BACKSTORY

Και στα καλύτερα «σπίτια» - Δικαστικό stop λόγω καύσωνα - Το χαρτοφυλάκιο μαρίνων της Lamda

13-07-2023 | 07:00
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Και στα καλύτερα «σπίτια» - Δικαστικό stop λόγω καύσωνα - Το χαρτοφυλάκιο μαρίνων της Lamda

Και στα καλύτερα «σπίτια»

Συμβαίνουν και στα καλύτερα σπίτια. Πραγματικά στα πιο καλά που, συνήθως, είναι και τα πιο ακριβοπληρωμένα μιας και πουλούν πίστη πραγματική.

H Ομποσπονδιακή Ρυθμιστική Αρχή των ΗΠΑ λοιπόν επέβαλε πρόστιμο 150 εκατ. δολάρια στην Bank of America γιατί παρακράτησε υπεσχημένα προνόμια από κατόχους πιστωτικών καρτών επειδή διπλοχρέωνε τις χρεώσεις υπερανάληψης και γιατί άνοιγε λογαριασμούς καρτών σε ονόματα πελατών χωρίς τη συναίνεσή τους ή χωρίς να το γνωρίζουν. Το πρόστιμο αντανακλά εν μέρει τις προσπάθειες της διοίκησης Μπάιντεν να τιμωρήσουν τις εταιρίες για τα λεγόμενα junk fees τα οποία πλήττουν τους καταναλωτές.

Επενδυτική βαθμίδα και Δικαιοσύνη

Κουραστήκαμε με την επενδυτική βαθμίδα τα θετικά και τα αρνητικά της και τη σπέκουλα πέριξ. Για τους μεγάλους οίκους το ορόσημο είναι ο Σεπτέμβριος. Μέχρι τότε ό,τι προεξόφληση είναι να γίνει ας γίνει! Ωστόσο στην ελαχιστότατη αυτή πιθανότητα που δεν θα μας βαθμολογίσουν επενδυτικά τον Σεπτέμβριο, έτσι που το πουσάραμε, ένα προβληματάκι έστω και μικρό θα το έχουμε. Και αν κάτι θεωρείται εμπόδιο σε τούτη τη φάση πια δεν είναι τα κόκκινα, δεν είναι οι τράπεζες αλλά η Δικαιοσύνη. Η επίσπευση των υποθέσεων πρώτη προτεραιότητα!

Οσονούπω Υπουργέ

Χθες λοιπόν οι servicers είδαν τον Υπουργό και αυτός ηπίως τους είπε για κώδικα δεοντολογίας. Απλά πράγματα δηλαδή, όπως θα έπρεπε να είναι. Πότε ενημερώνουν με ποιο τρόπο, τι ζητούν τι χρεώνουν πως δίδουν σε τρίτους όλα διαφανή και ξεκάθαρα. Και όλα αυτά μέχρι το τέλος του έτους. Γιατί οσονούπω- το φθινόπωρο, ξεκινούν οι πλειστηριασμοί με αμείωτη ένταση. Αυτό το τελευταίο το εξήγησαν σε όλους τους τόνους τράπεζες και servicers στον Υπουργό. Βεβαίως, οι συναντήσεις έλαβαν χώρα σε πολύ καλό κλίμα αλλά τα συμπεφωνηθέντα δεν μπορούν να μην τηρούνται.

Ένας ακόμη άθλος του Ηρακλή

Και μέσα σε όλα τσουπ ένας Ηρακλής που πάντα ταιριάζει μαζί με τους άθλους του και τη λεοντή. Οι ανακτήσεις του Ηρακλή ακούω πως πάνε εξαιρετικά παρά το γεγονός πως πλειστηριασμοί δεν έγιναν φέτος και πολλοί. Κάποιοι μάλιστα λένε πως οι ανακτήσεις έχουν ξεπεράσει και του στόχους. Αλλος ένας άθλος λοιπόν από τον ημίθεο.

Δικαστικό stop λόγω καύσωνα

Προς το παρόν πάντως ο καύσωνας σταματάει ακόμη και τα δικαστήρια. Κλειστό λόγω καύσωνα το Εφετείο της Αθήνας μετά τις 12 και από τις 7 έως τις 12 θα δούμε τι θα λειτουργήσει και πώς;

Ο τουρισμός βαρόμετρο για νέα μέτρα στήριξης

Το είπε ο νέος υπουργός Οικονομίας Κώστας Χατζηδάκης μιλώντας προς το... εσωτερικό και προς το εξωτερικό ακροατήριο. Προέχει η δημοσιονομική προσαρμογή. Επιπλέον μέτρα στήριξης μόνο αν το επιτρέπουν τα έσοδα. Και, όπως ανέφερε, Κλειδί είναι ο τουρισμός και η πορεία του, κάτι που ακόμα δεν το ξέρουμε. Βεβαίως περιμένουμε να δούμε και τι θα πουν στις Βρυξέλλες για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες…

Πολλαπλό ραντεβού για το Ταμείο Ανάκαμψης

Το τέλος Αυγούστου σημαίνει πολλά για το Ταμείο Ανάκαμψης. Έως τότε θα πρέπει να κατατεθεί η αίτηση για το νέο δάνειο των 5 δις ευρώ για στήριξη της ενεργειακής μετάβασης των επιχειρήσεων, παράλληλα με ένα αντίστοιχο αίτημα για περίπου 800 εκατομμύρια επιδοτήσεων για τον ίδιο σκοπό, μαζί με την αναθεώρηση του παλιού ταμείου ανάκαμψης, αλλά και μαζί με τις τελικές διαβουλεύσεις και τα προαπαιτούμενα που συνδέονται με το αίτημα για την τρίτη δόση το οποίο έχει υποβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτός Αύγουστος είναι βαριάς εργασίας λοιπόν για τον αρμόδιο αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας Νίκο Παπαθανάση...

Τα «πακέτα» της ΑΒΑΞ

Επειδή κάποιοι μπορεί να μπερδεύτηκαν χτες με την ανακοίνωση της ΑΒΑΞ για την μεταβίβαση μετοχών, επί της ουσίας η πλευρά του Χρ. Ιωάννου εκχώρησε συνολικό ποσοστό λίγο άνω του 1,5% που πήγε στους κυρίους Κουβαρά και Μιτζάλη, με τον πρώτο να παίρνει το μεγαλύτερο μερίδιο (1,3 εκατ. μετοχές έναντι 900 χιλ. αντίστοιχα). Και όπως λένε στη χρηματιστηριακή αγορά, για να μην ψάχνουμε «δράκους» μάλλον πρόκειται για μια εσωτερική μετοχική «τακτοποίηση», όχι αμελητέου ποσοστού, αλλά και ούτε μεριδίου που «βγάζει μάτια». Για την τιμή (επισήμως) δεν έγινε λόγος, άλλωστε, είναι εσωτερικό θέμα.

Το χαρτοφυλάκιο μαρίνων της Lamda

Υπό μία έννοια, η απόκτηση του asset της μαρίνας mega yacht από τη Lamda Marinas, του ομίλου Lamda, έχει το ενδιαφέρον της. Τούτο καθώς όχι μόνο αποκτά μια υποδομή στην Κέρκυρα (συνολική αξία συναλλαγής 89 εκατ. για 40 έτη, με 50 εκατ. επενδύσεις) η οποία, όπως από παλιά έχει πει το insider.gr, θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί 98 σκάφη μήκους έως 140 μέτρων (χερσαία ζώνη 39.400 τ.μ., η οποία μπορεί να επεκταθεί και να καλύψει έκταση περίπου, κατά μέγιστον, 100.000 τ.μ.), αλλά και γιατί «ανοίγει τη βεντάλια» των επενδύσεων και εκτός Αττικής (μαρίνα Φλοίσβου). Και όπως λένε στην αγορά, να περιμένουμε να δούμε μήπως ο όμιλος εκδηλώσει ενδιαφέρον και για άλλα τέτοια τουριστικά projects - yachting. Λέτε στη Lamda να σκεφτούν να ενισχύσουν το εν λόγω χαρτοφυλάκιο; Θα δείξει.

«Πρασινίζει» ακόμη περισσότερο η ΔΕΗ

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει μία ακόμη μεγάλη μονάδα ΑΠΕ από τη ΔΕΗ, καθώς η θυγατρική της ΔΕΗ Ανανεώσιμες επέλεξε ανάδοχο για την ανάπτυξη μίας συστοιχίας φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 170,95 MW. Τα πάρκα θα εγκατασταθούν στους Δήμους Εορδαίας και Κοζάνης, και πιο συγκεκριμένα σε εκτάσεις του πρώην λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας που διατήρησε η επιχείρηση, ενώ ανάδοχος είναι η κοινοπραξία των Intrakat, Ameresco, Resinvest.

Η συστοιχία προστίθεται στο portfolio ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1 GW που βρίσκεται υπό κατασκευή, όπως ανέφερε πρόσφατα ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης. Με το 1 GW υπό κατασκευή, η επιχείρηση έχει ήδη δρομολογήσει το 30% του στόχου που έχει θέσει, για τη λειτουργία ενός χαρτοφυλακίου 5 GW ανανεώσιμων πηγών, μέχρι το 2026. Ένας «πράσινος» στόχος που, δημοπράτηση τη δημοπράτηση, έρχεται ολοένα πιο κοντά η επίτευξή του.

Οι σπάνιες γαίες και τα προβλήματα των μεταλλευτικών επιχειρήσεων

Τη δυνατότητα της Ελλάδας να συμβάλει στην ευρωπαϊκή προσπάθεια για στρατηγική αυτονομία στις κρίσιμες πρώτες ύλες και τις σπάνιες γαίες ανάδειξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης στο Άτυπο Συμβούλιο των υπουργών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία. Είπε μεταξύ άλλων πως η χώρα μας αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς βωξίτη στην ΕΕ, ενώ σημαντικό είναι το δυναμικό της χώρας σε αντιμόνιο, καθώς και battery minerals (νικέλιο, κοβάλτιο και μαγγάνιο). Την ίδια άποψη, μας λένε αρμόδιοι παράγοντες, έχουν και οι ελληνικές μεταλλευτικές εταιρείες, μόνο που όπως σημειώνουν θα πρέπει να επιλυθεί μια σειρά ζητημάτων που εμποδίζουν την ανάπτυξη του εξορυκτικού κλάδου. Τα βασικά ζητήματα έχουν να κάνουν κυρίως με το κανονιστικό πλαίσιο, το οποίο διευρύνεται συνεχώς, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλοί αλλά και κακοί νομοτεχνικά νόμοι, αλλά και με την δημόσια διοίκηση που αδυνατεί να αντεπεξέλθει στον αδειοδοτικό και ελεγκτικό φόρτο, πολλές φορές παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των στελεχών της.

Συνέχεια στο σήριαλ για την ΑΝΕΚ

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν κατάφερε όπως φαίνεται να βγάλει άκρη για την υπόθεση της απορρόφησης της ΑΝΕΚ από την Attica Group κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση και έτσι θα ακολουθήσουν και άλλες ακροάσεις τη Δευτέρα. Ένας από τους λόγους που πρέπει να διευρυνθεί είναι το αν υπάρχει και άλλη προοπτική διάσωσης της κρητικής ακτοπλοϊκής εταιρείας πέρα από τη συμφωνία με την Attica. Υπάρχει η πρόταση της πλευράς του Μάριου Ηλιόπουλου η οποία έχει απορριφθεί από τους πιστωτές της ΑΝΕΚ. Το θέμα είναι κομβικό γιατί η θετική εισήγηση στην συγχώνευση βασίζεται στο γεγονός πως δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση εξαγοράς.

Ανακοινώσεις τον Αύγουστο

Στις 9 Αυγούστου θα γίνουν γνωστά τόσο τα αποτελέσματα εξαμήνου της Coca Cola όσο και οι περαιτέρω πτυχές του σχεδιασμού της αφού θα διενεργηθεί και conference call με τους αναλυτές.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:59

Ισπανία: Υποστηρικτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος ζητούν από τον Πέδρο Σάντσεθ να παραμείνει στην πρωθυπουργία

23:37

Πάτρα: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε ναρκωτικά σε σχολικό συγκρότημα

23:17

Κιλκίς: Σύλληψη δύο ατόμων για πλαστογραφία

22:50

Θεσσαλονίκη: Αυτοκίνητο κατέληξε μέσα στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, λόγω μηχανικής βλάβης

22:21

Λίβανος: Τρεις νεκροί σε ισραηλινά πλήγματα στα νότια της χώρας

21:48

Γάζα: Τουλάχιστον 34.388 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πλήγματα

21:20

Συνελήφθη 61χρονος στην Κάρπαθο για απόπειρα ζωοκτονίας

21:09

Εξαρθρώθηκε συμμορία που έκλεβε οχήματα και τα χρησιμοποιούσε σε κλοπές από σπίτια στην Ανατολική Αττική

21:00

Εντοπίστηκε παράνομο κέντρο απεξάρτησης τοξικομανών στην Ιπποκράτειο Πολιτεία - 5 συλλήψεις

20:55

Αυγενάκης: Ο πρόεδρος του «miniΠΑΣΟΚ» κ. Ανδρουλάκης, επιδιώκει μετά βίας να «πιάσει» την 3η θέση

20:48

Στα Ψαρά ο Στέφανος Κασσελάκης

20:46

Συνάντηση Γ. Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ΥΠΕΞ στο Λονδίνο

20:45

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ δηλώνει ότι στοχοθέτησε το βόρειο Ισραήλ με drones και κατευθυνόμενους πυραύλους

20:32

Φλώρινα: Συνελήφθη 36χρονος για τηλεφωνικές απάτες

20:14

Σουηδία: Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Στοκχόλμη κατά της ακροδεξιάς

20:01

Ταραντίλης (EY) : Η Τεχνητή Νοημοσύνη απαιτεί εξειδίκευση

19:35

Κομισιόν: Στοίχημα το ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης για την ανάπτυξη και τις εξαγωγές

19:30

ΕΒΕΑ: Το πρόγραμμα SUCCEED έφερε πιο κοντά τις επιχειρηματικές κοινότητες Ελλάδας και Νορβηγίας

19:16

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο - Κανονικά η κυκλοφορία στην περιφερειακή Αιγάλεω

19:10

Εξαρθρώθηκε συμμορία ληστών που είχε ως ορμητήρια σταθμούς του ΗΣΑΠ και του ΜΕΤΡΟ

19:03

Συνελήφθησαν δύο μέλη κυκλώματος παράνομης διακίνησης μεταναστών

18:51

Ζελένσκι: Νέα έκκληση για ενίσχυση της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας και επείγουσες παραδόσεις όπλων

18:29

NHTSA: Σοβαρά κενά ασφάλειας στο Autopilot της Tesla ευθύνονται για εκατοντάδες συγκρούσεις

18:09

Λιακούλη (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ): Ξέφραγο αμπέλι το υπουργείο Εσωτερικών

17:48

ΥΠΕΣ για διάρρηξη: Ενεργοποιήθηκαν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα

17:34

Ανδρουλάκης: Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το «πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα» ακρίβειας

17:23

Διακοπή κυκλοφορίας στη περιφερειακή Αιγάλεω λόγω πυρκαγιάς

17:00

Ενέργεια: Μείωση 5% στο ρεύμα το 2ο εξάμηνο 2023 - «Βουτιά» 42% στο αέριο

16:53

Μιχαηλίδου: Η Γαλάζια Οικονομία είναι η ιστορία μας και η τεράστια ευκαιρία μας

16:47

ΗΠΑ: «Νέο κανόνι» περιφερειακής τράπεζας - Σε δημόσιο έλεγχο η Republic Bank