BACKSTORY

Δύσκολα για την Αττικής - Αιχμές Εξάρχου για Κούτρα - Τα μυστήρια του Πόρτο Καρράς - Η μάχη για το Vouliagmenis Mall Complex

15-11-2022 | 07:08
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δύσκολα για την Αττικής - Αιχμές Εξάρχου για Κούτρα - Τα μυστήρια του Πόρτο Καρράς - Η μάχη για το Vouliagmenis Mall Complex

Τα MREL είναι εδώ

Και για να τα πούμε όλα, πριν ο κόκκορας λαλήσει το Βackstory επιβεβαιώθηκε σε ό,τι αφορά την Εθνική.

Σήμερα ανοίγει το βιβλίο των προσφορών χθες οι παρουσιάσεις και μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται η ολοκλήρωση του κύκλου και με ένα ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς.

Tα ψώνια της Black Friday

Στον ρυθμό του Black Friday κινούνται και θα κινηθούν όλη την εβδομάδα οι μεγάλες αλυσίδες που προσδοκούν να πουλήσουν τώρα διότι οι καιροί είναι δύσκολοι και ο πληθωρισμός απ' ό,τι λένε απειλεί σοβαρά τα Χριστούγεννα και τον Άη Βασίλη.

H ΔΕΗ, τα ΑΜΕΑ, η λιανική και οι τράπεζες

Η ΔΕΗ ξεκίνησε την υποστήριξη των ΑΜΕΑ. Με μια διαφήμιση πραγματικά αριστουργηματική, αλλά και με τον τρόπο που διαχειρίζεται τις ανάγκες των ΑΜΕΑ στο site της κάνει τη διαφορά.

Ήρθε η ώρα πάντως να μπουν στο παιχνίδι και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις και κυρίως η λιανική.

Παραδείγματος χάρη, ξέρετε πώς ψωνίζουν στα super market του εξωτερικού οι τυφλοί; Με σκυλιά συνοδείας που προσφέρουν οι ίδιες οι αλυσίδες και είναι σχετικώς εκπαιδευμένα. Επομένως, στη λογική βοήθειας των ΑΜΕΑ πρέπει να μπουν οι επιχειρήσεις λιανικής αλλά και οι τράπεζες που μόνον χωροταξικά και αυτό όχι παντού, έχουν φροντίσει το θέμα.

En français

Ο Ρομπέρ Γκαουσί ο νέος ισχυρός άνδρα της Εθνικής Ασφαλιστικής που θα αναλάβει την καινούρια χρονιά την εταιρία μιλάει εξαιρετικά ελληνικά και είναι Ελληνογάλλος.

Όλοι όσοι τον είδαν πάντως στις λίγες φορές που εμφανίστηκε στην επιχείρηση, καταγράψαν πως πρόκειται για έναν ιδιαίτερα ευφυή και χαρισματικό άνθρωπο.

Καυτά ερωτήματα για Αττικής

Στην Αττικής δεν ξέρω πως θα εξελιχθούν τα πράγματα αλλά θέλω απλά να θέσω δύο ερωτήματα:

  1. Πόσοι ορκωτοί ελεγκτές χρειάζονται και πόσες πατέντες από τον Κεντρικό για να εγκριθεί ένα ενημερωτικό που δεν έχει τις προϋποθέσεις έγκρισης;
  2. Πόσες φορές πρέπει κάποιος να παραβιάσει τη χρηματιστηριακή νομοθεσία για να κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες;

Απαντήσεις προσεχώς.

Απλά εξαφανίστηκαν;

Δεν ξέρω αν διαβάσατε την ανακοίνωση της Τεχνικής Ολυμπιακής για το περίφημο τίμημα του Πόρτο Καρράς που έχει εξαγοραστεί από τον όμιλο Ιβάν Σαββίδη; Εγώ τη διάβασα προσεκτικά και αυτό που μου προκάλεσε εντύπωση είναι ότι από την Τεχνική Ολυμπιακή τους ψάχνουν και δεν τους βρίσκουν και αναγκάστηκαν να προσφύγουν από μόνοι τους στο Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (ICC) για να οριστεί τρίτος πραγματογνώμονας αφού δεν έβγαλαν άκρη οι προηγούμενοι. Μένω όμως στο ότι δεν τους βρίσκουν και ότι τα λεφτά είναι σε ενδιάμεσο λογαριασμό. Μπορεί άραγε να κινηθεί ο ενδιάμεσος λογαριασμός; Συμβαίνει κάτι άλλο και έγιναν άφαντοι από τον όμιλο Σαββίδη;

Εξάρχου (Intrakat): «Βολές» κατά Δ. Κούτρα για αναβολή Γ.Σ. και παλιές ζημίες

Ο Δ. Κούτρας δεν παρέστη στη χτεσινή έκτακτη Γ.Σ. της Intrakat με βασικό θέμα τη λήψη απόφασης για ΑΜΚ ύψους 100 εκατ. ευρώ, ωστόσο, δια εκπροσώπου του φρόντισε να… «κλέψει την παράσταση», αν και μάλλον όχι με θετικό τρόπο για τη διαδικασία. Η αναβολή της για την 1η Δεκεμβρίου μετά την υποβολή αιτήματος του μετόχου Adamas, συμφερόντων Δ. Κούτρα, σίγουρα δεν ενθουσίασε τη διοίκηση της εισηγμένης. Εξού και οι σαφείς αιχμές και η κριτική από τον CEO της εισηγμένης, Αλ. Εξάρχου κατά του γνωστού στελέχους του κατασκευαστικού κλάδου αλλά και της Intrakat τα τελευταία χρόνια. Στο περιθώριο της χτεσινής Γ.Σ., ο κ. Εξάρχου επί της ουσίας «κάλεσε» τον κ. Κούτρα να αναλογιστεί τις συνέπειες μιας τέτοιας στάσης και επιλογής. Κατά τη διοίκηση της Intrakat η εξέλιξη αυτή δεν θα ανατρέψει βέβαια τα σχέδια ενίσχυσης και τους αναπτυξιακούς στόχους, ωστόσο, δεν παύει να αποτελεί μια καθυστέρηση, έστω και μερικών εβδομάδων.

Μάλιστα, ο κ. Εξάρχου τόνισε ότι δεν γνώριζε για τις προθέσεις αυτές. «Θεωρητικά ήταν μια πιθανότητα, ήλπιζα να μη γίνει κάτι τέτοιο αλλά ως μέλος του ΔΣ έχει την ευθύνη των πράξεών του. Ξέρει τις συνέπειες μιας αναβολής. Αυτή είναι η διαφορά μας με άλλους. Θέλουμε να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος και τον τρόπο λειτουργίας του κατασκευαστικού τομέα, ο οποίος πρέπει να είναι σωστά κεφαλαιοποιημένος χρηματοοικονομικά. Έχουμε τη στήριξη των μετόχων μας, όπως έχει φανεί και από τις δηλώσεις περί πρόθεσης κάλυψης των ποσοστών τους στην ΑΜΚ, η οποία θα γίνει κανονικά για να αποκτήσει η εταιρεία ισχυρή θέση σε Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς για αυτό απαιτούνται κεφάλαια. Ο κ. Κούτρας έπρεπε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να υπολογίσει τις συνέπειες. Εμείς θα προχωρήσουμε, απλά θα καθυστερήσει μερικές ημέρες το αναπτυξιακό πρόγραμμα», είπε σε γενικές γραμμές ο κ. Εξάρχου. Που άφησε «ανοιχτή» την τύχη του μεριδίου Κούτρα (8,1%) τονίζοντας ότι το ζήτημα είναι μετοχικό και θα εξεταστεί, αν χρειαστεί, προσεχώς.

«Δεν γνώριζε άραγε ο κ. Κούτρας ότι χάθηκαν 20 εκατ. ευρώ;» αναρωτήθηκε, επίσης, ο CEO του γκρουπ, αφήνοντας αιχμές για προβλήματα στη Ρουμανία αλλά και για το οδικό έργο στην Κύπρο που εξαρχής έδειχνε να «μπαίνει μέσα» αλλά η Intrakat θα το εκτελέσει κανονικά.

ΑΒΑΞ – Rizzani και Intarkat – Bouygues για το «Vouliagmenis Mall Complex»

Όπως φαίνεται, μάλλον έχουμε ήδη δύο πιθανές (εκτός απροόπτου) κοινοπραξίες που θα συμμετέχουν στον διαγωνισμό για την ανάπτυξη της επένδυσης (350 εκατ. ευρώ τουλάχιστον) του εμπορικού hub «Vouliagmenis Mall Complex» (με μοντέλο Early Contractor Involvement που θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες πριν από την κατασκευή), της Lamda στο Ελληνικό. Όσοι διαβάζετε τη στήλη, προφανώς και καταλάβατε, απ’ όσα ανέφερε μόλις προ ημερών, ότι η μία κοινοπραξία εκτιμάται ότι είναι των ΑΒΑΞ και Rizzani, των Ιταλών εταίρων του εγχώριου ομίλου, με τον οποίο συνεργάστηκε και για τον Riviera Tower.

Οι πληροφορίες της στήλης έλεγαν ότι και η Intrakat ίσως επαναλάβει την πετυχημένη συνεργασία με τη γαλλική Bouygues (έχουν αναλάβει τον Πύργο Κατοικιών), κάτι που επιβεβαίωσε χτες η διοίκησή της. Παρεμπιπτόντως, ίσως σύντομα η κοινοπραξία αναλάβει επίσημα και την κατασκευή του Πύργου. Για την ιστορία, τα άλλα δύο σχήματα ήταν οι Besix - Archirodon και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - ACC. Ωστόσο, μένει να δούμε, επειδή είχαμε και κάποιες απουσίες τουλάχιστον εμφανώς (π.χ. ΑΚΤΩΡ), πώς θα «χτιστούν» τα υπόλοιπα γκρουπ αλλά και ποιοι θα κατέβουν στον διαγωνισμό.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:21

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ανακοίνωσε βοήθεια 1 δισ. ευρώ για το Λίβανο

12:14

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Αποδεκτές οι προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας

12:11

Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό και ΥΠΕΞ Μ. Μούσταφα

12:03

Σε κρίσιμη κατάσταση ο 5χρονος που τραυματίστηκε σε τροχαίο στην Πειραιώς

12:00

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Συμβουλές προς τους καρδιοπαθείς ενόψει του Πάσχα

11:56

Αύξηση 50% στις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών τον Απρίλιο του 2024

11:51

Διασύνδεση POS με ταμειακές: Καλύφθηκε ο στόχος του ΥΠΕΘΟ - Πάνω από 250.000 διασυνδέσεις

11:42

Μιχαηλίδου: Κατασκήνωση για περισσότερα από 100.000 παιδιά μέσω ΔΥΠΑ και ΕΦΚΑ

11:33

Ξεπούλησαν τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης φέτος, λέει η προμηθεύτρια της Nvidia

11:31

Αποφυλακίζεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος - Αρνητικός ο εισαγγελέας

11:27

Μαρινάκης: O κ. Kασσελάκης ψεύδεται συνειδητά και κατ’ επανάληψη

11:21

Grid Telecom-Quadrivium: Ανάπτυξη νέου καλωδιακού σταθμού προσαιγιάλωσης ανοικτής πρόσβασης στην Κρήτη

11:14

Συνελήφθη ακόμα ένα άτομο για την δολοφονία Λυγγερίδη

11:11

Σκρέκας: Αποδίδουν τα μέτρα - Μηδενικές ανατιμήσεις Μάρτιο και Απρίλιο

11:07

Μικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Ράλι 2% στο Χονγκ Κονγκ

11:06

Τρ. Πειραιώς: Στην EBRD το 30% του Project Delta

11:03

ΔΥΠΑ: Πάνω από 8.500 άτομα έκαναν διακοπές τον Απρίλιο με voucher κοινωνικού τουρισμού

10:53

Κασσελάκης: Αυτή η δικαιοσύνη της ατιμωρησίας πρέπει να αλλάξει

10:50

Πρεμιέρα με το δεξί για το Χρηματιστήριο - Σηματωρός η Εθνική

10:47

Παπαθανάσης: Ένταξη της ενεργειακής αναβάθμισης του Νοσοκομείου Φλώρινας στο Πρόγραμμα Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση

10:44

ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη 2% για την ελληνική οικονομία φέτος – Οι βασικές προκλήσεις

10:32

e-Lenovo.gr -The New Lenovo Experience: Μια νέα εμπειρία τεχνολογίας άνοιξε τις πύλες της στη Θεσσαλονίκη

10:29

Bloomberg: Κοντά σε ιστορική συμφωνία ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία που θα αναδιαμορφώσει τη Μέση Ανατολή

10:26

Εμφανίστηκε μαύρος κύκνος στον Έβρο

10:17

Στην Υπουργική Σύνοδο του ΟΟΣΑ στο Παρίσι συμμετέχει ο Κ. Χατζηδάκης

10:12

«Πλώρη» για υπέρβαση των φετινών στόχων βάζει η Εθνική Τράπεζα

10:11

ΙΣΑ: Ζητά ανάκληση προστίμων σε γιατρούς που πρότειναν φαρμακευτικό σκεύασμα

10:06

Alpha Bank: Η ενίσχυση του πρωτογενούς πλεονάσματος και η δυναμική συρρίκνωσης του δημόσιου χρέους

10:01

ΗΠΑ: Συνεχίζεται η αναταραχή στα πανεπιστήμια - Επεισόδια και συλλήψεις

09:53

ΔΥΠΑ: Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις για 20 διαδικτυακά εργαστήρια συμβουλευτικής με νέες θεματικές ενότητες