BACKSTORY

Στα όρια της νομιμότητας - Αγορά με... τσαμπουκά – Τα σενάρια για τον ΒΟΑΚ

29-02-2024 | 07:06
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα όρια της νομιμότητας - Αγορά με... τσαμπουκά – Τα σενάρια για τον ΒΟΑΚ

Στα όρια της νομιμότητας

Είναι μια μεγάλη και γνωστή ασφαλιστική εταιρεία. Kαι τι ακριβώς κάνει; Μόλις ο ασφαλισμένος νοσήσει, του ζητάει την άδεια να μπει μέσα στο αρχείο Idika και βλέπει λοιπόν όλη τη συνταγογράφησή του πριν το συμβόλαιο το οποίο μπορεί να πηγαίνει και αρκετά χρόνια πίσω. Ζητάει λοιπόν τις εξετάσεις προ πενταετίας ή εξαετίας στον ασφαλισμένο, μήπως τυχόν είχε κάτι αποκρύψει από την ασφαλιστική ώστε να του ακυρώσει καλύψεις. Δεν είμαστε και πολύ σοβαροί έτσι; Γιατί δεν έπραξε έτσι νωρίτερα ή πολύ περισσότερο όταν σύναπτε το συμβόλαιο; Γιατί δεν ζητάει τις πρόσφατες εξετάσεις; Και γιατί συμπεριφέρεται τοιουτρόπως; Αν εκτιμά η ασφαλιστική πως το συμβόλαιο τσουλάει όσο ο ασφαλισμένος δεν έχει προβλήματα υγείας πλανάται πλάνη πεπλανημένη. Αν όχι ας αλλάξει τακτική, μιας και υπάρχει και ο συνήγορος του πολίτη αλλά και του καταναλωτή.

Αλλάζει η εποπτεία στις τράπεζες

Όπως εγκαίρως σας είχαμε ενημερώσει, οι επόπτες επαναξιολογούν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες στη βάση της αλλαγής των μοντέλων τόσο των πιστωτικών ιδρυμάτων όσο και των επιχειρήσεων.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών ξεκίνησε λοιπόν άλλη μία δημόσια διαβούλευση σχετικά με δύο σχέδια προτύπων που μεταβάλλουν τις γνωστοποιήσεις του Πυλώνα 3 και τις απαιτήσεις εποπτικής αναφοράς για τον λειτουργικό κίνδυνο.

Αυτές οι διαβουλεύσεις συμπληρώνουν τον Πυλώνα 3 και τις εποπτικές εκθέσεις που δημοσιεύτηκαν στις 14 Δεκεμβρίου 2023. Οι διαβουλεύσεις θα διαρκέσουν έως τις 30 Απριλίου 2024.

Ο Θανάσης της Εβροφάρμα

Βλέπω την Εβροφάρμα να είναι δραστήρια τις τελευταίες ημέρες και ειδικά χθες που εκτινάχθηκε ο όγκος συναλλαγών και έκλεισε με άνοδο κοντά στο 15%. Και το ερώτημα είναι πως ξαφνικά προέκυψε τέτοιο ενδιαφέρον για τη μετοχή. Έχω λοιπόν μια ιδέα. Για την ακρίβεια μαθαίνω ότι έγιναν κάποιες συναντήσεις του Θανάση (ένας είναι ο Θανάσης στην Εβροφάρμα για τέτοιες δουλειές) με χρηματιστές και έκλεισαν οι... δουλειές. Μιλάμε δηλαδή για κανονικό ενδιαφέρον δια της μοχλεύσεως.

Αγορά με... τσαμπουκά

Όπως θα διαπίστωσαν χθες όσοι διαβάζουν τις χρηματιστηριακές ανακοινώσεις ο Σωκράτης Κόκκαλης αγόρασε 400.000 μετοχές. Κάποιος ως πρώτη σκέψη θα έλεγε ότι η αγορά δείχνει την πίστη του ότι η εταιρεία είναι ελκυστική στις τρέχουσες αποτιμήσεις. Έχω την αίσθηση ότι δεν είναι μόνο αυτό αλλά και το σπάσιμο τσαμπουκά σε όσους πήγαν να παίξουν προς τα κάτω τη μετοχή αλλά δεν τους βγήκε.

Τα σενάρια για τον ΒΟΑΚ

Ενόσω η αγορά και οι κατασκευαστικές εταιρείες αναμένουν νεότερα από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τα πρακτικά που σχετίζονται με τον διαγωνισμό της mega παραχώρησης του ΒΟΑΚ (κοντά 2 δισ. ευρώ), τον οποίον έχει κερδίσει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τα σενάρια περί συμμαχιών και διεύρυνσης συνεχίζονται αμείωτα. Προφανώς, υπάρχουν κάποια δεδομένα όπως και επιδιώξεις. Για παράδειγμα, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ «έχει το μαχαίρι και το καρπούζι», αφού αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής και έχει το 100%. Από την άλλη, ο επιλαχών επενδυτής, το σχήμα Mytilineos – ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, ήθελε σφόδρα τη σύμβαση. Επιπρόσθετα, όπως είχε αναφέρει η διοίκηση της Intrakat, αν το δεύτερο στη σειρά σχήμα κέρδιζε ή έμπαινε στο παιχνίδι, θα είχε ρόλο (μάλλον σε κατασκευή και παραχώρηση). Επιπλέον, πολλά έχουν ακουστεί για την κυβερνητική διάθεση, και μάλιστα σε πλέον κορυφαίο επίπεδο, να προχωρήσει το έργο όσο το δυνατόν «αναίμακτα» και χωρίς καθυστερήσεις νέες με προσφυγές (εννοούμε ανάμεσα σε διεκδικητές, όχι αυτές των κατοίκων ή τοπικών φορέων). Όποιος βάλει όλα αυτά σε έναν σε ένα «πακέτο», μπορεί και να βγάλει «εξελίξεις», λέει η αίσθηση και η εμπειρία της στήλης. Να δούμε με ποιον ακριβώς τρόπο και σε ποιο timing γιατί όλα θέλουν τον χρόνο τους. Αλλά και αν όλα αυτά θα σημαίνουν κάτι για άλλες συμβάσεις παραχώρησης που εκκρεμούν.

Η «ωρίμανση» των συνθηκών

Επειδή στην αγορά δεν λείπουν οι πληροφορίες και τα σενάρια για το μέλλον της ΗΛΕΚΤΩΡ, αν δηλαδή η Motor Oil εξαγοράσει και τον τομέα περιβάλλοντος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η αλήθεια είναι ότι κάτι τέτοιο... δεν θα έπεφτε δα και ως κεραυνός εν αιθρία στην αγορά. Το λέμε επειδή αναφέρεται συχνά πυκνά εσχάτως, όπως βέβαια, το έχει πράξει και το insider.gr. Μπορεί η ΕΛΛΑΚΤΩΡ να διαψεύδει, αλλά είναι κοινό μυστικό ότι η Motor Oil, που έχει αγοράσει και την Thalis, κοιτάζει και προς την ΗΛΕΚΤΩΡ. Ε, κάποια στιγμή ίσως έχουμε νεότερα, δηλαδή πότε θα ωριμάσουν οι συνθήκες.

Τα «πράσινα» πλην όμως «ανοιχτά» ενδεχόμενα

Ο πρόεδρος Σωκράτης, ένας είναι αυτός (ο Κόκκαλης), προφανώς και μπορεί να πει ό,τι θέλει με τον τρόπο του χωρίς να φωτογραφίσει εξελίξεις, μόνο χτεσινός δεν είναι ο πολύπειρος μεγαλοεπιχειρηματίας. Για αυτό και όταν χτες ρωτήθηκε, στο περιθώριο της εκδήλωσης για την εισαγωγή του εταιρικού ομολόγου στο ΧΑ, για τις «πράσινες» μπίζνες ή τα «πράσινα» ομόλογα, επί της ουσίας απλώς και μόνο τα άφησε όλα «ανοιχτά». Που μπορεί να σημαίνει και κάτι, μπορεί και όχι. Είτε για την Intralot, είτε για την Intracom, είτε για τις δύο, είτε για καμία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:42

Ταχιάος: Σε προτεραιότητα το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας

14:40

Συνάντηση ΒΕΑ - Καιρίδη: Στο επίκεντρο η ένταξη των μεταναστών στο εργατικό δυναμικό

14:33

Tουρκία: Θα υποστηρίξει τον Ρούτε ως επόμενο επικεφαλής του ΝΑΤΟ

14:26

Κωνσταντοπούλου για Μάτι: Ντρέπομαι για την απόφαση του δικαστηρίου

14:21

Το myAADEapp στη Διεθνή Έκθεση Ψηφιακής Τεχνολογίας Beyond 2024

14:21

Η COCO-MAT καινοτόμησε στο πρώτο 100% Hotel Show στην Κρήτη με διαδραστική εμπειρία VR

14:16

Δήμος Αθηναίων: Η εκδήλωση για τα Τέμπη δεν ακυρώθηκε αλλά αναβλήθηκε λόγω Πρωτομαγιάς

14:04

Οι Πολωνοί αγρότες αίρουν τον πολύμηνο αποκλεισμό στα ουκρανικά σύνορα

13:54

«Θησαυροφυλάκιο» η Καρέλιας με ταμείο που ξεπερνά τα 690 εκατ. ευρώ

13:51

Αυγενάκης: Ζωτικής σημασίας για τους αγρότες οι ελληνικές προτάσεις για την ΚΑΠ

13:38

ΕΕ: Εγκρίθηκαν οι «οδηγίες για το πρωινό» - Μεγαλύτερη διαφάνεια για μέλι, γάλα, χυμούς και μαρμελάδες

13:36

Γερμανία: Αρχίζει η δίκη των «Πολιτών του Ράιχ»

13:24

ΟΠΕΚΑ: Αύριο η καταβολή επιδομάτων άνω των 187 εκατ. σε 679.652 δικαιούχους

13:17

Βουλή: Αντιδράσεις για την τροπολογία που εισάγει ιδιώτες γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία

13:09

Μπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο: Πώς θα δίνεται το πριμ 15% - Πότε μπαίνει σε ισχύ

13:08

Όμιλος Fourlis: Επεκτείνεται με νέα καταστήματα ΙΚΕΑ, INTERSPORT και Holland & Barrett

13:03

Κασσελάκης: Προεκλογικό πριμ το μπόνους Μητσοτάκη - Επαναχορήγηση 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο

12:46

Μπλίνκεν: «Μετρήσιμη πρόοδος» τις τελευταίες εβδομάδες στην ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα

12:44

ΟΣΕ: Συστήνεται για πρώτη φορά Επιτροπή Ελέγχου

12:44

Sato: Αυξημένος κατά 6,67% ο κύκλος εργασιών το 2023

12:42

Αυτοκινητόδρομος Πάτρα - Πύργος: Στο 80% η πρόοδος εργασιών μέχρι το τέλος του 2024

12:31

Ισπανία: Δεν παραιτείται ο Σάντσεθ

12:28

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι θα επισκεφτεί για πρώτη φορά την ΕΕ από το 2019 - Τα καυτά ζητήματα

12:19

ΡΑΑΕΥ: Λειτουργεί από σήμερα το Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών Ηλεκτροκίνησης

12:18

«Πράσινο φως σε νέα θεραπευτική επιλογή για την αιμορροφιλία Α

12:11

AΣΕΠ: Προκήρυξη 1.137 θέσεων σε νοσοκομεία του ΕΣΥ και το ΕΚΑΒ

12:00

Νέα εφαρμογή ΜyCoast για τις παραλίες και πρόστιμα έως 60.000 για τυχόν παραβιάσεις 

11:56

Philips: Διακανονισμός 1 δισ. δολ. για την ανάκληση συσκευών υπνικής άπνοιας - Εκτόξευση 45% της μετοχής

11:53

Βορίδης: Αναντίστοιχη η ποινή με το μέγεθος της τραγωδίας στο Μάτι

11:50

Τροποποιούνται τα δρομολόγια των τρένων τη Μ. Τετάρτη λόγω Εργατικής Πρωτομαγιάς