Μυλωνάς (ΕΤΕ): Μέρισμα 20% - 30% των κερδών το 2024 – Αναζήτηση ευκαιριών στο εξωτερικό με την υπερβάλλουσα ρευστότητα 6 δισ. ευρώ

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μυλωνάς (ΕΤΕ): Μέρισμα 20% - 30% των κερδών το 2024 – Αναζήτηση ευκαιριών στο εξωτερικό με την υπερβάλλουσα ρευστότητα 6 δισ. ευρώ
Ο SSM έκρινε ότι, παρά την κερδοφορία, θα ήταν πρώιμη για όλες τις ελληνικές τράπεζες η διανομή μερίσματος φέτος, είπε ο CEO της Εθνικής Τράπεζας. Προανήγγειλε αναθεώρηση επιμέρους στόχων μέσα στο 2023. Υπέρβαση του στόχου για τον δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων περίπου 11% το 2023, ο οποίος διαμορφώνεται ήδη σε 14,8%. Τι αναφέρθηκε στους αναλυτές.

Για το 2024 μετατίθεται ο στόχος της Εθνικής Τράπεζας για διανομή μερίσματος στους μετόχους, με προοπτική διανομής ποσοστού 20% - 30% των κερδών του 2023. Όπως είπε στους αναλυτές κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου 2023 της Τράπεζας, ο CEO της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, κατόπιν του συνεχούς διαλόγου με τον SSM σχετικά με τη δυνατότητα διανομής μερίσματος φέτος από τα κέρδη του 2022, ο επόπτης έκρινε ότι, παρά την κερδοφορία, θα ήταν πρώιμη για όλες τις ελληνικές τράπεζες η διανομή μερίσματος φέτος. Κατόπιν αυτού, η Εθνική Τράπεζα θα προχωρήσει το 2024 στη διανομή μερίσματος, αυξάνοντάς το στην περιοχή του 20% - 30%, από περίπου 20% που σχεδίαζε για φέτος.

Παράλληλα, ερωτώμενη σχετικά για την πιθανή χρήση της υπερβάλλουσας ρευστότητάς της που ανέρχεται σε 6 δισ. ευρώ, η Διοίκηση της ΕΤΕ ανέφερε ότι πέραν του προφανούς, δηλ. της αύξησης των δανειοδοτήσεων, θα αναζητήσει assets που παράγουν αξία εκτός Ελλάδος, υπό την προϋπόθεση του διαλόγου με τον επόπτη.

Καλύτερη η πρόβλεψη για τα μη εξυπηρετούμενα

Αναφερόμενη στις ισχυρές επιδόσεις της ΕΤΕ στο α΄ τρίμηνο 2023, η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας προανήγγειλε θετική αναθεώρηση επιμέρους μεγεθών (π.χ. στόχοι για καθαρά επιτοκιακά έσοδα, ποιότητα ενεργητικού, κόστος πιστωτικού κινδύνου) αργότερα μέσα στη χρονιά. Επισημάνθηκε ήδη η υπέρβαση του στόχου για τον δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων περίπου 11% το 2023, ο οποίος διαμορφώνεται ήδη σε 14,8%, η κεφαλαιακή επάρκεια της ΕΤΕ η οποία είναι η υψηλότερη του τραπεζικού κλάδου και τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του δείκτη κόστους προς οργανικά έσοδα στο 34% από 43% το δ΄ τρίμηνο 2022.

Σχετικά με την ποιότητα του ενεργητικού, η Διοίκηση της ΕΤΕ ανέφερε ότι για το β΄ τρίμηνο αναμένεται κάποια αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ωστόσο, η πρόβλεψη που έχει γίνει για νέα NPEs 350 εκατ. ευρώ για το σύνολο της φετινής χρήσης, δεν πρόκειται να επιβεβαιωθεί. Σημειώνεται ότι στο α΄ τρίμηνο, οι οργανικές ροές μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων παρέμειναν μηδενικές και χωρίς διακριτά σημάδια επιδείνωσης στις πρώιμες καθυστερήσεις αποπληρωμών δανείων. Ο δείκτης ΜΕΑ παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, στο 5,1%, με τον δείκτη κάλυψης ΜΕΑ από σωρευμένες προβλέψεις να ενισχύεται κατά 20μ.β. σε τριμηνιαία βάση, σε περίπου 89%.

Αναφερόμενη στην πιστωτική επέκταση, η Διοίκηση της ΕΤΕ ανέφερε ότι τα εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα ενισχύθηκαν κατά 8% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 27,6 δισ. το α’ τρίμηνο 2023, σχεδόν αμετάβλητα σε σχέση με το τέλος του 2022, αποτυπώνοντας υψηλότερες αποπληρωμές κεφαλαίου κίνησης από εταιρείες με υψηλή ρευστότητα. Όπως αναφέρθηκε, οι εκταμιεύσεις θα είναι ενισχυμένες το β΄ τρίμηνο και κυρίως από το β΄ εξάμηνο.

Οι αποπληρωμές δανείων Εταιρικής Τραπεζικής, αλλά και η εποχικότητα επηρέασαν ελαφρώς πτωτικά τις εγχώριες καταθέσεις το α’ τρίμηνο 2023 (-1%, αλλά +3% σε ετήσια βάση), αλλά όπως αναφέρθηκε, η Εθνική Τράπεζα έχει το 81% των καταθέσεων όψεως και ταμιευτηρίου στην Ελλάδα, δείκτη δανείων προς καταθέσεις στο 57% και δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) στο 269%, τον υψηλότερο στην Ελλάδα και στα υψηλότερα επίπεδα της Ευρωζώνης. Αναφερόμενη στη ρευστότητα TLTRO, η Διοίκηση είπε ότι ανέρχεται σε 5 δις. ευρώ και τον Ιούνιο αναμένεται μία ακόμη αποπληρωμή 3,1 δις. ευρώ.

Αναφορικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ, εκτιμήθηκε ότι η κορύφωσή τους αναμένεται μετά από ένα – δύο τρίμηνα, καθώς αναμένονται δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ. Αναφέρθηκε ότι το 88% των δανείων της ΕΤΕ είναι σε κυμαινόμενο επιτόκιο, οι αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ έχουν περάσει σε ποσοστό 70% στα δάνεια και κατά το 1/3 στα επιτόκια των καταθέσεων, ενώ το κόστος για την ΕΤΕ από το «πάγωμα» επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια θα κινηθεί κάτω των 10 εκατ. ευρώ.

Τέλος, για τους στόχους MREL αναφέρθηκε ότι ίσως υπάρξει μία έκδοση φέτος, με τον στόχο για το τέλος της χρονιάς τα κεφάλαια MREL να έχει ανέλθει σε 22,7% από 21,8% τώρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider