BACKSTORY

ΑΒΑΞ: Το μέρισμα, το buy back και η μετοχή - Η κίνηση της Viohalco στο ταμπλό - Πού θα βρεθούν εργατικά «χέρια»

15-06-2023 | 07:06
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το Airbnb προβληματίζει - ΑΒΑΞ: Το μέρισμα, το buy back και η μετοχή -Πού θα βρεθούν εργατικά «χέρια»

Το Airbnb προβληματίζει

Μιας και τα οικιστικά προβλήματα διογκώνονται σε όλη την Ευρώπη, η μία μετά την άλλη οι χώρες ή περιοχές αυτών λαμβάνουν μέριμνα προκειμένου να αντιμετωπίσουν την έλλειψη σπιτιών λόγω της εξάπλωσης του Airbnb αλλά και επειδή υπάρχουν σφοδρές διαμαρτυρίες ξενοδόχων.

Στο Παρίσι απαιτείται προηγούμενη εγγραφή στο Δημαρχείο της πόλης προκειμένου κάποιος να νοικιάσει το ακίνητό του βραχυχρόνια και η μίσθωση περιορίζεται στις 120 ημέρες το χρόνο.

Στο Βερολίνο απαιτείται ειδική άδεια και η ενοικίαση δεν μπορεί να ξεπερνά τις 90 ημέρες ετησίως.

Στο Μόναχο, οι βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις ολόκληρων σπιτιών περιορίζονται σε οκτώ εβδομάδες ετησίως. Στη Φλωρεντία και στη Ρώμη ετοιμάζονται ρυθμίσεις.

Στο Άμστερνταμ, οι οικοδεσπότες μπορούν να νοικιάζουν τα ακίνητά τους μόνο για το πολύ 30 διανυκτερεύσεις ετησίως. Στην Πορτογαλία σταμάτησαν οι άδειες για μισθώσεις AirBNB.

Πρόκειται για μια τάση που δεν αποκλείεται να απασχολήσει αργά ή γρήγορα και τη χώρα μας. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε άλλωστε στο θέμα στη συνέντευξή του στο STAR «θα ξαναδούμε και το πλαίσιο του Airbnb, γιατί υπάρχουν γειτονιές όπου πραγματικά υπάρχει ο κίνδυνος να αποκλείσουμε σχεδόν τους κατοίκους από τη δυνατότητα να νοικιάζουν ένα σπίτι σε γειτονιές που μπορεί να έμεναν για πολλές γενιές» είπε, προαναγγέλλοντας κανόνες οι οποίοι θα είναι «κοινωνικά αποδεκτοί».

Ο Andrea Enria και τα μερίσματα

Ο Andrea Enria ως επικεφαλής του SSM μίλησε στο συνέδριο της Goldman Sachs και ξεκαθάρισε με κάθε τρόπο πως ως επόπτης δεν πρόκειται να εμποδίσει τη διανομή μερισμάτων αρκεί οι τράπεζες να σχηματίζουν το επαρκές κεφάλαιο όταν αποφασίζουν να προχωρήσουν σε διανομή, ενώ θεωρεί σημαντικό η αγορά να κατανοήσει τι ακριβώς κάνει η εποπτεία και να μην αιφνιδιάζεται.

Και μιας και αποχωρεί στο τέλος του έτους ανέφερε την ανάγκη που έχουν σε επίπεδο στήριξης οι ομάδες εργασίας.

Το συνέδριο της Goldman Sachs

Πολύ θετική ήταν ανταπόκριση που είχαν οι ελληνικές τράπεζες στο συνέδριο της Goldman Sachs αν και το περιεχόμενο ήταν και έντονα πολιτικό στο πλαίσιο των επικείμενων εκλογών. Aλλωστε όλοι οι οίκοι αναβαθμίζουν τις μετοχές των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων. Χθες η αναβάθμιση ήρθε από την Deutsche Bank.

Νέα επίπεδα... με τεχνογνωσία

Σε νέα επίπεδα βρίσκεται πλέον η Τεχνική Ολυμπιακή που αγόρασε άντι 15 χιλ. ευρώ (σ.σ. και όχι «εκατ. ευρώ», που εκ παραδρομής είχε γραφτεί προηγουμένως) το υπόλοιπο 50% της Ιρλανδικής εταιρείας "MOUNT STREET HELLAS HOLDCO LIMITED". Τώρα βέβαια το ενδιαφέρον θα πρέπει να επικεντρωθεί στο τι έχει η εξαγορασθείσα εταιρία ενώ όσον αφορά στην εμπειρία της οικογένειας Στέγγου ποιος μπορεί να την αμφισβητήσει όταν ξέρει τα κατορθώματα με τις επενδύσεις στις ΗΠΑ;

Τέλος απομονωτισμού;

Πακετάκια φεύγουν στην ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ από τους βασικούς μετόχους. Είναι ενδιαφέρον θεσμικών ή προετοιμασία για εξελίξεις που αφορούν σε συνεταιρισμούς με εκτός Ελλάδας παίκτες; Κοντός ψαλμός αλληλούια με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η εταιρεία σταδιακά εγκαταλείπει την πρακτική χρηματιστηριακού απομονωτισμού που ακολούθησε επί πολλά έτη.

Ακριβοί στα πίτουρα…

Παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον τα τεκαταινόμενα στις ασφάλειες όπου λέει προβληματίζονται οι εταιρίες με την αύξηση του κινδύνου πυρκαγιάς που έχουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και την οποία θέλουν να τιμολογήσουν στις συγκεκριμένες καλύψεις. Δεν τους βλέπω όμως πρόθυμους να τιμολογήσουν τα συστήματα ασφαλείας των νέων αυτοκινήτων που μειώνουν θεματικά την πιθανότητα εμπλοκής σε σύγκρουση. Μέχρι να το κάνει ο πρώτος.

ΑΒΑΞ: Το μέρισμα, το buy back και η μετοχή

Εγκρίθηκε από τη Γ.Σ. της ΑΒΑΞ, ως αναμένονταν, η διανομή μεικτού μερίσματος 0,07 ευρώ/ μετοχή (μερισματική απόδοση 5,7%, καθαρό μέρισμα 0,0665 ευρώ, αποκοπή δικαιώματος τη Δευτέρα 19.06.2023 και καταβολή καθαρού μερίσματος την Παρασκευή 23.06.2023), με την τελευταία διανομή μερίσματος να έχει δοθεί για τη χρήση 2010. Σε σχέση με το Χρηματιστήριο, η ΑΒΑΞ κάνει λόγο για συνέχιση πολιτικής επιβράβευσης μετόχων, έναρξη προγράμματος αγοράς έως 10 εκατομμυρίων ιδίων μετοχών (6,9% των υφιστάμενων μετοχών, χρονικό διάστημα 24 μηνών για την ολοκλήρωση των συναλλαγών, όρια τιμών μετοχής για πραγματοποίηση συναλλαγών από 0,50 έως 4 ευρώ). Το 2023 καταγράφεται αυξανόμενος όγκος συναλλαγών (μέσος ημερήσιος όγκος 181 χιλ. μετοχών), με τον τίτλο να έχει ήδη κερδίσει ποσοστά άνω του 60% μέσα στο έτος (πάνω από τα κέρδη γενικού και κλαδικού δείκτη) και άνω του 78% από το τέλος του 2020.

Οι αναδιαρθρώσεις δεικτών και το triple witching στα Παράγωγα

Υπενθυμίζεται ότι, σε συνέχεια της τακτικής εξαμηνιαίας αναθεώρησης των δεικτών της Αγοράς Μετοχών Χ.Α. για τη περίοδο Νοέμβριος 2022 – Απρίλιος 2023, στο τέλος της συνεδρίασης της Παρασκευής, αναμένονται οι αναδιαρθρώσεις δεικτών σε σταθμίσεις μετοχών και για τους δείκτες FTSE-Russel και Stoxx, ενώ μετά την λήξη της συνεδρίασης. Οι αλλαγές θα ισχύσουν από τη συνεδρίαση της Δευτέρας 19 Ιουνίου 2023. Το αναφέρουμε αυτό για όποιον παρακολουθεί αυτές τις… λεπτομέρειες, οπότε, μπορεί να πάει να αναζητήσει τις όποιες αλλαγές. Επίσης, μια και οδεύουμε προς την τρίτη Παρασκευή του μήνα, στο τέλος της εβδομάδας έχουμε και το γνωστό triple witching Ιουνίου στην Αγορά Παραγώγων. Όλα αυτά θα συμβούν λίγες ημέρες (μια εβδομάδα επί της ουσίας) προ της εκλογικής αναμέτρησης στις 25 Ιουνίου.

Η κίνηση της Viohalco στο ταμπλό

Γράφαμε χτες για τον τίτλο της Cenergy και θυμηθήκαμε δια της πλαγίας… τη μητρική Viohalco, όταν γράφαμε παλιότερα ότι «φλερτάρει» με τα 4 ευρώ και μετά, βλέπουμε που θα φτάσει. Οντως, μέσα σε λίγους μήνες, και αφού έκανε κάποιες στάσεις στη ζώνη πέριξ των 4,5 ευρώ (βάλτε 10-15 σεντ πάνω-κάτω), κάποιες τοπικές κορυφές ή βάσεις, συνέχισε προς τα 6 ευρώ. Για να πούμε την αλήθεια, αν καταφέρει να «δει» και το 7 στην τιμή, που λένε κάποιο αναλυτές, ή θα ξαναγυρίσει προς τα πίσω, δεν το γνωρίζουμε. Αλλωστε, ήδη έχει δώσει το τελευταίο 6μηνο σχεδόν απόδοση 50%. Σημειώνεται ότι προσεχώς «κόβει» και μέρισμα με μεικτό ποσό 0,12 ευρώ ανά μετοχή. Για τις κρατήσεις, ανατρέξτε στη βελγική νομοθεσία αλλά νομίζουμε ότι μιλάμε για 30% φορολογία.

Πού θα βρεθούν εργατικά «χέρια»

Είναι γνωστό το πρόβλημα που υπάρχει με την έλλειψη προσωπικού σε διάφορους τομείς, από τα εργοτάξια και τον τουρισμό έως τον αγροτικό τομέα. Όπως ανέφερε χτες ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΒΑΞ, Κ. Μιτζάλης, γενικώς λείπει προσωπικό από τα έργα και αυτό το αντιμετωπίζουν όλοι οι κατασκευαστικοί όμιλοι οι οποίοι κινούνται προς την κατεύθυνση «εισαγωγής» εργατικών χεριών από το εξωτερικό, αν και δεν πρόκειται για μια εύκολη περίπτωση. Πάντως, όπως αναφέρθηκε, υπάρχουν κινήσεις και ρυθμίσεις από την Πολιτεία, ωστόσο, η νέα κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες. «Δύσκολο το θέμα, αλλά τα έργα θα δοθούν στην ώρα τους. Ολες οι εταιρείες ψάχνουν προσωπικό», σημείωσε ο κ. Κ. Μιτζάλης. Θυμίζουμε ότι και πρόσφατα πάλι ο υφυπουργός Υποδομών, Γ. Καραγιάννης, είχε κάνει λόγο για «κενό» 200 χιλ. εργαζόμενων από τα εργοτάξια. Για να δούμε τι θα γίνει μετά τις εκλογές, καθώς πολλά έχουν ακουστεί για διμερείς συμφωνίες με άλλα κράτη (όχι ευρωπαϊκά).

Μετάθεση για οδικό έργο 200 εκατ. ευρώ

Ως συνηθίζεται να συμβαίνει, το υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών έδωσε λίγες ημέρες παράταση για την υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής στον διαγωνισμό κατασκευής του έργου «Οδικός Άξονας Λαμία – Καρπενήσι, τμήμα Σύνδεση πέρατος παράκαμψης Μακρακώμης με ανατολικό μέτωπο Σήραγγας Τυμφρηστού», ύψους 200 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ). Το νέο χρονικό ορόσημο τέθηκε στις 22 Ιουνίου. Το λέμε για να μην ψάχνουν κάποιοι αύριο τους διεκδικητές…

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:09

Εξαρθρώθηκε συμμορία που έκλεβε οχήματα και τα χρησιμοποιούσε σε κλοπές από σπίτια στην Ανατολική Αττική

21:00

Εντοπίστηκε παράνομο κέντρο απεξάρτησης τοξικομανών στην Ιπποκράτειο Πολιτεία - 5 συλλήψεις

20:55

Αυγενάκης: Ο πρόεδρος του «miniΠΑΣΟΚ» κ. Ανδρουλάκης, επιδιώκει μετά βίας να «πιάσει» την 3η θέση

20:48

Στα Ψαρά ο Στέφανος Κασσελάκης

20:46

Συνάντηση Γ. Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ΥΠΕΞ στο Λονδίνο

20:45

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ δηλώνει ότι στοχοθέτησε το βόρειο Ισραήλ με drones και κατευθυνόμενους πυραύλους

20:32

Φλώρινα: Συνελήφθη 36χρονος για τηλεφωνικές απάτες

20:14

Σουηδία: Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη Στοκχόλμη κατά της ακροδεξιάς

20:01

Ταραντίλης (EY) : Η Τεχνητή Νοημοσύνη απαιτεί εξειδίκευση

19:35

Κομισιόν: Στοίχημα το ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης για την ανάπτυξη και τις εξαγωγές

19:30

ΕΒΕΑ: Το πρόγραμμα SUCCEED έφερε πιο κοντά τις επιχειρηματικές κοινότητες Ελλάδας και Νορβηγίας

19:16

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο - Κανονικά η κυκλοφορία στην περιφερειακή Αιγάλεω

19:10

Εξαρθρώθηκε συμμορία ληστών που είχε ως ορμητήρια σταθμούς του ΗΣΑΠ και του ΜΕΤΡΟ

19:03

Συνελήφθησαν δύο μέλη κυκλώματος παράνομης διακίνησης μεταναστών

18:51

Ζελένσκι: Νέα έκκληση για ενίσχυση της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας και επείγουσες παραδόσεις όπλων

18:29

NHTSA: Σοβαρά κενά ασφάλειας στο Autopilot της Tesla ευθύνονται για εκατοντάδες συγκρούσεις

18:09

Λιακούλη (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ): Ξέφραγο αμπέλι το υπουργείο Εσωτερικών

17:48

ΥΠΕΣ για διάρρηξη: Ενεργοποιήθηκαν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα

17:34

Ανδρουλάκης: Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το «πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα» ακρίβειας

17:23

Διακοπή κυκλοφορίας στη περιφερειακή Αιγάλεω λόγω πυρκαγιάς

17:00

Ενέργεια: Μείωση 5% στο ρεύμα το 2ο εξάμηνο 2023 - «Βουτιά» 42% στο αέριο

16:53

Μιχαηλίδου: Η Γαλάζια Οικονομία είναι η ιστορία μας και η τεράστια ευκαιρία μας

16:47

ΗΠΑ: «Νέο κανόνι» περιφερειακής τράπεζας - Σε δημόσιο έλεγχο η Republic Bank

16:21

Ηράκλειο: Θανατηφόρο τροχαίο στον ΒΟΑΚ με θύμα μια γυναίκα

16:12

Βόλος: Ανατίναξαν ΑΤΜ Τράπεζας και πήραν όλα τα χρήματα

16:08

Χαρδαλιάς: Η Περιφέρεια Αττικής θέλει και μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην ψηφιακή επανάσταση

15:55

Ρωσία: Θα επιδιώξει να παρακάμψει τις όποιες κυρώσεις της ΕΕ επί των επιχειρήσεών της στο LNG

15:41

Πάιατ: Στηρίζουμε την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας - Τουρκίας

15:35

Ιταλία: Ο ΥΠΕΞ κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή για εξηγήσεις μετά την εξαγορά της θυγατρικής της Ariston

15:25

Επιστολική Ψήφος- Tέλος χρόνου τη δευτέρα, όλη η διαδικασία