ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Οι Έλληνες της Κομισιόν

Γιάννης Παπαγεωργίου
12-12-2024 | 11:39
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι Έλληνες της Κομισιόν (updated)
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Με την ανάληψη των καθηκόντων από τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χαρακτηρίσαμε την ελληνική συμμετοχή στις ομάδες των Επιτρόπων των υπολοίπων κρατών-μελών βελτιωμένη. Η αλήθεια είναι ότι πλησιάζοντας στις επίσημες ανακοινώσεις, θα μπορούσε εύλογα να ισχυριστεί κανείς ότι η εικόνα παραμένει βελτιωμένη. Είτε αυτό προέρχεται από στρατηγικές επιλογές της χώρας ή από εσωτερικές διεργασίες στους διαδρόμους των Βρυξελλών.

Όπως αναφέραμε, η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει παρουσία στις ομάδες του Ιταλού Αντιπροέδρου της Κομισιόν, αρμόδιου για το χαρτοφυλάκιο της πολιτικής συνοχής και των μεταρρυθμίσεων Raffaele Fitto, του Δανού Επιτρόπου Ενέργειας Dan Jørgensen, του Αυστριακού Επιτρόπου Magnus Brunner, αρμόδιου για το χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης, του Σλοβάκου Επιτρόπου για το Εμπόριο Maros Sefcovic και του Κύπριου Επιτρόπου Κώστα Καδή, αρμόδιου για την Αλιεία.

Στην παραπάνω εικόνα θα πρέπει να προστεθούν ορισμένες πρόσθετες παρουσίες. Ελληνίδα αξιωματούχος συμπεριλαμβάνεται στην ομάδα του Λιθουανού Επιτρόπου για την Άμυνα Andrius Kubilious. Το ίδιο ισχύει και για το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο του Λετονού Επιτρόπου για την Οικονομία Βάλντις Ντομπρόβσκις. Εκεί ενδέχεται να προστεθεί και μία δεύτερη ελληνική παρουσία.

Επίσης, ελληνική παρουσία εν τέλει υπάρχει στην ομάδα του Πολωνού Επιτρόπου αρμόδιου για τον προϋπολογισμό της ΕΕ Piotr Serafin, της Κροάτισσας Επιτρόπου για τη Μεσόγειο Ντουμπράβκα Σουίτσα και της Επιτρόπου για τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε.

Η επιτυχία της ευρωπαϊκής πολιτικής της χώρας προφανώς δεν κρίνεται μόνο από τον αριθμό των Ελλήνων στις ομάδες των Επιτρόπων. Σχετίζεται ωστόσο με την εμπλοκή της χώρας σε μία διαδικασία που σήμερα εμφανιζόμαστε ενεργότεροι και αποτελεσματικότεροι από ό,τι στο - πρόσφατο- παρελθόν. Επίσης, η παρουσία Ελλήνων στις θέσεις αυτές δε σημαίνει απαραίτητα πρόσθετη δυνατότητα παρέμβασης της χώρας. Ωστόσο σημαίνει πρόσθετη δυνατότητα της χώρας σε αξιόπιστη πληροφόρηση και προοπτική σχεδιασμού αποτελεσματικών εθνικών πολιτικών και στρατηγικών.

Χωρίς ελληνική παρουσία σε Ύπατη Εκπρόσωπο και Διεύρυνση

Η Ελλάδα ωστόσο παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν δεν πέτυχε δύο από τους αρχικούς της στόχους. Την παρουσία Έλληνα αξιωματούχου στην ομάδα της Ύπατης Εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής Κάγια Κάλλας και σε αυτή τη Σλοβένας Επιτρόπου Διεύρυνσης Marta Kos.

Εν αναμονή της τελικής επίσημης εικόνας, καταγράφουμε επίσης την σημαντικότερη ίσως επιτυχία της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την παρουσία της στη νέα σύνθεση των ευρωπαϊκών θεσμών, με την πρώην επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Αννα-Μαρία Μπούρα να εντάσσεται στην ομάδα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Antonio Kosta.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:40

Νεπάλ: Έφτασαν τους 538 οι νεκροί - Πάνω από 90.000 άνθρωποι έχουν πληγεί από την καταστροφή

14:40

Τι αναμένουν οι αγορές από την ομιλία του Κέβιν Γουός στο Τζάκσον Χολ

14:21

Μητσοτάκης: Το πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης στη Δυτ. Μακεδονία δείχνει απτά αποτελέσματα

14:18

ΠΟΥ: Τερματισμός της επιδημίας Έμπολα στην Ουγκάντα - 42 ημέρες χωρίς νέο κρούσμα

14:06

Eurobank: Θετική η συμβολή του εξωτερικού τομέα στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

13:53

Περιοδεία Μητσοτάκη σε Δυτική Μακεδονία: Τα σχέδια της κυβέρνησης για στήριξη της μεταποίησης

13:46

Νέα σελίδα για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με 700 νέες θέσεις φοιτητικής στέγασης

13:46

Στην 8η θέση της Ευρώπης το «Ελευθέριος Βενιζέλος» σε εμπορικές πτήσεις

13:30

UBS: Η Ευρώπη θα αναγκαστεί να «κυνηγήσει» φυσικό αέριο

13:21

Νορβηγία: Ποιος είναι ο νέος βασιλιάς Χάακον και ποια είναι η επόμενη ημέρα για το στέμμα

13:11

Lefties: Το οικονομικό brand της Inditex άνοιξε στη Βρετανία και απειλεί Shein και Primark

12:58

ΣΒΕ: Εθνικό σύμφωνο για τη βιομηχανία και 10ετή βιομηχανική στρατηγική πρότεινε στον Κυρ. Μητσοτάκη

12:48

Η Ισλανδία ζυγίζει το ευρωπαϊκό της μέλλον: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το δημοψήφισμα

12:31

«Ασπίδα του Αχιλλέα»: Τη Δευτέρα οι υπογραφές Ελλάδας-Ισραήλ για τον νέο αντιαεροπορικό θόλο

12:30

Τράπεζες: Η αγορά δεν ακολουθεί κατά πόδας τους αναλυτές

12:29

Αραγτσί: Μπορεί να υπάρξει διπλωματία αν οι ΗΠΑ εγκαταλείψουν την πολιτική πίεσης

12:26

Μείωση 0,8% στις οικοδομικές άδειες τον Μάιο

12:17

Αύξηση 11,8% στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον Ιούλιο

12:13

Το Ταμείο Ανάκαμψης πέθανε - Ζήτω το Κλιματικό Ταμείο

12:13

ΥΠΑΑΤ: Έως 15 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα των 16 εκατ. στα αλιευτικά σκάφη

12:10

Berenberg: Το σοκ του Ιράν θα κρατήσει ψηλά τον πληθωρισμό - Πλήγμα στα νοικοκυριά από πετρέλαιο, αέριο και τρόφιμα

12:04

«Τα γυρνάει» ο Μπέρναμ για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα: «Είναι θέμα του Μουσείου»

11:58

Γεραπετρίτης για Τουρκία: Η Ελλάδα προτίθεται να προβεί και σε περαιτέρω ενέργειες

11:52

Διαμαντοπούλου: Ένα κακό ανέκδοτο τα περί συνεργασίας με τη ΝΔ

11:46

Στην κατεδάφιση του Μπάντμιντον ο Δούκας - «Ανοίγει τον δρόμο για το Μητροπολιτικό Πάρκο»

11:44

Σύψας για ιό Δυτικού Νείλου: «Κανείς δεν είναι άνοσος» - Υπέρ της ανάπτυξης διαγνωστικών rapid tests

11:29

Google: Αλλάζει την πολιτική για τα spam στην Ευρώπη μετά από πιέσεις της ΕΕ

11:21

Αύξηση κατά 11,2% των θέσεων μαθητείας στον Δημόσιο Τομέα για το 2026-27

11:12

CrediaBank: Κατώτατος μισθός έως 1.600 ευρώ και νέες παροχές - Υπεγράφη η πρώτη ενιαία Συλλογική Σύμβαση

11:09

Χατζηδάκης για Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο: «Δεν έτυχε… πέτυχε»