ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

9 Μαΐου: Να θυμόμαστε τι ακριβώς γιορτάζουμε και γιατί

Γιάννης Παπαγεωργίου
05-05-2025 | 16:36
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
9 Μαΐου: Να θυμόμαστε τι ακριβώς γιορτάζουμε και γιατί

Η 9η Μαΐου γιορτάζεται ως μέρα της Ευρώπης. Σηματοδοτεί την επέτειο της διακήρυξης Σουμάν του 1950, της ιστορικής πρότασης που αποτέλεσε το θεμέλιο για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα μπορούσαμε να αρθρογραφούμε ασταμάτητα για την ΕΕ, ωστόσο αυτό ίσως και να είναι το συντομότερο κείμενο της στήλης.

Η ΕΕ δημιουργήθηκε (και πέτυχε το στόχο της) για να σταματήσουν οι πόλεμοι σε μία ήπειρο που είχε συνηθίσει να αιματοκυλιέται σχεδόν παντού, πάντα και για διάφορους λόγους. Ως ήπια δύναμη, προέταξε τα κοινά οικονομικά συμφέροντα των ευρωπαϊκών χωρών και πέτυχε. Βασικός λόγος: Όλοι -ισχυροί και λιγότερο ισχυροί- ζούμε μέσα σε αυτή σαφώς καλύτερα σε σχέση με το παρελθόν. Και η πρόοδος κατά το πέρασμα του χρόνου ήταν σαφής ανάμεσα στις γενιές.

Τι συμβαίνει σήμερα; Η σύγκριση της καθημερινότητάς μας με τις πληγές της καθημερινότητας των πολέμων είναι δυσνόητη και απόμακρη πλέον. Οι νεότερες γενιές των πολιτών της ΕΕ δεν έζησαν πολέμους. Και τα δεδομένα οφέλη της ύπαρξης και της λειτουργίας της ΕΕ συνήθως θεωρούνται ακριβώς αυτό: δεδομένα. Ε, δεν είναι.

Τι κάνουμε λοιπόν;

Σε συνθήκες όπως οι σημερινές λειτουργεί περισσότερο ο ρεαλισμός και η πραγματικότητα παρά τα οράματα και τα μεγαλεπήβολα όνειρα. Αυτά πλέον τα παρερμηνεύουν και τα καπηλεύονται -δυστυχώς επιτυχώς- ακραίες φωνές και απίθανοι πολιτικάντηδες ανά τον κόσμο. Απουσία πειστικών ηγετών, δεν είναι ώρα για νέα οράματα. Είναι ώρα για δράση πάνω στο υπάρχον, δοκιμασμένο ευρωπαϊκό όραμα.

Η γερασμένη Ευρώπη καλείται να επενδύσει περισσότερα από όσα αποταμιεύει. Μέχρι τώρα έκανε μάλλον το αντίθετο. Η Ευρώπη καλείται να εμβαθύνει άμεσα και με κάθε κόστος στα συμφωνημένα της τραπεζικής της ενοποίησης και της ενοποίησης των κεφαλαιαγορών της. Η Ευρώπη (οι ισχυροί της δηλαδή) καλείται ακόμα και να «σπαταλήσει» αν χρειαστεί κεφάλαιο στην ευρωπαϊκή καινοτομία. Όχι ανά κράτος-μέλος. Από κοινού. Χωρίς και τα 450 εκατ. των πολιτών της, οι δυνατότητές κάθε χώρας δεν αρκούν για να αντέξουν στα πολιτικά, οικονομικά -και συνήθως αυταρχικά- συμφέροντα της εποχής.

Η 9η Μαΐου είναι η μέρα που γιορτάζει το πλέον επιτυχημένο πολιτικό και κοινωνικό εγχείρημα που γνώρισε ο πλανήτης. Η πλέον επιτυχημένη συνεργασία ανεξάρτητων χωρών και πολιτών που κατά καιρούς έως και ιστορικοί εχθροί. Και για την Ελλάδα είναι η μέρα που συμβολίζει τη μεγαλύτερη πολιτική της επιτυχία από την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Χωρίς καμία υπερβολή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:26

ΗΠΑ: Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1969 οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

16:16

Λαγκάρντ (ΕΚΤ): Συζητήθηκε αύξηση επιτοκίων - Υψηλή αβεβαιότητα για το outlook

16:11

Η αγορά πετρελαίου μπροστά στην πραγματικότητα του Ορμούζ

15:51

ΗΠΑ: Στο 3,2% ο δομικός PCE τον Μάρτιο - Ανάπτυξη 2% το α' τρίμηνο

15:39

Οι επενδύσεις «ανάχωμα» στην κρίση για το ΑΕΠ - Οι κίνδυνοι για το 2026

15:28

Το Ιράν προειδοποιεί τις ΗΠΑ με «οδυνηρά πλήγματα» σε περίπτωση αμερικανικής επίθεσης

15:22

Conrad Athens The Ilisian: Ένα σύγχρονο Urban Resort στην καρδιά της Αθήνας

15:17

Ξεκίνησε η έκδοση του Ημερήσιου Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς

15:15

Έβδομη «παύση» στα επιτόκια από ΕΚΤ: SOS για πληθωρισμό - ανάπτυξη λόγω ράλι ενέργειας

15:10

Κάλας για επικοινωνίες Τραμπ - Πούτιν: «Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα που αφήνουν»

15:06

Ουκρανία: Δεν θα ξεφορτώσει στο Ισραήλ το πλοίο που μεταφέρει κλεμμένα από τη Ρωσία σιτηρά

15:04

Vouchers ως 21.000 ευρώ μέσω ΕΣΠΑ για δημιουργία επιχείρησης - Ποιοι μπορούν να μετέχουν

14:59

Helleniq Energy: Επενδύει στη νέα γενιά με θερινό Πρόγραμμα πρακτικής «Empowering Interns»

14:51

Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου Αγοράς: Τα πρώτα πρόστιμα σε δύο εταιρείες τροφίμων για αθέμιτη κερδοφορία

14:50

Για πρώτη φορά, όλες οι νικήτριες του Green Nobel είναι γυναίκες

14:45

Μεγάλου (Πειραιώς): Δεν φρενάρει η πιστωτική επέκταση, πιθανός ωφελημένος της κρίσης η Ελλάδα

14:30

Κικίλιας για ναυτιλία και ενεργειακή μετάβαση: «Χρειάζονται ρεαλιστικές λύσεις που να μην επιβαρύνουν τους Ευρωπαίους πολίτες»

14:26

ΥΠΕΘΟΟ: Παράταση της υποβολής αιτήσεων για παραχώρηση αιγιαλού

14:22

Θεμιστοκλέους: Την επόμενη εβδομάδα η προκήρυξη για 1.000 μόνιμες θέσεις γιατρών

14:19

Δελφοί - Γαλαξίδι: Μια υπέροχη εκδρομή για την άνοιξη

14:17

Καφούνης για 4ήμερη εργασία: Δεν μπορεί να είναι προτεραιότητα η επιβολή πρόσθετων βαρών

14:14

ΕΥΔΑΠ: Επιτάχυνση επενδυτικού προγράμματος και νέες υποδομές – Πώς «γράφουν» τα οικονομικά με επιπλέον 78 εκατ. έσοδα

14:13

Αμετάβλητα στο 3,75% τα επιτόκια της BoE

14:08

Δυναμική η παρουσία της ΕΕΑΑ στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

14:01

Ρωσία: Ο Μεντβέντεφ αμφισβητεί ότι οι ΗΠΑ μπορούν να παίξουν ρόλο μεσολαβητή σε συγκρούσεις

13:54

Ευρωζώνη: Ισχνή αύξηση 0,1% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο

13:51

Μεσοπρόθεσμος Προϋπολογισμός: 3,2% πληθωρισμός και 2% ανάπτυξη φέτος

13:43

Στην Ευελπίδων ο δράστης της επίθεσης σε ΕΦΚΑ, Πρωτοδικείο - Αρνείται ότι ήθελε να σκοτώσει

13:42

Έφοδος σε παράνομο γηροκομείο στους Αμπελόκηπους - Άμεση παρέμβαση Χαρδαλιά

13:38

Μαρινάκης: Καταβλήθηκαν 22,8 εκατ. σε 849 κτηνοτρόφους λόγω ευλογιάς και αφθώδους πυρετού