ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Οι Έλληνες της Κομισιόν

Γιάννης Παπαγεωργίου
12-12-2024 | 11:39
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι Έλληνες της Κομισιόν (updated)
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Με την ανάληψη των καθηκόντων από τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χαρακτηρίσαμε την ελληνική συμμετοχή στις ομάδες των Επιτρόπων των υπολοίπων κρατών-μελών βελτιωμένη. Η αλήθεια είναι ότι πλησιάζοντας στις επίσημες ανακοινώσεις, θα μπορούσε εύλογα να ισχυριστεί κανείς ότι η εικόνα παραμένει βελτιωμένη. Είτε αυτό προέρχεται από στρατηγικές επιλογές της χώρας ή από εσωτερικές διεργασίες στους διαδρόμους των Βρυξελλών.

Όπως αναφέραμε, η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει παρουσία στις ομάδες του Ιταλού Αντιπροέδρου της Κομισιόν, αρμόδιου για το χαρτοφυλάκιο της πολιτικής συνοχής και των μεταρρυθμίσεων Raffaele Fitto, του Δανού Επιτρόπου Ενέργειας Dan Jørgensen, του Αυστριακού Επιτρόπου Magnus Brunner, αρμόδιου για το χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης, του Σλοβάκου Επιτρόπου για το Εμπόριο Maros Sefcovic και του Κύπριου Επιτρόπου Κώστα Καδή, αρμόδιου για την Αλιεία.

Στην παραπάνω εικόνα θα πρέπει να προστεθούν ορισμένες πρόσθετες παρουσίες. Ελληνίδα αξιωματούχος συμπεριλαμβάνεται στην ομάδα του Λιθουανού Επιτρόπου για την Άμυνα Andrius Kubilious. Το ίδιο ισχύει και για το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο του Λετονού Επιτρόπου για την Οικονομία Βάλντις Ντομπρόβσκις. Εκεί ενδέχεται να προστεθεί και μία δεύτερη ελληνική παρουσία.

Επίσης, ελληνική παρουσία εν τέλει υπάρχει στην ομάδα του Πολωνού Επιτρόπου αρμόδιου για τον προϋπολογισμό της ΕΕ Piotr Serafin, της Κροάτισσας Επιτρόπου για τη Μεσόγειο Ντουμπράβκα Σουίτσα και της Επιτρόπου για τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε.

Η επιτυχία της ευρωπαϊκής πολιτικής της χώρας προφανώς δεν κρίνεται μόνο από τον αριθμό των Ελλήνων στις ομάδες των Επιτρόπων. Σχετίζεται ωστόσο με την εμπλοκή της χώρας σε μία διαδικασία που σήμερα εμφανιζόμαστε ενεργότεροι και αποτελεσματικότεροι από ό,τι στο - πρόσφατο- παρελθόν. Επίσης, η παρουσία Ελλήνων στις θέσεις αυτές δε σημαίνει απαραίτητα πρόσθετη δυνατότητα παρέμβασης της χώρας. Ωστόσο σημαίνει πρόσθετη δυνατότητα της χώρας σε αξιόπιστη πληροφόρηση και προοπτική σχεδιασμού αποτελεσματικών εθνικών πολιτικών και στρατηγικών.

Χωρίς ελληνική παρουσία σε Ύπατη Εκπρόσωπο και Διεύρυνση

Η Ελλάδα ωστόσο παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν δεν πέτυχε δύο από τους αρχικούς της στόχους. Την παρουσία Έλληνα αξιωματούχου στην ομάδα της Ύπατης Εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής Κάγια Κάλλας και σε αυτή τη Σλοβένας Επιτρόπου Διεύρυνσης Marta Kos.

Εν αναμονή της τελικής επίσημης εικόνας, καταγράφουμε επίσης την σημαντικότερη ίσως επιτυχία της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την παρουσία της στη νέα σύνθεση των ευρωπαϊκών θεσμών, με την πρώην επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Αννα-Μαρία Μπούρα να εντάσσεται στην ομάδα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Antonio Kosta.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:57

ΗΠΑ: Βομβαρδιστικό B-52 συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του στην Καλιφόρνια

23:45

Ουγγαρία: Στα οκτώ έτη το όριο της θητείας των πρωθυπουργών, μπλόκο στον Όρμπαν

23:36

Safran και THEON προχωρούν στη δημιουργία κοινοπραξίας για ηλεκτρο-οπτικά συστήματα drones

23:22

ΕΕ: Άνοιξε η πρώτη ομάδα κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία

23:13

Wall Street: Ρεκόρ για τον Dow Jones, ράλι 20% η SpaceX

22:54

Τσίπρας: Το δίλημμα των εκλογών είναι «εντιμότητα ή διαφθορά»

22:48

Κίνα: Σφοδρές βροχοπτώσεις στα νότια - Χιλιάδες κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

22:40

Απώλειες 5% για το πετρέλαιο με φόντο το άνοιγμα του Ορμούζ

22:33

Κροατία: Σύγκρουση καταμαράν με ιστιοφόρο στην Αδριατική, τέσσερις νεκροί

22:25

ΕΕ: Νέα δικαιώματα για τους επιβάτες αεροπορικών - Τι αλλάζει για αποζημιώσεις, αποσκευές, χρεώσεις

22:19

Νετανιάχου: Ο πόλεμος κατά του Ιράν έσωσε το Ισραήλ από την απειλή «πυρηνικού ολέθρου»

22:12

Η αποκλιμάκωση ευνοεί τον χρυσό: Σε υψηλό 8 ημερών μετά τη συμφωνία ΗΠΑ–Ιράν

21:51

Γαλλία: Οι ηγέτες της G7 αναμένουν διευκρινίσεις για τη συμφωνία με το Ιράν από τον Τραμπ

21:40

Μαρκόπουλος: «Δεν προβλέπεται να δοθεί 13η σύνταξη και μισθός στους δημόσιους υπάλληλους»

21:28

Γαλλία: Δώδεκα ισραηλινές εταιρείες αποκλείστηκαν από την αμυντική έκθεση Eurostatory

21:15

Δημοσκόπηση Alco: Μονοψήφια η διαφορά ΝΔ - Τσίπρα, στην τρίτη θέση το ΠΑΣΟΚ

21:01

Ρωσία: Χαλαρώνουν οι κανόνες ποιότητας των καυσίμων για να αποτραπούν ελλείψεις

20:48

Πυροσβεστική: 30 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

20:27

Τραμπ: «Δεν χρειάζεται διεθνής βοήθεια για να ανοίξει το Ορμούζ»

20:14

Κάγια Κάλας: Η ΕΕ έτοιμη να συμβάλει στην εφαρμογή της συμφωνίας ΗΠΑ-Ιράν

20:07

Ανησυχία στο Λίβανο για «εκκρεμή προβλήματα» παρά τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν

20:07

«Παράθυρο ευκαιρίας για διπλωματία» σχετικά με την Ουκρανία διακρίνει ο Γερμανός καγκελάριος Μερτς

20:03

Αερομεταφορές: Με το δεξί η σεζόν παρά τις αναταράξεις από τη Μέση Ανατολή

19:58

Παλαιστίνη: Ο πρόεδρος Αμπάς ανακοίνωσε τη διεξαγωγή εκλογών στις αρχές του 2027

19:46

Πιερρακάκης: Νομοθετική ρύθμιση για προστασία της ενίσχυσης που χορηγείται σε μαθητές με προβλήματα ακοής

19:41

Μέση Ανατολή: Μόνο δύο πλοία πέρασαν το Ορμούζ μετά τη συμφωνία Ιράν - ΗΠΑ

19:34

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου χαιρετίζει τη συμφωνία Ιράν - ΗΠΑ

19:29

BEYOND Leadership Dialogue 2026: Η τεχνητή νοημοσύνη στο επίκεντρο ενός διεθνούς διαλόγου

19:18

Ευρωαγορές: Σε ιστορικό υψηλό ο Stoxx 600 μετά τη συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν

19:10

ΥΠΑΑΤ: Παρατείνεται η διάθεση 79 στρατιωτικών κτηνιάτρων για την ευλογιά και τον αφθώδη πυρετό