ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Σύνοδος Κορυφής χωρίς επίσημα συμπεράσματα αλλά εξαιρετικά κρίσιμη ως την επόμενη

Γιάννης Παπαγεωργίου
10-02-2026 | 16:55
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σύνοδος Κορυφής χωρίς επίσημα συμπεράσματα αλλά εξαιρετικά κρίσιμη ως την επόμενη
Η επιστολή της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ενόψει της Συνόδου Κορυφής (retreat) της Πέμπτης ανοίγει και επισήμως την πλέον σημαντική σελίδα της ολοκλήρωσης της Ενιαίας Αγοράς και της Εμβάθυνσης της ΕΕ μέχρι σήμερα.

Η επιστολή της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ενόψει της Συνόδου Κορυφής (retreat) της Πέμπτης ανοίγει και επισήμως την πλέον σημαντική σελίδα της ολοκλήρωσης της Ενιαίας Αγοράς και της Εμβάθυνσης της ΕΕ μέχρι σήμερα.

«Υπερβολές» μπορεί να ισχυριστεί κάποιος. Ας καταγράψουμε όμως ρεαλιστικά τα σημερινά δεδομένα. Αν οι «27» έχουν μία ελπίδα να αποκτήσουν μία ουσιαστική θέση στις γεωοικονομικές αλλαγές της εποχής έχουν πολύ συγκεκριμένες επιλογές:

  • Να εκμεταλλευτούν την πραγματική -διαχρονική- δύναμή τους που αφορά στην οικονομία και τις εμπορικές σχέσεις με τρίτους εταίρους. Και να την ενισχύσουν
  • Να προωθήσουν εσωτερικές αλλαγές απολύτως επιβεβλημένες ακόμα και με χρήση άρθρων της Ευρωπαϊκής Συνθήκης που θεωρούνται ως έσχατη λύση ανάμεσα στις επιλογές.

Στην πρώτη περίπτωση, ίσως είναι δυσκολότερη μάλιστα της δεύτερης. Με την Έκθεση Ντράγκι αλλά και τη συνδρομή του ΔΝΤ στην αποτύπωση της επίδρασης των εσωτερικών εμποδίων στην ευρωπαϊκή αγορά, οι 27 καλούνται να συμφωνήσουν σε ό,τι δεν έχουν κατορθώσει εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια.

Ειδικά, το μοντέλο της κοινής νομοθεσίας για τις καινοτόμες εταιρείες μέσω της πλατφόρμας του αναμενόμενου «28ου Καθεστώτος» ή «EU-Inc» αποτελεί ξεχωριστή πρόκληση αν αναλογιστεί κανείς ότι αφορά ταυτόχρονα τα διαφορετικά νομικά, φορολογικά και εργασιακά νομοθετικά πλαίσια και εντός ΕΕ και την προσπάθεια ενοποίησής τους. Εξαιρετική δύσκολο το εγχείρημα για να προωθηθεί ως νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία και όχι ως (ακόμα μία) οδηγία.

Η ισχυροποίηση του ευρώ αποτελεί ακόμα μία πρόκληση, με τα 21 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης να συμφωνούν ότι διαφωνούν από την αρχή της προηγούμενης δεκαετίας. Αν προστεθούν στις χρονίζουσες προκλήσεις π.χ. της τραπεζικής ενοποίησης οι προκλήσεις του ψηφιακού ευρώ και των stablecoins, το παζλ γίνεται ακόμη ποιο δύσκολο.

Fast Track ήμι-ένταξη στην ΕΕ

Το δεύτερο πεδίο αποφάσεων μοιάζει δυσκολότερο αλλά στην πράξη οι διαδικασίες φαίνεται να είναι περισσότερο ορατές. Κατ’ αρχάς ο στόχος είναι κοινός σχεδόν για όλους: Η Ουκρανία πρέπει άμεσα να αποτελέσει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Προφανώς για εθνικούς της λόγους αλλά από τη δική μας (ευρωπαϊκή) πλευρά κυρίως για γεωπολιτικούς. Με την Ουκρανία στους κόλπους της, η ΕΕ αποκτά ισχυρότερο ρόλο τόσο στην ενδεχόμενη λύση στον πόλεμο στα ανατολικά της σύνορα -τουλάχιστον στην ειρηνευτική διαδικασία και την εφαρμογή όποιων σταδίων συμφωνηθούν.

Η πλήρωση όλων των προϋποθέσεων που αφορούν στους έξι ενταξιακούς φακέλους και τα κεφάλαιά τους- είναι πρακτικά αδύνατη. Συνεπώς, μέσα στις επόμενες εβδομάδες οι «27» ηγέτες θα πρέπει να συμφωνήσουν στο πλάνο της Επιτροπής για ένταξη κρατών-μελών με αρχικά περιορισμένα δικαιώματα και στη συνέχεια η ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας.

Μια τέτοια πρωτοβουλία απαιτεί ομοφωνία. Με τον Όρμπαν στο τραπέζι των ηγετών να βλέπει ως εχθρό το Κίεβο και φίλο του τον Πούτιν, οι πιθανότητες περιορίζονται. Εκτός αν… ο Τραμπ έχει διαφορετική άποψη. Και με δεδομένο ότι η ΕΕ δεν μπορεί να βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στις προθέσεις της Ουάσιγκτον, η ενεργοποίηση του Άρθρου 7 της Συνθήκης φαίνεται πιθανότερη παρά ποτέ. Πρόκειται για «έσχατη λύση» που μπορεί να φτάσει για σημαντικούς λόγους ευρωπαϊκού συμφέροντος στην απώλεια ψήφου από ένα κράτος-μέλος (δεν προβλέπεται διαδικασία αποχώρησης).

Θα δοθούν απαντήσεις την Πέμπτη σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα; Όχι. Αλλά θα διαμορφωθεί ένας οδικός χάρτης ώστε στη Σύνοδο του Μαρτίου να έχει καταγραφεί τι, πώς και πότε μπορούμε να περιμένουμε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:49

Τουλάχιστον πέντε πλοία πέρασαν το τελευταίο 24ωρο από τα Στενά του Ορμούζ

20:39

WSJ: Ναυάγησαν οι διαπραγματεύσεις - Το Ιράν απορρίπτει συνάντηση με ΗΠΑ στο Πακιστάν

20:24

Ο Τραμπ προτείνει την ιδιωτικοποίηση της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφάλειας των αεροδρομίων

20:17

Η ανάγκη για άλμα προς τα εμπρός

20:06

Την Πέμπτη 16 Απριλίου η συζήτηση στη Βουλή για το Κράτος Δικαίου

19:47

ΗΠΑ: Διπλασιάζουν τις εγγυήσεις για τα Στενά του Ορμούζ στα 40 δισ. δολάρια

19:36

Παναγόπουλος: «Αναζητούνται επί ματαίω στοιχεία για να κρατηθεί ζωντανή μία ανύπαρκτη υπόθεση»

19:29

ΝΑΤΟ: Επίσκεψη Ρούτε στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα

19:16

Καύσιμα: Το ράλι του πετρελαίου «ροκανίζει» Fuel Pass και επιδότηση στο ντίζελ

18:59

Ταξίδι «εκτός προγράμματος» της Μελόνι σε χώρες του Περσικού Κόλπου

18:46

Ο Λευκός Οίκος προτείνει μείωση 23% στον προϋπολογισμό της NASA για το 2027

18:41

Τέμπη: Επιδικάστηκε αποζημίωση 420.000 ευρώ στους συγγενείς θύματος του σιδηροδρομικού δυστυχήματος

18:19

Ιαπωνικό δεξαμενόπλοιο LNG πέρασε τα Στενά του Ορμούζ

18:18

Ξεφεύγει πάνω από 3% ο πληθωρισμός - Προς τα κάτω οι προβλέψεις για ανάπτυξη το 2026

18:16

Πούτιν και Ερντογάν συζήτησαν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

17:57

Samsung: Έτοιμη να ανακοινώσει κέρδη ρεκόρ 26,9 δισ. δολ. για το α' τρίμηνο

17:48

Γερουσιαστές καλούν τον Τραμπ να απαγορεύσει την κατασκευή κινεζικών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ

17:35

ΟΗΕ: Τρεις κυανόκρανοι τραυματίστηκαν από έκρηξη στο Λίβανο

17:17

BBC: Οι ρωσικές απώλειες έφτασαν τους 207.552 στρατιωτικούς

17:08

Bloomberg: Η Τουρκία εξετάζει την αύξηση των τιμών ενέργειας λόγω Ιράν

16:50

Κοντογεώργης: «Προτεραιότητά μας η αντιμετώπιση της κρίσης και όχι οι εκλογές»

16:28

Γεωργιάδης για Βαρτζόπουλο: Υπηρέτησε με πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα το Υπουργείο Υγείας

16:22

Politico: Οι 5 τρόποι με τους οποίους ο Τραμπ μπορεί να καταστρέψει το ΝΑΤΟ

16:10

Τραμπ: Με λίγο παραπάνω χρόνο οι ΗΠΑ μπορούν να πάρουν τα Στενά του Ορμούζ

16:02

Νετανιάχου: «Έχουμε καταστρέψει το 70% της ικανότητας παραγωγής χάλυβα του Ιράν»

16:00

Μιχαηλίδου: «Κορυφαία κοινωνική πρόκληση το στεγαστικό πρόβλημα»

15:58

Κατάρριψη αμερικανικού μαχητικού από το Ιράν - Διασώθηκε ο ένας πιλότος

15:47

DW: Πόσο «πληγωμένο» είναι τελικά το Ιράν;

15:47

Amazon: Έξτρα επιβάρυνση 3,5% «για καύσιμα και logistics» λόγω του πολέμου στο Ιράν

15:45

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος για Κωνσταντοπούλου: Ασχημονεί και παρανομεί ενώπιον του δικαστηρίου