ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Οι Έλληνες της Κομισιόν

Γιάννης Παπαγεωργίου
12-12-2024 | 11:39
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι Έλληνες της Κομισιόν (updated)

Με την ανάληψη των καθηκόντων από τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χαρακτηρίσαμε την ελληνική συμμετοχή στις ομάδες των Επιτρόπων των υπολοίπων κρατών-μελών βελτιωμένη. Η αλήθεια είναι ότι πλησιάζοντας στις επίσημες ανακοινώσεις, θα μπορούσε εύλογα να ισχυριστεί κανείς ότι η εικόνα παραμένει βελτιωμένη. Είτε αυτό προέρχεται από στρατηγικές επιλογές της χώρας ή από εσωτερικές διεργασίες στους διαδρόμους των Βρυξελλών.

Όπως αναφέραμε, η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει παρουσία στις ομάδες του Ιταλού Αντιπροέδρου της Κομισιόν, αρμόδιου για το χαρτοφυλάκιο της πολιτικής συνοχής και των μεταρρυθμίσεων Raffaele Fitto, του Δανού Επιτρόπου Ενέργειας Dan Jørgensen, του Αυστριακού Επιτρόπου Magnus Brunner, αρμόδιου για το χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης, του Σλοβάκου Επιτρόπου για το Εμπόριο Maros Sefcovic και του Κύπριου Επιτρόπου Κώστα Καδή, αρμόδιου για την Αλιεία.

Στην παραπάνω εικόνα θα πρέπει να προστεθούν ορισμένες πρόσθετες παρουσίες. Ελληνίδα αξιωματούχος συμπεριλαμβάνεται στην ομάδα του Λιθουανού Επιτρόπου για την Άμυνα Andrius Kubilious. Το ίδιο ισχύει και για το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο του Λετονού Επιτρόπου για την Οικονομία Βάλντις Ντομπρόβσκις. Εκεί ενδέχεται να προστεθεί και μία δεύτερη ελληνική παρουσία.

Επίσης, ελληνική παρουσία εν τέλει υπάρχει στην ομάδα του Πολωνού Επιτρόπου αρμόδιου για τον προϋπολογισμό της ΕΕ Piotr Serafin, της Κροάτισσας Επιτρόπου για τη Μεσόγειο Ντουμπράβκα Σουίτσα και της Επιτρόπου για τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε.

Η επιτυχία της ευρωπαϊκής πολιτικής της χώρας προφανώς δεν κρίνεται μόνο από τον αριθμό των Ελλήνων στις ομάδες των Επιτρόπων. Σχετίζεται ωστόσο με την εμπλοκή της χώρας σε μία διαδικασία που σήμερα εμφανιζόμαστε ενεργότεροι και αποτελεσματικότεροι από ό,τι στο - πρόσφατο- παρελθόν. Επίσης, η παρουσία Ελλήνων στις θέσεις αυτές δε σημαίνει απαραίτητα πρόσθετη δυνατότητα παρέμβασης της χώρας. Ωστόσο σημαίνει πρόσθετη δυνατότητα της χώρας σε αξιόπιστη πληροφόρηση και προοπτική σχεδιασμού αποτελεσματικών εθνικών πολιτικών και στρατηγικών.

Χωρίς ελληνική παρουσία σε Ύπατη Εκπρόσωπο και Διεύρυνση

Η Ελλάδα ωστόσο παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν δεν πέτυχε δύο από τους αρχικούς της στόχους. Την παρουσία Έλληνα αξιωματούχου στην ομάδα της Ύπατης Εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής Κάγια Κάλλας και σε αυτή τη Σλοβένας Επιτρόπου Διεύρυνσης Marta Kos.

Εν αναμονή της τελικής επίσημης εικόνας, καταγράφουμε επίσης την σημαντικότερη ίσως επιτυχία της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την παρουσία της στη νέα σύνθεση των ευρωπαϊκών θεσμών, με την πρώην επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Αννα-Μαρία Μπούρα να εντάσσεται στην ομάδα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Antonio Kosta.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:48

Αύξηση εσόδων 3% στα 126 εκατ. ευρώ το 2025 για Λάμψα

18:43

Άνοδος πωλήσεων 8,2% το 2025 για την AVE

18:38

Ζημιές 1,13 εκατ. ευρώ το 2025 για τη Σωληνουργεία Τζιρακιάν

18:30

Μπλε Κέδρος: Διανέμει μέρισμα 0,352 ευρώ ανά μετοχή

18:27

Όμιλος ελίν: Στα 2,23 δισ. ευρώ ο τζίρος το 2025

18:25

Allwyn: Στις 4/5 η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών από ΑΜΚ - Στα 13,47 ευρώ η τιμή διάθεσης

18:20

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας κέρδισε τον διαγωνισμό της Bulgartransgaz για την προμήθεια LNG

18:18

Τραμπ: «Πότε θα απολύσει το ABC τον Τζίμι Κίμελ;»

18:16

Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλος: Αύξηση τζίρου 18,9% το 2025 - Στα 16,7 εκατ. ευρώ

18:15

Trastor: Πούλησε ακίνητο στο Μαρούσι έναντι 7,7 εκατ. ευρώ

18:11

Αλλαγές στο οργανόγραμμα της Dimand

18:10

Καθαρή κερδοφορία 2,3 εκατ. ευρώ το 2025 για Galaxy Cosmos Mezz

18:05

Medicon: Αύξηση 32,6% στα καθαρά κέρδη το 2025

18:04

Ζημιές 94,3 εκατ. ευρώ το 2025 για Cairo Mezz Plc

17:55

Αμετάβλητα τα τιμολόγια της ΔΕΗ τον Μάιο

17:52

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με τραπεζική «βουτιά» έκλεισε ο Απρίλιος - Μηνιαία κέρδη 5,99% ο Γενικός Δείκτης

17:52

Αττικές Εκδόσεις: Άλμα 12,59% για τα καθαρά κέρδη το 2025 - Στα 1,598 εκατ. ευρώ

17:45

Στα 2,5 εκατ. ευρώ τα έσοδα της MIG το α’ τρίμηνο με αύξηση 2,4%

17:41

Aktor: Στα 1,39 δισ. ευρώ τα έσοδα το 2025 - Αύξηση 137% στα pro forma EBITDA

17:41

Στα 2 εκατ. ευρώ ο τζίρος της ONYX Τουριστική το 2025 με μείωση 24,6%

17:35

Fais Group: Αύξηση πωλήσεων 7% το 2025 - Μέρισμα 0,155 ευρώ ανά μετοχή

17:31

Σκοτεινός Αετός: Θα χρησιμοποιηθεί στο Ιράν ο υπερηχητικός πύραυλος των ΗΠΑ;

17:22

Alpha Trust: Μέρισμα 0,4 ευρώ ανά μετοχή από τη χρήση του 2025

17:11

Γαλλία: Λεωφορείο έπεσε στον Σηκουάνα - Διασώθηκαν οι τέσσερις επιβαίνοντες

17:03

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street - Καθ' οδόν για σημαντικά κέρδη στον μήνα

16:56

Πτώση τζίρου το 2025 για την «Αγροτικός Οίκος Σπύρου»

16:52

Unibios: Άνοδος κερδών και EBITDA το 2025 - Μειώθηκε ο τζίρος

16:44

Σαράντης: Στα 0,3754 ευρώ/μετοχή καθαρά το μέρισμα για το 2025 - Από 4/5 η αποκοπή

16:41

Κρεμλίνο: «Τα ρωσικά στρατεύματα θα μείνουν στο Μαλί για να πολεμήσουν τον εξτρεμισμό»

16:40

ΑΑΔΕ: Μετάθεση προθεσμιών για τη δήλωση και πληρωμή 1ης δόσης φόρου πλοίων Α’