BACKSTORY

Και πάλι πρώτοι στην Ευρωζώνη – Έρχονται δυνατές συγκινήσεις – Οι «χαμένες» αλλαγές για τη διασπορά στο ΧΑ

30-11-2023 | 07:04
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Και πάλι πρώτοι στην Ευρωζώνη – Έρχονται δυνατές συγκινήσεις – Οι «χαμένες» αλλαγές για τη διασπορά στο ΧΑ

Λίγο ψηλότερα

Αργά ή γρήγορα θα υπάρξει ανταγωνισμός στα επιτόκια καταθέσεων σημειώνει ο Αντρέα Ενρία σε πρόσφατη συνέντευξή του. Όσες τράπεζες δεν έχουν μεγάλα αποθεματικά θα αυξήσουν τα επιτόκια για να συγκρατήσουν τις καταθέσεις. Με τον τρόπο αυτόν σιγά σιγά και τα λοιπά πιστωτικά ιδρύματα θα προχωρήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση, πανευρωπαϊκά.

Και πάλι πρώτοι

Χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης θα προβλέψει η Τράπεζα της Ελλάδος για το επόμενο έτος στις επικείμενες προβλέψεις του Δεκεμβρίου, όπως δείχνουν οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις. Αυτά είπε στο Politico ο κ. Γιάννης Στουρνάρας. Όπως και να έχει πάντως η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να προηγείται σε ρυθμούς ανάπτυξης έναντι των οικονομιών της Ευρωζώνης.

Καμία επαφή ΤΧΣ με Intesa Sanpaolo

Κατηγορηματικά διαψεύδουν πηγές του ΤΧΣ χθεσινά δημοσιεύματα ότι η Intesa Sanpaolo ενδιαφέρεται για την Τράπεζα Πειραιώς. Στελέχη του Ταμείου ξεκαθαρίζουν ότι δεν έχει υπάρξει καμία επαφή του Ταμείου με την ιταλική τράπεζα. Επιπλέον, η στρατηγική του ΤΧΣ είναι συγκεκριμένη και προβλέπει ότι η απόφαση για τη διαδικασία αποεπένδυσης από την Πειραιώς θα ληφθεί στα τέλη Φεβρουαρίου του 2024. Και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αλλάξει ο προγραμματισμός.

O πολυβραβευμένος ΟΔΔΗΧ

Το βραβείο του «Best Sovereign Risk Manager of the Year» απένειμε στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) το εξειδικευμένο στη διαχείριση χρηματοοικονομικών κινδύνων, διεθνές ηλεκτρονικό περιοδικό Risk.net στο πλαίσιο των Risk Awards 2024. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που λαμβάνει ο ΟΔΔΗΧ αυτό το βραβείο. Η πρώτη ήταν το 2018. Το βραβείο απονεμήθηκε για την επιτυχημένη και προνοητική διαχειριστική πολιτική που εφήρμοσε ο Οργανισμός με στόχο την αντιστάθμιση κυρίως του επιτοκιακού κινδύνου σε ένα περιβάλλον έντονα αυξητικών επιτοκίων παγκοσμίως.

Η πιο ευτυχισμένη ημέρα του Δημήτρη Τσάκωνα

Στο σχετικό κείμενο του Risk.net που περιγράφονται οι λόγοι βράβευσης του ΟΔΔΗΧ φιλοξενούνται και δηλώσεις του γενικού διευθυντή του Οργανισμού, Δημήτρη Τσάκωνα. «Η πιο ευτυχισμένη ημέρα της επαγγελματικής μου ζωής ήταν η 8η Σεπτεμβρίου, όταν η DBRS μας έδωσε την επενδυτική βαθμίδα», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Τσάκωνας για να συμπληρώσει στη συνέχεια πως μένει ακόμη πολύς δρόμος. «Μόλις βγήκαμε από τα βαθιά, που βρισκόμασταν για 15 χρόνια. Τώρα πήραμε μια ανάσα, αλλά επιστροφή στην κανονικότητα για μένα σημαίνει αξιολόγηση στην βαθμίδα Α».

Έρχονται δυνατές συγκινήσεις

Έχω την αίσθηση ότι η σημερινή συνεδρίαση του ΧΑ θα προσφέρει δυνατές συγκινήσεις με υψηλό τζίρο καθώς έχουμε την εφαρμογή της αναδιάρθρωσης των δεικτών του MSCI. Για το πονταρίσματα αναβάθμισης από τη Fitch, που αναμένεται την Παρασκευή, δεν μπορώ να είμαι βέβαιος αν και φαίνεται ότι κάποιοι θα αναλάβουν το στοίχημα φουσκώνοντας επιπλέον τις συναλλαγές.

Οι «χαμένες» αλλαγές για τη διασπορά στο ΧΑ

Έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που ο Γιάννος Κοντόπουλος ανακοίνωσε τους νέους κανόνες Διασποράς του Χρηματιστηρίου. Και μέχρι σήμερα ουδέν νεώτερον επί της υπόθεσης αλλά και επί των επιπτώσεων που θα προκύψουν σε όσους δεν τηρούν τους κανόνες. Υποτίθεται δε πως όταν ανακοινώνεις σημαντικές αλλαγές τις έχεις έτοιμες και αποτυπωμένες σε χαρτί ώστε να εγκριθούν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όπου μέχρι σήμερα ουδέν νεώτερον. Και το ερώτημα είναι αν όταν ανακοινώθηκαν οι κανόνες γραμμένοι ή αφού ανακοινώθηκαν άρχισαν τα παζάρια για τις επιπτώσεις και τα χρονοδιαγράμματα και άρχισε το γράψε σβήσε ή ακόμα αν η Επιτροπή κεφαλαιαγοράς βρήκε νομικές ασυμβατότητες και ο κανονισμός πηγαινοέρχεται για αλλαγές. Κάθε απάντηση δεκτή αν και το ξεχείλωμα του χρόνου παραπέμπει μάλλον σε προχειρότητα.

Εφαρμογή νόμων κατά βούληση

Πολύ ωραίες συνελεύσεις κάνει η ΒΙΣ για να φτιάξει το καταστατικό της στα ελάχιστα που προβλέπονται από τη νομοθεσία. Βέβαια δεν υπάρχει κανένας ορίζοντας για να φτιάξει η καθαρή θέση παρότι ο νόμος προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες. Αλλά έτσι ο νόμος είναι απλά ένα χαρτί αφού όποιος θέλει τον εφαρμόζει καθώς όταν η υποχρέωση δεν συνοδεύεται με επιπτώσεις παύει να είναι νόμος.

Η πλαγιοανοδική κίνηση της ΤΕΝΕΡΓ

Σίγουρα η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής απέχει αρκετά από τα «20άρια» που έγραφε στο ταμπλό προ αρκετών μηνών, ενώ και η απόσταση που έχει λάβει από το πρόσφατο χαμηλό των 13,2 ευρώ δεν είναι και μεγάλη, μια φορά όμως, δεν έχει περάσει απαρατήρητο ότι εσχάτως δίνει την εντύπωση πως έχει ξεκολλήσει. Και «γράφει» μια πλαγιοανοδική κίνηση έως τα 15,5 ευρώ περίπου, χωρίς να «βγάζει μάτια». Όμως, η ουσία είναι ότι αντέδρασε ξαναπιάνοντας την αποτίμηση των 1,8 δισ. ευρώ, ενώ στην αγορά συνεχίζουν να κάνουν λόγο για το project του αιολικού πάρκου Καφηρέα (330 MW). Οπότε, παραμένει υπό παρακολούθηση από την αγορά εν όψει του φίνις της «χρηματιστηριακής» χρονιάς.

Οι νέες είσοδοι στον ΓΔ και η ΕΚΤΕΡ

Στον Γενικό Δείκτη εισέρχονται οι μετοχές της ΕΚΤΕΡ και της AustrianCard, την οποία οι περισσότεροι τη θυμάστε λογικά ως Inform Λύκος, στο πλαίσιο αναθεώρησης δεικτών του ΧΑ (εξαμηνιαία) με τις αλλαγές να αναμένεται να αναμένεται να ισχύσουν από τη συνεδρίαση της Δευτέρας 18 Δεκεμβρίου 2023. Και αν για τη μετοχή της δεύτερης δεν έχουμε πάρα πολλά να πούμε στην παρούσα φάση καθώς εσχάτως κινείται μεταξύ 5,7 και 6,15 ευρώ, με την αγορά να περιμένει να δει ποια κατεύθυνση θα πάρει, τα πράγματα διαφέρουν για τον τίτλο της κατασκευαστικής. Ο οποίος τελευταία «σκαρφάλωσε» σε νέο υψηλό, κάπου στα 3,55 ευρώ, όταν στην αρχή του 2023 ήταν στα 1,55 ευρώ και πέρυσι τέτοια εποχή πέριξ των 1,3 ευρώ. Δηλαδή, έχει πάει σχεδόν 3 φορές πάνω σε 12 μήνες, με το ανεκτέλεστο να ξεπερνάει τα 100 εκατ. ευρώ και τις φιλοδοξίες του επικεφαλής της, του κ. Σίψα, να φτάνουν στην ανώτατη εργοληπτική τάξη. Αλλά αυτά είναι για το 2024.

Ο μεγάλος όγκος στη μετοχή της Lavipharm

Περί τους 4 με 5 μήνες είχε να καταγραφεί τέτοιος όγκος συναλλαγών στη μετοχή της Lavipharm, όπως χτες που διακινήθηκαν πάνω από 780 χιλ. τεμάχια. Στην αρχή του μήνα η στήλη είχε αναφερθεί στην περίπτωσή της, μετά το come back της εταιρείας και μέσω μιας ΑΜΚ πέρυσι στα τέλη της χρονιάς, καθώς το χαρτί έδειχνε σαν να θέλει να… ξεφύγει από τα 0,6 ευρώ. Όπως και έκανε τελικά υπερβαίνοντας τα 0,72 ευρώ, όχι ότι έβγαλε και μάτια, αλλά μια αντίδραση την έκανε. Και αναφερόμαστε σε αυτήν επειδή ο χτεσινός όγκος προκάλεσε εντύπωση στους traders. Ωστόσο, να δούμε που θα πάει το πράγμα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:30

Ουκρανία: Ο Πούτιν οδεύει άραγε προς τη νίκη;

14:19

Θεσσαλονίκη: Βρέθηκε κλεμμένος χαλκός από μετασχηματιστές του ΔΕΔΔΗΕ σε εταιρία επεξεργασίας μετάλλου

14:15

Ιταλία: Με εποχική γρίπη διαγνώστηκε ο πάπας Φραγκίσκος

14:11

Δένδιας: Να δημιουργήσουμε έναν στρατό με άξια επαγγελματικά στελέχη

13:56

Κοντογεώργης: Αλλαγές μαζί με τους πολίτες

13:52

ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού

13:49

Μαρινάκης: Ξεκινούν από την 1η Μαρτίου οι παρεμβάσεις κατά της ακρίβειας για το βρεφικό γάλα

13:39

Στόλτενμπεργκ: Κάλεσε την Ουκρανία και τους συμμάχους της να μην χάνουν την ελπίδα τους

13:35

Θεσσαλονίκη: Ετήσιο μνημόσυνο για τα θύματα του δυστυχήματος των Τεμπών

13:30

Υπουργείο Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως την 1η Μαρτίου

13:26

ΣΥΡΙΖΑ: «Καθαρή λύση» διαμηνύουν πηγές κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη

13:16

Μητσοτάκης: Αμοιβαία βούλησή για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας με το Κατάρ

13:07

Πάτρα: Έργα για την αντιμετώπιση της διάβρωσης ακτών στη Δυτική Ελλάδα

12:58

Γουίλιαμς (Fed): Μείωση επιτοκίων... αλλά αργότερα μέσα στα χρονιά

12:38

Μία πρωτοβουλία της Eurobank για το δημογραφικό ζήτημα

12:33

Μακρόν: Στόχος έντονων αποδοκιμασιών από αγρότες στην Αγροτική Έκθεση Παρισιού

12:21

Στο Άμπου Ντάμπι αύριο ο Κ. Φραγκογιάννης για τη Διάσκεψη του ΠΟΕ

12:16

Σολτς: Η Ευρώπη χρειάζεται να ενισχύσει την άμυνά της

12:00

Ακίνητα: Πώς ο Πειραιάς έγινε το νέο «hot spot» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές στο μεγάλο λιμάνι της χώρας

11:56

Ουκρανία: Το εφιαλτικό σενάριο της επιστροφής Τραμπ στην αμερικανική προεδρία

11:46

ΥΠΕΞ: Αδιαπραγμάτευτη αρχή ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας

11:40

Κοζάνη: Απολιγνιτοποίηση και πράσινη μετάβαση στο επίκεντρο εκδήλωσης της Κομισιόν και της Ευρωβουλής

11:32

Άρχισε η συνταγογράφηση φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα μας και η διάθεση της από τα φαρμακεία

11:11

Πιερρακάκης: Τα κριτήρια για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων είναι τα πιο αυστηρά στην Ευρώπη

10:54

Ρωσία: Ο υπουργός Άμυνας επισκέφθηκε τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία

10:45

Κασσελάκης: Μόνο η βάση μπορεί να με διώξει- Θα ηγηθώ στις εθνικές εκλογές

10:13

Ινστιτούτο Παστέρ: Ανοδική τάση παρουσιάζει η ιλαρά

10:02

Ρωσία: Εκρήξεις σε εργοστάσιο χάλυβα στο Λίπετσκ - Αναφορές για επιδρομή ουκρανικών drones

09:51

Κοινωνία της Πληροφορίας: Τα έργα που θα προκηρυχθούν το επόμενο τρίμηνο

09:32

Μητσοτάκης: Συνάντηση με τον εμίρη του Κατάρ Σεΐχη Αλ Θάνι σήμερα στην Ντόχα