ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Οι λεπτομέρειες στις οποίες συνηθίζει να κρύβεται ο διάβολος

Γιάννης Παπαγεωργίου
23-03-2025 | 13:15
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι λεπτομέρειες στις οποίες συνηθίζει να κρύβεται ο διάβολος

Αρκετές φορές έχουμε αναφερθεί στη νέα πραγματικότητα που δημιουργείται εντός ΕΕ και θέλει αφενός μεν καθεστώτα όπως του Όρμπαν να μη λαμβάνονται επί της ουσίας υπόψιν στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων και αφετέρου εσωτερικούς κύκλους εντός και γύρω της ΕΕ να διαδραματίζουν καθοριστικότερους ρόλους. Ταυτόχρονα, και χωρίς να διεκδικούμε το αλάθητο, έχουμε καταγράψει την εθνική αναγκαιότητα να βρίσκεται η Ελλάδα μέσα στο σύνολο των κύκλων αυτών. Συμβαίνει είναι η αλήθεια αλλά όχι πάντα.

Για παράδειγμα, η Ελλάδα έχει μείνει εκτός των διαπραγματεύσεων των «προθύμων» να στηρίξουν με στρατό τις ειρηνευτικές δυνάμεις στην Ουκρανία. Κάποιος μπορεί ίσως να αντιληφθεί τους λόγους.

Αυτό βέβαια που επίσης αντιλαμβάνεται είναι ότι οι ίδιοι οι (φιλοπουτινικοί) κύκλοι που αναφέρονται σε εθνική αποτυχία λόγω της απουσίας της Ελλάδας από το συγκεκριμένο τραπέζι είναι οι ίδιοι που δυσανασχετούν με τη στήριξη της Ουκρανίας έναντι των Ρώσων φίλων τους. Και πιθανότατα χορηγών τους.

Επί της ουσίας, απαιτούνται εξαιρετικά ευαίσθητοι χειρισμοί ειδικά τώρα που οι καιροί χαρακτηρίζονται από (γεω)πολιτική αναισθησία.

Οι λεπτομέρειες της Άμυνας

Αναφορικά, τώρα, με τη Λευκή Βίβλο για της Άμυνα και τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας, βρισκόμαστε εν αναμονή σημαντικών λεπτομερειών.

Μία πρώτη: θα ισχύσει η εθνική ρήτρα διαφυγής για το 2025 και αν ναι πώς σκοπεύουμε να την εκμεταλλευτούμε;

Κατ' αρχάς ας ξεκαθαρίσουμε ότι η ρήτρα διαφυγής δεν αποτελεί ρήτρα διαγραφής. Τα δάνεια αποπληρώνονται και οι δαπάνες πληρώνονται. Είτε συνυπολογίζονται στους δημοσιονομικούς κανόνες είτε όχι. Συνεπώς, απαιτούν πλάνο και οφείλουν κατά σειρά να έχουν διπλό πρόσημο: πρώτον, εθνικής/ευρωπαϊκής ασφάλειας και δεύτερον αναπτυξιακό.

Οι πληροφορίες μας, εδώ και αρκετές ημέρες, λένε πως είναι εξαιρετικά πιθανό το 2025 να ισχύσει η ρήτρα, πιθανότατα όμως για επιπλέον δαπάνες των ήδη καταγεγραμμένων. Επίσης, αναμένεται να καταρτιστεί η λίστα των επιλέξιμων δαπανών που αφορά στην ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση (δάνεια που θα αποπληρωθούν από κράτη-μέλη με εγγύηση της ΕΕ). Αυτό ενέχει και ένα ειδικότερο ενδιαφέρον αν συνυπολογίσει κανείς ότι η ελληνική αμυντική παραγωγή ενδεχομένως να μπορεί να διαδραματίσει έναν ρόλο. Μικρό αλλά υπαρκτό. Και πιθανότατα ένα μεγαλύτερο τα ελληνικά ναυπηγεία.

Αυτό που επίσης έχει ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε την ερχόμενη Τετάρτη είναι ο τρόπος με τον οποίο κονδύλια της συνοχής θα μπορούν να ανακατευθυνθούν προς την Άμυνα. Και το ενδιαφέρον καθίσταται μεγαλύτερο καθώς οι ανακοινώσεις αναμένεται να είναι ευρύτερες του θέματος και να αφορούν γενικότερες πολιτικές που σχετίζονται με τα διαρθρωτικά ταμεία.

Συνοπτικά, λοιπόν, και χωρίς να υπερβάλουμε και ιδιαίτερα, αν ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, τις ερχόμενες ημέρες ενδέχεται να κάνει πάρτυ. Θα προσπαθήσουμε να βρεθούμε στα περισσότερα από αυτά και θα επανέλθουμε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Ξανάνοιξαν οι εναέριοι χώροι Ιορδανίας, Συρίας και Λιβάνου

23:37

Κίνα-SCO: Υπό τον ηγετικό ρόλο του Πεκίνου καταδίκη των αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ κατά του Ιράν

23:18

Ψήφισμα για την καταβολή των δεδουλευμένων τους ζητούν από το 5ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ οι εργαζόμενοι στο «Κόκκινο» και την «Αυγή»

22:47

Χρηστίδης: Οι βουλευτές της ΝΔ που χειροκροτούσαν όρθιοι τον κ. Καραμανλή, τώρα τον παραπέμπουν

22:17

Θεσσαλονίκη: Πέθανε η αστυνομικός που είχε παρασυρθεί από φορτηγάκι στη Χαλκιδική τον Απρίλιο

21:49

Βοτσαρίδης (INTERLIFE): Άμεση η ανάγκη συνεργασίας δημόσιου κι ιδιωτικού τομέα στην ασφάλιση

21:18

Σύλληψη για ναρκωτικά και κατοχή ανιχνευτή μετάλλων χωρίς άδεια στο Ρέθυμνο

21:02

Ακινητοποιήθηκε αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη - Σέρρες εξαιτίας πυρκαγιάς πλησίον της γραμμής

20:55

ΔΟΑΕ: Τέσσερα κτίρια στην ιρανική πυρηνική εγκατάσταση του Ισφαχάν επλήγησαν από την ισραηλινή επίθεση

20:44

Στάρμερ: Η Βρετανία στέλνει επιπλέον πολεμικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή

20:32

Επικοινωνία των ΥΠΕΞ Ιράν, Κίνας - Η Τεχεράνη κατηγορεί το Ισραήλ για τον «κύκλο βιας» στη Μέση Ανατολή

20:06

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας λόγω της διεξαγωγής του Athens Pride

20:01

Ερντογάν: Προειδοποιεί ενάντια στον κίνδυνο ενός «καταστροφικού πολέμου» μεταξύ Ισραήλ και Ιράν

19:46

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ - Πούτιν για τη Μέση Ανατολή

19:35

Ομάν: Ακυρώθηκε ο προγραμματισμένος για την Κυριακή νέος γύρος συνομιλιών Ιράν και ΗΠΑ

19:16

ΗΠΑ: Δολοφονήθηκε Δημοκρατική πολιτειακή Γερουσιαστής της Μινεσότα - Τραυματίας ένας άλλος Γερουσιαστής

19:00

UBS: Τρία σενάρια για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

18:20

Ρωσία: Τηλεφωνική επικοινωνία του ΥΠΕΞ Λαβρόφ με τον Ιρανό ομόλογό του

18:00

Σούπερ μάρκετ: «Χέρι χέρι» στο ράφι ιδιωτική ετικέτα και επώνυμα προϊόντα

17:49

Ιράν: Ποιοι είναι οι αντικαταστάτες των υψηλόβαθμων αξιωματικών που έχασαν τη ζωή τους απ' το ισραηλινό χτύπημα

17:30

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Νετανιάχου

17:19

Γάζας: Τουλάχιστον 23 Παλαιστίνιοι νεκροί κοντά σε κέντρο διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας

17:06

Ανδρουλάκης: Επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο σύνολο του πυροσβεστικού σώματος

17:03

Κορκίδης: Η πολεμική ένταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν έχει πολυεπίπεδες οικονομικές επιπτώσεις

16:47

Λέων ΙΔ: Αυτές τις ημέρες, οι ειδήσεις προκαλούν μεγάλη ανησυχία

16:21

ΣΕΤΕ: Σύνθετες και επιτακτικές οι προκλήσεις για τον ελληνικό τουρισμό

16:13

Κικίλιας για σύρραξη Ισραήλ- Ιράν: Πρώτο μας μέλημα η ασφάλεια των ναυτικών μας και των πλοίων μας στην περιοχή

15:54

Μητσοτάκης για την απόφαση του ΣτΕ για τα μη κρατικά ΑΕΙ: Τέλος στα ταμπού και στις ιδεοληψίες

15:35

Η συγχώνευση των US Steel και Nippon Steel προχωρά με τις «ευλογίες» του προέδρου Τραμπ

15:09

ΝΥΤ: Πώς η Μοσάντ διείσδυσε κρυφά στο Ιράν για να εξαπολύσει την άνευ προηγουμένου επίθεση