BACKSTORY

Πάμε για πρόωρη αποπληρωμή Νο3 - Θαύματα στην αγορά - Οι στόχοι και το παρελθόν

19-11-2024 | 00:03
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πάμε για πρόωρη αποπληρωμή Νο3 - Θαύματα στην αγορά - Οι στόχοι και το παρελθόν

Πάμε τώρα για πρόωρη αποπληρωμή Νο3 το 2026

Την πρόωρη αποπληρωμή ακριβού χρέους και το 2025 ανήγγειλε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «The New Era of Greek Banking» που διοργάνωσε το αμερικανικό πρακτορείο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Όπως είπε η νέα πρόωρη αποπληρωμή δανείων 5 δισ., ευρώ έρχεται «σε συνέχεια της πρόωρης εξόφλησης δανείων ύψους 8 δισ. ευρώ από το πρώτο μνημόνιο που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο» και στέλνει «ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές σχετικά με την προσήλωση της Ελλάδας στη δημοσιονομική σταθερότητα και τη μείωση του δημόσιου χρέους». Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε, όπως έγραφε και το insider, πώς η σταδιακή απομείωση του μαξιλαριού διαθεσίμων των 15,7 δισ. θα συνεχιστεί και το 2025 με παρόμοιο ρυθμό, δηλαδή κατά 1/3 ετησίως (κάτι που αντιστοιχεί σε περίπου 5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο). Απομένει μετά η τρίτη κίνηση, την οποία θα δρομολογήσει ο ΟΔΔΗΧ το 2026.

Και μία ακόμη σημείωση: 5 δισ. θα διατεθούν από το «μαξιλάρι», το τελικό ποσό μπορεί και το 2025 και το 2026 να είναι (όπως και φέτος) μεγαλύτερο, διαθέτοντας και άλλα διαθέσιμα. Γιατί υπάρχουν σημαντικά οφέλη για το χρέος αλλά και για τα κρατικά ταμεία που θα κληθούν να πληρώσουν λιγότερα.

Τράπεζες και πολιτική σταθερότητα

Ειδήσεις και κόντρα ειδήσεις βγήκαν από το event του Bloomberg για την επόμενη ημέρα των τραπεζών.

Η πρώτη και σημαντικότερη από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που είπε χωρίς επιφύλαξη πως οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους όταν ρωτήθηκε σχετικά. Άρα πολιτική σταθερότητα.

Αυτό πάντως όπως ανέφεραν και οι τραπεζίτες είναι ζητούμενο και καλώς έκαναν και το είπαν. Ζητούμενο είναι και οι επενδύσεις πρόσθεσαν. Ο Πρωθυπουργός πάντως τους προέτρεψε να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση της οικονομίας περισσότερο...

Θαύματα

Κάτι περίεργα πράγματα ακούω στην αγορά. Μου λένε για παράδειγμα, ότι υπάρχει εταιρεία η οποία το 2023 έκανε τζίρο γύρω στα 15 εκατομμύρια με μόνο 2 άτομα προσωπικό, ενώ την προηγούμενη χρονιά ο τζίρος της ήταν σχεδόν μηδενικός. Δεν ξέρω πώς έγινε αυτό το θαύμα αλλά πολύ θέλω να μάθω. Όχι τίποτα άλλο αλλά για να παρατήσω αυτή τη δουλειά που κάνω και να ακολουθήσω το δεύτερο τον εύκολο δρόμο που από το μηδέν ο τζίρος απογειώνεται και στη συνέχεια μάλιστα κάνεις και εξαγορά. Πιο τέλεια δεν γίνεται ειδικά αν το δημόσιο είναι ο αντισυμβαλλόμενος.

Οι στόχοι και το παρελθόν

Θα πετύχει τους στόχους του 2024 ισχυρίζεται η Austriacard δεν έχουμε λόγο να αμφιβάλλουμε. Περιμένουμε όμως να το δούμε. Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι αν θα επιτύχουν τους στόχους τους και οι επενδυτές που αγόρασαν μετοχές στο τελευταίο placement που έκανε η εταιρεία. Γιατί διαπιστώνω πολλή μουρμούρα εσχάτως και όχι άδικα.

Υπάρχει και ένα παρελθόν άλλωστε που έχει να κάνει με την αντιμετώπιση των μετόχων της μειοψηφίας από τους διοικούντες κατά τη διάρκεια των μετασχηματισμών το οποίο δυστυχώς επανέρχεται στο προσκήνιο.

Χωρίς βάθος

Η Δομική Κρήτης μπορεί να ανέκαμψε από τα χαμηλά αλλά φαίνεται αυτό δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία καθώς οι όγκοι που πραγματοποιεί μετοχή είναι χαμηλή και θα ήταν χαμηλότερη αν δεν γίνονταν αγορές από τον κύριο Αθανάσιο Κούτρα. Πραγματικά αναρωτιέμαι τι νόημα έχουν οι κεφαλαιοποιήσεις για μετοχές που δεν έχουν βάθος. Εκτός και αν υπάρχουν τίποτα μετοχοδάνεια που δεν το φανταζόμαστε.

Περισσότερη Ευρώπη

Κατά τα λοιπά τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι τραπεζίτες όσο και ο Κεντρικός Τραπεζίτης σημείωσαν την ανάγκη για περισσότερη Ευρώπη στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Απαίτηση για τραπεζική και κεφαλαιακή ένωση. Η δημοσιονομική ένωση θα χρειαστεί χρόνο.

Και όλοι μα όλοι συμφώνησαν με την έκθεση Ντράγκι, ενώ ο κ. Στουρνάρας έσπευσε να επισημάνει πως χρήματα για παραπάνω επενδύσεις υπάρχουν.

Εξαγορές και συγχωνεύσεις

Κέρδη και εξαγορές και συγχωνεύσεις αλλά και επενδύσεις και εν τέλει διανομές στους μετόχους είναι τα projects των ελληνικών τραπεζών που η κάθε μία τράπεζα σκοπεύει να τα υλοποιήσει με τρόπο διαφορετικό. Ένα είναι βέβαιο πως οι τράπεζες περνούν την καλύτερή τους φάση και η επικείμενη μείωση των επιτοκίων δεν τις ακουμπά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:53

Όλα όσα αξίζει να κάνετε στη γαλλική πόλη Λιλ

15:42

Εθνική Τράπεζα: Στις 6 Νοεμβρίου τα αποτελέσματα γ' τριμήνου

15:28

Μαρινάκης: Δεν υπάρχει κανένα πολιτικό ζήτημα μεταξύ Μητσοτάκη και κανενός υπουργού

15:26

ΙΟΒΕ: Ανάπτυξη 2,1% το 2025 και 2,2% το 2026 - «Καμπανάκια» για τη συνέχεια

15:25

Σε «θετικό και παραγωγικό κλίμα» η συνάντηση Κυρανάκη με μηχανοδηγούς

15:22

Επ. Ανταγωνισμού: Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι στον κλάδο μεταφορών με Επιβατηγά Αυτοκίνητα Δημόσιας Χρήσης

15:18

Γεωργιάδης: Δημιουργούμε Γραφείο Φυσικοθεραπείας εντός των νοσοκομείων του ΕΣΥ

15:16

Ακίνητα: Γιατί η ΤτΕ «βλέπει» συνέχεια ανόδου στις τιμές

15:12

HUAWEI Pura 80 Series: Η Τέχνη της Φωτογραφίας και του Design σε Νέα Εποχή

15:07

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας θα δημιουργήσει το πρώτο post-AI campus στον κόσμο στο Ελληνικό

15:04

Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Θετικός ο ρόλος της ΕΕ για την διασύνδεση με την Κύπρο

14:56

Μουσείο του Λούβρου: Επιτάχυνση της υλοποίησης των μέτρων ασφαλείας ζήτησε ο Μακρόν

14:52

Επιστροφή ενοικίου: Πότε καταβάλλεται - Ποιοι δικαιούχοι δεν θα πληρωθούν

14:50

L’Oreal: Αδύναμες οι πωλήσεις γ’ τριμήνου - Προς «βουτιά» 20 μηνών η μετοχή

14:38

Ελληνικό χρέος: Είχε τη μεγαλύτερη μείωση στην ΕΕ - Παραμένει το πιο υψηλό

14:30

Ίντεργουντ - Ξυλεμπορία: Νέος οικονομικός διευθυντής

14:29

ΤτΕ: Πλεόνασμα 4,14 δισ. ευρώ στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο τον Αύγουστο - Αύξηση 10,5% στις εισπράξεις

14:24

Τζέι Ντι Βανς: Πολύ δύσκολη η αποστολή να αφοπλιστεί η Χαμάς

14:19

Beyond Meat: Γιατί εκτοξεύεται η μετοχή 1.300% μέσα σε τέσσερις ημέρες

14:17

Για την ώρα το βέτο παραμένει SAFE επιλογή ανάμεσα στους 27

14:00

Γερμανία: Για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας κατηγορείται η AfD

13:53

Τσίπρας: 6+1 προϋποθέσεις εθνικής στρατηγικής

13:51

Πιερρακάκης: Το επόμενο βήμα να ενσωματώσουμε το AI σε κάθε πτυχή της οικονομίας

13:50

ΕΕ: Τα κράτη μέλη συμφώνησαν σε κοινή θέση ενόψει της διάσκεψης COP30

13:41

Παπαστεργίου: Το επόμενο διάστημα θα δούμε την καλή όψη της Τεχνητής Νοημοσύνης

13:41

Μελόνι: Μακρά και δύσκολη η διαδικασία ειρήνευσης στη Μ. Ανατολή, ξεκάθαρη επιτυχία του Τραμπ

13:30

Υπερκάλυψη 1,97 φορές για τα εξάμηνα έντοκα - Στο 1,76% υποχώρησε η απόδοση

13:23

ΤτΕ: Θετικές οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών παρά τη διεθνή αβεβαιότητα

13:17

Ζελένσκι: «Καλός συμβιβασμός» η πρόταση Τραμπ για Ουκρανία

13:13

Παπαθανάσης: Έως τα 800-900 εκατ. η νέα αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης - Αλλαγές στα έργα