ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Οι Έλληνες της Κομισιόν

Γιάννης Παπαγεωργίου
12-12-2024 | 11:39
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι Έλληνες της Κομισιόν (updated)
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Με την ανάληψη των καθηκόντων από τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χαρακτηρίσαμε την ελληνική συμμετοχή στις ομάδες των Επιτρόπων των υπολοίπων κρατών-μελών βελτιωμένη. Η αλήθεια είναι ότι πλησιάζοντας στις επίσημες ανακοινώσεις, θα μπορούσε εύλογα να ισχυριστεί κανείς ότι η εικόνα παραμένει βελτιωμένη. Είτε αυτό προέρχεται από στρατηγικές επιλογές της χώρας ή από εσωτερικές διεργασίες στους διαδρόμους των Βρυξελλών.

Όπως αναφέραμε, η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει παρουσία στις ομάδες του Ιταλού Αντιπροέδρου της Κομισιόν, αρμόδιου για το χαρτοφυλάκιο της πολιτικής συνοχής και των μεταρρυθμίσεων Raffaele Fitto, του Δανού Επιτρόπου Ενέργειας Dan Jørgensen, του Αυστριακού Επιτρόπου Magnus Brunner, αρμόδιου για το χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης, του Σλοβάκου Επιτρόπου για το Εμπόριο Maros Sefcovic και του Κύπριου Επιτρόπου Κώστα Καδή, αρμόδιου για την Αλιεία.

Στην παραπάνω εικόνα θα πρέπει να προστεθούν ορισμένες πρόσθετες παρουσίες. Ελληνίδα αξιωματούχος συμπεριλαμβάνεται στην ομάδα του Λιθουανού Επιτρόπου για την Άμυνα Andrius Kubilious. Το ίδιο ισχύει και για το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο του Λετονού Επιτρόπου για την Οικονομία Βάλντις Ντομπρόβσκις. Εκεί ενδέχεται να προστεθεί και μία δεύτερη ελληνική παρουσία.

Επίσης, ελληνική παρουσία εν τέλει υπάρχει στην ομάδα του Πολωνού Επιτρόπου αρμόδιου για τον προϋπολογισμό της ΕΕ Piotr Serafin, της Κροάτισσας Επιτρόπου για τη Μεσόγειο Ντουμπράβκα Σουίτσα και της Επιτρόπου για τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε.

Η επιτυχία της ευρωπαϊκής πολιτικής της χώρας προφανώς δεν κρίνεται μόνο από τον αριθμό των Ελλήνων στις ομάδες των Επιτρόπων. Σχετίζεται ωστόσο με την εμπλοκή της χώρας σε μία διαδικασία που σήμερα εμφανιζόμαστε ενεργότεροι και αποτελεσματικότεροι από ό,τι στο - πρόσφατο- παρελθόν. Επίσης, η παρουσία Ελλήνων στις θέσεις αυτές δε σημαίνει απαραίτητα πρόσθετη δυνατότητα παρέμβασης της χώρας. Ωστόσο σημαίνει πρόσθετη δυνατότητα της χώρας σε αξιόπιστη πληροφόρηση και προοπτική σχεδιασμού αποτελεσματικών εθνικών πολιτικών και στρατηγικών.

Χωρίς ελληνική παρουσία σε Ύπατη Εκπρόσωπο και Διεύρυνση

Η Ελλάδα ωστόσο παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν δεν πέτυχε δύο από τους αρχικούς της στόχους. Την παρουσία Έλληνα αξιωματούχου στην ομάδα της Ύπατης Εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής Κάγια Κάλλας και σε αυτή τη Σλοβένας Επιτρόπου Διεύρυνσης Marta Kos.

Εν αναμονή της τελικής επίσημης εικόνας, καταγράφουμε επίσης την σημαντικότερη ίσως επιτυχία της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την παρουσία της στη νέα σύνθεση των ευρωπαϊκών θεσμών, με την πρώην επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Αννα-Μαρία Μπούρα να εντάσσεται στην ομάδα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Antonio Kosta.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:12

Προϋπολογισμός: Ο φόρος εισοδήματος απογείωσε τις εισπράξεις - Πάνω από 9 δισ. ευρώ σε έναν μήνα

07:04

Το φθινοπωρινό τεστ των οίκων αξιολόγησης - Όταν το περιθώριο αξίζει περισσότερο από το βαρέλι - Οι δύο φάκελοι που συναντιούνται στα νησιά

23:56

Στο νοσοκομείο ο 89χρονος βασιλιάς της Νορβηγίας - Είναι ο μακροβιότερος μονάρχης στην Ευρώπη

23:42

Ομοσπονδία δασικών υπαλλήλων: «Η συμβολή του Antinero αναγνωρίστηκε καθολικά»

23:28

Εγγυητική 1,9 δισ. δολαρίων ζητά η Paramount μετά την αντιμονοπωλιακή αγωγή για WBD

23:14

Wall Street: «Κόκκινο 2 στα 2» με βαρίδι το Ιράν

23:00

Τουρκία και Ιράν συζητούν άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ και εκεχειρία με ΗΠΑ

22:46

Ναυάγιο με επτά νεκρούς μετανάστες στα ανοιχτά της Λιβύης - 50 διασώθηκαν

22:32

ΥΠΕΞ: Καταδικάζει τη δολοφονία του Νάντερ Τάνους στη Συρία - Ζητά άμεση έρευνα

22:18

Στην Αθήνα η νέα πρέσβης του Ισραήλ - Ποια είναι η Πνινάτ Γιανάι

22:04

Τραμπ: «Όχι» συμφωνία που βολεύει το Ιράν - Θα χειριστούμε εύκολα το Ομάν

21:50

Συνελήφθη 40χρονος για πυρκαγιά από πρόθεση - Ερευνάται για 9 ακόμη εμπρησμούς

21:36

Σε υψηλό 19 ετών το 30ετές αμερικανικό ομόλογο - Στο 5,31%

21:22

Απορρίφθηκε η προσφυγή Τραμπ: Καταβάλλει 5,6 εκατ. δολάρια για την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης

21:08

Πυροσβεστική: 41 φωτιές το τελευταίο 24ωρο

20:54

Επιχείρηση «Κρουαζιέρα θα σε πάω 2026»: Φοροδιαφυγή για 1 στα 2 τουριστικά σκάφη στην Σαντορίνη

20:40

ΕΕΤΑΑ – Παιδικοί σταθμοί: Δείτε τα αποτελέσματα για τα vouchers

20:26

Γαλλία: Μέτρα ύψους 100 εκατ. ευρώ για τους πυρόπληκτους - Αποδοκιμάστηκε ο Λεκορνί

20:12

Το «ΝΑΤΟ» της Ανατολής γεννιέται: Θα πολεμήσουν μαζί Ριάντ, Άγκυρα και Ισλαμαμπάντ;

19:58

Le Point: «Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Έλληνας που θέλει να ξυπνήσει την Ευρώπη»

19:44

Κούσνερ: «Πρόοδος εντός 30 ημερών για αφοπλισμό της Χαμάς»

19:30

«Πράσινο 2x2» και κέρδη 1% για χρυσό με το δολάριο σε χαμηλό τριμήνου

19:17

Ευρωαγορές: Σε «κόκκινο έδαφος» η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας

19:07

Πυρκαγιά στην Κεφαλονιά - Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στην Πάστρα

19:04

ΗΠΑ για GSI: Στηρίζουμε την ενεργειακή ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο

18:58

Άνοιξε η εφαρμογή Transpay για τη δημοσιοποίηση των πληρωμών αγροτικών ενισχύσεων

18:55

Νέα κέρδη 2% για πετρέλαιο με φόντο τη Μέση Ανατολή

18:40

Έπεσε ελικόπτερο στη Σίφνο: Τρεις νεκροί - Βίντεο από τη συντριβή

18:27

Νετανιάχου: Ζητά να εποπτεύσει τον αφοπλισμό της Χαμάς αμερικανός στρατηγός

18:20

Σδούκου: Η Τουρκία δεν αποκτά δικαιώματα με μονομερείς ενέργειες