BACKSTORY

Οι ζημιές της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας - Τα κόκκινα δάνεια και το Ελεγκτικό Συνέδριο - Όταν ο Καμπουρίδης εξαφανίστηκε από μέτοχος

22-03-2023 | 07:08
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ζημιές της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας - Τα κόκκινα δάνεια και το Ελεγκτικό Συνέδριο - Όταν ο Καμπουρίδης εξαφανίστηκε από μέτοχος

Οι ζημιές της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας

Είπα να μην ξεκινήσουμε με την Credit Suisse μιας και τα συστήματα δείχνουν να ηρεμούν μετά τις πρόσφατες αποφάσεις. Αλλά δεν τα κατάφερα. Είδα τη σειρά των πραγμάτων, όπως αυτά εξελίχθηκαν τις τελευταίες μέρες και θυμήθηκα πως χαρακτήρισα μικρό το ποσό με το οποίο η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας θέλησε να συνδράμει την Credit Suisse ως ρευστότητα (54 δισ. δολάρια) . Ανέφερα μάλιστα πως αυτά τα 54 δισ. ήταν περίπου το 1/3 από όσα η ΕΚΤ είχε δώσει μέσω ELA στις ελληνικές τράπεζες κατά την δική τους περίοδο κρίσης. Ωστόσο ξέχασα να επισημάνω έναν παράγοντα σημαντικό: Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας το 2022, μετά από 115 χρόνια στην ιστορία της, κατέγραψε ζημιές και μάλιστα πολύ μεγάλες! 143 δισ. δολάρια. Παρ' όλα αυτά συνέδραμε με 54 δισ. μια από τις κορυφαίες μέχρι πρότινος τράπεζες του συστήματός της.

Κόστος ανά Ελβετό πολίτη

Σε 13.500 δολάρια θα στοιχίσει στον κάθε Ελβετό η κρίση της Credit Susse. H αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν φτωχοί Ελβετοί. Και δεν στεναχωριέμαι γιατί περίπου τα διπλά κληρονόμησε χρέος σε κάθε Ελληνα η δική μας κρίση.

Τα ύστερα του κόσμου

Η ταλαιπωρία των διεθνών τραπεζών αλλά και η κατάρρευση του «πύργου» εμπιστοσύνης και εγγύήσης που είχε τόσο χρόνια χτίσει η Ελβετία σε ό,τι αφορά το τραπεζικό της σύστημα φαίνεται να έχουν φέρει τα ύστερα του κόσμου. Δεν εξηγείται αλλιώς , πως ο ένας οίκος μετά τον άλλον σπεύδει να διαδηλώσει το πόσο ισχυρό είναι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. (Moody's, DBRS) ! Kαι ασφαλώς είναι.... Απλώς εγώ θέλω να επισημάνω πως οι πελάτες του είναι κυρίως στο affluent banking, χρηματοδοτούσε με το σταγονόμετρο, δίνει καταθετικές αποδόσεις επίσης με το σταγονόμετρο και οι επενδύσεις του πραγματικά είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Παρ' όλα αυτά κανείς δεν αμφιβάλει πως εξυγιάνθηκε. Ας το κάνουν και οι άλλες τράπεζες αυτό!!!!

Τα κόκκινα δάνεια και το Ελεγκτικό Συνέδριο

Η αλήθεια είναι πως το Ελεγκτικό Συνέδριο και η έκθεσή του για το 2021 ως προς τον τομέα των τραπεζών, πράγματι μοιάζει κάπως άκαιρη. Και τελικώς ο κόσμος σε κάποια πράγματα που άπτονται στο χώρο του ιδιωτικού τομέα γυρίζει γρήγορα.

Θέλει λέει να εξεταστεί και να δικαιολογηθεί γιατί η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τα κόκκινα δάνεια δεν μπορεί έστω και τώρα να λειτουργήσει συμπληρωματικά στον Ηρακλή! Γιατί εκείνα τα κόκκινα δάνεια έλαβαν τέλος με τον Ηρακλή είναι η απάντηση έναν χρόνο μετά. Και τώρα.... τι θα κάνομε χωρίς κόκκινα δάνεια; Μα ενδέχεται να αποκτήσουμε νέα είναι η απάντηση.

Νέο Διευθύνοντα αναζητεί η Do Value στην Ιταλία

Η doValue Spa στην Ιταλία, αναζητεί διευθύνοντα σύμβουλο καθώς ο νυν επικεφαλής της Andrea Mangoni, παραιτήθηκε. Βεβαίως το στέλεχος θα αποχωρήσει προς το τέλος Απριλίου και συγκεκριμένα στις 27 οπότε και θα γίνει η γενική συνέλευση της εταιρίας. Σε μια λιτή ανακοίνωση ευχαριστήρια για τον Mangoni, αναφέρεται η αφοσίωση του στελέχους (σ.σ. μέχρι τα τώρα βεβαίως βεβαίως) και επισημαίνεται πως έχει ξεκινήσει η διαδικασία της διαδοχής.

Μαζί με τις ευχαριστίες το διοικητικό συμβούλιο της μεγάλης εταιρίας δεν παραλείπει να εξηγήσει πως ο Mangoni δεν θα δικαιούται αποζημίωση απόλυσης και ο αριθμός των μετοχών που κατέχει θα γνωστοποιηθεί όταν αποχωρήσει από τα καθήκοντά του.

Quiz

Ποια είναι αυτή η εταιρία που την ψάχνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αντιμονοπωλιακές πρακτικές και η οποία δραστηριοποιείται στα ενεργειακά ποτά; Πηγαίνει πάντως με όλα

To ηλεκτρονικό σφυρί

Στις 7 Απριλίου το ηλεκτρονικό σφυρί θα χτυπήσει τα δύο ακίνητα της ΠΡΕΣ ΕΛΛΑΣ, ένα οικόπεδο (γεωτεμάχιο) στην Ανθούσα με τιμή 1.168.000,00 ευρώ και το κτήριο εταιρίας στη Δήμητρος 17 στον Ταύρο με τιμή 1.635.000,00 ευρώ.

Όταν ο Καμπουρίδης εξαφανίστηκε από μέτοχος

Πολύ έχω μπερδευτεί με την υπόθεση Καμπουρίδη ο οποίος υποτίθεται ότι το 2018 έκανε σύμβαση να παίρνει αμοιβές και υπό μορφή μετοχών από την Grivalia. Και έχω μπερδευτεί γιατί η Grivalia Hospitality που είχε έδρα στο Λουξεμβούργο δεν υπάρχει πια και την θέση της έδωσε στην ελληνική Grivalia Hospitality η οποία ήλθε με μεταφορά έδρας στην Ελλάδα στις 30 Σεπτεμβρίου του 2022. Κατά συνέπεια δεν έχει ακόμα δημοσιεύσει οικονομικά στοιχεία αλλά και γενικώς υπάρχει ένα κενό δημοσιότητας. Από τα στοιχεία που συνέλεξα διαπιστώνω ότι κατά τη μεταφορά έδρας δεν υπάρχει πουθενά Καμπουρίδης και αναρωτιέμαι πώς γίνεται να εξαφανίστηκε ο μέτοχος. Για την ακρίβεια η εξαφάνιση μπορεί να γίνει δια των πωλήσεων μετοχών και εκεί χάνεται ο λογαριασμός. Πώς έγιναν άραγε οι πωλήσεις και πότε και ποιο ήταν το ποσοστό που πουλήθηκε; Αυτά είναι κόλπα ζόρικα που κάνουν στην Ινδία όπως λέει και το άσμα των Κατσιμιχαίων και η πλευρά Καμπουρίδη με τις ανακοινώσεις της δεν ξεκαθαρίζει την κατάσταση.

Δεν θέλουν ή δεν μπορούν;

Τι να γίνεται άραγε με τις ασφαλιστικές που έχουν έδρα άλλη χώρα και με κοινοτικό διαβατήριο δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα; Ισχύει ότι η ΤτΕ δεν μπορεί να κάνει τίποτα σε ελεγκτικό επίπεδο όπως ισχυρίζεται η αρμόδια διεύθυνση ή απλά επειδή δεν κάνει τίποτα υπάρχουν οι ισχυρισμοί; Να μου το θυμηθείτε ότι η υπόθεση της Euroins που έχει ξεσπάσει με το λουκέτο της εταιρίας που είχε στη Ρουμανία θα έχει μεγάλη ουρά.

Γαργάρες...

Αν κάποιος μέτοχος και διοικών πάρει 150 εκατ. ευρώ μπόνους και αυτό δεν προκύπτει από τις προγενέστερες αποφάσεις που έχουν ληφθεί από μια εισηγμένη τι κάνουν οι αρμόδιες εποπτικές αρχές; Λαμβάνουν μέτρα ή αρχίζουν τις γαργάρες; Έχω την εντύπωση ότι ισχύει το δεύτερο αν ο μέτοχος έχει τον τρόπο του. Συνεχίζεται...

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:57

Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 4,5 εκατ. ευρώ

23:43

ΟΝΝΕΔ: Εξίσωση των τρίτεκνων οικογενειών με τις πολύτεκνες, ως μία λύση στο δημογραφικό

23:29

Το Netflix νίκησε τις προβλέψεις: Καθαρά κέρδη 2,33 δισ. δολ. το α' τρίμηνο - Άλμα στους συνδρομητές

23:14

Νέες απώλειες στην Wall Street: Το μεγαλύτερο πτωτικό σερί για S&P 500 από Οκτώβριο

22:58

Τσίπρας για Mέση Ανατολή: Η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας

22:44

Πετρέλαιο: Σε αντίθετη κατεύθυνση WTI και Brent

22:30

Βορίδης: «Απόλυτη στήριξη των αγροτών μας και των ελληνικών προϊόντων»

22:18

Βουλή: Ψηφίστηκαν από Ολομέλεια ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας και η τροπολογία για «καλάθι του νονού»

22:04

Γερμανικό «φρένο» στον πληθωρισμό - Ξεκίνησε η σκυταλοδρομία με ΕΚΤ για νομισματική σταθερότητα

21:51

Χρυσός: Κέρδη με «άρωμα» Μέσης Ανατολής

21:37

Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: Προς μία νέα ευρωπαϊκή συμφωνία για ανταγωνιστικότητα - Τα ορόσημα έως το καλοκαίρι του 2025

21:24

Πολωνία: Σύλληψη ατόμου που σχεδίαζε τη δολοφονία Ζελένσκι σε συνεργασία με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες

21:10

Τριαντόπουλος: Δρομολογείται διάταξη για τα κτίρια με ελαφρές βλάβες στο Αρκαλοχώρι

20:56

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Νέα άνοδος για ΝΔ - Εδραιώνεται στη 2η θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

20:46

Μελόνι: Ουκρανία, εξωτερική πολιτική και μεταναστευτικό στα κύρια θέματα της Συνόδου Κορυφής

20:37

Η Ατζέντα 2024 του ΔΝΤ: Οι 3 προτεραιότητες - Οι «πονοκέφαλοι»

20:26

Autohellas: Ενέκρινε μέρισμα 0,665 ευρώ ανά μετοχή

20:15

ΗΠΑ: Το Κογκρέσο εξετάζει εκ νέου μια απαγόρευση του TikTok

20:09

Κικίλιας: Μετά από 50 χρόνια μπαίνουμε στα δάση όλοι οι φορείς μαζί για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών

20:01

ΑΑΔΕ: E-mail σε πρατήρια καυσίμων για υποβολή αρχείων λόγω δέουσας επιμέλειας

19:58

Γκεοργκίεβα: Δικαίως η Fed δεν είναι ακόμη έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια

19:45

ΣΥΡΙΖΑ: Το παρασκήνιο της αποπομπής του Παπανώτα

19:33

Τσακλόγλου: Βιώσιμο το συνταξιοδοτικό σύστημα αν τηρηθούν οι υφιστάμενοι κανόνες

19:30

Jobmatch: Ανοίγει πριν το Πάσχα η πλατφόρμα της ΔΥΠΑ για την κάλυψη των κενών θέσεων στον τουρισμό

19:27

Σταϊκούρας: Το ΤΕΕ εδώ και 100 χρόνια ανταποκρίνεται στις μεγάλες εθνικές και κοινωνικές προκλήσεις

19:20

Η Αργεντινή «φλερτάρει» με το ΝΑΤΟ

19:10

ΥΠΕΝ: Σημαντικές δεσμεύσεις 11,35 δισ. δολαρίων για τους Ωκεανούς

19:01

Δεύτερη ημέρα ανόδου στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

18:57

Θεοχάρης: Η oικονομία δεν πάει καλά μόνο στα χαρτιά αλλά και στην πραγματικότητα

18:50

Στη Λέσβο την Παρασκευή ο Μητσοτάκης