ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Οι λεπτομέρειες στις οποίες συνηθίζει να κρύβεται ο διάβολος

Γιάννης Παπαγεωργίου
23-03-2025 | 13:15
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι λεπτομέρειες στις οποίες συνηθίζει να κρύβεται ο διάβολος

Αρκετές φορές έχουμε αναφερθεί στη νέα πραγματικότητα που δημιουργείται εντός ΕΕ και θέλει αφενός μεν καθεστώτα όπως του Όρμπαν να μη λαμβάνονται επί της ουσίας υπόψιν στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων και αφετέρου εσωτερικούς κύκλους εντός και γύρω της ΕΕ να διαδραματίζουν καθοριστικότερους ρόλους. Ταυτόχρονα, και χωρίς να διεκδικούμε το αλάθητο, έχουμε καταγράψει την εθνική αναγκαιότητα να βρίσκεται η Ελλάδα μέσα στο σύνολο των κύκλων αυτών. Συμβαίνει είναι η αλήθεια αλλά όχι πάντα.

Για παράδειγμα, η Ελλάδα έχει μείνει εκτός των διαπραγματεύσεων των «προθύμων» να στηρίξουν με στρατό τις ειρηνευτικές δυνάμεις στην Ουκρανία. Κάποιος μπορεί ίσως να αντιληφθεί τους λόγους.

Αυτό βέβαια που επίσης αντιλαμβάνεται είναι ότι οι ίδιοι οι (φιλοπουτινικοί) κύκλοι που αναφέρονται σε εθνική αποτυχία λόγω της απουσίας της Ελλάδας από το συγκεκριμένο τραπέζι είναι οι ίδιοι που δυσανασχετούν με τη στήριξη της Ουκρανίας έναντι των Ρώσων φίλων τους. Και πιθανότατα χορηγών τους.

Επί της ουσίας, απαιτούνται εξαιρετικά ευαίσθητοι χειρισμοί ειδικά τώρα που οι καιροί χαρακτηρίζονται από (γεω)πολιτική αναισθησία.

Οι λεπτομέρειες της Άμυνας

Αναφορικά, τώρα, με τη Λευκή Βίβλο για της Άμυνα και τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας, βρισκόμαστε εν αναμονή σημαντικών λεπτομερειών.

Μία πρώτη: θα ισχύσει η εθνική ρήτρα διαφυγής για το 2025 και αν ναι πώς σκοπεύουμε να την εκμεταλλευτούμε;

Κατ' αρχάς ας ξεκαθαρίσουμε ότι η ρήτρα διαφυγής δεν αποτελεί ρήτρα διαγραφής. Τα δάνεια αποπληρώνονται και οι δαπάνες πληρώνονται. Είτε συνυπολογίζονται στους δημοσιονομικούς κανόνες είτε όχι. Συνεπώς, απαιτούν πλάνο και οφείλουν κατά σειρά να έχουν διπλό πρόσημο: πρώτον, εθνικής/ευρωπαϊκής ασφάλειας και δεύτερον αναπτυξιακό.

Οι πληροφορίες μας, εδώ και αρκετές ημέρες, λένε πως είναι εξαιρετικά πιθανό το 2025 να ισχύσει η ρήτρα, πιθανότατα όμως για επιπλέον δαπάνες των ήδη καταγεγραμμένων. Επίσης, αναμένεται να καταρτιστεί η λίστα των επιλέξιμων δαπανών που αφορά στην ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση (δάνεια που θα αποπληρωθούν από κράτη-μέλη με εγγύηση της ΕΕ). Αυτό ενέχει και ένα ειδικότερο ενδιαφέρον αν συνυπολογίσει κανείς ότι η ελληνική αμυντική παραγωγή ενδεχομένως να μπορεί να διαδραματίσει έναν ρόλο. Μικρό αλλά υπαρκτό. Και πιθανότατα ένα μεγαλύτερο τα ελληνικά ναυπηγεία.

Αυτό που επίσης έχει ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε την ερχόμενη Τετάρτη είναι ο τρόπος με τον οποίο κονδύλια της συνοχής θα μπορούν να ανακατευθυνθούν προς την Άμυνα. Και το ενδιαφέρον καθίσταται μεγαλύτερο καθώς οι ανακοινώσεις αναμένεται να είναι ευρύτερες του θέματος και να αφορούν γενικότερες πολιτικές που σχετίζονται με τα διαρθρωτικά ταμεία.

Συνοπτικά, λοιπόν, και χωρίς να υπερβάλουμε και ιδιαίτερα, αν ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, τις ερχόμενες ημέρες ενδέχεται να κάνει πάρτυ. Θα προσπαθήσουμε να βρεθούμε στα περισσότερα από αυτά και θα επανέλθουμε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Το ΑΠΘ ετοιμάζεται να «πάει Διάστημα» με τον νανοδορυφόρο PeakSat

23:37

Ζελένσκι: Επισκέπτεται την Ιορδανία για «σημαντικές συναντήσεις»

23:15

Συνελήφθη 19χρονος στην Αγ. Παρασκευή που εκβίαζε ανηλίκους

22:46

Θεοχάρης: Συμμετοχή του ΥΦΥΠΕΞ στην 14η Υπουργική διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου

22:18

Πάπας Λέων: Ο Θεός απορρίπτει τις προσευχές ηγετών που διεξάγουν πολέμους

21:47

Καλαφάτης: Η Θεσσαλονίκη μεταμορφώνεται με έργα που υλοποιούνται με συνέπεια

21:18

Γαλλία: Δύο νέες συλλήψεις για την αποτυχημένη επίθεση εναντίον της BofA στο Παρίσι

21:00

Κακλαμάνης: Η προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί κοινή ευθύνη

20:49

Κοντογεώργης: Η Ροδόπη βρίσκεται στο επίκεντρο της Εθνικής Στρατηγικής για την Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη

20:40

ΕΛΑΣ: Επιχειρήσεις σε οικισμούς σε Ίλιον, Ασπρόπυργο, Αχαρνές και Ελευσίνα - Κατασχέθηκαν ναρκωτικά και όπλα

20:32

Λίβανος: Περισσότεροι από 1.200 νεκροί σε ισραηλινά πλήγματα από την έναρξη του πολέμου

20:18

Τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον πρόεδρο των ΗΑΕ

20:03

Την Τρίτη η κηδεία της Μαρινέλλας - Σε προσκύνημα η σορός της στη Μητρόπολη Αθηνών

19:50

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου έδωσε εντολή στον στρατό να επεκτείνει τη ζώνη ασφαλείας στον νότιο Λίβανο

19:21

Γαλλία: Ο πρόεδρος Μακρόν εκφράζει τη στήριξή του στον Λατίνο Πατριάρχη Ιεροσολύμων

19:12

Ιράν: Ο νέος Ανώτατος ηγέτης ευχαρίστησε τον ιρακινό λαό και τη θρησκευτική ηγεσία για τη στήριξή τους

19:00

ΗΠΑ - Ισραήλ: Έχουν κοινό εχθρό, αλλά διαφορετικούς πολέμους

18:51

Νετανιάχου: Η απαγόρευση για τον Πανάγιο Τάφο δεν είχε κακόβουλη πρόθεση

18:33

Ιράν: Κατέστρεψε αμερικανικό αεροσκάφος διοίκησης και ελέγχου στη Σαουδική Αραβία

18:24

Ιταλία: Η κυβέρνηση εκφράζει την αλληλεγγύη της προς τον Λατίνο Πατριάρχη Ιεροσολύμων

18:00

Επενδυτική ψυχολογία σε καιρό πολέμου – Οι παγίδες που κοστίζουν ακριβά

17:51

Πακιστάν, Τουρκία, Σ. Αραβία και Αιγύπτος προτείνουν σχέδιο για το Ιράν

17:40

Πιερρακάκης: Θα στηρίξουμε τους πολίτες, τους εργαζομένους, τις επιχειρήσεις, την παραγωγή, για όσο διάστημα χρειαστεί

17:19

Eli Lilly: Συμφωνία $2,75 δισ. για παγκόσμια διάθεση φαρμάκων που έχουν αναπτυχθεί μέσω ΑΙ

16:57

Οι Ελβετοί τάσσονται υπέρ της θέσπισης αυστηρότερων κανόνων για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από ανήλικους

16:36

Reuters: Ο τζόγος πριν από ορισμένες ανακοινώσεις του Τραμπ δημιουργεί ερωτηματικά

16:26

Μητσοτάκης: Σύσκεψη με αντικείμενο την Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών

16:00

Γιατί διστάζει η ΕΕ; Τα μαθήματα από την ενεργειακή κρίση του 2022

15:41

Λίβανος: Κηδεύτηκαν οι τρεις δημοσιογράφοι που σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επιδρομή

15:29

Η ισραηλινή αστυνομία εμπόδισε τον Καθολικό Πατριάρχη Ιεροσολύμων να εισέλθει στον Πανάγιο Τάφο