ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Οι «μουσικές καρέκλες» των Βρυξελλών και οι νέες ισορροπίες

Γιάννης Παπαγεωργίου
13-05-2026 | 10:15
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι «μουσικές καρέκλες» των Βρυξελλών και οι νέες ισορροπίες
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ένα από τα βασικότερα θέματα συζήτησης στις Βρυξέλλες παραμένει αν η «παραδοσιακή DG REGIO θα διατηρηθεί ως έχει ή θα αλλάξει δραστικά δομή με βάση τις απαιτήσεις του επόμενου κοινοτικού προϋπολογισμού.

Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και για συμβολικούς λόγους, το «αφήγημα» της Γενικής Διεύθυνσης (ΓΔ) Περιφερειών δεν πρόκειται να εκλείψει εντελώς. Πόσο μάλλον όταν οι αντιδράσεις που θα επιφέρει δεν ευνοούν την ήπια ολοκλήρωση ορισμένων (αντικειμενικά αναπόφευκτων) διοικητικών αλλαγών που ήδη έχουν αρχίσει να προχωρούν. Μερικές μάλιστα έχουν ιδιαίτερο συμβολισμό.

Η διαχείριση των εθνικών πλάνων και των μεταρρυθμίσεων

Η μετακίνηση του (γνωστού μας) Ιρλανδού Ντέκλαν Κοστέλο από τη ΓΔ Οικονομικών στη θέση του επικεφαλής της SG Reform έχει ουσιαστικό συμβολισμό. Ο έμπειρος Ευρωπαίος αξιωματούχος έχει άριστη γνώση του τι μπορεί και τι δεν μπορεί να προχωρήσει στη σύνδεση μεταρρυθμίσεων και κοινοτικών εκταμιεύσεων.

Η ομάδα του είναι αυτή που διαθέτει τη συνολική εμπειρία του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι η μοναδική μέσα στην Επιτροπή που μπορεί στην πράξη να συνδέσει το εγχείρημα των εθνικών πλάνων με την ανάπτυξη (και) των Περιφερειών.

Αναλαμβάνει επισήμως τα νέα του καθήκοντα την 1η Ιουνίου, αν και οι προκλήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει. Με το Ταμείο Ανάκαμψης να ολοκληρώνεται το καλοκαίρι, πρώτος στόχος είναι η απορρόφηση 10 δισ. ευρώ από την Ουγγαρία του Μαγιάρ μέσα σε τέσσερις μήνες. Και με ανθρώπους του Όρμπαν ακόμα να διατηρούν τους «αρμούς της εξουσίας»…

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και χωρίς καμία δόση υπερβολής, η παρουσία του Ντέκλαν Κοστέλο στη νέα του θέση εξασφαλίζει μία εξαιρετικά θετική πραγματικότητα. Ο άνθρωπος που αναλαμβάνει τη διοίκηση ενός νέου καθοριστικού πλαισίου κοινοτικών χρηματοδοτήσεων και της παρακολούθησης των επερχόμενων εθνικών πλάνων, γνωρίζει την ελληνική πραγματικότητα καλύτερα… από το μισό υπουργικό συμβούλιο της χώρας. Και επίσης έχει καλή αντίληψη του πού, πότε και πώς πρέπει να «βάλει πλάτη» όταν το απαιτούν οι συνθήκες στα κράτη-μέλη.

Γαλλίδα στην ενέργεια, Δανή στο εμπόριο

Αναμφίβολα, η κάλυψη των κορυφαίων θέσεων των Γενικών διευθύνσεων της Επιτροπής μοιάζει με «το παιχνίδι με τις κενές καρέκλες». Στην προκειμένη πάντως περίπτωση, οι πρόσφατες αλλαγές ενέχουν και συγκεκριμένους συμβολισμούς.

Μία Ευρωπαία αξιωματούχος από τις πλέον έμπιστες της προέδρου φον ντερ Λάιεν και έμπειρες στην Επιτροπή, μετακομίζει από τη γραμματεία των μεταρρυθμίσεων στην ενέργεια. Και είναι Γαλλίδα (έχει και αυτό τη σημασία του). Η Σελίν Γκάουερ αναλαμβάνει ένα χαρτοφυλάκιο που εμπεριέχει πλέον ταυτόχρονους και πολύπλοκους στόχους. Η ΕΕ προχωρά την πράσινη μετάβαση προσπαθώντας ταυτόχρονα να εξασφαλίσει την ενεργειακή της ασφάλεια, να αξιοποιήσει το (δικό της) φυσικό αέριο ως μεταβατικό καύσιμο, να συνυπολογίσει την πυρηνική ενέργεια ως επίσης μεταβατική λύση, να διατηρήσει χαμηλή την εξάρτηση από τη Ρωσία και να συνεχίζει να διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ του Τραμπ από όπου η Ένωση έχει δεσμευθεί να αγοράζει επιπλέον LNG.

Την ίδια ώρα από τη ΓΔ Ενέργειας μετακομίζει στη ΓΔ Εμπορίου, μία Δανή. Η Ditte Juul Jørgensen καλείται να διατηρεί σε τάξη μία εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ που θεωρητικώς επετεύχθη και ακόμα… εκκρεμεί.

Οι αξιώσεις Τραμπ για την Γροιλανδία έβαλαν στον πάγο την επικύρωσή της από το Ευρωκοινοβούλιο και πλέον επικεφαλής σε επίπεδο Γενικής Διεύθυνσης αναλαμβάνει ένας… Δανός. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, ο πολύπειρος Επίτροπος Μάρος Σέφτσοβιτς είναι αυτός που πρωτίστως καλείται να διαχειριστεί και τις συμφωνία με τις ΗΠΑ αλλά και την πραγμάτωση της στρατηγικής της ΕΕ να συνάψει εμπορικές συμφωνίες με τον υπόλοιπο κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:50

Ουκρανία-Ρωσία: Τουλάχιστον οκτώ νεκροί σε επιθέσεις

23:47

Νετανιάχου: Στείλαμε σαφές μήνυμα προς την Τουρκία για τη Συρία

23:40

Ελβετία: Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1951 η στάθμη της λίμνης της Ζυρίχης

23:35

Ισπανία: Νέα πυρκαγιά δυτικά της Μαδρίτης

23:19

Νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

23:12

Wall Street: Τέλος στο αρνητικό σερί με βοήθεια από τα ομόλογα - «Απογείωση» +177% της Moderna

22:54

Η Ελβετία θα ζητήσει από την Ιταλία να δεχθεί επιστροφές αιτούντων άσυλο

22:36

Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων: Σε 897 ανέρχεται ο αριθμός των εγγεγραμμένων επιχειρήσεων

22:21

Πετρέλαιο: Κέρδη άνω του 1%, παραμένει στα 91 δολ. το Brent

22:04

Νέα πρόκληση από την Τουρκία - Αντιδρά στο χωροταξικό για τα ελληνικά πάρκα ΑΠΕ

21:57

Χρυσός: Ράλι άνω του 3% με αέρα από τη μαζική επαναγορά ομολόγων

21:37

ΟΗΕ: Ο Αντόνιο Γκουτέρες καταδικάζει τις δηλώσεις του ισραηλινού υπουργού Μπεν Γκβιρ για τη Γάζα

21:31

Πρακτικά Fed: Πληθαίνουν οι φωνές για αύξηση επιτοκίων εάν δεν υποχωρήσει ο πληθωρισμός

21:22

Ισραήλ: Δεν θα ανεχθούμε οποιαδήποτε απειλή στα σύνορά μας με τη Συρία

20:58

Bitcoin: Εκρηκτική άνοδος 8%, ξεπέρασε τα 69.000 δολάρια

20:37

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Εξακολουθεί να «πολιορκεί» την Λαγκάρντ για την προεδρία

20:20

Βερολίνο και Παρίσι καταδικάζουν τις δηλώσεις Γκβιρ για Γάζα

20:01

Οι ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ στο μικροσκόπιο

19:51

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στα Άγραφα

19:31

Cenergy Holdings: Συμφωνία έως 250 εκατ. δολ. για το μεγάλο υποθαλάσσιο έργο LNG στη Μοζαμβίκη

19:25

Τραμπ: Η Βόρεια Κορέα διαθέτει 57 πυρηνικά όπλα - Θα συναντήσω τον Κιμ Γιονγκ Ουν φέτος

19:17

Κίνα και Νότια Κορέα εξετάζουν το ενδεχόμενο συνόδου κορυφής τον Νοέμβριο

19:04

Ευρωαγορές: Έκτη ημέρα απωλειών για τον Stoxx 600

18:44

H Ρωσία άρχισε να εισάγει καύσιμα μετά τα ουκρανικά πλήγματα σε διυλιστήρια

18:42

ΕΛΑΣ: Εκτός στόχου το πρόγραμμα «Ανακαίνιση Κατοικίας» για το άνοιγμα 25.000 κλειστών κατοικιών

18:32

Η Βόρεια Κορέα διαψεύδει ότι ετοιμάζεται να στείλει 50.000 στρατιώτες στη Ρωσία

18:16

ΣτΕ: Οριστικό τέλος στον 13ο και 14ο μισθό στο Δημόσιο

18:14

Εθνική Στρατηγική για τη Στέγαση: 14 νέες παρεμβάσεις για την αύξηση προσφοράς προσιτής κατοικίας

18:01

Απαγορεύθηκαν στην Πορτογαλία μπούρκες ή νικάμπ

17:55

Επαναγορά μετοχών 28,7 δισ. δολαρίων από SK Hynix