κάλπη. Βλέπουν να προσέρχονται 110.000-120.000 στις κάλπες. Όμως φαίνεται ένα ρεύμα εγγραφής νέων μελών σε επαρχία, ενώ σε λεκανοπέδιο υπάρχει αεράκι. Υπάρχει ανησυχία για το ποιοτικό, καθώς στο λεκανοπέδιο, θεωρείται ότι εκφράζονται περισσότερο οι ευάλωτοι, τα μεσοστρώματα, οι νέοι. Επίσης το λεκανοπέδιο βγάζει κυβερνήσεις. Έχει άλλη δυναμική γενικά. Κι αν αυτοί δεν ελκύονται πια από τον Αλέξη, από ποιόν ελκύονται;

Η μαύρη τρύπα

Ένας φόβος είναι ότι δεν εκφράζονται από κανέναν, ή θα μετακινηθούν. Είναι αυτό που «βλέπει» κι ο Μαραντζίδης (iefimerida) όταν λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί ν’ ανεβαίνει, αλλά όχι τόσο ώστε να κάνει την διαφορά; Σκέφτομαι το σύμπαν της αριστεράς και τη νέα μαύρη τρύπα που ανακαλύφθηκε χθες. Την Τοξότης Α*.

Απέχει περίπου 26.000 έτη φωτός από τη Γη, έχει μάζα περίπου 4 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο και καταναλώνει μια τεράστια ποσότητα υλικών (σκόνης, αερίων και ολόκληρων άστρων) που έλκονται από την πανίσχυρη βαρυτική έλξη της.

Ο φόβος είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε για πάντα στην μπάντα των «μνημονιακών» κομμάτων, κι ως εκ τούτου, δυνάμεις του αναζητούν αλλού έκφραση, ή έχουν πάει σπίτι τους. Βλέπουν επίσης με λίγο τρόμο, ότι η απλή αναλογική απελευθερώνει δυνάμεις , κι αυτή η τρύπα αφορά και τον δικό τους χώρο. Αν δεν σου έρθουν πχ άλλοι 40.000 από Αττική, μήπως δεν σε θεωρούν πλέον ελπίδα;

Σκληρές γραμμές

Εάν οι δύο κάλπες για το μοναδικό υποψήφιο , τον Πρόεδρο έχουν ευρύτερα χαρακτηριστικά, στην κάλπη για ΚΕ ο αγώνας είναι κλασσικός. Οι, της Ομπρέλας θα μετρηθούν και δίνουν υπέρ πάντων αγώνα για να ‘γράψει 3 μπροστά’, που έλεγε κι ο Λαφαζάνης παλιά, σ’ ένα άλλο Συνέδριο. Στην Αττική, τα εγγεγραμμένα 29.000 μέλη θα αποφασίσουν για 150, δηλαδή την μισή ΚΕ. Οι γραμμές είναι σκληρές. Βασικοί πρωταγωνιστές, όπως πχ ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Τζανακόπουλος κινδυνεύουν να μην καταγράψουν δυνάμεις.

Και χαρτάκια

Οι «53» κατεβάζουν δύο 40άδες, με μια κοινή δεκάδα που περιλαμβάνει τους πρωτοκλασάτους (Βούτση, Τσακαλώτο, Φίλη, Σκουρλέτη, Θεανώ κλπ). Οι Προεδρικοί το αφήνουν επίτηδες τελευταία στιγμή για να μην προκαλέσουν δυσαρέσκειες. Τουλάχιστον εκεί στην Κουμουνδούρου ξέρουν πόσα μέλη έχει η Κεντρική Επιτροπή τους και τι σταυροδοσία υπάρχει. Για σκέψου να είσαι Χαριλάου Τρικούπη, δέκα μέρες πριν το Συνέδριο και να μην ξέρεις πόσα μέλη θα έχει η ΚΕ σου;

Με ή χωρίς βιογραφικό;

Εν τω μεταξύ, στη λίστα των υποψηφίων της ΚΕ που δόθηκε χθες, άλλοι υποψήφιοι έχουν βάλει βιογραφικό (με bold) , κι άλλοι όχι (με γκρι). Στο σύμπαν του ΣΥΡΙΖΑ φυσικά τίποτα δεν είναι τυχαίο. Οι της Ομπρέλας επέλεξαν να μην στείλουν, σε μια λογική ότι σημασία έχει το συλλογικό, κι όχι τα άτομα. Όμως υπάρχουν κι άλλοι που δεν έστειλαν, χωρίς να είναι ομπρελίνοι. Η αδελφή του Προέδρου πχ η Ζανέτ Τσίπρα. Ο Σπίρτζης. Οι Στέλιος και Νίκος Παππάς. Ροζ παπαγαλάκι μου έλεγε πως μάλλον δεν έστειλαν, όσοι είναι σίγουροι πως θα βγουν.

Ερωτηματικά

Δεν έχω καμία αμφιβολία πως οι εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ για ΚΕ θα είναι με τάξη, ασφάλεια, κάλπες, εφορευτική επιτροπή και πλήρη διαφάνεια. Εκεί που προβλέπω μπάχαλο είναι μετά. Στην ερμηνεία των ποσοστώσεων που έχουν πει για την ΚΕ. Πχ, από τους 29 βουλευτές στο λεκανοπέδιο, φαίνεται πως θα εκλεγούν οι 21. Άρα 8 θα μείνουν εκτός. Οι γυναίκες βουλευτές της Αττικής πάντως , (επειδή είναι τόσο λίγες !) κοιμούνται ήσυχες. Θα βγουν όλες λόγω ποσόστωσης (Θεανώ, Μαριλίζα, Κασιμάτη, Ραλλία, Καφαντάρη). Τι θα γίνει με τον Κουρουμπλή; Θα ενταχθεί ξανά στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή του στην ΚΕ; Πως θα πάνε οι κομματικές φίρμες στην ΚΕ; Πολλά ερωτηματικά για την επόμενη μέρα.

Ετοιμάζει βαλίτσες

Την ώρα της αγωνίας του Αλέξη πάνω απ’ τις κάλπες, ο Κυριάκος ετοιμάζει βαλίτσες για Ουάσιγκτον. Δευτέρα-Τετάρτη το σημαντικό ταξίδι. Στις αποσκευές του, οι 181 ψήφοι που έλαβε χθες η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Σε αυτές και η Αδάμου (πρώην Μερα 25, νυν ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), και ο Μπογδάνος. Μαζί με Δένδια , Παναγιωτόπουλο, Κεραμέως , Οικονόμου, Χατζηβασιλείου (Διεθνείς Σχέσεις ΝΔ και βουλευτής). Θα δώσει μάχη για να επιστρέψει με κατιτίς παραπάνω από χαμόγελα σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά. Εκτός από την εξαιρετική και μοναδική τιμή για Έλληνα Πρωθυπουργό να μιλήσει στο Κογκρέσο, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και δείπνο στο Λευκό Οίκο. Φυσικά θα τον συνοδεύει η Μαρέβα. Πίσω θα μείνουν ο Άκης, κι ο Πίνατ. Αλλά τα’ χουν βρει.

Σας φιλώ
Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

ΗΠΑ: Η εποχή των τυφώνων στον Ατλαντικό το 2024 αναμένεται «ασυνήθιστη»

23:48

Wall Street: Η χειρότερη μέρα του 2024 για τον Dow - Δεν κράτησε το «ράλι» της Nvidia

23:48

Μπάιντεν: Δεν υπάρχει ισοδυναμία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς

23:43

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν προάγει την Κένυα σε «μείζονα σύμμαχο» εκτός ΝΑΤΟ

23:35

Σε χαμηλό άνω της μιας εβδομάδας η τιμή του χρυσού

23:12

Πτώση στις τιμές του πετρελαίου για τέταρτη μέρα

23:03

Σκυλακάκης: Η απολιγνιτοποίηση δεν είναι πολιτική επιλογή αλλά οικονομική πραγματικότητα

22:42

Κασσελάκης: «Η κινηματικότητα ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ» - Ο κόσμος να στείλει μήνυμα στις ευρωεκλογές

22:10

Βραζιλία: Ο πρόεδρος χαιρετίζει την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από τα ευρωπαϊκά κράτη

22:02

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

21:57

77o Φεστιβάλ Καννών: Ο Νίκος Κολιούκος κέρδισε το δεύτερο βραβείο στο διαγωνιστικό Τμήμα La Cinef

21:46

DeepL: Έφτασε αποτίμηση 2 δισ. δολ. η ευρωπαϊκή ανταγωνίστρια του Google Translate

21:29

Κομισιόν: Συνεχείς υπερβάσεις της τιμής του διοξειδίου του αζώτου στην Αθήνα

21:12

Σδούκου: Παρουσίαση των νέων ενεργειακών στόχων στο Eurelectric Power Summit 2024

21:05

Μητσοτάκης: Να αποκρούσουμε την τοξικότητα και το απολιτίκ lifestyle της αντιπολίτευσης

20:53

Διαβιβάστηκε στη Βουλή η δικογραφία για το «μπάζωμα» στα Τέμπη

20:45

Ελληνόκτητο πλοίο δέχθηκε πυραυλική επίθεση από τους Χούθι

20:21

Μισθολογικό αγκάθι στις αποφάσεις της ΕΚΤ: Πράσινο φως για μείωση 0,25% τον Ιούνιο - Άδηλες οι αποφάσεις του Ιουλίου

20:20

ΑΑΔΕ: «Φύλλο και φτερό» τα γραφεία της ΔΟΥ Χαλκίδας - Οι τρεις «εντολές» Πιτσιλή

20:12

Διασταύρωσαν τα ξίφη τους οι 5 υποψήφιοι Προέδροι της ΕΕ

20:07

Σταϊκούρας: Οριστική λύση με τη νέα γέφυρα Ευήνου στην επανασύνδεση της παλαιάς εθνικής οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων

19:55

Γ. Στάσσης: Οικονομικότητα-βιωσιμότητα-ενεργειακή ασφάλεια το τρίπτυχο για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης

19:45

ΕΚΑΠΤΥ: Αναγκαία η εναρμόνιση με τον Κανονισμό της ΕΕ για τα Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα

19:37

Τζέιμς Γκόρμαν: Αποχωρεί μετά από σχεδόν 2 δεκαετίες στο «τιμόνι» της Morgan Stanley

19:27

Νέα σελίδα για τον Όμιλο Fourlis μετά από 75 χρόνια στην Ελληνική και διεθνή αγορά

19:22

Πορτογαλία: Μεγάλες φοροελαφρύνσεις σε πολίτες 18-35 ετών για την ανάσχεση της μετανάστευσης των νέων

19:20

Αντιπαράθεση Γεωργιάδη-Κωνσταντοπούλου για την παρουσία Μητσοτάκη στα social media

19:09

Μικρά κέρδη στις ευρωαγορές - Τεχνολογικό «γκάζι» από την Nvidia

19:07

ΣΕΒ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται επανεκκίνηση – Οι βασικές προτεραιότητες

18:59

Επί της οδού Πατησίων 85 το Νέο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ