BACKSTORY

Είδες η ΔΕΗ; - Εξαφάνιση και μετά άνοδος – Το πολύτιμο asset της ΤΕΝΕΡΓ

14-11-2024 | 07:02
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Είδες η ΔΕΗ; - Εξαφάνιση και μετά άνοδος – Το πολύτιμο asset της ΤΕΝΕΡΓ

Ενημέρωση για το φορολογικό

Τις διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου παρουσίασαν χθες ο ΥΠΕΘΟ Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Χρίστος Δήμας σε βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Η παρουσίαση έγινε στα κεντρικά της ΝΔ στην Πειραιώς και, όπως ενημέρωσε στα social media ο υπουργός, η ατμόσφαιρα ήταν φιλική και η συζήτηση που έγινε εποικοδομητική. Το θέμα εξάλλου δεν σηκώνει αντιδράσεις, καθώς το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες και φέρνει μειώσεις φόρων. Οι προτάσεις που ακούστηκαν από τους βουλευτές είχαν να κάνουν με βελτιώσεις που αφορούσαν κυρίως τις περιφέρειες τους. Μένει να δούμε την τελική μορφή.

Είδες η ΔΕΗ;

Ο καλπασμός της ΔΕΗ συνεχίστηκε και στα αποτελέσματα του εννεαμήνου, όπου και επιβεβαιώθηκε ο στόχος για προσαρμοσμένο EBITDA 1,8 δισ. ευρώ και καθαρή κερδοφορία 340 εκατ. ευρώ. Αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι, ότι η εταιρεία πραγματοποιεί πολύ μεγάλες επενδύσεις διατηρώντας τους δείκτες χρέους σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα.

Έτσι με την ωρίμανση των επενδύσεων θα πρέπει να αναμένουμε ότι η καθαρή κερδοφορία θα εκτιναχθεί τα επόμενα χρόνια. Είναι προφανές ότι η ΔΕΗ δίνει τεράστια έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και τις τηλεπικοινωνίες, όπου ο στόχος κάλυψης 1,7 εκατομμυρίων συνδρομητών στο τέλος του 2025 είναι απόλυτα εφικτός και πλέον θα την αναδείξει σε πολύ ισχυρό παίκτη στην αγορά τηλεπικοινωνιών.

Εξαφάνιση και μετά άνοδος

Υποθέτω πως γνωρίζετε ότι η γενική συνέλευση της ΕΚΤΕΡ δεν πραγματοποιήθηκε και πως οι διοικούντες έσπευσαν άρον άρον να εξαφανιστούν πριν έρθουν σε επαφή με τους μικρομετόχους, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί προκειμένου να παρακολουθήσουν τη συνέλευση. Το γιατί έσπευσαν να εξαφανιστούν όπως αντιλαμβάνεστε ότι είναι προφανές. Βέβαια μετά την αναβολή της γενικής συνέλευσης κατά ένα παράδοξο τρόπο η μετοχή άρχισε να κινείται ανοδικά. Τυχαίο; Δεν νομίζουμε αν και αυτό θα καταγραφεί όταν θα επαναληφθεί τελικώς η γενική συνέλευση.

Άσχημη εντύπωση

Μιας και μιλάμε για εξαφάνιση έκανε όχι καλή εντύπωση στους συμμετέχοντες στο roadshow του χρηματιστηρίου που έγινε προχθές σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας το γεγονός ότι ο Γιάννος Κοντόπουλος μετά την πρωινή του ομιλία έφυγε από τον χώρο και δεν παρακάθησε ούτε καν στο γεύμα. Όμως καλή εντύπωση δεν έκαναν ούτε οι αδιάβαστοι αναλυτές αλλά και κάποιες αδιάβαστες εισηγμένες των οποίων τους εκπροσώπους ρωτούσαν οι λίγοι διαβασμένοι αναλυτές και εκείνοι τους απαντούσαν αλλά αντί άλλων.

Ευκαιρία οι τράπεζες

Ως ευκαιρία αντιμετωπίζει η ΑΧΙΑ τις ελληνικές τράπεζες για τις οποίες δίνει συστάσεις αγοράς θεωρώντας πως και οι τέσσερις είναι πιο ελκυστικές από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, ενώ χαρακτηρίζει φτηνές τις τιμές τους. Η ΑΧΙΑ επισημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να επιβραβεύουν τους μετόχους μέσα από δραστηριότητες που ενισχύουν την αξία, όπως η επιτάχυνση των διανομών.

Επιστημονική φαντασία

Σαν από κινηματογραφική ταινία! Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα ανταμείψει τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Έλον Μασκ για τη στήριξη που του προσέφερε, δωρίζοντας δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στην προεκλογική του εκστρατεία, διορίζοντάς τον επικεφαλής ενός υπουργείου το οποίο θα είναι αρμόδιο να ελέγχει την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης.

Ο Έλον Μασκ θα ελέγχει την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Τα κριτήρια σας τα αφήνω να τα βρείτε εσείς.

Masdar: Πολύτιμο asset η τεχνογνωσία της ΤΕΝΕΡΓ

Η τεχνογνωσία της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι το πιο σημαντικό στοιχείο που αποκτά η Masdar μέσω της εξαγοράς, σημείωσε ο Abdulaziz Alobaidli, Chief Operating Officer της εταιρείας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σε χθεσινή εκδήλωση στο ελληνικό περίπτερο στην COP29. Όπως εξήγησε το υψηλόβαθμο στέλεχος της Masdar, μέσω των επενδύσεων που πραγματοποίησε η ΤΕΝΕΡΓ τις δύο τελευταίες 10ετίες, έχει αποκτήσει πείρα και δυνατότητες που θα επιτρέψουν όχι μόνο την ενίσχυση του «πράσινου» χαρτοφυλάκιου στην Ελλάδα, αλλά την αξιοποίηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σε ρόλο πλατφόρμας, για την επέκταση της Masdar στην Ανατολική και Νότια Ευρώπη.

Συμπλήρωσε πως ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο της ΤΕΝΕΡΓ είναι η μεγάλη διαφοροποίηση του portfolio της σε τεχνολογίες ΑΠΕ. Εξήγησε πως η εταιρεία έχει ήδη εγκατεστημένη ισχύ 1,2 GW, κυρίως σε αιολικά πάρκα, διαθέτοντας το μεγαλύτερο μερίδιο σε onshore αιολικά έργα στην Ελλάδα. Επίσης, επεκτείνεται στα φωτοβολταϊκά πάρκα και την αντλησιοταμίευση, ενώ έχει στο pipeline έργα 6 GW, τα οποία θα επιτρέψουν την περαιτέρω ανάπτυξη του Ομίλου από τα ΗΑΕ.

«Όπως γνωρίζετε, η Masdar έχει θέσει στόχο την ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου 100 GW μέχρι το 2030 παγκοσμίως. Πρόκειται για έναν φιλόδοξο στόχο, τον οποίο όμως είμαστε πεπεισμένοι ότι θα καταφέρουμε να υπερβούμε, χάρις σε εξαγορές όπως αυτή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή», συμπλήρωσε.

Η ασφάλεια του Μετρό Θεσσαλονίκης

Πέραν των χτεσινών ανακοινώσεων από τη Θεσσαλονίκη για το λογότυπο του Μετρό της πόλης, και ανεξάρτητα αν άρεσε ή όχι, βγήκε και μια παρουσίαση με τίτλο «Λειτουργία και Συντήρηση του Μετρό Θεσσαλονίκης: Ασφάλεια του Συστήματος». Άλλωστε, πολλά είχαν γραφτεί για το κατά πόσο θα προλάβει το project να πάρει τις σχετικές πιστοποιήσεις εν όψει της έναρξης λειτουργίας (στις 30 του μήνα).

Μια φορά πάντως, η ΤΗΕΜΑ, ο ιδιώτης που έχει αναλάβει την λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης (κοινοπραξία της γνωστής γαλλικής Egis και της ιταλικής ΑΤΜ που διαχειρίζεται το Μετρό στο Μιλάνο, στην Κοπεγχάγη κ.α.) δεσμεύεται να μεταφέρει την τεχνογνωσία της στο Μετρό (σημείωση: χωρίς οδηγό οι συρμοί, με αυτόματο Σύστημα Θυρών κ.α.), με επίκεντρο την ασφάλεια, την αξιοπιστία και τη βιωσιμότητα. Κατά την ίδια, το Αυτόματο Σύστημα Μετρό διατηρεί ένα εντυπωσιακό ιστορικό ασφάλειας, με 0 θανατηφόρα περιστατικά σε 40 χρόνια, ενώ το Επίπεδο Ακεραιότητας Ασφάλειας (SAFETY INTEGRITY LEVEL) της υποδομής είναι στο 4, ήτοι η πιθανότητα αστοχίας σε ένα σύστημα SIL 4 είναι μικρότερη από 1 κάθε 100.000 χρόνια. Ένας Ανεξάρτητος Φορέας Αξιολόγησης Ασφάλειας διενεργεί έλεγχο, επιθεώρηση και παρακολουθεί τη διαδικασία επικύρωσης της THEMA κατά τη διάρκεια της περιόδου Εξοικείωσης και Δοκιμών. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης, ο Ανεξάρτητος Φορέας Αξιολόγησης Ασφάλειας θα εκδώσει πιστοποιητικό που επιβεβαιώνει ότι η THEMA μπορεί να λειτουργεί με ασφάλεια το Μετρό Θεσσαλονίκης. Και προφανώς, όλοι εύχονται στο νέο Μετρό να είναι… καλοτάξιδο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Βατικανό: Ο Πάπας έκανε δεκτούς ηθοποιούς και σκηνοθέτες από όλο τον κόσμο

23:34

Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας εντός του '26

23:15

Συνάντηση του Στ. Κασσελάκη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι

22:47

Σερβία: Τρίμηνη αναστολή των αμερικανικών κυρώσεων για την πετρελαϊκή εταιρία NIS

22:17

Σύλληψη δύο 13χρονων για κλοπή πορτοφολιού στο Μετρό «Κορυδαλλός»

21:47

Συνελήφθη μέλος διεθνούς σπείρας που διέπραττε κλοπές σε σπίτια στο κέντρο της Αθήνας

21:18

Βραζιλία : Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεση του πρώην προέδρου Μπολσονάρου για απόπειρα πραξικοπήματος

21:09

Μενδώνη: Η χειροτεχνία είναι επάγγελμα, δημιουργική απασχόληση και μέσο οικονομικής αυτοτέλειας

21:05

Το Βατικανό επιστρέφει 62 τεχνουργήματα των αυτοχθόνων του Καναδά

21:02

Ιταλία: Κύμα σφοδρής κακοκαιρίας πλήττει την ευρύτερη περιοχή της Γένοβας

20:46

Τραμπ: Ζητά 5 δισ. απ' το BBC αλλά δύσκολα θα τα λάβει

20:21

Ποινές φυλάκισης 9 μηνών με αναστολή στους 23 συλληφθέντες με τον νέο νόμο για τον Άγνωστο Στρατιώτη

20:16

Βρετανία: Σοβαρές πλημμύρες στην Ουαλία απ' το πέρασμα της καταιγίδας Κλαούντια

20:04

ΗΠΑ: Ετήσιες ζημιές 9 δισ. δολάρια για τα αμερικανικά ταχυδρομεία

19:42

Απαγόρευση συγκεντρώσεων σε Αθήνα, Φιλοθέη και Χαλάνδρι την Κυριακή λόγω της επίσκεψης Ζελένσκι

19:27

ΗΠΑ: Ανοίγουν τον δρόμο για συνομιλίες σχετικά με την πώληση των ξένων περιουσιακών στοιχείων της Lukoil

19:00

Η μεγάλη «παγίδα» των €600 δισ. για τη Γερμανία

18:55

Επίσκεψη του ΥΦΥΠΕΞ Χάρη Θεοχάρη στην 5η Διεθνή Έκθεση και το Συνέδριο «ReBuild Ukraine 2025»

18:48

Πορτογαλία: Τρεις νεκροί από την καταιγίδα Κλαούντια

18:32

HSBC: Ο πρώην Βρετανός ΥΠΟΙΚ Τζορτζ Όσμπορν ανάμεσα στους υποψήφιους για τη θέση του προέδρου

18:23

Εκτροπή λεωφορείου με τραυματίες στην παλιά εθνική οδό Βόλου – Λάρισας

18:07

Apple: Ομοσπονδιακό δικαστήριο την καταδίκασε για παραβίαση πατέντας - Θα καταβάλει αποζημίωση $634 εκατ.

17:51

Hellenic Train: Αναχώρησε με καθυστέρηση λόγω τεχνικού προβλήματος η αμαξοστοιχία 1599

17:43

Χατζηδάκης: Η μετάβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ αποτελεί μεγάλη μεταρρύθμιση με προκλήσεις

17:33

Γνωστή δημοσιογράφος συνελήφθη σε αλκοτέστ για απειλή και εξύβριση αστυνομικών

17:22

Νέοι δικαιούχοι στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους 2025»

17:00

ΝΟΚ και μπόνους: Πώς γίνονται οι αναθεωρήσεις των οικοδομικών αδειών, πότε θα είναι έτοιμο το νέο πλαίσιο

16:41

Τζιτζικώστας: Δίνουμε απάντηση στις σύγχρονες προκλήσεις για τον τουρισμό

16:33

Τρεις νεκροί σε δύο τροχαία στην Αττική

16:07

Disney - YouTube TV: Κατέληξαν σε συμφωνία βάζοντας τέλος σε εβδομάδες διακοπής των καναλιών