BACKSTORY

Πάμε για πρόωρη αποπληρωμή Νο3 - Θαύματα στην αγορά - Οι στόχοι και το παρελθόν

19-11-2024 | 00:03
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πάμε για πρόωρη αποπληρωμή Νο3 - Θαύματα στην αγορά - Οι στόχοι και το παρελθόν
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Πάμε τώρα για πρόωρη αποπληρωμή Νο3 το 2026

Την πρόωρη αποπληρωμή ακριβού χρέους και το 2025 ανήγγειλε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «The New Era of Greek Banking» που διοργάνωσε το αμερικανικό πρακτορείο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Όπως είπε η νέα πρόωρη αποπληρωμή δανείων 5 δισ., ευρώ έρχεται «σε συνέχεια της πρόωρης εξόφλησης δανείων ύψους 8 δισ. ευρώ από το πρώτο μνημόνιο που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο» και στέλνει «ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές σχετικά με την προσήλωση της Ελλάδας στη δημοσιονομική σταθερότητα και τη μείωση του δημόσιου χρέους». Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε, όπως έγραφε και το insider, πώς η σταδιακή απομείωση του μαξιλαριού διαθεσίμων των 15,7 δισ. θα συνεχιστεί και το 2025 με παρόμοιο ρυθμό, δηλαδή κατά 1/3 ετησίως (κάτι που αντιστοιχεί σε περίπου 5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο). Απομένει μετά η τρίτη κίνηση, την οποία θα δρομολογήσει ο ΟΔΔΗΧ το 2026.

Και μία ακόμη σημείωση: 5 δισ. θα διατεθούν από το «μαξιλάρι», το τελικό ποσό μπορεί και το 2025 και το 2026 να είναι (όπως και φέτος) μεγαλύτερο, διαθέτοντας και άλλα διαθέσιμα. Γιατί υπάρχουν σημαντικά οφέλη για το χρέος αλλά και για τα κρατικά ταμεία που θα κληθούν να πληρώσουν λιγότερα.

Τράπεζες και πολιτική σταθερότητα

Ειδήσεις και κόντρα ειδήσεις βγήκαν από το event του Bloomberg για την επόμενη ημέρα των τραπεζών.

Η πρώτη και σημαντικότερη από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που είπε χωρίς επιφύλαξη πως οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους όταν ρωτήθηκε σχετικά. Άρα πολιτική σταθερότητα.

Αυτό πάντως όπως ανέφεραν και οι τραπεζίτες είναι ζητούμενο και καλώς έκαναν και το είπαν. Ζητούμενο είναι και οι επενδύσεις πρόσθεσαν. Ο Πρωθυπουργός πάντως τους προέτρεψε να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση της οικονομίας περισσότερο...

Θαύματα

Κάτι περίεργα πράγματα ακούω στην αγορά. Μου λένε για παράδειγμα, ότι υπάρχει εταιρεία η οποία το 2023 έκανε τζίρο γύρω στα 15 εκατομμύρια με μόνο 2 άτομα προσωπικό, ενώ την προηγούμενη χρονιά ο τζίρος της ήταν σχεδόν μηδενικός. Δεν ξέρω πώς έγινε αυτό το θαύμα αλλά πολύ θέλω να μάθω. Όχι τίποτα άλλο αλλά για να παρατήσω αυτή τη δουλειά που κάνω και να ακολουθήσω το δεύτερο τον εύκολο δρόμο που από το μηδέν ο τζίρος απογειώνεται και στη συνέχεια μάλιστα κάνεις και εξαγορά. Πιο τέλεια δεν γίνεται ειδικά αν το δημόσιο είναι ο αντισυμβαλλόμενος.

Οι στόχοι και το παρελθόν

Θα πετύχει τους στόχους του 2024 ισχυρίζεται η Austriacard δεν έχουμε λόγο να αμφιβάλλουμε. Περιμένουμε όμως να το δούμε. Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι αν θα επιτύχουν τους στόχους τους και οι επενδυτές που αγόρασαν μετοχές στο τελευταίο placement που έκανε η εταιρεία. Γιατί διαπιστώνω πολλή μουρμούρα εσχάτως και όχι άδικα.

Υπάρχει και ένα παρελθόν άλλωστε που έχει να κάνει με την αντιμετώπιση των μετόχων της μειοψηφίας από τους διοικούντες κατά τη διάρκεια των μετασχηματισμών το οποίο δυστυχώς επανέρχεται στο προσκήνιο.

Χωρίς βάθος

Η Δομική Κρήτης μπορεί να ανέκαμψε από τα χαμηλά αλλά φαίνεται αυτό δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία καθώς οι όγκοι που πραγματοποιεί μετοχή είναι χαμηλή και θα ήταν χαμηλότερη αν δεν γίνονταν αγορές από τον κύριο Αθανάσιο Κούτρα. Πραγματικά αναρωτιέμαι τι νόημα έχουν οι κεφαλαιοποιήσεις για μετοχές που δεν έχουν βάθος. Εκτός και αν υπάρχουν τίποτα μετοχοδάνεια που δεν το φανταζόμαστε.

Περισσότερη Ευρώπη

Κατά τα λοιπά τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι τραπεζίτες όσο και ο Κεντρικός Τραπεζίτης σημείωσαν την ανάγκη για περισσότερη Ευρώπη στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Απαίτηση για τραπεζική και κεφαλαιακή ένωση. Η δημοσιονομική ένωση θα χρειαστεί χρόνο.

Και όλοι μα όλοι συμφώνησαν με την έκθεση Ντράγκι, ενώ ο κ. Στουρνάρας έσπευσε να επισημάνει πως χρήματα για παραπάνω επενδύσεις υπάρχουν.

Εξαγορές και συγχωνεύσεις

Κέρδη και εξαγορές και συγχωνεύσεις αλλά και επενδύσεις και εν τέλει διανομές στους μετόχους είναι τα projects των ελληνικών τραπεζών που η κάθε μία τράπεζα σκοπεύει να τα υλοποιήσει με τρόπο διαφορετικό. Ένα είναι βέβαιο πως οι τράπεζες περνούν την καλύτερή τους φάση και η επικείμενη μείωση των επιτοκίων δεν τις ακουμπά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Ιταλία: Οι αρχές ανέκτησαν έργα των Ρενουάρ, Σεζάν και Ματίς, που είχαν κλαπεί από μουσείο

23:47

Η Ρωσία παραδέχεται νέες ελλείψεις καυσίμων εν μέσω των ουκρανικών επιθέσεων

23:38

Ρέθυμνο: Σε εξέλιξη η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή των Σελλίων

23:24

Τραμπ: Σύντομα θα κηρύξω τα Στενά του Ορμούζ περιοχή των ΗΠΑ

23:16

Wall Street: Τρίτη εβδομάδα κερδών για τον S&P 500 με ολίγο προβληματισμό...

23:04

Φωτιά στη Χαλκική: Ελεύθεροι δύο εργολάβοι του ΔΕΔΔΗΕ που παρουσιάστηκαν αυτοβούλως

22:55

Πυροσβεστική: 53 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο - Τέσσερις συλλήψεις σε Μυτιλήνη, Πάτρα και Κάλαμο

22:46

Πετρέλαιο: Κέρδη άνω του 1 δολαρίου την Παρασκευή, ισχυρή εβδομαδιαία άνοδο 5%

22:42

Samsung: Πράσινο φως από FDA για χρήση ασύρματων ακουστικών ως βοηθήματος ακοής

22:20

Πηγή χαράς και κινδύνου η θάλασσα - Τι προτείνουν οι ειδικοί ως μέτρα προστασίας από τον πνιγμό

22:08

Μπέρναμ: H Βρετανία πρέπει να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή - «Πυριτιδαποθήκη» η χώρα

21:56

Χαλκιδική: Ο Δήμος Κασσάνδρας ανέστειλε λόγω της πυρκαγιάς όλες τις εκδηλώσεις

21:42

ΗΠΑ: Ο Λουίτζι Μαντζιόνε παραδέχθηκε ότι σκότωσε τον CEO της UnitedHealthcare

21:30

Χρυσός: Εβδομαδιαία κέρδη σχεδόν 1% καθώς υποχωρεί η ανησυχία για τα επιτόκια

21:23

Οι Χούθι αναφέρουν πως εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον εγκαταστάσεων της Aramco στη Σαουδική Αραβία

21:04

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 21 Αυγούστου

21:00

Κως: Μεγάλη κινητοποίηση για την πυρκαγιά στο Πυλί – Ενισχύσεις από τη Ρόδο

20:51

ΓΕΚ Τέρνα: Δωρεάν διάθεση 1,11 εκατ. ιδίων μετοχών σε 42 στελέχη

20:42

Γκούλσμπι (Fed): Θέλει περισσότερες αποδείξεις για την υποχώρηση του πληθωρισμού

20:25

Φωτιά στον Φοίνικα Ρεθύμνου - Σε πλήρη κινητοποίηση η Πυροσβεστική, ήχησε το 112

20:18

Εκτροχιασμός τρένου στην Αγγλία, ο δεύτερος σε δύο ημέρες

20:04

Πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στον Λαχανά Θεσσαλονίκης

19:54

Ιράκ: Εξήγαγε από τις αρχές Αυγούστου τον μεγαλύτερο ημερήσιο όγκο βαρελιών πετρελαίου σε πέντε και πλέον μήνες πολέμου

19:35

Η ενεργειακή στροφή της Ευρώπης φέρνει «πράσινα» πυρηνικά ομόλογα

19:30

Λίβερπουλ: Απέκτησε το 30% η κοινοπραξία του Τζεφ Μπέζος

19:20

Τέσσερις χώρες της Κεντρικής Ασίας ανέφεραν ταυτόχρονες διακοπές ρεύματος

19:06

Ευρωαγορές: Πάτησαν «φρένο» μετά από πέντε εβδομάδες ανόδου

18:58

Κανονικά τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια - Ενισχύονται από το Λαύριο

18:37

Η Ουγγαρία θα βυθίσει δύο φορτηγίδες στο Δούναβη για να κρατήσει σε λειτουργία πυρηνικό σταθμό

18:13

Ο απεσταλμένος του Τραμπ θα μεταβεί στο Ισραήλ για να εξομαλύνει τις διαφορές για τη Γάζα