BACKSTORY

Νέα ύψη για τις τραπεζικές μετοχές, παραμένουν θέμα οι αμοιβές - Η «τύχη» της μονάδας αποβλήτων 200 εκατ. στη Β. Ελλάδα

23-08-2023 | 07:00
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Νέα ύψη για τις τραπεζικές μετοχές, παραμένουν θέμα οι αμοιβές - Η «τύχη» της μονάδας αποβλήτων 200 εκατ. στη Β. Ελλάδα

Νέα ύψη για τις τραπεζικές μετοχές

H άνοδος των τιμών των τραπεζών συνεχίζει ακάθεκτη. Μάλιστα ο ένας μετά τον άλλον οι οίκοι αναμένουν και νέα άνοδο των τιμών και θεωρούν πως οι τράπεζες μετά την επενδυτική βαθμίδα θα αγγίξουν νέες κορυφές. Μεταξύ άλλων είναι η ενίσχυση των ενεργητικών τους και τα αθρώα κέρδη από την ενίσχυση των επιτοκίων.

Ετσι η Deutsche Bank ανέβασε τις τιμές στόχους των τραπεζών, για τη Eurobank από το 1,90 ευρώ σε 2,05 ευρώ, για την Alpha Bank από το 1,90 ευρώ σε 2,00 ευρώ, με συστάσεις αγοράς.

Για την Εθνική Τράπεζα η τιμή-στόχος αυξάνεται από τα 6,70 ευρώ σε 7,10 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς από τα 3,00 ευρώ σε 3,30 ευρώ με συστάσεις γαι διακράτηση.

Ελλάδα και Ευρώπη

Ο δείκτης στο χρηματιστήριο φέτος ανέβηκε κατά 60% ενώ στην Ευρώπη η ίδια άνοδος - άνοδος και εκεί - ήταν της τάξης του 10%.

Ο οίκος πιστεύει πως και το τρίτο τρίμηνο οι τράπεζες θα μετρούν κέρδη μεγάλα από τόκους και πως το κόστος χρηματοδότησης θα αρχίσει να υποχωρεί το 2024.

Οι αμοιβές των τραπεζών παραμένει θέμα

Οπως σας λέγαμε και χθες το θέμα των αμοιβών των τραπεζών αποτελεί έγνοια των θεσμών καθώς οι τράπεζες χάνουν τα στελέχη τους και είναι δύσκολο να χτίσουν νέα τέτοιου βεληνεκούς.

Από 1/1/24 λοιπόν η αύξηση των αποδοχών στα διοικητικά στελέχη της Eurobank θα αποτελέσει γεγονός.

Και πέστε μου εσείς σε ποια εταιρεία με κέρδη, τίθεται θέμα για τις αμοιβές των στελεχών της και για το μέρισμα προς τους μετόχους. Η απάντηση είναι πως αυτό συμβαίνει στις ελληνικές τράπεζες γιατί δέχθηκαν την βοήθεια του κράτους για να σταθούν στα πόδια τους. Ομως ας μην ξεχνάμε πως η βοήθεια αυτή έλαβε χώρα μετά το κούρεμα των κρατικών ομολόγων που αποδεκάτισε τα κεφάλαιά τους. Να τα λέμε όλα δηλαδή.

Το νέο απόκτημα του Mr Zara

Ο Mr Zara κατά κόσμον Αmancio Ortega -απογείωσε με μια κίνηση ματ το χαρτοφυλάκια των ακινήτων του που αποτιμάται κάτι σε πάνω από 18 δισ. ευρώ. Απέκτησε λοιπόν το Chicago Apartment Tower έναν πύργο 492 διαμερισμάτων έναντι 232 εκατ. δολ.

Στη Βρετανία η κρίση βαθαίνει

Και μιας και πιάσαμε το εξωτερικό, στην Μεγάλη Βρετανία η κρίση βαθαίνει. Χθες μιλούσαμε για την τεράστια πτώση της τιμών των ακινήτων.

Σήμερα έχουμε να καταθέσουμε πως οι απώλειες της Bank of England από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έχουν κοστίσει στους Βρετανούς φορολογούμενους υπολογίζεται σε περίπου 30 δισ. στερλίνες τον τελευταίο χρόνο σύμφωνα με επίσημα στοιχεία τα οποία επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Η «τύχη» της μονάδας αποβλήτων 200 εκατ. στη Β. Ελλάδα

Οι διαγωνισμοί για την κατασκευή μονάδων αποβλήτων ανά την Ελλάδα αποτελούν μια «πονεμένη ιστορία», κυρίως για αυτές στην Αττική η τύχη των οποίων... αγνοείται (δηλαδή οι διαγωνιστικές διαδικασίες). Αλλά και στην περιφέρεια της χώρας, όπου πάντως γίνονται κάποια πράγματα, υπάρχουν αρρυθμίες. Η στήλη μάλιστα άκουσε ότι σε έναν διαγωνισμό ΣΔΙΤ για μονάδα στη Β. Ελλάδα, αξίας 200 εκατ. ευρώ, υπήρχαν προδικαστικές προσφυγές, αιτήματα αναστολής και λήψης προσωρινών μέτρων, αλλά και για παρατάσεις κ.λπ.. Ετσι, ενώ οι προσφορές ήταν να δοθούν περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, πάμε πλέον για τα μέσα Νοεμβρίου, καθώς έχει παγώσει η διαγωνιστική διαδικασία έως ότου η αρχή δημοσίων συμβάσεων βγάλει απόφαση επί των προσφυγών (εκδικάζονται στις 10 Οκτωβρίου). Να θυμίσουμε ότι στο τελικό στάδιο έχουν περάσει οι ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – ΤΙΤΑΝ, MORE – ΑΒΑΞ – THALIS, Mytilineos, Intrakat, ΗΛΕΚΤΩΡ – ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:23

Πρωτομαγιά: Χωρίς τρένα και προαστιακό - Ποια δρομολόγια θα υποκατασταθούν από λεωφορεία την Πέμπτη

13:17

Διεκόπη για τις 27 Μαΐου η δίκη για τα Τέμπη

13:09

Μήνυμα ενότητας από τον βασιλιά Κάρολο στο αμερικανικό κογκρέσο

13:01

Ένα deal ανάμεσα σε Spotify και Peloton που ενδιαφέρει όσους γυμνάζονται

12:59

«Νταντάδες της Γειτονιάς»: 13.500 επισκέψεις την πρώτη ημέρα λειτουργίας της πλατφόρμας

12:57

Μαρινάκης: Το ΠΑΣΟΚ να σταματήσει τον θεσμικό κατήφορο

12:54

20ος Μαραθώνιος «Μέγας Αλέξανδρος» – bwin: Η Θεσσαλονίκη... έτρεξε στον ρυθμό της επετειακής διοργάνωσης!

12:48

Συρρικνώθηκαν περαιτέρω οι πωλήσεις εφημερίδων και περιοδικών το 2025

12:48

Με ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική στο 2026 η Holcim - Οργανική αύξηση 8,3% για recurring EBIT

12:48

Έρευνα Ιδρύματος Vodafone: 3 στους 4 έφηβους στην Ελλάδα δυσκολεύονται να διαχειριστούν τον χρόνο τους online

12:32

Αυξήθηκε 1,9% η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου τον Φεβρουάριο

12:32

Παπαθανάσης: Εντός Μαΐου η επιλεξιμότητα για το «Ανακαινίζω»

12:29

Στουρνάρας: Θετικές οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας - Κάλεσμα για συνέχιση μεταρρυθμίσεων

12:23

Ρωσικό superyacht διέσχισε τα Στενά του Ορμούζ παρά τον αποκλεισμό

12:18

Περιφέρεια Αττικής: «Δεν υφίσταται σενάριο κατεδάφισης για τα Προσφυγικά στη Λ. Αλεξάνδρας»

12:09

Ιράν: «Οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον σε θέση να υπαγορεύσουν την πολιτική τους σε ανεξάρτητες χώρες»

12:04

Ανησυχία για την ιδιωτική πίστη: Αυξάνονται τα στοιχήματα των short sellers σε μετοχές ασφαλειών ζωής

11:53

Μνημόνιο συνεργασίας ΒΕΘ - ΕΑΤ για στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων

11:48

ΠΟΥ: Προέγκριση στην πρώτη θεραπεία της ελονοσίας για 30 εκατ. νεογέννητα και βρέφη ετησίως

11:39

Παπαστεργίου: Τα μέτρα προστασίας των παιδιών στο διαδίκτυο είναι μεταξύ των θεμάτων που πραγματεύεται η ΕΕΤΤ

11:35

Πυροβολισμοί στο Ειρηνοδικείο στη Λουκάρεως και στον ΕΦΚΑ Κεραμεικού: 5 τραυματίες

11:22

Στάση αναμονής στο Χρηματιστήριο της Αθήνας - Οριακές μεταβολές και εναλλαγές προσήμου

11:19

Η Alpha Bank ενισχύει την ενεργειακή αυτονομία των επιχειρήσεων με χρηματοδότηση έως 80%

11:16

Ξεκινούν «Chios Pass 2026» και «Kythira Pass 2026» - Οι αιτήσεις

11:11

Και η Google στο «παιχνίδι» με το Πεντάγωνο: Η συμφωνία «για απόρρητη τεχνητή νοημοσύνη»

11:07

Καραβίας (Eurobank): Επικίνδυνα εφήμερη η κριτική σε φορολογική πολιτική και τράπεζες - Διανομή 2,6 δισ. ευρώ την τριετία

11:04

Διστακτικά κέρδη στις ευρωαγορές

11:00

Booking.com: Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την Πρωτομαγιά

10:53

Έρευνα: Η πρώιμη έκθεση παιδιών στα «αιώνια χημικά» συνδέεται με κίνδυνο εμφάνισης λευχαιμίας

10:52

Στις αγορές η Alpha Bank με «πράσινο» ομόλογο για 500 εκατ. ευρώ