BACKSTORY

Οι ζημιές της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας - Τα κόκκινα δάνεια και το Ελεγκτικό Συνέδριο - Όταν ο Καμπουρίδης εξαφανίστηκε από μέτοχος

22-03-2023 | 07:08
Μοιράσου το
Οι ζημιές της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας - Τα κόκκινα δάνεια και το Ελεγκτικό Συνέδριο - Όταν ο Καμπουρίδης εξαφανίστηκε από μέτοχος

Οι ζημιές της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας

Είπα να μην ξεκινήσουμε με την Credit Suisse μιας και τα συστήματα δείχνουν να ηρεμούν μετά τις πρόσφατες αποφάσεις. Αλλά δεν τα κατάφερα. Είδα τη σειρά των πραγμάτων, όπως αυτά εξελίχθηκαν τις τελευταίες μέρες και θυμήθηκα πως χαρακτήρισα μικρό το ποσό με το οποίο η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας θέλησε να συνδράμει την Credit Suisse ως ρευστότητα (54 δισ. δολάρια) . Ανέφερα μάλιστα πως αυτά τα 54 δισ. ήταν περίπου το 1/3 από όσα η ΕΚΤ είχε δώσει μέσω ELA στις ελληνικές τράπεζες κατά την δική τους περίοδο κρίσης. Ωστόσο ξέχασα να επισημάνω έναν παράγοντα σημαντικό: Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας το 2022, μετά από 115 χρόνια στην ιστορία της, κατέγραψε ζημιές και μάλιστα πολύ μεγάλες! 143 δισ. δολάρια. Παρ' όλα αυτά συνέδραμε με 54 δισ. μια από τις κορυφαίες μέχρι πρότινος τράπεζες του συστήματός της.

Κόστος ανά Ελβετό πολίτη

Σε 13.500 δολάρια θα στοιχίσει στον κάθε Ελβετό η κρίση της Credit Susse. H αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν φτωχοί Ελβετοί. Και δεν στεναχωριέμαι γιατί περίπου τα διπλά κληρονόμησε χρέος σε κάθε Ελληνα η δική μας κρίση.

Τα ύστερα του κόσμου

Η ταλαιπωρία των διεθνών τραπεζών αλλά και η κατάρρευση του «πύργου» εμπιστοσύνης και εγγύήσης που είχε τόσο χρόνια χτίσει η Ελβετία σε ό,τι αφορά το τραπεζικό της σύστημα φαίνεται να έχουν φέρει τα ύστερα του κόσμου. Δεν εξηγείται αλλιώς , πως ο ένας οίκος μετά τον άλλον σπεύδει να διαδηλώσει το πόσο ισχυρό είναι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. (Moody's, DBRS) ! Kαι ασφαλώς είναι.... Απλώς εγώ θέλω να επισημάνω πως οι πελάτες του είναι κυρίως στο affluent banking, χρηματοδοτούσε με το σταγονόμετρο, δίνει καταθετικές αποδόσεις επίσης με το σταγονόμετρο και οι επενδύσεις του πραγματικά είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Παρ' όλα αυτά κανείς δεν αμφιβάλει πως εξυγιάνθηκε. Ας το κάνουν και οι άλλες τράπεζες αυτό!!!!

Τα κόκκινα δάνεια και το Ελεγκτικό Συνέδριο

Η αλήθεια είναι πως το Ελεγκτικό Συνέδριο και η έκθεσή του για το 2021 ως προς τον τομέα των τραπεζών, πράγματι μοιάζει κάπως άκαιρη. Και τελικώς ο κόσμος σε κάποια πράγματα που άπτονται στο χώρο του ιδιωτικού τομέα γυρίζει γρήγορα.

Θέλει λέει να εξεταστεί και να δικαιολογηθεί γιατί η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τα κόκκινα δάνεια δεν μπορεί έστω και τώρα να λειτουργήσει συμπληρωματικά στον Ηρακλή! Γιατί εκείνα τα κόκκινα δάνεια έλαβαν τέλος με τον Ηρακλή είναι η απάντηση έναν χρόνο μετά. Και τώρα.... τι θα κάνομε χωρίς κόκκινα δάνεια; Μα ενδέχεται να αποκτήσουμε νέα είναι η απάντηση.

Νέο Διευθύνοντα αναζητεί η Do Value στην Ιταλία

Η doValue Spa στην Ιταλία, αναζητεί διευθύνοντα σύμβουλο καθώς ο νυν επικεφαλής της Andrea Mangoni, παραιτήθηκε. Βεβαίως το στέλεχος θα αποχωρήσει προς το τέλος Απριλίου και συγκεκριμένα στις 27 οπότε και θα γίνει η γενική συνέλευση της εταιρίας. Σε μια λιτή ανακοίνωση ευχαριστήρια για τον Mangoni, αναφέρεται η αφοσίωση του στελέχους (σ.σ. μέχρι τα τώρα βεβαίως βεβαίως) και επισημαίνεται πως έχει ξεκινήσει η διαδικασία της διαδοχής.

Μαζί με τις ευχαριστίες το διοικητικό συμβούλιο της μεγάλης εταιρίας δεν παραλείπει να εξηγήσει πως ο Mangoni δεν θα δικαιούται αποζημίωση απόλυσης και ο αριθμός των μετοχών που κατέχει θα γνωστοποιηθεί όταν αποχωρήσει από τα καθήκοντά του.

Quiz

Ποια είναι αυτή η εταιρία που την ψάχνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αντιμονοπωλιακές πρακτικές και η οποία δραστηριοποιείται στα ενεργειακά ποτά; Πηγαίνει πάντως με όλα

To ηλεκτρονικό σφυρί

Στις 7 Απριλίου το ηλεκτρονικό σφυρί θα χτυπήσει τα δύο ακίνητα της ΠΡΕΣ ΕΛΛΑΣ, ένα οικόπεδο (γεωτεμάχιο) στην Ανθούσα με τιμή 1.168.000,00 ευρώ και το κτήριο εταιρίας στη Δήμητρος 17 στον Ταύρο με τιμή 1.635.000,00 ευρώ.

Όταν ο Καμπουρίδης εξαφανίστηκε από μέτοχος

Πολύ έχω μπερδευτεί με την υπόθεση Καμπουρίδη ο οποίος υποτίθεται ότι το 2018 έκανε σύμβαση να παίρνει αμοιβές και υπό μορφή μετοχών από την Grivalia. Και έχω μπερδευτεί γιατί η Grivalia Hospitality που είχε έδρα στο Λουξεμβούργο δεν υπάρχει πια και την θέση της έδωσε στην ελληνική Grivalia Hospitality η οποία ήλθε με μεταφορά έδρας στην Ελλάδα στις 30 Σεπτεμβρίου του 2022. Κατά συνέπεια δεν έχει ακόμα δημοσιεύσει οικονομικά στοιχεία αλλά και γενικώς υπάρχει ένα κενό δημοσιότητας. Από τα στοιχεία που συνέλεξα διαπιστώνω ότι κατά τη μεταφορά έδρας δεν υπάρχει πουθενά Καμπουρίδης και αναρωτιέμαι πώς γίνεται να εξαφανίστηκε ο μέτοχος. Για την ακρίβεια η εξαφάνιση μπορεί να γίνει δια των πωλήσεων μετοχών και εκεί χάνεται ο λογαριασμός. Πώς έγιναν άραγε οι πωλήσεις και πότε και ποιο ήταν το ποσοστό που πουλήθηκε; Αυτά είναι κόλπα ζόρικα που κάνουν στην Ινδία όπως λέει και το άσμα των Κατσιμιχαίων και η πλευρά Καμπουρίδη με τις ανακοινώσεις της δεν ξεκαθαρίζει την κατάσταση.

Δεν θέλουν ή δεν μπορούν;

Τι να γίνεται άραγε με τις ασφαλιστικές που έχουν έδρα άλλη χώρα και με κοινοτικό διαβατήριο δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα; Ισχύει ότι η ΤτΕ δεν μπορεί να κάνει τίποτα σε ελεγκτικό επίπεδο όπως ισχυρίζεται η αρμόδια διεύθυνση ή απλά επειδή δεν κάνει τίποτα υπάρχουν οι ισχυρισμοί; Να μου το θυμηθείτε ότι η υπόθεση της Euroins που έχει ξεσπάσει με το λουκέτο της εταιρίας που είχε στη Ρουμανία θα έχει μεγάλη ουρά.

Γαργάρες...

Αν κάποιος μέτοχος και διοικών πάρει 150 εκατ. ευρώ μπόνους και αυτό δεν προκύπτει από τις προγενέστερες αποφάσεις που έχουν ληφθεί από μια εισηγμένη τι κάνουν οι αρμόδιες εποπτικές αρχές; Λαμβάνουν μέτρα ή αρχίζουν τις γαργάρες; Έχω την εντύπωση ότι ισχύει το δεύτερο αν ο μέτοχος έχει τον τρόπο του. Συνεχίζεται...

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:25

Νέο «άλμα» στο Χρηματιστήριο με «απουσία» ξένων και τραπεζών

17:25

Πέραμα: Νεκρός 47χρονος εργάτης σε δυστύχημα στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη

17:15

Ουκρανία: Αποστρατικοποίηση έως και 120 χλμ εντός της Ρωσίας για τη λήξη του πολέμου

17:12

Wall Street: Κλειστές λόγω Memorial Day οι αγορές στις ΗΠΑ

17:06

Εκλογές στην Τουρκία: Επιφυλάξεις στη Γαλλία για τη νέα επικράτηση του Ερντογάν

17:01

Η TAG Heuer προσθέτει τρία νέα ρολόγια στην εμβληματική σειρά Monaco

17:00

Λουκασένκο: Υπάρχουν «πυρηνικά όπλα για όλους»

16:59

Σουδάν: Ο ΟΗΕ «βλέπει» τουλάχιστον 1 εκατ. πρόσφυγες μέχρι τον Οκτώβριο

16:58

Τρ. Πειραιώς: Μεικτή εικόνα παρουσίασαν οι τιμές των αγροτικών προϊόντων τον Μάιο

16:56

Βουλή: Η Ολομέλεια εξέλεξε τους 7 αντιπροέδρους της, τους κοσμήτορες και τους γραμματείς

16:53

Τράπεζα Θεμάτων: Επίθεση από χάκερς οδήγησε στο «μπλακ άουτ» - Τι θα γίνει με τους μαθητές που δεν έδωσαν εξετάσεις

16:46

Ανδρουλάκης: Ο πραγματικός φόβος είναι η παντοδυναμία του συστήματος εξουσίας του κ. Μητσοτάκη

16:29

Εκλογές: Θυροκολλήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής - Αντίστροφη μέτρηση για την κάλπη της 25ης Ιουνίου

16:27

ΗΠΑ: Επιτροπή του Κογκρέσου συνεδριάζει την Τρίτη για το «ταβάνι» του χρέους

16:25

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ενημερωτικές εκδηλώσεις για τα νέα δεδομένα της ΚΑΠ 2023-2027

16:12

Natixis: Γιατί ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα πέσει ταχύτερα από ό,τι στην Ευρωζώνη - Οι τέσσερις λόγοι

16:12

Ρωσία: Ο Πούτιν υπέγραψε τον νόμο για την καταγγελία της Συνθήκης για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη

16:02

Έβρος: Προσαγωγή 5 αστυνομικών για υπόθεση παράνομης μετανάστευσης

16:00

Ρεύμα: Συμπλήρωσε 10μηνο η πτωτική πορεία της κατανάλωσης

15:57

Medicon: Κάμψη τζίρου και κερδών για το 2022 - Οι επιπτώσεις του πολέμου και των υψηλών επιτοκίων

15:55

Σουηδία: «Σύντομα» οι συνομιλίες με την Τουρκία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

15:52

Η Δανία σχεδιάζει επιπλέον βοήθεια 2,6 δισ. δολ. για την Ουκρανία

15:41

Tesla: Ο Μασκ πάει για... δουλειές στην Κίνα - Η πρώτη επίσκεψη μετά από 3 χρόνια

15:36

Μόσχα: «Καταστράφηκαν όλοι οι στόχοι» στην Ουκρανία - «Καταρρίψαμε ρωσικούς πυραύλους» λέει το Κίεβο

15:36

Enel Green Power Hellas: Χρονιά διαφορετικότητας και συμπερίληψης

15:30

Ινδία: Η μεγαλύτερη εξαγωγός πετρελαίου επενδύει 12 δισ. δολάρια στην «πράσινη» ενέργεια

15:29

Εργατικό δυστύχημα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος - Νεκρός ένας 47χρονος και δύο τραυματίες

15:25

DW: Ο «πραγματιστής Μητσοτάκης» δρέπει καρπούς στις εκλογές

15:23

Τρ. Πειραιώς: Διαδικτυακή εκδήλωση για τις προκλήσεις και τις προοπτικές των ελληνικών επιχειρήσεων

15:09

Ρωσία μετά τη νίκη Ερντογάν: Έχουμε«πολύ φιλόδοξους στόχους» με την Τουρκία