BACKSTORY

1,5 φορές η Optima ήδη - Από χορηγήσεις δεν πάμε καλά - Δεν μπορείς να ξεχωρίζεις επί μακρόν

28-09-2023 | 07:13
Viber Whatsapp Μοιράσου το
1,5 φορές η Optima ήδη - Από χορηγήσεις δεν πάμε καλά - Δεν μπορείς να ξεχωρίζεις επί μακρόν

1,5 φορές η Optima ήδη

Χθες λοιπόν ξεκίνησε η έκδοση της Optima και μάλλον θριαμβεύει παρά το δύσκολο θα έλεγε κανείς κλίμα στο Χρηματιστήριο. Ήδη υπεκαλύφθηκε, λένε οι καλές πάντα γλώσσες, και μάλιστα κατά 1,5 φορές. Όχι πως δεν το περιμέναμε. Άλλωστε είναι μια τράπεζα με πολλά πολλά θετικά και χωρίς τα αρνητικά αποτυπώματα του παρελθόντος.

Από χορηγήσεις δεν πάμε καλά

Από χορηγήσεις ωστόσο δεν πάμε και πολύ καλά. Αρνητική πιστωτική επέκταση κατέγραψε και τον Αύγουστο η Τράπεζα της Ελλάδος και νομίζω πως με τα τρέχοντα επιτόκια ούτε ο Σεπτέμβριος θα πάει ιδιαίτερα καλά.

Για να δούμε πως θα χειριστούν οι τράπεζες το τρίμηνό τους. Ήδη για πρώτη φορά έχουν αρχίσει να γίνονται τηλέφωνα σε καλούς πελάτες μικρούς και μεγάλους και να δηλώνεται η προθυμία χορήγησης δανείων. Αυτό είχε να γίνει πριν από την κρίση. Μόνο που τότε τα τηλέφωνα γίνονταν για να αυξηθεί και άλλο η πιστωτική επέκταση που ήταν υψηλή. Όχι για να... σωθεί η πιστωτική επέκταση.

Γι' αυτό και το ΧΑ καθίσταται λύση

Και επειδή οι χορηγήσεις είναι κομματάκι τσουχτερές οι μεγάλες εταιρείες βλέπουν χρηματιστήριο όλο και περισσότερο μιας και καθίσταται φθηνότερο στην παρούσα τουλάχιστον φάση. Φυσικά όσοι μπορούν αποπληρώνουν δανεισμό όσο μπορούν για με τα επιτόκια στα ύψη τα κέρδη απλά… εξαφανίζονται.

Δυσκολίες στην Amazon

Mια δυσκολιούλα η Amazon θα την έχει όσο να πεις.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου και 17 εισαγγελείς διαφορετικών πολιτειών κατέθεσαν αγωγή εναντίον της πλατφόρμας του Τζέφ Μπέζος, με τον ισχυρισμό ότι ο εμπορικός κολοσσός χρησιμοποιεί τη θέση του στην αγορά για να διογκώσει τις τιμές σε άλλες πλατφόρμες, να υπερχρεώσει τους πωλητές και να καταπνίξει τον ανταγωνισμό.

Και εκεί στις ΗΠΑ δεν παίζουν με τον ανταγωνισμό.

Ανακοινώσεις μόνο για δικηγόρους

Κατά τα λοιπά βροχή έπεσαν τα πρόστιμα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Μόνο που οι ανακοινώσεις της Επιτροπής δεν απευθύνονται σε δικηγόρους άντε και διεστραμμένους δημοσιογράφους που έχουν όρεξη να ψάχνουν νόμους, άρθρα και παραγράφους. Και είναι απορίας άξιον τι νόημα έχει να ανακοινώνεται μια ποινή που ουσιαστικά δεν γνωρίζουν οι επενδυτές ποια ακριβώς ήταν η παράβαση. Πολλές φορές ούτε και οι δικηγόροι ούτε και οι δημοσιογράφοι. Αυτό θα πει διαφάνεια στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

Και ο... Πρόεδρος

Επιδημία αγορών φαίνεται να έχει ενσκήψει στο ΧΑ. Μετά τον CEO σε αγορά μετοχών ΕΧΑΕ, προχώρησε και ο Πρόεδρος της ΕΧΑΕ κ. Χαντζηνικολάου. Οπότε μάλλον κάτι περισσότερο θα ξέρουν.

Δεν μπορείς να ξεχωρίζεις επί μακρόν

Πάντως οι αγορές γενικότερα δεν σε βοηθούν ότι και αν ξέρεις. Γιατί καθημερινά τα δεδομένα αλλάζουν. Στο διαρκές πρόβλημα του πληθωρισμού, στο οποίο είχε προστεθεί η άνοδος των τιμών του πετρελαίου τώρα ήλθε να προστεθεί και το φυσικό αέριο. Αυτό αν μη τι άλλο δείχνει τουλάχιστον αυτή τη στιγμή ότι το τέρας του πληθωρισμού θα παραμείνει όταν μπροστά στις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη θα επικρέμεται η ύφεση. Και όσο και αν λέμε ότι η Ελλάδα ξεχωρίζει αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει επί μακρόν. Δεν ζούμε απομονωμένοι και αυτό έχει τα καλά του αλλά και το τίμημά του.

Η Αττική Οδός, η Εγνατία, το IRC, οι χρηματοδοτήσεις και τα δάνεια

Επειδή πολλά ακούγονται κατά καιρούς για τα τιμήματα που έχει δώσει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για να κερδίσει mega παραχωρήσεις όπως της Εγνατίας Οδού (1,5 δισ.) και Αττικής οδού (σχεδόν 3,3 δισ. ευρώ), στις τάξεις των αναλυτών και των ανθρώπων της αγοράς ακούγονται (και) αυτά. Κατ’ αρχάς, για τον οδικό άξονα στον βορρά τα πράγματα είναι... κλεισμένα και ολοκληρωμένα στο μέτωπο αυτό. Σε σχέση με την Αττική Οδό, σημειώνεται ότι υπήρχε εξαρχής προ-εγκεκριμένο credit facility διαθέσιμο από 2 συστημικές τράπεζες για τους ενδιαφερόμενους, άρα, ένα μέρος του τιμήματος είναι ήδη εγκεκριμένο από τράπεζες. Για τα υπόλοιπα, προφανώς κάτι ξέρουν οι άνθρωποι της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που «βλέπουν» προσεχώς ετήσια EBITDA της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ. Αρα, για να μείνουμε στο asset αυτό, θα περιμένουν στην διάρκεια της 25ετούς σύμβασης μια σταδιακή άνοδο εσόδων, μονοψήφια σε αριθμό μεν, αλλά ικανή σε βάθος χρόνου να υποστηρίξει σημαντική λειτουργική κερδοφορία. Βλέπετε, μόνο το ΑΕΠ και τον ετήσιο πληθωρισμό να βάλουμε στην εξίσωση, γίνονται... βήματα προς την πρόβλεψη αυτή.

Να σημειώσουμε και κάτι ακόμα. Αναλόγως με τον χρονισμό των επενδύσεων, όπως είθισται να συμβαίνει γενικώς, μπορεί να ανέβει ο λόγος χρέους/ebitda που μετά όμως θα αποκλιμακώνεται. Και να τελειώσουμε με το εξής: τα δάνεια για projects όπως η μονάδα στην Κομοτηνή ή το Καστέλι είναι «κλεισμένα», ενώ σε τελικό στάδιο είναι για το IRC στο Ελληνικό (όμως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν θα ενοποιεί πλήρως τον δανεισμό), όπου δεν αποκλείεται να έχουμε και εκκίνηση εργασιών προσεχώς.

Περιστέρης: Κανένα πρόβλημα με εγγυητικές, λείπει προσωπικό, θα καθυστερήσουν έργα

Ο κ. Περιστέρης (όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) σημείωσε, απαντώντας σε γενικότερες ερωτήσεις αναλυτών, ότι ο όμιλος δεν αντιμετώπισε ούτε προβλέπεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα με εγγυητικές από τις τράπεζες λόγω ισχυρού προφίλ, αναγνώρισε ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού, ενώ ίσως προκύψουν καθυστερήσεις σε κάποια έργα καθώς οι μεγάλες τεχνικές εταιρείες έσπευσαν να ανταποκριθούν στο «κάλεσμα» του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την αποκατάσταση ζημιών στη Θεσσαλία. Ο ίδιος εκτιμά ότι θα υπάρχουν καθυστερήσεις και σε κάποια σιδηροδρομικά λόγω αλλαγών στο θέμα εξασφάλισης πόρων. Επίσης, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα προώθησης έργων που σχετίζονται με αντιπλημμυρικά, αρδευτικά, διαχείρισης υδάτινων πόρων (του υπ. Υποδομών αλλά και ΣΔΙΤ του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως κάποια του «Ύδωρ»), τα οποία έπρεπε να προχωρήσουν ανεξάρτητα της θεομηνίας Daniel αλλά έχουν καθυστερήσει.

Intrakat: Οι ΑΠΕ, η χρηματοδότηση και τα PPAs

Για τη χρηματοδότηση των ΑΠΕ της Intrakat σε σχετική παρουσίαση σε αναλυτές έγινε αναφορά στο ομολογιακό 120 εκατ. ευρώ, ότι σχεδιάστηκε business plan με clusters (κάθε ένα που ολοκληρώνεται παράγει σταδιακά EBITDA και η εταιρεία προχωρά σε επόμενο), με την εισηγμένη να μην προσανατολίζεται σε λήψη υψηλού δανεισμού αλλά να προχωρά με χρηματοδότηση που διαρκώς ανανεώνεται και μέσω των EBITDA. Όπως επίσης αναφέρθηκε, το κόστους κατασκευής ΑΠΕ ανέβηκε αλλά σταθεροποιείται, αλλά στα φωτοβολταϊκά μειώνεται, άρα δεν μας απασχολεί. Για τα PPAs σημειώθηκε από τον κ. Λαζαράκη ότι «αναζητούμε συνεργασίες, είμαστε σε διαπραγματεύσεις, κάποια έργα θα απολαμβάνουν ιδιωτικά PPAs».

«Πετάνε» τα Malls της Lamda ενόψει Χρηματιστηρίου

Νέο ιστορικό ρεκόρ Λειτουργικής Κερδοφορίας EBITDA στα Εμπορικά Κέντρα με 41 εκατ. ευρώ σε εξαμηνιαία βάση, αυξημένη κατά 30% έναντι του 2022 πέτυχε η Lamda και το γεγονός έχει το ενδιαφέρον του εν όψει και του «μαζέματος» των δραστηριοτήτων αυτών σε μια οντότητα που θα μπει σε κάμποσους μήνες από τώρα στο ΧΑ. Η συνολική αξία χαρτοφυλακίου (GAV) των Εμπορικών Κέντρων ανήλθε σε 1,1 δισ. (περιλαμβάνεται και το Designer Outlet Athens). Τα Malls εμφάνισαν ισχυρούς ρυθμούς αύξησης της λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA (The Mall Athens, Golden Hall και Mediterranean Cosmos) με 14% σε συγκρίσιμη βάση έναντι του 2022 στα 35,3 εκατ. ευρώ καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας για την εξαμηνιαία περίοδο. Τα κέρδη EBITDA των Εμπορικών Κέντρων (Retail EBITDA), συμπεριλαμβανομένου του Designer Outlet Athens, ανήλθαν σε 40,5 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση 30% έναντι του 2022, με το The Mall να έχει +19% και συνεισφορά 15,1 εκατ. ευρώ. Γενικά στα malls ο τζίρος ενισχύθηκε κατά 27% και η επισκεψιμότητα κατά 25%. Αναφορικά με τις πληθωριστικές πιέσεις που παρατηρούνται στις διεθνείς αγορές και στην Ελλάδα, τα έσοδα του ομίλου από μισθώματα είναι στην πλειοψηφία τους συνδεδεμένα με ρήτρα αναπροσαρμογής σε σχέση με την μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή. Το συνολικό κόστος ενέργειας των Εμπορικών Κέντρων για το πρώτο εξάμηνο του 2023 ανήλθε σε 1,9 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:30

Επιθεώρηση Ταχιάου σε σήραγγα της Εγνατίας Οδού μετά από περιστατικό με φωτιά σε όχημα

17:15

Συρία: Τουλάχιστον 15 νεκροί σε 3 ταυτόχρονες επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους

16:57

Wall Street: Δυναμική αντίδραση μετά τα νέα για την αγορά εργασίας

16:31

ΟΗΕ: Μία ισραηλινή εισβολή στη Ράφα θα οδηγήσει σε σφαγή αμάχων

16:08

Ρωσία: Επικίνδυνες οι δηλώσεις Μακρόν και του ΥΠΕΞ Βρετανίας για την Ουκρανία

15:56

ΗΠΑ: Μεγάλη πτώση στις νέες θέσεις εργασίας - Χαμηλό έξι μηνών

15:41

Μπορέλ: Η ΕΕ καταδικάζει τις κυβερνοεπιθέσεις Ρώσων κρατικών χάκερς κατά της Γερμανίας

15:21

Αυγενάκης για ελέγχους στην αγορά: Όποιος δεν τηρεί τους κανόνες θα είναι απέναντί μας

15:11

Τουρκία: Ο στρατός εξουδετέρωσε 32 μαχητές του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ

14:57

Κασσελάκης: Με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στο μέλλον θα κλείσουν τα πανεπιστήμια στα νησιά

14:50

Το ωράριο καταστημάτων και σούπερ μάρκετ M. Παρασκευή και Μ. Σάββατο

14:30

Ακρίβεια: Πόσο θα κοστίσει το πασχαλινό τραπέζι – Τι δείχνει το «χρηματιστήριο» του οβελία

14:15

Οι Χούθι καλούν τους Αμερικανούς φοιτητές που αποβλήθηκαν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Υεμένη

13:59

Απάντηση Γεωργιάδη σε δημοσίευμα σχετικά με τα νοσοκομεία Παίδων

13:36

ΟΗΕ: Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 0,3% τον Απρίλιο

13:28

Χατζηδάκης - ΟΟΣΑ: Σημαντική πρόοδος της Ελλάδας στην πράσινη μετάβαση

13:09

Ρωσία: Καταρρίψαμε έξι drones που εκτοξεύθηκαν από την Ουκρανία

13:02

Κασσελάκης: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει άνετα όλη την Κεντροαριστερά

12:54

Τουρκία: Η αναστολή εμπορίου με το Ισραήλ αναστέλλεται μέχρι τη μόνιμη κατάπαυση πυρός στη Γάζα

12:48

Ολυμπιακός: Χρυσάφι στα ταμεία από την ευρωπαϊκή πορεία

12:33

Süddeutsche Zeitung: «Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο

12:21

Γάλλος ΥΠΕΞ: 150.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο στην Ουκρανία

12:10

Κικίλιας: Φέτος θα αντιμετωπίσουμε μια πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο

12:00

Αγγίζει το 70% ο πληθωρισμός στην Τουρκία

11:37

Εκλογές στη Βρετανία: Πρώτη νίκη των Εργατικών έναντι των Συντηρητικών του Σούνακ

11:15

Ψήσιμο στα κάρβουνα: Οι άμεσοι και έμμεσοι κίνδυνοι για τα μάτια - Πώς θα τα προστατεύσετε

11:08

Ευρωαγορές: Ήπια ανοδικά με τις γαλλικές τράπεζες στο επίκεντρο

10:47

Εικόνες χάους στα αμερικανικά πανεπιστήμια - Πάνω από 2.000 συλλήψεις

10:28

Αύξηση σχεδόν 22% στις πυρκαγιές τους πρώτους 5 μήνες του 2024 σε σχέση με πέρυσι

10:01

Ιράν: Ελεύθερο το πλήρωμα του MSC Aries, τρεις εβδομάδες μετά την κατάληψή του