INSIDE OUT

Ποιοι κάθονται στα τραπέζια του ΣΥΡΙΖΑ και ποιοι όχι - «Γραμμές» υπάρχουν στο ΚΙΝΑΛ;

14-04-2022 | 07:38
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ποιοι κάθονται στα τραπέζια του ΣΥΡΙΖΑ και ποιοι όχι - «Γραμμές» υπάρχουν στο ΚΙΝΑΛ;
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Στην πρώτη σειρά θα κάθεται φυσικά ο ίδιος. Εξ αριστερών του ο Κόστα και εκ δεξιών, ο Σολτς κι ο Σάντσεθ. Δίπλα στον Κόστα, ο Γκαμπριέλ Μπόριτς, ή έστω η σύντροφός του Ιρίνα Καραμάνος της Χιλής. Θα ερχόταν και η Τζασίντα, αλλά ακύρωσε τελευταία στιγμή λόγω covid. Στην ίδια σειρά, αλλά μακρύτερα ο Μελανσόν κι ο Ολαντ. Με τον πρώτο είχαν ψυχραθεί κάπως. Μετά, οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων και Πρεσβειών, (πάντα έχει ενδιαφέρον αυτό). Από την πίσω σειρά και πίσω, οι κορυφαίοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Και μετά, ξαφνικά πέφτει γκρι, κι εξαφανίζονται όλοι. Κοιτάζει γύρω του και βλέπει τον Ζάεφ και το Βούτση. Είναι ιδρωμένος. Το βλέμμα του στέκεται στην Μαριλίζα με το αινιγματικό χαμόγελο. Ώστε αυτό είναι;

Τον ακούω προσεκτικά. Μου περιγράφει το όνειρο-εφιάλτη που βλέπει εδώ και μέρες. Έχει άγχος, είναι προφανές. Τον καθησυχάζω. Όλα είναι υπό έλεγχο Πρόεδρε. Δεν υπάρχει άλλος υποψήφιος.

Τα τραπέζια

Σήμερα απόγευμα ξεκινάει το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στο γνώριμο Ταε Κβο Ντο, με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα το απόγευμα. Το ενδιαφέρον όμως, είναι το Σάββατο απόγευμα, όταν θα γίνει η ψηφοφορία για την πρότασή του περί αλλαγής εκλογής Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον στα «τραπέζια» της Παρασκευής.

Σε αυτά αντανακλά η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που επιθυμεί ο Τσίπρας. Στελέχη από το think tank, συνυπάρχουν με πολιτικά στελέχη της διεύρυνσης: στην πανδημία ο Γεροτζιάφας, η Λινού κι ο Ξανθός. Στην οικονομία Λάλη και Αχτσιόγλου. Στα διεθνή-εξωτερικά Κοππά, ναύαρχος Αποστολάκης, Φίλης. Στην ενέργεια, Φαραντούρης, Σταθάκης. Άλλοι θα ενταχθούν στο επικρατείας, άλλοι στα ψηφοδέλτια, κι άλλοι θα ράψουν κουστούμι εάν κι εφόσον.

Με κλήρωση

Το Συνέδριο θα είναι πολυπληθές κι αυτό δημιουργεί ερωτηματικά. Πόσοι και ποιοι θα καταφέρουν να μιλήσουν; Στο τελευταίο, υπήρξαν 3.500 σύνεδροι και με το ζόρι μίλησαν 120. Τώρα που θα έχει 5.000+, πόσοι θα το καταφέρουν; Μια ιδέα που έπεσε στο τραπέζι είναι να γίνει κλήρωση. Θα έχει πλάκα. Ο πολύς κόσμος θα είναι Σάββατο. Παρασκευή και Κυριακή είναι λιγότεροι εθιμικά γιατί λείπει η επαρχία. Το κρίσιμο θα είναι η ψηφοφορία επί των προτάσεων του Προέδρου το Σάββατο απόγευμα και κάποιες τροπολογίες- ναι θα υπάρξουν εκπλήξεις με δαύτες.

Με κάλπη

Ενώ η αρχική ιδέα ήταν αυτές οι ψηφοφορίες να γίνουν δια βοής, τελικά θα στηθούν κάλπες. Πολλές κάλπες, όπου οι σύνεδροι θα ρίχνουν ναι, όχι και λευκό στις προεδρικές προτάσεις. Τα κουκιά πάντως δείχνουν υπεροχή Προεδρικών και συρρίκνωση Ομπρέλας. Πχ στο λεκανοπέδιο, που διατηρεί ισχυρές δυνάμεις η εσωκομματική αντιπολίτευση έβγαλε μόλις περίπου 500 συνέδρους, ενώ οι Προεδρικοί έβγαλαν 1600.

Άντρες με ποσόστωση

Μία από τις προτάσεις επίσης, είναι ν’ ανέβει η ποσόστωση φύλων από το 30% στο 50%. Και για την Κεντρική Επιτροπή. Αυτό ανεβάζει κατακόρυφα την ζήτηση για γυναίκες και για τα μελλοντικά ψηφοδέλτια. Πάντως υπήρξε και οργάνωση που έβγαλε άντρα σύνεδρο λόγω της ποσόστωσης, καθώς είχαν κατέβει κυρίως γυναίκες!

Δυο μέτρα άντρας

Ο Πολάκης. Στο αδύνατο σημείο του «έριξε» χθες η γαλάζια Φωτεινή Αραμπατζή από τις Σέρρες.

«Γιατί κρύβεστε δυο μέτρα άντρας πίσω από την ασυλία σας; Τι φοβάστε;» του είπε, κατά την επεισοδιακή συζήτηση της άρσης ασυλίας του (που τελικά επετεύχθη με 158 ψήφους). Ο σφακιανός, που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του επανέλαβε την γνωστή απειλή, με τον γνωστό αφαιρετικό τρόπο: «το κλίμα έχει αλλάξει, ο ΣΥΡΙΖΑ ξανάρχεται και η άλλη φορά θα είναι αλλιώς, να είστε σίγουροι».

Πάντως στο «τραπέζι» για την πανδημία ο Αλέξης δεν τον έβαλε. Έβαλε τον Ξανθό. Συμπεραίνω πως σίγουρα θα είναι αλλιώς, αλλά για τον Πολάκη.

Εγκύκλιος υπάρχει;

Την ώρα που ο Τσίπρας ονειρεύεται την Χιλή, και ο Ανδρουλάκης βρίσκεται στην Αργεντινή σε μία από τις αποστολές του Ευρωκοινοβουλίου, οι φήμες για τον τρόπο εκλογής Νομαρχιακών επιτροπών, Δημοτικών Οργανώσεων, και αντιπροσώπων για το Συνέδριο του Κιναλ, φουντώνουν. Αντί για κλειστό σώμα, οι εκλογές λέει, μπορεί να γίνουν με ‘ανοιχτό’, -δηλαδή θα ψηφίζει όποιος θέλει-, ενώ δεν θα υπάρχει on line σύστημα για να καταγράφονται όσοι ψηφίζουν. Έτσι λοιπόν στις 8 Μαΐου, κάποιος θα μπορεί να πηγαίνει τουρ από κάλπη σε κάλπη και να ψηφίσει όσες φορές θέλει. Όρεξη να υπάρχει και μεράκι κι όλα γίνονται.

Αυτοργάνωση υπάρχει;

Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο στο ΚΙΝΑΛ διαπιστώνουν επίσης πως το εγχείρημα της αυτοοργάνωσης κάπως μαραίνεται. Βουλευτές και στελέχη περιοδεύουν ανά την Ελλάδα. Πίνουν καφέδες. Τα λένε από κοντά. Και μετά σιωπή. Μασουλώντας τα φύλλα μου, δεν τον βλέπω και πολύ καλά στο τέλος τον υπεύθυνο-χωρίς ευθύνη Απόστολο Πάνα. Απόστολε το νου σου, θα στο φορτώσουν στο τέλος το «εγχείρημα».

Μήπως υπάρχουν γραμμές;

Κι άντε πες εγκύκλιος βγαίνει, και βρίσκονται τελευταία στιγμή και μερικοί αυτοοργανωμένοι. Γραμμές υπάρχουν; Στο κλειστό πολιτικό τραπέζι που έγινε στο σπίτι μου, στους Δελφούς , με τη συμμετοχή βουλευτών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, ο Σκανδαλίδης είπε ότι βγαίνει κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα. Η Νάντια είπε ότι αυτό είναι εκτός γραμμής, γιατί θα συνιστούσε συνταγματική ανωμαλία. Ο Σπυρόπουλος (του Προέδρου) πάλι δεν είπε τίποτα. Και τι να πει; Για να πει κάτι, πρέπει να υπάρχει. Υπάρχει ‘γραμμή’ για τις συνεργασίες;

Πριν πέσουν να τον φάνε πάντως, σημειώνω πως είναι λογικό να μην υπάρχει από τώρα ‘γραμμή’. Η ‘γραμμή΄’ θα καθοριστεί από την κάλπη της απλής αναλογικής. Πως θα φτάσει μέχρι εκεί ο Πρόεδρος, δεν ξέρω. Προς το παρόν φαίνεται πως δυσκολεύεται να βγάλει ‘γραμμή΄ ακόμα και στο νομοσχέδιο για τον ΟΑΕΔ: ο Κεγκέρογλου ήταν στο όχι, ο Μουλκιώτης (κάπως του Ανδρουλάκη) στο ναι, η Νάντια προς το ναι, η Τώνια στο όχι. Ο Σκανδαλίδης μήπως στο παρόν;

Η «γραμμή» Τσίπρα

Από την άλλη πλευρά, ο Αλέξης για το μεγάλο θέμα των συνεργασιών έχει ‘γραμμή’. Όχι με ΝΔ. Ναι με ΚΙΝΑΛ και λοιπές προοδευτικές δυνάμεις. Πρωθυπουργός εκλεγμένος, όποιος πάρει περισσότερους ψήφους. Πεντακάθαρο. Σε ‘γραμμή’ Σκανδαλίδη δηλαδή.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:46

Αλλαγή σκυτάλης στην Αpple - Τι αφήνει πίσω ο Τιμ Κουκ

11:42

Σούκουλη (ΥΠΕΝ): «Τάξη στον χώρο - Η σιωπηρή μεταρρύθμιση απέκτησε πλέον δυνατή φωνή»

11:41

Συνεχίζονται οι αιτήσεις για τις 50 ΕΠΑΣ Μαθητείας της ΔΥΠΑ

11:36

«Αξία για το Μέλλον»: Το Εθνικό Αναπτυξιακό Ταμείο στη 90ή ΔΕΘ

11:19

Επαφή με τις 2.700 μονάδες στο Χρηματιστήριο εν αναμονή του rebalancing

11:18

Νέο «καμπανάκι» της Goldman Sachs για το ντίζελ

11:12

Η Γενική Γραμματεία ΕΣΠΑ στην 90ή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

10:59

Οι 8 τάσεις που διαμορφώνουν τη δημόσια διοίκηση έως το 2030

10:56

Φλωρίδης για κόμμα Σαμαρά: «Κινδυνεύει να γίνει το πιο σύντομο ανέκδοτο - Ελπίζουν ότι θα πλήξει τη ΝΔ»

10:52

Σάντσεθ: «Συνεχίζεται η έρευνα για τη συρροή μεταναστών στη Θέουτα»

10:44

Ευρωαγορές: Μεικτά πρόσημα με φόντο τις νέες επιθέσεις ΗΠΑ-Ιράν

10:35

Λιβάνιος: Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος - Στις 20.000 οι προσλήψεις στο Δημόσιο το 2027

10:32

Η μεγαλύτερη άνοδος από το 2012 για τις τιμές αγροτικών προϊόντων λόγω καιρού και πολέμων

10:13

ΕΣΠ: Οι εκπτώσεις ολοκληρώνονται, η αξία της τοπικής αγοράς παραμένει

10:13

Κυρανάκης: «Από αυτήν την εβδομάδα το Αθήνα-Θεσσαλονίκη θα λειτουργεί με 100% τηλεδιοίκηση»

10:06

Βόρεια Κορέα: «Η εχθρική πολιτική των ΗΠΑ παραμένει αμετάβλητη»

10:03

Reuters: Ο Μπέσεντ θα πιέσει την G20 να επανεξετάσει τις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα

09:50

Πολιτική Προστασία: Σε πλήρη εξέλιξη η προετοιμασία για την αντιπλημμυρική περίοδο 2026-2027

09:36

Μερτς: «Σημαντική ζημιά» εάν κυβερνήσει η AfD στη Σαξονία-Άνχαλτ

09:29

Ο Τραμπ δημοσίευσε βίντεο ΑΙ με βομβαρδισμό στο νησί Χαργκ του Ιράν

09:25

«Ασπίδα του Αχιλλέα»: Ελλάδα και Ισραήλ υπέγραψαν την συμφωνία για τον ελληνικό θόλο αεράμυνας

09:23

Κύπρος: Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό 18 αγνοουμένων στο ναυάγιο της Κερύνειας

09:15

Οι υπουργοί Οικονομικών της G20 συναντώνται στις ΗΠΑ

09:15

Μετάκληση εργαζομένων: Όσα γράφει ο νόμος και όσα συμβαίνουν στην πράξη

08:57

Νεπάλ: Στους 903 οι νεκροί και 4.247 αγνοούμενοι - «Αδιανόητη καταστροφή»

08:56

Ξεπέρασε τα 90 δολάρια το Brent μετά τη νέα ένταση στο Ορμούζ - «Άλμα» άνω του 2,5%

08:46

Τσιτσιπάς και Σάκκαρη στους πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες τένις του 2026;

08:29

Ανταλλαγή πληγμάτων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν - Η πρώτη μετά από ένα μήνα

08:25

Τι είναι η ψηφιακή κυκλική οικονομία - Η αγορά που επταπλασιάζεται έως το 2035

08:13

Λήγουν σήμερα οι θερινές εκπτώσεις - Στο επίκεντρο οι προσφορές