Η αμήχανη προειδοποίηση, οι κίνδυνοι και η ανάγκη

Viber Whatsapp
Μοιράσου το

«Τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στο Ιράν δεν πρέπει να οδηγήσουν σε κλιμάκωση που θα μπορούσε να απειλήσει τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και πέραν αυτής, με απρόβλεπτες συνέπειες, ακόμη και στον οικονομικό τομέα. Πρέπει να αποφευχθεί η διαταραχή κρίσιμων πλωτών οδών, όπως τα Στενά του Ορμούζ». Το παραπάνω είναι η μόνη οικονομική αναφορά στην κοινή δήλωση μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ την Κυριακή. 

Οι 27 εξέφρασαν στο ίδιο κείμενο την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση, ζητώντας μέγιστη αυτοσυγκράτηση, προστασία των αμάχων και πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και επαναλαμβάνοντας τη θέση τους το ιρανικό καθεστώς να τερματίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, να απέχει από αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες και να παύσει τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων του ιρανικού λαού.

Μία προειδοποίηση αμήχανη για το τι είναι πιθανό να γίνει και..  δεν πρέπει να γίνει. Άλλωστε, η αλήθεια είναι πως οι ηγέτες της ΕΕ έμαθαν από τις… ειδήσεις την επίθεση ΗΠΑ – Ισραήλ στο Ιράν. Ο τρόπος που διεξάγεται η νέα σύγκρουση των «περίπου 4 εβδομάδων» όπως την προσδιόρισε χρονικά την Κυριακή ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν «περνά» από πλευράς αποφάσεων από την Ευρώπη.  Μία Ευρώπη που δεν έχει ούτε επαρκή αμυντική ισχύ, ούτε ενιαία φωνή. Και ο τρόπος που ξεδιπλώθηκε η νέα σύγκρουση δείχνει τη ξεκάθαρη πρωτοβουλία του Προέδρου Τραμπ πέρα από θεσμικές διαδικασίες, κόντρα στο δόγμα του «απομονωτισμού» της εκλογικής του βάσης (MAGA) και με μία ξεκάθαρη σύμπραξη με το Ισραήλ.

Για την Ευρώπη επαληθεύθηκε και πάλι η ανάγκη για άμεσα αντανακλαστικά κάτι που μπορεί να γίνει το επόμενο διάστημα επιταχυντής εξελίξεων. Αλλά μπορεί να οδηγήσει στην πορεία και σε ενίσχυση των άτυπων διευθυντηρίων των προθύμων και ισχυρών που ήδη σχηματίστηκαν (Ε3, Ε6) ή να άρει γρηγορότερα «ταμπού» δεκαετιών (πχ για τα πυρηνικά). Σε κάθε περίπτωση προς το παρόν δεν υπάρχει ορατότητα, ούτε για τη διάρκεια ούτε για την ένταση αυτής της σύρραξης. Ούτε για το τι αλλαγές θα φέρει στη δική μας Ήπειρο. Αυτό που θα αρχίζει να φαίνεται άμεσα στο οικονομικό πεδίο είναι η πρώτη εικόνα των συνεπειών. Ωρα με την ώρα, ημέρα με την ημέρα, ανάλογα με τα γεγονότα.  

Για την Ελλάδα, για μία μικρή χώρα πολύ κοντά στη σύρραξη η οποία «πουλά» τουρισμό, έχει ατμομηχανή τη Ναυτιλία, αλλά και διαχρονική «ευπάθεια» στις ανατιμήσεις λόγω στρεβλώσεων στην αγορά, οι ημέρες αυτές θέλουν μεγάλη προσοχή. Οι έλεγχοι στα καύσιμα που ξεκίνησαν από το Σάββατο είναι σημαντικό να επεκταθούν, όπως και η ευρύτερη προσπάθεια για καλύτερη λειτουργία και έλεγχο συνολικά της αγοράς. Γενικότερα η διασφάλιση της ανθεκτικότητας και της ευστάθειας είναι σημαντική. Όποια τροπή και να πάρουν τα γεγονότα, γίνεται  - για μία ακόμη φορά  - αντιληπτό πως οι καιροί είναι δύσκολοι και πως είναι αναγκαίο όλοι να δείξουν υπεύθυνη στάση.

Όλες οι ειδήσεις

12:09

ΥΠΕΞ Πακιστάν: «Δεν υπάρχουν ημερομηνίες για νέο γύρο διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Ιράν»

12:08

Προς νέο ρεκόρ συνταξιοδοτήσεων και το 2026 - Η αύξηση των ορίων ηλικίας και η εργασία μετά την σύνταξη

12:03

Κόστα: «Η Ρωσία επιλέγει να τρομοκρατεί σκοπίμως τους αμάχους στην Ουκρανία»

11:56

Η easyJet αναμένει αύξηση των ζημιών στο α' εξάμηνο - Απώλειες ως 8% για τη μετοχή

11:54

Μητσοτάκης: Νομοθετική πρωτοβουλία για επιτάχυνση υποθέσεων που αφορούν πολιτικά πρόσωπα

11:43

Μιχαηλίδου για «Νταντάδες της Γειτονιάς»: Την Παρασκευή 24 Απριλίου ανοίγουν οι αιτήσεις

11:41

Revolut: Οι Έλληνες γίνονται «στρατηγικοί καταναλωτές» στην προσωπική φροντίδα

11:38

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι θεσμός του κράτους Δικαίου - Δεν καταργείται με νόμο

11:33

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ζητά να παραδοθεί εγκαίρως βοήθεια στο Κίεβο

11:28

TSMC: Κατά 58% εκτοξεύτηκαν τα καθαρά κέρδη στο α' τρίμηνο - Στα 18,2 δισ. δολάρια

11:27

Βουλή - ΟΠΕΚΕΠΕ: Την Τετάρτη στην Ολομέλεια η άρση ασυλίας των 11+2 βουλευτών της ΝΔ

11:16

Λαζαρίδης: «Ζητώ τον πλήρη, έντοκο καταλογισμό οποιωνδήποτε αχρεωστήτως καταβληθέντων σε εμένα ποσών»

11:15

Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών XI: Η ενέργεια στο επίκεντρο της διεθνούς ατζέντας

11:13

Συζήτηση για το Κράτος Δικαίου στη Βουλή - Δείτε live

11:12

Η Premia Properties χτύπησε το καμπανάκι της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών

11:11

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ήπια άνοδος και επιστροφή στις 2.300 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη

11:10

ΔΥΠΑ: Το Σάββατο στις Σέρρες 800 ευκαιρίες εργασίας στην 54η «Ημέρα Καριέρας»

11:09

Τριπλή Διεθνής Διάκριση στα αρχιτεκτονικά βραβεία TAC Awards, για το Showroom της "Ακρόλιθος" στην Καβάλα

11:02

Alpha Bank: Ιδιαίτερη ανθεκτικότητα των ελληνικών εξαγωγών το 2025

10:50

Euroxx: Θετικές προοπτικές για τις τράπεζες, ανεβάζει τιμές-στόχους

10:40

Θετικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Νέο ρεκόρ ο Nikkei

10:20

Βρετανία: Η ανάπτυξη εξέπληξε ευχάριστα τον Φεβρουάριο, αλλά ισχύουν τα στοιχεία;

10:17

Διαβουλεύσεις Ιράν - ΗΠΑ με στόχο νέες συνομιλίες, αμερικανικό μπλόκο σε 10 ιρανικά πλοία

09:54

Πιερρακάκης: Το πλεόνασμα θα είναι μεγαλύτερο από το στόχο - Ανοιχτό το ενδεχόμενο στοχευμένης στήριξης

09:37

Πιθανή συγχώνευση-μαμούθ στην αμερικανική αεροπορία

09:35

ΔΑΑ: Μικρός ο αντίκτυπος από τη Μ. Ανατολή - Τα νέα για τις επενδύσεις και το scrip dividend

09:30

Οι ΗΠΑ δεν θα παρατείνουν την προσωρινή αναστολή κυρώσεων στο πετρέλαιο της Ρωσίας

09:25

Bloomberg: Προς σταθερά επιτόκια αυτόν τον μήνα κλίνει η ΕΚΤ

09:13

Πέθανε ο Mark Mobius, ο «Ιντιάνα Τζόουνς» των αναδυόμενων αγορών

09:08

Σταθερή η πορεία της υγείας του Γιώργου Μυλωνάκη - Κρίσιμες οι επόμενες μέρες

gazzetta
gazzetta reader insider insider