BACKSTORY

Και από την ΕΤΕ μέρισμα στις καλένδες - Οι οίκοι προϊδεάζουν - Συναγερμός για ένα πιάτο pasta!

24-05-2023 | 07:15
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το timing εισόδου της Lamda Malls στο ΧΑ - Και από την ΕΤΕ μέρισμα στις καλένδες - Συναγερμός για ένα πιάτο pasta!

Και από την ΕΤΕ μέρισμα στις καλένδες

Οι καιροί δεν είναι ώριμοι για τη χώρα ώστε οι ελληνικές τράπεζες να δώσουν μέρισμα για τη χρήση του 2022. Έτσι λοιπόν από του χρόνου... Αυτό ομολόγησε ο Παύλος Μυλωνάς στο teleconference με τους ξένους επενδυτές χωρίς -όπως είπε- να μπορεί να μπει και ακριβώς στα παπούτσια του επόπτη.

Σε κάθε περίπτωση πάντως κανείς δεν έχει μπορέσει να μας εξηγήσει γιατί στην Κύπρο επετράπη στις τράπεζες να διανείμουν μέρισμα- αντιστοίχως και στην Ιταλία- και στην Ελλάδα όχι. Άλλωστε αυτό είναι ένα ερώτημα που θα έπρεπε να το έχει κάνει ο δικός μας επόπτης προς τον SSM. Mάλλον όμως κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί και έτσι οι μέτοχοι θα πρέπει να αναμένουν στο ακουστικό τους.

Οι οίκοι προϊδεάζουν

Κατά τα λοιπά τη νίκη της ΝΔ ακολούθησαν και χθες ένα σεβαστό πλήθος εκθέσεων και προειδοποιήσεων για την επικείμενη επενδυτική βαθμίδα. Ξεχωρίζω εκείνη της S&P σαν ένα είδος προαναγγελίας μιας και λέει πως σε έναν χρόνο αν και εφόσον υπάρχει δημοσιονομική πειθαρχία η χώρα μας θα αναβαθμιστεί από τον οίκο. Ωστόσο, δεν παύει να αναφέρει πως η επόμενη αξιολόγηση θα είναι τον Οκτώβριο (κάτι που δίνει σημαντικές πιθανότητες η αναβάθμιση να λάβει χώρα τότε). Επίσης ας μην ξεχνούμε πως προηγείται η αξιολόγηση στις 9 Ιουνίου της Fitch. Αν με ρωτάτε πάντως δεν το βλέπω από τον σφιχτό τρόπο που οι οίκοι διατυπώνουν αυτό που θέλουν να πουν, να δώσουν την αναβάθμιση στη χώρα πριν το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. Ωστόσο και μάντης δεν είμαι...

Συναγερμός για ένα πιάτο pasta!

Συναγερμός για τα μακαρόνια! Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας, Αντόλφο Ούρσο συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη για τις τιμές της μακαρονάδας οι οποίες έχουν εκτοξευθεί στη γείτονα. Και μη το θεωρείτε μικρό πράγμα!

Οι τιμές των ζυμαρικών αυξήθηκαν 17,5% τον Μάρτιο και επιπλέον 16,5% τον Απρίλιο δηλαδή αύξηση διπλάσια του ετήσιου πληθωρισμού που για τον Απρίλιο κινήθηκε στο 8,1%.

Έτσι ξεκίνησε μια συζήτηση για το τι θα κάνουν και με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την άνοδο των τιμών. Μεταξύ άλλων, συζητούν την επιβολή πλαφόν στις τιμές αλλά κυρίως συστάσεις για αποχή από την μακαρονάδα...

Σύμφωνα με το CNBC, η Eνωση για τα δικαιώματα των Ιταλών καταναλωτών Assoutenti πρότεινε σχέδια για τη μείωση της κατανάλωσης ζυμαρικών με απεργία κατά της μακαρονάδας για τουλάχιστον 15 ημέρες. Πως θα το αντέξουν οι Ιταλοί αυτό το κακό να το θεωρήσετε ένα ζήτημα και μάλιστα μεγάλο μια και η ιταλική κυβέρνηση έχει ενσκήψει με πολύ ζέση πάνω από το θέμα.

Δεν μιλάμε για μια χούφτα δολάρια

H Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο της ΕΕ ζητώντας να απορριφθεί απόφαση χαμηλότερου δικαστικού βαθμού με στόχο να αναγκάσει την Apple να πληρώσει 13 δισ. ευρώ ποσό ρεκόρ, στις ιρλανδικές φορολογικές αρχές. Για να θυμηθούμε την ιστορία, η Ιρλανδία είχε ζητήσει από εταιρίες πολυεθνικές να εγκατασταθούν στα εδάφη της με πολύ χαμηλούς συντελεστές. Σε αυτό αντέδρασε η ΕΕ και μετά από χρόνια η Apple δικαιώθηκε σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Το κυνήγι μαγισσών ξεκίνησε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού το 2016 γιατί η Ιρλανδία της είχε δώσει φορολογικό συντελεστή 0,005%. Η Apple ισχυρίζεται πως απέδωσε τους σχετικούς φόρους στις ΗΠΑ.

Διόρισαν και... ξεδιόρισαν

Αυτοί εκεί στην Q&R πρέπει να είναι τεράστιοι επιστήμονες. Διόρισαν εκτελεστικό μέλος του ΔΣ στην Επιτροπή Αποδοχών και Υποψηφιοτήτων και χθες κατάλαβαν ότι ήταν παράνομο και το πήραν πίσω και ξεδιόρισαν το εκτελεστικό μέλος βάζοντας ένα μη εκτελεστικό. Τώρα αν αυτά δείχνουν σοβαρή αγορά και σοβαρή εποπτεία φαντάζεστε ότι δεν περιμένετε από εμένα να σας το πω.

Ο... λογαριασμός

Κατά τα άλλα ο ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ ανακοίνωσε χθες ότι είχε διαθέσιμα 12,11 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2022 από την αύξηση κεφαλαίου. Εγώ λογαριασμό δεν βγάζω με αυτά που έχει ανακοινώσει η εταιρία. Υποθέτω ότι εκεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα έχουν βγάλει για να μην τρέχει τίποτα. Άσχετο αλλά μου φαίνεται πολύ περίεργο να γίνεται buy back και να χώνουν τσούκου τσούκου κάποιοι που είχαν μπει στη δημόσια εγγραφή. Ιδέα μου είναι;

Το timing εισόδου της Lamda Malls στο Χρηματιστήριο

Ο θετικός τρόπος με τον οποίο υποδέχτηκε αρχικά η χρηματιστηριακή αγορά το αποτέλεσμα των εκλογών, το αισιόδοξο οικονομικό κλίμα που έχει σχηματιστεί και η εστίαση αναλυτών σε ομίλους του ευρύτερου πλέγματος των υποδομών – επενδύσεων, φαίνεται ότι ενθαρρύνει τις επιχειρηματικές κινήσεις. Όπως λένε στην αγορά, ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ίσως να αποτελεί η πρόθεση της Lamda να βάλει τον φορέα των εμπορικών κέντρων, δηλαδή τη Lamda Malls, στο ΧΑ πολύ συντομότερα από ότι έχει προγραμματιστεί. Και θα πρόκειται για εταιρεία που η απόδοση μερίσματος στους μετόχους της προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα ισχυρή. Πάντως, βάσει παλιότερων εκτιμήσεων, η είσοδος στο ΧΑ είχε πάει για τα τέλη 2023 και εν συνεχεία μεταφερθεί για το 6μηνο 2024. Λέτε να έχουμε εκπλήξεις με το timing; Πάντως, τα εμπορικά κέντρα του ομίλου είχαν συνολική αξία χαρτοφυλακίου (GAV) άνω του 1 δισ. ευρώ, όπως είχε ανακοινώσει η εισηγμένη στα οικονομικά αποτελέσματα για το 2022.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

00:00

G7: Οι αποφάσεις για Ουκρανία, μεταναστευτικό, Κίνα και τεχνητή νοημοσύνη

23:44

Νέα Αριστερά: Αποτίμηση και σχεδιασμός επόμενων κινήσεων – «Η ήττα της ΝΔ δεν οδήγησε σε ενίσχυση προοδευτικών δυνάμεων»

23:29

Πούτιν: 700.000 Ρώσοι στρατιώτες πολεμούν στην Ουκρανία

23:19

Wall Street: Πέμπτο διαδοχικό ρεκόρ για τον Nasdaq με εβδομαδιαία κέρδη 3%

22:55

Ανέλαβε καθήκοντα η νέα υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Κατερίνα Παπακώστα

22:46

Πετρέλαιο: Κέρδη σχεδόν 4% στην εβδομάδα για το αμερικανικό αργό

22:32

Ελβετία: Ο Ζελένσκι έφθασε στη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη στην Ουκρανία

22:22

Σταϊκούρας: Αποκατάσταση ζημιών και υλοποίηση έργων με ισχυρό αναπτυξιακό πρόσημο σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα

22:15

Παναγιωτόπουλος: Το μεταναστευτικό είναι μία πολυπαραγοντική εξίσωση

22:07

Χρυσός: Εβδομαδιαία κέρδη σχεδόν 2% έφεραν οι ελπίδες για μείωση επιτοκίων

21:51

ΣΥΡΙΖΑ: Χαιρετίζουμε την προγραμματική συμφωνία για το νέο Λαϊκό Μέτωπο στη Γαλλία

21:39

Φωτήλας: Τα στοιχήματα είναι πολλά στο υπoυργείο Πολιτισμού

21:26

Αλλαγή σκυτάλης στο Υπουργείο Εργασίας - Τι δήλωσε η Νίκη Κεραμέως

21:20

Τουρκία: Σημαντική για τη διεθνή ισχύ της χώρας η λειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

21:13

Ανασχηματισμός: 3 αναβαθμίσεις στο Μέγαρο Μαξίμου

21:08

Eurojackpot: Τα αποτελέσματα και οι αριθμοί που κερδίζουν

21:02

Λιβάνιος: Εχουμε ένα δύσκολο έργο για ένα καλύτερο Δημόσιο και για ισχυροότερη αυτοδιοίκηση

20:55

ΗΠΑ: Κυρώσεις κατά εξτρεμιστών Ισραηλινών που παρεμποδίζουν την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα

20:49

Βρετανία: Η Κέιτ Μίντλετον θα κάνει την πρώτη της επίσημη εμφάνιση το Σάββατο

20:33

Δίκη Μπελέρη: Στις 15 Ιουνίου η απόφαση επί της έφεσης

20:21

Σκρέκας: Δώσαμε πολλές και δύσκολες μάχες για την ακρίβεια - Θεοδωρικάκος: Θεμιτό το κέρδος, η αισχροκέρδεια όχι

20:10

Βουλιάζουν τα νησιά από τα απόβλητα – Πού εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα

19:58

Τσιάρας: Γεμάτος προκλήσεις ο πρωτογενής τομέας

19:53

ΥΠΕΘΟ: Ο Χάρης Θεοχάρης παρέδωσε στον Χρίστο Δήμα

19:47

ΠΑΣΟΚ: Δημοσιεύματα φέρουν τον Ν. Ανδρουλάκη να πηγαίνει άμεσα σε εκλογές

19:44

Χαμάς: Δύο Ισραηλινοί όμηροι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Ράφα

19:40

BC Partners: Τον Ιούλιο οι προσφορές για την United Group – Οι μνηστήρες

19:33

Ελλάκτωρ: Στις 22/7 η αποκοπή της επιστροφής κεφαλαίου

19:23

Ευρωαγορές: «Βούλιαξε» ο CAC 40 στο Παρίσι - Απώλειες άνω του 2% την εβδομάδα για τον Stoxx 600

19:16

Σταϊκούρας: Οι νέες δικαστικές υποδομές θα αναβαθμίσουν τη λειτουργία της Δικαιοσύνης