ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Οι λεπτομέρειες στις οποίες συνηθίζει να κρύβεται ο διάβολος

Γιάννης Παπαγεωργίου
23-03-2025 | 13:15
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι λεπτομέρειες στις οποίες συνηθίζει να κρύβεται ο διάβολος
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Αρκετές φορές έχουμε αναφερθεί στη νέα πραγματικότητα που δημιουργείται εντός ΕΕ και θέλει αφενός μεν καθεστώτα όπως του Όρμπαν να μη λαμβάνονται επί της ουσίας υπόψιν στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων και αφετέρου εσωτερικούς κύκλους εντός και γύρω της ΕΕ να διαδραματίζουν καθοριστικότερους ρόλους. Ταυτόχρονα, και χωρίς να διεκδικούμε το αλάθητο, έχουμε καταγράψει την εθνική αναγκαιότητα να βρίσκεται η Ελλάδα μέσα στο σύνολο των κύκλων αυτών. Συμβαίνει είναι η αλήθεια αλλά όχι πάντα.

Για παράδειγμα, η Ελλάδα έχει μείνει εκτός των διαπραγματεύσεων των «προθύμων» να στηρίξουν με στρατό τις ειρηνευτικές δυνάμεις στην Ουκρανία. Κάποιος μπορεί ίσως να αντιληφθεί τους λόγους.

Αυτό βέβαια που επίσης αντιλαμβάνεται είναι ότι οι ίδιοι οι (φιλοπουτινικοί) κύκλοι που αναφέρονται σε εθνική αποτυχία λόγω της απουσίας της Ελλάδας από το συγκεκριμένο τραπέζι είναι οι ίδιοι που δυσανασχετούν με τη στήριξη της Ουκρανίας έναντι των Ρώσων φίλων τους. Και πιθανότατα χορηγών τους.

Επί της ουσίας, απαιτούνται εξαιρετικά ευαίσθητοι χειρισμοί ειδικά τώρα που οι καιροί χαρακτηρίζονται από (γεω)πολιτική αναισθησία.

Οι λεπτομέρειες της Άμυνας

Αναφορικά, τώρα, με τη Λευκή Βίβλο για της Άμυνα και τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας, βρισκόμαστε εν αναμονή σημαντικών λεπτομερειών.

Μία πρώτη: θα ισχύσει η εθνική ρήτρα διαφυγής για το 2025 και αν ναι πώς σκοπεύουμε να την εκμεταλλευτούμε;

Κατ' αρχάς ας ξεκαθαρίσουμε ότι η ρήτρα διαφυγής δεν αποτελεί ρήτρα διαγραφής. Τα δάνεια αποπληρώνονται και οι δαπάνες πληρώνονται. Είτε συνυπολογίζονται στους δημοσιονομικούς κανόνες είτε όχι. Συνεπώς, απαιτούν πλάνο και οφείλουν κατά σειρά να έχουν διπλό πρόσημο: πρώτον, εθνικής/ευρωπαϊκής ασφάλειας και δεύτερον αναπτυξιακό.

Οι πληροφορίες μας, εδώ και αρκετές ημέρες, λένε πως είναι εξαιρετικά πιθανό το 2025 να ισχύσει η ρήτρα, πιθανότατα όμως για επιπλέον δαπάνες των ήδη καταγεγραμμένων. Επίσης, αναμένεται να καταρτιστεί η λίστα των επιλέξιμων δαπανών που αφορά στην ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση (δάνεια που θα αποπληρωθούν από κράτη-μέλη με εγγύηση της ΕΕ). Αυτό ενέχει και ένα ειδικότερο ενδιαφέρον αν συνυπολογίσει κανείς ότι η ελληνική αμυντική παραγωγή ενδεχομένως να μπορεί να διαδραματίσει έναν ρόλο. Μικρό αλλά υπαρκτό. Και πιθανότατα ένα μεγαλύτερο τα ελληνικά ναυπηγεία.

Αυτό που επίσης έχει ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε την ερχόμενη Τετάρτη είναι ο τρόπος με τον οποίο κονδύλια της συνοχής θα μπορούν να ανακατευθυνθούν προς την Άμυνα. Και το ενδιαφέρον καθίσταται μεγαλύτερο καθώς οι ανακοινώσεις αναμένεται να είναι ευρύτερες του θέματος και να αφορούν γενικότερες πολιτικές που σχετίζονται με τα διαρθρωτικά ταμεία.

Συνοπτικά, λοιπόν, και χωρίς να υπερβάλουμε και ιδιαίτερα, αν ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, τις ερχόμενες ημέρες ενδέχεται να κάνει πάρτυ. Θα προσπαθήσουμε να βρεθούμε στα περισσότερα από αυτά και θα επανέλθουμε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:17

Θεσσαλονίκη: Στα χέρια της ΕΛΑΣ τέσσερις οδηγοί που οδηγούσαν υπό την επήρεια αλκοόλ.

22:17

Η Δανία κατέγραψε την υψηλότερη θερμοκρασία στα χρονικά, με 36,6 βαθμούς Κελσίου

21:18

Οδηγός φορτηγού έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα στην Εγνατία Οδό

21:03

Γαλλία-καύσωνας: 74 θάνατοι από πνιγμό από τις 18 Ιουνίου στη χώρα

20:58

Πέντε συλλήψεις για εμπρησμούς από αμέλεια και παραβάσεις της αντιπυρικής νομοθεσίας

20:45

Θεσσαλονίκη: Ένας νεκρός κι ένας τραυματίας μετά από μετωπική σύγκρουση δύο αυτοκινήτων

20:41

Σέρρες: Εγκλεισμό μέχρι 10 έτη σε κατάστημα κράτησης ανηλίκων στον 16χρονο για τον φονικό ξυλοδαρμό 17χρονου

20:36

Ελβετία: Νέο ρεκόρ ζέστης για τον μήνα Ιούνιο για τρίτη συνεχή ημέρα, με 39°C

20:21

Σε αυξημένη ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός κατά την πρώτη ημέρα πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς

20:11

Ουγγαρία: Ο πυρηνικός σταθμός στο Πακς μειώνει την παραγωγή λόγω της υψηλής θερμοκρασίας του νερού στον Δούναβη

20:00

Πετρέλαιο: Η αγορά προεξοφλεί κανονικότητα, οι αναλυτές όχι

19:42

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Σπαθάρι Ευβοίας

19:39

Διάσωση 35 αλλοδαπών νοτιοανατολικά της Γαύδου από σκάφος της FRONTEX

19:14

Ναύπακτος: Φωτιά στην περιοχή Κρυονέρια

19:08

Σδούκου σε Τσουκαλά: Το γαρ πολύ της δημοσκοπικής θλίψεως γεννά παραφροσύνη

19:02

Χανιά: Σύλληψη 45χρονης αλλοδαπής για εμπρησμό από πρόθεση

18:55

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Χαιρετίζει τη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου- Ένα «καθοριστικό» βήμα

18:37

Παραστατίδης για μισθολογικές αυξήσεις ανώτατων ιεραρχών: Εκμαυλισμός ενόψει εκλογών

18:01

Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει πλήρως την Τοπική Αυτοδιοίκηση

17:59

Πυρκαγιά σε ελαιώνες στην Βλαχέρνα Άρτας

17:41

Αφγανιστάν: Ισχυρή σεισμική δόνηση στο ανατολικό τμήμα

17:39

Σε ύφεση και χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Σπαθάρι Ευβοίας

17:25

Axios: Πιθανώς εντός της ερχόμενης εβδομάδας να αποκατασταθεί η πρόσβαση στο Fable 5 ΑΙ της Anthropic

17:01

Τσίπρας στο 1ο Εθνικό Συμβούλιο της ΕΛ.Α.Σ.: Διαφθορά ή εντιμότητα το διακύβευμα των εκλογών

16:40

Βενεζουέλα: Νεογέννητο ανασύρθηκε ζωντανό από τα χαλάσματα, 32 ώρες μετά τους σεισμούς

16:30

Λίβανος: Ισραηλινό πλήγμα παρά την εκεχειρία

16:25

Ρόδος: Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στην περιοχή Καλαμώνας

16:21

Πυρκαγιά στην Πέτρα Βοιωτίας- Εκδόθηκε 112

16:07

Συνελήφθη 28χρονος που διακινούσε ναρκωτικά στην Κυψέλη

16:00

Η κρίσιμη Δευτέρα στη μάχη κατά της ακρίβειας – Τι διακυβεύεται για μειώσεις τιμών και πλαφόν