ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Οι Έλληνες της Κομισιόν

Γιάννης Παπαγεωργίου
12-12-2024 | 11:39
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι Έλληνες της Κομισιόν (updated)

Με την ανάληψη των καθηκόντων από τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χαρακτηρίσαμε την ελληνική συμμετοχή στις ομάδες των Επιτρόπων των υπολοίπων κρατών-μελών βελτιωμένη. Η αλήθεια είναι ότι πλησιάζοντας στις επίσημες ανακοινώσεις, θα μπορούσε εύλογα να ισχυριστεί κανείς ότι η εικόνα παραμένει βελτιωμένη. Είτε αυτό προέρχεται από στρατηγικές επιλογές της χώρας ή από εσωτερικές διεργασίες στους διαδρόμους των Βρυξελλών.

Όπως αναφέραμε, η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει παρουσία στις ομάδες του Ιταλού Αντιπροέδρου της Κομισιόν, αρμόδιου για το χαρτοφυλάκιο της πολιτικής συνοχής και των μεταρρυθμίσεων Raffaele Fitto, του Δανού Επιτρόπου Ενέργειας Dan Jørgensen, του Αυστριακού Επιτρόπου Magnus Brunner, αρμόδιου για το χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης, του Σλοβάκου Επιτρόπου για το Εμπόριο Maros Sefcovic και του Κύπριου Επιτρόπου Κώστα Καδή, αρμόδιου για την Αλιεία.

Στην παραπάνω εικόνα θα πρέπει να προστεθούν ορισμένες πρόσθετες παρουσίες. Ελληνίδα αξιωματούχος συμπεριλαμβάνεται στην ομάδα του Λιθουανού Επιτρόπου για την Άμυνα Andrius Kubilious. Το ίδιο ισχύει και για το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο του Λετονού Επιτρόπου για την Οικονομία Βάλντις Ντομπρόβσκις. Εκεί ενδέχεται να προστεθεί και μία δεύτερη ελληνική παρουσία.

Επίσης, ελληνική παρουσία εν τέλει υπάρχει στην ομάδα του Πολωνού Επιτρόπου αρμόδιου για τον προϋπολογισμό της ΕΕ Piotr Serafin, της Κροάτισσας Επιτρόπου για τη Μεσόγειο Ντουμπράβκα Σουίτσα και της Επιτρόπου για τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε.

Η επιτυχία της ευρωπαϊκής πολιτικής της χώρας προφανώς δεν κρίνεται μόνο από τον αριθμό των Ελλήνων στις ομάδες των Επιτρόπων. Σχετίζεται ωστόσο με την εμπλοκή της χώρας σε μία διαδικασία που σήμερα εμφανιζόμαστε ενεργότεροι και αποτελεσματικότεροι από ό,τι στο - πρόσφατο- παρελθόν. Επίσης, η παρουσία Ελλήνων στις θέσεις αυτές δε σημαίνει απαραίτητα πρόσθετη δυνατότητα παρέμβασης της χώρας. Ωστόσο σημαίνει πρόσθετη δυνατότητα της χώρας σε αξιόπιστη πληροφόρηση και προοπτική σχεδιασμού αποτελεσματικών εθνικών πολιτικών και στρατηγικών.

Χωρίς ελληνική παρουσία σε Ύπατη Εκπρόσωπο και Διεύρυνση

Η Ελλάδα ωστόσο παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν δεν πέτυχε δύο από τους αρχικούς της στόχους. Την παρουσία Έλληνα αξιωματούχου στην ομάδα της Ύπατης Εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής Κάγια Κάλλας και σε αυτή τη Σλοβένας Επιτρόπου Διεύρυνσης Marta Kos.

Εν αναμονή της τελικής επίσημης εικόνας, καταγράφουμε επίσης την σημαντικότερη ίσως επιτυχία της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την παρουσία της στη νέα σύνθεση των ευρωπαϊκών θεσμών, με την πρώην επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Αννα-Μαρία Μπούρα να εντάσσεται στην ομάδα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Antonio Kosta.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:52

Ουγγαρία: Επέτρεψε σε εργοστάσιο της Samsung να συνεχίσει να λειτουργεί παρά τους κινδύνους για την υγεία

18:40

Κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ η νεανική ανεργία στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο - Στο 13%

18:36

Η ΕΕ θα απαγορεύσει σε εταιρείες την καταστροφή απούλητων ρούχων και υποδημάτων

18:23

Ουκρανία: Συνεχίζονται οι μάχες γύρω από το Ποκρόφσκ - Προωθούνται οι ρωσικές δυνάμεις

18:11

Gazzetta Awards 2025: Ο θεσμός των κορυφαίων επιστρέφει για 11η συνεχή χρονιά

18:01

Βουλή: Ψηφίσθηκε επί της Αρχής η συμφωνία για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

18:00

ΧΑ: Κατοχύρωση κερδών στις τράπεζες, επιλεκτικές κινήσεις σε large και mid caps

17:50

ΑΒ Βασιλόπουλος: Νέο deal στη Βόρεια Ελλάδα – Εξαγόρασε την Αγορά Ναταλί

17:45

Εθνική Τράπεζα: Απέκτησε 276.000 ίδιες μετοχές έναντι 4,25 εκατ. ευρώ

17:32

Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Υποβαθμίζει τις «βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις» του δολαρίου

17:25

Lidl Ελλάς: «Ακόμη ένα άδικο και αυθαίρετο πρόστιμο»

17:18

American Airlines: Ο CEO συμφώνησε να συναντηθεί με το συνδικάτο των πιλότων

17:09

Καύσιμα: Ισχυρή ζήτηση για το πετρέλαιο θέρμανσης, χαμηλότερο κόστος και ήπιες αυξήσεις στον ορίζοντα

17:03

ΕΕ για Μέση Ανατολή: «Πρέπει να δοθεί μια ευκαιρία στη διπλωματία»

16:57

KPMG: Σε υψηλό 4ετίας το 2025 οι παγκόσμιες επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων

16:43

Wall Street: «Γύρισε» στις 50.000 μονάδες ο Dow Jones - Το βλέμμα σε απασχόληση και πληθωρισμό

16:36

Παπασταύρου: Προχωρά η υλοποίηση του φωτοβολταϊκού πάρκου των ενεργειακών κοινοτήτων της Δυτικής Ελλάδας

16:31

Ιταλία: Υπό δικαστική διαχείριση η εταιρία Foodinho της πλατφόρμα delivery φαγητού Glovo

16:30

Διδυμότειχο: Πάνω από το όριο συναγερμού η στάθμη των υδάτων στο Πύθιο, αλλά με πτωτική τάση

16:23

Λίβανος: Στους 15 οι νεκροί από κατάρρευση κτιρίων στην Τρίπολη

16:12

Κομισιόν: Παραμένουν αρκετά ερωτήματα σχετικά με το Συμβούλιο Ειρήνης του Τραμπ

16:08

One stop shop Κτηνοτροφίας από Πειραιώς, Milkplan και Γαίας Έργον

16:03

Σε διαδικασία πιστοποίησης τα νέα Coradia Stream της Hellenic Train

16:02

ΕΕ για την επέκταση ελέγχου στη Δυτική Όχθη: Παράνομη η προσάρτηση εδαφών από το Ισραήλ

15:53

Στάρμερ: Η πολιτική θα πρέπει να είναι μια δύναμη για το καλό - «Η θέση του δεν είναι πλέον βιώσιμη» λένε οι Συντηρητικοί

15:50

Βιλερουά: Παραιτείται από διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας πριν από τη λήξη της θητείας του

15:49

ΑΣΕΠ: Στο Εθνικό Τυπογραφείο η προκήρυξη για 2.628 θέσεις κατηγορίας ΤΕ

15:47

Μιχαηλίδου: Παράταση της Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης έως τον Ιούνιο και σύνδεση με το ΕΣΠΑ

15:42

Βέλγιο: Πάνω από 600 μέρες ακυβερνησίας - «Η κατάσταση είναι ακατανόητη στον υπόλοιπο κόσμο» λέει ο πρωθυπουργός

15:32

Morgan Stanley: Το tech ράλι μπορεί να συνεχιστεί χάρη στην Τεχνητή Νοημοσύνη