BACKSTORY

Γιαβάς γιαβάς το ΤΧΣ - Τα «νερά» και το «κενό» στο Υπερταμείο - Και εγένετο Whisper Holdings

19-06-2023 | 07:32
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιαβάς γιαβάς το ΤΧΣ - Τα «νερά» και το «κενό» στο Υπερταμείο - Και εγένετο Whisper Holdings

Επιτοκιακή απογείωση

Οι εκτιμήσεις για την πορεία των βασικών επιτοκίων σε σχέση με τα όσα πράττει η ΕΚΤ είναι πως αυτά αναμένεται να φθάσουν στο 4% μέχρι τον Σεπτέμβριο, οπότε καθίσταται πολύ κατανοητό το που θα αναρριχηθούν και τα επιτόκια δανεισμού στη χώρα μας.

Συγχρόνως η συντριπτική πλειοψηφία των καταθέσεων παραμένει στο ταμιευτήριο, κάτι το οποίο σημαίνει πως το επιτοκιακό περιθώριο των τραπεζών θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα. Κέρδη μεγάλα για τις τράπεζες και πίεση μεγάλη για τους δανειολήπτες.

Ο Ηρακλής, οι άθλοι, το κόστος

Ο Ηρακλής ΙΙΙ σχεδιάζεται. Όμως δεν αποτελεί απλή υπόθεση. Οι εγκρίσεις των θεσμών είναι απαραίτητες και προκειμένου αυτές να δοθούν, σε βάθος θα εξεταστούν οι ισολογισμοί των τραπεζών που θα χρησιμοποιήσουν το εργαλείο, όπως άλλωστε είχε γίνει και με τον Ηρακλή Ι και Ηρακλή ΙΙ.

Παρά ταύτα είναι σαφές ότι πρόκειται για το μόνο αξιόπιστο εργαλείο, το οποίο θέλει η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος και θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου και οι μη συστημικές τράπεζες να απαλλαγούν από τον τεράστιο όγκο των κόκκινων δανείων.

Το μόνο πρόβλημα είναι πως για κάποιες μικρότερες συνεταιριστικές τράπεζες, το εργαλείο αυτό είναι αρκετά ακριβό- μεγάλο το κόστος των αξιολογήσεων- κάτι το οποίο σημαίνει πως οι πολύ μικροί ισολογισμοί ίσως και να μην το αντέχουν.

Η ανθρωπογεωγραφία στην Attica Bank

To διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank είναι έτοιμο πια και θα ψηφιστεί στη γενική συνέλευση της τράπεζας. Ο κ. Ζωγραφάκης φαίνεται πως θα είναι αυτός που θα αντικαταστήσει τον κ. Μακέδο στην προεδρία της τράπεζας μιας και στο πρόσωπο του προέδρου πρέπει να συμφωνήσει και το Ταμείο. Όμως υπάρχουν και άλλα αξιοπρόσεκτα βιογραφικά στον κατάλογο, όπως αυτό του κ. Κυριακόπουλου που ενδέχεται να παίξει ρόλο πιο σημαντικό στα διοικητικά δρώμενα της τράπεζας σε έναν δεύτερο χρόνο.

Γιαβάς γιαβάς το ΤΧΣ

Και μιας και αναφέρθηκα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θέλω να σας πω ότι στο πλαίσιο της πώλησης των συμμετοχών του στις τράπεζες μπορεί οι επενδυτές να είναι ωκύθοοι, να δείχνουν βιάση τέλος πάντων, το Ταμείο πάλι δεν συμμερίζεται τη βιασύνη τους. Θέλει τους χρόνους του γι' αυτό και θα δούμε τις διαδικασίες να εξελίσσονται γιαβάς γιαβάς... τόσο που μπορεί και να βαρεθούμε.

Οι συνελεύσεις και τα συμβούλια των τραπεζών

Και μιας και αναφερθήκαμε στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών θέλω να σημειώσω πως ενώ υπήρχε η ελπίδα και η τάση για αλλαγές- δεδομένου πως άλλαξε και ο νόμος- στις τρέχουσες γενικές συνελεύσεις οι τράπεζες θα πάνε με την πεπατημένη. Τόσα κέρδη βγάζουν τόσο καλά τα πάνε, ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις. Βέβαια σε αυτό δεν θα έπρεπε να έχει σχέση ο «πάγκος» με τους συνταξιούχους Ευρωπαίους, αλλά ούτε ο πάγκος αλλάζει.

Trade Estates: Το ΧΑ, η αξία των ακινήτων και τα projects

Στο τελευταίο τρίμηνο του 2023 προγραμματίζεται η εισαγωγή της Trade Estates στο ΧΑ, όπως έχει αρκετές φορές αναδείξει το insider.gr, με τον πρόεδρο του ομίλου, κ. Β. Φουρλή να κάνει λόγο στην πρόσφατη γενική συνέλευση για πιθανή δημόσια εγγραφή της ΑΕΕΑΠ του γκρουπ στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Στην παρούσα φάση το net asset value της εταιρείας προσδιορίζεται στα 230 εκατ. ευρώ και το gross asset value στα 300 εκατ. ευρώ. Όπως έχουμε αναφέρει, πριν τη δημόσια εγγραφή ενδέχεται να υπάρξει placement μετοχών προς τρίτους, ενώ υπενθυμίζεται ότι υπάρχει αρχική συμφωνία με Autohellas για απόκτηση από τη δεύτερη μεριδίου 12%. Μετά τις διαδικασίες, η ελεύθερη διασπορά των μετοχών θα διαμορφωθεί τουλάχιστον στο 25%, όπως άλλωστε ορίζει η νομοθεσία, ενώ ο όμιλος προσδοκά να αντλήσει από 70 έως και 100 εκατ. ευρώ.

«Η κεφαλαιακή αξία του ομίλου να είναι ίση με την κεφαλαιακή αξία της ΑΕΕΑΠ», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, με τη διοίκηση του ομίλου να σημειώνει ότι η Trade Estates παράγει σημαντική αξία για τους μετόχους, καθώς ήδη τους έχει αποφέρει περί τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ έχει αναδείξει την πραγματική αξία των ακινήτων του γκρουπ. Τέλος, ως γνωστόν, η ΑΕΕΑΠ προωθεί 3 retail parks (μαζί με την Ten Brinke) σε Πάτρα, Ηράκλειο και Ελληνικό, όπου αναμένει άμεσα την έκδοση οικοδομικών αδειών. Υπενθυμίζεται ότι η ΑΕΕΑΠ προωθεί επενδυτικό πλάνο 250 εκατ. ευρώ, σχεδιάζοντας έως το 2026 η αξία των ακινήτων της να φτάσει στα 550 εκατ. ευρώ, ενώ έχει θέσει ως μεσοπρόθεσμο στόχο να δημιουργήσει χαρτοφυλάκιο ύψους 700-750 εκατ. ευρώ.

Τα «νερά» και το «κενό» στο Υπερταμείο

Όπως τόνισε χτες ο κ. Μητσοτάκης σε ό,τι αφορά αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί ιδιωτικοποίησης του νερού ξεκαθάρισε ότι «ένα από τα τρία πρώτα νομοσχέδια θα είναι η επιστροφή της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο δημόσιο. Είναι ειλημμένη απόφαση η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ να φύγουν από το Υπερταμείο και να επανέλθουν υπό πλήρη κρατικό έλεγχο και εν προκειμένω υπό το Υπουργείο Υποδομών». Σημειώνεται ότι ήδη προωθείται η διαδικασία και της νέας ρυθμιστικής αρχής που θα έχει στην «ομπρέλα» της το «νερό. Όσον αφορά στο Υπερταμείο, θεωρητικά χάνει assets της τάξεως του 1 δισ. ευρώ που πρέπει είτε να αντικατασταθούν με άλλες συμμετοχές είτε τέλος πάντων με κάποιον τρόπο να καλυφθεί το κενό. Γιατί ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ είναι από τις συμμετοχές που έδιναν μερίσματα και μάλιστα διόλου ευκαταφρόνητα.

Και εγένετο Whisper Holdings

Επειδή η στήλη τελευταία συνηθίζει να ρίχνει μια ματιά στο ΓΕΜΗ, να σας πούμε ότι προ ημερών εντόπισε, μεταξύ άλλων, και τη σύσταση της εταιρείας Whisper Holdings. Γιατί την αναφέρουμε; Απλώς και μόνο επειδή και αυτή σχεδιάζει να δραστηριοποιηθεί, μεταξύ άλλων, και στον τομέα ακινήτων, αν και γενικά θα έχει τον χαρακτήρα εταιρείας συμμετοχών, ενώ συνδέεται με το όνομα του επιχειρηματία Γ. Βασιλάκη. Μάλιστα, το μετοχικό της κεφάλαιο ορίστηκε σε 72,2 εκατ. ευρώ. Τα 31,8 εκατ. ευρώ προέρχονται από μετρητά και τα υπόλοιπα μέσω εισφοράς μετοχών της μη εισηγμένης αλλοδαπής εταιρείας με την επωνυμία «EVERTRANS S.A.».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:00

Οι ραγδαίες αλλαγές στην αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών φέρνουν τα πάνω κάτω στην αγορά

16:52

Συλλήψεις στα Χανιά για όπλα και πυροτεχνήματα

16:44

Πυρκαγιά σε αγροτοδασικές εκτάσεις σε Φθιώτιδα και Βοιωτία

16:40

Ρωσία: Προειδοποιεί τη Δύση με σκληρή απάντηση αν αγγίξει τα περιουσικά της στοιχεία που έχουν παγώσει

16:25

Μελόνι: H Ιταλίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

16:21

Αναγνωστόπουλος: Ενδελεχείς οι έλεγχοι για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας

16:12

Μάνη: Η κυβέρνηση συζητά με την αγορά, ώστε να βρίσκει καθημερινά λύσεις στα προβλήματα των επιχειρήσεων

15:39

Σημείο αναφοράς στη Σκιάθο το σπίτι-μουσείο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

15:34

Μέγαρο Μαξίμου: Συνεδριάζει τη Δευτέρα το υπουργικό Συμβούλιο

15:29

Αμπάς: Μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να σταματήσουν επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα

15:17

Πυρκαγιά σε διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας και σε κατοικία στο Μενίδι

15:13

Σκέρτσος: Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα παίξει ρόλο και στο πώς θα συνεχίσει να κυβερνάται η χώρα

15:07

Κασσελάκης για Τέμπη: Επίσπευση των ερευνών για το τι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία

15:01

Τουρκία: Αλλάζει ο αρμόδιος υφυπουργός του τουρκικού ΥΠΕΞ για τα ελληνοτουρκικά

14:57

Αυγενάκης: Θέλουμε ο ΟΠΕΚΕΠΕ να αποκτήσει ξανά σχέση εμπιστοσύνης με τον αγρότη

14:31

Τσακλόγλου: Η πλατφόρμα για τις συντάξεις με οφειλές θα είναι έτοιμη μέσα στο επόμενο δίμηνο 

14:19

Μασκ: Αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Κίνα με θέμα αυτόνομη οδήγηση και δεδομένα

13:56

Κιλκίς: Στη φυλακή οι δύο υπήκοοι Β. Μακεδονίας για κατοχή εκατοντάδων πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων

13:53

Θ. Τρύφων: Αλλάζει το τοπίο της φαρμακευτικής έρευνας και παραγωγής στη χώρα μας

13:40

Αττική Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησής

13:36

Υπ. Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 29 Απριλίου έως 2 Μαϊου

13:24

Νετανιάχου: Πιθανή η δίωξή του από το ΔΠΔ για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου

13:00

Κόκκαλης: Οι «κρυφές σκέψεις» του Σωκράτη για τα ακίνητα της Intracom – Τα σενάρια για τριπλό deal

12:52

Συνελήφθησαν έξι άτομα σε Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία για ενδοοικογενειακή βία

12:34

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κλείνει ο «μαύρος» κύκλος της κρίσης

12:25

Σύλληψη για ναρκωτικά στο Ρέθυμνο

12:14

Κλιματική αλλαγή: Επιμένει το πρωτοφανές κύμα καύσωνα στη νοτιοανατολική Ασία

12:07

Γαλλία: Γυναίκα που επαναπατρίστηκε από τη Συρία κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

12:01

Τουλάχιστον 22 νεκροί από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές των τελευταίων ωρών στη Γάζα

11:52

Στον Λίβανο o Γάλλος ΥΠΕΞ με στόχο αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ