ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

9 Μαΐου: Να θυμόμαστε τι ακριβώς γιορτάζουμε και γιατί

Γιάννης Παπαγεωργίου
05-05-2025 | 16:36
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
9 Μαΐου: Να θυμόμαστε τι ακριβώς γιορτάζουμε και γιατί
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η 9η Μαΐου γιορτάζεται ως μέρα της Ευρώπης. Σηματοδοτεί την επέτειο της διακήρυξης Σουμάν του 1950, της ιστορικής πρότασης που αποτέλεσε το θεμέλιο για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα μπορούσαμε να αρθρογραφούμε ασταμάτητα για την ΕΕ, ωστόσο αυτό ίσως και να είναι το συντομότερο κείμενο της στήλης.

Η ΕΕ δημιουργήθηκε (και πέτυχε το στόχο της) για να σταματήσουν οι πόλεμοι σε μία ήπειρο που είχε συνηθίσει να αιματοκυλιέται σχεδόν παντού, πάντα και για διάφορους λόγους. Ως ήπια δύναμη, προέταξε τα κοινά οικονομικά συμφέροντα των ευρωπαϊκών χωρών και πέτυχε. Βασικός λόγος: Όλοι -ισχυροί και λιγότερο ισχυροί- ζούμε μέσα σε αυτή σαφώς καλύτερα σε σχέση με το παρελθόν. Και η πρόοδος κατά το πέρασμα του χρόνου ήταν σαφής ανάμεσα στις γενιές.

Τι συμβαίνει σήμερα; Η σύγκριση της καθημερινότητάς μας με τις πληγές της καθημερινότητας των πολέμων είναι δυσνόητη και απόμακρη πλέον. Οι νεότερες γενιές των πολιτών της ΕΕ δεν έζησαν πολέμους. Και τα δεδομένα οφέλη της ύπαρξης και της λειτουργίας της ΕΕ συνήθως θεωρούνται ακριβώς αυτό: δεδομένα. Ε, δεν είναι.

Τι κάνουμε λοιπόν;

Σε συνθήκες όπως οι σημερινές λειτουργεί περισσότερο ο ρεαλισμός και η πραγματικότητα παρά τα οράματα και τα μεγαλεπήβολα όνειρα. Αυτά πλέον τα παρερμηνεύουν και τα καπηλεύονται -δυστυχώς επιτυχώς- ακραίες φωνές και απίθανοι πολιτικάντηδες ανά τον κόσμο. Απουσία πειστικών ηγετών, δεν είναι ώρα για νέα οράματα. Είναι ώρα για δράση πάνω στο υπάρχον, δοκιμασμένο ευρωπαϊκό όραμα.

Η γερασμένη Ευρώπη καλείται να επενδύσει περισσότερα από όσα αποταμιεύει. Μέχρι τώρα έκανε μάλλον το αντίθετο. Η Ευρώπη καλείται να εμβαθύνει άμεσα και με κάθε κόστος στα συμφωνημένα της τραπεζικής της ενοποίησης και της ενοποίησης των κεφαλαιαγορών της. Η Ευρώπη (οι ισχυροί της δηλαδή) καλείται ακόμα και να «σπαταλήσει» αν χρειαστεί κεφάλαιο στην ευρωπαϊκή καινοτομία. Όχι ανά κράτος-μέλος. Από κοινού. Χωρίς και τα 450 εκατ. των πολιτών της, οι δυνατότητές κάθε χώρας δεν αρκούν για να αντέξουν στα πολιτικά, οικονομικά -και συνήθως αυταρχικά- συμφέροντα της εποχής.

Η 9η Μαΐου είναι η μέρα που γιορτάζει το πλέον επιτυχημένο πολιτικό και κοινωνικό εγχείρημα που γνώρισε ο πλανήτης. Η πλέον επιτυχημένη συνεργασία ανεξάρτητων χωρών και πολιτών που κατά καιρούς έως και ιστορικοί εχθροί. Και για την Ελλάδα είναι η μέρα που συμβολίζει τη μεγαλύτερη πολιτική της επιτυχία από την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Χωρίς καμία υπερβολή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:30

Ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ θα έχει συναντήσεις σε Ιαπωνία και Ν. Κορέα πριν από τη σύνοδο κορυφής Τραμπ - Σι

17:19

Τζιτζικώστας από Έβρο: Η Ευρώπη δεν αφήνει τα σύνορά της στην τύχη τους

17:00

Στις «εργοστασιακές ρυθμίσεις» επιστρέφει η αγορά πληροφορικής

16:55

Θεμιστοκλέους: Στον αέρα η προκήρυξη για 1.113 μόνιμες θέσεις ιατρών στο ΕΣΥ

16:41

Δύο λέμβοι με περισσότερα από 90 άτομα εντοπίστηκαν στα νότια της Κρήτης

16:22

Ιράν: Απάντησε στην πρόταση των ΗΠΑ – Άγνωστο το τι

16:12

Κικίλιας: Η Ευρώπη οφείλει να δράσει άμεσα

15:59

Η Βρετανία μετά τις κάλπες της 7ης Μαΐου - Σοβαρό ρήγμα στο βρετανικό κομματικό σύστημα

15:41

Θριαμβευτής του ΔΕΗ Tour of Hellas 2026 ο Τσέχος Βάτσλαβ Γέζεκ

15:35

Αlphabet: Ράλι 160% για την μετοχή της σε ένα έτος

15:20

Συναντήσεις Όλγας Κεφαλογιάννη στο Λονδίνο με επαγγελματίες της βρετανικής τουριστικής αγοράς

15:04

Επαναπατρίζεται ο Έλληνας επιβάτης του MV Hondius, που ξέσπασε ο χανταϊός

14:47

Ανδρουλάκης: Στις επόμενες εθνικές εκλογές η πολιτική αλλαγή είναι αναγκαία

14:35

Ιράν: Ο ανώτατος ηγέτης έδωσε εντολές στον αρχηγό του στρατού για αποφασιστική αντιπαράθεση με τους αντιπάλους

14:21

Γερμανία: Απορρίπτει την πρόταση Πούτιν για διαμεσολάβηση Σρέντερ σε διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία

14:11

Γάζα: Τουλάχιστον τρεις νεκροί Παλαιστίνιοι από αεροπορικές επιδρομές των Ισραηλινών

14:04

Armani: Πιθανή πώληση ποσοστού 15% μεταξύ L’Oreal, LVMH και EssilorLuxottica

13:50

Ρωσία: Κατηγορεί την Ουκρανία ότι παραβιάζει την εκεχειρία με drones και πυρά πυροβολικού

13:39

Τσουκαλάς: Ο κ. Μητσοτάκης αποδεδειγμένα ζει στην εικονική πραγματικότητα των excel του «επιτελικού κράτους»

13:31

Γιορτή της Μητέρας: Τα μηνύματα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας

13:21

Πυροβολισμοί στην Κυψέλη έπειτα από καβγά οδηγών μηχανής – Τραυματίστηκε ένας 34χρονος

13:18

ΙΝΚΑ: Επανεξέταση υποθέσεων ρευματοκλοπής από τον ΔΕΔΔΗΕ και ακυρώσεις προστίμων

13:05

Πυροβόλησαν με ούζι γυναίκα έξω από κέντρο διασκέδασης στην Καλλιθέα

13:00

Στεγαστικά απαγορευτική γίνεται η Αθήνα για τη μεσαία τάξη

12:50

Ανδρουλάκης: Προτάσεις για την ενίσχυση των γυναικών στην εργασία με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας

12:42

Ιράν: Χώρες που συμμορφώνονται με τις αμερικανικές κυρώσεις θα έχουν δυσκολίες στη διέλευση του Στενού του Ορμούζ

12:34

DW: «Eλλάς-Γερμανία συμμαχία» αλλά υπό όρους

12:18

Σχολικά γεύματα: Δεν είναι μόνο σίτιση, είναι φροντίδα, ίσες ευκαιρίες και στήριξη της οικογένειας

12:08

Ιράν: Κρατάει τις ΗΠΑ στο... περίμενε

11:58

Κίνα: Δυναμική ανάπτυξη κατέγραψε ο ναυπηγικός τομέας στο πρώτο τρίμηνο του 2026