BACKSTORY

ΑΒΑΞ: Το μέρισμα, το buy back και η μετοχή - Η κίνηση της Viohalco στο ταμπλό - Πού θα βρεθούν εργατικά «χέρια»

15-06-2023 | 07:06
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το Airbnb προβληματίζει - ΑΒΑΞ: Το μέρισμα, το buy back και η μετοχή -Πού θα βρεθούν εργατικά «χέρια»

Το Airbnb προβληματίζει

Μιας και τα οικιστικά προβλήματα διογκώνονται σε όλη την Ευρώπη, η μία μετά την άλλη οι χώρες ή περιοχές αυτών λαμβάνουν μέριμνα προκειμένου να αντιμετωπίσουν την έλλειψη σπιτιών λόγω της εξάπλωσης του Airbnb αλλά και επειδή υπάρχουν σφοδρές διαμαρτυρίες ξενοδόχων.

Στο Παρίσι απαιτείται προηγούμενη εγγραφή στο Δημαρχείο της πόλης προκειμένου κάποιος να νοικιάσει το ακίνητό του βραχυχρόνια και η μίσθωση περιορίζεται στις 120 ημέρες το χρόνο.

Στο Βερολίνο απαιτείται ειδική άδεια και η ενοικίαση δεν μπορεί να ξεπερνά τις 90 ημέρες ετησίως.

Στο Μόναχο, οι βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις ολόκληρων σπιτιών περιορίζονται σε οκτώ εβδομάδες ετησίως. Στη Φλωρεντία και στη Ρώμη ετοιμάζονται ρυθμίσεις.

Στο Άμστερνταμ, οι οικοδεσπότες μπορούν να νοικιάζουν τα ακίνητά τους μόνο για το πολύ 30 διανυκτερεύσεις ετησίως. Στην Πορτογαλία σταμάτησαν οι άδειες για μισθώσεις AirBNB.

Πρόκειται για μια τάση που δεν αποκλείεται να απασχολήσει αργά ή γρήγορα και τη χώρα μας. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε άλλωστε στο θέμα στη συνέντευξή του στο STAR «θα ξαναδούμε και το πλαίσιο του Airbnb, γιατί υπάρχουν γειτονιές όπου πραγματικά υπάρχει ο κίνδυνος να αποκλείσουμε σχεδόν τους κατοίκους από τη δυνατότητα να νοικιάζουν ένα σπίτι σε γειτονιές που μπορεί να έμεναν για πολλές γενιές» είπε, προαναγγέλλοντας κανόνες οι οποίοι θα είναι «κοινωνικά αποδεκτοί».

Ο Andrea Enria και τα μερίσματα

Ο Andrea Enria ως επικεφαλής του SSM μίλησε στο συνέδριο της Goldman Sachs και ξεκαθάρισε με κάθε τρόπο πως ως επόπτης δεν πρόκειται να εμποδίσει τη διανομή μερισμάτων αρκεί οι τράπεζες να σχηματίζουν το επαρκές κεφάλαιο όταν αποφασίζουν να προχωρήσουν σε διανομή, ενώ θεωρεί σημαντικό η αγορά να κατανοήσει τι ακριβώς κάνει η εποπτεία και να μην αιφνιδιάζεται.

Και μιας και αποχωρεί στο τέλος του έτους ανέφερε την ανάγκη που έχουν σε επίπεδο στήριξης οι ομάδες εργασίας.

Το συνέδριο της Goldman Sachs

Πολύ θετική ήταν ανταπόκριση που είχαν οι ελληνικές τράπεζες στο συνέδριο της Goldman Sachs αν και το περιεχόμενο ήταν και έντονα πολιτικό στο πλαίσιο των επικείμενων εκλογών. Aλλωστε όλοι οι οίκοι αναβαθμίζουν τις μετοχές των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων. Χθες η αναβάθμιση ήρθε από την Deutsche Bank.

Νέα επίπεδα... με τεχνογνωσία

Σε νέα επίπεδα βρίσκεται πλέον η Τεχνική Ολυμπιακή που αγόρασε άντι 15 χιλ. ευρώ (σ.σ. και όχι «εκατ. ευρώ», που εκ παραδρομής είχε γραφτεί προηγουμένως) το υπόλοιπο 50% της Ιρλανδικής εταιρείας "MOUNT STREET HELLAS HOLDCO LIMITED". Τώρα βέβαια το ενδιαφέρον θα πρέπει να επικεντρωθεί στο τι έχει η εξαγορασθείσα εταιρία ενώ όσον αφορά στην εμπειρία της οικογένειας Στέγγου ποιος μπορεί να την αμφισβητήσει όταν ξέρει τα κατορθώματα με τις επενδύσεις στις ΗΠΑ;

Τέλος απομονωτισμού;

Πακετάκια φεύγουν στην ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ από τους βασικούς μετόχους. Είναι ενδιαφέρον θεσμικών ή προετοιμασία για εξελίξεις που αφορούν σε συνεταιρισμούς με εκτός Ελλάδας παίκτες; Κοντός ψαλμός αλληλούια με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η εταιρεία σταδιακά εγκαταλείπει την πρακτική χρηματιστηριακού απομονωτισμού που ακολούθησε επί πολλά έτη.

Ακριβοί στα πίτουρα…

Παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον τα τεκαταινόμενα στις ασφάλειες όπου λέει προβληματίζονται οι εταιρίες με την αύξηση του κινδύνου πυρκαγιάς που έχουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και την οποία θέλουν να τιμολογήσουν στις συγκεκριμένες καλύψεις. Δεν τους βλέπω όμως πρόθυμους να τιμολογήσουν τα συστήματα ασφαλείας των νέων αυτοκινήτων που μειώνουν θεματικά την πιθανότητα εμπλοκής σε σύγκρουση. Μέχρι να το κάνει ο πρώτος.

ΑΒΑΞ: Το μέρισμα, το buy back και η μετοχή

Εγκρίθηκε από τη Γ.Σ. της ΑΒΑΞ, ως αναμένονταν, η διανομή μεικτού μερίσματος 0,07 ευρώ/ μετοχή (μερισματική απόδοση 5,7%, καθαρό μέρισμα 0,0665 ευρώ, αποκοπή δικαιώματος τη Δευτέρα 19.06.2023 και καταβολή καθαρού μερίσματος την Παρασκευή 23.06.2023), με την τελευταία διανομή μερίσματος να έχει δοθεί για τη χρήση 2010. Σε σχέση με το Χρηματιστήριο, η ΑΒΑΞ κάνει λόγο για συνέχιση πολιτικής επιβράβευσης μετόχων, έναρξη προγράμματος αγοράς έως 10 εκατομμυρίων ιδίων μετοχών (6,9% των υφιστάμενων μετοχών, χρονικό διάστημα 24 μηνών για την ολοκλήρωση των συναλλαγών, όρια τιμών μετοχής για πραγματοποίηση συναλλαγών από 0,50 έως 4 ευρώ). Το 2023 καταγράφεται αυξανόμενος όγκος συναλλαγών (μέσος ημερήσιος όγκος 181 χιλ. μετοχών), με τον τίτλο να έχει ήδη κερδίσει ποσοστά άνω του 60% μέσα στο έτος (πάνω από τα κέρδη γενικού και κλαδικού δείκτη) και άνω του 78% από το τέλος του 2020.

Οι αναδιαρθρώσεις δεικτών και το triple witching στα Παράγωγα

Υπενθυμίζεται ότι, σε συνέχεια της τακτικής εξαμηνιαίας αναθεώρησης των δεικτών της Αγοράς Μετοχών Χ.Α. για τη περίοδο Νοέμβριος 2022 – Απρίλιος 2023, στο τέλος της συνεδρίασης της Παρασκευής, αναμένονται οι αναδιαρθρώσεις δεικτών σε σταθμίσεις μετοχών και για τους δείκτες FTSE-Russel και Stoxx, ενώ μετά την λήξη της συνεδρίασης. Οι αλλαγές θα ισχύσουν από τη συνεδρίαση της Δευτέρας 19 Ιουνίου 2023. Το αναφέρουμε αυτό για όποιον παρακολουθεί αυτές τις… λεπτομέρειες, οπότε, μπορεί να πάει να αναζητήσει τις όποιες αλλαγές. Επίσης, μια και οδεύουμε προς την τρίτη Παρασκευή του μήνα, στο τέλος της εβδομάδας έχουμε και το γνωστό triple witching Ιουνίου στην Αγορά Παραγώγων. Όλα αυτά θα συμβούν λίγες ημέρες (μια εβδομάδα επί της ουσίας) προ της εκλογικής αναμέτρησης στις 25 Ιουνίου.

Η κίνηση της Viohalco στο ταμπλό

Γράφαμε χτες για τον τίτλο της Cenergy και θυμηθήκαμε δια της πλαγίας… τη μητρική Viohalco, όταν γράφαμε παλιότερα ότι «φλερτάρει» με τα 4 ευρώ και μετά, βλέπουμε που θα φτάσει. Οντως, μέσα σε λίγους μήνες, και αφού έκανε κάποιες στάσεις στη ζώνη πέριξ των 4,5 ευρώ (βάλτε 10-15 σεντ πάνω-κάτω), κάποιες τοπικές κορυφές ή βάσεις, συνέχισε προς τα 6 ευρώ. Για να πούμε την αλήθεια, αν καταφέρει να «δει» και το 7 στην τιμή, που λένε κάποιο αναλυτές, ή θα ξαναγυρίσει προς τα πίσω, δεν το γνωρίζουμε. Αλλωστε, ήδη έχει δώσει το τελευταίο 6μηνο σχεδόν απόδοση 50%. Σημειώνεται ότι προσεχώς «κόβει» και μέρισμα με μεικτό ποσό 0,12 ευρώ ανά μετοχή. Για τις κρατήσεις, ανατρέξτε στη βελγική νομοθεσία αλλά νομίζουμε ότι μιλάμε για 30% φορολογία.

Πού θα βρεθούν εργατικά «χέρια»

Είναι γνωστό το πρόβλημα που υπάρχει με την έλλειψη προσωπικού σε διάφορους τομείς, από τα εργοτάξια και τον τουρισμό έως τον αγροτικό τομέα. Όπως ανέφερε χτες ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΒΑΞ, Κ. Μιτζάλης, γενικώς λείπει προσωπικό από τα έργα και αυτό το αντιμετωπίζουν όλοι οι κατασκευαστικοί όμιλοι οι οποίοι κινούνται προς την κατεύθυνση «εισαγωγής» εργατικών χεριών από το εξωτερικό, αν και δεν πρόκειται για μια εύκολη περίπτωση. Πάντως, όπως αναφέρθηκε, υπάρχουν κινήσεις και ρυθμίσεις από την Πολιτεία, ωστόσο, η νέα κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες. «Δύσκολο το θέμα, αλλά τα έργα θα δοθούν στην ώρα τους. Ολες οι εταιρείες ψάχνουν προσωπικό», σημείωσε ο κ. Κ. Μιτζάλης. Θυμίζουμε ότι και πρόσφατα πάλι ο υφυπουργός Υποδομών, Γ. Καραγιάννης, είχε κάνει λόγο για «κενό» 200 χιλ. εργαζόμενων από τα εργοτάξια. Για να δούμε τι θα γίνει μετά τις εκλογές, καθώς πολλά έχουν ακουστεί για διμερείς συμφωνίες με άλλα κράτη (όχι ευρωπαϊκά).

Μετάθεση για οδικό έργο 200 εκατ. ευρώ

Ως συνηθίζεται να συμβαίνει, το υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών έδωσε λίγες ημέρες παράταση για την υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής στον διαγωνισμό κατασκευής του έργου «Οδικός Άξονας Λαμία – Καρπενήσι, τμήμα Σύνδεση πέρατος παράκαμψης Μακρακώμης με ανατολικό μέτωπο Σήραγγας Τυμφρηστού», ύψους 200 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Το νέο χρονικό ορόσημο τέθηκε στις 22 Ιουνίου. Το λέμε για να μην ψάχνουν κάποιοι αύριο τους διεκδικητές…

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:37

Μεγαλύτερη διαφάνεια στις «πράσινες» διαφημίσεις των σούπερ μάρκετ ζητούν οι καταναλωτές

08:30

Πώς ξεδιπλώνεται το όραμα του Σπύρου Θεοδωρόπουλου για έναν νέο όμιλο τροφίμων – H δυναμική της Bespoke

08:20

Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Ξεκίνησε η καταβολή των επιδοτήσεων στους δικαιούχους

08:10

Αντιμέτωπη με δημογραφική κατάρρευση η Ελλάδα- Ποιες περιοχές μετατρέπονται σε «γηροκομεία» - Που βρίσκεται η λύση

08:00

Δάνεια: Οφειλές άνω των 22 δισ. ευρώ στην «ουρά» για ρύθμιση μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού

23:23

Μεσανατολικό: Τις 17.700 έφτασαν οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας

22:54

ΗΠΑ: Έγκριση πιθανής πώλησης αμερικανικών πυρομαχικών αρμάτων μάχης στο Ισραήλ

22:22

Φάμελλος: Η κυβέρνηση δεν αποδείχθηκε επαρκής στην πρόληψη της οπαδικής βίας

21:50

Ελλ. Λύση: Για άλλη μια φορά η Ν.Δ. αποδεικνύει ότι λειτουργεί με όρους επικοινωνίας και όχι ουσίας

21:29

Ηράκλειο: Σύλληψη αστυνομικού που οδηγούσε ιδιωτικό ασθενοφόρο

20:53

Νετανιάχου: Ο δίκαιος πόλεμος για την εξάλειψη της Χαμάς θα συνεχιστεί

20:41

Θεσσαλονίκη: Νεκρός βρέθηκε 62χρονος δίπλα σε στάση λεωφορείου στη Μενεμένη

20:37

COP28: «Καταγράφουμε πρόοδο, αλλά όχι αρκετά γρήγορα»

20:16

Αιτωλοακαρνανία: Νεκρός μοτοσικλετιστής στο Θέρμο

20:00

Πατήσια: Επεισόδια από νεαρούς που προσπάθησαν να ανακαταλάβουν το «Στέκι Άνω Κάτω Πατησίων»

19:49

Το αυχενικό προτιμά γυναίκες στη μέση ηλικία και άτομα που κάνουν καθιστική ζωή

19:30

Πληθωρισμός απληστίας και υπερκέρδη: «Χορηγοί» της ακρίβειας τα «καρτέλ» σε τρόφιμα - ενέργεια

19:23

Υεμένη: Οι αντάρτες Χούθι απειλούν ότι θα στοχοθετούν πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα με προορισμό το Ισραήλ

19:00

Με υψηλές ταχύτητες το «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» - Πότε βγαίνει, ποιοι θα ωφεληθούν περισσότερο

18:54

Microsoft: Αρνείται ότι κατέχει μερίδιο του OpenAI

18:29

Γιαννούλης: Απροστάτευτοι απέναντι στην ακρίβεια παραμένουν οι πολίτες

18:15

Ν. Παππάς: Η σύγχρονη Αριστερά ενώνει τις θετικές παραδόσεις του αριστερού και προοδευτικού κινήματος

17:48

Ανδρουλάκης: Τη Λάρισα θα επισκεφθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ

17:27

Ερντογάν: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χρειάζεται να μεταρρυθμιστεί

17:14

Γερμανία: Αυξήσεις 11% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων

17:00

Πώς θα γίνουν «πράσινα» τα ελληνικά λιμάνια – Επενδύσεις εκατομμυρίων για την ηλεκτροδότηση των πλοίων

16:55

Ο νέος δικαστικός χάρτης και οι τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα τα κυρίαρχα θέματα της συνέλευσης της ΕΔΕ

16:43

Ορίστηκε η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

16:25

Θεσσαλονίκη: Αποφυλακίζονται με όρους εννέα κρατούμενοι για οπαδικό επεισόδιο

16:16

Κικίλιας: Δημιουργούμε 10 νέες μονάδες δασοκομάντος σε ισάριθμες περιοχές της χώρας