BACKSTORY

Και πάλι πρώτοι στην Ευρωζώνη – Έρχονται δυνατές συγκινήσεις – Οι «χαμένες» αλλαγές για τη διασπορά στο ΧΑ

30-11-2023 | 07:04
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Και πάλι πρώτοι στην Ευρωζώνη – Έρχονται δυνατές συγκινήσεις – Οι «χαμένες» αλλαγές για τη διασπορά στο ΧΑ

Λίγο ψηλότερα

Αργά ή γρήγορα θα υπάρξει ανταγωνισμός στα επιτόκια καταθέσεων σημειώνει ο Αντρέα Ενρία σε πρόσφατη συνέντευξή του. Όσες τράπεζες δεν έχουν μεγάλα αποθεματικά θα αυξήσουν τα επιτόκια για να συγκρατήσουν τις καταθέσεις. Με τον τρόπο αυτόν σιγά σιγά και τα λοιπά πιστωτικά ιδρύματα θα προχωρήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση, πανευρωπαϊκά.

Και πάλι πρώτοι

Χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης θα προβλέψει η Τράπεζα της Ελλάδος για το επόμενο έτος στις επικείμενες προβλέψεις του Δεκεμβρίου, όπως δείχνουν οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις. Αυτά είπε στο Politico ο κ. Γιάννης Στουρνάρας. Όπως και να έχει πάντως η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να προηγείται σε ρυθμούς ανάπτυξης έναντι των οικονομιών της Ευρωζώνης.

Καμία επαφή ΤΧΣ με Intesa Sanpaolo

Κατηγορηματικά διαψεύδουν πηγές του ΤΧΣ χθεσινά δημοσιεύματα ότι η Intesa Sanpaolo ενδιαφέρεται για την Τράπεζα Πειραιώς. Στελέχη του Ταμείου ξεκαθαρίζουν ότι δεν έχει υπάρξει καμία επαφή του Ταμείου με την ιταλική τράπεζα. Επιπλέον, η στρατηγική του ΤΧΣ είναι συγκεκριμένη και προβλέπει ότι η απόφαση για τη διαδικασία αποεπένδυσης από την Πειραιώς θα ληφθεί στα τέλη Φεβρουαρίου του 2024. Και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αλλάξει ο προγραμματισμός.

O πολυβραβευμένος ΟΔΔΗΧ

Το βραβείο του «Best Sovereign Risk Manager of the Year» απένειμε στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) το εξειδικευμένο στη διαχείριση χρηματοοικονομικών κινδύνων, διεθνές ηλεκτρονικό περιοδικό Risk.net στο πλαίσιο των Risk Awards 2024. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που λαμβάνει ο ΟΔΔΗΧ αυτό το βραβείο. Η πρώτη ήταν το 2018. Το βραβείο απονεμήθηκε για την επιτυχημένη και προνοητική διαχειριστική πολιτική που εφήρμοσε ο Οργανισμός με στόχο την αντιστάθμιση κυρίως του επιτοκιακού κινδύνου σε ένα περιβάλλον έντονα αυξητικών επιτοκίων παγκοσμίως.

Η πιο ευτυχισμένη ημέρα του Δημήτρη Τσάκωνα

Στο σχετικό κείμενο του Risk.net που περιγράφονται οι λόγοι βράβευσης του ΟΔΔΗΧ φιλοξενούνται και δηλώσεις του γενικού διευθυντή του Οργανισμού, Δημήτρη Τσάκωνα. «Η πιο ευτυχισμένη ημέρα της επαγγελματικής μου ζωής ήταν η 8η Σεπτεμβρίου, όταν η DBRS μας έδωσε την επενδυτική βαθμίδα», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Τσάκωνας για να συμπληρώσει στη συνέχεια πως μένει ακόμη πολύς δρόμος. «Μόλις βγήκαμε από τα βαθιά, που βρισκόμασταν για 15 χρόνια. Τώρα πήραμε μια ανάσα, αλλά επιστροφή στην κανονικότητα για μένα σημαίνει αξιολόγηση στην βαθμίδα Α».

Έρχονται δυνατές συγκινήσεις

Έχω την αίσθηση ότι η σημερινή συνεδρίαση του ΧΑ θα προσφέρει δυνατές συγκινήσεις με υψηλό τζίρο καθώς έχουμε την εφαρμογή της αναδιάρθρωσης των δεικτών του MSCI. Για το πονταρίσματα αναβάθμισης από τη Fitch, που αναμένεται την Παρασκευή, δεν μπορώ να είμαι βέβαιος αν και φαίνεται ότι κάποιοι θα αναλάβουν το στοίχημα φουσκώνοντας επιπλέον τις συναλλαγές.

Οι «χαμένες» αλλαγές για τη διασπορά στο ΧΑ

Έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που ο Γιάννος Κοντόπουλος ανακοίνωσε τους νέους κανόνες Διασποράς του Χρηματιστηρίου. Και μέχρι σήμερα ουδέν νεώτερον επί της υπόθεσης αλλά και επί των επιπτώσεων που θα προκύψουν σε όσους δεν τηρούν τους κανόνες. Υποτίθεται δε πως όταν ανακοινώνεις σημαντικές αλλαγές τις έχεις έτοιμες και αποτυπωμένες σε χαρτί ώστε να εγκριθούν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς όπου μέχρι σήμερα ουδέν νεώτερον. Και το ερώτημα είναι αν όταν ανακοινώθηκαν οι κανόνες γραμμένοι ή αφού ανακοινώθηκαν άρχισαν τα παζάρια για τις επιπτώσεις και τα χρονοδιαγράμματα και άρχισε το γράψε σβήσε ή ακόμα αν η Επιτροπή κεφαλαιαγοράς βρήκε νομικές ασυμβατότητες και ο κανονισμός πηγαινοέρχεται για αλλαγές. Κάθε απάντηση δεκτή αν και το ξεχείλωμα του χρόνου παραπέμπει μάλλον σε προχειρότητα.

Εφαρμογή νόμων κατά βούληση

Πολύ ωραίες συνελεύσεις κάνει η ΒΙΣ για να φτιάξει το καταστατικό της στα ελάχιστα που προβλέπονται από τη νομοθεσία. Βέβαια δεν υπάρχει κανένας ορίζοντας για να φτιάξει η καθαρή θέση παρότι ο νόμος προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες. Αλλά έτσι ο νόμος είναι απλά ένα χαρτί αφού όποιος θέλει τον εφαρμόζει καθώς όταν η υποχρέωση δεν συνοδεύεται με επιπτώσεις παύει να είναι νόμος.

Η πλαγιοανοδική κίνηση της ΤΕΝΕΡΓ

Σίγουρα η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής απέχει αρκετά από τα «20άρια» που έγραφε στο ταμπλό προ αρκετών μηνών, ενώ και η απόσταση που έχει λάβει από το πρόσφατο χαμηλό των 13,2 ευρώ δεν είναι και μεγάλη, μια φορά όμως, δεν έχει περάσει απαρατήρητο ότι εσχάτως δίνει την εντύπωση πως έχει ξεκολλήσει. Και «γράφει» μια πλαγιοανοδική κίνηση έως τα 15,5 ευρώ περίπου, χωρίς να «βγάζει μάτια». Όμως, η ουσία είναι ότι αντέδρασε ξαναπιάνοντας την αποτίμηση των 1,8 δισ. ευρώ, ενώ στην αγορά συνεχίζουν να κάνουν λόγο για το project του αιολικού πάρκου Καφηρέα (330 MW). Οπότε, παραμένει υπό παρακολούθηση από την αγορά εν όψει του φίνις της «χρηματιστηριακής» χρονιάς.

Οι νέες είσοδοι στον ΓΔ και η ΕΚΤΕΡ

Στον Γενικό Δείκτη εισέρχονται οι μετοχές της ΕΚΤΕΡ και της AustrianCard, την οποία οι περισσότεροι τη θυμάστε λογικά ως Inform Λύκος, στο πλαίσιο αναθεώρησης δεικτών του ΧΑ (εξαμηνιαία) με τις αλλαγές να αναμένεται να αναμένεται να ισχύσουν από τη συνεδρίαση της Δευτέρας 18 Δεκεμβρίου 2023. Και αν για τη μετοχή της δεύτερης δεν έχουμε πάρα πολλά να πούμε στην παρούσα φάση καθώς εσχάτως κινείται μεταξύ 5,7 και 6,15 ευρώ, με την αγορά να περιμένει να δει ποια κατεύθυνση θα πάρει, τα πράγματα διαφέρουν για τον τίτλο της κατασκευαστικής. Ο οποίος τελευταία «σκαρφάλωσε» σε νέο υψηλό, κάπου στα 3,55 ευρώ, όταν στην αρχή του 2023 ήταν στα 1,55 ευρώ και πέρυσι τέτοια εποχή πέριξ των 1,3 ευρώ. Δηλαδή, έχει πάει σχεδόν 3 φορές πάνω σε 12 μήνες, με το ανεκτέλεστο να ξεπερνάει τα 100 εκατ. ευρώ και τις φιλοδοξίες του επικεφαλής της, του κ. Σίψα, να φτάνουν στην ανώτατη εργοληπτική τάξη. Αλλά αυτά είναι για το 2024.

Ο μεγάλος όγκος στη μετοχή της Lavipharm

Περί τους 4 με 5 μήνες είχε να καταγραφεί τέτοιος όγκος συναλλαγών στη μετοχή της Lavipharm, όπως χτες που διακινήθηκαν πάνω από 780 χιλ. τεμάχια. Στην αρχή του μήνα η στήλη είχε αναφερθεί στην περίπτωσή της, μετά το come back της εταιρείας και μέσω μιας ΑΜΚ πέρυσι στα τέλη της χρονιάς, καθώς το χαρτί έδειχνε σαν να θέλει να… ξεφύγει από τα 0,6 ευρώ. Όπως και έκανε τελικά υπερβαίνοντας τα 0,72 ευρώ, όχι ότι έβγαλε και μάτια, αλλά μια αντίδραση την έκανε. Και αναφερόμαστε σε αυτήν επειδή ο χτεσινός όγκος προκάλεσε εντύπωση στους traders. Ωστόσο, να δούμε που θα πάει το πράγμα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:35

Η Schroders ενισχύει τις πωλήσεις στην Ελλάδα

12:34

Διασώθηκαν 38 μετανάστες και πρόσφυγες νότια της Γαύδου

12:34

Ανεργία Μαρτίου: Στο 10,2% το εποχικά διορθωμένο ποσοστό

12:21

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ανακοίνωσε βοήθεια 1 δισ. ευρώ για τον Λίβανο

12:14

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Αποδεκτές οι προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας

12:11

Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό και ΥΠΕΞ Μ. Μούσταφα

12:03

Σε κρίσιμη κατάσταση ο 5χρονος που τραυματίστηκε σε τροχαίο στην Πειραιώς

12:00

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Συμβουλές προς τους καρδιοπαθείς ενόψει του Πάσχα

11:56

Αύξηση 50% στις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών τον Απρίλιο του 2024

11:51

Διασύνδεση POS με ταμειακές: Καλύφθηκε ο στόχος του ΥΠΕΘΟ - Πάνω από 250.000 διασυνδέσεις

11:42

Μιχαηλίδου: Κατασκήνωση για περισσότερα από 100.000 παιδιά μέσω ΔΥΠΑ και ΕΦΚΑ

11:33

Ξεπούλησαν τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης φέτος, λέει η προμηθεύτρια της Nvidia

11:31

Αποφυλακίζεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος - Αρνητικός ο εισαγγελέας

11:27

Μαρινάκης: O κ. Kασσελάκης ψεύδεται συνειδητά και κατ’ επανάληψη

11:21

Grid Telecom-Quadrivium: Ανάπτυξη νέου καλωδιακού σταθμού προσαιγιάλωσης ανοικτής πρόσβασης στην Κρήτη

11:14

Συνελήφθη ακόμα ένα άτομο για την δολοφονία Λυγγερίδη

11:11

Σκρέκας: Αποδίδουν τα μέτρα - Μηδενικές ανατιμήσεις Μάρτιο και Απρίλιο

11:07

Μικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Ράλι 2% στο Χονγκ Κονγκ

11:06

Τρ. Πειραιώς: Στην EBRD το 30% του Project Delta

11:03

ΔΥΠΑ: Πάνω από 8.500 άτομα έκαναν διακοπές τον Απρίλιο με voucher κοινωνικού τουρισμού

10:53

Κασσελάκης: Αυτή η δικαιοσύνη της ατιμωρησίας πρέπει να αλλάξει

10:50

Πρεμιέρα με το δεξί για το Χρηματιστήριο - Σηματωρός η Εθνική

10:47

Παπαθανάσης: Ένταξη της ενεργειακής αναβάθμισης του Νοσοκομείου Φλώρινας στο Πρόγραμμα Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση

10:44

ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη 2% για την ελληνική οικονομία φέτος – Οι βασικές προκλήσεις

10:32

e-Lenovo.gr -The New Lenovo Experience: Μια νέα εμπειρία τεχνολογίας άνοιξε τις πύλες της στη Θεσσαλονίκη

10:29

Bloomberg: Κοντά σε ιστορική συμφωνία ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία που θα αναδιαμορφώσει τη Μέση Ανατολή

10:26

Εμφανίστηκε μαύρος κύκνος στον Έβρο

10:17

Στην Υπουργική Σύνοδο του ΟΟΣΑ στο Παρίσι συμμετέχει ο Κ. Χατζηδάκης

10:12

«Πλώρη» για υπέρβαση των φετινών στόχων βάζει η Εθνική Τράπεζα

10:11

ΙΣΑ: Ζητά ανάκληση προστίμων σε γιατρούς που πρότειναν φαρμακευτικό σκεύασμα