ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ως το τέλος του χρόνου η διοικητική αναδιάρθρωση της Επιτροπής - Κλειδί ο επόμενος προϋπολογισμός

Γιάννης Παπαγεωργίου
20-05-2026 | 19:04
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ως το τέλος του χρόνου η διοικητική αναδιάρθρωση της Επιτροπής - Κλειδί ο επόμενος προϋπολογισμός
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Για τις αλλαγές σε επίπεδο προσώπων και διαδικασιών ενόψει (και) της διαμόρφωσης του επόμενου κοινοτικού προϋπολογισμού σάς έχουμε ήδη προϊδεάσει, βασιζόμενοι μάλιστα σε συγκεκριμένες διοικητικές αλλαγές και ονόματα εντός της Επιτροπής.

Σήμερα, μάλιστα, το συγκεκριμένο θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα, με το Politico να επιβεβαιώνει τη δημιουργία της DG Invest υπό τον Ντέκλαν Κοστέλλο.

Σε κάθε περίπτωση, το νέο «οργανόγραμμα» των γενικών διευθύνσεων της Επιτροπής θα γίνει γνωστό στο σύνολό του προς το τέλος του χρόνου. Και παρά τα όσα ακούγονται περί «εξαφάνισης» της DG Regio, από την πλευρά μας θα στοιχηματίζαμε σε απαραίτητες αλλαγές, όχι όμως και σε πλήρη κατάργησή της.

Η εμπειρία του παρελθόντος δείχνει ότι τόσο αυτή όσο και η DG Agri είναι ιδιαιτέρως ανθεκτικές. Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές ότι η διοικητική δομή της Επιτροπής προφανώς και οφείλει να ανταποκρίνεται (και) στις ανάγκες που προκύπτουν από νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2028-34.

Επικύρωση trade deal ΕΕ-ΗΠΑ

Κατά τα λοιπά, το ευχάριστο νέο των ημερών από τις Βρυξέλλες ήρθε τα ξημερώματα της Τετάρτης όταν οι Ευρωβουλευτές αποφάσισαν να προχωρήσουν σε επικύρωση της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ.

Σε πρώτο χρόνο, μετά το καλοκαίρι, η επικύρωση είχε «μπει στο ψυγείο» με αφορμή τις απαιτήσεις της διοίκησης Τραμπ αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Γροιλανδίας. Θυμίζουμε ότι -γενικά- η συμφωνία αφορά σε δασμούς 15% στα ευρωπαϊκά προϊόντα που εξάγονται προς τις ΗΠΑ.

Ευρωφόρος στον online στοιχηματισμό;

Και μια και ο λόγος για τον επόμενο κοινοτικό προϋπολογισμό, το θέμα των ιδίων πόρων συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στις Βρυξέλλες. Αυτό που μεταξύ άλλων βρίσκεται στο τραπέζι είναι η φορολόγηση του online τζόγου, με προσδοκόμενα έσοδα έως και 4 δισ. ευρώ ετησίως.

Στο Στρασβούργο, μάλιστα, μία τέτοια συζήτηση είχε ο αρμόδιος Επίτροπος Πιοτρ Σέραφιν με την αρμόδια Επιτροπή του Κοινοβουλίου, με την αντίστοιχη αγορά να έχει ήδη εκφράσει έντονες αντιρρήσεις.

Η Επιτροπή, ενόψει του νέου της προϋπολογισμού, έχει ήδη προτείνει τη θέσπιση εταιρικού φόρου, φόρου στα ηλεκτρονικά απόβλητα (e-waste) και νέους δασμούς στα προϊόντα καπνού. Αναζητά περίπου 60 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των δανείων της περιόδου του covid, με πιθανότερο σενάριο το roll over τους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:00

Walmart: Συμβιβασμός 50 εκατ. δολαρίων στις ΗΠΑ για τα οπιοειδή

22:03

Έβγαλε 107.000 δολάρια ποντάροντας στις λέξεις του Τραμπ

21:30

Η Ρωσία χάνει 6.000 περισσότερους στρατιώτες τον μήνα απ’ όσους στρατολογεί

20:47

Παλαιστίνη: Το Ισραήλ στόχευσε έναν διοικητή της Χαμάς μέσα στον χώρο νοσοκομείου της Γάζας

20:20

Γιατί τα σούπερ μάρκετ ποντάρουν στο έτοιμο φαγητό

19:35

Βέροια: Υπό έλεγχο η φωτιά στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας

19:13

Ένταση Άγκυρας-Κιέβου μετά από επιθέσεις σε τουρκικά πλοία

18:54

Πυροσβεστική: Συνολικά 27 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο

18:46

Φυσικό αέριο: Δύσκολος χειμώνας για την Ευρώπη με χαμηλά 13 ετών στις αποθήκες

18:26

Με τρακτέρ στον Λευκό Πύργο οι αγρότες στα εγκαίνια της 90ής ΔΕΘ

18:09

Νορβηγία: Η χώρα αποχαιρετά τον βασιλιά Χάραλντ με πλήθη κόσμου να συρρέουν στο βασιλικό παλάτι

17:54

Μιχαηλίδου: Να αποφασίζεις εσύ για τη ζωή σου

17:40

ΥΠΕΞ σε Τουρκία για Χωροταξικό: Απαράδεκτοι ισχυρισμοί χωρίς κανένα νομικό έρεισμα

17:27

Στο μικροσκόπιο της Άγκυρας τα hedge funds

17:14

Νεπάλ: Στους 675 οι νεκροί από τις καταστροφικές πλημμύρες

17:00

Ακίνητα: Το ράλι σε τιμές και μεταβιβάσεις γεμίζει τα κρατικά ταμεία

16:45

Γιατί o ιός του Δυτικού Νείλου φέτος «χτυπά» την Αττική

16:30

Telegraph: Το θαύμα της φύσης στην Ελλάδα που πρέπει να δεις μία φορά στη ζωή σου

16:16

Μερτς: Στη Μόσχα η ευθύνη για τα drones στη Λειψία - Εκτεταμένες γερμανικές κυρώσεις

16:01

Η Ουάσιγκτον πλέκει το εγκώμιο της Τουρκίας: «Σπουδαίος σύμμαχος» στο ΝΑΤΟ

15:47

«Πώς το πράσινο γίνεται μπλε»: Το βίντεο της περιοδείας Μητσοτάκη στη Δυτική Μακεδονία

15:30

Ουκρανία: Τουλάχιστον 37 οι νεκροί σε ρωσική επιδρομή με drones στο Κίεβο

15:16

Πώς τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία παράγουν «αόρατο» τοπικό ΑΕΠ;

15:00

Ανδρουλάκης: Η Ελλάδα χρειάζεται μία νέα πορεία κι αυτή η στιγμή είναι τώρα

14:46

Διευκρινίσεις ΔΥΠΑ για το νέο κτίριο της Κεντρικής Διοίκησης

14:32

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Κρήτη και νησιά Βόρειου και Νότιου Αιγαίου - Οι περιοχές σε «Red Code»

14:18

Η Τουρκία χάνει το πλεονέκτημα των φθηνών διακοπών

14:02

Μενδώνη: Το υπουργείο Πολιτισμού υλοποιεί τα τελευταία επτά χρόνια περισσότερα από 900 έργα σε όλη την Ελλάδα

13:57

Νεπάλ: «Πολλά δισεκατομμύρια δολάρια» το κόστος ανοικοδόμησης από τις φονικές πλημμύρες, εκτιμά η κυβέρνηση

13:45

Κομισιόν για ευλογιά αιγοπροβάτων: Υπάρχουν εργαλεία στήριξης των κτηνοτρόφων