BACKSTORY

Attica bank: Κάποιο λάκκο έχει η φάβα - Ρέστης, Gabay για το ιερό φιλέτο - Τι παίζει με τις μονάδες αποβλήτων στη Θεσσαλονίκη; - Το gala του Λονδίνου

12-12-2022 | 07:00
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Attica bank: Κάποιο λάκκο έχει η φάβα - Ρέστης, Gabay για το «ιερό» φιλέτο - Τι παίζει με τις μονάδες αποβλήτων στη Θεσσαλονίκη; - Το gala του Λονδίνου

Το gala του Λονδίνου

Ένα εξαιρετικά επιτυχημένο event ήταν αυτό του Σαββάτου στο ξενοδοχείο Lambert της Ένωσης Ελλήνων Τραπεζιτών Λονδίνου που οργάνωσε ο νέος πρόεδρός της κ. Γιώργος Κάτσικας από την UBS.

Πάνω από 450 άτομα παραβρέθηκαν στο gala.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας που εξέφρασε με όλους τους τρόπους την πεποίθησή του για την καλή πορεία της οικονομίας.

Επίσης στο περιθώριο έγιναν κουβεντούλες όπου ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε με όλους του τρόπους πως προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένουν οι ευάλωτοι.

Κατά τα λοιπά ας σημειωθεί πως η εκδήλωση άρεσε τόσο πολύ στον Υπουργό που έμεινε πολλές ώρες σε αυτήν σε αντίθεση με ότι συνηθίζει. Η αίθουσα ήταν κατάμεστη με μέσο όρο ηλικίας τα 30 έτη. Τόπο στα επιχειρηματικά τα νιάτα. Από θεσμικούς παράγοντες, από Ελλάδα μεριά, εμφανίστηκε και ο κ. Ξηρουχάκης του ΤΧΣ, όχι όμως ο κ. Γιάννης Στουρνάρας.

Ψηφιακή Πειραιώς

Στις Βρυξέλλες πάλι την Παρασκευή το βράδυ ο Χρήστος Μεγάλου επίσημος προσκεκλημένος του λόμπινγκ ΑΡΓΩ επαναλάμβανε το όραμά του για τον μετασχηματισμό της Πειραιώς σε ψηφιακή τράπεζα. Άλλωστε τα μη τραπεζικά assets τα έχει δώσει στο Blantyre…

Οι συναντήσεις της εβδομάδας

Την Τετάρτη οι τράπεζες θα συναντηθούν με τον Υπουργό για το θέμα των ευάλωτων.

Εν των μεταξύ όπως φαίνεται προκύπτουν και άλλα θέματα που θα κληθεί σύντομα να εξετάσει ο SSM. Ο κ. Ζανιάς προέβλεψε πως οι servicers θα επιστρέψουν στις τράπεζες 10 δισ. ευρώ δάνεια τα οποία έχουν εξυγιανθεί.

Πιστωτικές με το ζόρι

Μένω στο θέμα των τραπεζών που φαίνεται ότι επανήλθαν σε παλαιά κόλπα. Για παράδειγμα σου στέλνουν πιστωτική κάρτα την οποία δεν έχεις ποτέ ζητήσει να σου στείλουν γιατί απλά δεν έχεις κάνει αίτηση. Μαζί με την κάρτα περιλαμβάνονται και οδηγίες ενεργοποίησης και όποιος τσιμπήσει, τσίμπησε. Το ζήτημα είναι όμως ότι πρώτον δεν είναι όλοι εξοικειωμένοι με τη χρήση των πιστωτικών καρτών και δεύτερον η πρακτική αυτή δεν βρίσκεται στα όρια του θεμιτού. Υπάρχει άραγε κανένας έλεγχος για όλα αυτά;

Η… φάβα της Attica

Διάβασα με προσοχή την πρόσκληση για Γενική Συνέλευση της Attica Bank και ομολογώ ότι δύο πράγματα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Πρώτο το θέμα που ζητά το ΔΣ εξουσιοδότηση να εκδίδει τίτλους κτήσης μετοχών (warrants) δηλαδή να κάνει αύξηση κεφαλαίου υπό αίρεση και δεύτερον η δυνατότητα να εκδίδονται προνομιούχες μετοχές. Κάποιο λάκκο έχει η φάβα και αναμένω με ενδιαφέρον τα συνοδευτικά έγγραφα της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης που ακόμα δεν έχουν αναρτηθεί.

Το ραντεβού με Gabay για το φιλέτο

Μου λένε ότι έχει αρχίσει να υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την προκήρυξη της Εκκλησίας της Ελλάδος για τη μακροχρόνια μίσθωση των ακινήτων 17.300 τετραγωνικών μέτρων που βρίσκονται στη θέση φιλέτο, το Μεγάλο Καβούρι απέναντι από τον Αστέρα Βουλιαγμένης σε οικόπεδο 85 στρεμμάτων. Για παράδειγμα οι πληροφοριοδότες μου εντόπισαν τον Βίκτωρα Ρέστη να έχει πραγματοποιήσει διερευνητικές επαφές με το οικονομικό team του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου.

Σήμερα μαθαίνω ότι έχει προγραμματιστεί συνάντηση με έτερο επενδυτή, Ισραηλινό με Κυπριακό Διαβατήριο, τον κ. Yakir Gabay, ο οποίος κατέχει το 40,3% της γερμανικής εταιρείας ακινήτων Aroundtown SA, που εδρεύει στην Φρανκφούρτη και διαχειρίζεται εμπορικά ακίνητα στην Ευρώπη, ελέγχοντας μερίδιο 38% στην Grand City Properties, η οποία κατέχει 86.000 διαμερίσματα στη Γερμανία. Τώρα αν Ρέστης και Gabay παίζουν ξεχωριστά ή κινούνται από κοινού θα σας γελάσω.

Υποδομές: Σενάρια υπεργολαβιών από Κρήτη έως… Βόρεια Ελλάδα

Καλά-καλά δεν έχει ανακοινωθεί το αναμενόμενο deal στις μικρότερες τάξεις του κατασκευαστικού κλάδου και έχουν αρχίσει νέα σενάρια για τα έργα στα οποία μπορεί η καλή εταιρεία από το νησί να συμμετάσχει στο προσεχές μέλλον. Όχι να κατέβει σε διαγωνισμούς αλλά να πάρει μερίδια στη συνέχεια από το «νικητή». Και καλά, για το σενάριο που την θέλει να προσδοκά μερίδιο, δηλαδή υπεργολαβία, στον ΒΟΑΚ μπορούμε να το καταλάβουμε. Ωστόσο, κάποιες φημολογίες εμπλέκουν το γκρουπ με άλλα projects, στην… εντελώς άλλη άκρη της Ελλάδας, και μάλιστα όχι με δρόμους αλλά με… σιδηρόδρομους. Θα μου πείτε εσείς, και με το δίκιο σας, εδώ δεν έχουν ακόμα γίνει τα βασικά, για μελλοντικές δουλειές σας λέμε και μάλιστα υποθετικά; Και που να σας λέγαμε από ποιες εταιρείες μπορεί να έρθουν οι υπεργολαβίες, εκεί να δείτε συνειρμούς… Ειδικά με τη μία εξ αυτών υπάρχει και παρελθόν.

Η «τάση φυγής» στις αεροπορικές αρχές

Η στήλη δεν είναι ειδική για τα αεροπορικά θέματα, ωστόσο, προ ημερών άκουσε σε σχετική «πηγαδάκι» για τάσεις… φυγής από μια αρχή προς άλλη, ή μάλλον καλύτερα για τάση επιστροφής εργαζομένων και στελεχών στα παλιά τους λημέρια. Δηλαδή, φέρονται να επιθυμούν να φύγουν από την ανώτερη αρχή για να γυρίσουν στην παλιά τους θέση. Εάν ισχύει αυτό, έχει να κάνει άραγε με ρόλους; Με σχέσεις με ανωτέρους; Με άλλα πράγματα; Αυτοί ξέρουν καλύτερα.

Η Premia και τα οινοποιεία της Intrum

Προφανώς θα ενημερωθήκατε πρόσφατα για τα σχέδια της Intrum να προχωρήσει στην πώληση 40 μικρών οινοποιείων, που συνδέονται με προβληματικά δάνεια, περί τα 40 εκατ. ευρώ, είτε μεμονωμένα είτε σε «πακέτο». Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι η Premia, η οποία έχει «ανοίξει» και τις μπίζνες της στον χώρο αυτό μέσω και του deal με την Μπουτάρης, φέρεται να εξετάζει την απόκτηση κάποιων εκ των assets του «πακέτου» αυτού. Με την προϋπόθεση όμως να συνδυάζονται με το real estate γιατί η ΑΕΕΑΠ δεν πάει να κάνει δουλειές με το κρασί. Αν προκύψει κάποιο deal θα φανεί, όπως και το αν έχουν βάση τα σενάρια, τα οποία έχει μεταφέρει η στήλη, ότι η εισηγμένη ετοιμάζει και άλλες συμφωνίες σε logistics αλλά και στον τομέα φοιτητικών κατοικιών.

Τι «παίζει» με τις μονάδες αποβλήτων στη Θεσσαλονίκη;

Αλήθεια, τι γίνεται με αυτές τις μονάδες αποβλήτων που αναμένεται να κατασκευαστούν στη Θεσσαλονίκη; Προχωρούν οι διαδικασίες ή ξεχάστηκαν; Μια φορά, η στήλη εντόπισε το εξής: Η Οικονομική Υπηρεσία του Φο.Δ.Σ.Α. Κεντρικής Μακεδονίας, σε σχέση με την κατασκευή και λειτουργία των υποδομών του έργου «Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Υπολειμματικών Σύμμεικτων Αστικών Στερεών Αποβλήτων & Προδιαλεγμένων Οργανικών Αποβλήτων, Ανατολικού Τομέα Περιφέρειας ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ», υπολογίζει τα απαιτούμενα ποσά (πολυετής υποχρέωση) έως το 2038 σε άνω των 241,8 εκατ. ευρώ. Αυτό προκύπτει από σχετικό έγγραφο, εφόσον βέβαια το «διαβάζουμε» σωστά, γιατί μπορεί να σημαίνει κάτι άλλο.

Αν δεν κάνουμε λάθος, πρόκειται για 1 από τις 2 μονάδες, εν προκειμένω του Ανατολικού Τομέα, που προωθούνται, θεωρητικά, στη Θεσσαλονίκη, με τις παλιότερες πληροφορίες να κάνουν λόγο για έργο προϋπολογισμό περί τα 70 εκατ. ευρώ. Προχωρά άραγε κάτι ή είναι ένα απλό έγγραφο; Η άλλη μονάδα, του Δυτικού Τομέα, έχει ήδη δημοπρατηθεί (200 εκατ. ως ΣΔΙΤ) αλλά… ξεχαστεί κάπως στη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου (με τους ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, INTRAKAT, MORE - ΑΒΑΞ – THALIS, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - ΤΙΤΑΝ, ΗΛΕΚΤΩΡ - ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ), όπως και άλλοι διαγωνισμοί (στην Αττική, ΣΔΙΤ και Δημόσιοι). Αλλά μπορεί και να «τρέχουν» εξελίξεις και να μην το ξέρουμε.

Μίνι παράταση για το δικαστικό ΣΔΙΤ του ΤΑΙΠΕΔ

Μία μίνι χρονική παράταση έδωσε το ΤΑΙΠΕΔ για την ημερομηνία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος από όσους επενδυτές θελήσουν να δώσουν το παρών στο ΣΔΙΤ έργο «Ανέγερση και Λειτουργία του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Αθηνών», άνω των 200 εκατ. ευρώ. Η νέα ημερομηνία από 2 Ιανουαρίου μεταφέρθηκε για τις 12/01/2023. Όπως έχουμε ξαναπεί, συμβαίνουν αυτά στους διαγωνισμούς. Εδώ μιλάμε για την πρώτη φάση της διαδικασίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:21

Austriacard: Στο 71,52% το ποσοστό του Ν. Λύκου

19:18

Η Τουρκία διακόπτει τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ

19:12

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές - Στο επίκεντρο Novo Nordisk και Shell

18:59

Gazprom: Πρώτη ετήσια ζημία πάνω από 20 χρόνια - «Τρύπα» σχεδόν 7 δισ. δολ.

18:45

Οι πιο... δουλευταράδες στην Ευρώπη οι Έλληνες: Το 11,6% εργάζεται πάνω από 49 ώρες την εβδομάδα

18:32

Πώς θα λειτουργήσουν τα ΜΜΜ κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα

18:23

Mytilineos: Στις 4 Ιουνίου η Γενική Συνέλευση - Τα θέματα

18:11

Ο Ερντογάν καταγγέλλει την καταστολή των φιλοπαλαιστινιακών κινητοποιήσεων στις ΗΠΑ

18:04

ΗΠΑ: Η αστυνομία διέλυσε τον καταυλισμό φοιτητών υπέρ των Παλαιστινίων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια

17:54

Lamda Development για Ελληνικό: Νέα SPV με Xeris Ventures για την Little Athens

17:43

Διαμαρτύρονται οι φαρμακοποιοί για την μη ένταξή τους στα επαγγέλματα με μειωμένη προμήθεια στις συναλλαγές με κάρτα

17:33

Επίσκεψη του Στ. Κασσελάκη στη Βαρβάκειο

17:24

Σε τροχιά υλοποίησης το έργο για το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Μακρύ Γιαλού

17:22

Νηνεμία στο Χρηματιστήριο - Stock picking με την ΕΤΕ σε θέση οδηγού

17:09

Alpha Trust Ανδρομέδα: Τελικό μέρισμα 0,315 ευρώ ανά μετοχή

16:59

Wall Street: Θετικά πρόσημα στον απόηχο της Fed

16:51

Συνάντηση Πιτσιλή – Κόλλια για την πορεία των φορολογικών δηλώσεων

16:44

Μαρινάκης: Αποφάσεις εκδίδουν οι δικαστές, όχι κυβερνήσεις και κόμματα

16:35

ΕΟΔΥ: Ένας θάνατος από COVID - 9 διασωληνωμένοι

16:34

Υπ. Υγείας: Σε εφαρμογή τα ηλεκτρονικά ραντεβού για αιματολογικές εξετάσεις στις δημόσιες δομές ΠΦΥ

16:29

Τριαντόπουλος: Επέκταση της προσωρινής στέγασης για ένα έτος στη Θεσσαλία

16:11

Έφεση κατά της αποφυλάκισης του Ν. Μιχαλολιάκου από τον εισαγγελέα Εφετών Λαμίας

16:10

Μακρόν: Αν η Ρωσία νικήσει στην Ουκρανία δεν θα έχουμε πλέον ασφάλεια στην Ευρώπη

16:09

ΗΠΑ: Το εμπορικό έλλειμμα παρέμεινε σε υψηλό ενός έτους

16:00

Τράπεζες: Η αλλαγή σελίδας, τα ισχυρά αποτελέσματα και οι επόμενες κινήσεις

15:53

Πατέλης: Η πραγματικά χαμένη 4ετία ήταν το 2015-2019

15:47

Άνοιξε χθες η πλατφόρμα «mybusinesssupport» για ενίσχυση επιχειρήσεων σε πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και του Έβρου

15:45

Πάουελ της Fed: Δεν βλέπω ούτε το stag ούτε το flation

15:30

ΟΛΘ: Παραιτήθηκε από το δ.σ. η κ. Ειρήνη Χάδιαρη

15:28

Κασσελάκης: Ο Κ. Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός που επί των ημερών του αποφυλακίζεται ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής