BACKSTORY

Η επόμενη μέρα για Αλεξανδρούπολη - ΧΑ: Mεγάλες… δόξες - Εθνική: Κατά δήλωση «καλύτερη τράπεζα»

11-11-2022 | 07:04
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η επόμενη μέρα για Αλεξανδρούπολη - ΧΑ: Mεγάλες… δόξες - Εθνική: Κατά δήλωση «καλύτερη τράπεζα»

ΤΑΙΠΕΔ: Η «επόμενη μέρα» για λιμένα Αλεξανδρούπολης και η Αρχή Σχεδιασμού

Τώρα που και επισήμως ματαιώθηκε ο διαγωνισμός για την πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, μια και χτες το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ επιβεβαίωσε όσα κυκλοφορούσαν στην αγορά και είχε αναδείξει το insider.gr, είναι λογικό στην κυβέρνηση και στο Δημόσιο να αναζητήσουν το μοντέλο αξιοποίησης του asset που έχει αποκτήσει σημαντικό γεωπολιτικό «εκτόπισμα». Πολλά γράφονται και ακούγονται, αλλά το σκηνικό θα ξεκαθαρίσει προσεχώς. Μια φορά πάντως, ο σχεδιασμός δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει και την αναβάθμιση των υποδομών του, τον εκσυγχρονισμό αλλά και την επέκτασή τους ώστε να εξυπηρετούνται διάφορες επιχειρησιακές δράσεις (παλιές και νέες), από τις εμπορικές – λιμενικές (π.χ. να φιλοξενούνται και μεγαλύτερα σε μέγεθος πλοία) έως τις στρατιωτικές (π.χ. και ΝΑΤΟϊκές).

Πάντως, μην σας κάνει έκπληξη αν το ΤΑΙΠΕΔ μαζί με το δημόσιο έχει αυξημένο ρόλο στην «επόμενη μέρα» ανεξάρτητα αν ο διαγωνισμός έληξε άδοξα με κεντρική πολιτική εντολή. Άλλωστε, όπως έχουμε αναφέρει, το Ταμείο ενεργεί ως Αρχή Σχεδιασμού Λιμένων έχοντας υπό την «ομπρέλα» του μεγάλα ή και μικρότερα λιμάνια. Και αν λάβει την κυβερνητική εντολή, μπορεί να ασχοληθεί και με άλλα. Σημειώστε επίσης ότι στο «κάδρο» θα μπούνε και άλλα assets, όπως το κεντρικό λιμάνι της Καβάλας (όχι το «Φίλιππος Β» που πέρασε ως υπο-παραχώρηση σε κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) αλλά και άλλα assets νοτιότερα. Και μια και πιάσαμε τις λιμενικές επενδύσεις, να ας πούμε ότι για μια συγγενική, την αξιοποίηση Μαρίνων, εν προκειμένω της Πύλου, η παράταση που δόθηκε σχετίζεται με αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον, και μάλιστα διεθνές. Λέτε να είναι από… απέναντι;

Μεγάλες οι δόξες του ΧΑ

Μου αρέσει που το Χρηματιστήριο διαφημίζει το Greek Investment Conference που θα γίνει στο Λονδίνο 28 και 29 του μήνα. Λες και θα το παρακολουθήσει κανένας, μιας και αποφάσισαν ότι θα γίνει εν κρυπτώ μπας και ακούσουν οι κακοί δημοσιογράφοι τι θα πουν Μητσοτάκης και Πατέλης στους επενδυτές. Πέραν τούτου πάει το ετήσιο road show που γινόταν επί δεκαετίες. Μας τελείωσε. Και γενικώς η αλήθεια είναι ότι ο κ. Γιάννος Κοντόπουλος δεν έχει επιβεβαιώσει τις προσδοκίες. Στο ΧΑ ούτε λεφτά είδαμε αλλά ούτε και εισαγωγές εδώ και ένα χρόνο. Θα μου πείτε υπήρξε αύξηση, στις αμοιβές του όλου του Δ.Σ. του ΧΑ. Μιλάμε για τεράστια πρόοδο στο ξόδεμα των χρημάτων της γκανιότας η οποία όμως έχει ξεμείνει από παίκτες.

Δόξες #2

Μιας και μιλάμε για Χρηματιστήριο ειλικρινά με έχει μπερδέψει ο Πολάκης με την υπόθεση Καρποδίνη. Μπορεί πραγματικά να είναι διοικητής πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και ταυτόχρονα να μετέχει σε Δ.Σ. ιδιωτικής εταιρίας; Γιατί το Δ.Σ. θεωρείται ιδιωτικό άσχετα αν και στην πραγματικότητα τραπεζοκρατικοδίαιτο. Υπάρχει ζήτημα με την εταιρική διακυβέρνηση του ΧΑ η οποία έχει ελεγχθεί υποτίθεται εξονυχιστικά; Για την ιστορία πάντως η Θεανώ Καρποδίνη δεν είναι νέα στο χώρο του Χρηματιστηρίου. Ήταν αν θυμάμαι καλά το 1999, στέλεχος του τμήματος εισαγωγής εταιριών, τότε που βέβαια υπήρχε έως και ουρά για το ποιος θα πρωτομπει όπως όπως.. Όχι όπως τώρα…μπαίνανε εταιρίες από τις

Λουλούδια ο κήπος επλημμύρισε…

Τα λουλούδια στην κυρία από μένα... Αυτό μου ήρθε ως έμπνευση από αναφορές του κου Βλαστού σε συνέδριο για το έργο της ΕΤΑΔ σε ότι αφορά τα ανθοπωλεία της Βουλής. Σημαντικό έργο δε λέω... ιστορικό και κατά τούτου εμβληματικό. Το να το διαλέγεις όμως μέσα από ένα χαρτοφυλάκιο 72.000 τίτλων... κάπως περίεργα το άκουσα!

Η Alpha καλλιτεχνική πλευρά

Ο πλουραλισμός της Alpha Bank συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Μένω στο γεγονός πως μέσα στα ενδιαφέροντα τις τράπεζας είναι και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Περισσότερα προσεχώς...

Μέρισμα: Αναμείνατε στο ακουστικό σας

Εγώ περίμενα πως το μέρισμα της Eurobank θα ήταν κλειδωμένο. Ομως τελικώς δεν ήταν έτσι... Θα γνωρίζουμε στις αρχές του έτους είπε ο κ. Καραβίας. Εξακολουθώ να πιστεύω πως με τέτοια αποτελέσματα δεν μπορούν να μην αφήσουν μια τράπεζα να μοιράσει μέρισμα στους μετόχους. Αν θέλουν να υπάρχουν και αύριο μέτοχοι στις τράπεζες.

Η ΑΒΑΞ πουλάει το μερίδιο στη Γέφυρα Ρίο - Αντίρριο για 60 εκατ. ευρώ

Έχετε διαβάσει από τη στήλη ότι αναμένονται πωλήσεις σε περιουσιακά στοιχεία στον τομέα παραχωρήσεων. Επανερχόμαστε για να σας πούμε ότι η ΑΒΑΞ αναμένεται εντός εβδομάδων να ρευστοποιήσει τη συμμετοχή της στη Γέφυρα Ρίο - Αντίρριο, κοντά στο 20,5% στους άλλους μετόχους, δηλαδή Vinci και ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Η αποτίμηση υπολογίζεται κοντά στα 60 εκατ. ευρώ, εφόσον ισχύει η πληροφόρηση που έχει η στήλη. Το project έχει πλέον ωριμάσει, ενώ η ΑΒΑΞ θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια για άλλες business και παραχωρήσεις.

H «καλύτερη τράπεζα»

Τα βασικά μας επιτεύγματα σε όλη την Τράπεζα το 2022 στηρίζουν τον μετασχηματισμό της επιχείρησης και του τρόπου λειτουργίας μας αναφέρει το πρόγραμμα μετασχηματισμού της Εθνικής. Και μέσα εκεί- που πάντα ανακαλύπτω κάτι το τρομερό - βρήκα ενότητα που τιτλοφορείται ως η «Καλύτερη Τράπεζα για τους πελάτες μας». Tι να πω βρε παιδί μου... Ποιος τους τα λέει αυτά; Oι πελάτες; Πολύ θα ήθελα να δω μια σχετική έρευνα.... Εμένα πάντως τόσα χρόνια κανείς δεν με ρώτησε. Αν με ρώταγε θα 'χα να πω... Και εγώ και άλλοι

Ο Αίολος και τα πάρκα του

Τώρα, άδικο είχε ο Περιστέρης σε αυτά που είπε χθες για το διωγμό που υφίστανται τα αιολικά πάρκα και για την αταραξία του ελληνικού κράτους επί χρόνια για τα υπεράκτια αιολικά; Να το πάω και παραπέρα; Εδώ κάποιοι χρόνια έβαζαν φρένα για να πάρουν το κατιτίς τους και κανένας δεν τους μάζεψε να τους πάει εκεί που πρέπει. Μια ενοχλούνταν τα πουλιά, μια τα ζώα, μια το φυσικό περιβάλλον. Φτάσαμε στο σημείο επιχειρηματίες να βάζουν ανθρώπους να κάνουν προσφυγές εναντίον για να υπάρχει δικαστική απόφαση ώστε να μην βρεθούν μετά τίποτα οικολόγοι να μπλοκάρουν τις επενδύσεις. Αυτή είναι η κατάντια του ελληνικού κράτους.

Η Lamda, το Ελληνικό και οι συνεργασίες εγχώριων και ξένων ομίλων

Όπως έχετε διαβάσει από το insider.gr, ο διαγωνισμός της Lamda Development για την ανάπτυξη του «Vouliagmenis MallComplex» στο Ελληνικό (συνολική επένδυση άνω των 350 εκατ. ευρώ) θα γίνει στα μέσα Δεκεμβρίου, εκτός αν αλλάξει πάλι το χρονοδιάγραμμα, και με μοντέλο Early Contractor Involvement (κοινοπραξία θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες πριν από την κατασκευή), όπως με τον «RivieraTower». Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι η Lamda φέρεται να έχει αποφασίσει ότι σε κάποιους εμβληματικούς διαγωνισμούς προκρίνει μοντέλο συνεργασιών ανάμεσα σε εγχώρια και ξένα σχήματα, όπως λένε οι ίδιοι οι κατασκευαστές. Και το ίδιο εμφανίζεται να επιθυμεί και για το εμπορικό hub (επίσης με κτήρια γραφείων κ.α.) προς το βόρειο τμήμα της έκτασης.

Δεν ξέρουμε αν οι κατασκευαστικές εταιρείες το προτιμούν, το θέμα όμως είναι τι θέλει ο επενδυτής. Εμείς θυμίζουμε ότι στην προηγούμενη αντίστοιχη διαδικασία με τον Πύργο Κατοικιών είχαν εμφανιστεί σχήματα όπως οι Intrakat - Bouygues (που τελικά μάλλον έχει αυξημένες πιθανότητας να κατασκευάσει και τον Πύργο), οι ΑΒΑΞ - Rizzani, Besix - Archirodon, το γκρουπ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - ACC. Θα επανέλθουν οι εγχώριες εταιρείες; Θα μπει κανονικά σε σχήμα η ΑΚΤΩΡ; Θα έχουμε ίδια σχήματα; Όλα αυτά θα φανούν προσεχώς. Πάντως, ήδη ένα σχήμα μάλλον πρέπει να θεωρείται «κλεισμένο» καθώς οι «γείτονές» μας ανέπτυξαν καλές σχέσεις με την εγχώρια κατασκευαστική. Perfetto!

Οι «έξυπνες πόλεις», η Αθήνα και οι περιφερειακοί Δήμοι

Από σχετικά θέματα του insider.gr έχετε διαβάσει τόσο για το project που θα κάνει τις ελληνικές πόλεις «έξυπνες», ίσως και άνω των 230 εκατ. ευρώ συνολικά (ανάπτυξη και χρήση νέων τεχνολογικών μέσων που θα βελτιώσουν τη διαχείριση και λειτουργικότητα του αστικού περιβάλλοντος σε άνω των 300 δήμων), όσο και για την πρόθεση του μεγαλύτερου Δήμου της χώρας, των Αθηναίων, να αναβαθμιστεί ψηφιακά (πρόγραμμα σχεδόν 19 εκατ.), αντλώντας κεφάλαια και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σημειώστε λοιπόν, ότι αν και δεν έχουμε δει πολλές τέτοιες ενέργειες, μόλις προ ημερών το ΥΠΟΙΚ έδωσε το «οκ» για να ενταχθούν σε τέτοιο πρόγραμμα «smart cities» η Ρόδος (ύψους 3,267 εκατ. ευρώ), ο δήμος Τρικκαίων (Τρίκαλα, ύψους 6,93 εκατ. ευρώ) ή ο δήμος Χαλκιδέων (με 2,97 εκατ. ευρώ). Πρόκειται για επενδύσεις σε υποδομές και συστήματα SSC για ένα βιώσιμο & πράσινο αστικό μέλλον. Για να δούμε ποιοι άλλοι θα ακολουθήσουν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:34

Πρόστιμο 278.648 ευρώ σε επιχείρηση μεγάλων/λευκών οικιακών ηλεκτρικών συσκευών

19:18

Eκδήλωση για την ελληνική οικονομία στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου

19:10

Ερντογάν για επίσκεψη στην Αθήνα: Στόχος η ενδυνάμωση των σχέσεων με τους γείτονές μας

19:08

Οι «ρήτρες» για να πάμε καλά (στην οικονομία) και μετά το 2026

19:03

Reuters: Η Ιταλία ετοιμάζει βέτο στην αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας

18:55

Alpha Bank: Πώληση κλασματικών δικαιωμάτων της Galaxy Cosmos Mezz

18:48

Η Star Alliance κορυφαία αεροπορική συμμαχία στα World Travel Awards 2023

18:45

Εθνική Τράπεζα: Δωρεάν διάθεση 2,3 εκατ. μετοχών σε 137 στελέχη

18:40

Στόχος της McDonald's τα 50.000 εστιατόρια έως το 2027 - Ανοίγει 2.000 νέα φέτος

18:26

Time: Η Τέιλορ Σουίφτ πρόσωπο της χρονιάς

18:15

Στην ολομέλεια το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της Πολιτικής Προστασίας - Οι θέσεις των κομμάτων

18:10

ΝΔ: Νέος διευθυντής του γραφείου Τύπου ο Χάρης Χατζηχαραλάμπους

18:04

Βρετανία: Δημόσια έρευνα για την πανδημία - Το «συγγνώμη» του Μπόρις Τζόνσον

17:57

Β. Σπανάκης: Πλέον, οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι δεν θα έχουν παρακράτηση από τη σύνταξή τους

17:53

Την Πέμπτη στις 12:15 η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

17:34

Απεργούν και την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου οι οδηγοί ταξί

17:31

Υπ. Παιδείας: Ανακοινώθηκαν οι Συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για το 2024

17:30

Χρηματιστήριο: Κατάφερε να βρει το θετικό πρόσημο - Rotation με αιχμή τα mid caps

17:27

«Χείρα βοηθείας» από την ΕΕ για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις – Ο ρόλος του CTEO της Κομισιόν

17:26

Η Lavipharm κήρυξε την έναρξη συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών

17:21

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του NED Club

17:15

Τροποποιήσεις στα σχήματα της στεγαστικής συνδρομής και της προσωρινής στέγασης για τις πλημμύρες του 2023

17:14

Υπογραφή σύμβασης αποκατάστασης και συντήρησης του κτιρίου του ΣτΕ στο Αρσάκειο Μέγαρο

17:05

Η Lamborghini καθιερώνει την τετραήμερη εργασία για όσους δουλεύουν στην παραγωγή

17:04

BlackRock: Το 2024 θα είναι μία δυνατή χρονιά για τους stockpickers

16:58

Υπογράφηκε η σύμβαση για 80 εργατικές κατοικίες στα Γρεβενά

16:55

Αντιδρά η Wall Street μετά το «κόκκινο 2x2»

16:49

Κάζιμιρ: Επιστημονική φαντασία η μείωση των επιτοκίων το α' τρίμηνο του 2024

16:29

ΕΚΤ: Τράπεζες της ευρωζώνης δανείζουν εταιρείες που κάνουν greenwash

16:29

Αναστασάτος (Επικεφαλής Οικονομολόγος Eurobank) για ΑΕΠ γ' τριμήνου: Θα συνεχιστεί η τάση επιβράδυνσης