INSIDE OUT

Το άγχος του Αλέξη για την προσέλευση - Η μαύρη τρύπα, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα ομπρελίνα

13-05-2022 | 07:36
Μοιράσου το

Ουρές ως κάτω στην κοιλάδα… Τρίβω τα χέρια ευχαριστημένη καθώς πέφτει ο οβολός. Οι ερωτήσεις απλές και βατές: Θα βγω; Σε ποια θέση θα βγω; Ο αντίπαλός μου πως θα πάει; Τι να κάνω για να βγω ψηλότερα; Τα αλλεπάλληλα Συνέδρια, οι εκλογές σε όλο το πολιτικό φάσμα για Κεντρικές Επιτροπές, και οργανώσεις, φέρνουν μιλιούνια πελάτες στο Μαντείο. Σειρά έχει την Κυριακή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Άντε να γίνει και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να πάρω μια ανάσα τον Ιούνιο- αν κι εκεί θα συνεχιστεί το έργο με τις εκλογές στις Νομαρχιακές για Γραμματείς. Το καλοκαίρι θα με βρει πλουσιότερη σίγουρα – να δω που θα τη βγάλω φέτος με τους τουρίστες του Κικίλια. Ελπίζω στους φίλους μου, τι άλλο;

Και ηλεκτρονικά

Τρεις κάλπες ανοίγουν την Κυριακή στον ΣΥΡΙΖΑ: δύο για Πρόεδρο, μια για Κεντρική Επιτροπή. Οι της Κουμουνδούρου κανόνισαν οι αλλαγές στο Καταστατικό να γίνουν με ηλεκτρονική ψηφοφορία το Σάββατο από τους συνέδρους. Είδες η Κουμουνδούρου; Άφησε πίσω της τον τεχνοφασισμό κι ανακαλύπτει τα καλά της τεχνολογίας. Το άγχος του Προέδρου Αλέξη είναι μεγάλο, κι ας φαίνεται αυτό παράλογο καθώς δεν υπάρχει άλλος υποψήφιος.

Πόσοι κι από που

Η αγωνία έγκειται σε δύο στοιχεία: πόσοι θα ψηφίσουν , αλλά και από που. Στην μια κάλπη το σώμα είναι τα 61.000 μέλη που είχαν εγγραφεί έως 31 Μαρτίου. Στην άλλη όμως είναι όσοι έγιναν μέλη έως και πάνω απ’ την κάλπη. Βλέπουν να προσέρχονται 110.000-120.000 στις κάλπες. Όμως φαίνεται ένα ρεύμα εγγραφής νέων μελών σε επαρχία, ενώ σε λεκανοπέδιο υπάρχει αεράκι. Υπάρχει ανησυχία για το ποιοτικό, καθώς στο λεκανοπέδιο, θεωρείται ότι εκφράζονται περισσότερο οι ευάλωτοι, τα μεσοστρώματα, οι νέοι. Επίσης το λεκανοπέδιο βγάζει κυβερνήσεις. Έχει άλλη δυναμική γενικά. Κι αν αυτοί δεν ελκύονται πια από τον Αλέξη, από ποιόν ελκύονται;

Η μαύρη τρύπα

Ένας φόβος είναι ότι δεν εκφράζονται από κανέναν, ή θα μετακινηθούν. Είναι αυτό που «βλέπει» κι ο Μαραντζίδης (iefimerida) όταν λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί ν’ ανεβαίνει, αλλά όχι τόσο ώστε να κάνει την διαφορά; Σκέφτομαι το σύμπαν της αριστεράς και τη νέα μαύρη τρύπα που ανακαλύφθηκε χθες. Την Τοξότης Α*.

Απέχει περίπου 26.000 έτη φωτός από τη Γη, έχει μάζα περίπου 4 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο και καταναλώνει μια τεράστια ποσότητα υλικών (σκόνης, αερίων και ολόκληρων άστρων) που έλκονται από την πανίσχυρη βαρυτική έλξη της.

Ο φόβος είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε για πάντα στην μπάντα των «μνημονιακών» κομμάτων, κι ως εκ τούτου, δυνάμεις του αναζητούν αλλού έκφραση, ή έχουν πάει σπίτι τους. Βλέπουν επίσης με λίγο τρόμο, ότι η απλή αναλογική απελευθερώνει δυνάμεις , κι αυτή η τρύπα αφορά και τον δικό τους χώρο. Αν δεν σου έρθουν πχ άλλοι 40.000 από Αττική, μήπως δεν σε θεωρούν πλέον ελπίδα;

Σκληρές γραμμές

Εάν οι δύο κάλπες για το μοναδικό υποψήφιο , τον Πρόεδρο έχουν ευρύτερα χαρακτηριστικά, στην κάλπη για ΚΕ ο αγώνας είναι κλασσικός. Οι, της Ομπρέλας θα μετρηθούν και δίνουν υπέρ πάντων αγώνα για να ‘γράψει 3 μπροστά’, που έλεγε κι ο Λαφαζάνης παλιά, σ’ ένα άλλο Συνέδριο. Στην Αττική, τα εγγεγραμμένα 29.000 μέλη θα αποφασίσουν για 150, δηλαδή την μισή ΚΕ. Οι γραμμές είναι σκληρές. Βασικοί πρωταγωνιστές, όπως πχ ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Τζανακόπουλος κινδυνεύουν να μην καταγράψουν δυνάμεις.

Και χαρτάκια

Οι «53» κατεβάζουν δύο 40άδες, με μια κοινή δεκάδα που περιλαμβάνει τους πρωτοκλασάτους (Βούτση, Τσακαλώτο, Φίλη, Σκουρλέτη, Θεανώ κλπ). Οι Προεδρικοί το αφήνουν επίτηδες τελευταία στιγμή για να μην προκαλέσουν δυσαρέσκειες. Τουλάχιστον εκεί στην Κουμουνδούρου ξέρουν πόσα μέλη έχει η Κεντρική Επιτροπή τους και τι σταυροδοσία υπάρχει. Για σκέψου να είσαι Χαριλάου Τρικούπη, δέκα μέρες πριν το Συνέδριο και να μην ξέρεις πόσα μέλη θα έχει η ΚΕ σου;

Με ή χωρίς βιογραφικό;

Εν τω μεταξύ, στη λίστα των υποψηφίων της ΚΕ που δόθηκε χθες, άλλοι υποψήφιοι έχουν βάλει βιογραφικό (με bold) , κι άλλοι όχι (με γκρι). Στο σύμπαν του ΣΥΡΙΖΑ φυσικά τίποτα δεν είναι τυχαίο. Οι της Ομπρέλας επέλεξαν να μην στείλουν, σε μια λογική ότι σημασία έχει το συλλογικό, κι όχι τα άτομα. Όμως υπάρχουν κι άλλοι που δεν έστειλαν, χωρίς να είναι ομπρελίνοι. Η αδελφή του Προέδρου πχ η Ζανέτ Τσίπρα. Ο Σπίρτζης. Οι Στέλιος και Νίκος Παππάς. Ροζ παπαγαλάκι μου έλεγε πως μάλλον δεν έστειλαν, όσοι είναι σίγουροι πως θα βγουν.

Ερωτηματικά

Δεν έχω καμία αμφιβολία πως οι εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ για ΚΕ θα είναι με τάξη, ασφάλεια, κάλπες, εφορευτική επιτροπή και πλήρη διαφάνεια. Εκεί που προβλέπω μπάχαλο είναι μετά. Στην ερμηνεία των ποσοστώσεων που έχουν πει για την ΚΕ. Πχ, από τους 29 βουλευτές στο λεκανοπέδιο, φαίνεται πως θα εκλεγούν οι 21. Άρα 8 θα μείνουν εκτός. Οι γυναίκες βουλευτές της Αττικής πάντως , (επειδή είναι τόσο λίγες !) κοιμούνται ήσυχες. Θα βγουν όλες λόγω ποσόστωσης (Θεανώ, Μαριλίζα, Κασιμάτη, Ραλλία, Καφαντάρη). Τι θα γίνει με τον Κουρουμπλή; Θα ενταχθεί ξανά στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή του στην ΚΕ; Πως θα πάνε οι κομματικές φίρμες στην ΚΕ; Πολλά ερωτηματικά για την επόμενη μέρα.

Ετοιμάζει βαλίτσες

Την ώρα της αγωνίας του Αλέξη πάνω απ’ τις κάλπες, ο Κυριάκος ετοιμάζει βαλίτσες για Ουάσιγκτον. Δευτέρα-Τετάρτη το σημαντικό ταξίδι. Στις αποσκευές του, οι 181 ψήφοι που έλαβε χθες η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Σε αυτές και η Αδάμου (πρώην Μερα 25, νυν ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), και ο Μπογδάνος. Μαζί με Δένδια , Παναγιωτόπουλο, Κεραμέως , Οικονόμου, Χατζηβασιλείου (Διεθνείς Σχέσεις ΝΔ και βουλευτής). Θα δώσει μάχη για να επιστρέψει με κατιτίς παραπάνω από χαμόγελα σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά. Εκτός από την εξαιρετική και μοναδική τιμή για Έλληνα Πρωθυπουργό να μιλήσει στο Κογκρέσο, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και δείπνο στο Λευκό Οίκο. Φυσικά θα τον συνοδεύει η Μαρέβα. Πίσω θα μείνουν ο Άκης, κι ο Πίνατ. Αλλά τα’ χουν βρει.

Σας φιλώ
Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:51

Μπάιντεν για ευλογιά των πιθήκων: Όλοι είμαστε ανήσυχοι

09:48

Αυστραλία: Οι Εργατικοί ανακτούν την εξουσία έπειτα από 9 χρόνια

09:41

Ουκρανία: Το Κίεβο αποκλείει την κατάπαυση πυρός, ενώ εντείνονται οι μάχες στο Ντονμπάς

09:33

Γεωργιάδης: Μέτρα για το πρόβλημα των ακριβών καυσίμων στα νησιά

09:21

Κίνα: Νέα lockdown σε περιοχές του Πεκίνου λόγω της έξαρσης της πανδημίας

09:10

Οι τουριστικές αφίξεις στην Κρήτη αναμένεται να προσεγγίσουν τις αντίστοιχες του 2019

09:01

Κοντά στους 30.000 οι Ουκρανοί πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα

09:00

Καλή η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας, τα spreads και οι αποδόσεις όχι…

08:55

Αλώβητος από τον πόλεμο στην Ουκρανία ο Κρόκος Κοζάνης – Η καλλιέργεια που παράγει καλό εισόδημα

08:52

Οι «πέντε εντολές» της Κομισιόν για την εξοικονόμηση ενέργειας - Τι προβλέπει το REPowerEU

08:51

Φθηνές διακοπές για όλους: Πως χορηγούνται φέτος τα voucher - Κριτήρια και όροι

08:47

Ρεύμα: Ποιοι πάροχοι εξυπηρετούν την καταβολή των ρυθμιζόμενων χρεώσεων

08:46

Ξεκινούν τη Δευτέρα οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στα Λύκεια

08:40

Ευλογιά των πιθήκων: Ο ΠOY αναμένει κι άλλα κρούσματα διεθνώς

08:35

Τσακλόγλου: Το 2023 θα αυξηθούν οι συντάξεις για πρώτη φορά, μετά από 12 χρόνια

22:03

Ύποπτο κρούσμα για πιθανή μόλυνση από ευλογιά των πιθήκων στην Ελλαδα

20:53

Ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο NATO: Η Τουρκία θα πει το «ναι» αλλά με ανταλλάγματα

20:12

Συναυλία στις 4/6 για τα παιδιά πρόσφυγες από την Ουκρανία

19:55

Εκλογές στην Αυστραλία: Ικανοποίηση του Γάλλου ΥΠΕΞ για την ήττα του Μόρισον

19:28

Τουρκία: Διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη ενάντια στην καταδίκη της Τζανάν Καφταντζίογλου

19:15

Κομισιόν: Πώς θα επιταχυνθούν «πράσινες» επενδύσεις 1,1 τρισ. ευρώ για την απεξάρτηση από τη Ρωσία

18:58

Θεσσαλονίκη: Στην πλατεία Αριστοτέλους μέχρι αύριο το ΔΕΗ e-bike Festival

18:33

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι απορρίπτει την πρόταση Μακρόν για ένταξη στην «ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα»

18:15

Ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες στην Ισπανία

18:04

Εκλογές στην Αυστραλία: Θέλω να ενώσω τη χώρα, λέει ο αρχηγός των Εργατικών

17:54

NATO: Επικοινωνία Ερντογάν με Στόλτενμπερκ, μετά από τις επαφές με Σουηδία και Φινλανδία

17:42

Ευλογιά των πιθήκων: Πάνω από 100 κρούσματα στην Ευρώπη τις τελευταίες μέρες

17:30

Φραγκογιάννης: Σε εξέλιξη πολλά εγχειρήματα ενίσχυσης της Ελλάδας στην ενέργεια

17:24

Η Ινδία μειώνει τους φόρους στα καύσιμα για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό

17:10

Σαχινίδης για Ταμείο Ανάκαμψης: Οι πόροι να έχουν το σημαντικότερο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα