BACKSTORY

Το επιτοκιακό πλαφόν - Το ενδιαφέρον για την Avramar - Το come back της Lavipharm

02-11-2023 | 07:24
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το επιτοκιακό πλαφόν - Το ενδιαφέρον για την Avramar - Το come back της Lavipharm

Το επιτοκιακό πλαφόν

Ταβάνι στα επιτόκια βλέπει ο κ. Στουρνάρας και μείωσή τους αρκετά αργότερα. Τον ρόλο της έπαιξε και η σύγκρουση στο Ισραήλ για τις αποφάσεις της ΕΚΤ. Μόνον που η σύγκρουση αυτή ενδέχεται να αναζωπυρώσει τον πληθωρισμό. Προς το παρόν στο ενεργειακό κομμάτι με το πετρέλαιο τα πράγματα δείχνουν να μην είναι πιεστικά. Όμως τα στοιχεία ειδικά στη διατροφή δείχνουν ότι δύσκολα μπορεί να αποκλιμακωθεί άμεσα η πίεση.

Οι πιο πειθαρχημένοι

Βέβαια κάποιοι πειθαρχημένοι λαοί, όπως για παράδειγμα οι Γερμανοί, απέχουν από την κατανάλωση και έτσι φέρνουν τις τιμές στα ίσια τους.

Εμείς που διαμαρτυρόμαστε για τον κεφαλικό φόρο στους ελεύθερους επαγγελματίες δεν πράττουμε το ίδιο και οδηγούμαστε σε αυξήσεις τεράστιες σε ό, τι αφορά στα βασικά αγαθά.

Από αύριο αποτελέσματα

Αύριο θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα σε Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank και αναμένουμε και εμείς και οι αναλυτές να είναι πραγματικά εντυπωσιακά, κυρίως σε ό, τι αφορά τα έσοδα από τόκους που οδηγούν και σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο τα κέρδη των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Το ενδιαφέρον για την Avramar

Τα είκοσι εκατομμύρια που κατά πάσα πιθανότητα θα δώσουν οι τράπεζες στην Avramar είναι εντελώς απαραίτητα για τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας κατά τρεις μήνες, ώστε οι τράπεζες να δουν πως θα διαχειριστούν την επόμενη ημέρα μιας και υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές για την εταιρεία. Βέβαια επενδυτές ήταν και θα έσωζαν την εταιρεία και οι σημερινοί αλλά εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι μάλλον τα έκαναν «θάλασσα»…

Βρήκαν πετρέλαιο;

Στη Δομική Κρήτης πρέπει να έχουν ανακαλύψει τουλάχιστον πετρέλαιο. Αλλιώς πως να εξηγήσει κάποιος ότι η εταιρεία έχει κεφαλαιοποίηση 55 εκατ. ευρώ με 89 εκατ. ευρώ όλα κι όλα ανεκτέλεστο, 11,9 εκατ. ευρώ ίδια κεφάλαια και κέρδη εξαμήνου 793 χιλιάδες. Το μόνο ενδιαφέρον είναι ότι η εταιρεία έχει χαμηλό δανεισμό και επιδιώκει να πάρει υπεργολαβίες στο ΒΟΑΚ. Να θυμίσουμε ότι ο Δ. Κούτρας αγόρασε το 29,31% της εταιρείας τον περασμένο Ιούνιο με 0,9 ευρώ ανά μετοχή και χθες ο τίτλος έκλεισε στα 3,5 ευρώ.

Στο ραντάρ των θεσμικών επενδυτών

Φίλος της στήλης, μέλος της χρηματιστηριακής αγοράς, επισήμανε τις προηγούμενες ημέρες ότι κάμποσες εταιρείες – μετοχές της μεσαίας, ίσως και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, έχουν μπει στα ραντάρ θεσμικών επενδυτών, ακόμα και ξένων. Δεν ξέρουμε αν το… investment grade «πιάνει» και αυτού τους μεγέθους τις εισηγμένες, μια φορά διεργασίες υπάρχουν. Αν δούμε προσεχώς και κινήσεις, θα φανεί επί της οθόνης, δηλαδή στο ταμπλό. Άλλωστε, το παράδειγμα του turn around story της Intralot ήταν χαρακτηριστικό και ενδεικτικό, καθώς οι παρουσιάσεις σε ξένα funds θεσμικού χαρακτήρα «έπιασαν τόπο», όπως λένε στην αγορά. Πάντως, οι «κεραίες της στήλης» είναι έτοιμες.

Η Intralot, η επιτήρηση και η «νέα σελίδα»

Μια και ο λόγος για την Intralot παραπάνω, χτες κυκλοφορούσε η πληροφορία ότι κατατέθηκε στις αρχές το αίτημα για έξοδο της μετοχής από την επιτήρηση, με το «χαρτί» να βρίσκεται στο καθεστώς αυτό εδώ και περίπου 3,5 χρόνια. Αν ισχύει αλλά και αν η εισηγμένη επανέλθει σε κανονικό καθεστώς διαπραγμάτευσης από βδομάδα που μπαίνουν και τα κομμάτια της ΑΜΚ των 135 εκατ. ευρώ, δηλαδή στις 7 Νοεμβρίου, θα φανεί. Αλλά η ουσία είναι ότι, μετά και τη δεύτερη ΑΜΚ, ο όμιλος γυρίζει σε θετική καθαρή θέση, αλλά και «γυρίζει σελίδα» σε χρηματοοικονομικό επίπεδο ενώ έπονται και κινήσεις με ομολογιακά κ.α. Αν θα έχουμε και κινήσεις με τη θυγατρική στις ΗΠΑ (κάποιου είδους συγχώνευσης αλλά με ποιον να απορροφά ποιον) θα φανεί. Η στήλη θυμάται μια ατάκα του Σ. Κόκκαλη που έλεγε περί παράδοξου η θυγατρική αν έχει μεγαλύτερη αξία από τη μητρική.

Το come back της Lavipharm

Ας πάμε τώρα σε μια άλλη περίπτωση που έχει εντοπίσει η στήλη, αν και, για να σας πω την αμαρτία μου, τη συζητούν οι traders και οι θεσμικοί παίκτες από τους οποίους πήρα το ερέθισμα. Ο λόγος για τη μετοχή της Laviphrarm που τελευταία άρχισε να ξεφεύγει από τη ζώνη των 0,6 ευρώ που κινούνταν σχεδόν όλο τον Οκτώβριο. Βέβαια, δεν απέχει και πολύ από τα πρόσφατα υψηλά των 77-78 σεντ. Μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που έγινε στα τέλη 2022, με κύριο ανάδοχο την Ambrosia Capital Hellas ΑΕΠΕΥ του Αν. Αστυφίδη, στην οποία συμμετείχαν και θεσμικά χαρτοφυλάκια, η μετοχή επανήλθε σε καθεστώς κανονικής διαπραγμάτευσης ενώ η εταιρεία ενίσχυσε τα οικονομικά της μεγέθη στο πρώτο 6μηνο του 2023. Τα κρατάμε και αυτά και αναμένουμε τη συνέχεια.

Στρατηγικός επενδυτής για τις «Ελληνικές Αλυκές»

Από τη στήλη έχετε ξαναδιαβάσει για το εγχείρημα περεταίρω ανάδειξης της εταιρείας «Ελληνικές Αλυκές Α.Ε.» από τη μητρική, δηλαδή το Υπερταμείο. Το οποίο, φέρεται να διερευνά το ενδεχόμενο εισόδου στρατηγικού επενδυτή στη θυγατρική, ο οποίος θα γνωρίζει την εγχώρια πραγματικότητα και κατά βάση και την ευρύτερη αγορά των τροφίμων. Ιδανικά δε, μάλλον στο Υπερταμείο θα ήθελαν μακροπρόθεσμου χαρακτήρα εταίρο, που να αποτελεί ένα αναγνωρίσιμο brand και να μπορεί να ενισχύσει το εξαγωγικό προφίλ που επιθυμεί να «χτίσει» η εταιρεία. Κατά πληροφορίες, ήδη υπάρχουν ενδιαφερόμενοι αλλά μένει να φανεί αν πληρούν βασικά κριτήρια που θέτουν στο fund, όπως ο συνδυασμός αναπτυξιακής πορείας, επενδύσεων και εξαγωγών. Να θυμίσουμε ότι εταιρεία «Ελληνικές Αλυκές Α.Ε.», αφού εντάχθηκε στο Υπερταμείο (ελέγχει το 80% μετά την πρόσφατη εξαγορά μεριδίου 24,8% της Κάλας), σημείωσε σημαντική αύξηση εσόδων, ενώ το 2022 σημείωσε ρεκόρ πωλήσεων και κερδοφορίας μετά φόρων ύψους 9,06 εκατ., και 1,18 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Εν αναμονή ανακοινώσεων για το κατασκευαστικό deal

Βρισκόμαστε πλέον στην τελική ευθεία για να μάθει η αγορά και επισήμως την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού (Ε.Α.) για την ολοκλήρωση του deal ανάμεσα σε Intrakat και ΑΚΤΩΡ. Χτες, είχε προγραμματιστεί η συνεδρίαση της Ε.Α. αλλά η αίσθηση που κυκλοφορούσε στην αγορά ήταν πώς δεν θα είχαμε νεότερα την πρωτομηνιά, αν και από την πλευρά των εμπλεκόμενων πάντα πήγαζε αισιοδοξία. Επειδή, βέβαια, η στήλη είναι θεσμικού προφίλ, πάντα περιμένει τις επίσημες ανακοινώσεις.

Το θέμα του «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου»

Μια που πιάσαμε τα θέματα υποδομών, εξ όσων πήρε το αυτί της στήλης μάλλον πάει καλά, για τους μετόχους – κατασκευαστές – παραχωρησιούχους της κοινοπραξίας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», του σχήματος δηλαδή των ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, Vinci, Hochtief που διαχειρίζονται το τμήμα του οδικού άξονα Μαλιακός – Κλειδί, το θέμα της αναχρηματοδότησης δανεισμού. Δεν ξέρω αν ήδη «τέλειωσε», όπως κάποιες πηγές σημείωναν, άλλωστε, το δημόσιο ανέμενε και τον χρησμό του συμβούλου για να εξετάσει τυχόν οφέλη (πέρα από μη πρόκληση ζημίας). Το θέμα θα ήταν… τυπικό και εσωτερικό, αν δεν άνοιγε τον δρόμο, όπως έχει από πέρυσι αποκαλύψει το insider.gr, για μεγάλη άτυπη επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους. Για να δούμε λοιπόν τι συμβαίνει.

«Παρουσιάζεται» το FlyOver

Μπορεί (και) το FlyOver, δηλαδή το ΣΔΙΤ οδικό έργο της Θεσσαλονίκης αξίας σχεδόν 370 εκατ. ευρώ (ΑΒΑΞ – Mytilineos με 50%-50%), να λέγεται ότι έμπλεξε με προσφυγές κ.λπ. (το περίεργο θα ήταν μα μην…), μια φορά πάντως, η πολιτική ηγεσία του υπ. Υποδομών & Μεταφορών ολοένα και αναλαμβάνει δράσεις για την προώθηση του έργου και την επίλυση των προβλημάτων – οχλήσεων που πάντα τέτοιου μεγέθους εργοτάξια προκαλούν. Τη Δευτέρα μάλιστα, το υπουργείο προγραμματίζει και σχετική παρουσίαση του project στη Θεσσαλονίκη. Δεν ξέρουμε αν θα είναι και ο κ. Σταϊκούρας, που είχε να ταξιδέψει στην Κίνα (να εξετάσει και τη σύμβαση για τα 250 «πράσινα» ηλεκτρικά λεωφορεία της Yutong).

Η A1 Yacht Trade Consortium, η μαρίνα Αργοστολίου και ο Αστακός

Χτες, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι έλαβε μια προσφορά στον διαγωνισμό για την παραχώρηση υπηρεσιών λειτουργίας λιμένος και του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Αργοστολίου, από την A1 Yacht Trade Consortium, η οποία αποτελεί εταιρεία παροχής υπηρεσιών σκαφών αναψυχής με έδρα τον Πειραιά. Αν η στήλη θυμάται σωστά, το όνομα της εν λόγω εταιρείας, μαζί με αραβικά κεφάλαια και στελέχη ισχυρών ομίλων, είχε εμπλακεί και ακουστεί στο περίφημο project του Αστακού, ήτοι της μετατροπής της υφιστάμενης ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ. σε τουριστικό λιμένα για Mega Yachts (με 400 περίπου θέσεις σκαφών εκ των οποίων οι μισές για σκάφη άνω των 30 μέτρων), με ταυτόχρονη ανάπτυξη επιχειρηματικού πάρκου, παραθεριστικών κατοικιών καθώς και την παροχή υπηρεσιών τουρισμού και αναψυχής υψηλών προδιαγραφών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:17

Στην Υπουργική Σύνοδο του ΟΟΣΑ στο Παρίσι συμμετέχει ο Κ. Χατζηδάκης

10:12

«Πλώρη» για υπέρβαση των φετινών στόχων βάζει η Εθνική Τράπεζα

10:11

ΙΣΑ: Ζητά ανάκληση προστίμων σε γιατρούς που πρότειναν φαρμακευτικό σκεύασμα

10:06

Alpha Bank: Η ενίσχυση του πρωτογενούς πλεονάσματος και η δυναμική συρρίκνωσης του δημόσιου χρέους

10:01

ΗΠΑ: Συνεχίζεται η αναταραχή στα πανεπιστήμια - Επεισόδια και συλλήψεις

09:53

ΔΥΠΑ: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις για 20 διαδικτυακά εργαστήρια συμβουλευτικής με νέες θεματικές ενότητες

09:39

ΕΥ: Ο Γιώργος Καρυστινός νέος Εταίρος στο Τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της ΕΥ Ελ

09:37

Novo Nordisk: Το Wegovy εκτόξευσε τα κέρδη της φαρμακευτικής στο α' τρίμηνο του 2024

09:36

ΕΚΤΕΡ: Νέα σύμβαση έργου ύψους 20,8 εκατ. ευρώ με το ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας

09:33

Κίνα: Ετήσια αύξηση 11,3% κατέγραψε το εξωτερικό εμπόριο με τις BRICS στο α' τρίμηνο

09:27

Ξεχώρισε η Shell από τις άλλες πετρελαϊκές με καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη στο α' τρίμηνο

09:27

Ουκρανία: Νέα ρωσική επίθεση στην Οδησσό - Σχεδόν δεκαπέντε τραυματίες

09:22

ICAP CRIF: Σε ανοδική τροχιά οι πωλήσεις προϊόντων ομορφιάς και περιποίησης

09:17

Τουρκία: Εκτεταμένα επεισόδια την Πρωτομαγιά στην Κωνσταντινούπολη - 210 συλλήψεις

09:08

ΗΠΑ: Πρώτη ψηφοφορία στο Κογκρέσο για τη διεύρυνση του ορισμού του αντισημιτισμού

09:04

Κίνα: 36 νεκροί και 30 τραυματίες μετά από κατάρρευση αυτοκινητοδρόμου στα νότια

09:02

Προπορεύεται των φετινών στόχων η Τράπεζα Πειραιώς

08:59

Στυλιανίδης: Εγκύκλιος για ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά οχήματα στα πλοία

08:50

ΗΠΑ: Η Γερουσία στην Αριζόνα τάσσεται υπέρ της κατάργησης νόμου του 1864 για την άμβλωση

08:32

Johnson & Johnson: Διακανονισμός 6,5 δισ. δολαρίων για το ύποπτο παιδικό ταλκ

08:28

ΗΠΑ: Οριακό προβάδισμα μιας μονάδας του προέδρου Μπάιντεν επί του Τραμπ στους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους

08:27

Οδηγός «επιβίωσης» από τις αλλεργίες

08:24

Pfizer: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις έσοδα και κέρδη το πρώτο τρίμηνο - Αναβαθμίζει το guidance για το 2024

08:20

Ουκρανία: Οι αρχές του Κιέβου αποσυναρμολογούν μνημείο της σοβιετικής εποχής που υμνούσε τη φιλία με τη Ρωσία

08:19

Starbucks: Πτώση 16% της μετοχής μετά τo αδύναμο Q2 - Υποβαθμίζει το ετήσιο guidance

08:13

Fed: Οι χρησμοί Πάουελ για τα επιτόκια - Τι εμποδίζει προς το παρόν τη μείωση

08:08

Μεσανατολικό: Η Κολομβία διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ

08:05

Optronics: Αύξηση εσόδων στα 2,5 εκατ. ευρώ το 2023

08:01

Την Βαρβάκειο Αγορά θα επισκεφθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

07:56

Μπλίνκεν: Αξιώνει η Χαμάς να πει ναι στην κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας