ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

9 Μαΐου: Να θυμόμαστε τι ακριβώς γιορτάζουμε και γιατί

Γιάννης Παπαγεωργίου
05-05-2025 | 16:36
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
9 Μαΐου: Να θυμόμαστε τι ακριβώς γιορτάζουμε και γιατί

Η 9η Μαΐου γιορτάζεται ως μέρα της Ευρώπης. Σηματοδοτεί την επέτειο της διακήρυξης Σουμάν του 1950, της ιστορικής πρότασης που αποτέλεσε το θεμέλιο για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα μπορούσαμε να αρθρογραφούμε ασταμάτητα για την ΕΕ, ωστόσο αυτό ίσως και να είναι το συντομότερο κείμενο της στήλης.

Η ΕΕ δημιουργήθηκε (και πέτυχε το στόχο της) για να σταματήσουν οι πόλεμοι σε μία ήπειρο που είχε συνηθίσει να αιματοκυλιέται σχεδόν παντού, πάντα και για διάφορους λόγους. Ως ήπια δύναμη, προέταξε τα κοινά οικονομικά συμφέροντα των ευρωπαϊκών χωρών και πέτυχε. Βασικός λόγος: Όλοι -ισχυροί και λιγότερο ισχυροί- ζούμε μέσα σε αυτή σαφώς καλύτερα σε σχέση με το παρελθόν. Και η πρόοδος κατά το πέρασμα του χρόνου ήταν σαφής ανάμεσα στις γενιές.

Τι συμβαίνει σήμερα; Η σύγκριση της καθημερινότητάς μας με τις πληγές της καθημερινότητας των πολέμων είναι δυσνόητη και απόμακρη πλέον. Οι νεότερες γενιές των πολιτών της ΕΕ δεν έζησαν πολέμους. Και τα δεδομένα οφέλη της ύπαρξης και της λειτουργίας της ΕΕ συνήθως θεωρούνται ακριβώς αυτό: δεδομένα. Ε, δεν είναι.

Τι κάνουμε λοιπόν;

Σε συνθήκες όπως οι σημερινές λειτουργεί περισσότερο ο ρεαλισμός και η πραγματικότητα παρά τα οράματα και τα μεγαλεπήβολα όνειρα. Αυτά πλέον τα παρερμηνεύουν και τα καπηλεύονται -δυστυχώς επιτυχώς- ακραίες φωνές και απίθανοι πολιτικάντηδες ανά τον κόσμο. Απουσία πειστικών ηγετών, δεν είναι ώρα για νέα οράματα. Είναι ώρα για δράση πάνω στο υπάρχον, δοκιμασμένο ευρωπαϊκό όραμα.

Η γερασμένη Ευρώπη καλείται να επενδύσει περισσότερα από όσα αποταμιεύει. Μέχρι τώρα έκανε μάλλον το αντίθετο. Η Ευρώπη καλείται να εμβαθύνει άμεσα και με κάθε κόστος στα συμφωνημένα της τραπεζικής της ενοποίησης και της ενοποίησης των κεφαλαιαγορών της. Η Ευρώπη (οι ισχυροί της δηλαδή) καλείται ακόμα και να «σπαταλήσει» αν χρειαστεί κεφάλαιο στην ευρωπαϊκή καινοτομία. Όχι ανά κράτος-μέλος. Από κοινού. Χωρίς και τα 450 εκατ. των πολιτών της, οι δυνατότητές κάθε χώρας δεν αρκούν για να αντέξουν στα πολιτικά, οικονομικά -και συνήθως αυταρχικά- συμφέροντα της εποχής.

Η 9η Μαΐου είναι η μέρα που γιορτάζει το πλέον επιτυχημένο πολιτικό και κοινωνικό εγχείρημα που γνώρισε ο πλανήτης. Η πλέον επιτυχημένη συνεργασία ανεξάρτητων χωρών και πολιτών που κατά καιρούς έως και ιστορικοί εχθροί. Και για την Ελλάδα είναι η μέρα που συμβολίζει τη μεγαλύτερη πολιτική της επιτυχία από την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Χωρίς καμία υπερβολή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:17

Sky express: Νέα απευθείας σύνδεση Αθήνα - Λυών δύο φορές την εβδομάδα

16:16

Σδούκου: Το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να αλλάξει απολύτως τίποτα

15:59

Οι 5 πιο καλοπληρωμένοι ηγέτες του κόσμου

15:38

Euronext: Κορυφαίος προορισμός παγκοσμίως για εισαγωγές εταιρειών-ομολόγων και το 2025

15:22

Δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Χαμηλές προσδοκίες για μαζική ένταξη στη ρύθμιση

15:21

Τιτάν: Στρατηγική συνεργασία με τον Όμιλο F.H.L. Η. Κυριακίδης

15:19

Υπό ρωσική πολιορκία η Οδησσός - Ζελένσκι: Η Μόσχα θέλει να σπείρει το χάος

15:14

Πρόστιμο σχεδόν 100 εκατ. ευρώ στην Αpple από την ιταλική Αρχή Ανταγωνισμού

14:55

Γίνεται πράξη το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας - 365 εκατ. ευρώ για τον αγροδιατροφικό τομέα

14:49

Ελληνικό Πάνελ Οικονομολόγων του ΚΕΦίΜ: Ναι στην πρόωρη αποπληρωμή του δημόσιου χρέους

14:37

Κίνα: Σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου η κατάσχεση πλοίων από τις ΗΠΑ στην Βενεζουέλα

14:35

Οι νέοι Γενικοί Γραμματείς στα Υπουργεία

14:34

Η LPC στηρίζει τις οικογένειες του Ασπροπύργου

14:34

Lamda Development: Δωρεάν ίδιες μετοχές σε 25 στελέχη

14:32

Μητσοτάκης προς Αμπάς: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει στην ανοικοδόμηση της Γάζας

14:30

Συνάντηση Παπασταύρου - Γκίλφοϊλ: Η ενέργεια βρίσκεται στον πυρήνα της σχέσης ΗΠΑ - Ελλάδας

14:24

Μαρινάκης: Δεν υπάρχει τίποτα εκδικητικό απέναντι στους αγρότες - Το πάρτι των επιδοτήσεων τελείωσε

14:20

Κίνα: Προσωρινοί δασμοί σε εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων από την ΕΕ

14:10

ΔΥΠΑ: 2.000 νέες θέσεις εργασίας για ΑμεΑ σε Δήμους - Λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων

14:06

Ιαπωνία: Ετοιμάζεται να θέσει ξανά σε λειτουργία το μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό του κόσμου

14:03

Πιερρακάκης: Η πολιτική μας στοχεύει σε συνολική και διαρκή ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος

14:00

Δημοσκόπηση Interview: Σταθερό προβάδισμα για τη ΝΔ - Τα πρόσωπα της χρονιάς

13:55

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Από το φυσικό αέριο στην καθετοποίηση και τη διαφοροποίηση

13:52

Τσιάρας: Ο διάλογος είναι απόδειξη ευθύνης και όχι υποχώρησης – Τα βασικά αιτήματα των αγροτών έχουν αντιμετωπιστεί

13:47

Οι καλύτεροι χειμερινοί προορισμοί στην Ελλάδα

13:42

Ιράν: Το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων δεν είναι διαπραγματεύσιμο

13:32

Μαρινάκης: Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ θα ενισχύσει τη συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ

13:25

L’ Espresso: Η ρεβάνς της Ελλάδας - Ήταν ένα βήμα πριν από την έξοδο από το ευρώ και πέρασε στην ανάκαμψη

13:21

Μυστικές Yπηρεσίες ΗΠΑ: Οι στόχοι του Πούτιν για την Ουκρανία δεν έχουν αλλάξει - Πάντα θέλει περισσότερα

13:17

Πότε θα σταλούν τα πρώτα ειδοποιητήρια για τις παραβάσεις που «έπιασαν» οι ΑΙ κάμερες