Lamda–Ελληνικό: «Βγαίνει» ο διαγωνισμός για το Μητροπολιτικό Πάρκο-Στις 16/12 οι προσφορές για το Vouliagmenis Mall Complex

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Lamda–Ελληνικό: «Βγαίνει» ο διαγωνισμός για το Μητροπολιτικό Πάρκο-Στις 16/12 οι προσφορές για το Vouliagmenis Mall Complex
Για τις 19 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί δημοπρασία για την πρώτη φάση του «Metropolitan Park». Στα 250 εκατ. ευρώ είχε εκτιμηθεί το συνολικό ύψος. Στα μέσα του επόμενου μήνα οι προσφορές για το μεγάλο εμπορικό hub των 350 εκατ.

Μέσα στον επόμενο μήνα, πριν τις γιορτές, αναμένεται να πραγματοποιηθεί ένας ακόμα σημαντικός διαγωνισμός στο μέτωπο της μεγάλης ανάπτυξης της Lamda Development στο Ελληνικό. Μάλιστα, θα αφορά σε ένα εμβληματικό και... περιβαλλοντικό project που θα έχει στο επίκεντρό του την αρχή της βιωσιμότητας. Ειδικότερα, για τις 19 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί η δημοπρασία για το «Μητροπολιτικό Πάρκο» στο Ελληνικό, τουλάχιστον για την πρώτη φάση του (παραθαλάσσιο μέτωπο, ανοιχτοί χώροι).

Υπενθυμίζεται ότι σχετικά πρόσφατα ο CEO της Lamda, Οδυσσέας Αθανασίου, είχε αναφέρει ότι μεταξύ των διαγωνισμών που αναμένονται για το 2022 είναι και αυτός για την κατασκευή του «Πάρκου», εκτιμώμενου κόστους περί των 250 εκατ. ευρώ (στο σύνολο της ανάπτυξης). Βέβαια, όπως έχει φανεί, τα χρονοδιαγράμματα σε αυτά τα projects είναι σχετικά και σχεδόν όλοι οι διαγωνισμοί που «τρέχουν» (ιδιωτικοί, δημόσιοι, ΣΔΙΤ κ.α.) συνήθως μεταφέρονται χρονικά για μικρότερο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, η Lamda έχει δείξει ότι επιθυμεί να προχωρήσει τις διαδικασίες σε όλα τα «μέτωπα.

Στις 16/12 προσφορές για το Vouliagmenis Mall Complex

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι ένας άλλος διαγωνισμός που είχε αποκαλύψει το insider.gr,για την κατασκευή του Vouliagmenis Mall Complex, ύψους 350 εκατ. ευρώ, με το μοντέλο Early Contractor Involvement (ECI), στα πρότυπα δηλαδή της ανάπτυξης του πύργου κατοικιών με αρχική επιλογή ενός άτυπου project – construction manager (νέα διαδικασία θα είναι η κατασκευή), τελικά πήρε παράταση περίπου ενός μηνός.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, αντί για τις 17 Νοεμβρίου, όπως αρχικά προβλέπονταν, η διαδικασία πήγε για τις 16 Δεκεμβρίου 2022 με τους κατασκευαστές να έχουν πλέον περιθώριο ενός μήνα επιπλέον για να «τσεκάρουν» τα δεδομένα μέσα από τις παρουσιάσεις και να καταθέσουν προσφορές. Πάντως, να δούμε και σε αυτή την περίπτωση αν γίνει ο διαγωνισμός πριν τις γιορτές ή αν προκύψει νέα μικτή παράταση. Σημειώνεται ότι στον αντίστοιχο, με ίδιο μοντέλο, διαγωνισμό για τον Πύργο Κατοικιών είχε προκριθεί το μοντέλο συνεργασίας εγχώριων ομίλων με ξένα σχήματα.

Όπως έχει αναφέρει ο CEO της Lamda, Οδυσσέας Αθανασίου, εκκινούν σύντομα, και έως το τέλος του έτους, οι διαγωνισμοί για το μεγάλο εμπορικό κέντρο προς τη Λ. Βουλιαγμένης, το Vouliagmenis Mall (εκμισθώσιμη επιφάνεια 85.500 τ.μ. σε συνολική έκταση άνω των 120 χιλ. τ.μ.), που θα αποτελεί τμήμα του Commercial hub στο εν λόγω «κομμάτι», αλλά και για το Marina Galleria (προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ) όπως και τον Πύργο Μικτής Χρήσης, επένδυση που υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ.

Για το εμπορικό κέντρο Vouliagmenis Mall εντός του επιχειρηματικού κόμβου (Commercial Hub) στην περιοχή της Λεωφ. Βουλιαγμένης, έχει ήδη κατατεθεί εκδήλωση ενδιαφέροντος από ενοικιαστές για το 87% της μικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας (GLA) ενώ έχουν ήδη υπογραφεί προσύμφωνα βασικών όρων (Heads of Terms -HoT) για το 24% της μικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας (GLA). Εντός του 2023 αναμένεται να έχουν υπογραφεί HoT για το 65% της μικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας (GLA).

Όπως αποτυπώνονταν σε σχετικά πρόσφατη παρουσίαση της Lamda, το Vouliagmenis Mall Complex αναμένεται να λάβει τις οικοδομικές άδειες στο πρώτο 6μηνο 2023, με την περίοδο κατασκευής του να ορίζεται από το πρώτο «μισό» του ίδιου έτους έως το πρώτο εξάμηνο 2026.

Το «THE ELLINIKON PARK» με ιδιωτικά κεφάλαια

Σύμφωνα με όσα είχε απαντήσει η ίδια η Lamda Development σε ερωτήσεις εκπροσώπων του Τύπου μετά την παρουσίαση του project του «THE ELLINIKON PARK» το καλοκαίρι (2022), οι μελέτες ήταν σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2022, οπότε και με την διεξαγωγή του διαγωνισμού για την κατασκευή του Πάρκου θα οριστικοποιηθεί το συνολικό κόστος το οποίο υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 250 εκατομμύρια ευρώ.

Το Πάρκο του Ελληνικού θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει αποκλειστικά με χρήματα του επενδυτή χωρίς το Ελληνικό Δημόσιο, οι όμοροι Δήμοι και οι πολίτες να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ. Ένα μεγάλο τμήμα του Πάρκου του Ελληνικού θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025. Θυμίζουμε πως τη διαμόρφωση ανέλαβε το διεθνούς φήμης γραφείο Sasaki, το οποίο έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει μερικά από τα μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά αστικά πάρκα σε όλον τον κόσμο, σε συνεργασία με το ελληνικό γραφείο Δοξιάδη.

Διαδρομές, ποδηλατοδρόμοι και σύνδεση παραλίας – Υμηττού

Βασικό κομμάτι του σχεδιασμού του εισηγμένου ομίλου για τον Πόλο του Ελληνικού είναι η δημιουργία ενός εκτεταμένου δικτύου διαδρομών, μεγαλύτερου των 50 χιλιομέτρων, με πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους και δρόμους ήπιας κυκλοφορίας. Σε αυτό θα περιλαμβάνεται και ένας μοναδικός πεζόδρομος πλάτους 56 μέτρων και μήκους πάνω από 2,5 χλμ., που θα συνδέει την λεωφόρο Βουλιαγμένης με το Παράκτιο Μέτωπο μέσω του Πάρκου του Ελληνικού. Έτσι, το πάρκο θα ξεκινά από τις παρυφές του Υμηττού και θα εκτείνεται ως τη θάλασσα συνδέοντας τους γύρω Δήμους και ενώνοντας τις νέες γειτονιές που θα δημιουργηθούν.

Ήδη ένα κομμάτι του, το Experience Park, συνολικής έκτασης 75.000 τ.μ. άνοιξε για το κοινό από τον Δεκέμβριο του 2021, πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο. Με αφετηρία το Experience Park, το Πάρκο του Ελληνικού θα μεγαλώνει μέχρι να γίνει το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο στην Ευρώπη, το οποίο θα καλύπτει μία έκταση 2.000.000 τ.μ. και θα προσφέρει μοναδικές εμπειρίες σε όσους το επισκέπτονται. Όπως είχε τονιστεί μόνο το κόστος των μελετών του Πάρκου μέχρι το καλοκαίρι ξεπερνούσε τα 7 εκατ. ευρώ, ποσό που έχει καλυφτεί πλήρως από τον επενδυτή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε «περιβαλλοντική διαβούλευση» το κτηριακό ΣΔΙΤ ύψους 140 εκατ. ευρώ της Γενικής Γραμματείας Υποδομών

Αλλάζουν χέρια τα ξενοδοχεία της χώρας - Οι τελευταίες κινήσεις των Λάμψα, Sani/Ikos, Mitsis Hotels, Intrakat, Goldman Sachs

gazzetta
gazzetta reader insider insider