BACKSTORY

Οι ζημιές της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας - Τα κόκκινα δάνεια και το Ελεγκτικό Συνέδριο - Όταν ο Καμπουρίδης εξαφανίστηκε από μέτοχος

22-03-2023 | 07:08
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ζημιές της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας - Τα κόκκινα δάνεια και το Ελεγκτικό Συνέδριο - Όταν ο Καμπουρίδης εξαφανίστηκε από μέτοχος

Οι ζημιές της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας

Είπα να μην ξεκινήσουμε με την Credit Suisse μιας και τα συστήματα δείχνουν να ηρεμούν μετά τις πρόσφατες αποφάσεις. Αλλά δεν τα κατάφερα. Είδα τη σειρά των πραγμάτων, όπως αυτά εξελίχθηκαν τις τελευταίες μέρες και θυμήθηκα πως χαρακτήρισα μικρό το ποσό με το οποίο η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας θέλησε να συνδράμει την Credit Suisse ως ρευστότητα (54 δισ. δολάρια) . Ανέφερα μάλιστα πως αυτά τα 54 δισ. ήταν περίπου το 1/3 από όσα η ΕΚΤ είχε δώσει μέσω ELA στις ελληνικές τράπεζες κατά την δική τους περίοδο κρίσης. Ωστόσο ξέχασα να επισημάνω έναν παράγοντα σημαντικό: Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας το 2022, μετά από 115 χρόνια στην ιστορία της, κατέγραψε ζημιές και μάλιστα πολύ μεγάλες! 143 δισ. δολάρια. Παρ' όλα αυτά συνέδραμε με 54 δισ. μια από τις κορυφαίες μέχρι πρότινος τράπεζες του συστήματός της.

Κόστος ανά Ελβετό πολίτη

Σε 13.500 δολάρια θα στοιχίσει στον κάθε Ελβετό η κρίση της Credit Susse. H αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν φτωχοί Ελβετοί. Και δεν στεναχωριέμαι γιατί περίπου τα διπλά κληρονόμησε χρέος σε κάθε Ελληνα η δική μας κρίση.

Τα ύστερα του κόσμου

Η ταλαιπωρία των διεθνών τραπεζών αλλά και η κατάρρευση του «πύργου» εμπιστοσύνης και εγγύήσης που είχε τόσο χρόνια χτίσει η Ελβετία σε ό,τι αφορά το τραπεζικό της σύστημα φαίνεται να έχουν φέρει τα ύστερα του κόσμου. Δεν εξηγείται αλλιώς , πως ο ένας οίκος μετά τον άλλον σπεύδει να διαδηλώσει το πόσο ισχυρό είναι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. (Moody's, DBRS) ! Kαι ασφαλώς είναι.... Απλώς εγώ θέλω να επισημάνω πως οι πελάτες του είναι κυρίως στο affluent banking, χρηματοδοτούσε με το σταγονόμετρο, δίνει καταθετικές αποδόσεις επίσης με το σταγονόμετρο και οι επενδύσεις του πραγματικά είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Παρ' όλα αυτά κανείς δεν αμφιβάλει πως εξυγιάνθηκε. Ας το κάνουν και οι άλλες τράπεζες αυτό!!!!

Τα κόκκινα δάνεια και το Ελεγκτικό Συνέδριο

Η αλήθεια είναι πως το Ελεγκτικό Συνέδριο και η έκθεσή του για το 2021 ως προς τον τομέα των τραπεζών, πράγματι μοιάζει κάπως άκαιρη. Και τελικώς ο κόσμος σε κάποια πράγματα που άπτονται στο χώρο του ιδιωτικού τομέα γυρίζει γρήγορα.

Θέλει λέει να εξεταστεί και να δικαιολογηθεί γιατί η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τα κόκκινα δάνεια δεν μπορεί έστω και τώρα να λειτουργήσει συμπληρωματικά στον Ηρακλή! Γιατί εκείνα τα κόκκινα δάνεια έλαβαν τέλος με τον Ηρακλή είναι η απάντηση έναν χρόνο μετά. Και τώρα.... τι θα κάνομε χωρίς κόκκινα δάνεια; Μα ενδέχεται να αποκτήσουμε νέα είναι η απάντηση.

Νέο Διευθύνοντα αναζητεί η Do Value στην Ιταλία

Η doValue Spa στην Ιταλία, αναζητεί διευθύνοντα σύμβουλο καθώς ο νυν επικεφαλής της Andrea Mangoni, παραιτήθηκε. Βεβαίως το στέλεχος θα αποχωρήσει προς το τέλος Απριλίου και συγκεκριμένα στις 27 οπότε και θα γίνει η γενική συνέλευση της εταιρίας. Σε μια λιτή ανακοίνωση ευχαριστήρια για τον Mangoni, αναφέρεται η αφοσίωση του στελέχους (σ.σ. μέχρι τα τώρα βεβαίως βεβαίως) και επισημαίνεται πως έχει ξεκινήσει η διαδικασία της διαδοχής.

Μαζί με τις ευχαριστίες το διοικητικό συμβούλιο της μεγάλης εταιρίας δεν παραλείπει να εξηγήσει πως ο Mangoni δεν θα δικαιούται αποζημίωση απόλυσης και ο αριθμός των μετοχών που κατέχει θα γνωστοποιηθεί όταν αποχωρήσει από τα καθήκοντά του.

Quiz

Ποια είναι αυτή η εταιρία που την ψάχνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αντιμονοπωλιακές πρακτικές και η οποία δραστηριοποιείται στα ενεργειακά ποτά; Πηγαίνει πάντως με όλα

To ηλεκτρονικό σφυρί

Στις 7 Απριλίου το ηλεκτρονικό σφυρί θα χτυπήσει τα δύο ακίνητα της ΠΡΕΣ ΕΛΛΑΣ, ένα οικόπεδο (γεωτεμάχιο) στην Ανθούσα με τιμή 1.168.000,00 ευρώ και το κτήριο εταιρίας στη Δήμητρος 17 στον Ταύρο με τιμή 1.635.000,00 ευρώ.

Όταν ο Καμπουρίδης εξαφανίστηκε από μέτοχος

Πολύ έχω μπερδευτεί με την υπόθεση Καμπουρίδη ο οποίος υποτίθεται ότι το 2018 έκανε σύμβαση να παίρνει αμοιβές και υπό μορφή μετοχών από την Grivalia. Και έχω μπερδευτεί γιατί η Grivalia Hospitality που είχε έδρα στο Λουξεμβούργο δεν υπάρχει πια και την θέση της έδωσε στην ελληνική Grivalia Hospitality η οποία ήλθε με μεταφορά έδρας στην Ελλάδα στις 30 Σεπτεμβρίου του 2022. Κατά συνέπεια δεν έχει ακόμα δημοσιεύσει οικονομικά στοιχεία αλλά και γενικώς υπάρχει ένα κενό δημοσιότητας. Από τα στοιχεία που συνέλεξα διαπιστώνω ότι κατά τη μεταφορά έδρας δεν υπάρχει πουθενά Καμπουρίδης και αναρωτιέμαι πώς γίνεται να εξαφανίστηκε ο μέτοχος. Για την ακρίβεια η εξαφάνιση μπορεί να γίνει δια των πωλήσεων μετοχών και εκεί χάνεται ο λογαριασμός. Πώς έγιναν άραγε οι πωλήσεις και πότε και ποιο ήταν το ποσοστό που πουλήθηκε; Αυτά είναι κόλπα ζόρικα που κάνουν στην Ινδία όπως λέει και το άσμα των Κατσιμιχαίων και η πλευρά Καμπουρίδη με τις ανακοινώσεις της δεν ξεκαθαρίζει την κατάσταση.

Δεν θέλουν ή δεν μπορούν;

Τι να γίνεται άραγε με τις ασφαλιστικές που έχουν έδρα άλλη χώρα και με κοινοτικό διαβατήριο δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα; Ισχύει ότι η ΤτΕ δεν μπορεί να κάνει τίποτα σε ελεγκτικό επίπεδο όπως ισχυρίζεται η αρμόδια διεύθυνση ή απλά επειδή δεν κάνει τίποτα υπάρχουν οι ισχυρισμοί; Να μου το θυμηθείτε ότι η υπόθεση της Euroins που έχει ξεσπάσει με το λουκέτο της εταιρίας που είχε στη Ρουμανία θα έχει μεγάλη ουρά.

Γαργάρες...

Αν κάποιος μέτοχος και διοικών πάρει 150 εκατ. ευρώ μπόνους και αυτό δεν προκύπτει από τις προγενέστερες αποφάσεις που έχουν ληφθεί από μια εισηγμένη τι κάνουν οι αρμόδιες εποπτικές αρχές; Λαμβάνουν μέτρα ή αρχίζουν τις γαργάρες; Έχω την εντύπωση ότι ισχύει το δεύτερο αν ο μέτοχος έχει τον τρόπο του. Συνεχίζεται...

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:45

Ιταλία: Πρόστιμο έως 10.000 ευρώ σε μαθητές που επιτίθενται σε καθηγητές

23:37

Dell: Ξεπέρασε τις προβλέψεις για τα κέρδη - Άλμα σχεδόν 20% της μετοχής

23:30

ΟΗΕ: Ο Γκουτέρες καταδικάζει το μακελειό στη Γάζα με θύματα αμάχους

23:27

ΣΥΡΙΖΑ: Νέες παραιτήσεις μελών από την Κεντρική Επιτροπή

23:18

Wall Street: Στα πράσινα οι δείκτες με νέο ρεκόρ για τον Nasdaq

23:10

ΗΠΑ: Δεν έχουμε «καμία προσδοκία» για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές στο Ιράν

23:00

Κεφαλογιάννη: Η Ελλάδα φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ο πλέον φιλικός τουριστικός προορισμός για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα

22:43

ΗΠΑ: Εξαιρετικά ανησυχητικό το περιστατικό στη Γάζα, απελπιστική η κατάσταση

22:37

Πετρελαίο: Κέρδη για δεύτερο συνεχόμενο μήνα

22:25

Ξεκίνησαν οι πληρωμές του β' κύκλου της πρώτης αρωγής - Μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί 157 εκατ.

22:05

ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων υπερψήφισε νομοσχέδιο για να αποφευχθεί το shutdown

21:58

Χρυσός: Σε υψηλό ενός μηνός μετά τα θετικά στοιχεία για τον πληθωρισμό

21:29

Trade Estates: Ξεπέρασε τα 477 εκατ. το χαρτοφυλάκιο ακίνητων το 2023

21:13

Παπαστεργίου: Νέα ημέρα στην εξυπηρέτηση των πολιτών από το κράτος

20:57

Mητσοτάκης: Στα Τέμπη συγκρούστηκαν ανθρώπινα λάθη με χρόνιες παθογένειες - Εξοργιστική η κομματική εργαλειοποίηση

20:48

Helleniq Energy: Δεν έχει ληφθεί απόφαση για ερευνητική γεώτρηση

20:38

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Προβάδισμα 20 μονάδων για ΝΔ - Δεν ενίσχυσε το συνέδριο τον ΣΥΡΙΖΑ

20:15

Πενταπλασιάζεται από την 1η Μαρτίου η τιμή των καυσίμων στην Κούβα

20:00

Σούπερ μάρκετ: Αλλάζει η πολιτική χρεώσεων για τις ηλεκτρονικές παραγγελίες

19:47

Υπουργικό Συμβούλιο: Ποια νομοσχέδια παρουσιάστηκαν και τι προβλέπουν

19:38

ΣΥΡΙΖΑ: Διεκόπη η συνεργασία με τον γενικό διευθυντή του κόμματος

19:31

Τραμπ: Ζητά να υποβληθεί ο Μπάιντεν σε τεστ γνωστικών ικανοτήτων

19:18

Intralot: Νέα αγορά μετοχών από τον Σωκράτη Κόκκαλη

19:09

Μπάιντεν: Περιπλέκονται οι συνομιλίες για την επίτευξη εκεχειρίας μετά τη σημερινή αιματοχυσία στη Γάζα

19:05

ΜΙΝΕΤΤΑ Insurance HUB: Νέο όνομα και αναβάθμιση του ψηφιακού χώρου της ΜΙΝΕΤΤΑ Ασφαλιστική

19:03

Η Βραζιλία θέλει να πείσει την G20 να επιβάλει μια φορολόγηση των δισεκατομμυριούχων

18:55

Ευρωαγορές: Μικρά κέρδη για τον Stoxx 600 με φόντο τον πληθωρισμό

18:44

ΑΑΔΕ: Ενημέρωση για την υποβολή δήλωσης πλοίων Α΄ κατηγορίας

18:42

Tο 76% των Γάλλων είναι κατά της αποστολής γαλλικών στρατευμάτων στην Ουκρανία

18:34

Αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών δηλώνει «συγκλονισμένος» από τους θανάτους Παλαιστινίων στη Γάζα κατά τη μεταφορά βοήθειας