Για τις αλλαγές σε επίπεδο προσώπων και διαδικασιών ενόψει (και) της διαμόρφωσης του επόμενου κοινοτικού προϋπολογισμού σάς έχουμε ήδη προϊδεάσει, βασιζόμενοι μάλιστα σε συγκεκριμένες διοικητικές αλλαγές και ονόματα εντός της Επιτροπής.
Σήμερα, μάλιστα, το συγκεκριμένο θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα, με το Politico να επιβεβαιώνει τη δημιουργία της DG Invest υπό τον Ντέκλαν Κοστέλλο.
Σε κάθε περίπτωση, το νέο «οργανόγραμμα» των γενικών διευθύνσεων της Επιτροπής θα γίνει γνωστό στο σύνολό του προς το τέλος του χρόνου. Και παρά τα όσα ακούγονται περί «εξαφάνισης» της DG Regio, από την πλευρά μας θα στοιχηματίζαμε σε απαραίτητες αλλαγές, όχι όμως και σε πλήρη κατάργησή της.
Η εμπειρία του παρελθόντος δείχνει ότι τόσο αυτή όσο και η DG Agri είναι ιδιαιτέρως ανθεκτικές. Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές ότι η διοικητική δομή της Επιτροπής προφανώς και οφείλει να ανταποκρίνεται (και) στις ανάγκες που προκύπτουν από νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2028-34.
Επικύρωση trade deal ΕΕ-ΗΠΑ
Κατά τα λοιπά, το ευχάριστο νέο των ημερών από τις Βρυξέλλες ήρθε τα ξημερώματα της Τετάρτης όταν οι Ευρωβουλευτές αποφάσισαν να προχωρήσουν σε επικύρωση της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ.
Σε πρώτο χρόνο, μετά το καλοκαίρι, η επικύρωση είχε «μπει στο ψυγείο» με αφορμή τις απαιτήσεις της διοίκησης Τραμπ αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Γροιλανδίας. Θυμίζουμε ότι -γενικά- η συμφωνία αφορά σε δασμούς 15% στα ευρωπαϊκά προϊόντα που εξάγονται προς τις ΗΠΑ.
Ευρωφόρος στον online στοιχηματισμό;
Και μια και ο λόγος για τον επόμενο κοινοτικό προϋπολογισμό, το θέμα των ιδίων πόρων συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στις Βρυξέλλες. Αυτό που μεταξύ άλλων βρίσκεται στο τραπέζι είναι η φορολόγηση του online τζόγου, με προσδοκόμενα έσοδα έως και 4 δισ. ευρώ ετησίως.
Στο Στρασβούργο, μάλιστα, μία τέτοια συζήτηση είχε ο αρμόδιος Επίτροπος Πιοτρ Σέραφιν με την αρμόδια Επιτροπή του Κοινοβουλίου, με την αντίστοιχη αγορά να έχει ήδη εκφράσει έντονες αντιρρήσεις.
Η Επιτροπή, ενόψει του νέου της προϋπολογισμού, έχει ήδη προτείνει τη θέσπιση εταιρικού φόρου, φόρου στα ηλεκτρονικά απόβλητα (e-waste) και νέους δασμούς στα προϊόντα καπνού. Αναζητά περίπου 60 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των δανείων της περιόδου του covid, με πιθανότερο σενάριο το roll over τους.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.