INSIDE OUT

Inside Out: Οι Αλβανοί, οι γαλοπούλες και οι Τούρκοι τουρίστες

10-06-2021 | 00:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η πληροφορία ότι δυο εκατομμύρια παρακολούθησαν σε απευθείας μετάδοση την συναυλία της Εβδόμης του Μπετόβεν την περασμένη Κυριακή από το θέατρο των Δελφών με γέμισε ανησυχία. Εάν το συνδυάσω με την πληροφορία ότι από χθες ο Χάρης Θεοχάρης βρίσκεται στην Σουηδία, στην οποία πήγε κατευθείαν από την Ολλανδία, με ζώνουν τα φίδια, και πιστέψτε με, τα φίδια δεν με πειράζουν καθόλου όσο οι τουρίστες. Ένα ατελείωτο βουητό στο κεφάλι μου, τις λίγες ώρες που έχω να ξεκουραστώ, δηλαδή την μέρα. Το αμέσως χειρότερο που έχω, μετά τις εκστατικές φωνές σε ακατάληπτες γλώσσες χλωμών βαρβάρων που ποδοπατούν τον χώρο γύρω απ΄ την πηγή μου, είναι οι κραυγές της γαλοπούλας. Οι ίδιες οι γαλοπούλες, με εκνευρίζουν ακόμα περισσότερο μ’ αυτό το υφάκι και το λειρί.

Υφυπουργός ονόματι Αραμπατζή;

Γι’ αυτό, όταν ήρθε ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος του διπλανού κάμπου ονόματι Μάξιμος και μου εξέθεσε τον προβληματισμό του, κατάλαβα αμέσως το πρόβλημα. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος , αναγκάστηκε να φτάσει μέχρι τον ύπατο θεσμό της Δημοκρατίας, το Κοινοβούλιο για να πιέσει μια υφυπουργό ονόματι Φωτεινή Αραμπατζή, να κάνει κάτι για τις γαλοπούλες που ζουν στο Μεγάλο Ελευθερωχώρι. Ξαφνιάστηκα κάπως γιατί έχω ακούσει για πολλούς υφυπουργούς αλλά Αραμπατζή, δεν μου ‘λεγε τίποτα. Τέλωσπάντων, τα γεγονότα έχουν ως εξής: η γειτονική Αλβανία εντελώς ξαφνικά, προχθές την Δευτέρα απαγόρευσε την είσοδο φορτίων με γαλοπούλες με πρόσχημα την ύπαρξη κρουσμάτων γρίπης των πτηνών. Αποτέλεσμα ήταν οι γαλοπούλες να γυρίσουν πίσω στο Μεγάλο Ελευθεροχώρι Ελασσόνας, τόπο εκτροφής χιλιάδων από αυτές, και να τρελαίνουν τον τόπο στα γλου γλου. Ο Μάξιμος επί της ουσίας ζητάει τον θάνατο της γαλοπούλας, που είναι η ζωή των ψηφοφόρων του, αλλά ειδικά γι’ αυτό τον καταλαβαίνω. Δίκιο έχει.

Στην δε Αλβανία, εκτός από «στοπ» στις γαλοπούλες, ανοίγουν και με το σταγονόμετρο τα σύνορα με την Ελλάδα, λόγω του κορονοϊού. Αλβανός κηπουρός φίλου μου, που ζει στα ξεπεσμένα, όπως τα κατάντησε αυτή η κυβέρνηση, λόγω μείωσης αντικειμενικών αξιών βόρεια προάστια, του έλεγε μάλιστα ότι στην χώρα του δεν υπάρχει καθόλου κορονοϊός γιατί πήραν κινέζικα και ρωσικά εμβόλια και τους εμβολίασαν όλους χωρίς να τους ρωτήσουν. Πόσοι είναι οι «όλοι»; Ενάμιση εκατομμύριο περίπου, καθώς άλλο τόσο, ζει μετανάστης και πηγαινοέρχεται, (ενδεχομένως και να ψηφίζει), στην Ελλάδα κυρίως. Η αλβανική προπαγάνδα ισχυρίζεται ότι δεν έχουν ούτε κρούσματα ούτε θανάτους, γι’ αυτό φοβούνται την γρίπη των πτηνών. Ελπίζω ότι η υφυπουργός Αραμπατζή θα ξυπνήσει απ΄ τον λήθαργο.

Το παράπονο του κ. Αχμέτ

Αυτή την εποχή, οι επισκέπτες μου είναι κυρίως περιφερειακοί. Το καλοκαίρι κατεβάζω τις τιμές , στο μέλλον το ονομάζουν sales όπως είδα. Έτσι δίνω την ευκαιρία στις κατώτερες τάξεις να με συμβουλευτούν. Χθες φτασε στο κατώφλι μου ένας περίεργος από μια περιοχή νότια της Σκυθίας ονόματι Θράκη, ο Ιλχάν Αχμέτ, για να με ρωτήσει πότε θα επιτρέψουν τους τούρκους τουρίστες να εισέλθουν εκεί. Μασούλισα λίγα μπαγιάτικα φύλλα που έχω φυλάξει, γιατί δεν είναι η εποχή τους – γι’ αυτό κατεβάζω και τις τιμές-, και του είπα τον χρησμό: θα μαζευτούν οι ηγέτες στις 14 του μήνα στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ, και μετά θα ληφθούν αποφάσεις. Ο κ. Αχμέτ, ευγενική φυσιογνωμία, βουλευτής του Κιναλ, ανησυχεί πολύ. «Με την πρόσφατη ΚΥΑ περί προϋποθέσεων εισόδου στη χώρα προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, που εκδόθηκε την 7ηΙουνίου 2021, συνεχίζουν να υφίστανται οι απαγορεύσεις στην είσοδο Τούρκων πολιτών στο ελληνικό έδαφος. Η Θράκη και η Ανατολική Μακεδονία αντλούν ένα πολύ μεγάλο μέρος του τουριστικού τους προϊόντος από την πλευρά της Τουρκίας και ειδικότερα από τις διελεύσεις από τον συνοριακό σταθμό των Κήπων στον Έβρο. Οι συνεχείς ανανεώσεις των απαγορεύσεων προμηνύουν και πάλι μια δύσκολη σεζόν για τις περιοχές αυτές» μου είπε ταραγμένος. Ο ίδιος έδειχνε ανήσυχος και για τον σταθμό της Νυμφαίας στη Ροδόπη, που αποτελεί μια πύλη εκατομμυρίων εποχουμένων τουριστικών διελεύσεων κάθε χρόνο για τα Βαλκάνια, για τη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Οι γεωγραφικοί προσδιορισμοί είναι δικοί του.

«Οι υγειονομικοί έλεγχοι των εισερχομένων στο ελληνικό έδαφος διενεργούνται κάτω από μια στρατιωτική τέντα και ένα ISO box που είχε δοθεί για το παραεμπόριο και μετατράπηκε σε υπαίθριο εξεταστήριο για τον COVID-19. Πριν λίγες μέρες μάλιστα, στη δομή αυτή δεν υπήρχε ούτε καν σύνδεση με το ίντερνετ, ενώ τα αυτοκίνητα από τις δύο πλευρές των συνόρων σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων, δημιουργώντας μια κάκιστη εικόνα ψηφιακής ταλαιπωρίας που δρα αποτρεπτικά για τον πολίτη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας που επιλέγει να κάνει τις διακοπές του στη Θράκη και στην Ανατολική Μακεδονία». Καλά, και τι τα λέει σ’ εμένα σκέφτηκα. Η Πυθία είμαι, όχι ο Πιερρακάκης!

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Europol: Οι ληστείες μουσείων έχουν γίνει βιαιότερες - Oι κλέφτες στρατολογούνται μέσω social media

23:50

Στα 117 εκατ. ευρώ οι δωρεές προς το ΥΠΕΘΑ από τον Ιούλιο του 2023

23:42

Χέγκσεθ: « Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο νέων επιθέσεων εναντίον του Ιράν»

23:30

Τυνησία: Νοσοκομείο έχει παραλάβει 19 σορούς μετά από ναυάγιο σκάφους με μετανάστες

23:25

Το Ιράν υπόσχεται μία νέα «ήττα» για τις ΗΠΑ μετά τις νέες κυρώσεις

23:14

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street με φόντο δασμούς, Ιράν και Nvidia

22:55

Φωτιά στη Νεβάδα: Σχεδόν 90.000 άνθρωποι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

22:46

Παραιτήθηκε από σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη ο Σωτήρης Σέρμπος

22:25

Οι πρώτοι AI δορυφόροι της SpaceX με τσιπ της Nvidia θα εκτοξευθούν το 2027

22:17

Ποια πόλη στην Ελλάδα «έβρασε» με 41,5 βαθμούς Κελσίου σήμερα

22:01

Στη Βουλή το νέο πλαίσιο κρατικής αρωγής μετά από φυσικές καταστροφές

21:52

Reuters: Ποιες είναι οι επιλογές του Ιράν για κλιμάκωση της έντασης μετά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ

21:34

Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για επίθεση σε πετρελαιοφόρο ανοιχτά της Σαουδικής Αραβίας

21:28

Σε νέο υψηλό 3,5 μηνών ο χρυσός με προσοχή σε PCE και Τζάκσον Χολ

21:16

Πυροσβεστική: 49 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο

21:04

Νετανιάχου: «Το Ιράν επιχείρησε να δολοφονήσει έναν από τους γιους μου»

21:02

Απώλειες 2,5% για το πετρέλαιο παρά τις κυρώσεις Μπέσεντ στο Ιράν

20:51

Βρετανία: 12 συλλήψεις έπειτα από πολύνεκρο δυστύχημα σε αυτοκινητόδρομο

20:45

Ο ουκρανικός στρατός «χτύπησε» στρατιωτικό εργοστάσιο στο Ροστόφ

20:31

Η Ρωσία έπληξε φορτηγό πλοίο στο λιμάνι της Οδησσού στην Ουκρανία

20:20

Austriacard: Στο 96,29% το ποσοστό της Dai Nippon Printing

20:17

Νέες αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν με έμφαση σε 5 τομείς - Μπέσεντ: «Κομμένη κάθε οικονομική γραμμή ζωής»

20:14

«Περιφέρεια 2030»: Το κυβερνητικό σχέδιο για ορεινές περιοχές και νησιά

20:02

«Πακέτο» ΔΕΘ για μικρομεσαίους: Το σχέδιο της κυβέρνησης για να τους ξανακερδίσει

19:58

Τι συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο

19:54

Εκτός λειτουργίας το ρωσικό διυλιστήριο στην Περμ

19:41

Παπουτσάνης: Από 2 Νοεμβρίου η πληρωμή καθαρού προμερίσματος 0,04 ευρώ ανά μετοχή

19:30

Κεφαλογιάννη: «Προτεραιότητα η νησιωτικότητα και ιδιαίτερα η στήριξη των μικρών νησιών»

19:18

Πούτιν: Υπό ρωσικό κρατικό έλεγχο οι επιχειρήσεις που δεν προστατεύονται από ουκρανικά drones

19:05

Φλατ οι ευρωαγορές με βλέμμα στον Μπέσεντ