BACKSTORY

Γιαβάς γιαβάς το ΤΧΣ - Τα «νερά» και το «κενό» στο Υπερταμείο - Και εγένετο Whisper Holdings

19-06-2023 | 07:32
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γιαβάς γιαβάς το ΤΧΣ - Τα «νερά» και το «κενό» στο Υπερταμείο - Και εγένετο Whisper Holdings

Επιτοκιακή απογείωση

Οι εκτιμήσεις για την πορεία των βασικών επιτοκίων σε σχέση με τα όσα πράττει η ΕΚΤ είναι πως αυτά αναμένεται να φθάσουν στο 4% μέχρι τον Σεπτέμβριο, οπότε καθίσταται πολύ κατανοητό το που θα αναρριχηθούν και τα επιτόκια δανεισμού στη χώρα μας.

Συγχρόνως η συντριπτική πλειοψηφία των καταθέσεων παραμένει στο ταμιευτήριο, κάτι το οποίο σημαίνει πως το επιτοκιακό περιθώριο των τραπεζών θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα. Κέρδη μεγάλα για τις τράπεζες και πίεση μεγάλη για τους δανειολήπτες.

Ο Ηρακλής, οι άθλοι, το κόστος

Ο Ηρακλής ΙΙΙ σχεδιάζεται. Όμως δεν αποτελεί απλή υπόθεση. Οι εγκρίσεις των θεσμών είναι απαραίτητες και προκειμένου αυτές να δοθούν, σε βάθος θα εξεταστούν οι ισολογισμοί των τραπεζών που θα χρησιμοποιήσουν το εργαλείο, όπως άλλωστε είχε γίνει και με τον Ηρακλή Ι και Ηρακλή ΙΙ.

Παρά ταύτα είναι σαφές ότι πρόκειται για το μόνο αξιόπιστο εργαλείο, το οποίο θέλει η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος και θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου και οι μη συστημικές τράπεζες να απαλλαγούν από τον τεράστιο όγκο των κόκκινων δανείων.

Το μόνο πρόβλημα είναι πως για κάποιες μικρότερες συνεταιριστικές τράπεζες, το εργαλείο αυτό είναι αρκετά ακριβό- μεγάλο το κόστος των αξιολογήσεων- κάτι το οποίο σημαίνει πως οι πολύ μικροί ισολογισμοί ίσως και να μην το αντέχουν.

Η ανθρωπογεωγραφία στην Attica Bank

To διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank είναι έτοιμο πια και θα ψηφιστεί στη γενική συνέλευση της τράπεζας. Ο κ. Ζωγραφάκης φαίνεται πως θα είναι αυτός που θα αντικαταστήσει τον κ. Μακέδο στην προεδρία της τράπεζας μιας και στο πρόσωπο του προέδρου πρέπει να συμφωνήσει και το Ταμείο. Όμως υπάρχουν και άλλα αξιοπρόσεκτα βιογραφικά στον κατάλογο, όπως αυτό του κ. Κυριακόπουλου που ενδέχεται να παίξει ρόλο πιο σημαντικό στα διοικητικά δρώμενα της τράπεζας σε έναν δεύτερο χρόνο.

Γιαβάς γιαβάς το ΤΧΣ

Και μιας και αναφέρθηκα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θέλω να σας πω ότι στο πλαίσιο της πώλησης των συμμετοχών του στις τράπεζες μπορεί οι επενδυτές να είναι ωκύθοοι, να δείχνουν βιάση τέλος πάντων, το Ταμείο πάλι δεν συμμερίζεται τη βιασύνη τους. Θέλει τους χρόνους του γι' αυτό και θα δούμε τις διαδικασίες να εξελίσσονται γιαβάς γιαβάς... τόσο που μπορεί και να βαρεθούμε.

Οι συνελεύσεις και τα συμβούλια των τραπεζών

Και μιας και αναφερθήκαμε στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών θέλω να σημειώσω πως ενώ υπήρχε η ελπίδα και η τάση για αλλαγές- δεδομένου πως άλλαξε και ο νόμος- στις τρέχουσες γενικές συνελεύσεις οι τράπεζες θα πάνε με την πεπατημένη. Τόσα κέρδη βγάζουν τόσο καλά τα πάνε, ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις. Βέβαια σε αυτό δεν θα έπρεπε να έχει σχέση ο «πάγκος» με τους συνταξιούχους Ευρωπαίους, αλλά ούτε ο πάγκος αλλάζει.

Trade Estates: Το ΧΑ, η αξία των ακινήτων και τα projects

Στο τελευταίο τρίμηνο του 2023 προγραμματίζεται η εισαγωγή της Trade Estates στο ΧΑ, όπως έχει αρκετές φορές αναδείξει το insider.gr, με τον πρόεδρο του ομίλου, κ. Β. Φουρλή να κάνει λόγο στην πρόσφατη γενική συνέλευση για πιθανή δημόσια εγγραφή της ΑΕΕΑΠ του γκρουπ στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου. Στην παρούσα φάση το net asset value της εταιρείας προσδιορίζεται στα 230 εκατ. ευρώ και το gross asset value στα 300 εκατ. ευρώ. Όπως έχουμε αναφέρει, πριν τη δημόσια εγγραφή ενδέχεται να υπάρξει placement μετοχών προς τρίτους, ενώ υπενθυμίζεται ότι υπάρχει αρχική συμφωνία με Autohellas για απόκτηση από τη δεύτερη μεριδίου 12%. Μετά τις διαδικασίες, η ελεύθερη διασπορά των μετοχών θα διαμορφωθεί τουλάχιστον στο 25%, όπως άλλωστε ορίζει η νομοθεσία, ενώ ο όμιλος προσδοκά να αντλήσει από 70 έως και 100 εκατ. ευρώ.

«Η κεφαλαιακή αξία του ομίλου να είναι ίση με την κεφαλαιακή αξία της ΑΕΕΑΠ», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, με τη διοίκηση του ομίλου να σημειώνει ότι η Trade Estates παράγει σημαντική αξία για τους μετόχους, καθώς ήδη τους έχει αποφέρει περί τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ έχει αναδείξει την πραγματική αξία των ακινήτων του γκρουπ. Τέλος, ως γνωστόν, η ΑΕΕΑΠ προωθεί 3 retail parks (μαζί με την Ten Brinke) σε Πάτρα, Ηράκλειο και Ελληνικό, όπου αναμένει άμεσα την έκδοση οικοδομικών αδειών. Υπενθυμίζεται ότι η ΑΕΕΑΠ προωθεί επενδυτικό πλάνο 250 εκατ. ευρώ, σχεδιάζοντας έως το 2026 η αξία των ακινήτων της να φτάσει στα 550 εκατ. ευρώ, ενώ έχει θέσει ως μεσοπρόθεσμο στόχο να δημιουργήσει χαρτοφυλάκιο ύψους 700-750 εκατ. ευρώ.

Τα «νερά» και το «κενό» στο Υπερταμείο

Όπως τόνισε χτες ο κ. Μητσοτάκης σε ό,τι αφορά αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί ιδιωτικοποίησης του νερού ξεκαθάρισε ότι «ένα από τα τρία πρώτα νομοσχέδια θα είναι η επιστροφή της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο δημόσιο. Είναι ειλημμένη απόφαση η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ να φύγουν από το Υπερταμείο και να επανέλθουν υπό πλήρη κρατικό έλεγχο και εν προκειμένω υπό το Υπουργείο Υποδομών». Σημειώνεται ότι ήδη προωθείται η διαδικασία και της νέας ρυθμιστικής αρχής που θα έχει στην «ομπρέλα» της το «νερό. Όσον αφορά στο Υπερταμείο, θεωρητικά χάνει assets της τάξεως του 1 δισ. ευρώ που πρέπει είτε να αντικατασταθούν με άλλες συμμετοχές είτε τέλος πάντων με κάποιον τρόπο να καλυφθεί το κενό. Γιατί ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ είναι από τις συμμετοχές που έδιναν μερίσματα και μάλιστα διόλου ευκαταφρόνητα.

Και εγένετο Whisper Holdings

Επειδή η στήλη τελευταία συνηθίζει να ρίχνει μια ματιά στο ΓΕΜΗ, να σας πούμε ότι προ ημερών εντόπισε, μεταξύ άλλων, και τη σύσταση της εταιρείας Whisper Holdings. Γιατί την αναφέρουμε; Απλώς και μόνο επειδή και αυτή σχεδιάζει να δραστηριοποιηθεί, μεταξύ άλλων, και στον τομέα ακινήτων, αν και γενικά θα έχει τον χαρακτήρα εταιρείας συμμετοχών, ενώ συνδέεται με το όνομα του επιχειρηματία Γ. Βασιλάκη. Μάλιστα, το μετοχικό της κεφάλαιο ορίστηκε σε 72,2 εκατ. ευρώ. Τα 31,8 εκατ. ευρώ προέρχονται από μετρητά και τα υπόλοιπα μέσω εισφοράς μετοχών της μη εισηγμένης αλλοδαπής εταιρείας με την επωνυμία «EVERTRANS S.A.».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:53

Λιγότερα χρήματα για δώρα θα ξοδέψουν τα φετινά Χριστούγεννα οι Γερμανοί

08:40

Μητσοτάκης: Έρχονται μέτρα για το στεγαστικό - Οι εκλογές θα γίνουν το 2027

08:24

Σαν να κλείνουν «εργοστάσια»… η οικονομική ζημιά των 400.000 θανατώσεων αιγοπροβάτων

08:05

Τι χρήματα έχει βγάλει από τα παρκέ ο Κένεθ Φαρίντ

08:01

H Zalando ήρθε στην Ελλάδα: Τι προσφέρει στον καταναλωτή ο Γερμανός retailer

07:56

Η Coca-Cola HBC ανεβάζει ταχύτητα με επενδύσεις και mega deals

07:54

Γάζα: Το ΣΑ του ΟΗΕ υιοθέτησε το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ, προβλέπει ανάπτυξη διεθνούς ένοπλης δύναμης

07:48

Ακίνητα: Εξοχικά άνω των 600.000 ευρώ επιλέγει 1 στους 4 ξένους αγοραστές - Τάση και προορισμοί

07:45

Η «cash cow» Τράπεζα Κύπρου, ο πήχης για payout και το buyback

07:36

Κλειστοί προσωρινά οι σταθμοί του Μετρό Δάφνη και Άγιος Δημήτριος λόγω προβλήματος ηλεκτροδότησης

07:31

Μεγαλύτερα υπερπλεονάσματα βλέπει για την Ελλάδα η Κομισιόν - Τα σενάρια για παροχές

07:25

Αναπλάσεις: Προσφορές στις 28/11 για το Μητροπολιτικό Πάρκο Φαλήρου των 320 εκατ. ευρώ

07:18

Χρέη στην Εφορία: Στο σφυρί ακριβά ακίνητα οφειλετών - Η λίστα της ΑΑΔΕ

07:12

Αντιδράσεις λόγω Προεδρικής εμπλοκής - Η Ράνια, η Άννα κι ο Μανώλης - Μήπως δεν χρειάζονται τα Όργανα;

07:06

Δεν πέρασε απαρατήρητη - Αναβαθμίσεις - Αντίστροφη μέτρηση για το IRIS

23:52

Συρία: Η Δαμασκός θα παραδώσει στην Κίνα Ουιγούρους τζιχαντιστές

23:40

Σύμπραξη Δήμου Αθηναίων και ΟΠΑ σε πρόγραμμα για τη νεανική επιχειρηματικότητα

23:34

Τραμπ για Μαδούρο: «Κάποια στιγμή, θα μιλήσω μαζί του»

23:27

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου καταγγέλλει τη βία «μιας χούφτας εξτρεμιστών»

23:20

Η Nvidia «αγχώνει» τη Wall Street - Πτώση 560 μονάδων για τον Dow

23:07

Ισχυρή σεισμική δόνηση στη Σκύρο 4,6 Ρίχτερ - Έγινε αισθητή και στην Αττική

23:04

Δανία: Κυβερνοεπίθεση στοχεύει πολιτικά κόμματα την παραμονή των εκλογών

22:55

Τραμπ: Θα εγκρίνω την πώληση F-35 στη Σαουδική Αραβία

22:49

Γεωργιάδης: Η έλλειψη νοσηλευτών το μεγαλύτερο πρόβλημα του ΕΣΥ

22:29

Πετρέλαιο: Ήπια πτώση μετά την επανέναρξη φορτώσεων σε ρωσικό κέντρο εξαγωγών

22:23

ΗΠΑ: Ο επικεφαλής της FEMA Ντέιβιντ Ρίτσαρντσον υπέβαλε την παραίτησή του

22:12

Bitcoin: Έχασε και τα 93.000 δολάρια - Nέο χαμηλό εξαμήνου

21:56

Συνάντηση Ρούμπιο-Κόμπου: Σταθερότητα και συνέχεια στις σχέσεις ΗΠΑ-Κυπρoυ

21:35

Υποχώρησαν οι τιμές του χρυσού ελέω του ενισχυμένου δολαρίου

21:27

Νορβηγία: Αριθμός ρεκόρ πολιτών τάσσεται υπέρ της προοπτικής των υδρογονανθράκων