BACKSTORY

Ισχυρή ζήτηση για το IPO - Η τακτική που κερδίζει - Τι παίζει με τους ελεγκτές

09-05-2025 | 07:10
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ισχυρή ζήτηση για το IPO - Η τακτική που κερδίζει - Τι παίζει με τους ελεγκτές
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ισχυρή ζήτηση

Καλύφθηκε ήδη η δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή της Qualco στο Χρηματιστήριο καθώς μέχρι χθες το απόγευμα η ζήτηση για μετοχές από την Ελλάδα ξεπερνούσε τις 2,75 φορές και τις δύο φορές για μετοχές που διατίθενται στο εξωτερικό ενώ από προχθές είχαν καλύψει τη συμμετοχή τους οι cornerstone investors. Με αυτά τα δεδομένα οι μετοχές που θα ζητηθούν θα υπερβούν τα 250 εκατ. ευρώ ενώ θα διατεθούν και επιπλέον μετοχές όπως προβλέπεται στο ενημερωτικό δελτίο με αποτέλεσμα τα συνολικά αντληθέντα ποσά να υπερβούν τα 100 εκατ. ευρώ.

Να σοβαρευτούν

Οι υποχρεωτικές αλλαγές ορκωτών από το νόμο και η απροθυμία κάποιων μεγάλων να αναλάβουν δύσκολες δουλειές έχουν, όπως μαθαίνουμε, δημιουργήσει κάποιες εμπλοκές. Βέβαια υπάρχουν εργαλεία να δοθεί προσωρινά λύση σε θέματα για τα οποία δεν ευθύνονται μεγάλες εισηγμένες αλλά μόνιμα κάποιες ελεγκτικές εταιρείες θα πρέπει να σοβαρευτούν και να αποκτήσουν αξιόπιστες ομάδες ελέγχου αν θέλουν πραγματικά αφού λέγονται μεγάλοι και να είναι.

Η τακτική που κερδίζει

Η Ελλάκτωρ, αφού ολοκληρώσει τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων που έχει ανακοινώσει, θα επανέλθει τον Σεπτέμβριο για τις επόμενες κινήσεις της. Έχουμε την αίσθηση ότι θα προστεθούν στο σχήμα και νέα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία θα αναπτυχθούν και όταν ωριμάσουν και φέρουν υπεραξίες θα πωληθούν. Άλλωστε η μέχρι σήμερα τακτική αποδείχτηκε πολύ πετυχημένη. Και ως γνωστόν για να παραφράσουμε γνωστή ρήση τακτική που κερδίζει δεν αλλάζει.

Τα tips των αποτελεσμάτων

Στο να πείσουν τους επενδυτές πως οι προβλέψεις για το έτος δεν αλλάζουν παρά τα μειωμένα επιτόκια επικεντρώθηκαν χθες τόσο ο CEO της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας όσο και ο CEO της ΕΤΕ κ. Παύλος Μυλωνάς κατά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων τριμήνου.

Μπορεί να επιτόκια να αποκλιμακώνονται ταχύτερα - πρόβλεψη του κ. Καραβία είναι πως θα κινηθούν προς το 1,5% μέσα στη χρονιά- ωστόσο τα έσοδα από τόκους δεν θα μεταβληθούν και θα κινηθούν στα 2,5 δισ. ευρώ εντός έτους. Σε αυτό θα βοηθήσει πολύ η πιστωτική επέκταση ενώ αποκλιμάκωση θα υπάρξει και σε ότι αφορά τα επιτόκια καταθέσεων.

Σε ότι αφορά την πιστωτική επέκταση της ΕΤΕ αυτή θα διαμορφωθεί στα 2,5 δισ. ευρώ μολονότι κινήθηκε στα 300 εκατ. ευρώ ευρώ εξαιτίας repricing ορισμένων δανείων. Το δε ναυτιλιακό της χαρτοφυλάκιο ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ αλλά έχει ισχυρά collateral, σημείωσε ο κ. Μυλωνάς.

Και σήμερα η ημέρα ξεκινάει και κλείνει με τα αποτελέσματα τριμήνου της Alpha Bank.

Αναβάθμιση για τη Eurobank από τη Citi

Στα 3,2 ευρώ εν τω μεταξύ ανέβασε η Citi τον πήχη για την Eurobank από €2,8, διατηρώντας τη σύσταση αγοράς. Η συνολική απόδοση υπολογίζεται στο +36%, συμπεριλαμβανομένης μερισματικής απόδοσης 4,3%. Η βελτίωση βασίζεται στην ενσωμάτωση των προγραμματισμένων επαναγορών ιδίων μετοχών (buybacks) στο χρηματοοικονομικό μοντέλο της τράπεζας.

Άμεσες κινήσεις

Ένα τηλεφώνημα εδώ, μια συνεννόηση εκεί… και η ακτοπλοϊκή γραμμή Θεσσαλονίκη – Σποράδες… σώθηκε. Ο Υπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλιας κινητοποιήθηκε άμεσα μόλις ενημερώθηκε για τον κίνδυνο να μείνει χωρίς πλοίο η γραμμή. Ήρθε σε επαφή με τους περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας και βρέθηκε η φόρμουλα για να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι. Έτσι, και φέτος, οι Σποράδες θα έχουν μια σύνδεση που αποδεικνύεται πολύτιμη για την τουριστική κίνηση, αφού φέρνει κοντά τη Βόρεια Ελλάδα με νησιά που αποτελούν δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς.

Η επένδυση της Fracasso Hellas (Aktor) στη Λάρισα

Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης «ανέβηκε» η απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων περί ένταξης του επενδυτικού σχεδίου «Επέκταση Δυναμικότητας και Θεμελιώδης Αλλαγή Παραγωγικής Διαδικασίας Βιομηχανικής Μονάδας Παραγωγής Μεταλλικών Κατασκευών και Συστημάτων Οδικής Βοήθειας» της «Fracasso Hellas» στις διατάξεις του νόμου περί Στρατηγικών Επενδύσεων. Η εταιρεία συνδέεται με τον όμιλο Aktor. Όπως είχαμε αναφέρει παλιότερα, η επένδυση αφορά στην αύξηση της δυναμικότητας και τον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής διαδικασίας μεταλλικών προϊόντων στο υφιστάμενο εργοστάσιο της εταιρείας στην περιοχή της Λάρισας, με το «βλέμμα» στραμμένο στην αυξανόμενη ζήτηση για μεταλλικές κατασκευές, σε κλάδους όπως η κατασκευή κτιρίων και υποδομών, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και στον τομέα της οδικής ασφάλειας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά ενδεχομένως και σε άλλες αγορές.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:08

Στον Λευκό Οίκο το υπουργικό συμβούλιο Τραμπ αντί για το Καμπ Ντέιβιντ

08:02

Ποδαρικό της ΕΛΑΣ με πέσιμο στο ΠΑΣΟΚ - Ο Τσίπρας συσπειρώνει… τη ΝΔ - Οι απόντες και οι παρόντες στο Θησείο

07:51

Λήξη μαθημάτων για τα γυμνάσια σήμερα

07:48

Τι αλλάζει στις προσλήψεις με το νομοσχέδιο για την ίση αμοιβή

07:36

ΔΕΣΦΑ: Το φυσικό αέριο φτάνει στην «καρδιά» του λιγνίτη - Πώς αλλάζει ο ενεργειακός χάρτης της Δυτικής Μακεδονίας

07:24

Lamda Development: Πού θα πάνε τα 350 εκατ. του νέου retail bond - Η τάση στο Ελληνικό

07:14

Φορο-απόβαση στα νησιά με ΑΙ, drones, και «μυστικούς» εφοριακούς

07:06

Κίνητρα σε ξένους και μεγάλους - Ποιος συνομιλεί με ποιον - Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του MSCI

23:52

Δίκη για τα Τέμπη: Συμπληρωματική διάταξη από το Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας

23:36

Ελληνικών συμφερόντων το τάνκερ που χτυπήθηκε ανοιχτά του Ομάν - Σώο το πλήρωμα

23:23

Γερμανία: Η AfD διατηρεί σαφές δημοσκοπικό προβάδισμα από τους Χριστιανοδημοκράτες

23:11

Διπλό ρεκόρ με τεχνολογική ώθηση στην Wall Street

22:56

Γάζα: Στόχος ισραηλινής επίθεσης ο νέος ηγέτης του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς

22:43

Κυβερνητικές πηγές για Τσίπρα: «Το ίδιο αμετανόητος και απαράλλαχτος»

22:36

Πετρέλαιο: «Άγγιξε» τα 100 δολάρια το brent εν μέσω ανησυχίας για τη Μέση Ανατολή

22:20

Πιερρακάκης: «Γινόμαστε η πρώτη κυβέρνηση η οποία παίρνει βάρη από τις επόμενες γενιές»

22:11

Κλήρωση Τζόκερ σήμερα 26/05/2026: Οι αριθμοί που κερδίζουν

22:04

Ο πρόεδρος της ρωσικής βουλής απειλεί το Κίεβο με όπλα μαζικής καταστροφής

21:46

Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη (ΕΛ.Α.Σ), το όνομα του νέου κόμματος Τσίπρα

21:43

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι ιατρικές του εξετάσεις πήγαν «τέλεια»

21:42

Νετανιάχου: Ο ισραηλινός στρατός καταλαμβάνει στρατηγικής σημασίας περιοχές στον νότιο λίβανο

21:33

Άλτμαν: Η τεχνητή νοημοσύνη δεν έφερε την «αποκάλυψη» που φοβόμασταν στις θέσεις εργασίας

21:25

Ιράν: Μερική αποκατάσταση του διαδικτύου μετά από διακοπή τριών μηνών

21:06

Υπουργικό συμβούλιο: Ταμείο Ανάκαμψης και ισότητα στις αμοιβές μεταξύ όσων συζητήθηκαν

21:04

Μιχαηλίδου: Η επένδυση στον άνθρωπο είναι προϋπόθεση βιώσιμης ανάπτυξης

20:58

Aegean: Υψηλές πληρότητες πτήσεων για ταξίδια εσωτερικού και εξωτερικού για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

20:47

Starlink-Amazon: Πιθανή η είσοδος στο σχέδιο της ΕΕ για το φάσμα δορυφορικής κινητής τηλεφωνίας

20:44

E.IN.S.: Διπλασιασμός του τζίρου στο εξάμηνο - Στα 13 εκατ. ευρώ το ανεκτέλεστο

20:35

ΗΠΑ: Ο Τραμπ συγκαλεί συνεδρίαση της κυβέρνησης στο Καμπ Ντέιβιντ για το Ιράν

20:26

Viohalco: Εγκρίθηκε η διανομή μεικτού μερίσματος 0,27 ευρώ/μετοχή