Μετά από 3 χρόνια αύξηση στα επιτόκια
Tα επιτόκια και συγκεκριμένα η απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε αύξηση κατά 0,25 μονάδες βάσης, είναι η σημαντικότερη χθεσινή τραπεζική είδηση. Αναμενόμενη ναι, ευχάριστη όχι ωστόσο! Και τώρα, η σκληρή ερώτηση είναι τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Αυτό εξαρτάται και από τη Fed και από την εξέλιξη της πληθωριστικής κρίσης. Και σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, κάθε τέτοια αύξηση είναι πάνω 50 εκατ. ευρώ στους τόκους για έκαστη.
Στα ύψη η επαγγελματική στέγη
Μιλάμε για τα νοικοκυριά, αλλά και η επαγγελματική στέγη δεν πάει πίσω. Το 2025, οι τιμές των γραφείων υψηλών προδιαγραφών συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, με τον μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης για το σύνολο της χώρας να διαμορφώνεται στο 5,1%, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Παράλληλα, τα μισθώματα ενισχύθηκαν κατά 0,8%, αντανακλώντας τη συνεχιζόμενη ζήτηση για ποιοτικούς επαγγελματικούς χώρους.
Μάλιστα, κατά το β΄ εξάμηνο του έτους οι τιμές κατέγραψαν περαιτέρω αύξηση 4,5% σε σχέση με το α΄ εξάμηνο, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική της αγοράς επαγγελματικών ακινήτων αλλά και αυτής των καταστημάτων, όπου η ζήτηση για ακίνητα υψηλών προδιαγραφών παρέμεινε ισχυρή. Την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις σταθεροποιήθηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και περιφέρεια, διαμορφώνοντας ένα συνολικά θετικό επενδυτικό περιβάλλον για την ελληνική κτηματαγορά, παρά τις διεθνείς αβεβαιότητες και προκλήσεις.
Προσγειώνεται ο χρυσός
Προς το χαμηλότερο επίπεδό του από τα τέλη Νοεμβρίου, κατευθύνεται ο χρυσός παρά τα χθεσινά κέρδη 2%. Το πολύτιμο μέταλλο τοποθετείται σε τροχιά για το χειρότερο τρίμηνο σχεδόν της τελευταίας δεκαετίας. Σύμφωνα με τους Financial Times, ο χρυσός έχει απωλέσει πάνω από το 20% της αξίας του από την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή, καθώς η αγορά αντιστρέφει μέρος του προηγούμενου ράλι.
Την ίδια στιγμή, αρκετές κεντρικές τράπεζες προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις αποθεμάτων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Τουρκία που εκποίησε και αντάλλαξε χρυσό ύψους περίπου 20 δισ. δολαρίων για τη στήριξη του νομίσματός της, ενώ και η Ρωσία αξιοποίησε αποθέματα για την ενίσχυση των δημοσιονομικών της. Παράλληλα, αποσύρονται σταδιακά και οι κερδοσκοπικοί επενδυτές που είχαν τροφοδοτήσει την προηγούμενη ανοδική πορεία της αγοράς.
Με τρέλα και… ψυχραιμία
Πόσα θες να μας τρελάνεις, είναι πλέον το καθημερινό ερώτημα των αγορών στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, που ανακοίνωσε επικείμενη υπογραφή συμφωνίας με Ιράν. Γιατί, τι άλλο να ρωτήσει κάποιος, όταν την ίδια ημέρα λέει ότι θα χτυπήσει σκληρά το βράδυ το Ιράν, ενώ πριν είχε ανακοινώσει τη λήξη των επιθέσεων και στο μεταξύ, έβαλε στο τραπέζι την κατάληψη του νησιού Χαργκ, προκαλώντας την αντίδραση της Τεχεράνης;
Η κατάσταση είναι απόλυτη τρέλα και πάλι καλά που οι αγορές εμφανίζονται πιο ψύχραιμες από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και περιμένουν πράξεις, αντί να βασίζονται στα λόγια χωρίς αντίκρισμα. Έτσι πάλι χθες έδειξαν χαρακτήρα με πρώτο το ελληνικό Χρηματιστήριο.
Ξεκόλλησε
Στη χθεσινή συνεδρίαση, πάντως, είχε ενδιαφέρον η μετοχή της Allwyn που ξεκόλλησε από τα χαμηλά και πλέον βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων μηνών, έχοντας πλησιάσει τα 14 ευρώ. Φαίνεται, δε, να έχει δυναμική και για υψηλότερα επίπεδα, αλλά και τα θεμελιώδη.
Επιβεβαιώθηκαν στο ποντάρισμα
Η προνομιακή μεταχείριση των παλαιών μετόχων επιβεβαιώθηκε από τη χθεσινή Γενική Συνέλευση για την αύξηση κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ. Όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό, δικαιώθηκαν αυτοί που είχαν σπεύσει να αγοράσουν, καθώς πλέον η τακτική θυμίζει ΔΕΗ και έχει ήδη απογειώσει το ενδιαφέρον δεδομένου ότι και η αύξηση κεφαλαίου είναι πολύ μικρότερη.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.