BACKSTORY

Πάμε για πρόωρη αποπληρωμή Νο3 - Θαύματα στην αγορά - Οι στόχοι και το παρελθόν

19-11-2024 | 00:03
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πάμε για πρόωρη αποπληρωμή Νο3 - Θαύματα στην αγορά - Οι στόχοι και το παρελθόν

Πάμε τώρα για πρόωρη αποπληρωμή Νο3 το 2026

Την πρόωρη αποπληρωμή ακριβού χρέους και το 2025 ανήγγειλε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «The New Era of Greek Banking» που διοργάνωσε το αμερικανικό πρακτορείο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Όπως είπε η νέα πρόωρη αποπληρωμή δανείων 5 δισ., ευρώ έρχεται «σε συνέχεια της πρόωρης εξόφλησης δανείων ύψους 8 δισ. ευρώ από το πρώτο μνημόνιο που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο» και στέλνει «ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές σχετικά με την προσήλωση της Ελλάδας στη δημοσιονομική σταθερότητα και τη μείωση του δημόσιου χρέους». Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε, όπως έγραφε και το insider, πώς η σταδιακή απομείωση του μαξιλαριού διαθεσίμων των 15,7 δισ. θα συνεχιστεί και το 2025 με παρόμοιο ρυθμό, δηλαδή κατά 1/3 ετησίως (κάτι που αντιστοιχεί σε περίπου 5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο). Απομένει μετά η τρίτη κίνηση, την οποία θα δρομολογήσει ο ΟΔΔΗΧ το 2026.

Και μία ακόμη σημείωση: 5 δισ. θα διατεθούν από το «μαξιλάρι», το τελικό ποσό μπορεί και το 2025 και το 2026 να είναι (όπως και φέτος) μεγαλύτερο, διαθέτοντας και άλλα διαθέσιμα. Γιατί υπάρχουν σημαντικά οφέλη για το χρέος αλλά και για τα κρατικά ταμεία που θα κληθούν να πληρώσουν λιγότερα.

Τράπεζες και πολιτική σταθερότητα

Ειδήσεις και κόντρα ειδήσεις βγήκαν από το event του Bloomberg για την επόμενη ημέρα των τραπεζών.

Η πρώτη και σημαντικότερη από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που είπε χωρίς επιφύλαξη πως οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους όταν ρωτήθηκε σχετικά. Άρα πολιτική σταθερότητα.

Αυτό πάντως όπως ανέφεραν και οι τραπεζίτες είναι ζητούμενο και καλώς έκαναν και το είπαν. Ζητούμενο είναι και οι επενδύσεις πρόσθεσαν. Ο Πρωθυπουργός πάντως τους προέτρεψε να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση της οικονομίας περισσότερο...

Θαύματα

Κάτι περίεργα πράγματα ακούω στην αγορά. Μου λένε για παράδειγμα, ότι υπάρχει εταιρεία η οποία το 2023 έκανε τζίρο γύρω στα 15 εκατομμύρια με μόνο 2 άτομα προσωπικό, ενώ την προηγούμενη χρονιά ο τζίρος της ήταν σχεδόν μηδενικός. Δεν ξέρω πώς έγινε αυτό το θαύμα αλλά πολύ θέλω να μάθω. Όχι τίποτα άλλο αλλά για να παρατήσω αυτή τη δουλειά που κάνω και να ακολουθήσω το δεύτερο τον εύκολο δρόμο που από το μηδέν ο τζίρος απογειώνεται και στη συνέχεια μάλιστα κάνεις και εξαγορά. Πιο τέλεια δεν γίνεται ειδικά αν το δημόσιο είναι ο αντισυμβαλλόμενος.

Οι στόχοι και το παρελθόν

Θα πετύχει τους στόχους του 2024 ισχυρίζεται η Austriacard δεν έχουμε λόγο να αμφιβάλλουμε. Περιμένουμε όμως να το δούμε. Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι αν θα επιτύχουν τους στόχους τους και οι επενδυτές που αγόρασαν μετοχές στο τελευταίο placement που έκανε η εταιρεία. Γιατί διαπιστώνω πολλή μουρμούρα εσχάτως και όχι άδικα.

Υπάρχει και ένα παρελθόν άλλωστε που έχει να κάνει με την αντιμετώπιση των μετόχων της μειοψηφίας από τους διοικούντες κατά τη διάρκεια των μετασχηματισμών το οποίο δυστυχώς επανέρχεται στο προσκήνιο.

Χωρίς βάθος

Η Δομική Κρήτης μπορεί να ανέκαμψε από τα χαμηλά αλλά φαίνεται αυτό δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία καθώς οι όγκοι που πραγματοποιεί μετοχή είναι χαμηλή και θα ήταν χαμηλότερη αν δεν γίνονταν αγορές από τον κύριο Αθανάσιο Κούτρα. Πραγματικά αναρωτιέμαι τι νόημα έχουν οι κεφαλαιοποιήσεις για μετοχές που δεν έχουν βάθος. Εκτός και αν υπάρχουν τίποτα μετοχοδάνεια που δεν το φανταζόμαστε.

Περισσότερη Ευρώπη

Κατά τα λοιπά τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι τραπεζίτες όσο και ο Κεντρικός Τραπεζίτης σημείωσαν την ανάγκη για περισσότερη Ευρώπη στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Απαίτηση για τραπεζική και κεφαλαιακή ένωση. Η δημοσιονομική ένωση θα χρειαστεί χρόνο.

Και όλοι μα όλοι συμφώνησαν με την έκθεση Ντράγκι, ενώ ο κ. Στουρνάρας έσπευσε να επισημάνει πως χρήματα για παραπάνω επενδύσεις υπάρχουν.

Εξαγορές και συγχωνεύσεις

Κέρδη και εξαγορές και συγχωνεύσεις αλλά και επενδύσεις και εν τέλει διανομές στους μετόχους είναι τα projects των ελληνικών τραπεζών που η κάθε μία τράπεζα σκοπεύει να τα υλοποιήσει με τρόπο διαφορετικό. Ένα είναι βέβαιο πως οι τράπεζες περνούν την καλύτερή τους φάση και η επικείμενη μείωση των επιτοκίων δεν τις ακουμπά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:46

Χαρδαλιάς: Παραδίδουμε στις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας ασφαλείς και σύγχρονους χώρους παιχνιδιού για τα παιδιά μας

20:37

ΙΕΑ: Ξεκινά η διοχέτευση στην αγορά των 400 εκατ. βαρελιών από τα αποθέματα πετρελαίου

20:29

Ισραήλ: Έχουμε ακόμα χιλιάδες στόχους μπροστά μας στο Ιράν

20:23

Ιράκ: Πέντε τραυματίες από επίθεση με ρουκέτες στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης

20:17

Ιράν: ΜΚΟ αναφέρουν Περισσότερους από 3.000 νεκρους σε ισραηλοαμερικανικές επιθέσεις

20:10

Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει τη Δευτέρα σε εκδήλωση του ΥΠΕΝ στο ΚΠΙΣΝ

19:52

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου χλευάζει ψευδείς ειδήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αναφέρουν ότι είναι νεκρός

19:44

Τσιάρας: Η ελληνική αγροδιατροφή στην πρώτη γραμμή της εξωστρέφειας

19:41

ΠΑΣΟΚ: Μέχρι τις 20:00 παρατείνεται η ψηφοφορία εκλογής συνέδρων

19:29

Daily Mail: Στη Μόσχα για επέμβαση ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ σύμφωνα με ΜΜΕ του Κουβέιτ

19:11

ΑΑΔΕ: Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ 2026 – Μείωση 50% για κύριες κατοικίες σε μικρούς οικισμούς

19:00

Ποια κράτη της Μ. Ανατολής επένδυσαν σε εναλλακτικούς εμπορικούς δρόμους - Ποιοι αντιμετωπίζουν προβλήματα

18:58

Οι οικονομίες του Κόλπου κινδυνεύουν με τη χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία του 1990 λόγω του πολέμου

18:24

Ισραήλ: Δεν υπάρχει έλλειψη εξοπλισμού αναχαίτισης πυραύλων

17:59

Ιράν: Η Τεχεράνη δεν βλέπει κανέναν λόγο να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ

17:53

Τσαγγάρη: H πλειονότητα των πρατηρίων καυσίμων στην Αττική έχει προσαρμοστεί στο ανώτατο επιτρεπόμενο μεικτό περιθώριο κέρδους

17:34

Reuters: Το Ιράν κρατά τα κλειδιά της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας, όχι οι ΗΠΑ

17:00

Τράπεζες υπό πίεση: Στο μικροσκόπιο οι ρωγμές στο private credit

16:53

Ιράν: Δηλώνει ότι διαθέτει αποδείξεις ότι αμερικανικές βάσεις στη Μέση Ανατολή χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις εναντίον της

16:48

Φιντάν: Τεράστιο σφάλμα αυτός ο πόλεμος

16:34

FT: Η ΕΕ θα συζητήσει το ενδεχόμενο διεύρυνσης της αποστολής «Ασπίδες» στο Στενό του Ορμούζ

16:19

Ενεργειακή κρίση: Κάθε χώρα την αντιμετωπίζει διαφορετικά - Από πλαφόν στις τιμές μέχρι... κοντομάνικα

16:04

ΗΠΑ: Ο υπ. Ενέργειας εκτιμά πως ο πόλεμος με το Ιράν θα τελειώσει εντός εβδομάδων

15:35

Γαλλία: Σε εξέλιξη ο πρώτος γύρος των δημοτικών εκλογών

15:29

Ανάρτηση Παπασταύρου για την συμπλήρωση θητείας ενός χρόνου στο ΥΠΕΝ

15:24

Λίβανος: Ήγετικό στέλεχος της Χαμάς σκοτώθηκε από ισραηλινό πλήγμα

15:09

Υπ. Υποδομών: Υπογράφεται τη Δευτέρα η σύμβαση δωρεάς συστήματος VCRS για την ΥΠΑ

14:58

Βρετανία: Εξετάζει την πιο ενεργή συμμετοχή της στον πόλεμο στη Μ. Ανατολή

14:51

Ιράν: Η Τεχεράνη προτρέπει τις άλλες χώρες να αποφύγουν κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να κλιμακώσει τον πόλεμο

14:38

Χρυσοχοΐδης: Πιλοτικό πρόγραμμα με drones και αυστηρότερη αστυνόμευση για το κυκλοφοριακό στην Αττική