Γ. Περιστέρης: Ολιγωρίες στην ενεργειακή μετάβαση – Υπό διωγμό τα αιολικά

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γ. Περιστέρης: Ολιγωρίες στην ενεργειακή μετάβαση – Υπό διωγμό τα αιολικά
Μιλώντας στο CEO Initiative Forum, o πρόεδρος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σημείωσε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την επιτάχυνση των ΑΠΕ «είναι αναγκαία αλλά όχι τα ικανά», προσθέτοντας ότι την ώρα που τα αιολικά πάρκα βρίσκονται υπό διωγμό, η τοπική αυτοδιοίκηση δεν δείχνει να ενοχλείται από την παράνομη δόμηση ή την καταπάτηση δασών.

Η Ελλάδα δεν έχει επιταχύνει στον αναγκαίο βαθμό την πράσινη μετάβαση του ενεργειακού τομέα, σημείωσε πριν από λίγο στο CEO Initiative Forum, o πρόεδρος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης, τονίζοντας ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ενίσχυση της διείσδυσης των ΑΠΕ «είναι αναγκαία αλλά όχι τα ικανά».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Περιστέρης στα αιολικά πάρκα, τα οποία όπως επισήμανε, «βρίσκονται υπό διωγμό, χωρίς να μπορώ να καταλάβω τον λόγο». Όπως πρόσθεσε, την ίδια στιγμή η τοπική αυτοδιοίκηση δεν δείχνει να ενοχλείται από την παράνομη δόμηση ή την καταπάτηση δασών.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Ελλάδα έχει ιδιαίτερη «προίκα» ενεργειακά, καθώς διαθέτει πλούσιες εγχώριες ενεργειακές πηγές, τα οποία είναι ο λιγνίτης και οι ΑΠΕ (ο ήλιος, ο αέρας, η υδροηλεκτρική παραγωγή). Βεβαίως, ο λιγνίτης θα έπρεπε να αποσυρθεί σταδιακά, αλλά αυτό ήταν αναγκαίο να γίνει με επιτάχυνση των ΑΠΕ.

«Δεν χρειάζεται η μονοκαλλιέργεια μιας τεχνολογίας ΑΠΕ, αλλά οι ανανεώσιμες πηγές να συνδυασθούν με αποθήκευση και ηλεκτρικές διασυνδέσεις», πρόσθεσε. Όπως τόνισε, ενδεικτικό της ολιγωρίας που έχει υπάρξει είναι πως η Κρήτη δεν έχει ακόμη διασυνδεθεί, τη στιγμή που ήδη από το 2009 υπήρχαν μελέτες για το ότι το έργο θα είχε αποσβεστεί σε 4 χρόνια.

«Υπήρξαμε επιπόλαιοι και μυωπικοί, χαϊδεύαμε κάποιους φωνασκούντες για τις ΑΠΕ, ενώ θα έπρεπε να υπάρχει ευρεία ενημέρωση της κοινής γνώμης, για το τι σημαίνει η ενέργεια να παράγεται εντός της χώρας», υπογράμμισε. Εκτός όμως από την ενεργειακή ασφάλεια και την επίδραση στις τιμές, όπως σημείωσε, ένα ακόμη πλεονέκτημα των ΑΠΕ και των υπόλοιπων «πράσινων» τεχνολογιών είναι ότι έχουν εγχώρια προστιθέμενη αξία. Αντίθετα, στα εισαγόμενα καύσιμα, είναι μηδέν ο πολλαπλασιαστής για την εθνική οικονομία.

«Πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν επαρκούν. «Για παράδειγμα, αν και το 2010 είχε ξεκινήσει ένα τεράστιο ενδιαφέρον υπεράκτιων αιολικών πάρκων, μέχρι τώρα δεν έχει αναπτυχθεί κανένα έργο. Κατά την εκτίμησή μου, δεν πρόκειται να έχει εγκατασταθεί κανένα πάρκο πριν από το 2030», τόνισε.

Σημείωσε ότι μετά τις τραγικές και καταστροφικές πυρκαγιές το 2021, η αντίδραση όλου του πολιτικού κόσμου ήταν να απαγορευθούν οι ανεμογεννήτριες. «Δεν βλέπω ποια λογική έχει αυτό, όταν ο μεγαλύτερος θεματοφύλακας ενός δάσους είναι ο ιδιοκτήτης ενός αιολικού, ώστε να προστατέψει την επένδυσή του», πρόσθεσε. Όπως επισήμανε αν και οι πολιτικοί αποδέχθηκαν ότι τα αιολικά πάρκα δεν είχαν ευθύνη για τις πυρκαγιές, στην πορεία ακύρωσαν τις άδειες που είχαν εκδοθεί για τις εν λόγω περιοχές.

Όπως συμπλήρωσε, τα αιολικά πάρκα βρίσκονται υπό διωγμό, παρόλο που είναι η πιο παραγωγική μορφή ΑΠΕ. «Και στην περίπτωση της υδροηλεκτρικής ενέργειας, πολλοί φορείς δίνουν αρνητικές γνωμοδοτήσεις χωρίς προφανή λόγο», πρόσθεσε.

«Έχουμε να διαλέξουμε μεταξύ της ενεργειακής κρίσης και της κλιματικής καταστροφικής, από τη μια μεριά, και τη διασφάλιση εγχώριας, φθηνής ενέργειας από την άλλη. Μάλιστα, η Ελλάδα είναι πρώτη στη λίστα των οικονομικών συνεπειών από την κλιματική καταστροφή».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φωτοβολταϊκά στις στέγες: Έρχεται από τον Ιανουάριο επιδότηση έως 60% για όλους, ιδιώτες, νοικοκυριά, επιχειρήσεις

Σκρέκας: «Πήραν μπρος» οι έρευνες της ExxonMobil για αέριο ανάμεσα σε Κρήτη και Πελοπόννησο

Χρηματιστήριο: Αποτελέσματα 9μήνου από όλες τις εισηγμένες έως 15/12 λόγω Ουκρανίας - ενεργειακής κρίσης

gazzetta
gazzetta reader insider insider