BACKSTORY

Τι φοβάται η Κομισιόν - Μέτρα για «φρένo» στο Αirbnb - Ο καπνός των κατασκευών και η «φωτιά»

16-05-2023 | 07:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι φοβάται η Κομισιόν - Μέτρα για «φρένo» στο Αirbnb - Ο καπνός των κατασκευών και η «φωτιά»

Oι φθηνές επικοινωνίες στην Ευρώπη

Προνομιακές και φθηνές επικοινωνίες ενδοενωσιακά έχουν οι Ευρωπαίοι πολίτες σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Κομισιόν σε έκθεση αξιολόγησης.

Τα μέτρα αυτά, τα οποία ισχύουν από τον Μάιο του 2019, επιτρέπουν στους πολίτες της ΕΕ να είναι σε επαφή με την οικογένεια και τους φίλους τους στα άλλα κράτη μέλη, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία μιας αποτελεσματικής ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς. Σύμφωνα με την έρευνα, οι καταναλωτές απολαμβάνουν μειωμένες κατά πάνω από 60% τιμές, κατά μέσο όρο. Επιπλέον, το 27% των καταναλωτών της ΕΕ επικοινωνούν με άτομα από άλλες χώρες της ΕΕ αρκετές φορές τον μήνα μέσω τηλεφώνου, SMS ή διαδικτύου.

Η έρευνα φυσικά είναι πραγματική όμως εγώ θέλω να προσθέσω πως οι Ευρωπαίοι πολίτες χρησιμοποιούν κυρίως για τις ενδοενωσιακές τους επικοινωνίες όπως και για τις επικοινωνίες του εξωτερικού το internet.

Τι φοβάται η Κομισιόν

Kαι μιας και ο λόγος για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενδιαφέροντα αλλά γνωστά τα όσα ανέφερε στις εαρινές της προβλέψεις για τις τράπεζες ότι δηλαδή ο κίνδυνος είναι αυξημένος σε ό, τι αφορά τη χορήγηση δανείων, λόγω της ανόδου των επιτοκίων. Πιο σφιχτές κατ' επέκταση οι τράπεζες... Μα, μήπως αυτό τροφοδοτεί έναν φαύλο κύκλο ύφεσης στο τέλος της ημέρας;

Άσε μετά τις εκλογές...

εκλογές είναι στο επίκεντρο με κάθε τρόπο αφού όλο και συχνά ακούς πιά... άσε για μετά την 21η Μαΐου. Τώρα πάμε να ψηφίσουμε. Καλό βόλι λοιπόν.

Και μιας και ο λόγος για εκλογές, αξίζει τον κόπο να δούμε ποια θα είναι η διαχείριση της Ευρώπης σε ό, τι αφορά την Τουρκία και κυρίως την οικονομία της. Γιατί οι εκτιμήσεις με ευρωπαϊκή προέλευση δεν βγαίνουν στην Ασία.

Μέτρα για φρένo στο Αirbnb

Nα και μια διαφορετική αντιμετώπιση από τις άλλες. Προς Ευρωπαίους Πολιτικούς και Δημάρχους:

Στο Παρίσι, λοιπόν, αυξάνονται οι πρωτοβουλίες κατά των επιπλωμένων τουριστικών καταλυμάτων, όπως η Airbnb μιας και φαίνεται να ευθύνονται για την «έκρηξη» των ακινήτων και να εμποδίζουν την πρόσβαση στη στέγαση. Ο δήμος του Παρισιού ανακοίνωσε ότι πρόκειται να απαγορεύσει, στο πλαίσιο του μελλοντικού Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (PLU), δημιουργία καινούριων τέτοιων καταλυμάτων σε περιοχές ακραία τουριστικές όπου υπάρχει έλλειψη κατοικιών όλο τον χρόνο. Μήπως να το δουν και στα νησιά μας; Πάντως, εδώ τη δουλειά έστω και για άλλο λόγο την έκανε η ΑΑΔΕ που σε συνεργασία με τις πλατφόρμες ενοικίασης έπιασε αυτούς που φοροδιαφεύγουν και κατέβασε 17.000 ακίνητα από τις πλατφόρμες.

Ο καπνός των κατασκευών και η φωτιά

Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν φήμες περί μεγάλου deal στον κατασκευαστικό κλάδο. Δεν ξέρω πόσο βάση έχουν, καθώς οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι το διαψεύδουν. Και η φερόμενη ως υπό εξαγορά κατασκευαστική (δεν είναι δύσκολο να εντοπιστεί) αλλά και οι δύο φερόμενοι ως ενδιαφερόμενοι. Εγώ πάντως, δεν πιστεύω στις διαψεύσεις και ποντάρω στον πιο νέο παίκτη των κατασκευών, υπό την έννοια της εισόδου της εταιρίας του στα μεγάλα έργα.

Μετά από 18 ανακοινώσεις και τρία χρόνια έρχεται τσεκούρι

Διάβασα με καθυστέρηση είναι αλήθεια την ανακοίνωση της Τεχνικής Ολυμπιακής την 18η στη σειρά από το 2020 για τον προσδιορισμό του τιμήματος εξαγοράς του Πόρτο Καρράς. Θα βγει το πόρισμα σε δύο μήνες από την ημερομηνία παράδοσης των στοιχείων από τις αντισυμβαλλόμενες εταιρείες (αγοράστρια – πωλήτριες) στην KPMG που είναι ο τελευταίος οίκος. Προσέξτε: όχι σε δύο μήνες από σήμερα. Σε δύο μήνες γενικά. Τώρα γιατί εγώ έχω την αίσθηση ότι θα πέσει τσεκούρι στο τίμημα καθώς ο όμιλος Σαββίδη έχασε την μπάλα με αυτά που βρήκε όταν μπήκε στο Πόρτο Καρράς, θα σας γελάσω. Γενικώς όμως, καλό θα ήταν να δουν το τελικό τίμημα και στις εποπτικές αρχές (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς-ΕΛΤΕ) μήπως και καταλάβουμε αν αυτά που ενοποιούσε η Τεχνική Ολυμπιακή ήταν αυτά που φαίνονταν ή κάτι άλλο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:47

Ράλι δίχως φρένα για το πετρέλαιο - Ξεπέρασε τα 100 δολάρια

07:40

Κατώτατος μισθός: Οι γεωπολιτικές εξελίξεις «ψαλιδίζουν» την πιο γενναία αύξηση - Το επικρατέστερο σενάριο

07:28

Αγορά ενέργειας και κρίση στη Μ. Ανατολή: Τι περιμένουμε και τι δεν περιμένουμε από την ΕΕ 

07:26

Στα «σκαριά» διαγωνισμός από το Υπερταμείο για «λίφτινγκ» στο Καυταντζόγλειο Στάδιο

07:24

ΕΝΦΙΑ 2026: Προ των πυλών ο νέος λογαριασμός - Πότε θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά για 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων

07:14

Ταμείο Ανάκαμψης: Στο μικροσκόπιο και πάλι το «Ελλάδα 2.0» - Στην Αθήνα τα στελέχη της Κομισιόν

07:08

Ο ενεργειακός πληθωρισμός - Κληρώνει για Credia - Ο καλπασμός και το παρελθόν

23:36

Ισραήλ: Ο στρατός ανακοίνωσε την απώλεια δύο στρατιωτών του στο νότιο Λίβανο

23:14

Ουκρανία: Κοινή παραγωγή όπλων συζήτησαν ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Ρομπ Γιέτεν

22:48

Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι βανδάλισαν γλυπτό στο κέντρο της πόλης

22:16

Μαρινάκης: Στόχος είναι κάθε γυναίκα να έχει ίσες ευκαιρίες και να νιώθει ασφαλής

21:47

Λίβανος: Στους 394 οι νεκροί από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ

21:18

Δένδιας: Ημέρα τιμής και ευγνωμοσύνης για την ανεκτίμητη συμβολή της γυναίκας σε κάθε πτυχή ζωής

20:59

Ισραήλ: Ο πόλεμος θα πάρει ακόμα πολύ καιρό λέει ο αρχηγός του γενικού επιτελείου

20:51

Θεσσαλονίκη: Συνολικά πέντε πτήσεις από την Κύπρο έφθασαν στο αεροδρόμιο "Μακεδονία"

20:42

Επικοινωνία Δένδια με τον αναπλ. πρωθυπουργό και υπ. Άμυνας του Κατάρ

20:35

Πάπας Λέων ΙΔ': Να σταματήσει ο τρομερός θόρυβος που προκαλούν οι βόμβες και τα όπλα

20:30

Κιρ Στάρμερ και Ντόναλντ Τραμπ είχαν συνομιλία με θέμα τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή

20:08

Τραμπ: Εξετάζει το ενδεχόμενο ανάπτυξης ειδικών δυνάμεων για την κατάσχεση του ουρανίου του Ιράν

19:52

SKY express: Παράταση ακύρωσης πτήσεων προς και από το Τελ Αβίβ έως και το Σάββατο 14 Μαρτίου

19:47

Σαουδική Αραβία: Δύο νεκροί από ιρανικό πλήγμα στο Αλ-Χαρτζ

19:21

Γερμανία: Οι Πράσινοι οριακά μπροστά από το CDU στις εκλογές της Βάδης-Βυρτεμβέργης

19:00

Πόλεμος, πληθωρισμός και επιτόκια: Το Eurogroup σε ρόλο «πυροσβέστη»

18:54

Κλειστά αύριο τα σχολεία του Δήμου Ιωαννιτών για προληπτικούς λόγους μετά τον σεισμό

18:37

Πιερρακάκης: Κορυφή της ατζέντας του Eurogroup οι επιπτώσεις της γεωπολιτικής κρίσης στο ενεργειακό κόστος

18:00

Κάθετος Διάδρομος φυσικού αερίου: Σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες – Ο ρόλος της Ελλάδας

17:56

Γάζα: Τουλάχιστον δύο Παλαιστίνιοι νεκροί από μία αεροπορική επιδρομή των Ισραηλινών

17:23

MWC26 Barcelona: Η ισπανική startup Biorce ο νικητής των φετινών βραβείων 4YFN26

17:13

ΗΠΑ: Οι τιμές πετρελαίου θα πέσουν όταν καταστρέψουμε τις ιρανικές επιθετικές δυνατότητες στο Ορμούζ

16:50

Ντομινίκ ντε Βιλπέν: Οι ΗΠΑ βρίσκονται σήμερα στα χέρια εντελώς ανεύθυνων ανθρώπων