ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Οι λεπτομέρειες στις οποίες συνηθίζει να κρύβεται ο διάβολος

Γιάννης Παπαγεωργίου
23-03-2025 | 13:15
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι λεπτομέρειες στις οποίες συνηθίζει να κρύβεται ο διάβολος
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Αρκετές φορές έχουμε αναφερθεί στη νέα πραγματικότητα που δημιουργείται εντός ΕΕ και θέλει αφενός μεν καθεστώτα όπως του Όρμπαν να μη λαμβάνονται επί της ουσίας υπόψιν στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων και αφετέρου εσωτερικούς κύκλους εντός και γύρω της ΕΕ να διαδραματίζουν καθοριστικότερους ρόλους. Ταυτόχρονα, και χωρίς να διεκδικούμε το αλάθητο, έχουμε καταγράψει την εθνική αναγκαιότητα να βρίσκεται η Ελλάδα μέσα στο σύνολο των κύκλων αυτών. Συμβαίνει είναι η αλήθεια αλλά όχι πάντα.

Για παράδειγμα, η Ελλάδα έχει μείνει εκτός των διαπραγματεύσεων των «προθύμων» να στηρίξουν με στρατό τις ειρηνευτικές δυνάμεις στην Ουκρανία. Κάποιος μπορεί ίσως να αντιληφθεί τους λόγους.

Αυτό βέβαια που επίσης αντιλαμβάνεται είναι ότι οι ίδιοι οι (φιλοπουτινικοί) κύκλοι που αναφέρονται σε εθνική αποτυχία λόγω της απουσίας της Ελλάδας από το συγκεκριμένο τραπέζι είναι οι ίδιοι που δυσανασχετούν με τη στήριξη της Ουκρανίας έναντι των Ρώσων φίλων τους. Και πιθανότατα χορηγών τους.

Επί της ουσίας, απαιτούνται εξαιρετικά ευαίσθητοι χειρισμοί ειδικά τώρα που οι καιροί χαρακτηρίζονται από (γεω)πολιτική αναισθησία.

Οι λεπτομέρειες της Άμυνας

Αναφορικά, τώρα, με τη Λευκή Βίβλο για της Άμυνα και τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας, βρισκόμαστε εν αναμονή σημαντικών λεπτομερειών.

Μία πρώτη: θα ισχύσει η εθνική ρήτρα διαφυγής για το 2025 και αν ναι πώς σκοπεύουμε να την εκμεταλλευτούμε;

Κατ' αρχάς ας ξεκαθαρίσουμε ότι η ρήτρα διαφυγής δεν αποτελεί ρήτρα διαγραφής. Τα δάνεια αποπληρώνονται και οι δαπάνες πληρώνονται. Είτε συνυπολογίζονται στους δημοσιονομικούς κανόνες είτε όχι. Συνεπώς, απαιτούν πλάνο και οφείλουν κατά σειρά να έχουν διπλό πρόσημο: πρώτον, εθνικής/ευρωπαϊκής ασφάλειας και δεύτερον αναπτυξιακό.

Οι πληροφορίες μας, εδώ και αρκετές ημέρες, λένε πως είναι εξαιρετικά πιθανό το 2025 να ισχύσει η ρήτρα, πιθανότατα όμως για επιπλέον δαπάνες των ήδη καταγεγραμμένων. Επίσης, αναμένεται να καταρτιστεί η λίστα των επιλέξιμων δαπανών που αφορά στην ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση (δάνεια που θα αποπληρωθούν από κράτη-μέλη με εγγύηση της ΕΕ). Αυτό ενέχει και ένα ειδικότερο ενδιαφέρον αν συνυπολογίσει κανείς ότι η ελληνική αμυντική παραγωγή ενδεχομένως να μπορεί να διαδραματίσει έναν ρόλο. Μικρό αλλά υπαρκτό. Και πιθανότατα ένα μεγαλύτερο τα ελληνικά ναυπηγεία.

Αυτό που επίσης έχει ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε την ερχόμενη Τετάρτη είναι ο τρόπος με τον οποίο κονδύλια της συνοχής θα μπορούν να ανακατευθυνθούν προς την Άμυνα. Και το ενδιαφέρον καθίσταται μεγαλύτερο καθώς οι ανακοινώσεις αναμένεται να είναι ευρύτερες του θέματος και να αφορούν γενικότερες πολιτικές που σχετίζονται με τα διαρθρωτικά ταμεία.

Συνοπτικά, λοιπόν, και χωρίς να υπερβάλουμε και ιδιαίτερα, αν ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, τις ερχόμενες ημέρες ενδέχεται να κάνει πάρτυ. Θα προσπαθήσουμε να βρεθούμε στα περισσότερα από αυτά και θα επανέλθουμε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:44

Χαρδαλιάς: Κανένας βανδαλισμός δεν θα μας φοβίσει, θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε τις λύσεις

16:43

Γερμανία: Καύσωνας τις επόμενες ημέρες, κυρίως στα νότια και νοτιοδυτικά

16:25

Χριστόπουλος: Κοντά στο 1% του ΑΕΠ η οπτικοακουστική βιομηχανία - Μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης για το video gaming

16:14

Δίκη για τα Τέμπη: Αύριο συνεχίζεται η διαδικασία με νέα αιτήματα

16:03

Italgas: Επενδύσεις ύψους 1 δισ. στα δίκτυα φυσικού αερίου για την περίοδο 2026-2032

15:58

Μαρινάκης: Μία από τις μεγαλύτερες παθογένειες της Ελλάδας των τελευταίων δεκαετιών η ιστορία των προσφυγικών

15:57

ΟΔΔΗΧ: Το πρόγραμμα των δημοπρασιών ομολόγων για το β΄ εξάμηνο

15:51

Ο ουκρανικός στρατός κατέστρεψε σιδηροδρομική γέφυρα στη Βόρεια Κριμαία

15:48

Κομισιόν: Η ένταση μεταξύ Ουκρανίας-Πολωνίας κάνει το παιγνίδι της Μόσχας

15:46

Πέντε χρόνια φυλάκισης στον πρώην σύζυγο της Στέρτζον για κατάχρηση πόρων του κόμματος SNP

15:45

Εθνικό Αναπτυξιακό Ταμείο: Νέος ρόλος, νέα αποστολή για την ανάπτυξη της χώρας

15:31

Δύο νεκροί από ισραηλινά πυρά στον Λίβανο - Χεζμπολάχ: «Κατάφωρη παραβίαση της εκεχειρίας»

15:28

Κύμα καύσωνα στην Ευρώπη: 40 άνθρωποι πνίγηκαν στη Γαλλία - Σε συναγερμό Ισπανία, Ιταλία, Βρετανία

15:22

Τραμπ για Στενά του Ορμούζ: Χτες βγήκαν 19 εκατ. βαρέλια πετρελαίου - Είναι ρεκόρ όλων των εποχών

15:16

Θεοδωρικάκος: Η εμβληματική επένδυση της Metlen στο Βόλο ενισχύει την παραγωγική και αμυντική ισχύ της πατρίδας μας

15:11

ΙΟΒΕ: Ο κλάδος της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων υποστηρίζει 44.000 θέσεις εργασίας

15:03

5 νησιά των Κυκλάδων στα οποία δεν χρειάζεστε αυτοκίνητο

15:01

«Κόκκινα» μέταλλα: «Μάχη» να κρατήσει τα 4.100 δολ. ο χρυσός, «βουτιά» 5% το ασήμι, -3% ο χαλκός

14:53

Η Gen Z κερδίζει περισσότερα χρήματα συγκριτικά με τους millennials στην ίδια ηλικία, σύμφωνα με νέα μελέτη

14:44

Μπρατάκος: «Ελλάδα και Λίβανος μπορούν να ενισχύσουν τους οικονομικούς δεσμούς»

14:27

Κοινή επιτροπή Ιράν - Ομάν για τα Στενά του Ορμούζ

14:21

Oracle: Απέλυσε 21.000 υπαλλήλους σε ένα χρόνο λόγω τεχνητής νοημοσύνης

14:12

Ποια μεταπτυχιακά θα λειτουργήσουν τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά - Λίστα

14:05

Metlen: Εγκαινιάστηκε στον Βόλο η νέα μονάδα της M Technologies - Τι ζήτησε ο Μυτιληναίος από τον Δένδια

13:56

Παπαθανάσης: Στο πρόγραμμα ΔΑΜ η μελέτη ενσωμάτωσης ΑΠΕ σε υφιστάμενα συστήματα τηλεθέρμανσης

13:54

Cenergy: Πέρασαν οι μετοχές του placement μέσω του ΧΑ

13:50

Ο Γκουτέρες ζητά να αποκαλυφθεί «όλη η αλήθεια» για το κλιματικό κόστος της ΤΝ

13:48

Λαβρόφ: Οι ΗΠΑ απομακρύνονται από τον ρόλο του «αμερόληπτου διαπραγματευτή»

13:43

Δίκη για τα Τέμπη: Τρία νέα αιτήματα για μάρτυρες και αλληλογραφία του υπ. Μεταφορών για την σύμβαση 717

13:39

Πιερρακάκης: Η νομοθετική ρύθμιση για τα δάνεια του Νόμου Κατσέλη αφορά πάνω από 100.000 συμπολίτες μας