Optima bank: Ξεκινά σήμερα η δημόσια προσφορά για την άντληση έως 151,2 εκατ. ευρώ - Πρώτη είσοδος τράπεζας στο ΧΑ μετά από 17 χρόνια

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Optima bank: Ξεκινά σήμερα η δημόσια προσφορά για την άντληση έως 151,2 εκατ. ευρώ - Πρώτη είσοδος τράπεζας στο ΧΑ μετά από 17 χρόνια
Κλείνει μια 4ετής επιτυχημένη πορεία και ανοίγει ένας νέος αναπτυξιακός κύκλος, με ενισχυμένα κεφάλαια και διευρυμένη μετοχική σύνθεση.

Το κλείσιμο μίας τετραετούς επιτυχημένης πορείας και το άνοιγμα ενός νέου αναπτυξιακού κύκλου με ενισχυμένα κεφάλαια και διευρυμένη μετοχική σύνθεση, σηματοδοτεί η είσοδος της Optima bank στο Χρηματιστήριο. Η Τράπεζα είναι η πρώτη, μετά από 17 χρόνια, που χτυπάει την πόρτα του ΧΑΑ, ανοίγοντας τον δρόμο και για άλλες εισαγωγές εταιρειών που θα ακολουθήσουν σε κλίμα επενδυτικής βαθμίδας.

Η δημόσια εγγραφή της Optima bank, με την διάθεση 21.000.000 νέων μετοχών που αντιστοιχούν στο 28,5% του συνόλου των μετοχών της, ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται την Παρασκευή. Τότε θα ανακοινωθεί και η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, μεταξύ του εύρους των 6,4 και 7,2 ευρώ ανά μετοχή στο οποίο θα γίνει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για την άντληση νέων κεφαλαίων έως 151.200.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι η δημόσια προσφορά αφορά έως 19.950.000 νέες μετοχές και παράλληλη διάθεση σε περιορισμένο κύκλο προσώπων έως 1.050.000 νέων μετοχών. O βασικός μέτοχος της Optima bank, η Motor Oil του ομίλου Βαρδινογιάννη, θα συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με 10 εκατ. ευρώ, ενώ με 36 εκατ. ευρώ θα μπουν ως νέοι μεγάλοι επενδυτές η Reggeborgh (με 21 εκατ. ευρώ) και το Fiera Capital (με 15 εκατ. ευρώ).

Τα νέα κεφάλαια που θα αντλήσει η Optima bank θα χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω πιστωτική της επέκταση, καθώς με βάση τις υφιστάμενες κεφαλαιακές απαιτήσεις από τον Επόπτη, η πιστωτική επέκταση της Τράπεζας έχει «πιάσει ταβάνι». Σημειώνεται ότι η Optima bank που μετράει τέσσερα χρόνια ζωής και ήταν κερδοφόρα από τον 18ο μήνα λειτουργίας της, παρουσιάζει αλματώδη αύξηση όλων των μεγεθών της.

Στο τέλος του α' εξαμήνου 2023, τα κέρδη σε επίπεδο ομίλου της Optima bank ανήλθαν σε 44,1 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας τα κέρδη όλου του 2022. Τα κέρδη αυτά σε ετησιοποιημένη βάση, αντιστοιχούν σε απόδοση ιδίων κεφαλαίων 29,6%. Το σύνολο του ενεργητικού της Τράπεζας ανήλθε σε 3,2 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 601 εκατ. ευρώ από το τέλος του 2022, ενώ οι καταθέσεις της στο α’ εξάμηνο του έτους ξεπέρασαν τα 2,8 δισ. ευρώ και τα δάνεια τα 2 δις. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Optima bank είναι εξαρχής μία καθαρή τράπεζα. Στο τέλος του α΄ εξαμήνου 2023 το μερίδιό της στην αγορά των δανείων αυξήθηκε στο 11,3% της αγοράς. Την ίδια στιγμή, το δανειακό χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας παρουσιάζει καθυστερήσεις άνω των 90 ημερών σε ποσοστό μόλις 0,35% (στοιχεία Ιουνίου 2023). Σημειώνεται ότι παρά την εξαιρετική υγεία του δανειακού χαρτοφυλακίου, η Διοίκηση της Optima bank έχει θωρακίσει περαιτέρω τις χορηγήσεις της με σχηματισμό προβλέψεων 24 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της Optima bank, Γεώργιος Τανισκίδης, έχει αναφέρει σχετικά με την ΑΜΚ: «Στα τέσσερα χρόνια που πέρασαν από την έναρξη λειτουργίας της Optima bank, έχουμε πετύχει πολλά. Εργαζόμαστε μεθοδικά, με πίστη στις δυνάμεις μας και είμαστε βέβαιοι πως με την εισαγωγή της τράπεζάς μας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η αγορά και οι επενδυτές θα διακρίνουν την αξία που δημιουργεί η Optima bank», προσθέτοντας ότι έχει δηλώσει ο πρόεδρος της Optima bank, Γεώργιος Τανισκίδης, επισημαίνοντας ότι επιδίωξη της Τράπεζας είναι να συνεχίσει την απρόσκοπτη ανάπτυξή της, διατηρώντας τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα, που την καθιστούν τράπεζα αναφοράς στην ελληνική αγορά.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Optima bank, Δημήτρης Κυπαρίσσης, έχει δηλώσει: «Με την είσοδό μας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, επιτυγχάνουμε έναν ακόμα στόχο της στρατηγικής που χαράξαμε από την έναρξη της λειτουργίας μας. Η σπουδαία αυτή στιγμή για την τράπεζά μας, μας βρίσκει σε εξαιρετική οικονομική θέση και μάλιστα με προοπτικές για σημαντική περαιτέρω ανάπτυξη. Η Optima bank, έχει ήδη αφήσει το στίγμα της στην τραπεζική και επιχειρηματική αγορά και κοιτά το μέλλον με ακόμα περισσότερη αισιοδοξία».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Optima bank: Επόμενο σκαλοπάτι στην αλματώδη άνοδο της Τράπεζας η είσοδος στο ΧΑ – Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον

Pylones Hellas: Αύξηση τζίρου και νέες στρατηγικές συνεργασίες

«Κληρώνει» για Λιμένα Βόλου, ισχυρό ενδιαφέρον από Goldair και Αμερικάνους – Οι διεκδικητές και οι υπόλοιπες λιμενικές υποδομές

gazzetta
gazzetta reader insider insider