BACKSTORY

Γιατί ξεχωρίζει το equity story της Alpha Bank - Η αντίδραση από ΤΙΤΑΝ - Το χρηματοδοτικό «κενό» για την Λ. Κύμης

21-11-2024 | 07:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γιατί ξεχωρίζει το equity story της Alpha Bank - Η αντίδραση από ΤΙΤΑΝ - Το χρηματοδοτικό «κενό» για την Λ. Κύμης
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Γιατί ξεχωρίζει το equity story της Alpha Bank

Η συνάντηση κορυφαίων στελεχών της Alpha Bank με στελέχη της JPMorgan πριν από λίγες ημέρες ήταν η κατάλληλη περίσταση ώστε να αναδειχθούν τα στοιχεία που διαφοροποιούν την ελληνική τράπεζα από τους ανταγωνιστές της.

-Η Alpha Bank κατέχει μία από τις καλύτερες θέσεις πανευρωπαϊκά στο νέο περιβάλλον μείωσης των επιτοκίων, καθώς η επίπτωση περιορίζεται μόλις στο 0,7% του καθαρού εσόδου από τόκους για κάθε 25 μονάδες βάσης μείωσης

-Χάρη στην αυξανόμενη κερδοφορία – λόγω της ανάπτυξης του δανειακού χαρτοφυλακίου και της ενίσχυσης των εσόδων από προμήθειες – καθώς και στο γεγονός ότι οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειάς της βρίσκονται στα επίπεδα των καλύτερων της Ευρώπης, η τράπεζα έχει όλες τις προοπτικές να ξεπεράσει τις προβλέψεις για διανομή μερίσματος.

Να σημειώσουμε ότι η Alpha Bank αναμένεται να διανείμει πάνω από 1,1 δισ. ευρώ σε μερίσματα την επόμενη τριετία ενώ, ακόμα και μετά τη διανομή, θα διαθέτει πλεονάζοντα κεφάλαια ύψους τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ στα τέλη του 2026, στοιχείο που δημιουργεί προοπτικές πρόσθετης αξίας για τους μετόχους.

-Η μετοχή της Alpha Bank είναι υποτιμημένη κατά 30% έναντι των υπόλοιπων ελληνικών τραπεζών και πάνω από 50% έναντι των αντίστοιχων ευρωπαϊκών

Η αντίδραση από ΤΙΤΑΝ και οι ΗΠΑ

Εντάξει, χτες στο Χρηματιστήριο είναι αλήθεια ότι βγήκε μια αντίδραση αλλά μένει να δούμε την συνέχεια. Πάντως, ανάμεσα στις μετοχές που σχολιάστηκαν θετικά, και ήταν λογικό, βρέθηκε και αυτή της ιστορικής τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ. Η οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, «σκαρφάλωσε» κατά 4,4% και ξαναβρέθηκε στα 35,5 ευρώ, όχι και πολύ μακριά, δηλαδή, από τα υψηλά της. Η διοίκηση του ομίλου περιμένει συνέχιση του growth και το 2025, αλλά στην αγορά αρκετοί συνδέουν τον όμιλο και τη μετοχή με τις… ΗΠΑ. Δηλαδή, αφενός στην άλλη «όχθη του Ατλαντικού» αναμένονται νέες υποδομές, αφετέρου ολοένα και πλησιάζει η εισαγωγή της Titan America στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Βέβαια, τα στελέχη του ομίλου «βλέπουν» την κίνηση αυτή εντός του πρώτου τριμήνου του 2025, αλλά και μακρινό δεν τον λες τον ορίζοντα. Ωστόσο, καλά όλα αυτά, αλλά να δούμε και τι θα φέρει η συνέχεια στο ελληνικό ταμπλό.

Το χρηματοδοτικό «κενό» για την Λ. Κύμης

Μιας και ο λόγος για οδικά έργα (και) σήμερα στο insider.gr, ο κ. Ταχιάος στο πρόσφατο συνέδριο για τις ΣΔΙΤ, για άλλη μια φορά επανέλαβε ότι η επέκταση της Λ. Κύμης, άνω των 400 εκατ. ευρώ, με ανάδοχο από καιρό τις ΤΕΡΝΑ, AKTOR (Intrakat), δημοπρατήθηκε χωρίς πιστώσεις και με τον όρο ότι θα προχωρήσει εφόσον βρεθεί χρηματοδοτικό σχήμα, αλλά ακόμα δεν υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση (θυμίζουμε ότι έχουν κατατεθεί και προσφυγές από Δήμους). Κατά τον ίδιο, δεν υπάρχουν άπειροι πόροι, ωστόσο, στο υπουργείο έχουν σκοπό να προωθήσουν έργα στην Αττική. Το θέμα είναι πως το ΕΣΠΑ δεν χρηματοδοτεί πλέον οδικά έργα στην Αττική αλλά μόνο οδικής ασφάλειας. Επίσης, όμως, είναι μια πραγματικότητα είναι ότι το έργο θεωρείται απαραίτητο και πρέπει να βρεθεί μια λύση. Στην τελική, πάντα κάπου μπορεί να… «κουμπώσει» στο μέλλον.

Η περίφημη γέφυρα Βαρυμπόμπης και τα κόστη

Αναφορά έκανε και στην Γέφυρα Βαρυμπόμπης, που είναι μεγάλη ανάγκη να αντικατασταθεί. Η γέφυρα από το 2017 μέχρι σήμερα που δεν έχει αντικατασταθεί έχει κοστίσει 147 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο ενώ το κόστος των έργων είναι 20 εκατ. ευρώ. Αυτό σε μεγάλο βαθμό είναι γιατί δεν εφαρμόζονται διόδια. «Τέλος του 2024 πρέπει να δώσουμε οριστική λύση στο θέμα της Γέφυρας Βαρυμπόμπης», είπε ο κ. Ταχιάος. Παλιότερα, είχε γίνει αναφορά ότι η μη λειτουργία πλευρικών διοδίων σε Βαρυμπόμπη, Άγιο Στέφανο κ.α., κοστίζει ετησίως στο Δημόσιο 25 εκατ. ευρώ που αποδίδονται στον παραχωρησιούχο. Κανονικά, εκκρεμεί το γκρέμισμά της υποδομής και η αναζήτηση λύσης, και μάλιστα σύντομα, ενώ υπάρχουν και αντιδράσεις από Δήμους και το θέμα έχει κολλήσει.

Το Πάτρα – Πύργος και η συνέχεια του δρόμου

Ως γνωστόν, το οδικό έργο Πάτρα - Πύργος παραδίδεται το 2025. Η παραχώρηση όμως (Ολυμπία Οδός) δεν κλείνει με την επανένταξη του τμήματος και την ολοκλήρωσή του στη σύμβαση, καθώς υπάρχει και συνέχεια. Δηλαδή, να υλοποιηθεί ο αυτοκινητόδρομος Καλό Νερό – Πύργος – Τσακώνα ως προέκταση. Οπως έχουμε αναφέρει, πρόκειται για ένα δύσκολο έργο γιατί συνδέεται με ευαίσθητα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά (λίμνη Καϊάφα), ενώ βάσει μελετών έχει διπλάσιο προϋπολογισμό από το Πάτρα – Πύργος, περί τα 700 εκατ. ευρώ. Δεν τα λες και λίγα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:56

Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία στην Αττική – Εκτεταμένες ζημιές και στην επαρχία

21:48

Φωτιά σε επιχείρηση με υλικά ανακύκλωσης στο Μαρκόπουλο

21:45

Χρυσός: Κέρδη σχεδόν 1,5% στην εβδομάδα

21:29

Τεχεράνη: Για κάθε νεκρό Ιρανό θα σκοτώνουμε έναν Αμερικανό στρατιώτη

21:16

Επτά νέες άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων για το ακαδημαϊκό έτος 2026-2027

21:00

Τραμπ κατά ΕΕ για το πρόστιμο στη Google: «Δεν είμαστε ο κουμπαράς της Ευρώπης»

20:54

Τα μηνύματα της Πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας για την 52η επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας

20:41

Hellenic Train: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία προς Αεροδρόμιο - Παραμένουν καθυστερήσεις σε άλλα τμήματα

20:38

ΣΤΑΣΥ: Διακοπή κυκλοφορίας του τραμ στην περιοχή Πειραιά

20:27

Πακιστάν: Αναζητά δίοδο για νέες συνομιλίες HΠΑ-Ιράν με κινεζική πρωτοβουλία

20:14

Πυροσβεστική: Συνολικά 216 κλήσεις σε όλη την Ελλάδα λόγω των ισχυρών ανέμων και βροχοπτώσεων

20:05

Εκλογές στο Ισραήλ: Μπορεί ο Νετανιάχου να διατηρήσει την εξουσία;

20:03

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Πειραιώς και στον Πειραιά

20:01

Ένας εθελοντής έλαβε το πρώτο πειραματικό εμβόλιο για το στέλεχος Μπουντιμπούγκιο του Έμπολα

19:48

Aνάρτηση Μητσοτάκη για τον Ε65: «Η Ελλάδα αλλάζει καθημερινά - Το είπαμε, το κάναμε»

19:38

AKTOR: Η Winex Investments απέκτησε 2,8 εκατ. μετοχές αξίας 31,5 εκατ. ευρώ

19:33

Ρωσία: Έπληξε εγκατάσταση drone κοντά στο Κίεβο

19:25

Οι Χούθι λένε ότι δεν θα κλείσουν το Στενό Μπαμπ ελ Μαντέμπ, την «είσοδο» της Ερυθράς Θάλασσας

19:15

Ευρωαγορές: Ανέκαμψαν οι δείκτες στο κλείσιμο της εβδομάδας

19:05

Επιδείνωση του καιρού: Ξαφνικό μπουρίνι στην Αττική - Πάνω από 100.000 κεραυνοί σε στεριά και θάλασσα

18:53

Τραμπ: Προειδοποιεί Κίνα και Ρωσία να μην πουλήσουν όπλα στο Ιράν

18:44

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Ειδικής Γραμματείας Ορεινών Περιοχών και Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας

18:37

NATO: Επιβεβαίωσε την κατάρριψη drone από συμμαχικά αεροσκάφη στον εναέριο χώρο της Ρουμανίας

18:29

Fais Group: Στα 3,28 ευρώ η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών μέσω επανεπένδυσης μερίσματος

18:20

Κρεμλίνο: Η Ρωσία περιμένει νέες προτάσεις από τις ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

18:11

Ο Νετανιάχου θα συναντηθεί με τον Τραμπ στην Ουάσιγκτον την Τρίτη

18:08

Πυρκαγιά στην Επισκοπή Κέρκυρας – Επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις

18:05

Συμφωνία άνω του 1 δισ. δολ. μεταξύ Verizon - Google

18:00

Το Ισραήλ εξαπολύει στρατιωτική επιχείρηση έπειτα από φονική σύγκρουση κοντά σε παλαιστινιακό χωριό

17:52

Hellenic Train: Διακοπή σιδηροδρομικής κυκλοφορίας στο τμήμα Λάρισα - Ραψάνη λόγω πυρκαγιάς