BACKSTORY

Ισχυρή ζήτηση για το IPO - Η τακτική που κερδίζει - Τι παίζει με τους ελεγκτές

09-05-2025 | 07:10
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ισχυρή ζήτηση για το IPO - Η τακτική που κερδίζει - Τι παίζει με τους ελεγκτές

Ισχυρή ζήτηση

Καλύφθηκε ήδη η δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή της Qualco στο Χρηματιστήριο καθώς μέχρι χθες το απόγευμα η ζήτηση για μετοχές από την Ελλάδα ξεπερνούσε τις 2,75 φορές και τις δύο φορές για μετοχές που διατίθενται στο εξωτερικό ενώ από προχθές είχαν καλύψει τη συμμετοχή τους οι cornerstone investors. Με αυτά τα δεδομένα οι μετοχές που θα ζητηθούν θα υπερβούν τα 250 εκατ. ευρώ ενώ θα διατεθούν και επιπλέον μετοχές όπως προβλέπεται στο ενημερωτικό δελτίο με αποτέλεσμα τα συνολικά αντληθέντα ποσά να υπερβούν τα 100 εκατ. ευρώ.

Να σοβαρευτούν

Οι υποχρεωτικές αλλαγές ορκωτών από το νόμο και η απροθυμία κάποιων μεγάλων να αναλάβουν δύσκολες δουλειές έχουν, όπως μαθαίνουμε, δημιουργήσει κάποιες εμπλοκές. Βέβαια υπάρχουν εργαλεία να δοθεί προσωρινά λύση σε θέματα για τα οποία δεν ευθύνονται μεγάλες εισηγμένες αλλά μόνιμα κάποιες ελεγκτικές εταιρείες θα πρέπει να σοβαρευτούν και να αποκτήσουν αξιόπιστες ομάδες ελέγχου αν θέλουν πραγματικά αφού λέγονται μεγάλοι και να είναι.

Η τακτική που κερδίζει

Η Ελλάκτωρ, αφού ολοκληρώσει τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων που έχει ανακοινώσει, θα επανέλθει τον Σεπτέμβριο για τις επόμενες κινήσεις της. Έχουμε την αίσθηση ότι θα προστεθούν στο σχήμα και νέα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία θα αναπτυχθούν και όταν ωριμάσουν και φέρουν υπεραξίες θα πωληθούν. Άλλωστε η μέχρι σήμερα τακτική αποδείχτηκε πολύ πετυχημένη. Και ως γνωστόν για να παραφράσουμε γνωστή ρήση τακτική που κερδίζει δεν αλλάζει.

Τα tips των αποτελεσμάτων

Στο να πείσουν τους επενδυτές πως οι προβλέψεις για το έτος δεν αλλάζουν παρά τα μειωμένα επιτόκια επικεντρώθηκαν χθες τόσο ο CEO της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας όσο και ο CEO της ΕΤΕ κ. Παύλος Μυλωνάς κατά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων τριμήνου.

Μπορεί να επιτόκια να αποκλιμακώνονται ταχύτερα - πρόβλεψη του κ. Καραβία είναι πως θα κινηθούν προς το 1,5% μέσα στη χρονιά- ωστόσο τα έσοδα από τόκους δεν θα μεταβληθούν και θα κινηθούν στα 2,5 δισ. ευρώ εντός έτους. Σε αυτό θα βοηθήσει πολύ η πιστωτική επέκταση ενώ αποκλιμάκωση θα υπάρξει και σε ότι αφορά τα επιτόκια καταθέσεων.

Σε ότι αφορά την πιστωτική επέκταση της ΕΤΕ αυτή θα διαμορφωθεί στα 2,5 δισ. ευρώ μολονότι κινήθηκε στα 300 εκατ. ευρώ ευρώ εξαιτίας repricing ορισμένων δανείων. Το δε ναυτιλιακό της χαρτοφυλάκιο ανέρχεται σε 3 δισ. ευρώ αλλά έχει ισχυρά collateral, σημείωσε ο κ. Μυλωνάς.

Και σήμερα η ημέρα ξεκινάει και κλείνει με τα αποτελέσματα τριμήνου της Alpha Bank.

Αναβάθμιση για τη Eurobank από τη Citi

Στα 3,2 ευρώ εν τω μεταξύ ανέβασε η Citi τον πήχη για την Eurobank από €2,8, διατηρώντας τη σύσταση αγοράς. Η συνολική απόδοση υπολογίζεται στο +36%, συμπεριλαμβανομένης μερισματικής απόδοσης 4,3%. Η βελτίωση βασίζεται στην ενσωμάτωση των προγραμματισμένων επαναγορών ιδίων μετοχών (buybacks) στο χρηματοοικονομικό μοντέλο της τράπεζας.

Άμεσες κινήσεις

Ένα τηλεφώνημα εδώ, μια συνεννόηση εκεί… και η ακτοπλοϊκή γραμμή Θεσσαλονίκη – Σποράδες… σώθηκε. Ο Υπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλιας κινητοποιήθηκε άμεσα μόλις ενημερώθηκε για τον κίνδυνο να μείνει χωρίς πλοίο η γραμμή. Ήρθε σε επαφή με τους περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας και βρέθηκε η φόρμουλα για να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι. Έτσι, και φέτος, οι Σποράδες θα έχουν μια σύνδεση που αποδεικνύεται πολύτιμη για την τουριστική κίνηση, αφού φέρνει κοντά τη Βόρεια Ελλάδα με νησιά που αποτελούν δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς.

Η επένδυση της Fracasso Hellas (Aktor) στη Λάρισα

Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης «ανέβηκε» η απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων περί ένταξης του επενδυτικού σχεδίου «Επέκταση Δυναμικότητας και Θεμελιώδης Αλλαγή Παραγωγικής Διαδικασίας Βιομηχανικής Μονάδας Παραγωγής Μεταλλικών Κατασκευών και Συστημάτων Οδικής Βοήθειας» της «Fracasso Hellas» στις διατάξεις του νόμου περί Στρατηγικών Επενδύσεων. Η εταιρεία συνδέεται με τον όμιλο Aktor. Όπως είχαμε αναφέρει παλιότερα, η επένδυση αφορά στην αύξηση της δυναμικότητας και τον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής διαδικασίας μεταλλικών προϊόντων στο υφιστάμενο εργοστάσιο της εταιρείας στην περιοχή της Λάρισας, με το «βλέμμα» στραμμένο στην αυξανόμενη ζήτηση για μεταλλικές κατασκευές, σε κλάδους όπως η κατασκευή κτιρίων και υποδομών, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και στον τομέα της οδικής ασφάλειας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά ενδεχομένως και σε άλλες αγορές.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:32

«Νεύμα» Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ) για «δύσκολους καιρούς» εάν παραμείνει στα ύψη το πετρέλαιο

22:19

Παγκόσμια Τράπεζα: «Καμπανάκι» για Στενά του Ορμούζ - Μήνες αναταράξεων και μετά το άνοιγμα

22:05

Στενά του Ορμούζ: Πρόταση Ιράν για ελεύθερη διέλευση πλοίων από Ομάν

22:05

Η Βρετανία επιστρέφει στο πρόγραμμα Erasmus από το 2027

21:56

Χρυσός: Απώλειες σχεδόν 1% με φόντο Τεχεράνη - Ουάσιγκτον

21:56

Ολλανδία: Χρηματοδότηση σχεδόν 250 εκατ. ευρώ για κατασκευή drones για την Ουκρανία

21:47

Κοντά στην παραγωγή το νέο τσιπ της Tesla - Άλμα 7% της μετοχής

21:36

Μπεζ Βίβλος (Fed) για πόλεμο στο Ιράν: Ήπια η αύξηση των τιμών

21:26

Νέα εικόνα Τραμπ μέσω ΑΙ που είναι αγκαλιά με τον Ιησού Χριστό

21:16

Στάρμερ: «Δεν θα υποχωρήσουμε στις αμερικανικές πιέσεις για να συρθεί η Βρετανία στον πόλεμο»

21:13

Τραμπ: «Ο Μαγιάρ θα κάνει καλή δουλειά»

21:11

Συνάντηση Μητσοτάκη - Κόστα: Συζητήθηκαν οι προοπτικές ειρήνευσης στο Ιράν και τη Μέση Ανατολή

20:59

ΥΠΑΑΤ: Κινητοποιήσεις στη Μυτιλήνη εμπόδισαν την αποβίβαση εξοπλισμού για τον αφθώδη πυρετό

20:46

Επαφές Σχοινά στις Βρυξέλλες με Ευρωπαίους Επιτρόπους για τον αγροτικό τομέα

20:38

Μελόνι: «Θέλουμε να αναπτύξουμε κοινή παραγωγή με την Ουκρανία για drone»

20:36

Βουλή: Συζήτηση για το Κράτος Δικαίου την Πέμπτη - Στις 11:00 η παρέμβαση Μητσοτάκη

20:32

ΗΠΑ: Ο στρατός εμπόδισε επτά πλοία να περάσουν από το Ορμούζ το τελευταίο 48ωρο

20:26

Ανησυχία και στην ΕΚΤ για το Mythos της Anthropic

20:21

Εθνική Τράπεζα: Διανέμει 169.060 ίδιες μετοχές σε στελέχη και προσωπικό μέσω Stock Awards

20:11

Ευρύ το φάσμα των εκδηλώσεων του ανευρύσματος εγκεφάλου

20:09

ΟΛΘ: Νέο ιστορικό υψηλό σε έσοδα και κερδοφορία το 2025 - Προτεινόμενο μέρισμα 2,2 ευρώ ανά μετοχή

20:06

Το BBC θα καταργήσει 2.000 θέσεις εργασίας για μείωση εξόδων

20:00

Πώς o Όρμπαν ναρκοθέτησε τον δρόμο του Μαγιάρ προς την ΕΕ

19:51

Αισιόδοξος ο Ρούτε για τη χρηματοδότηση της αμυντικής βοήθειας του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

19:50

Απώλειες στις ευρωαγορές με βαρίδι τα luxury brands

19:44

Reuters: Χάκερς υπέκλεψαν email του ΓΕΕΘΑ - Ποιους λογαριασμούς παραβίασαν

19:33

Συμφωνία για την συντριβή αεροσκάφους της Azerbaijan Airlines - Αναγνωρίζεται ο ρόλος της ρωσικής άμυνας

19:22

Λευκός Οίκος: Πιθανόν στο Πακιστάν οι νέες συνομιλίες με Ιράν - Δεν ζητήσαμε εκεχειρία

19:09

Η Euronet εξαγοράζει την ισπανική fintech PaynoPain

18:56

Ολοκληρώθηκε η θητεία του προέδρου των ΕΛΤΑ