Ελληνικό: Έσοδα 300 εκατ. ευρώ στο 6μηνο 2023 - Έρχονται υποδομές και Πύργος

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελληνικό: Έσοδα 300 εκατ. ευρώ στο 6μηνο 2023 - Έρχονται υποδομές και Πύργος
Οι πωλήσεις, η εκκίνηση των πρώτων υποδομών το καλοκαίρι και ο Marina Tower. Τι συμβαίνει με κόστη, ομόλογο και εξαγορά Mall. Τι ανέφερε ο CEO της Lamda, Οδυσσέας Αθανασίου.

Έσοδα περί τα 300 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023 από τις πωλήσεις στο Ελληνικό αναμένει η Lamda Development, σύμφωνα με όσα ανέφερε χτες ο CEO του ομίλου, Οδυσσέας Αθανασίου στη διάρκεια παρουσίασης.

Όπως σημείωσε, οι κατεδαφίσεις κτηρίων ολοκληρώνονται, ενώ τα πρώτα έργα υποδομών ξεκινούν τον Ιούνιο, δηλαδή, αυτά που ανέλαβε πρόσφατα η εταιρεία ΑΒΑΞ. Σε αυτά περιλαμβάνονται και τα πρώτα μέτρα 200 μέτρα της υπογειοποίησης της Λ. Ποσειδώνος.

Όσον αφορά στον Marina Tower, θα γίνει διαγωνισμός για τον εργολάβο που θα κάνει τις εκσκαφές για τον πύργο κατοικιών, ώστε να ξεκινήσει το έργο τον Οκτώβριο. Πρόκειται για διαδικασία ανεξάρτητη της κατασκευής του Πύργου. Η ανέγερση του πύργου κατοικιών θα ξεκινήσει σε περίπου ένα χρόνο και είναι πολύ πιθανό να γίνει από την κοινοπραξία της Ιντρακάτ και των Γάλλων της Bouygues, καθώς πρόκειται για σχήμα με τεχνογνωσία και εμπειρία.

Σύμφωνα με την τελευταία εταιρική παρουσίαση του ομίλου μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τη χρήση του 2021, η ολοκλήρωση της υπογειοποίησης της Λ. Βουλιαγμένης τοποθετείται στο δ' τρίμηνο του 2024 ενώ οι τα υπόλοιπα έργων υποδομών της πρώτης φάσης στο δ’ τρίμηνο του 2025. Σε ό,τι αφορά στις εμπορικές αναπτύξεις κατά την εκτίμηση του ομίλου, σύμφωνα με τη σχετική παρουσίαση, στο δ' τρίμηνο του 2025 θα ολοκληρωθούν οι βίλες στην παραλία αλλά και το εμπορικό πάρκο Marina Galleria. Στο α’ τρίμηνο του 2026 αναμένεται να ολοκληρωθεί ο Πύργος Κατοικιών (MRT), και στο β’ εξάμηνο του 2026 το Εμπορικό Πάρκο στη Λ. Βουλιαγμένης, ο Πύργος Μικτής Χρήσης, αλλά και τα υπόλοιπα οικιστικά projects.

Όπως σημειώθηκε, τα εμπορικά κέντρα πάνε καλά, το δε Golden Hall πάει και καλύτερα από το 2019. Στο The Mall Athens θα ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες ανακαίνισής του, προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ. Στο τέλος, τα 5 malls, αν συνυπολογιστούν τα 3 υφιστάμενα και τα 2 που θα αναπτυχθούν στο Ελληνικό, θα είναι όλα σε μια εταιρεία, με τον CEO της Lamda να αναφέρει ότι δεν αποκλείεται να προχωρήσει η εισηγμένη και σε εξαγορά εμπορικού κέντρου άλλης εταιρείας.

Έγινε αναφορά και στο ότι υπάρχει θέμα με τους ανθρώπινους πόρους και για αυτό προσπαθεί η εταιρεία να κάνει γρήγορα τους διαγωνισμούς. Στους διαγωνισμούς που γίνονται τώρα το κόστος έχει συμφωνηθεί με τους κατασκευαστές, ωστόσο, αν η κατάσταση (την οποία χαρακτήρισε περίεργη ο κ. Αθανασίου) ως προς τις τιμές ξεφύγει θα γίνει συζήτηση με τους εργολάβους. Σε σχέση με τα κόστη των υλικών η Lamda δεν είναι υπέρ νομικών οδών.

Ο κ. Αθανασίου, αναφερόμενος στο θέμα της έκδοσης ομολόγου, που πρόσφατα ανέδειξε το insider.gr, σημείωσε ότι «η χρηματοδότηση της επένδυσης είναι πλήρως εξασφαλισμένη, ωστόσο, οφείλουμε να κοιτάμε τις δυνατότητες που έχουμε, για να κάνουμε πάντα το καλύτερο δυνατό. Αν υπάρχει η εκτίμηση ότι του χρόνου θα αυξηθούν τα επιτόκια ίσως να είναι συμφέρον να προχωρήσουμε φέτος σε νέο ομόλογο». Η αστάθεια που παρατηρείται επηρεάζει τις αποδόσεις ομολόγων, με την εισηγμένη να παρακολουθεί την κατάσταση ώστε να πετύχει το καλύτερο δυνατόν επιτόκιο.

Σημειώνεται πως ο όμιλος αναμένει έσοδα 1,3 δισ. ευρώ από τις πωλήσεις κατοικιών και διαμερισμάτων, ποσό κατά 160% υψηλότερο από το αρχικό του budget. Σύμφωνα με την τελευταία εταιρική παρουσίαση, ο όμιλος ανέμενε την καταγραφή εσόδων 200 εκατ. ευρώ το 2022, 500 εκατ. ευρώ το 2023, 300 εκατ. ευρώ το 2024, και ακόμη 300 εκατ. ευρώ το 2025.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Lamda – Ελληνικό: Νέες ρυθμίσεις για την προώθηση της επένδυσης – Τα ψηλά κτήρια, οι άδειες, η χρηματοδοτική ενίσχυση

Lamda: Γιατί επέλεξε τον γαλλικό κολοσσό Bouygues για τον «Marina Tower» - Deals με τους κορυφαίους

gazzetta
gazzetta reader insider insider