BACKSTORY

Νέα ύψη για τις τραπεζικές μετοχές, παραμένουν θέμα οι αμοιβές - Η «τύχη» της μονάδας αποβλήτων 200 εκατ. στη Β. Ελλάδα

23-08-2023 | 07:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Νέα ύψη για τις τραπεζικές μετοχές, παραμένουν θέμα οι αμοιβές - Η «τύχη» της μονάδας αποβλήτων 200 εκατ. στη Β. Ελλάδα

Νέα ύψη για τις τραπεζικές μετοχές

H άνοδος των τιμών των τραπεζών συνεχίζει ακάθεκτη. Μάλιστα ο ένας μετά τον άλλον οι οίκοι αναμένουν και νέα άνοδο των τιμών και θεωρούν πως οι τράπεζες μετά την επενδυτική βαθμίδα θα αγγίξουν νέες κορυφές. Μεταξύ άλλων είναι η ενίσχυση των ενεργητικών τους και τα αθρώα κέρδη από την ενίσχυση των επιτοκίων.

Ετσι η Deutsche Bank ανέβασε τις τιμές στόχους των τραπεζών, για τη Eurobank από το 1,90 ευρώ σε 2,05 ευρώ, για την Alpha Bank από το 1,90 ευρώ σε 2,00 ευρώ, με συστάσεις αγοράς.

Για την Εθνική Τράπεζα η τιμή-στόχος αυξάνεται από τα 6,70 ευρώ σε 7,10 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς από τα 3,00 ευρώ σε 3,30 ευρώ με συστάσεις γαι διακράτηση.

Ελλάδα και Ευρώπη

Ο δείκτης στο χρηματιστήριο φέτος ανέβηκε κατά 60% ενώ στην Ευρώπη η ίδια άνοδος - άνοδος και εκεί - ήταν της τάξης του 10%.

Ο οίκος πιστεύει πως και το τρίτο τρίμηνο οι τράπεζες θα μετρούν κέρδη μεγάλα από τόκους και πως το κόστος χρηματοδότησης θα αρχίσει να υποχωρεί το 2024.

Οι αμοιβές των τραπεζών παραμένει θέμα

Οπως σας λέγαμε και χθες το θέμα των αμοιβών των τραπεζών αποτελεί έγνοια των θεσμών καθώς οι τράπεζες χάνουν τα στελέχη τους και είναι δύσκολο να χτίσουν νέα τέτοιου βεληνεκούς.

Από 1/1/24 λοιπόν η αύξηση των αποδοχών στα διοικητικά στελέχη της Eurobank θα αποτελέσει γεγονός.

Και πέστε μου εσείς σε ποια εταιρεία με κέρδη, τίθεται θέμα για τις αμοιβές των στελεχών της και για το μέρισμα προς τους μετόχους. Η απάντηση είναι πως αυτό συμβαίνει στις ελληνικές τράπεζες γιατί δέχθηκαν την βοήθεια του κράτους για να σταθούν στα πόδια τους. Ομως ας μην ξεχνάμε πως η βοήθεια αυτή έλαβε χώρα μετά το κούρεμα των κρατικών ομολόγων που αποδεκάτισε τα κεφάλαιά τους. Να τα λέμε όλα δηλαδή.

Το νέο απόκτημα του Mr Zara

Ο Mr Zara κατά κόσμον Αmancio Ortega -απογείωσε με μια κίνηση ματ το χαρτοφυλάκια των ακινήτων του που αποτιμάται κάτι σε πάνω από 18 δισ. ευρώ. Απέκτησε λοιπόν το Chicago Apartment Tower έναν πύργο 492 διαμερισμάτων έναντι 232 εκατ. δολ.

Στη Βρετανία η κρίση βαθαίνει

Και μιας και πιάσαμε το εξωτερικό, στην Μεγάλη Βρετανία η κρίση βαθαίνει. Χθες μιλούσαμε για την τεράστια πτώση της τιμών των ακινήτων.

Σήμερα έχουμε να καταθέσουμε πως οι απώλειες της Bank of England από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έχουν κοστίσει στους Βρετανούς φορολογούμενους υπολογίζεται σε περίπου 30 δισ. στερλίνες τον τελευταίο χρόνο σύμφωνα με επίσημα στοιχεία τα οποία επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Η «τύχη» της μονάδας αποβλήτων 200 εκατ. στη Β. Ελλάδα

Οι διαγωνισμοί για την κατασκευή μονάδων αποβλήτων ανά την Ελλάδα αποτελούν μια «πονεμένη ιστορία», κυρίως για αυτές στην Αττική η τύχη των οποίων... αγνοείται (δηλαδή οι διαγωνιστικές διαδικασίες). Αλλά και στην περιφέρεια της χώρας, όπου πάντως γίνονται κάποια πράγματα, υπάρχουν αρρυθμίες. Η στήλη μάλιστα άκουσε ότι σε έναν διαγωνισμό ΣΔΙΤ για μονάδα στη Β. Ελλάδα, αξίας 200 εκατ. ευρώ, υπήρχαν προδικαστικές προσφυγές, αιτήματα αναστολής και λήψης προσωρινών μέτρων, αλλά και για παρατάσεις κ.λπ.. Ετσι, ενώ οι προσφορές ήταν να δοθούν περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, πάμε πλέον για τα μέσα Νοεμβρίου, καθώς έχει παγώσει η διαγωνιστική διαδικασία έως ότου η αρχή δημοσίων συμβάσεων βγάλει απόφαση επί των προσφυγών (εκδικάζονται στις 10 Οκτωβρίου). Να θυμίσουμε ότι στο τελικό στάδιο έχουν περάσει οι ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – ΤΙΤΑΝ, MORE – ΑΒΑΞ – THALIS, Mytilineos, Intrakat, ΗΛΕΚΤΩΡ – ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Χανταϊός: Στα Κανάρια Νησιά θα καταπλεύσει το κρουαζιερόπλοιο όπου βρέθηκαν τα κρούσματα

23:55

Η Πενσυλβανία μηνύει την Character AI για chatbot που παριστάνει γιατρό

23:49

Γαλλικό ΥΠΕΞ: Η δήλωση Μακρόν για στήριξη προς την Ελλάδα δεν αφορούσε την Τουρκία

23:40

AMD: Έσοδα 10,25 δισ. δολάρια το α' τρίμηνο με άνοδο 38%

23:33

Ρούμπιο: Η επιχείρηση «Επική Οργή» έχει τελειώσει - Οι ΗΠΑ περνούν στην άμυνα

23:25

Πιθανή συνάντηση Λούλα - Τραμπ τη Πέμπτη: Οργανωμένο έγκλημα και σπάνιες γαίες στο επίκεντρο

23:22

Οριακά κέρδη για τον χρυσό

23:17

Wall Street: Ρεκόρ για S&P 500 και Nasdaq καθώς η εκεχειρία φαίνεται να «κρατά»

22:55

Απώλειες 4% για το πετρέλαιο

22:48

Παπαστεργίου: Έργα 400 εκατ. ευρώ για τις τεχνολογικές ανάγκες των δήμων

22:36

Το Ιράν θεσπίζει μηχανισμό για τη ρύθμιση των διελεύσεων πλοίων στα Στενά του Ορμούζ

22:27

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΑΕ με επίκεντρο τις περιφερειακές εξελίξεις

22:22

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ καλεί το Ιράν να εγκαταλείψει το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων

22:11

Ισραήλ: Η πολεμική αεροπορία «θα απαντήσει» σε οποιαδήποτε επίθεση του Ιράν

22:01

Πιερρακάκης: «Ψηφιακό ευρώ, τραπεζική ενοποίηση και τεχνητή νοημοσύνη οι προτεραιότητες των επόμενων μηνών»

21:52

Πτώση ρεκόρ στα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου τον Απρίλιο λόγω Μέσης Ανατολής

21:40

Τηλεφωνική συνομιλία Λαβρόφ - Ρούμπιο για διεθνή ζητήματα και διμερείς σχέσεις

21:34

Ποιον προτείνει ο Μακρόν για την προεδρία της Τράπεζας της Γαλλίας

21:20

ΕΕ: Στο τραπέζι η εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου λόγω της ενεργειακής αστάθειας

21:07

Σε ψυχιατρική κλινική οδηγείται ο δράστης της επίθεσης στη Λειψία

21:00

Euronext: Εγκρίθηκε η απόκτηση μεριδίου 20% στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας

20:48

Η ΕΕ καλεί τις ΗΠΑ να τηρήσουν την εμπορική συμφωνία για τους δασμούς

20:39

Στα 16,5 εκατ. ευρώ ο τζίρος της Παπουτσάνης το α' τρίμηνο

20:26

Wall Street: Η SEC προτείνει κατάργηση των τριμηνιαίων εταιρικών αποτελεσμάτων

20:12

Ουκρανία: Τουλάχιστον 22 οι νεκροί από τις ρωσικές επιθέσεις σε Ζαπορίζια και

20:04

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας ξεκινά συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης

19:56

Βουλγαρία: Η πρόεδρος Γιότοβα θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο PB του Ράντεφ

19:47

Κορκίδης: Τα τρία σύνθετα σενάρια του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη

19:45

Τραμπ: «Το Ιράν πρέπει να φερθεί έξυπνα και να υψώσει λευκή σημαία»

19:30

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με φόντο το Ιράν