BACKSTORY

Το καραόκε του Πωλ Μυλωνά. Ήμαρτον…-  Οι χρηματοδοτήσεις ομίλων που χρεοκόπησαν έγιναν bonus - Ελ. Βενιζέλος: Η εισαγωγή μαμούθ στο ΧΑ και o παράμετρος ισολογισμός - Η επένδυση στον… Καραντάνη

09-01-2023 | 07:07
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το καραόκε του Πωλ Μυλωνά. Ήμαρτον…-  Οι χρηματοδοτήσεις ομίλων που χρεοκόπησαν έγιναν bonus - Ελ. Βενιζέλος: Η εισαγωγή μαμούθ στο ΧΑ και o παράμετρος ισολογισμός - Η επένδυση στον… Καραντάνη

Μικρές ειδήσεις μεγάλες φουρτούνες

Από σήμερα η αλήθεια είναι πως οι στιγμές χαλάρωσης λαμβάνουν οριστικά τέλος μέχρι τις επόμενες και οι μέρες που ακολουθούν είναι δύσκολες τόσο για τους πολιτικούς όσο και για εμάς. Ωστόσο μεγάλες ειδήσεις ακόμη δεν υπάρχουν γι' αυτό και αρκεστούμε σε κάποιες μικρές.

NBG: Συμβουλές και καλή διασκέδαση

Περιηγούμενος στα sites των πιστωτικών ιδρυμάτων ανακάλυψα το πόσο μπροστά βρίσκεται η μεγάλη μας φίλη.

Στην ενότητα ιδιώτες "Άρθρα, ιδέες & tips για όσα σας ενδιαφέρουν" συναντάς αυτό που λέμε μοντέρνο marketing προϊόντων αλλά νιώθεις πως έχει και έναν ψυχολόγο δίπλα σου που να σου εξηγεί τι να κάνεις με το παιδί σου, με τον μελλοντικό σου γάμο με τους φίλους σου.

Εγώ μόνον θα περιγράψω... Οι κρίσεις δικές σας.

Σε ό,τι αφορά το παιδί λοιπόν βήμα βήμα αυτό από μικρή ηλικία πρέπει να μυηθεί στην έννοια των χρημάτων που αποτελεί μάθημα μεγάλης αξίας κατά τη μεγάλη μας φίλη και το οποίο από το χαρτζιλίκι οδηγεί στους παιδικούς λογαριασμούς (σ.σ. με τα υψηλά επιτόκια!!!!!!!!!!!!!!).

Ασχέτως του παιδιού ξεκινάει το κεφάλαιο γάμος- θεμελιώδες της ενότητας- με tips για την οργάνωση ενός οικονομικού τέτοιου. Ρωτήστε φίλους που το έκαναν, συγκρίνετε και εάν δεν σας φτάνουν τα χρήματα πουλήστε έπιπλα! Υπάρχουν όμως και προτάσεις για αγορές σε καταστήματα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Go More, για την ημερομηνία της εκδήλωσης (κατά προτίμηση της ΕΤΕ off season) και ασφαλώς για ένα "do it your self" που θα βοηθήσει τις οικονομίες κλίμακας!

Το καλύτερο όμως σας το έχω για το τέλος.

Και Καραόκε

Καλέστε φίλους σας στο σπίτι, με την ευκαιρία της Eurovision ή του Champions League. Οργανώστε βραδιές γέλιου. Μερικές μόνο ιδέες για διασκέδαση στο σπίτι - κατά την τράπεζα πάντα είναι τα επιτραπέζια ή το καραόκε. "Το τελευταίο αποτελεί την πιο σίγουρη πηγή γέλιου και εκτόνωσης, ενώ τα επιτραπέζια διαρκούν όση ώρα θέλετε και κρατάνε το ενδιαφέρον ζωντανό"

Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν περιγραφές δικές μας, αλλά της ΕΤΕ που βρίσκεται πάντα κοντά στον ιδιώτη με την παραπάνω ισχυρή διείσδυση.

Θα ήθελα να απονείμω το χρυσό βατόμουρο στον κ. Παύλο Μυλωνά αλλά θα κρατηθώ γιατί είναι αρχή του έτους!

Υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές και κάμουν… Μεγάλα πορτοκάλια

Και όχι επειδή πιάσαμε την Εθνική να αφήσουμε τις άλλες συστημικές. Εντός των προσεχών ημερών θα σας περιγράψω πως, μεγάλη συστημική τράπεζα χρηματοδοτούσε ομίλους που στη συνέχεια χρεοκόπησαν (που να το ξέρει; το δέχομαι) και η χρηματοδότηση μεταφέρθηκε στο εξωτερικό για να γίνει bonus και αποζημιώσεις στελεχών. Θα μου πείτε περσινά ξινά σταφύλια. Ναι αλλά όταν τα σταφύλια ξινίσουν γίνονται και της οργής.

Να πως θα εξυγιαίνονται οι τράπεζες

Στις 11 Ιανουαρίου όπως ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, λήγει η διαβούλευση για την εξυγίανση των τραπεζών.

Οι αρχές εξυγίανσης και οι τράπεζες θα πρέπει τώρα να προχωρήσουν σε ένα test ώστε να αποδείξουν την ικανότητα που διαθέτουν ως προς την εξυγίανσή τους αν παραστεί ανάγκη. (Στις αρχές της εξυγίανσης συγκαταλέγονται και οι επόπτες). Και οι δύο πλευρές πρέπει τώρα να διασφαλίσουν ότι οι ρυθμίσεις που έχουν τεθεί σε εφαρμογή είναι πράγματι επαρκείς και ότι τα θεσμικά όργανα θα είναι έτοιμα να τις χρησιμοποιήσουν .

Κάνω όλη αυτήν την ανάλυση φαντάζομαι να καταλαβαίνετε γιατί; Όσο να πεις υπάρχουν εκκρεμότητες ακόμη στο σύστημά μας.

Μην τα ρίχνουμε όλα κάτω από το χαλάκι!!!

ΔΑΑ: Η «εισαγωγή – μαμούθ» στο ΧΑ και η παράμετρος του ισολογισμού

Εάν η δημόσια εγγραφή για τον ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο (30%), εφόσον τελικά ολοκληρωθεί μια τέτοια διαδικασία, προσεγγίσει τα επίπεδα του 1 δισ. ευρώ, όπως ακούγεται στην αγορά ότι μπορεί να συμβεί, τότε προκύπτει ότι ο Διεθνής Αερολιμένα Αθηνών στα Σπάτα θα αποτιμηθεί σε επίπεδα πέριξ των 3 δισ. ευρώ. Αποτυπώνοντας, έτσι, την καλή πορεία του τουρισμού και του ίδιου του αεροδρομίου, δίνοντας τη δυνατότητα σε θεσμικά και ιδιωτικά χαρτοφυλάκια να συμμετέχουν «εμμέσως» στο success story του τουρισμού. Βέβαια, και για το ίδιο το ΧΑ, όπως το insider.gr έχει αναφέρει από παλιά, θα αποτελέσει μια μεγάλη τόνωση σε μια περίοδο αποχωρήσεων και αποψίλωσης του ταμπλό. Υπό μία έννοια δηλαδή, το μοντέλο του IPO αφενός κρατάει «ζωντανή» την περαιτέρω αξιοποίηση του αεροδρομίου (σε σχέση με τον παλιό διαγωνισμό), αφετέρου εξυπηρετεί και την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και μάλιστα με μια «είσοδο» - μαμούθ.

Πάντως, σημειώστε μια ακόμα παράμετρο. Αν, θεωρητικά μιλώντας, στο ΤΑΙΠΕΔ και στα αρμόδια υπουργεία καταφέρουν να προχωρήσουν τις διαδικασίες βάσει ισολογισμού 2022 (μπορεί να βγει τέλη Φλεβάρη), τότε υπάρχει πρόσθετο χρονικό διάστημα – περιθώριο λίγο άνω των 120 – 130 ημερών μέσα στο οποίο πρέπει να γίνει η δημόσια εγγραφή σε σχέση με αυτά τα οικονομικά δεδομένα, δηλαδή να «βγει» το σενάριο για IPO στα τέλη Μαΐου με Ιούνιο. Αλλιώς, θα περιμένουμε επόμενο οικονομικό τρίμηνο.

Η Αττική Οδός, τα σχόλια των επενδυτών και τα χρονικά περιθώρια

Αν συγκράτησε σωστά η στήλη, τότε κατά τις 20 Ιανουαρίου οι 8 κοινοπραξίες που προχωρούν στον διαγωνισμό για τη νέα 25ετή σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού θα δώσουν στο ΤΑΙΠΕΔ τα σχόλιά τους επί των αρχικών κειμένων (που περιλαμβάνουν και τα διόδια των 2,5 ευρώ από Οκτώβριο 2024 και μετά). Και λογικά στο Ταμείο περιμένουν να δούνε την… ποιότητα και ποσότητα των σχολίων ώστε να εκκινήσει ο κύκλος προς την τελική σύμβαση. Αν πάμε για προσφορές στο τέλος 6μηνου 2023, θα φανεί προσεχώς. Μια φορά πάντως, μεγάλα περιθώρια για καθυστερήσεις ή αναβολές θεωρητικά δεν υπάρχουν.

Βλέπετε, αν υποθέσουμε ότι δίνονται προσφορές, βγει προτιμητέος πλειοδότης λίγους μήνες μετά, π.χ. τον Οκτώβριο 2023, θα χρειαστεί και εύλογο χρονικό διάστημα για να «περάσει» η σύμβαση από Ελεγκτικό Συνέδριο κ.λπ., να κλείσουν τα χρηματοδοτικά σχήματα και να προχωρήσουν άλλες απαραίτητες διεργασίες. Όλα αυτά θέλουν χοντρικά κάμποσους μήνες, αν όχι έναν χρόνο. Οπότε, φτάνουμε προς τη λήξη της υφιστάμενης σύμβασης. Βέβαια, πάντα υπάρχουν εναλλακτικές και λύσεις. Αλλά θεωρητικά, στο ΤΑΙΠΕΔ προτιμούν την ομαλή παράδοση της σύμβασης στον νέο παραχωρησιούχο. Για τυχόν αλλαγές σε χρονοδιαγράμματα, διαδικασίες ή κοινοπραξίες, θα δούμε προσεχώς.

Η επιδότηση της «ΝU AQUA» και η παλιά πηγή νερού «Καραντάνη»

Λίγο πριν την εκπνοή του 2022 οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων έδωσαν το «πράσινο φως» για την υπαγωγή στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης «NU AQUA A.E.» που αναφέρεται στην ίδρυση νέας μονάδας εμφιάλωσης νερού με απόκτηση του συνόλου των στοιχείων ενεργητικού μονάδας που έχει κλείσει», στη Δημοτική Ενότητα Αγίων Θεοδώρων (στο Λουτράκι Κορινθίας), συνολικού επιλέξιμου – ενισχυόμενου κόστους ίσου με 20,357 εκατ. ευρώ. Η επιχορήγηση ανέρχεται σε 7,83 εκατ. ευρώ. Επειδή μπορεί να μη θυμάστε την περίπτωση, πρόκειται για την εταιρεία που αναβιώνει το παλιό εμφιαλωτήριο νερού της PepsiCo στο Λουτράκι, που ήταν επί χρόνια κλειστό, παράγοντας το νερό Eonio Λουτράκι. Αν ακούσαμε σωστά τις πηγές μας, η πρώτη (προ ολίγων μηνών) φάση της επένδυσης αγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ, ενώ ακολουθούν και άλλες μερικών δεκάδων εκατ. ευρώ. Για τους παλιότερους, μάλλον σας λέει κάτι παραπάνω το ιστορικό όνομα (φυσικού μεταλλικού νερού) «ΚΑΡΑΝΤΑΝΗ», περί αυτού πρόκειται με νέα ονομασία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:53

Orilina Properties: Μπαίνει στο ΧΑ για να χρηματοδοτήσει τα projects στο Ελληνικό

08:51

Nova: Με θετικό πρόσημο έκλεισε το εννεάμηνο

08:44

Kαρολάιν Πόλοκ (IUCN): Από τι κινδυνεύει η βιοποικιλότητα στην Ελλάδα και στον κόσμο – Ο ρόλος του Κόκκινου Καταλόγου

08:21

Ενισχυμένο στα 65 εκατ. και έως τον Απρίλιο 2024 το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2» - Οι βασικές τροποποιήσεις

08:20

Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - H ατζέντα

08:15

Roadshows για να έρθουν ταλέντα από το εξωτερικό ξεκινούν το υπουργείο Εργασίας και η ΔΥΠΑ

08:13

Γάζα: Παράταση της ανακωχής για 7η ημέρα - Επιβεβαιώνουν Χαμάς και Κατάρ

08:06

Υδρογόνο: Σχέδιο για mega αγωγό από Ελλάδα μέχρι Γερμανία – Συνεργασία επτά χωρών

07:54

Προχωρά το κοινό project των ΤΕΜΕΣ, Intracom, Προκοπίου στην Ακτή Β’ Βούλας

07:50

Η συγκυρία βοηθάει για να μειωθεί δραστικά το χρέος, αλλά συμφέρει;

07:41

Τέλος επιτηδεύματος: Ποιοι θα το πληρώσουν ολόκληρο, για ποιους κουρεύεται και πόσο  

07:37

Eurobank: Επόμενο ψηφιακό βήμα στην αποταμίευση & επένδυση – Νέα δεδομένα φέρνει η συμφωνία με την Plum

07:20

Ο Χρυσοχοΐδης ζητάει υπευθυνότητα και δεν αστειεύεται - Η Ματίνα Παγώνη ζητάει διπλάσιους μισθούς για τους γιατρούς

07:15

HIV/AIDS: Αύξηση των διαγνώσεων στην Ελλάδα το 2023 – Έσπασε το πτωτικό σερί των τελευταίων ετών

07:10

Πέθανε στα 100 του χρόνια ο Χένρι Κίσιντζερ, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επί Νίξον

07:04

Και πάλι πρώτοι στην Ευρωζώνη – Έρχονται δυνατές συγκινήσεις – Οι «χαμένες» αλλαγές για τη διασπορά στο ΧΑ

23:55

Okta: Χάκερς έκλεψαν δεδομένα από όλους τους πελάτες της

23:44

Salesforce: Άλμα για τη μετοχή μετά τα μεγέθη τριμήνου

23:42

Τι ισχύει για την αναστολή συμβάσεων εργασίας σε πυρόπληκτες και πλημμυροπαθείς επιχειρήσεις

23:35

Wall Street: Μικρές απώλειες στην ημέρα, αλλά σε τροχιά για τον καλύτερο μήνα του έτους

23:22

Η Χαμάς απελευθέρωσε 14 ομήρους, δέκα Ισραηλινούς και τέσσερις Ταϊλανδούς

23:09

Αμερικανικό πολεμικό πλοίο κατέρριψε μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην Ερυθρά Θάλασσα

22:57

Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση και πορεία για τη δημόσια υγεία

22:48

Η Elliott αποκτά μερίδιο 1 δισ. δολ. στην Phillips 66

22:37

Νέα κέρδη άνω του 1% στο πετρέλαιο, με τα «βλέμματα» στραμμένα στην αυριανή συνεδρίαση του OPEC+

22:36

Rebrain Greece: Παρουσιάστηκε η πλατφόρμα που θα συνδέει προσφορά και ζήτηση εργαζομένων υψηλής ειδίκευσης

22:25

Τουρκία: Συνεδρίασε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας

22:09

Κιντλ: Η Γερμανία λαμβάνει πολύ σοβαρά την ελληνική θέση που τονίζει την ανάγκη τήρησης των δικαιωμάτων των μειονοτήτων

22:00

Beige Book: Επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ, δείχνουν τα στοιχεία της Fed

21:51

Νέα κέρδη δια «χειρός» Fed για τον χρυσό – Σταθερά πάνω από τα 2.000 δολάρια το πολύτιμο μέταλλο