ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

9 Μαΐου: Να θυμόμαστε τι ακριβώς γιορτάζουμε και γιατί

Γιάννης Παπαγεωργίου
05-05-2025 | 16:36
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
9 Μαΐου: Να θυμόμαστε τι ακριβώς γιορτάζουμε και γιατί

Η 9η Μαΐου γιορτάζεται ως μέρα της Ευρώπης. Σηματοδοτεί την επέτειο της διακήρυξης Σουμάν του 1950, της ιστορικής πρότασης που αποτέλεσε το θεμέλιο για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα μπορούσαμε να αρθρογραφούμε ασταμάτητα για την ΕΕ, ωστόσο αυτό ίσως και να είναι το συντομότερο κείμενο της στήλης.

Η ΕΕ δημιουργήθηκε (και πέτυχε το στόχο της) για να σταματήσουν οι πόλεμοι σε μία ήπειρο που είχε συνηθίσει να αιματοκυλιέται σχεδόν παντού, πάντα και για διάφορους λόγους. Ως ήπια δύναμη, προέταξε τα κοινά οικονομικά συμφέροντα των ευρωπαϊκών χωρών και πέτυχε. Βασικός λόγος: Όλοι -ισχυροί και λιγότερο ισχυροί- ζούμε μέσα σε αυτή σαφώς καλύτερα σε σχέση με το παρελθόν. Και η πρόοδος κατά το πέρασμα του χρόνου ήταν σαφής ανάμεσα στις γενιές.

Τι συμβαίνει σήμερα; Η σύγκριση της καθημερινότητάς μας με τις πληγές της καθημερινότητας των πολέμων είναι δυσνόητη και απόμακρη πλέον. Οι νεότερες γενιές των πολιτών της ΕΕ δεν έζησαν πολέμους. Και τα δεδομένα οφέλη της ύπαρξης και της λειτουργίας της ΕΕ συνήθως θεωρούνται ακριβώς αυτό: δεδομένα. Ε, δεν είναι.

Τι κάνουμε λοιπόν;

Σε συνθήκες όπως οι σημερινές λειτουργεί περισσότερο ο ρεαλισμός και η πραγματικότητα παρά τα οράματα και τα μεγαλεπήβολα όνειρα. Αυτά πλέον τα παρερμηνεύουν και τα καπηλεύονται -δυστυχώς επιτυχώς- ακραίες φωνές και απίθανοι πολιτικάντηδες ανά τον κόσμο. Απουσία πειστικών ηγετών, δεν είναι ώρα για νέα οράματα. Είναι ώρα για δράση πάνω στο υπάρχον, δοκιμασμένο ευρωπαϊκό όραμα.

Η γερασμένη Ευρώπη καλείται να επενδύσει περισσότερα από όσα αποταμιεύει. Μέχρι τώρα έκανε μάλλον το αντίθετο. Η Ευρώπη καλείται να εμβαθύνει άμεσα και με κάθε κόστος στα συμφωνημένα της τραπεζικής της ενοποίησης και της ενοποίησης των κεφαλαιαγορών της. Η Ευρώπη (οι ισχυροί της δηλαδή) καλείται ακόμα και να «σπαταλήσει» αν χρειαστεί κεφάλαιο στην ευρωπαϊκή καινοτομία. Όχι ανά κράτος-μέλος. Από κοινού. Χωρίς και τα 450 εκατ. των πολιτών της, οι δυνατότητές κάθε χώρας δεν αρκούν για να αντέξουν στα πολιτικά, οικονομικά -και συνήθως αυταρχικά- συμφέροντα της εποχής.

Η 9η Μαΐου είναι η μέρα που γιορτάζει το πλέον επιτυχημένο πολιτικό και κοινωνικό εγχείρημα που γνώρισε ο πλανήτης. Η πλέον επιτυχημένη συνεργασία ανεξάρτητων χωρών και πολιτών που κατά καιρούς έως και ιστορικοί εχθροί. Και για την Ελλάδα είναι η μέρα που συμβολίζει τη μεγαλύτερη πολιτική της επιτυχία από την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Χωρίς καμία υπερβολή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:11

Optima Bank: Διαψεύδει δημοσιεύματα για συνεργασία με την Ευρώπη Holdings

14:03

Τέσσερις ελληνικές παραλίες στις καλύτερες του κόσμου για το 2026 - Το Τοπ 20 του Tripadvisor

14:01

Τηλεφωνική επικοινωνία Στάρμερ - Τράμπ για Γάζα, Ουκρανία και Ιράν

14:00

Αργία Καθαράς Δευτέρας: Πώς αμείβονται οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που θα εργαστούν

13:57

Τι αποκάλυψε ο εσωτερικός έλεγχος του ΟΠΕΚΑ για την υπόθεση χορήγησης παράτυπων επιδομάτων ύψους 1,8 εκατ. ευρώ

13:54

Απεργία στα πλοία στις 28 Φεβρουαρίου στη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών

13:47

Στον ανακριτή Τρικάλων ο ιδιοκτήτης της Βιολάντα, σφραγίστηκε το εργοστάσιο στον Πετρόπορο

13:37

Ξεκίνησαν τα SMS για την νεφρική δυσλειτουργία σε 1.758.000 πολίτες - Ποια εξειδικευμένη εξέταση περιλαμβάνεται

13:19

Υπερκάλυψη κατά 2,2 φορές για τα εξάμηνα έντοκα - Διολίσθησε στο 1,84% η απόδοση

13:15

Νέες βουλευτικές εκλογές στις 19 Απριλίου στη Βουλγαρία

13:12

ΑΑΔΕ: ΕΑΕ 2025 – Ανάρτηση αποτελεσμάτων Monitoring και υποβολή φωτογραφιών με γεωσήμανση

13:01

Ολοκληρώθηκαν οι τριμερείς συνομιλίες στη Γενεύη για την Ουκρανία - Ζελένσκι: «Η Ρωσία καθυστερεί»

12:59

Ευρώπη Holdings: Διαψεύδει δημοσιεύματα για απόκτηση ποσοστού από πιστωτικό ίδρυμα

12:47

ΔΕΗ: 1.700 μαθητές σε 6 νησιά συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το Πλαστικό μου κι Εγώ»

12:35

Berkshire Hathaway: «Ξεφορτώθηκε» τεχνολογικές μετοχές στο δ' τρίμηνο - «Μπάσιμο» στους NYT

12:28

Νεκρός ισραηλινός στρατιώτης στη Λωρίδα της Γάζας - Ο 5ος από την αρχή της εκεχειρίας

12:14

Η Σανάε Τακαΐτσι ανέλαβε επισήμως την πρωθυπουργία στην Ιαπωνία μετά τον εκλογικό της θρίαμβο

12:14

Βιλερουά ντε Γκαλό (ΕΚΤ): Παρακολουθούμε στενά τις τάσεις στην αγορά συναλλάγματος

12:09

Νικολάου (Τράπεζα Κύπρου): Ισχυρότερη του αναμενόμενου η πιστωτική επέκταση - Στις 3 Μαρτίου ανοίγει τα χαρτιά

12:09

Πάνω από 1 δισ. από την ΕΑΤ σε 11.500 δικαιούχους του «Σπίτι μου 2»

12:07

Η EY Ελλάδος πιστοποιήθηκε με το ISO/IEC 42001:2023 για Σύστημα Διαχείρισης Τεχνητής Νοημοσύνης

11:59

Η Λαγκάρντ δεν έχει λάβει «καμιά απόφαση» για πρόωρη αποχώρηση από την ΕΚΤ

11:57

Καφούνης: «Ισονομία και υγιής ανταγωνισμός οι προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης οικονομίας και αγοράς»

11:52

Διακρατικό Επιστημονικό Συνέδριο Ελλάδας - Κύπρου για την Ενδοσχολική Βία

11:35

Τσιόδρας: «Το Omnibus 6 θα εξοικονομήσει τουλάχιστον 363 εκατ. ευρώ ετησίως για τις επιχειρήσεις στην ΕΕ»

11:34

Η ώρα της πολιτικής απόφασης για την απαγόρευση των social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών

11:26

Κοντογεώργης: «Τρέχει» ο κυβερνητικός αναπτυξιακός σχεδιασμός σε Μακεδονία-Θράκη

11:19

Απεργούν τα ταξί σε όλη την Ελλάδα

11:17

Praktiker Hellas: Επανεκκίνηση με τη στήριξη της Dedeman - Νέα, δυναμική φάση ανάπτυξης

11:16

Παπασταύρου: Οι δηλώσεις Τραμπ επιβεβαιώνουν τις πιο ισχυρές από ποτέ σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ