ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Οι Έλληνες της Κομισιόν

Γιάννης Παπαγεωργίου
12-12-2024 | 11:39
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι Έλληνες της Κομισιόν (updated)
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Με την ανάληψη των καθηκόντων από τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χαρακτηρίσαμε την ελληνική συμμετοχή στις ομάδες των Επιτρόπων των υπολοίπων κρατών-μελών βελτιωμένη. Η αλήθεια είναι ότι πλησιάζοντας στις επίσημες ανακοινώσεις, θα μπορούσε εύλογα να ισχυριστεί κανείς ότι η εικόνα παραμένει βελτιωμένη. Είτε αυτό προέρχεται από στρατηγικές επιλογές της χώρας ή από εσωτερικές διεργασίες στους διαδρόμους των Βρυξελλών.

Όπως αναφέραμε, η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει παρουσία στις ομάδες του Ιταλού Αντιπροέδρου της Κομισιόν, αρμόδιου για το χαρτοφυλάκιο της πολιτικής συνοχής και των μεταρρυθμίσεων Raffaele Fitto, του Δανού Επιτρόπου Ενέργειας Dan Jørgensen, του Αυστριακού Επιτρόπου Magnus Brunner, αρμόδιου για το χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης, του Σλοβάκου Επιτρόπου για το Εμπόριο Maros Sefcovic και του Κύπριου Επιτρόπου Κώστα Καδή, αρμόδιου για την Αλιεία.

Στην παραπάνω εικόνα θα πρέπει να προστεθούν ορισμένες πρόσθετες παρουσίες. Ελληνίδα αξιωματούχος συμπεριλαμβάνεται στην ομάδα του Λιθουανού Επιτρόπου για την Άμυνα Andrius Kubilious. Το ίδιο ισχύει και για το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο του Λετονού Επιτρόπου για την Οικονομία Βάλντις Ντομπρόβσκις. Εκεί ενδέχεται να προστεθεί και μία δεύτερη ελληνική παρουσία.

Επίσης, ελληνική παρουσία εν τέλει υπάρχει στην ομάδα του Πολωνού Επιτρόπου αρμόδιου για τον προϋπολογισμό της ΕΕ Piotr Serafin, της Κροάτισσας Επιτρόπου για τη Μεσόγειο Ντουμπράβκα Σουίτσα και της Επιτρόπου για τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε.

Η επιτυχία της ευρωπαϊκής πολιτικής της χώρας προφανώς δεν κρίνεται μόνο από τον αριθμό των Ελλήνων στις ομάδες των Επιτρόπων. Σχετίζεται ωστόσο με την εμπλοκή της χώρας σε μία διαδικασία που σήμερα εμφανιζόμαστε ενεργότεροι και αποτελεσματικότεροι από ό,τι στο - πρόσφατο- παρελθόν. Επίσης, η παρουσία Ελλήνων στις θέσεις αυτές δε σημαίνει απαραίτητα πρόσθετη δυνατότητα παρέμβασης της χώρας. Ωστόσο σημαίνει πρόσθετη δυνατότητα της χώρας σε αξιόπιστη πληροφόρηση και προοπτική σχεδιασμού αποτελεσματικών εθνικών πολιτικών και στρατηγικών.

Χωρίς ελληνική παρουσία σε Ύπατη Εκπρόσωπο και Διεύρυνση

Η Ελλάδα ωστόσο παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν δεν πέτυχε δύο από τους αρχικούς της στόχους. Την παρουσία Έλληνα αξιωματούχου στην ομάδα της Ύπατης Εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής Κάγια Κάλλας και σε αυτή τη Σλοβένας Επιτρόπου Διεύρυνσης Marta Kos.

Εν αναμονή της τελικής επίσημης εικόνας, καταγράφουμε επίσης την σημαντικότερη ίσως επιτυχία της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την παρουσία της στη νέα σύνθεση των ευρωπαϊκών θεσμών, με την πρώην επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Αννα-Μαρία Μπούρα να εντάσσεται στην ομάδα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Antonio Kosta.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:58

Πιερρακάκης: «Εκκωφαντική η αντίφαση της αντιπολίτευσης για το Άρθρο 16»

12:58

Καζίμιρ: Η ΕΚΤ πρέπει να αυξήσει τουλάχιστον άλλη μια φορά τα επιτόκια για να περιοριστεί ο πληθωρισμός

12:53

Το Ιράν δεν έχει ζητήσει την επανέναρξη των συνομιλιών με τις ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου

12:51

Σε 15.946 ανήλθαν οι γεννήσεις στην Ελλάδα το α' τρίμηνο

12:51

Titan: Σε πολυετή αναπτυξιακό κύκλο - Αυξάνει στα 64,40 ευρώ την τιμή στόχο η Eurobank Equities

12:50

Άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας έλαβε το Deree, Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Ελλάδος

12:47

Κεραμέως: «Διευρύνουμε το πλέγμα προστασίας της μητρότητας» - Οι έξι άξονες

12:40

Ρεύμα: Φόβοι για τα «πράσινα» τιμολόγια τον Αύγουστο - 22% πάνω η χονδρική τον Ιούλιο

12:38

Κυκλοφοριακές Ρυθμίσεις στον αυτοκινητόδρομο ΑΘΕ έως 12 Σεπτεμβρίου

12:35

Ανοίγει πιλοτικά στο κοινό η Στοά Αρσακείου - Τι θα βρει ο επισκέπτης στο νέο πολυχώρο

12:31

Τα «σύννεφα φωτιάς» απειλούν Γαλλία και Ισπανία - Το φαινόμενο που κάνει πιο επικίνδυνες τις πυρκαγιές

12:26

Μega deal Nvidia - OpenAI: Σε συνομιλίες για κατασκευή data center 500 δισ. δολ.

12:19

Μητσοτάκης: «Δεν μπορεί να μιλάμε για ανταγωνιστική Ευρώπη με ψηλές τιμές ενέργειας»

12:18

Ο Μπέρναμ σκοπεύει να μεταρρυθμίσει το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας

12:12

Χατζηδάκης: Αν χρειαστεί θα υπάρξουν κι άλλες παρεμβάσεις για την ακρίβεια στα καύσιμα

12:11

Νέα μορφή απάτης με δόλωμα το βιβλιάριο υγείας του ΕΦΚΑ

12:10

20 χρόνια GEOAXIS: Από τα πρώτα βήματα στη διαμόρφωση μιας ισχυρής παρουσίας στην αγορά ακινήτων

11:57

Καγκελάριος Αυστρίας σε Μητσοτάκη: «Η Ελλάδα παράδειγμα επιτυχούς μεταρρυθμιστικής πολιτικής»

11:57

Γερμανία: Βελτίωση επιχειρηματικών προσδοκιών για τρίτο σερί μήνα

11:57

ΕΚΠΑ: Πρώτο σε αριθμό νέων επιτυχόντων στα ελληνικά πανεπιστήμια με 6.000 νέους φοιτητές

11:49

Αυξημένα τα κέρδη της AstraZeneca με ώθηση από τα αντικαρκινικά φάρμακα

11:41

Παπασταύρου: «Εξορθολογισμός στα τιμολόγια του νερού - Σε πολλές περιοχές θα δουν μειώσεις οι πολίτες»

11:33

Τρ. Πειραιώς: Ανοδική η τάση στις αγορές αγροτικών προϊόντων - Εξαίρεση τα βοοειδή και ο χυμός πορτοκαλιού

11:17

Eurobank: Συνεχίζεται η στήριξη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με δωρεά για το Επιτηρητικό Φυλάκιο

11:16

Δέσμη προτάσεων ΣΒΑΠ για την ενίσχυση των εργαζομένων και τις επενδύσεις στη βιομηχανία

11:14

Η Ελληνικός Χρυσός κινητοποιεί έργα 7 εκατ. ευρώ στο Δήμο Αριστοτέλη

11:11

Νέα στρατηγική συνεργασία BestPrice & Ferryscanner

11:05

Συνάντηση Ζελένσκι με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπέρναμ σήμερα

10:53

Optima: Ισχυρή αναπτυξιακή πορεία για τη Lavipharm, τιμή στόχος στα 2,08 ευρώ

10:52

Ευρωαγορές: Άνοδος με «όχημα» την πτώση του πετρελαίου