ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Οι λεπτομέρειες στις οποίες συνηθίζει να κρύβεται ο διάβολος

Γιάννης Παπαγεωργίου
23-03-2025 | 13:15
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι λεπτομέρειες στις οποίες συνηθίζει να κρύβεται ο διάβολος
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Αρκετές φορές έχουμε αναφερθεί στη νέα πραγματικότητα που δημιουργείται εντός ΕΕ και θέλει αφενός μεν καθεστώτα όπως του Όρμπαν να μη λαμβάνονται επί της ουσίας υπόψιν στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων και αφετέρου εσωτερικούς κύκλους εντός και γύρω της ΕΕ να διαδραματίζουν καθοριστικότερους ρόλους. Ταυτόχρονα, και χωρίς να διεκδικούμε το αλάθητο, έχουμε καταγράψει την εθνική αναγκαιότητα να βρίσκεται η Ελλάδα μέσα στο σύνολο των κύκλων αυτών. Συμβαίνει είναι η αλήθεια αλλά όχι πάντα.

Για παράδειγμα, η Ελλάδα έχει μείνει εκτός των διαπραγματεύσεων των «προθύμων» να στηρίξουν με στρατό τις ειρηνευτικές δυνάμεις στην Ουκρανία. Κάποιος μπορεί ίσως να αντιληφθεί τους λόγους.

Αυτό βέβαια που επίσης αντιλαμβάνεται είναι ότι οι ίδιοι οι (φιλοπουτινικοί) κύκλοι που αναφέρονται σε εθνική αποτυχία λόγω της απουσίας της Ελλάδας από το συγκεκριμένο τραπέζι είναι οι ίδιοι που δυσανασχετούν με τη στήριξη της Ουκρανίας έναντι των Ρώσων φίλων τους. Και πιθανότατα χορηγών τους.

Επί της ουσίας, απαιτούνται εξαιρετικά ευαίσθητοι χειρισμοί ειδικά τώρα που οι καιροί χαρακτηρίζονται από (γεω)πολιτική αναισθησία.

Οι λεπτομέρειες της Άμυνας

Αναφορικά, τώρα, με τη Λευκή Βίβλο για της Άμυνα και τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας, βρισκόμαστε εν αναμονή σημαντικών λεπτομερειών.

Μία πρώτη: θα ισχύσει η εθνική ρήτρα διαφυγής για το 2025 και αν ναι πώς σκοπεύουμε να την εκμεταλλευτούμε;

Κατ' αρχάς ας ξεκαθαρίσουμε ότι η ρήτρα διαφυγής δεν αποτελεί ρήτρα διαγραφής. Τα δάνεια αποπληρώνονται και οι δαπάνες πληρώνονται. Είτε συνυπολογίζονται στους δημοσιονομικούς κανόνες είτε όχι. Συνεπώς, απαιτούν πλάνο και οφείλουν κατά σειρά να έχουν διπλό πρόσημο: πρώτον, εθνικής/ευρωπαϊκής ασφάλειας και δεύτερον αναπτυξιακό.

Οι πληροφορίες μας, εδώ και αρκετές ημέρες, λένε πως είναι εξαιρετικά πιθανό το 2025 να ισχύσει η ρήτρα, πιθανότατα όμως για επιπλέον δαπάνες των ήδη καταγεγραμμένων. Επίσης, αναμένεται να καταρτιστεί η λίστα των επιλέξιμων δαπανών που αφορά στην ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση (δάνεια που θα αποπληρωθούν από κράτη-μέλη με εγγύηση της ΕΕ). Αυτό ενέχει και ένα ειδικότερο ενδιαφέρον αν συνυπολογίσει κανείς ότι η ελληνική αμυντική παραγωγή ενδεχομένως να μπορεί να διαδραματίσει έναν ρόλο. Μικρό αλλά υπαρκτό. Και πιθανότατα ένα μεγαλύτερο τα ελληνικά ναυπηγεία.

Αυτό που επίσης έχει ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε την ερχόμενη Τετάρτη είναι ο τρόπος με τον οποίο κονδύλια της συνοχής θα μπορούν να ανακατευθυνθούν προς την Άμυνα. Και το ενδιαφέρον καθίσταται μεγαλύτερο καθώς οι ανακοινώσεις αναμένεται να είναι ευρύτερες του θέματος και να αφορούν γενικότερες πολιτικές που σχετίζονται με τα διαρθρωτικά ταμεία.

Συνοπτικά, λοιπόν, και χωρίς να υπερβάλουμε και ιδιαίτερα, αν ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, τις ερχόμενες ημέρες ενδέχεται να κάνει πάρτυ. Θα προσπαθήσουμε να βρεθούμε στα περισσότερα από αυτά και θα επανέλθουμε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:27

Google Maps: Η «Λίμνη Οντάριο» έγινε «Lake America» για τους χρήστες στις ΗΠΑ

18:22

ΥΠΕΘΟΟ κατά ΠΑΣΟΚ για τα κόκκινα δάνεια: «Μοιράζει ανέξοδες υποσχέσεις και στέλνει τον λογαριασμό στους συνεπείς»

18:17

Τουρκία, Σαουδική Αραβία και Πακιστάν συναντώνται πρώτη φορά για το νέο αμυντικό σύμφωνο

18:03

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Μαρκόπουλο Ωρωπού - Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

17:41

Τραμπ: Θα αναπληρώσουμε τα στρατηγικά μας αποθέματα με πετρέλαιο Βενεζουέλας

17:10

Νεπάλ - Πλημμύρες: Οι αρχές ξεκίνησαν τις ταφές μη ταυτοποιημένων θυμάτων

16:51

Οι παραλίες της Βόρειας Εύβοιας που αξίζει να επισκεφθείτε

16:38

Θετικό το καλοκαιρινό «ταμείο» για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

16:31

Η NASA εκτόξευσε το νέο διαστημικό της τηλεσκόπιο, το «Nancy Grace Roman»

16:14

Δένδιας: Η «Ασπίδα του Αχιλλέα» σηματοδοτεί τη μετάβαση από ένα άθροισμα οπλικών συστημάτων σε ένα ολιστικό σύστημα αποτροπής

15:44

Με τον πρόεδρο του Λιβάνου θα συναντηθεί αύριο ο πρωθυπουργός

15:39

Μιχάλης Αργυρού: Τελειώνει ο μισθός στις 15 του μήνα;

15:31

«Γκάγκαροι»: Ποιοι ήταν οι βέροι Αθηναίοι και πώς πήραν το παράξενο όνομά τους

15:08

Χατζηδάκης για Ταμείο Ανάκαμψης: «Η αντιπολίτευση ζει σε άλλη χώρα – Η πραγματικότητα τη διαψεύδει»

14:54

Η ανακοίνωση της Aegean για το αεροσκάφος που έκανε αναγκαστική προσγείωση στη Ρόδο

14:48

Ανατροπή πλοίου με περίπου 270 επιβαίνοντες βόρεια της Κύπρου

14:31

Άκης Σκέρτσος: Τι μάθαμε από το Ταμείο Ανάκαμψης;

14:17

Θεσσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκε τηλεφωνική απάτη με λεία 15.000 ευρώ

13:57

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε Κρήτη και Νότιο Αιγαίο

13:46

ΓΕΕΘΑ: Ολοκληρώθηκε η παράδοση στρατιωτικού υλικού στις ένοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου

13:16

Εξοχική κατοικία: Οι ξένοι «οδηγούν την αγορά», πόσα λεφτά δίνουν – Οι νέοι προορισμοί στον επενδυτικό χάρτη

13:14

Η Ισλανδία είπε «όχι» στην Ευρωπαϊκή Ένωση

13:10

Ο Καναδάς απαντά στον Τραμπ με μια γιγαντιαία πινακίδα: «Λίμνη Οντάριο. Τώρα και για πάντα»

12:42

Τραυματίστηκε Αυστραλή λουόμενη από αποκόλληση βράχων στο «Κλέφτικο» της Μήλου

12:34

ΙΣΑ: Την επόμενη εβδομάδα οι πληρωμές στους γιατρούς του «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»

12:18

ΣΥΡΙΖΑ: Οι επικοινωνιακοί απολογισμοί του Μαξίμου δεν αφορούν τους πολίτες

11:43

Πόλεμος για την αυτοκρατορία των 40 δισ. ευρώ του Del Vecchio – Οι οκτώ κληρονόμοι, η Ray-Ban και το αδιέξοδο

11:09

Ιράν: Ο ανώτατος ηγέτης καλεί τις μουσουλμανικές χώρες να ενωθούν κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ

11:00

Η Ρωσία προετοιμάζει «μαζικές επιθέσεις» κατά των «εγκαταστάσεων του ενεργειακού τομέα» της Ουκρανίας

10:44

Ισλανδία: Λέει «όχι» στις διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ