BACKSTORY

Πάμε για πρόωρη αποπληρωμή Νο3 - Θαύματα στην αγορά - Οι στόχοι και το παρελθόν

19-11-2024 | 00:03
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πάμε για πρόωρη αποπληρωμή Νο3 - Θαύματα στην αγορά - Οι στόχοι και το παρελθόν
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Πάμε τώρα για πρόωρη αποπληρωμή Νο3 το 2026

Την πρόωρη αποπληρωμή ακριβού χρέους και το 2025 ανήγγειλε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «The New Era of Greek Banking» που διοργάνωσε το αμερικανικό πρακτορείο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Όπως είπε η νέα πρόωρη αποπληρωμή δανείων 5 δισ., ευρώ έρχεται «σε συνέχεια της πρόωρης εξόφλησης δανείων ύψους 8 δισ. ευρώ από το πρώτο μνημόνιο που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο» και στέλνει «ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές σχετικά με την προσήλωση της Ελλάδας στη δημοσιονομική σταθερότητα και τη μείωση του δημόσιου χρέους». Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε, όπως έγραφε και το insider, πώς η σταδιακή απομείωση του μαξιλαριού διαθεσίμων των 15,7 δισ. θα συνεχιστεί και το 2025 με παρόμοιο ρυθμό, δηλαδή κατά 1/3 ετησίως (κάτι που αντιστοιχεί σε περίπου 5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο). Απομένει μετά η τρίτη κίνηση, την οποία θα δρομολογήσει ο ΟΔΔΗΧ το 2026.

Και μία ακόμη σημείωση: 5 δισ. θα διατεθούν από το «μαξιλάρι», το τελικό ποσό μπορεί και το 2025 και το 2026 να είναι (όπως και φέτος) μεγαλύτερο, διαθέτοντας και άλλα διαθέσιμα. Γιατί υπάρχουν σημαντικά οφέλη για το χρέος αλλά και για τα κρατικά ταμεία που θα κληθούν να πληρώσουν λιγότερα.

Τράπεζες και πολιτική σταθερότητα

Ειδήσεις και κόντρα ειδήσεις βγήκαν από το event του Bloomberg για την επόμενη ημέρα των τραπεζών.

Η πρώτη και σημαντικότερη από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που είπε χωρίς επιφύλαξη πως οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους όταν ρωτήθηκε σχετικά. Άρα πολιτική σταθερότητα.

Αυτό πάντως όπως ανέφεραν και οι τραπεζίτες είναι ζητούμενο και καλώς έκαναν και το είπαν. Ζητούμενο είναι και οι επενδύσεις πρόσθεσαν. Ο Πρωθυπουργός πάντως τους προέτρεψε να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση της οικονομίας περισσότερο...

Θαύματα

Κάτι περίεργα πράγματα ακούω στην αγορά. Μου λένε για παράδειγμα, ότι υπάρχει εταιρεία η οποία το 2023 έκανε τζίρο γύρω στα 15 εκατομμύρια με μόνο 2 άτομα προσωπικό, ενώ την προηγούμενη χρονιά ο τζίρος της ήταν σχεδόν μηδενικός. Δεν ξέρω πώς έγινε αυτό το θαύμα αλλά πολύ θέλω να μάθω. Όχι τίποτα άλλο αλλά για να παρατήσω αυτή τη δουλειά που κάνω και να ακολουθήσω το δεύτερο τον εύκολο δρόμο που από το μηδέν ο τζίρος απογειώνεται και στη συνέχεια μάλιστα κάνεις και εξαγορά. Πιο τέλεια δεν γίνεται ειδικά αν το δημόσιο είναι ο αντισυμβαλλόμενος.

Οι στόχοι και το παρελθόν

Θα πετύχει τους στόχους του 2024 ισχυρίζεται η Austriacard δεν έχουμε λόγο να αμφιβάλλουμε. Περιμένουμε όμως να το δούμε. Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι αν θα επιτύχουν τους στόχους τους και οι επενδυτές που αγόρασαν μετοχές στο τελευταίο placement που έκανε η εταιρεία. Γιατί διαπιστώνω πολλή μουρμούρα εσχάτως και όχι άδικα.

Υπάρχει και ένα παρελθόν άλλωστε που έχει να κάνει με την αντιμετώπιση των μετόχων της μειοψηφίας από τους διοικούντες κατά τη διάρκεια των μετασχηματισμών το οποίο δυστυχώς επανέρχεται στο προσκήνιο.

Χωρίς βάθος

Η Δομική Κρήτης μπορεί να ανέκαμψε από τα χαμηλά αλλά φαίνεται αυτό δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία καθώς οι όγκοι που πραγματοποιεί μετοχή είναι χαμηλή και θα ήταν χαμηλότερη αν δεν γίνονταν αγορές από τον κύριο Αθανάσιο Κούτρα. Πραγματικά αναρωτιέμαι τι νόημα έχουν οι κεφαλαιοποιήσεις για μετοχές που δεν έχουν βάθος. Εκτός και αν υπάρχουν τίποτα μετοχοδάνεια που δεν το φανταζόμαστε.

Περισσότερη Ευρώπη

Κατά τα λοιπά τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι τραπεζίτες όσο και ο Κεντρικός Τραπεζίτης σημείωσαν την ανάγκη για περισσότερη Ευρώπη στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Απαίτηση για τραπεζική και κεφαλαιακή ένωση. Η δημοσιονομική ένωση θα χρειαστεί χρόνο.

Και όλοι μα όλοι συμφώνησαν με την έκθεση Ντράγκι, ενώ ο κ. Στουρνάρας έσπευσε να επισημάνει πως χρήματα για παραπάνω επενδύσεις υπάρχουν.

Εξαγορές και συγχωνεύσεις

Κέρδη και εξαγορές και συγχωνεύσεις αλλά και επενδύσεις και εν τέλει διανομές στους μετόχους είναι τα projects των ελληνικών τραπεζών που η κάθε μία τράπεζα σκοπεύει να τα υλοποιήσει με τρόπο διαφορετικό. Ένα είναι βέβαιο πως οι τράπεζες περνούν την καλύτερή τους φάση και η επικείμενη μείωση των επιτοκίων δεν τις ακουμπά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:39

Δίκη για τα Τέμπη: Επιφυλάχθηκε το δικαστήριο για το αίτημα αναβάθμισης των κατηγοριών - Αύριο η επόμενη συνεδρίαση

15:36

Κίνδυνος να εκραγεί το δεξαμενόπλοιο που χτυπήθηκε από βλήμα στα Στενά του Ορμούζ

15:28

Η Open Cosmos εκτόξευσε τον πρώτο της ελληνικό μικροδορυφόρο Hyperion GR-1

15:10

Λεπέν: Φυλάκιση τριών ετών, το ένα με βραχιολάκι - Μειώθηκε η στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι

15:02

Έφτασε στην Άγκυρα ο Τραμπ για την κρίσιμη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

14:54

Ιούλιο και Αύγουστο το 41% των τουριστών - 3η στην ΕΕ σε εποχικότητα η Ελλάδα

14:48

ΠΟΜΙΔΑ: Προτείνει τη μόνιμη λειτουργία της πλατφόρμας απογραφής ανελκυστήρων

14:47

Καναδάς και Τουρκία άρχισαν επισήμως συνομιλίες για σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου

14:39

Metron: Νέο επενδυτικό πρόγραμμα 3 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της παραγωγικότητας

14:38

Μακρόν: «Η Γαλλία είναι ένας αξιόπιστος και σταθερός εταίρος της Συρίας»

14:37

«Καμπανάκι» ΠΟΥ για νέο κύμα καύσωνα στην Ευρώπη

14:34

Έρευνα Mastercard: Η άνοδος των «skilliday» αλλάζει τον τρόπο που ταξιδεύουν οι Ευρωπαίοι

14:32

Ο Πολάκης ζητά παραίτηση Φάμελλου και εκλογή νέου προέδρου ΚΟ

14:22

Deutsche Bank: Ενισχύει την ομάδα wealth management με τον Κωνσταντίνο Δαρούσσο

14:12

Τα οφέλη του αγγουριού για την υγεία και τη διατροφή

14:04

Κώτσηρας: Θα απαγορευτεί η χρήση πατινιών σε δρόμους με όριο κυκλοφορίας άνω των 50 χλμ/ώρα

13:48

Τα καλύτερα ματς που είδαμε μέχρι στιγμής στο Μουντιάλ - και ποια περιμένουμε με αγωνία

13:45

ΝΑΤΟ: Η Ουκρανία σχεδιάζει νέες συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας - Aνοικτό το ενδεχόμενο παραγωγής PAC-3 εκτός HΠΑ

13:31

Σε τροχιά ο ελληνικός οπτικός μικροδορυφόρος Hyperion GR-1

13:20

Γαλλία: Υποβαθμίζει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2026

13:18

ΔΕΣΦΑ: Τριπλασιάστηκαν οι εξαγωγές φυσικού αερίου στο πρώτο εξάμηνο

13:10

Ελλάδα - Σερβία: Νέα συνεργασία στον αθλητισμό με έμφαση σε σχολεία και πανεπιστήμια

12:57

Θεοδωρικάκος: Τα κόμματα να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για την προστασία των καταναλωτών από καταχρηστικές τραπεζικές συμπεριφορές

12:47

ΝΑΤΟ: Επενδύσεις άνω των 40 δισ. δολαρίων σε αντι-drone δυνατότητες - Νέες συμφωνίες για την Ουκρανία

12:41

Σκέρτσος: Ο απολογισμός 7 ετών στην ψηφιοποίηση και την ενέργεια

12:30

Εντείνεται η έξοδος προς τη σύνταξη - Πάνω από 100.000 αιτήσεις στο εξάμηνο

12:29

ΕΛΓΑ: Αποζημιώσεις ύψους 13,8 εκατ. ευρώ σε ασφαλιζόμενους παραγωγούς για ζημίες του 2025

12:25

Φιντάν: Αιχμές για τους περιορισμούς στην ευρωπαϊκή άμυνα και αισιοδοξία για τη συμμετοχή Τραμπ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

12:12

«Καυτές απάτες»: Απατεώνες εκμεταλλεύονται τον καύσωνα με ψεύτικες προσφορές κλιματιστικών

12:05

Μαρινάκης: Εγώ δεν πρόκειται να πω ποτέ ότι ο Τσίπρας «τα παίρνει»