ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

9 Μαΐου: Να θυμόμαστε τι ακριβώς γιορτάζουμε και γιατί

Γιάννης Παπαγεωργίου
05-05-2025 | 16:36
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
9 Μαΐου: Να θυμόμαστε τι ακριβώς γιορτάζουμε και γιατί

Η 9η Μαΐου γιορτάζεται ως μέρα της Ευρώπης. Σηματοδοτεί την επέτειο της διακήρυξης Σουμάν του 1950, της ιστορικής πρότασης που αποτέλεσε το θεμέλιο για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα μπορούσαμε να αρθρογραφούμε ασταμάτητα για την ΕΕ, ωστόσο αυτό ίσως και να είναι το συντομότερο κείμενο της στήλης.

Η ΕΕ δημιουργήθηκε (και πέτυχε το στόχο της) για να σταματήσουν οι πόλεμοι σε μία ήπειρο που είχε συνηθίσει να αιματοκυλιέται σχεδόν παντού, πάντα και για διάφορους λόγους. Ως ήπια δύναμη, προέταξε τα κοινά οικονομικά συμφέροντα των ευρωπαϊκών χωρών και πέτυχε. Βασικός λόγος: Όλοι -ισχυροί και λιγότερο ισχυροί- ζούμε μέσα σε αυτή σαφώς καλύτερα σε σχέση με το παρελθόν. Και η πρόοδος κατά το πέρασμα του χρόνου ήταν σαφής ανάμεσα στις γενιές.

Τι συμβαίνει σήμερα; Η σύγκριση της καθημερινότητάς μας με τις πληγές της καθημερινότητας των πολέμων είναι δυσνόητη και απόμακρη πλέον. Οι νεότερες γενιές των πολιτών της ΕΕ δεν έζησαν πολέμους. Και τα δεδομένα οφέλη της ύπαρξης και της λειτουργίας της ΕΕ συνήθως θεωρούνται ακριβώς αυτό: δεδομένα. Ε, δεν είναι.

Τι κάνουμε λοιπόν;

Σε συνθήκες όπως οι σημερινές λειτουργεί περισσότερο ο ρεαλισμός και η πραγματικότητα παρά τα οράματα και τα μεγαλεπήβολα όνειρα. Αυτά πλέον τα παρερμηνεύουν και τα καπηλεύονται -δυστυχώς επιτυχώς- ακραίες φωνές και απίθανοι πολιτικάντηδες ανά τον κόσμο. Απουσία πειστικών ηγετών, δεν είναι ώρα για νέα οράματα. Είναι ώρα για δράση πάνω στο υπάρχον, δοκιμασμένο ευρωπαϊκό όραμα.

Η γερασμένη Ευρώπη καλείται να επενδύσει περισσότερα από όσα αποταμιεύει. Μέχρι τώρα έκανε μάλλον το αντίθετο. Η Ευρώπη καλείται να εμβαθύνει άμεσα και με κάθε κόστος στα συμφωνημένα της τραπεζικής της ενοποίησης και της ενοποίησης των κεφαλαιαγορών της. Η Ευρώπη (οι ισχυροί της δηλαδή) καλείται ακόμα και να «σπαταλήσει» αν χρειαστεί κεφάλαιο στην ευρωπαϊκή καινοτομία. Όχι ανά κράτος-μέλος. Από κοινού. Χωρίς και τα 450 εκατ. των πολιτών της, οι δυνατότητές κάθε χώρας δεν αρκούν για να αντέξουν στα πολιτικά, οικονομικά -και συνήθως αυταρχικά- συμφέροντα της εποχής.

Η 9η Μαΐου είναι η μέρα που γιορτάζει το πλέον επιτυχημένο πολιτικό και κοινωνικό εγχείρημα που γνώρισε ο πλανήτης. Η πλέον επιτυχημένη συνεργασία ανεξάρτητων χωρών και πολιτών που κατά καιρούς έως και ιστορικοί εχθροί. Και για την Ελλάδα είναι η μέρα που συμβολίζει τη μεγαλύτερη πολιτική της επιτυχία από την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Χωρίς καμία υπερβολή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:20

«Αναταράξεις» στο Νότιο Αιγαίο από τους ισχυρούς ανέμους - Δέντρα ξεριζώθηκαν, πτήσεις ακυρώθηκαν

10:00

Μετρό Αθήνας: Το 2032 (και βλέπουμε) ο ορίζοντας για τη Γραμμή 4 – «Μάχη» για το πριμ

09:57

Νέο ράλι 6% για το πετρέλαιο μετά το διάγγελμα Τραμπ

09:38

Το πλήρωμα της αποστολής «Άρτεμις 2» σε τροχιά γύρω από τη Γη

09:36

Οι μηχανισμοί των επόμενων φαρμάκων για την παχυσαρκία - Οι νέοι παράπλευροι στόχοι

09:19

Η κρίση στη Μέση Ανατολή επιταχύνει την αναδιάταξη στην παγκόσμια αγορά αλουμινίου

09:12

Ακριβή άρδευση, πανάκριβα τρόφιμα: Το ντόμινο της ακρίβειας ξεκινά από το χωράφι…

09:09

Πάσχα: Ξεκινάει το εορταστικό ωράριο - Ποια Κυριακή είναι ανοικτά τα μαγαζιά

09:09

Κακοκαιρία: Δεμένα τα πλοία σε πολλά λιμάνια - Μετά τις 9 τα δρομολόγια από Πειραιά

09:04

Ο Γκόρντον Ράμσεϊ ανοίγει το 100ό του εστιατόριο

09:04

Νέα πυραυλικά πλήγματα από Ιράν και Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ

09:01

ΑΒΑΞ: Ιστορικά υψηλά το 2025, άγγιξε το 1 δισ. ο κύκλος εργασιών - Μέρισμα 0,10 ευρώ ανά μετοχή

09:00

Σεισμός 7,4 Ρίχτερ στην Ινδονησία - Άρση του συναγερμού για τσουνάμι

08:56

Σούπερ μάρκετ: Ο πόλεμος «πιέζει» την κατανάλωση, νέες ανατιμήσεις φοβούνται οι καταναλωτές

08:54

«Στεγνώνει» η αγορά καυσίμων; Τι θα συμβεί αν λείψει το diesel στην Ελλάδα

08:54

Πετρέλαιο: Παίρνει ξανά τον δρόμο της ανόδου μετά το διάγγελμα του Τραμπ

08:48

Στα «σκαριά» επένδυση 110,4 εκατ. της Lidl Hellas για υπερσύγχρονο κέντρο διανομής στην Ελευσίνα

08:40

Σκλαβενίτης: Νέα μονάδα logistics 88 εκατ. στον Ασπρόπυργο

08:26

ETS: Το «φρένο» της ΕΕ στο κόστος ενέργειας - Τι σημαίνει για επιχειρήσεις και καταναλωτές

08:22

«Ξεκλειδώνει» η ταχύτερη απονομή επικουρικών συντάξεων - Σε εκκρεμότητα 41.000 αιτήσεις

08:13

Κακοκαιρία Erminio: Ένας νεκρός στη Νέα Μάκρη - Δύσκολη νύχτα στη βορειοανατολική Αττική και τον Πόρο

07:55

Από Metlen η καλύτερη προσφορά, έναντι AKTOR, για τις ΣΔΙΤ φοιτητικές εστίες Δυτ. Μακεδονίας

07:52

Εξελίξεις με τη δικογραφία για ΟΠΕΚΕΠΕ - Το κόμμα Καρυστιανού ξεκινά

07:47

Μοιράζει 35,3 εκατ. ευρώ στο προσωπικό η Eurobank, ενεργοποιεί buyback 288 εκατ. ευρώ

07:43

Εγνατία Οδός - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: «Τρέχουν» οι πρώτες εργασίες αναβάθμισης του οδικού άξονα

07:33

Fuel Pass: Μ. Δευτέρα οι αιτήσεις, Μ. Τετάρτη οι πρώτες πληρωμές

07:30

Επιτάχυνση ανακτήσεων και ώθηση στον «Ηρακλή» με το νέο μοντέλο για την πρώτη κατοικία

07:19

Τραμπ: «Εξαιρετικά σκληρά» χτυπήματα τις επόμενες δύο εβδομάδες - «Συντριπτικές» επιθέσεις υπόσχεται το Ιράν

07:11

Τα ηχηρά ονόματα της Credia - Οι αψιμαχίες στην ΕΧΑΕ - Το φρένο στις κρατήσεις

23:54

Οι ΗΠΑ αίρουν τις κυρώσεις κατά της προσωρινής προέδρου της Βενεζουέλας Ντέλσι Ροντρίγκες